Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις OLYMPUS

Τα τελευταία νέα μιλούν όντως για νέα project (μηχανή?) που θα βγει προς το τέλος του χρόνου, κανεις δεν ξέρει ακόμη τι αισθητήρα θα φοράει και αν θα είναι με εναλλαξιμους φακούς, κάπου μέσα στο Μάιο θα μάθουμε περισσότερα. Τα αρχικά στο όνομα FZR που μου μεταφέρθηκαν δεν ξέρω αν ισχύουν ή αν είναι ράδιο αρβύλα, αν ισχύουν με υποψιάζουν για μηχανή τύπου RX1:BDGBDGB53:

Από φακούς ετοιμάζεται για τους πουλαδες ο 500mm/4 κατηγορίας pro και θα βγει και ένας ακόμη ζουμ 12-200mm/4 που δεν ξέρω που θα κάτσει από πλευράς target group και τιμής.

Η ράδιο αρβύλα που είχαμε αναφέρει πριν τρίμηνο αρχίζει να πέρνει σάρκα και οστά :

https://www.43rumors.com/ft3-more-confirmation-about-a-new-super-high-end-olympus-camera/

Μοντέλο ανώτερο της ΕΜ1.2 και μέσα σε 1.5 χρόνο κυκλοφορίας σημαίνει επιβεβαιωμένα ότι δεν είναι m43 μοντέλο (εκτός και αν πρόκειται για βιντεοπληκτη ΕΜ1s που προσωπικά το αποκλείω μιας και το βίντεο είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει ως εταιρία) , ιδωμεν μιας και σε ένα δίμηνο θα <φουρνισει> και η Canon τη δικη της πρόταση στα ακαθρεπτα, η φήμη είναι FT3 ακόμη (εγώ με τον Δημήτρη την άκουσα από επίσημα χείλη).

Αναβαθμίστηκε σε FT5 φήμη η έλευση της νέας ναυαρχίδας : https://www.43rumors.com/ft5-confir...d-camera-will-be-launched-in-very-early-2019/, με πιθανή ανακοίνωση στις αρχές του 2019.

Από τα διαφορα σενάρια που διαβάζω έχω καταλήξει οτι :

1.- Δεν θα είναι FF, ο βασικός λόγος για εμένα είναι οτι ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει τουλάχιστον πριν 2 χρόνια και αν σκεφτόντουσαν κάτι τέτοιο δεν θα είχαν βγάλει την σειρά f1.2 φακών. Άλλωστε θεωρώ ότι εϊναι αυτοκτονία να ανταγωνιστούν την SONY που είναι ήδη μπροστά ξεκινώντας νέο σύστημα φακών και ταυτόχρονα τους δυο κυρίαρχους στο FF που θα κάνουν σύντομα θεαματική είσοδο στην αγορά των ακάθρεπτων.

2.- Δεν θα είναι η EM5 III αφού σε καμία περίπτωση μοντέλο της χαμηλότερης ημιεπαγγελματικής σειράς δεν μπορεί να υπερπηδήσει την επαγγελματική σειρά,

3.- Δεν θα είναι Medium Format, γιατί η OLYMPUS αφενός δεν έχει εμπειρία σε αυτό το φορμά όπως η Fuji και η PENTAX, αφετέρου απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμενο κοινό με περιορισμένο αριθμό πωλήσεων, δεν νομίζω να το τολμήσει και με βάση την πενιχρή μέχρι σήμερα κερδοφορία της στον τομέα του imaging,

4.- παρακολουθώντας σχεδόν όλες τις συνεντεύξεις τους έχω διακρίνει οτι ο τομέας του βίντεο τους ήταν παντελώς αδιάφορος και μόλις τελευταία άρχισαν να προσφέρουν τα βασικά, αρα δεν νομίζω να ετοιμάζουν m43 μοντέλο ανώτερο της ΕΜ1.2 με βασικό προσανατολισμό το βίντεο π.χ. μια ΕΜ1.2s

Αν κάνουμε την σούμα των παραπάνω δεν μένουν και πολλά κουτάκια ασυμπλήρωτα, αν το hiend μοντέλο το συγκρίνουν με την ΕΜ1.2 σημαίνει οτι πέρνει εναλλαξιμους φακούς, αρα μάλλον μιλάμε για ένα μοντέλο με μοντουρα m43 με νέο όμως αισθητήρα που δίνει ανώτερα χαρακτηριστικά από αυτά της ΕΜ1.2 σε τομεϊς που αυτή υστερεί,

Καταληγω και πιστευω ότι στην μηχανή αυτή θα δοθεί βαρύτητα στην αύξηση της ποιότητας εικονας (όχι στην ταχύτητα όπως στην ΕΜ1.2) δηλ. κάτι παρόμοιο με την σειρά Α7R της SONY κάνοντας χρήση είτε αισθητήρα μεγαλύτερης ανάλυσης είτε διπλοχρονισμένου για αύξηση του DR είτε αισθητήρα εντελώς νέας τεχνολογίας.

