Τεχνική και επεξεργασία σε φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Re: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Xt-1 και 18-55 φακό και πας εδώ.
http://www.ebay.co.uk/itm/251191111249?redirect=mobile
Μου το είχαν και εμενα προτείνει εδώ μέσα τα παιδιά και έχω μείνει 100% ευχαριστημένος χωρίς να έχω και μεγάλη γνώση για φίλτρα.
Slim το αναφέρει αλλά δεν το βλέπω και τόσο slim. Μοιάζει με την κατασκευή του Hoya. Μπορεί να έχεις θέμα βινιέττας στα μικρά mm. Τα NiSi που χρησιμοποιώ εγώ είναι όντως slim.

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Μάλλον θα πάω για ένα στα 58mm για να βγει πιο οικονομικό για αρχή. Αυτό που επίσης με προβληματίζει είναι το πόσα stop να ξεκινήσω. Κάτι σε 6 stop ή 10;
Από site εταιρείας βέβαια πρότειναν 6 stop για γενική χρήση
http://breakthrough.photography/2015-nd-buying-guide/

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και η πρόταση του Κώστα βγαίνει ψιλο οικονομική και από amazon γιατί για εμένα ebay δεν έχει

... του Πανου

παρε το 10η, αν φωτογραφιζεις νταλα μεσημερι (τετοιο καιρο λεμε και καμια μ....) ,το 6η δεν σου φτανει
αν και πας σε τιποτα ποταμια η βρυσουλες στα βουνα, ενα 6η ειναι βολικοτατο
δλδ....:chinscratch:

Σωστά,
ευχαριστώ γισ την επισήμανση.
Μάλλον για το δεύτερο αυτή την περίοδο και βλέπουμε.

Σήμερα το απόγευμα παρέλαβα τα κάτωθι
Καλησπέρα.
Τελικά οι αγορές από εξωτερικό είναι λίγο trial and error.
Σήμερα παρέλαβα τα κάτωθι αγορασμένα από ΗΠΑ απευθείας από το σάιτ της εταιρείας.
Breakthrough
X3-ND6-77mm X3 Neutral Density (6-stop-77mm) 1
X3-ND10-77MM X3 Neutral Density (10-stop-77mm) 1
Step-Up Ring - 77mm (58mm-77mm) 1
Step-Up Ring - 77mm (67mm-77mm) 1
Step-Up Ring - 77mm (72mm-77mm) 1
77mm Center-Pinch Lens Cap 2

Μια φώτο εντός δωματίου (χωρίς και με το X3-ND6-77mm ) όπου απλά πειραματίστηκα με bulb και χρόνο έκθεσης.

Ελπίζω αύριο η πσκ να πειραματιστώ και με το υγρό στοιχείο ή και σύννεφα.
Αν έχω καταλάβει σωστά διάφραγμα και iso τα κρατάμε σταθερά και χρησιμοποιούμε το ανάλογο φίλτρο για να ρυθμίσουμε ταχύτητα ώστε αφενός να πετύχουμε σωστή έκθεση αλλά ταυτόχρονα και το εφέ που θέλουμε.
Για παράδειγμα στο τεστ στο δωμάτιο σκοπός μου ήταν απλά να πετύχω <<σωστή>> έκθεση αφού φωτογράφιζα κάτι τελείως στατικό. Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
Εδώ και το λινκ με την φωτογραφία.
Φακός ο Sigma 18-35 οπότε και χρησιμοποίησα και το step up ring 72>77
https://drive.google.com/file/d/0B29IXRCujAZpTHlPekhNRjVtRk0/view?usp=sharing

πρεπει να εισαι ο μπιλ γκειτσ για να δεις της φωτο.... πιο περιπλοκο δεν γινετε:smash:

Σήμερα είχε πολύ καλό καιρό με ελάχιστο αέρα κάτι σπάνιο για την Τήνο.
Εμπνευσμένος από τα αριστουργήματα που ανεβάζετε στο νήμα πήρα τρίποδο,μηχανή και Nd φίλτρο και βγήκα για φωτογραφική βόλτα.
Δεν είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα είναι κάτι αξιοσημείωτο αλλά τολμώ να σας το δείξω.
Δέχομαι όπως πάντα την κριτική και τα σχόλια σας.
Tinos afternoon by Panos Tiniakos, on Flickr

αυτό το μωβ χρώμα στην θάλασσα είναι αφύσικο .. μήπως γι'αυτό ο δάσκαλος τις κάνει όλες Α/Μ ?

μην μου παρεξηγηθείς .. αλλά ουτε έτσι ούτε αλλιώς μ' αρέσει

Και για αυτό φταίει ο δάσκαλος διότι μας έχει χορτάσει με φωτογραφίες μακράς έκθεσης που έχουν άριστες υφές, εντυπωσιακά ντεγκραντέ, κάδρα, δυνατά υδάτινα θέματα, καλές συνθέσεις και ανάλογες επεξεργασίες. Όπως και να το κάνεις το μάτι έχει γίνει απαιτητικό πιά και εμείς οι υπόλοιποι μοιάζουμε ερασιτέχνες μπροστά του.

