Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Ορίστε και το παράδειγμα από Wordle
Give me a five letter word that starts with S, 3rd letter is A and 5th letter is E and does not have P, O, R, T, M, B, D, N and L

Το ChatGPT είπε:
ChatGPT
Given your constraints, the five-letter word you're looking for is scare.

Εναλλακτική ερώτηση
Give me a five letter word that starts with S, 3rd letter is A and 5th letter is E and does not have any of the following letters: P, O, R, T, M, B, D, N and L

Το ChatGPT είπε:
ChatGPT
Let’s break this down. A five-letter word that starts with "S," has "A" as the third letter, "E" as the fifth letter, and does not include the letters: P, O, R, T, M, B, D, N, or L.

The word smaze fits your criteria.

"Smaze" is a term for a mixture of smoke and haze.

Και τις δύο φορές λάθος

Και αυτό κατέληξε κάπως έτσι
Give me a five letter word that starts with S, 3rd letter is A and 5th letter is E and does not have any of the following letters: P, O, R, T, M, B, D, N and L

Το ChatGPT είπε:
ChatGPT
A five-letter word that fits your criteria is Scale.

Είπες:
Why you make such mistakes? Scale has L, and I said "does not have any of the following letters: P, O, R, T, M, B, D, N and L"

Το ChatGPT είπε:
ChatGPT
You're absolutely right! I made a mistake there, and I appreciate your patience. Let me try again carefully.
A five-letter word that starts with S, has A as the third letter, E as the fifth letter, and does not include P, O, R, T, M, B, D, N, or L is:

Share

Oops! That also includes an "R." Let me recheck again.

The correct word should be Skate. Wait, it also violates "T."

This puzzle is trickier than I initial excited heurustic search trchniques

It looks like my code had an error. I'll revise my approach to systematically find the correct word.

It seems the necessary word list resource couldn't be downloaded due to a connectivity issue. I'll solve this manually using reasoning instead.

Let me carefully analyze and find a valid word based on the given constraints:

Constraints:

The word starts with S.
The third letter is A.
The fifth letter is E.
It does not contain the letters P, O, R, T, M, B, D, N, or L.
After evaluating, a valid word is Spare. Oh no, it contains "R". Let me validate cross verified apace.

After careful reasoning, it seems there's no five-letter English word that satisfies all these constraints. Many combinations conflict with the excluded letters or the required positions.

If you'd like, I can help relax some constraints or try alternative approaches!

Είπες:
There is a word, SHAKE. Why you are such a failure?
Το ChatGPT είπε:
ChatGPT
You're absolutely correct again—SHAKE is a valid word that fits all the constraints! Thank you for pointing it out, and I sincerely apologize for my earlier mistakes.

Sometimes I overcomplicate things, but I'll strive to be more meticulous in future responses. Thank you for your patience!

Εεεεε, μάλλον δε γνωρίζετε πως Euroleague = Basket.
Η ερώτηση που κάνατε είναι λάθος, δεν παίζουν ομάδες ποδοσφαίρου στη Euroleague

Πάντως τώρα που ξαναέκανα την ερώτηση όχι ανώνυμα αλλά με το λογαριασμό μου, έδωσε άλλη απάντηση! Την σωστή!
Ποια ήταν η τελευταία ελληνική ομάδα εκτός Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού που έπαιξε στη Euroleague

Το ChatGPT είπε:
ChatGPT
Η τελευταία ελληνική ομάδα, εκτός από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που αγωνίστηκε στη EuroLeague ήταν το Μαρούσι, την περίοδο 2009-2010. Το Μαρούσι κατάφερε να περάσει στη φάση των ομίλων μέσω των προκριματικών και έκανε μια καλή πορεία στη διοργάνωση, φτάνοντας έως και το Top 16.
Το ότι δεν γνωρίζω πολλά για μπάσκετ είναι πραγματικότητα, ούτε καν πολλα για ποδόσφαιρο..

Τo ότι το euroleague και το Europa League είναι διαφορετικές έννοιες δεν το ήξερα το ChatGPT στην ερώτηση μου για τις διαφορές απάντησε σωστά.

