Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

επαιξα κι εγω αρκετα μαζι του, δε νομιζω... εχει καποιες γενικες γνωσεις αλλα οταν πας σε κατι συγκεκριμενο αρχιζει τις γενικοτητες.
Επισης πολλες φορες αναθεωρει αυτα που σου λεει αν το πιεσεις.
Ολα φυσικα ειναι θεμα εκπαιδευσης, θα ηθελα να δω μοντελα ειδικα εκπαιδευμενα σε συγκεκριμενους τομεις (οπως πχ αυτους που ανεφερα )αλλα και σε αλλους τομεις.

Τεσπα...παρακολουθω με ενδιαφερον την εξελιξη και θεωρω οτι σε μερικα χρονια θα εχουμε μεγαλες αλλαγες.

το πιο δυσκολο ειναι παντως αυτο που στην ουσια εχουμε κι εμεις σαν ανθρωποι... τη κατανοηση της "εξυπναδας", της δημιουργιας , της μαθησης κλπ

Εχουμε καποια ιδεα του πως συμβαινει , αλλα οχι του γιατι συμβαινει... εχει ενδιαφερον παντως η εξελιξη ολων αυτων των μοντελων.

Ειδα προσφατα οτι η google παρουσιασε και καποια paper για νεα μορφη νευρωνικων δικτυων , εκτος των transformers που εχουν επικρατησει μεχρι τωρα, κι αυτο ισως δωσει νεα ωθηση στην ΑΙ.

εμενα κυριως μ ενδιαφερει και με ενθουσιαζει η συμμετοχη της AI στη προσπαθεια καταπολεμησης ασθενειων...πχ καρκινος, νευρο-εκφυλιστικες ασθενειες κλπ οπως επισης στη παραγωγη νεων ουσιων/κραμματων για μπαταριες, ρουχα με αντοχη στη θερμοτητα κλπ.

Σε έναν τέλειο κόσμο έτσι θα ήταν.
Προς το παρόν για τις μάζες φτιάχνουν εικονικά γατιά για να κάνουν like τα βόδια και φοβάμαι να σκεφτώ τι σκέψεις περνάνε από την πολεμική βιομηχανία.

προχτες παρακολουθησα την παρουσιαση στον Λευκο Οικο, τη συνεργασια τριων εταιρειων και του κρατους (USA) και την εναρξη του project Stagrate.

Στα λογια τουλαχιστον ηταν εντυπωσιακο κι επικεντρωθηκαν σ αυτα που ακριβως ελεγα...δηλ. στη καταπολεμηση ασθενειων και στην εξελιξη της ιατρικης γενικα, της τεχνολογιας υλικων κλπ

Eλπιζω να μη μεινουν μονο στα λογια...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Θεωρητικά, με τη βοήθεια του ΑΙ και την γνώση που πρόσφερε ο Covid (καλώς ή κακώς), θα μπορούσαν τα εμβόλια και/ή οι θεραπείες να βγαίνουν σε μηδενικό χρόνο.
Υπάρχει π.χ. ΑΙ που αναγνωρίζει τον καρκίνο του μαστού πριν καν αναπτυχθεί.

Αν το πάρεις από την αντίθετη, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολύ στοχευμένοι ιοί.

επαιξα κι εγω αρκετα μαζι του, δε νομιζω... εχει καποιες γενικες γνωσεις αλλα οταν πας σε κατι συγκεκριμενο αρχιζει τις γενικοτητες.
Επισης πολλες φορες αναθεωρει αυτα που σου λεει αν το πιεσεις.
Ολα φυσικα ειναι θεμα εκπαιδευσης, θα ηθελα να δω μοντελα ειδικα εκπαιδευμενα σε συγκεκριμενους τομεις (οπως πχ αυτους που ανεφερα )αλλα και σε αλλους τομεις.

Τεσπα...παρακολουθω με ενδιαφερον την εξελιξη και θεωρω οτι σε μερικα χρονια θα εχουμε μεγαλες αλλαγες.