Στην δική σου τώρα φωτογραφία εγώ βλέπω τον εαυτό μου, βλέπω δηλαδή ότι άμα και εγώ είχα ένα ND φίλτρο κάτι ανάλογο θα δημιουργούσα με όσα εμφανή θεματάκια μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα πρωτάρης. Η θάλασσα μπροστά έχει θόρυβο, τα μαύρα είναι καρβουνιασμένα, η υφή στα βραχάκια είναι ανύπαρκτη ... άστα να πάνε, κάποια πράγματα πρέπει να τα μαθαίνεις στα σεμινάρια και όχι με αυτοσχεδιασμούς

Παναγιώτη έχεις την θάλασσα στα πόδια σου, οπότε συνέχισε την "προπόνηση". Επίσης ο.κ. ωραία τα jpeg της fuji, αλλά αν δεν τραβήξεις raw και μετά να ρίξεις "σκάψιμο" στον υπολογιστή, μην περιμένεις φοβερά πράγματα - μιλάω πάντα σε σχέση με αυτά που ανεβάζει ο δάσκαλος... Με όλο το θάρρος (και με το αεροπλάνο μου να φεύγει σε μερικές ώρες :laugh:) κοίτα τι κάνει ένα άνοιγμα στα μαύρα και λίγο στις σκιές:

View attachment 124211

Attachments

• 24662964821_241c70ac12_c_DxO.jpg
    24662964821_241c70ac12_c_DxO.jpg
    50.3 KB · Views: 4

Εμπνευσμένος από τα αριστουργήματα που ανεβάζετε στο νήμα πήρα τρίποδο,μηχανή και Nd φίλτρο και βγήκα για φωτογραφική βόλτα.
Δεν είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα είναι κάτι αξιοσημείωτο αλλά τολμώ να σας το δείξω.

Πανο, αν μπορείς ανέβασε το RAW.

Ποιό ND φίλτρο έχεις ?. Είναι μηπως κάποιο απο αυτα του τεστ .. http://www.the-digital-picture.com/Reviews/10-Stop-Neutral-Density-Filter.aspx
Πές μήπως είχες στακαρισμένο και κανένα πολωτικό .. σαν να μου φαίνεται η γυαλάδα του νερού ελλατωμένη ..

Γενικά αν έχεις φίλτρο που σου βγάζει ασχημη βινιετα ή κολορ καστ βάλε στο πρόγραμμα να μάθεις να χρησιμοποιείς "flat field correction" έχει το LR ενα τέτοιο plugin. Τραβάς μια ουδετερη φλατ ομοιογενή επιφάνεια τελείως ανεστίαστη και την όποια ανομοιογένεια του φιλτρου+φακού (βινιέτα color cast) την καταγράφει και την αφαιρεί το LR. http://labs.adobe.com/technologies/lightroomplugins/

Νομίζω χρειαζόσουνα μεγαλύτερο χρόνο, γιατί οι κυματισμοί δεν είναι χαωτικοί/τυχαίοι αλλά εμφανίζουν στασιμα κυματα.
Αρα ή έπρεπε να πάς σε f/16 (και ίσως δεν έφτανε πάλι) ή να κάνεις πολλαπλές .. τέσσερις σαν αυτή που τράβηξες θα ήταν σίγουρα αρκετές.
Οι τέσσερις πολλαπλές λήψεις θα σου έδιναν και 2Χ λιγότερο θόρυβο και αρα μεγαλύτερη δυνατότητα εξτρεμ επεξεργασίας.

Ηλία στο στέλνω το raw σε π.μ.
Μόνο το ND είχα.
Αυτό είναι: http://www.ebay.co.uk/itm/Haida-PRO...hash=item3a7c282e51:m:mCNQxnYWVBpMKVhFCU43OJw
Όποιος άλλος το θέλει μου το ζητάει και του το στέλνω επίσης.
Σκαλίστε όσο θέλετε το αρχείο αλλά μοιράστε και εδώ τη γνώση για αυτό άλλωστε ανεβάζουμε τις φωτογραφίες μας.

κατι πιο απλο..
το φιλτρο δεν μου αρεσει, πολυ βενιετα που δεν σωζεται
και σιγουρα ηθελε πιο πολυ χρονο

DSCF0394ffs by . ., on Flickr

Ηλία στο στέλνω το raw σε π.μ.
Μόνο το ND είχα.
Αυτό είναι: http://www.ebay.co.uk/itm/Haida-PRO...hash=item3a7c282e51:m:mCNQxnYWVBpMKVhFCU43OJw
Όποιος άλλος το θέλει μου το ζητάει και του το στέλνω επίσης.
Σκαλίστε όσο θέλετε το αρχείο αλλά μοιράστε και εδώ τη γνώση για αυτό άλλωστε ανεβάζουμε τις φωτογραφίες μας.