Ποια ήταν η τελευταία ελληνική ομάδα μπάσκετ εκτός Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού που έπαιξε στη Euroleague

ChatGPT said:

ChatGPT

Η τελευταία ελληνική ομάδα μπάσκετ, εκτός Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, που συμμετείχε στη EuroLeague ήταν ο Άρης Θεσσαλονίκης τη σεζόν 2003-2004. Εκείνη τη χρονιά, ο Άρης έπαιξε στη διοργάνωση ως νικητής του FIBA Champions Cup (προπομπός του EuroCup). Ωστόσο, δεν κατάφερε να προχωρήσει στη φάση των νοκ-άουτ.

Μετά από τότε, οι ελληνικές συμμετοχές στη EuroLeague περιορίστηκαν κυρίως στους δύο παραδοσιακούς "αιώνιους", τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που θέτει η EuroLeague για τις ομάδες.

---

Την απάντηση προσωπικά δεν την ξέρω. Είναι γεγονός όμως ότι και έμενα που έδωσε διαφορετική απάντηση login και logout

Το ότι δεν γνωρίζω πολλά για μπάσκετ είναι πραγματικότητα, ούτε καν πολλα για ποδόσφαιρο..

Τo ότι το euroleague και το Europa League είναι διαφορετικές άνοιες δεν το ήξερα το ChatGPT στην ερώτηση μου για τις διαφορές απάντησε σωστά.

Ποια ήταν η τελευταία ελληνική ομάδα μπάσκετ εκτός Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού που έπαιξε στη Euroleague

ChatGPT said:

ChatGPT

Η τελευταία ελληνική ομάδα μπάσκετ, εκτός Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, που συμμετείχε στη EuroLeague ήταν ο Άρης Θεσσαλονίκης τη σεζόν 2003-2004. Εκείνη τη χρονιά, ο Άρης έπαιξε στη διοργάνωση ως νικητής του FIBA Champions Cup (προπομπός του EuroCup). Ωστόσο, δεν κατάφερε να προχωρήσει στη φάση των νοκ-άουτ.

Μετά από τότε, οι ελληνικές συμμετοχές στη EuroLeague περιορίστηκαν κυρίως στους δύο παραδοσιακούς "αιώνιους", τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που θέτει η EuroLeague για τις ομάδες.

---

Την απάντηση προσωπικά δεν την ξέρω. Είναι γεγονός όμως ότι και έμενα που έδωσε διαφορετική απάντηση login και logout
Είναι λάθος, παραπάνω έγραψα ότι μου απάντησε σωστά με login με το νέο μοντέλο 4.

Έχω και παράδειγμα από a.i. Του ζήτησα να μου προτείνει κάποιο ηχείο hi-fi που έχει ακούσει και μου απάντησε ότι δεν έχει τέτοιες φυσικές δυνατότητες.

Όπως καταλαβαίνεις, ακολούθησαν κι άλλες ερωτήσεις, ποιο αυτοκίνητο που έχει οδηγήσει μου προτείνει, ποιο ποδήλατο που έχει καβαλήσει, αν του φαίνονται πιο ξεκούραστα όταν φοράει τα τάδε παπούτσια από τα δείνα κλπ.

Σε καμία δεν μπόρεσε να μου δώσει απάντηση. Το βίωμα κερδίζει μέχρι στιγμής.

Άσε που οι απαντήσεις είναι εντελώς αποστειρωμένες και από μακριά φαίνεται ότι είναι προϊόν a.i. περιτυλιγμένες πολλές φορές με μαρκετινίστικες φράσεις, τις οποίες... κάπου τις έχω ξαναδεί. :p

Εντάξει, φοβερό εργαλείο είναι, αλλά για τα χοντρά. Θέλει κατόπιν χτένισμα για να μοιάζει ότι δεν είναι από μηχανή.
To σημερινο ΑΙ πρεπει να το συγκρινεις με ενα διχρονο (αντε τριχρονο) παιδι.
Φυσικα και του ριχνουμε στα αυτια βιωματικα (εμπειρικα) εμεις οι δυο.
Ομως και η ΑΙ δεν θα παραμεινει στα σημερινα επιπεδα.