το πιο δυσκολο ειναι παντως αυτο που στην ουσια εχουμε κι εμεις σαν ανθρωποι... τη κατανοηση της "εξυπναδας", της δημιουργιας , της μαθησης κλπ

Εχουμε καποια ιδεα του πως συμβαινει , αλλα οχι του γιατι συμβαινει... εχει ενδιαφερον παντως η εξελιξη ολων αυτων των μοντελων.

Ειδα προσφατα οτι η google παρουσιασε και καποια paper για νεα μορφη νευρωνικων δικτυων , εκτος των transformers που εχουν επικρατησει μεχρι τωρα, κι αυτο ισως δωσει νεα ωθηση στην ΑΙ.
Γιάννη το 4ο και ειδικά το ο1 πρέπει να του συμπεριφερθείς σαν ένα μεταπτυχιακό / διδακτορικό φοιτητή που έχει έρθει να δουλέψει μαζί σου χωρίς να έχει καθόλου εργασιακή εμπειρία και ούτε ξέρει ακόμη με τι ακριβώς ασχολείσαι.
Εκεί που θα ήθελες 2-3 ημέρες για τον απόφοιτο να του δώσεις τα βασικά σε 2-3 ώρες συζήτησης με το μοντέλο, το έχεις φέρει σε καλύτερη θέση. Μετά αν το διαχειριστείς σαν ένα junior στο γραφείο θα μείνεις με το στόμα ανοικτό στο τι μπορεί να προσφέρει. Προφανώς δεν ρωτάς κάτι με ένα prompt και περιμένεις σωστή απάντηση. Θέλει να αφιερώσεις χρόνο, αλλά ο χρόνος είναι λιγότερος από το 1/10 που θα αφιέρωνες στον junior και το αποτέλεσμα θα είναι απίστευτα καλύτερο. Και μην ξεχνάς ότι το κόστος του είναι μόλις 20 δολάρια το μήνα.

Εκεί που Μ εντυπωσίασε είναι σε 2 σημεία.

Το πρώτο είναι ότι συζητάγαμε για κάμποση ώρα με το copilot , έρχεται ξαφνικά η γυναίκα μου που δεν είχε ιδέα και άρχισε κι αυτή να συζητάει.

Κάποια στιγμή, ενώ είχε εντυπωσιαστεί , μιλάγαμε με τη γυναίκα μου στη κουζίνα, ενώ ο υπολογιστής ήταν στο γραφείο μου και είχα ξεχάσει ανοιχτό το μοντέλο, κι άρχισε να επεμβαίνει στη συζήτηση...εμεινε κόκαλο η γυναίκα μου
Με ομιλία να τονισω όλα αυτά στα Ελληνικά.

Το δεύτερο που είδα στο ίντερνετ όμως, είναι ότι του ζητήθηκε να πάρει ένα screenshot από μια web camera που δεν είχε προσβαση αρχικά, έψαξε όλο το ίντερνετ για αδυναμίες της κάμερας, βρήκε κάποιες , έγραψε με python ένα script και απέκτησε πρόσβαση και τελικά έβγαλε το screenshot!

Έχω δει κι άλλα περίεργα , όσο κι εντυπωσιακά παραδείγματα....έχουμε να δούμε πολλά

ξερει κανεις , αν διαπιστωσουμε καποιο λαθος σε μια απαντηση του ai model (οποιουδηποτε) και την επισημανουμε, αυτο θα το λαβει υποψην του το μοντελο σε μελλοντικες ερωτησεις μας και αλλων ανθρωπων επισης?

Αν οχι, υπαρχει τροπος να το εξαναγκασουμε ή να κανουμε πχ καποιο request για να διορθωθει (πχ οπως στη wikipedia) ?

ξερει κανεις , αν διαπιστωσουμε καποιο λαθος σε μια απαντηση του ai model (οποιουδηποτε) και την επισημανουμε, αυτο θα το λαβει υποψην του το μοντελο σε μελλοντικες ερωτησεις μας και αλλων ανθρωπων επισης?

