Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Το να ανακοινώσουν ένα νέο μοντέλο για μετά από 7-8 μήνες δεν έχει νόημα, αυτό στην πράξη έκανε η Panasonic με τις δυο FF μηχανές αλλά αυτοί το έκαναν γιατί στον χώρο του FF μπήκαν οι δυο γίγαντες από τις DSLR.
Στους μικρότερους αισθητήρες κροπ δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση, η SONY δεν ανακοίνωσε αντικαταστάτη ακόμη της 6500 και μόνο η Fuji κινήθηκε δυναμικά με την ΧΤ3 (που δεν έχει Ibis :music-smiley-005:).

To 2019 είναι το έτος που συμπληρώνουν 100χρονια ιστορίας, οτι hiend μοντέλο κυκλοφορήσουν λογικά θα θελουν να κάνει τον ανάλογο θόρυβο οπότε θα ανακοινωθεί μέσα στο 2019 (πιθανόν Γενάρη) ωστε να βγει στην νέα Φωτοκινα που γίνεται για πρώτη φορά πολύ κοντά χρονικά.

Από συνέντευξη στελέχους της OLYMPUS στo camerajabber

He believes that the recent flurry of full-frame camera announcements is good for the imaging industry. As well as igniting photographers’ interest in cameras, it’s encouraging more people to move towards mirrorless technology.
More importantly for Olympus, Micro Four Thirds cameras are more easily distinguished from full-frame models. Their size and weight advantages are more apparent alongside cameras with bigger sensors.
According to Sugimoto, Olympus is aware that its users want more high-quality telephoto lenses. It’s an area that the company wants to ‛improve and grow’. So it looks like we can expect some new long lenses in the near future.
Image Stabilization (IS) system is a key focus for development for a tripod free shooting.
major announcement has been promised for the next Photokina trade show which takes place in May next year.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Δυο φακοί θα βγουν από όσα έχουν διαρρεύσει, ένας ζουμ με sync IS στο εύρος περίπου του LEICA 100-400 ( συν πλην 50mm δηλ. από 150mm έως 450mm) και ένας μακρύς Pro prime κλάσης 300/4 στα 400-500mm. Το τελε θα το τερματίσουν γιατί είναι το μεγάλο ατού του συστήματος μαζί με το macro, εγώ περιμένω στο μέλλον και ένα μακρύ macro, ιδανικός θα ήταν ένας 90mm/2 για να εχεις απόσταση από το θέμα, 1:1 μεγενθυνση και να καλύπτει και κοντό τελε με το κλασικό 180mm (equivalent)

ΥΣ
Νομίζω 150/2 δεν θα βγάλουν, γενικά απέφυγαν επανάληψη φακού που έβγαλαν στα 4/3 ακόμη και πετυχημένων.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

https://www.43rumors.com/ft4-the-new-olympus-camera-could-be-named-olympus-omd-e-m1x/

Κάπου τον Γενάρη θα αρχίσουν να παρουσιάζονται τα specs της νέας ναυαρχίδας, θα είναι σημαντικά ακριβότερη της ΕΜ1.2 ( :slapface:) και θα έχει χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στον ανταγωνισμό σύμφωνα με τις φήμες

Πραγματικά είμαι περίεργος τι θα γίνει με την καινούργια OLYMPUS που θα βγει και τι θα απογίνουν οι άλλες σειρές π. Omd5-2 που έχω εγώ τώρα , υπάρχει περίπτωση να κρατήσουνε μόνο την pen σαν ποιο μικρότερο μοντέλο από τα omd και να αναβαθμίσουν με καινούργια σειρά !

Sent from my iPhone using Tapatalk

Να πω οτι περίμενα μια επαγγελματική μηχανή από την Olympus με ενσωματωμένο γκριπ θα ήταν ψέματα : https://www.43rumors.com/ft5-the-new-olympus-e-m1x-is-a-canon-1dx-level-camera/

Δεν ξέρω αν ένα τέτοιο σώμα θα έχει την απαιτούμενη αποδοχή, μεγαλώνοντας το σώμα πρέπει να μεγαλώσεις και τι δυνατότητες πολλαπλάσια όταν η καρδιά του συστήματος φορά μικρό αισθητήρα. Πολύ περίεργη επιλογή που με οδηγεί στο συμπέρασμα οτι θα φορά τεράστια μπαταρία όπως η παλιά Ε1 στο grip.