Αναμένουμε τις στοχευμενες διαρροές για περισσότερα (είμαι σίγουρος οτι θα υπάρξουν ειδικά όταν εμφανιστούν τα νέα μοντέλα Nikon Canon).

Όμως για την ώρα έπεσα μέσα στο Νο1 οτι δηλ. δεν είναι σώμα FF αλλά μάλλον μια GH5S : https://www.43rumors.com/ft5-the-ne...nced-in-january-and-feature-a-new-mft-sensor/

Πραγματική έκπληξη για εμένα να βγάλει μηχανή κυρίως για βίντεο, έπεσε και αυτό το κάστρο μετά την Fuji με την ΧH1, αυτό σημαίνει μάλλον οτι η Panasonic θα ριξει το βάρος στο FF και θα αφήσει την OLYMPUS να αλωνίσει στο μικρό φόρμα.

Κωστα το λεμε εδω και χρονια...ολα γινονται για το βιντεο !

Στο φωτογραφικο κομματι εχουμε πια φτασει σε ενα σημειο που εχει κορεστει και θα χρειαστει αλλη τεχνολογια για να ξεπεραστει η σημερινη κατασταση.
Τα τελευταια χρονια , οποια φωτογραφικη και να δεις στο φωτογραφικο κομματι (στα raw τουλαχιστον) μοιαζει απελπιστικα με αντιστοιχης τιμης ή φορματ .

Εκει που παιζεται τωρα το παιχνιδι ειναι στο βιντεο και ποιος θα καταφερει να φερει ολες τις λειτουργιες που υπαρχουν στη φωτογραφια και στο βιντεο (RAW - log εγγραφη, περισοοτερα fps και αναλυση , ευκολιες, καλο IBIS, κλπ)

Και η olympus δεν μπορει να μεινει απ εξω....καμια εταιρεια δε μπορει και αποδειχτηκε αυτο.

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Το μόνο σίγουρο είναι οτι το IBIS του σώματος θα είναι τουμπανο και ειδικά στο βίντεο και οτι το σώμα θα είναι τανκ από θέμα κατασκευής και ανθεκτικότητας. Τα υπόλοιπα specs στο βίντεο θα πρέπει να είναι ανώτερα της ήδη υπάρχουσας GH5 που έχει σταθεροποίηση και να πλησιάζει ή να είναι ανώτερα σε low light αυτά της GH5S που δεν έχει σταθεροποίηση, για να έχει λόγω ύπαρξης ένα τέτοιο σώμα. Αυτό λέει η κοινή λογική.

Αρα το βάρος πέφτει στην απόδοση του αισθητήρα και μάλλον μιλάμε για ένα αισθητήρα m43 νέας τεχνολογίας (μάλλον όχι της SONY), φημολογείται οτι προέρχεται από έρευνα του ιατρικού τομέα ενδισκοπιων αλλά δεν ξέρω αν αληθεύει.

Το θέμα είναι οτι η νέα Blackmagic τάραξε τα νερα και ειδικά με την τιμή της μπήκε σφήνα στις υψηλές τιμές που έχουν όλοι οι υπολοιποι , δυσκολα θα επιβιώσουν άλλες προτάσεις στο διχιλιαρο (εκεί την κόβω να βγει) αν δεν εχουν κάτι πολύ δυνατό και πλήρες σαν πακέτο , η OLYMPUS ξεκινά με βάση την εξαιρετικη σταθεροποίηση αλλά δεν ξέρω αν είναι ικανή να κάνει την έκπληξη σε ολα τα υπόλοιπα.

Αυτό που με κάνει να σκέφτομαι και το ανάποδο είναι οτι συμπληρώνει τα 100 χρόνια της και θα θέλει να βγαλει κάτι πολύ δυνατό ως επετειακό μοντέλο.

Η oly έχει κάτι που δεν έχουν οι άλλες.... Δεν εχει να προστατέψει κανένα μεγάλο της μοντέλο.

Η σονυ, Canon, και λιγότερο ή πανασονικ έχουν μεγάλα και ακριβά μοντέλα για βίντεο και είναι δύσκολο να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο.