Αν οχι, υπαρχει τροπος να το εξαναγκασουμε ή να κανουμε πχ καποιο request για να διορθωθει (πχ οπως στη wikipedia) ?
Στο chatgpt κάτω κάτω από κάθε μήνυμα έχει κάποια μικρά κουμπάκια, δύο από τα οποία είναι "good response" και "bad response". Είναι ο μόνος τρόπος που ξέρω για να δώσεις feedback.
Λόγω του τρόπου λειτουργίας αν σου είπε κάτι απόλυτο για ένα γεγονός (πχ ότι έγινε λάθος χρονιά) δεν μπορεί να διορθωθεί όπως διορθώνεται κάτι στην wikipedia. Απλά μπορείς να κάνεις flag για hallucination. Για άλλα μοντέλα φαντάζομαι θα υπάρχουν επιλογές αντίστοιχες. Αν τρέχεις τώρα κάποιο μοντέλο στο σπίτι στον υπολογιστή σου δεν μπορείς πρακτικά να κάνεις τίποτα, εκτός από το να το διορθώσεις και ανάλογα με τις γενικότερες ρυθμίσεις σου να μην ξανακάνει το ίδιο λάθος μαζί σου.

Τυπικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε από τη συνομιλία σου για εκπαίδευση του μοντέλου για άλλους χρήστες ή να μεταφερθεί γνώση από εκεί αλλού. Βέβαια αν δώσεις feedback με τον πιο πάνω τρόπο ίσως το δει κάποιος και να δει αν υπάρχει κάτι που χρήζει βελτίωσης ή όχι (bug or feature ή limitation κατάσταση).

Επίσης το μοντέλο θυμάται μόνο ότι έχετε συζητήσει σε ένα chat μεταξύ σας και αν το σβήσεις το chat σβήνεται και οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό.
Μπορείς όμως να ενεργοποιήσεις επιλογή να τα θυμάται όλα.

Προσωπικά δεν την έχω ενεργοποιήσει αυτή την επιλογή. Περιμένω επιλογή που θα λέει ότι μπορείς να μοιραστείς συγκεκριμένα πράγματα για όλες τις συζητήσεις σαν βάση και μετά να δουλεύει όπως τώρα όπου το κάθε chat μόλις σβηστεί χάνεται (δικαίωμα στη μνήμη σύμφωνα με το GDPR).

Το θέμα είναι να είναι πιο ακριβής...σε κάποια θέματα ήταν , αλλά σε αλλά όχι.

Επίσης το chatgpt είναι πιο ενημερωμένα σε πολλά θέματα .

Αλλά φυσικά αυτό είναι δωρεάν...οπότε δεν παραπονιομαστε!

κατα την γνωμη μου, μετα το ''γενικον κ επι του παντος'' θα αρχισει η εξιδικευση....''περιωρισμενος'' κ εκιδικευμενος ογκος δεδομενων σε συγκεκριμενο αντικειμενο, τροποποιημενοι αλγοριθμοι για την συγκεκριμενη δουλεια, κ αρα πολυ λιγοτεροι ποροι σε επεξεργαστικη ισχυ, μνημες, κ ελαφρυτερο προγραμμα..εκει θα παει το πραγμα κατα την γνωμη μου...
οσον αφορα το deepseek οι κινεζοι κτυπησαν με opensource....με οτι αυτο συνεπαγεται...

Eξειδικευση (ενδεχομενα) θα ξεκινησει μονο αν η ΑΙ συλλεξει ολο το πληροφοριακο ιχνος που αφησαμε στο νετ.
Επισκεψεις, επιλογες ειδησεων, κουοταρισματα, αναρτησεις, online gaming, υφος απαντησεων, κλπ κλπ ..... !

Νωριτερα, δεν βλεπω πως μπορει να αποφυγει να ειναι γενικολογη (αν και οχι τοσο ενοχλητικα γενικολογη, πια).