Οι φήμες λένε οτι πρόκειται για sports camera με μεγάλη υπολογιστική ισχύ (εξού και το μέγεθος όπου θα βοηθά στην απόσβεση των υψηλών θερμοκρασιών) και πιστευω ότι το Γενάρη που θα ανακοινωθεί θα παρουσιαστούν παράλληλα 1-2 νέοι τηλεφακοί μιας και το m43 σύστημα δείχνει πολύ δυνατό στον τομέα αυτό. Κατά τη γνώμη μου θα είχε απογειωθεί και με την ΕΜ1.2 αν είχαν φροντίσει να βελτιώσουν κι άλλο το σύστημα εστίασης (στα επίπεδα τουλάχιστον της D500) ώστε να συμβαδίζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της μηχανής.

Last edited:
Αν ισχύουν αυτά τα νούμερα μιλάμε για σώμα που πλησιάζει σε όγκο High End FF Dslr, χάθηκε λίγο η ''μπάλα'' νομίζω....τολμηρή και συνάμα πολύ επικίνδυνη κίνηση από την Olympus. Ας περιμένουμε όμως να την δούμε και στην πράξη, πιστεύω πάντως ότι θα πρέπει να είναι κατηγορία από μόνη της όσον αφορά την εστίαση, χρηστικότητα, αντοχή, λειτουργικότητα, σκόπευτρο, μπαταρία κλπ. για να μπορέσει να χτυπήσει στα ίσια επαγγελματικές FF Dslr......

Υ.Γ. Για τιμή εύκολα το βλέπω το τριχιλιαράκι!!!
Υ.Γ. Για την em5III ξέρουμε τίποτα?? ή πνίγηκε στο ποτάμι λόγω em1X??

Το θέμα δεν ειναι μονο η ταχύτητα... Αλλα και η εικόνα. Τι να τα κάνω αυτά άμα οι επιδόσεις των αισθητήρων τους ειναι κατώτερες από Apsc kai FF?

Sent from my LG-H930 using Tapatalk

θα έχει νέο αισθητήρα Γιαννη, θα δουμε τι επιδοσεις θα έχει σε σχέση με τον ανταγωνισμό όταν βγεί. Μαλλον θα έχει 24αρη αισθητήρα για να μπορει να τραβά σε μεγάλες ριπές χωρίς πρόβλημα, στα σπορ το απόλυτο IQ δεν ειναι το πρόβλημα αλλά να πιάσεις την κατάλληλη στιγμή και το θέμα σου να έχει διαυγεια και ξεφονταρισμα απο το backround. Η ταχύτητα ριπης σε συνδιασμό με την ακριβεια και ευκολια εστίασης καθως και οι ελαφριοι και εξαιρετικοί φωτεινοί τηλεφακοί ειναι το Α και το Ω στα σπόρ.

Αυξηση του IQ θα κάνει μέσω hires σε επίπεδα ανάλυσης MF μηχανής , το ερώτημα είναι αν αυξήσει την χρηστικότητα του σώματος και μπορείς να κάνεις χρηση της λειτουργίας σε συνήθη ταχύτητες μέχρι 1/160 ωστε να παραμένει ενεργό τμήμα της σταθεροποιησης και το υπόλοιπο να διοχετευεται στην λειτουργία.

Το σιγουρο είναι ότι οι μηχανές με μικρό αισθητήρα έχουν μειονέκτημα σε συγκεκριμένους τομείς στο IQ αλλά θα έχουν πάντα αβαντα το καλυτερο σύστημα σταθεροποιησης και τη μικρότερη αναγκη σε ενέργεια και ανάπτυξη θερμοκρασίας, αυτο τους δίνει σοβαρό πλεονέκτημα σε καποιους τομείς που πρέπει να εκμεταλευτουν ανάλογα. Εκεί νομίζω έχουν ρίξει το βάρος τους στο νεο σώμα αυξάνοντας το μέγεθος/ ογκο και παρουσιάζοντας ενα μοντέλο που δεν θα απασχολήσει την μάζα των χρηστών της εταιρίας αλλά θα στοχευσει σε τελείως άλλο κοινό.

