Τεχνικές Macro φωτογράφησης : Focus Stacking , Focus Bracketing etc…

Παράγγειλα ένα τέτοιο Smallrig στη βλακ βράηντεη, αλλά λόγω εποχής και amazon θα έλθει...κάποια στιγμή κατά το Γενάρη το βλέπω.😄
Από του χρόνου οι εντυπώσεις.

• Like
Reactions: stratigos24
Παράγγειλα ένα τέτοιο Smallrig στη βλακ βράηντεη, αλλά λόγω εποχής και amazon θα έλθει...κάποια στιγμή κατά το Γενάρη το βλέπω.😄
Από του χρόνου οι εντυπώσεις.
Εγώ έκανα ένα βήμα πίσω αφού ακυρώθηκε η πληρωμή από το PayPal και το ξανά σκέφτομαι αν το θέλω πραγματικά μιας και παίρνω οκ αποτέλεσμα από τα φώτα που έχω ...

Αλλά αυτό θα προσφέρει πιο σημειακό πιο συγκεκριμένο φως , πιο γρήγορο σεταρισμα αφού καρφώνει στο έδαφος κλπ κλπ και κάνει αυτές τις κουρμπες..
Από την άλλη ... Δε ξέρω αν μέσα στη συσκευασία έχει τα diffusers τύπου adaptalux και όσα δείγματα είδα σε βίντεο εχθές που παρέθεσα και εδώ από το smallrig rm03 βλέπω να αφήνει μια γυάλαδα στα μανιτάρια που δε μου αρέσει.

Θα το σκεφτώ πάλι το ψάχνω λίγο και βλέπουμε

Πάντως στο τελευταίο βίντεο που έβαλα προ ολίγου εδώ με το adaptalux, ας πούμε στο πρώτη λήψη με το μανιτάρι, ήτανε κάπως μαγικό αυτό που φτιάχνει εύκολα ωραία αντίθεση και φωτίζει λίγο μόνο μπροστά το γρασίδι κλπ και κάνει έτσι ωραίες αντιθέσεις...
Αυτός είναι ο λόγος που πάλι σκέφτομαι μήπως τελικά πάρω ένα smallrig rm03..

Είναι τα ded-ακια του μάκρο αυτά για κόντρες, σιλουέτες και σημειακο τονισμό.
Όχι ότι με φακούς δεν επιτυγχάνεις παραπλήσιο αποτέλεσμα, και για μακρο ότι diffuser κλπ add εύκολο να φτιαχτεί diy.
Αυτά απλά βολεύουν να τα παίρνεις μαζί έτοιμα.

• Like
Reactions: stratigos24
Όχι ότι με φακούς δεν επιτυγχάνεις παραπλήσιο αποτέλεσμα, και για μακρο ότι diffuser κλπ add εύκολο να φτιαχτεί diy.
Ναι κάπως έτσι είναι τα πράγματα.

Τα περισσότερα tips είναι γενικής φύσεως και πολύ χρήσιμα για την macro φωτογραφία (ειδικά για κάποιον που ξεκινά) παρότι χρησιμοποιεί αποκλειστικά εξοπλισμό ΟΜ στην παρουσίαση

Αναφέρεται αρκετά στον φωτισμό, πότε να προτιμούμε μόνη λήψη , focus bracketing και focus stacking (αν το υποστηρίζει η μηχανή μας) , ποιες ώρες είναι κατάλληλες για το είδος που θέλουμε να φωτογραφίσουμε κλπ.

• Like
Reactions: evanfotis
Για πες για τους φακούς τίποτα.

Λέω να πάρω κανα δύο για πιο στοχευμένο φως σαν mini spot αλλά τι θα πρέπει να κοιτάξω?

Τα 100lumens είναι καλά που βλέπω σε κάτι μικρούς ? Τύπου nebo columbo κλπ?
Μήπως το φως απλώνει πολύ και δεν είναι τόσο μικρό σε δέσμη ώστε να φωτίζω συγκεκριμένα μέρη πχ του εκάστοτε μανιταριού κλπ?

Όχι, εννοώ 100.
Για να καταλάβεις κάθε adaptlux πώς λεγόταν βγάζει 300 lumens (το κάθε "ποδαράκι" ξεχωριστά εννοώ)
Το smallrig rm03 δεν αναφέρει πόσα βγάζει αλλά ίδιο το φαντάζομαι σε ένταση με το adaptalux

Last edited:
Όσο το ψάχνω μάλλον καταλαβαίνω ότι ένα rm03 είναι πολύ πιο στοχευμένο από ένα φακό όσο μικρός και αν είναι ή και ακόμα και από ένα ulanzi cute lite (που σκέφτομαι επίσης ως πιο οικονομικό ώστε να πάρω 2 στα χρήματα του ενός rm03 smallrig) που έχει στο πακέτο και snoot κλπ πάλι δε πρέπει να είναι τόσο στοχευμένη η δέσμη τόσο δυνατή..

Το snoot μάλλον απλά κατευθύνει το φως χωρίς να το συγκεντρώνει (αν μπορώ να το πω έτσι ) σωστά στο σημείο που θες.
Λογικά το rm03 στις Μοίρες που δίνει εύρους φάσματος αν πχ το βάλεις 4° είναι συγκεντρωμένο μαζεμένο εκεί ... Κάπως έτσι το σκέφτομαι, κάνω λάθος?