Σε αντίστοιχα πλεονεκτική θέση είναι και η Fuji... Δεν εχει εσωτερικό ανταγωνισμό.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

ισως να βγει το high end μοντελο ,και μετα να πατήσουν ολα τα μοντέλα πάνω σ αυτο , με ενδεχόμενο κάποιου καινούργιου αισθητήρα η καποια αλλη καινοτομία , οπως και H apple με της Oled οθονες ,τα κορυφαία μοντέλα καi λιγο ποιο κάτω τα βάζει όλα Oled οθόνες και κρατάει ενα με lcd .. ( ένα παράδειγμα έφερα ) .

Απάντηση: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες .... από την Panasonic

https://www.43rumors.com/wow-folks-...r-sensor-will-it-used-by-the-new-olympus-omd/

Sony announced the world’s first 20 Megapixel Four Thirds format Global Shutter sensor! Will it used by the new Olympus OMD?

Κάτι ψήνεται εδώ!

Και αν έχω καταλάβει καλά, εκτός από το μηδενικό rolling shutter, οι global shutter sensors έχουν και ενσωματωμένο variable na λόγω του μεταβλητού photoconducive film που έχουν.

Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες .... από την Panasonic

στην EM1 II που ειχα, δεν υπηρχε σχεδον καθολου RS ετσι κι αλλιως... ακομα και στο 4Κ βιντεο, ηταν ανεπαισθητο, το λιγοτερο που εχω δει σε αναλογη μηχανη.

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες .... από την Panasonic

Από οτι βλέπω στην ανακοίνωση ο συγκεκριμένος 20αρης αισθητήρας με global shutter θα είναι μονόχρωμος, κομματάκι δύσκολο να μας δώσει μια μονόχρωμη εκδοχή της LEICA Μ στα 4/3 η OLYMPUS. Μια ακόμη φήμη μπαρούφα πιστευω του 43rumors.

Αντίθετα βλέπω η APSC version με 32mpx είναι έγχρωμη και πιθανόν απευθύνεται για την σειρά 6ΧΧΧ της SONY.

Μπορεί βέβαια να υπάρχει και άλλη βερσιον έγχρωμη όπως γράφει στα σχόλια ο Saimon ένας τύπος που υποτίθεται οτι πέρνει εσωτερικές πληροφορίες από κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος.

Kαλα λες Κωστα...και δεν το ειδα (καλα ουδεν σχολιον για το 43rumors) και μαλιστα λεει application : Industry,
οποτε προφανώς πρόκειται για εξειδικευμένους αισθητήρες για βιομηχανικές / ιατρικές whatever εφαρμογές.

Σημαντική ανάγκη για global shutter αισθητήρες εικάζω οτι θα υπάρχει και στην αυτοκινητοβιομηχανία (autonomous vehicles, autopilots κτλ) όποτε ίσως κολλάνε εκει.

edit: https://www.sony-semicon.co.jp/products_en/IS/sensor0/img/product/cmos/IMX367LLA_Flyer.pdf

κοντά έπεσα: Ολη η σειρά των αισθητήρων, και ο ο APSC --> applications: FA cameras , ITS cameras (inspection, Intelligent Transportation Systems).

καλα λες Κωστα...και δεν το ειδα (καλα ουδεν σχολιον για το 43rumors) και μαλιστα λεει application : Industry,
οποτε προφανώς πρόκειται για εξειδικευμένους αισθητήρες για βιομηχανικές / ιατρικές whatever εφαρμογές.

Αυτό μπορεί να σημαίνει οτι από εκεί και πέρα μπορεί να έβαλε το χεράκι του το ενδοσκοπικό τμήμα της Ολυ αλλά και πάλι το βλέπω τραβηγμένο να είναι αισθητήρας με global shutter, παρόλα αυτά με τον καταιγισμό των FF μοντέλων πρέπει η OLYMPUS να ταράξει καπως τα νερά, αυτό το κάνει συνήθως υλοποιώντας κάποια πατέντα ή καινοτομία (που μετά οι υπολοιποι ενσωματώνουν και κόβουν χρήμα :grandpa:).

σίγουρα εδώ και μήνες μιλάνε για ένα high end μοντέλο που πρόσφατα επιβεβαιώθηκε οτι δεν είναι FF αλλά έχει ένα νέας τεχνολογίας αισθητήρα και θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο ενώ θα αποκαλυφθεί στις 25-26 Σεπτέμβρη σε προγραμματισμένη συνέντευξη.

Θα εχουμε κανενα ευχαριστω Νεο σημερα απο Olympus ? γνωριζει κανεις ?