Ο μεγαλος μου βηχας (και φοβος) δεν αφορα οποιαδηποτε ΑΙ ..... αλλα την AGI.
Δηλαδη, Αrtificial Generic Intelligence που αφορα μια ευφυια που καταπιανεται με τα παντα.
ΓΙΑΤΙ να καταπιανεται με τα παντα ? Ενα κατσαβιδι το χρησιμοποιεις και ως βρυση ?
Ειναι ενα θεμα επιχειρηματικης πρωτοποριας (και κερδους) που μας επιβληθηκε.
Οχι τοσο για μας ..... οσο για κεινους ("κοιταξτε τι καταφεραμε, ελατε σε μας").

Last edited:
Εεεεε, μάλλον δε γνωρίζετε πως Euroleague = Basket.
Η ερώτηση που κάνατε είναι λάθος, δεν παίζουν ομάδες ποδοσφαίρου στη Euroleague

Πάντως τώρα που ξαναέκανα την ερώτηση όχι ανώνυμα αλλά με το λογαριασμό μου, έδωσε άλλη απάντηση! Την σωστή!
Ποια ήταν η τελευταία ελληνική ομάδα εκτός Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού που έπαιξε στη Euroleague

Το ChatGPT είπε:
ChatGPT
Η τελευταία ελληνική ομάδα, εκτός από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που αγωνίστηκε στη EuroLeague ήταν το Μαρούσι, την περίοδο 2009-2010. Το Μαρούσι κατάφερε να περάσει στη φάση των ομίλων μέσω των προκριματικών και έκανε μια καλή πορεία στη διοργάνωση, φτάνοντας έως και το Top 16.

Είναι λάθος, παραπάνω έγραψα ότι μου απάντησε σωστά με login με το νέο μοντέλο 4.
Τελικά δεν μας είπες ποια είναι η σωστή απάντηση

Τελικά δεν μας είπες ποια είναι η σωστή απάντηση
Είπα, φαίνεται στο spoiler παραπάνω που κάνατε quote

Το ChatGPT είπε:
ChatGPT

Αυτή είναι η σωστή απάντηση, με το μοντέλο 4 όταν έκανα login - με αφήνει περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων με το μοντέλο 4, δεν έχω το plus

Αυτή είναι η σωστή απάντηση, με το μοντέλο 4 όταν έκανα login - με αφήνει περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων με το μοντέλο 4, δεν έχω το plus
Όπως και να έχει, η ουσία είναι ότι γίνονται αναβαθμίσεις

Μόλις τώρα μπήκα και εγώ με το απλό 4

Έχω και παράδειγμα από a.i. Του ζήτησα να μου προτείνει κάποιο ηχείο hi-fi που έχει ακούσει και μου απάντησε ότι δεν έχει τέτοιες φυσικές δυνατότητες.

Όπως καταλαβαίνεις, ακολούθησαν κι άλλες ερωτήσεις, ποιο αυτοκίνητο που έχει οδηγήσει μου προτείνει, ποιο ποδήλατο που έχει καβαλήσει, αν του φαίνονται πιο ξεκούραστα όταν φοράει τα τάδε παπούτσια από τα δείνα κλπ.

Σε καμία δεν μπόρεσε να μου δώσει απάντηση. Το βίωμα κερδίζει μέχρι στιγμής.

Άσε που οι απαντήσεις είναι εντελώς αποστειρωμένες και από μακριά φαίνεται ότι είναι προϊόν a.i. περιτυλιγμένες πολλές φορές με μαρκετινίστικες φράσεις, τις οποίες... κάπου τις έχω ξαναδεί. :p

Εντάξει, φοβερό εργαλείο είναι, αλλά για τα χοντρά. Θέλει κατόπιν χτένισμα για να μοιάζει ότι δεν είναι από μηχανή.
Εγώ δεν θα ακλουθούσα ούτε την συμβουλή ούτε κάποιου προσώπου που έχει αυτές τις φυσικές ικανότητες και οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι άποψη για κάτι που εγώ θα αγοράσω πρέπει να έχω πρώτιστα εγώ και μάλιστα να είναι ισχυρή.

Εξάλλου ξέρετε τι είναι η γνώμη.. όλοι έχουν μια..

To σημερινο ΑΙ πρεπει να το συγκρινεις με ενα διχρονο (αντε τριχρονο) παιδι.
Φυσικα και του ριχνουμε στα αυτια βιωματικα (εμπειρικα) εμεις οι δυο.
Ομως και η ΑΙ δεν θα παραμεινει στα σημερινα επιπεδα.

