Τεχνική Intarsia, συμβουλές, κατασκευές.

waldorf Πολυ ωραιο αποτελεσμα στον ροζ πανθηρα και πολυ "ζωντανος"!!

arspi μια χαρα δουλεια εκανες αλλα σου τα χαλαει το βερνικι στην φωτο .

Με τις οικογενειακές υποχρεώσεις έχω παροπλιστεί λιγάκι, αλλά σας παρακολουθώ. Βλέπω και χαίρομαι, που το κύμα intarsia που έφερα στο φορουμ, το κάνατε τσουνάμι. Μπράβο ρε παιδιά για τι πανέμορφες δημιουργίες σας.

κάποιος έκοψε μια συκιά και την πέταξε....αξίζει το ξύλο τίποτα? γιατί εκ πρώτης όψεως φαίνεται εντελώς μούφα....χωρίς νερά και άσπρο και μαλακό...

Αν βαψεις το ξυλο με μπογια τα νερα ουτως η αλλως δεν θα φαινονται.
Αν μπορεις να τεμαχισεις τον κορμο της συκιας σε τεμαχια που μπορεις μετα τα διαμορφωσεις, να το κανεις, γιατι οχι?

Αν και δεν θα μπορεσεις να δουλεψεις σωστα με νωπο ξυλο, αν το τεμαχισεις θα ξεραθει γρηγοροτερα. Δεν ξερω ομως πως θα ξεραθει (ρωγμες σχισιματα κλπ). Αξιζει να δοκιμασεις παντως.

strs, φοβάμαι πως δεν κάνει για Intarsia τουλάχιστον. Είναι πολύ μαλακό και πορώδες ξύλο. Πιθανόν να γεμίσει σκασίματα αν είναι τόσο φρέσκο.

Επανερχόμενος στον κρίνο να σας πω ότι έξυσα ελαφρά το χρώμα και φαίνεται πολύ καλύτερα. Όμως δεν είναι για παρουσίαση. Delete ! Ειδικά στα σημεία που έξυσα εσκεμμένα πολύ περισσότερο όταν τον έφτιαχνα, για να δώσω έμφαση στο ανάγλυφο, το βερνίκι απορροφήθηκε πιό πολύ και δημιουργήθηκαν σκιές. Πιθανόν να χρειάζεται πολύ πιό σκληρά ξύλα ή ξύλα με το δικό τους χρωματισμό ώστε να πρέπει να περαστούν μόνο με διαφανές βερνίκι. Πάντως ένα μου έμεινε από την προσπάθεια. Το να φτιάξεις κανονικό Intarsia με διαφετικά κομμάτια, τύπο και φυσική απόχρωση ξύλου και επομένως διπλές κοπές που να ταιριάζουν μεταξύ τους είναι μ ε γ ά λ ο μ α ν ί κ ι ... Θα περιοριστώ πρός το παρόν στις κατασκευές με κοπές στο ίδιο κομμάτι. Δεν θέλω να σας αποθαρρύνω και μακάρι να τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

JRaBN10.jpg

Eγω παλι θα περιοριστω, αναφορικα με το intarsia, σε δουλειες που απαιτουν ελαχιστα τεμαχια.

Το σαλιγκαρακι ειχε 10 τεμαχια, το δελφινακι παρακατω μονο εξι :)))

27972716726_908d65c5b5_b.jpg

Τελειωσα με το τριψιμο και τωρα θα βαψω -σε stain χρωματος teak- το σωμα τα πτερυγια και τη μικρη μυτη μπροστα και θα αφησω στο φυσικο χρωμα τα δυο τεμαχια της κοιλιας. Οπως το ειδα στο ιντερνετ δηλαδη.

Eδω περασμενο με το χρωμα και κολλημενο.

27393417603_a7eb6e1085_b.jpg

Μετα σειρα εχει το βερνικι σπρευ για να του δωσει γυαλαδα και προστασια.

Ωραιο το δελφινι Μιχαλη και το teak που το εβαψες ! Το πανω μερος της ουρας του σαν να λειπει ομως .

Thanks guys, που να το δειτε τωρα βερνικωμενο, τι ωραιο που ειναι :)))

Η ουρα ειναι ετσι απο το πλανο, υπο προοπτικη, επιτηδες δεν ειναι καθετη (να φαινεται ολοκληρη δηλαδη) με το σωμα.
Το ειδα και εγω, και ειπα να την κανω κανονικη, αλλα το αφησα.

Ετοιμαζω τωρα μια μινιατουρα απο το παραπανω δελφινι, την εχω κοψει ηδη, αλλα η δυσκολια (σωστου) κοψιματος και επεξεργασιας ειναι πολλαπλα δυσκολοτερη!!

Για να κοψω το περιγραμμα και το φτερο πανω, χρησιμοποιησα πριονοκορδελα. Στο υπολοιπο, εσωτερικες κοπες σωμα/κεφαλι, σεγα.

Με δυσκολια (αργα αργα και προσεκτικα) εκοψε η μικρη σεγα proxxon τα 2 εκατοστα σκληρου ξυλου αλλα τα εκοψε μια χαρα.
Υποτιθεται οτι αυτη η μικρη σεγα (βαρους ~1.5 κιλο) κοβει ~1εκ. σκληρα ξυλα και 4 εκ. μαλακα. Ομως τα καταφερε και χαρις της αριστης ποιοτητα της λαμας proxxon. Μονο ακεφαλες παιρνει.

2 αρκουδάκια , κλασικά απο πεύκο και ακριλικά , στη 2η φώτο είναι περασμένο με διαφανές γυαλιστερό βερνικι σε σπρει αλλά όσο και να προσπάθησα καλή φώτο δεν έβγαλα

da4b7763-da2a-4373-b39e-7f7a665701bf_zpsdabjvnnn.jpg

20160613_123124_zpsw3c0fiev.jpg

Φρεσκια κοπη στην επιτραπεζια σεγα, αλογακι με λιγοτερα απο 10 κομματια. Ξυλο οξια, παχους ~1εκατοστο.

27432309174_ac65a86fa3_z.jpg

Διαστασεις 9χ7 εκ. Θα τριφτει λιγο ακομα, θα περαστει με stain, θα κολληθει και μετα βερνικι.

Ακαθεκτος ο Μιχαλης ! Ολα ωραια Μιχαλη αλλα το πορτοκαλι στο δελφινι μου αρεσε περισσοτερο.
Μολις βρω ευκαιρια θα κοψω και εγω ενα δελφινι, απο καιρο θελω να το κανω και τωρα που βλεπω τα δικα σου ζηλεψα !

Merci gentlemen!

Το πορτοκαλι (teak) παραμενει σχεδον το ιδιο Νικο, απλα το φλας δεν ειναι τοσο φιλικο με το βερνικι και δεν αποδιδεται ακριβως η αποχρωση. Το ιδιο προβλημα με τον Red παραπανω.

Νικο υπαρχει η πληρης εκδοση των δελφινακιων που ειναι τουτη, αν σου αρεσει. Απλα εκοψα μονο το ενα δελφινι για πιο απλο.

DolphinsIntarsia.jpg