To RAW όπως πάντα ξεσκεπάζει την αλήθεια ;). Παντως αυτο που φοβήθηκα οτι είναι πολύ μαπα το φιλτρο δεν ισχύει .. δείχνει να είναι στον μεσο όρο .. αλλου είναι το πρόβλημα.

Η λήψη είναι ΠΟΛΥ υποεκτεθειμένη .. χρειαζόταν τουλάχιστον 3 στοπ μεγαλύτερη έκθεση. Ο φωτεινός ορίζοντας είναι τωρα στα -3.5 EV (ενώ θαπρεπε να είναι στο -0,5) και τα σκοτεινα (που συνήθως είναι αλλα 8-10 στοπ κατω) εχουν φτάσει να είναι κλιπαρισμένα μαύρα. Και να μην είναι κλιπαρισμένα εχουν δεχτεί τόσο λίγο φως που ο θόρυβος είναι κυρίαρχος. Επίσης λόγω της βινιέτας όλα τα άκρα είναι υποεκτεθειμένα και την κάνουν να δείχνει χειρότερη

Υποψιάζομαι 2 εκδοχές ..
- ή φωτομέτρησες spot στα φωτεινά οπότε έπρεπε να βάλεις +3stop αντιστάθμιση που την ξέχασες. (το εχιφ λέει evaluative metering !! .. δεν πιστεύω όμως να κάνει τόσο λάθος η Fuji)
- ή το πιο πιθανό να έφτασες στο οριο των 30sec και απο φόβο για κουνημα δεν χρησιμοποίησες bulb mode.

Αν η υποέκθεση είναι αποτέλεσμα του όριου των 30sec και δεν έχεις remote θέλει λίγη τόλμη να χρησιμοποιήσεις χειροκίνητο bulb .. ομως σίγουρα θα κουνήσεις λίγο την λήψη. Συνήθως αυτό τα κουνήματα στις μακρες λήψεις δεν φαίνονται, .

Η συντηρητικές λύσεις είναι .. ποιο ανοιχτό διάφραγμα .. με f8 πάλι θα είχες το επιθυμητό βάθος πεδίου αλλά 1 στοπ καλύτερη έκθεση. Με μια μικρή παραδοχή για λίγο ανεστίαστο πρώτο πλάνο μπορούσες ακόμα και σε 18mm/f5.6 να πάς (2 στοπ κέρδος) + 1 στοπ πάνω το ISO για να γράψει καλύτερα τα σκοτεινα.

Η καλύτερη ομως λύση είναι πολλαπλές λήψεις σε ριπή (για να έχεις μικρο νεκρό χρόνο) .. έστω με ΑΕ bracket -1.3/0/+1/3, αν δεν βολεύει το ιντερβαλόμετρο ή φοβάσαι το continuous mode.

Φυσικά το καλύτερο είναι να έχεις remote + μια τριάδα φιλτρων (πες 6, 8, 10 στοπ) για να χρησιμοποιείς το κατάλληλο .. αλλά αυτα βγαζουν κατι κατοστάρικα λογαριασμό ..

Tον τελευταίο αλλά πολύ σπουδαίο βημα είναι η επεξεργασία. Περαν της διόρθωσης της βινιέτας με το plugin που ανέφερα, θέλει κατάλληλο πειραγμα ανάλογα με το τι θέλουμε να παρουσιάσουμε .

Mια εκδοχη του πως φαντάζομαι οτι φαινόταν η παραλία .. (καμια διόρθωση σε βινιετα-καδράρισμα )

View attachment 124240

Attachments

• DSCF0394.jpg
    DSCF0394.jpg
    127.4 KB · Views: 3

Εμένα πάντως αυτή η φωτογραφία μου άρεσε. Αν έβρισκα κάποιο "θέμα", θα ήταν ο θόρυβος που δεν τον αντέχω ποτέ και πουθενά. Όσο για τις σκιές και τα χρώματα, εκεί όλα είναι υποκειμενικά. Η συγκεκριμένη φωτογραφία, όπως και όλες της μακράς έκθεσης, ανήκουν στην κατηγορία fine art, επομένως δεν υπάρχει συγκεκριμένη νόρμα ελέγχου της ποιότητας. Το ίδιο ισχύει και για τη σχολή του focus stacking για τοπία όπου τα πάντα δείχνουν αφύσικα καρανεταρισμένα και το stacking είναι εξόφθαλμο.

*ποιός είναι ο "δάσκαλος" που τον αναφέρετε;

Στο θεμα θορυβου το ettr βοηθαει;