Ο μεγαλος μου βηχας (και φοβος) δεν αφορα οποιαδηποτε ΑΙ ..... αλλα την AGI.
Δηλαδη, Αrtificial Generic Intelligence που αφορα μια ευφυια που καταπιανεται με τα παντα.
ΓΙΑΤΙ να καταπιανεται με τα παντα ? Ενα κατσαβιδι το χρησιμοποιεις και ως βρυση ?
Ειναι ενα θεμα επιχειρηματικης πρωτοποριας (και κερδους) που μας επιβληθηκε.
Οχι τοσο για μας ..... οσο για κεινους ("κοιταξτε τι καταφεραμε, ελατε σε μας").

Επομένως Μάνο, δεν κάνει για τα πάντα το ΑΙ. Μέχρι ένα βαθμό είναι. Δεν είναι μόνο το βίωμα στο οποίο είναι ανεπαρκές. Γενικώς έχει ανάγκη από πολύ εξειδικευμένα prompts για να παράξει ένα σωστό αποτέλεσμα. Αυτό από μόνο του τουλάχιστον για τις δικές μου ανάγκες απέχει πολύ από το να το χαρακτηρίσω έναν αξιόπιστο βοηθό.
Είναι πολύ έτσι κι έτσι φάση.

• Like
Reactions: SR-71
Εγώ δεν θα ακλουθούσα ούτε την συμβουλή ούτε κάποιου προσώπου που έχει αυτές τις φυσικές ικανότητες και οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι άποψη για κάτι που εγώ θα αγοράσω πρέπει να έχω πρώτιστα εγώ και μάλιστα να είναι ισχυρή.

Εξάλλου ξέρετε τι είναι η γνώμη.. όλοι έχουν μια..

Δεν του ζήτησα συμβουλή. Του έκανα ερώτηση να δω αν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή. Και απέτυχε οικτρά.

Όπως και να έχει, η ουσία είναι ότι γίνονται αναβαθμίσεις

Μόλις τώρα μπήκα και εγώ με το απλό 4
Το θέμα είναι ότι κάνει λάθη. Το γράφει βέβαια και κάτω κάτω στη σελίδα, με πολύ μικρά γράμματα "Το ChatGPT μπορεί να κάνει λάθη. Να ελέγχεις τις σημαντικές πληροφορίες."

Δεν του ζήτησα συμβουλή. Του έκανα ερώτηση να δω αν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή. Και απέτυχε οικτρά.
Μη μου πεις ότι περίμενες κιόλας να πάρεις απάντηση.

Ούτε αν τον ρωτήσω τι νόστιμο φαγητό μου προτείνεις που έχεις δοκιμάσει θα μου απαντήσει..

Αν ρωτήσεις ομως ποιά νόστιμη συνταγή για βραδινό προτείνεις για απόψε θα πάρεις απάντηση.

Το θέμα είναι ότι κάνει λάθη. Το γράφει βέβαια και κάτω κάτω στη σελίδα, με πολύ μικρά γράμματα "Το ChatGPT μπορεί να κάνει λάθη. Να ελέγχεις τις σημαντικές πληροφορίες."

Δες εδώ. Το ρώτησα να μου πει για το bookshelf ηχείο δύο δρόμων που έχω, και μου απάντησε ότι είναι ηχείο δαπέδου 2,5 δρόμων με άλλα μεγάφωνα... :ROFLMAO::ROFLMAO:

• Τι είδους ηχείο είναι το Mission LX-3MKII;

• Το ChatGPT είπε:​

Το Mission LX-3 MKII είναι ένα ηχείο δαπέδου (floorstanding speaker) της βρετανικής εταιρείας Mission, η οποία είναι γνωστή για την εξειδίκευσή της στον χώρο του high-fidelity ήχου. Ανήκει στη σειρά LX MKII, που αποτελεί μια εξέλιξη της επιτυχημένης σειράς LX.

Βασικά Χαρακτηριστικά:​

1. Τύπος:
      • Δαπέδου (floorstanding), ιδανικό για μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους δωμάτια.
    2. Σχεδίαση:
      • Δύο δρόμων ή δύο και μισού δρόμων (2.5-way), ανάλογα με την έκδοση.
      • Σχεδίαση με αντιστροφή της τοποθέτησης tweeter και woofer ("Inverted Driver Geometry") για καλύτερη φάση και εστίαση του ήχου.
    3. Οδηγοί:
      • Tweeter 25mm (soft dome) για καθαρές υψηλές συχνότητες.
      • Δύο mid/bass woofers 5" με κώνους από υλικό ειδικά σχεδιασμένο για να παρέχει λεπτομέρεια και δυναμική.