Το θέμα δεν ειναι μονο η ταχύτητα... Αλλα και η εικόνα. Τι να τα κάνω αυτά άμα οι επιδόσεις των αισθητήρων τους ειναι κατώτερες από Apsc kai FF?

Ε σε εικόνα δεν μπορούν να γίνουν και πολλά, όλα είναι θέμα μεγέθους. Αντε με πατέντες, λόγω επεξεργαστή κλπ. να πλησιάσεις ένα Apsc αισθητήρα, άλλα μια FF ότι και αν κάνεις με τις υπάρχουσες τεχνολογίες δεν πρόκειται.
Βέβαια αν έχει χεράτο High resolution μπορεί ίσως να κλείσει κάπως την ψαλίδα με FF αισθητήρα. Το σίγουρο είναι ότι έχει βουνό να ανεβεί με τόσες FF στην αγορά ακόμα και σε Mirrorless, ενώ και ο συνοδοιπόρος της Panasonic πήγε και αυτός σε FF.

Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

θα έχει νέο αισθητήρα Γιαννη, θα δουμε τι επιδοσεις θα έχει σε σχέση με τον ανταγωνισμό όταν βγεί.

Το σιγουρο είναι ότι οι μηχανές με μικρό αισθητήρα έχουν μειονέκτημα σε συγκεκριμένους τομείς στο IQ αλλά θα έχουν πάντα αβαντα το καλυτερο σύστημα σταθεροποιησης και τη μικρότερη αναγκη σε ενέργεια και ανάπτυξη θερμοκρασίας, αυτο τους δίνει σοβαρό πλεονέκτημα σε καποιους τομείς που πρέπει να εκμεταλευτουν ανάλογα. Εκεί νομίζω έχουν ρίξει το βάρος τους στο νεο σώμα αυξάνοντας το μέγεθος/ ογκο και παρουσιάζοντας ενα μοντέλο που δεν θα απασχολήσει την μάζα των χρηστών της εταιρίας αλλά θα στοχευσει σε τελείως άλλο κοινό.

Καλά οπωσδήποτε ισχύουν όσα λες Κώστα, και γενικότερα μια τέτοια μηχανή και λόγω κόστους που θα είναι πάρα πολύ υψηλό άλλα και λόγω όγκου προφανώς απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό και σε επαγγελματίες. Χοντρικά δεν είναι για εμάς που κάνουμε το χόμπι μας. Πάντως παρόλο τον ανταγωνισμό την ''πιστεύω'' την Olympus έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι παρόλο το μειονέκτημα του μικρού αισθητήρα, εξοπλίζει την μηχανή με τόσα καλούδια που ''ξεπερνάς'' σε ένα βαθμό το θέμα αυτό.
Το είδα και αυτό και πρόσφατα που είχα την em1II (παρόλο που ήταν ακριβή για μένα και όχι για το επίπεδό μου) ήταν τόσο εξοπλισμένη που κυριολεκτικά δεν βρήκα τίποτα να γκρινιάξω ή να της προσάψω. Αντε λίγο την εστίαση στο CAF και Tracking να βελτίωνε και θα ήταν η τέλεια μηχανή.

Δεν νομίζω ότι ο αισθητήρας παραμένει 4 /3rds με αυτό το μέγεθος.. Πλακα μας κανουν ?
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι έτσι.

Mε την παλιά EM1 mark I και τον 40-150, μπορείς άνετα να πάρεις φωτογραφίες αθλημάτων σαν αυτή (υπόψιν, ειμαι εντελώς άσχετος στο συγκεκριμένο κομμάτι, πρώτη φορά πήγα να φωτογραφίσω water sports και η παρακάτω εχει φάει και αρκετό crop).
Δεν ζορίστηκα πολυ με το σημειακό AF (αντιθέτως ήταν εξαιρετικά ακριβές) και 8-9 καρέ σε burst με υπερκάλυψαν.

