Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Αυτο που ακούγεται έντονα είναι η παρουσίαση παραπάνω απο ενός σώματος (λένε για τρία) μέσα στο 2019 και κάμποσων φακών πρίν του θηρίου 150-400 που θα βγει το 2020. Αναλύθηκε διεξοδικά σε προηγούμενα post γιατί υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην παρουσίαση σωμάτων, η μόνη σίγουρη να σκάσει μύτη είναι η ΕΜ5ΙΙΙ που έχει καβατσώσει τα 3 χρόνια. Η σειρά ΕΜ10 δεν νομίζω να ανανεωθεί άμεσα αφου η mkIII εχει δρόμο ακόμη.

Η rangefinder PenF λογικά θα ήταν η επόμενη για ανανέωση αφου έχει συμπληρώσει τριετία (αν και έχει φωτογραφικά σχεδόν τα πάντα και περισσότερα που προσφέρουν τα νεώτερα μοντέλα). Εχει ξαναγραφτεί στο 43rumors και αλλου ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια στο μοντέλο και έχει διαψευστεί επίσης. Απο αυτα που μου μετέφεραν στην εκθεση θα υπάρχει μάλλον συνέχεια αλλά μπορει να είναι και ραδιοαρβυλα. Αν σκοπεύουν να συρικνώσουν εξοδα η πρώτη που θα κοπεί θα είναι πραγματι η PenF μιας και δεν αποτελούσε συγκεκριμένη σειρά αλλά ήταν πολύ συγκεκριμένο ακριβό σώμα με φανατικούς φίλους και μεγαλη μερίδα χρηστών m43 που δεν κατάλαβε ποτέ τι ακριβώς πρόσφερε η συγκεκριμένη μηχανή. Μέσα σε αυτούς και εγώ πριν αγοράσω και χρησιμοποιήσω την μηχανή. Απο τότε έγινε αχώριστη σύντροφος και η ΕΜ1.2 το backup της.:flipout:

Αν στην νέα ΕΜ5ΙΙΙ ενσωματώσουν τα <key points> της PenF θα το καταπιώ και θα ανταλλάξω την αδιαβροχοποίηση με την χρήση του EVF στο πλάι και την κομψή σχεδίαση. Θα είναι ένας εξυπνος τρόπος η ΕΜ5 mkΙΙΙ να διαφέρει απο την επερχόμενη ΕΜ1 mkIII. Η υφισταμενη Penf βλέπω να πέρνει ανοδικές τιμές ως all time classic μοντέλο.

Η ΕΜ1 mkII δεν έχει ακόμη κάνει τον κύκλο της, πιστευω ότι αντικαταστάτης θα βγει τέλη 2019 με αρχές 2020.

Πρόσφατα που επισκέφτηκα το περίπτερο της olympus στην εκθεση απογοητευτηκα, αυτο φαινόταν κ απο τον κόσμο που επισκεπτόταν το περίπτερο, σε αντιθεση με τα αλλα περιπτερα που ηταν φουλ απο κόσμο, (ενα φακο ζουμ ειχαν σαν νεο προιον), κριμα κ ημουν θαυμαστης απο φιλμ εποχη

Εδω τι γινεται ?

δεν θα με πειραζε ενας 12-40 απο σπαμενο κιτ με κανα 500αρικο :D

Eπιθετικη πολιτικη παντως απο τους Ιαπωνες στις τιμες.....σε ολα ....

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Έγινε και εδώ η ίδια κίνηση <προσφοράς> παράλληλα με την διάθεση της Χ, πουλήθηκαν μάλιστα περισσότερες EM1 mkII από την ελληνική αντιπροσωπία (αλλά και σε άλλες χώρες) από οτι οταν πρωτοπαρουσιάστηκε η μηχανή (αυτό μου μετέφεραν τουλάχιστον στη έκθεση). Από συνολικη αγορά κιτ πάντα ο 12-40 βγαίνει πιο φθηνός, όμως θεωρώ δύσκολο να φύγει σε τιμή στο 500αρικο τώρα σπασμένος γιατί θα μείνει στα 1500 το σώμα που τόσο πωλείται και μόνο του.