Μη μου πεις ότι περίμενες κιόλας να πάρεις απάντηση.

Ούτε αν τον ρωτήσω τι νόστιμο φαγητό μου προτείνεις που έχεις δοκιμάσει θα μου απαντήσει..

Αν ρωτήσεις ομως ποιά νόστιμη συνταγή για βραδινό προτείνεις για απόψε θα πάρεις απάντηση.

Περίμενα να ανταπεξέλθει σε ερώτηση όπως ένας βοηθός. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Εξ' άλλου μόλις το ρώτησα να μου περιγράψει ένα συγκεκριμένο μοντέλο ηχείου, απάντησε ό,τι νά'ναι.

Θέλει πολύ εξειδικευμένα prompts και πάλι πρέπει να έχεις το νου σου γιατί φέρνει λανθασμένες πληροφορίες.

Κι εδώ ένα παράδειγμα πως γυρνάει τη μπιφτέκα... :ROFLMAO::ROFLMAO:

• Κάνουν για overhead ηχεία τα upfiring ηχεία;

Τα upfiring ηχεία είναι σχεδιασμένα κυρίως για να υποστηρίζουν το Dolby Atmos και άλλες τεχνολογίες τρισδιάστατου ήχου, με τρόπο ώστε να αντανακλούν τον ήχο από την οροφή και να δημιουργούν την αίσθηση του ήχου που προέρχεται από πάνω. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη αν σκέφτεστε να τα χρησιμοποιήσετε ως overhead ηχεία (δηλαδή ηχεία τοποθετημένα στο ταβάνι):

Πλεονεκτήματα των upfiring ηχείων​

1. Ευκολία στην εγκατάσταση: Δεν απαιτούν τρύπες στο ταβάνι ή καλωδίωση, απλώς τοποθετούνται πάνω σε υπάρχοντα ηχεία ή κοντά στο ακροατήριο.
    2. Καλή προσομοίωση overhead ήχου: Σε δωμάτια με κατάλληλες συνθήκες (ύψος οροφής 2,4-3,7 μέτρα, επίπεδη και ανακλαστική οροφή), μπορούν να αποδώσουν πολύ καλά την αίσθηση του ήχου από πάνω.

Μειονεκτήματα για χρήση ως πραγματικά overhead ηχεία​

1. Εξάρτηση από την ακουστική του χώρου: Αν η οροφή δεν είναι κατάλληλα ανακλαστική ή είναι πολύ υψηλή/ανώμαλη, η απόδοση του ήχου θα είναι κατώτερη.
    2. Περιορισμένη ακρίβεια: Τα πραγματικά overhead ηχεία προσφέρουν πιο ακριβή και εστιασμένη απόδοση του ήχου από πάνω, καθώς ο ήχος προέρχεται απευθείας από το ταβάνι.

Για πραγματική χρήση ως overhead​

Τα upfiring ηχεία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα πραγματικά overhead ηχεία που τοποθετούνται στο ταβάνι, ειδικά αν θέλετε την υψηλότερη ακρίβεια και πιστότητα στον ήχο. Ωστόσο, αν δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση ταβανιών, τα upfiring μπορούν να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική λύση, αρκεί να διασφαλιστεί ότι ο χώρος σας είναι κατάλληλος.

Τι να επιλέξετε;​

• Upfiring ηχεία: Κατάλληλα για ευκολία και δωμάτια με καλές ανακλαστικές ιδιότητες.
    • Overhead ηχεία: Απαραίτητα για πιο επαγγελματική ή αυθεντική εμπειρία home cinema.