Επίσης, απο πλευράς ποιότητας της εικόνας δεν μπορω να διακρίνω κάποιο ψεγάδι σε σχέση με μεγαλύτερα φορμάτ ,δεδομένου οτι υπήρχε και αρκετό φως.

Φαντάσου με ένα ακρως επαγγελματικών προδιαγραφών σώμα, με ανώτερο AF τελευταίας γενιάς καθώς και έναν αισθητήρα 3ης γενιάς. Μήπως έχουμε θεοποιήσει λιγο τα FF? Φυσικά ενας FF σενσορας θα δώσει καλύτερη δυναμική περιοχή, λιγότερο θόρυβο αλλα ειναι τόσο το καλύτερο ωστε (1) να ειναι διακριτό και (2) να μην καλύψει τον επαγγελματία ενας μικρότερος αισθητήρας?

Εννοείται οτι υπάρχουν εφαρμογές που απαιτούν full frame, large formats κτλ. αλλα τελικά είναι λιγότερες απ'ότι φανταζόμαστε.

Προσωπικά επειδή πρόσφατα επένδυσα ένα αρκετά σεβαστό ποσό σε σώμα και φακούς, πήγα σε M43 για τον παραπάνω λόγο.

Untitled by sfortis, on Flickr

Είναι σωστά όσα λες και με βρίσκεις σύμφωνο, για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου όμως θα έλεγα ότι όταν κάποιος θα σκάσει 3.000 ευρώ για το σώμα (ίσως και παραπάνω να κάνει το νέο σώμα) και θα θέλει και 1.000+ ευρώ για κάθε pro φακό και του βγει στο τέλος το σύστημα κανένα 10.000 ε τότε πέρα από όλα τα άλλα θα ζητάει και την μέγιστη ποιότητα εικόνας και ας μην την χρειάζεται πάντα.
Και μόνο για ψυχολογικούς λόγους να το πάρεις θα δώσεις τόσα χρήματα και μετά είναι πιθανό μια π.χ. entry level dslr του 300ευρου να βγάζει καλύτερη ποιότητα εικόνας και ανώτερο αρχείο από την πανάκριβη μηχανή σου. Προσωπικά είμαι μια χαρά και μου αρκεί το m4/3 και με το παραπάνω μάλιστα, απλά δεν ισχύει για όλο τον κόσμο αυτό από ότι φαίνεται και ειδικά όσοι ζουν από το ''άθλημα'' της φωτογραφίας.

Δεν νομίζω ότι ο αισθητήρας παραμένει 4 /3rds με αυτό το μέγεθος.. Πλακα μας κανουν ?
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι έτσι.

Εγώ δεν χρησιμοποιώ το γκριπ στην ΕΜ1.2 , το έχω αλλά δεν το χρησιμοποιώ ακόμα και με τους τηλεφακούς (με εξαιρεση τον 150/2 που είναι βαρύς και το θέλει για καλό ζύγισμα ). Με την παλιά ΕΜ1 ήταν πολύ περισσότερο απαραίτητο για αρκετούς φακούς αν ήθελα καλό ζύγισμα αφού το γκριπ δεν ήταν τόσο βαθύ και το μικρό δαχτυλάκι ήταν στον αέρα και δεν κόντραρε το σώμα. Υποθέτω λοιπόν οτι με τους νέους τηλεφακούς που έχουν ψιλό ανακοινωθεί στις φήμες θα είναι απαραίτητο ακομη και σε μια ΕΜ1.2 όπως δηλ. χρειάζεται και με τον 300/4 . Μαζί με το γκριπ η ΕΜ1.2 πρέπει να είναι κοντά στις διαστασεις του νέου σώματος (δεν το έχω καρατσεκαρει βέβαια). Τι λέω λοιπόν οτι για να έχει σούπερ εργονομία το νέο σώμα και καλό ζύγισμα με τους τηλεφακούς θέλει όγκο και μέγεθος, αυτά εκτιμούν οι επαγγελματίες ανεξαρτήτως μεγέθους αισθητήρα.