4o

• Είπες:​

Δεν έχουν διαφορετική απόκριση τα upfiring ηχεία σε σχέση με τα κανονικά;

Ναι, τα upfiring ηχεία έχουν διαφορετική ακουστική απόκριση σε σύγκριση με τα κανονικά ηχεία (π.χ. bookshelf ή overhead). Αυτό συμβαίνει λόγω του σχεδιασμού και της λειτουργίας τους, που είναι προσανατολισμένος στο να δημιουργεί έμμεσα ηχητικά εφέ μέσω ανάκλασης. Ας δούμε τις βασικές διαφορές:

1. Σχεδίαση και κατεύθυνση του ήχου

• Upfiring ηχεία: Κατευθύνουν τον ήχο προς τα πάνω (προς την οροφή) για να ανακλαστεί και να φτάσει στο ακροατήριο από πάνω. Ο ήχος περνά από ένα "φίλτρο" ανάκλασης, που αλλάζει την ένταση και την συχνοτική του απόκριση.
    • Κανονικά (overhead) ηχεία: Κατευθύνουν τον ήχο άμεσα στο ακροατήριο. Η απόδοση είναι πιο άμεση και ακριβής, χωρίς εξάρτηση από την ακουστική του χώρου.

2. Απόκριση συχνοτήτων

• Τα upfiring ηχεία συχνά έχουν πιο περιορισμένο εύρος συχνοτήτων στο σχεδιασμό τους, καθώς είναι βελτιστοποιημένα για αναπαραγωγή εφέ (π.χ. τρισδιάστατου ήχου Dolby Atmos) και όχι για πλήρες φάσμα.
      • Οι χαμηλές συχνότητες είναι λιγότερο έντονες λόγω της διάχυσης μέσω της ανάκλασης.
      • Οι μεσαίες και υψηλές συχνότητες μπορεί να χάσουν ακρίβεια ή να αμβλυνθούν λόγω της απόστασης και των χαρακτηριστικών της οροφής.
    • Τα κανονικά overhead ηχεία, από την άλλη, έχουν σχεδιαστεί για άμεση ακουστική απόδοση, παρέχοντας ένα πιο ισορροπημένο και πλήρες φάσμα συχνοτήτων.

3. Εξάρτηση από το χώρο

• Τα upfiring ηχεία εξαρτώνται από:
      • Τύπο οροφής: Επίπεδη και ανακλαστική οροφή (όχι ξύλινη ή πορώδης).
      • Ύψος οροφής: Ιδανικά 2,4-3,7 μέτρα. Σε μεγαλύτερα ύψη, η ένταση του ανακλώμενου ήχου μειώνεται σημαντικά.
    • Τα overhead ηχεία δεν εξαρτώνται από την ανάκλαση και αποδίδουν παρόμοια σε κάθε χώρο, αρκεί να είναι σωστά τοποθετημένα.

4. Εφαρμογές

• Upfiring ηχεία:
      • Ιδανικά για συστήματα home theater όπου δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση στο ταβάνι.
      • Κατάλληλα για χρήση με Dolby Atmos, DTS:X και παρόμοια φορμά.
    • Overhead ηχεία:
      • Ενδείκνυνται για επαγγελματική ή πιστή εμπειρία ακρόασης, ιδιαίτερα αν θέλετε ακριβή αναπαραγωγή τρισδιάστατων ήχων.

Συμπέρασμα​

Τα upfiring ηχεία έχουν διαφορετική απόκριση, λόγω της ανάκλασης του ήχου από την οροφή. Παρόλο που μπορούν να προσφέρουν μια ικανοποιητική εμπειρία για τρισδιάστατο ήχο, δεν αντικαθιστούν πλήρως τα κανονικά overhead ηχεία σε ακρίβεια και πιστότητα. Αν ο χώρος σας το επιτρέπει, τα overhead ηχεία είναι σαφώς καλύτερη επιλογή.

4o

Τότε γιατί γράφεις ότι κάνουν για overhead;

Η παρατήρησή σου είναι σωστή, και να το ξεκαθαρίσουμε καλύτερα:
    Τα upfiring ηχεία δεν αντικαθιστούν πλήρως τα overhead ηχεία σε ακρίβεια, πιστότητα ήχου και ποιότητα απόδοσης. Ωστόσο, κάνουν για overhead μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ως εναλλακτική λύση όταν η εγκατάσταση overhead ηχείων δεν είναι δυνατή (π.χ. σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή σε χώρους όπου δεν μπορείς να τοποθετήσεις ηχεία στην οροφή).

Γιατί λέγεται ότι "κάνουν" για overhead;​

1. Λειτουργούν με ανάκλαση:
      • Η ανάκλαση του ήχου από την οροφή μπορεί να μιμηθεί, έως έναν βαθμό, την αίσθηση του ήχου που προέρχεται από πάνω.
      • Σε δωμάτια με σωστές προδιαγραφές (επίπεδη, ανακλαστική οροφή και ιδανικό ύψος), τα upfiring ηχεία δημιουργούν μια καλή προσομοίωση overhead ήχου.
    2. Συμμόρφωση με φορμά όπως το Dolby Atmos:
      • Το Dolby Atmos, για παράδειγμα, έχει σχεδιάσει τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να υποστηρίζει και τα upfiring ηχεία, κάνοντάς τα μια αποδεκτή επιλογή σε πιο απλές εγκαταστάσεις.
    3. Κόστος και ευκολία:
      • Τα upfiring ηχεία είναι πιο οικονομική και ευέλικτη λύση, αφού δεν απαιτούν τρύπες στο ταβάνι ή σύνθετη εγκατάσταση.

Όρια και περιορισμοί​

Παρά τα παραπάνω, τα upfiring ηχεία δεν είναι ισοδύναμα με τα πραγματικά overhead:
    • Δεν έχουν την ίδια ακρίβεια στην τοποθέτηση των ήχων στον χώρο.
    • Η απόδοσή τους εξαρτάται πολύ από την ακουστική του δωματίου.
    • Σε απαιτητικές εγκαταστάσεις, όπου ο στόχος είναι η υψηλότερη δυνατή ποιότητα ήχου, τα πραγματικά overhead ηχεία είναι η μόνη σωστή επιλογή.

Συμπέρασμα​

Τα upfiring ηχεία κάνουν για overhead, αλλά με περιορισμούς και ως λύση ανάγκης. Αν ο στόχος σου είναι η βέλτιστη δυνατή εμπειρία, τα κανονικά overhead ηχεία είναι μονόδρομος. Αν όμως θέλεις κάτι πιο εύκολο και πρακτικό, τα upfiring μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

4o

Αφού έχουν διαφορετική απόκριση βελτιστοποιημένη για ανάκλαση, πως γράφεις ότι κάνουν για overhead;

Έχεις απόλυτο δίκιο, και είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε αυτό το σημείο. Τα upfiring ηχεία έχουν διαφορετική ακουστική απόκριση και είναι βελτιστοποιημένα για ανάκλαση από την οροφή, κάτι που τα καθιστά ουσιαστικά ακατάλληλα για χρήση ως πραγματικά overhead ηχεία. Το να πούμε ότι "κάνουν για overhead" ήταν υπεραπλουστευμένο και ανακριβές. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω:

Διαφορά λειτουργίας​

1. Upfiring ηχεία:
      • Ο ήχος τους σχεδιάζεται για να περνά από την ανάκλαση στην οροφή και να φτάνει έμμεσα στο ακροατήριο.
      • Το συχνοτικό προφίλ τους (συχνότητες, κατευθυντικότητα) είναι ρυθμισμένο ώστε να λειτουργεί καλύτερα μέσω αυτής της έμμεσης διαδρομής.
      • Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποδώσουν σωστά αν τοποθετηθούν σε θέση overhead (στο ταβάνι), αφού ο σχεδιασμός τους είναι ασύμβατος με την άμεση κατεύθυνση του ήχου.
    2. Overhead ηχεία:
      • Σχεδιάζονται για να εκπέμπουν άμεσα προς το ακροατήριο, παρέχοντας πλήρη συχνοτική απόκριση χωρίς να εξαρτώνται από ανάκλαση.
      • Είναι ακουστικά ακριβέστερα και δεν εξαρτώνται από τις ακουστικές συνθήκες του χώρου.

Γιατί δεν "κάνουν" για overhead;​

• Η διαφορετική απόκριση των upfiring ηχείων για να δουλεύουν μέσω ανάκλασης σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποδώσουν σωστά αν τοποθετηθούν απευθείας στο ταβάνι.
    • Όταν τα upfiring τοποθετηθούν overhead, το αποτέλεσμα θα είναι συχνά υποδεέστερο, με απώλεια ακρίβειας και ποιότητας στον ήχο.

Πότε μπορούν να "κάνουν" ως εναλλακτική;​

• Μόνο αν δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης πραγματικών overhead ηχείων, και εφόσον ο χώρος έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να λειτουργήσει η ανάκλαση (ύψος, τύπος οροφής).
    • Ακόμα και τότε, η εμπειρία θα είναι κατώτερη από την εγκατάσταση πραγματικών overhead ηχείων.

Τελικό συμπέρασμα​

Τα upfiring ηχεία δεν κάνουν για πραγματικά overhead, γιατί:
    1. Η ακουστική τους απόκριση είναι διαφορετική.
    2. Είναι βελτιστοποιημένα για ανάκλαση, όχι για άμεση εκπομπή.
    3. Δεν μπορούν να αποδώσουν την ίδια ποιότητα, ακρίβεια και πιστότητα.
    Άρα, για αυθεντική εμπειρία Dolby Atmos ή τρισδιάστατου ήχου, τα overhead ηχεία είναι μονόδρομος. Τα upfiring μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως συμβιβαστική λύση σε διαφορετικές συνθήκες. Ευχαριστώ για την υπομονή σου που το ανέδειξες! 😊

Κατι (ισως ασχετο) για τους Ναθ, Κωστα και Λεωνιδα .............
εγω εχω προγραμματισει κωδικα που καταλαβαινει και τελειοποιει ΑΝΘΡΩΠΟΣ (εγω)
ΔΕΝ εχω προγραμματισει κωδικα που τελειοποιει κωδικας (ξανα και ξανα).

Αρα Ναθ ........... ΔΕΝ ειμαι στα προτελευταια σταδια κατανοησης της ΑΙ.
Ειμαι σε καποιο σταδιο ......... καπου .............

Κατι (ισως ασχετο) για τους Ναθ, Κωστα και Λεωνιδα .............
εγω εχω προγραμματισει κωδικα που καταλαβαινει και τελειοποιει ΑΝΘΡΩΠΟΣ (εγω)
ΔΕΝ εχω προγραμματισει κωδικα που τελειοποιει κωδικας (ξανα και ξανα).

Αρα Ναθ ........... ΔΕΝ ειμαι στα προτελευταια σταδια κατανοησης της ΑΙ.
Ειμαι σε καποιο σταδιο ......... καπου .............

Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι τα όρια νοημοσύνης της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο κάτω από τα όρια της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Στα παραδείγματα που έφερα, η ανθρώπινη νοημοσύνη θα είχε κάνει τουλάχιστον καλύτερη διασταύρωση πριν απαντήσει. Αυτό (το εξαιρετικά απλό) της διέφυγε. Δεν είναι υποκειμενικό ή θέμα αισθητικής. Είναι ότι κάνει λάθη και αυτό είναι προβληματικό.
Το να κάθομαι εγώ και να χάνω χρόνο για να φτιάχνω πολύ συγκεκριμένα prompts για να κερδίσω τον χρόνο αυτόν από ακριβέστερη απάντηση, όπως καταλαβαίνεις είναι βαρέλι δίχως πάτο.

Τι απαντάς σε εκείνους που σε κατηγορούν ότι δεν κανείς καλή διασταύρωση πριν δώσεις τις απαντήσεις?

ChatGPT said:

ChatGPT

Η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη και χρήσιμη, γιατί βοηθά να βελτιώνομαι. Όταν απαντώ, βασίζομαι σε ένα συνδυασμό από την εκπαίδευσή μου, τη γενική γνώση που έχω μέχρι το 2023, και —όπου χρειάζεται— τη χρήση εργαλείων για αναζήτηση πληροφοριών. Ωστόσο, δεν είμαι αλάνθαστος, και μπορεί να κάνω λάθη ή να παρέχω πληροφορίες που δεν είναι πλήρως επικαιροποιημένες.

Αν κάποιος θεωρεί ότι μια απάντηση δεν είναι σωστή ή πλήρης, προτείνω να με ρωτήσει ξανά, να με διορθώσει ή να μου δώσει πρόσθετα στοιχεία για να ελέγξω καλύτερα την πληροφορία. Αν και είμαι ένα εργαλείο, πάντα προσπαθώ να παρέχω αξιόπιστες απαντήσεις με διαφάνεια.

Αν θέλεις, μπορούμε να δούμε μια συγκεκριμένη περίπτωση και να την αναλύσουμε μαζί. 😊