Τα νέα λένε για compact παρουσίαση πριν το καλοκαίρι (πιθανόν η TG6) και στο τέλος του καλοκαιριού νέο ακαθρεπτο μοντελο , το πιο πιθανόν η ΕΜ5 mkiiii https://www.43rumors.com/ft5-the-ne...ompact-model-and-after-that-a-new-mft-camera/

Νομιζω οτι αυτο θα ειναι εφικτό μόνο σε μελλοντικές μηχανές με ενσωματωμένο GPS όπως η Χ.

Νομιζω οτι αυτο θα ειναι εφικτό μόνο σε μελλοντικές μηχανές με ενσωματωμένο GPS όπως η Χ.
Αποτι κατάλαβα δεν λειτουργεί με GPS αλλά με object tracking. Βέβαια το ερώτημα ειναι ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αφού β κίνηση των άστρων δεν είναι απαραίτητα γραμμική ...

Μέσα στον Αύγουστο θα υπάρχει ένα τριήμερο event της εταιρίας όπου αναμένονται ανακοινώσεις , το πιο πιθανό είναι να γίνει η πρώτη παρουσίαση της νέας ΕΜ5 ΙΙΙ : https://www.43rumors.com/ft5-olympus-will-launch-the-new-e-m5iii-in-august-september/

Αναμένουμε να δούμε αν θα έχει νέο αισθητήρα ή απλά θα είναι μια εξέλιξη της ΕΜ5 ΙΙ με τον 20αρη (για εμένα το πιθανότερο σενάριο)

Άντε να δούμε και μια "κανονική" m4/3, με τα τέρατα που βγαίνουν τελευταία ξεχάσαμε τον βασικό λόγο ύπαρξης του συστήματος...

Re: Απάντηση: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Άντε να δούμε και μια "κανονική" m4/3, με τα τέρατα που βγαίνουν τελευταία ξεχάσαμε τον βασικό λόγο ύπαρξης του συστήματος...

+1

Νομίζω δεν ξεκινάμε καλά για την em5III, μάλλον ίδιος αισθητήρας και ίδια 121 phase detection pixels με την em1II...νωρίς ακόμα μεν άλλα περίμενα κάτι καλύτερο, ας ελπίσουμε ο νέος επεξεργαστής να κάνει την διαφορά.
https://www.43rumors.com/ft3-olympus-e-m5iii-uses-same-e-m1ii-sensor/

Νομίζω δεν ξεκινάμε καλά για την em5III, μάλλον ίδιος αισθητήρας και ίδια 121 phase detection pixels με την em1II...νωρίς ακόμα μεν άλλα περίμενα κάτι καλύτερο, ας ελπίσουμε ο νέος επεξεργαστής να κάνει την διαφορά.
https://www.43rumors.com/ft3-olympus-e-m5iii-uses-same-e-m1ii-sensor/

θα σταθώ στο πρώτο σχόλια που ειχε το link και θα συμφωνήσω απόλυτα.

All this talk about sensors is silly. Look at the quality you can get from a much, much, much, much, much, smaller sensor inside a flagship cellphone camera. It's computational photography folks and that is where the R&D money is going - not new sensors.

Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

θα σταθώ στο πρώτο σχόλια που ειχε το link και θα συμφωνήσω απόλυτα.

Και εγώ συμφωνώ, το θέμα είναι ότι οι εταιρίες φωτογραφικών δεν έχουν τα Budget που έχουν οι εταιρίες κινητών, πουλάνε ελάχιστες μηχανές με χαμηλά σχετικά έσοδα...δύσκολο να διαθέσουν τέτοια ποσά με εξαίρεση ίσως την Sony. Σκέψου τι θα έκανε μια m4/3 με λογισμικό π.χ. της gcam...
Στην πράξη ακόμα και μια αρχαία Nikon D300 να έπαιρνες με το κατάλληλο Software θα μπορούσε να κάνει ''παπάδες'', άλλα θέλει πολύ χρήμα κάτι τέτοιο και πως θα πουλήσουν νέες μηχανές οι εταιρίες!! Είναι πολύ πιο οικονομικό να πετάξουν πάνω έναν νέο αισθητήρα παρά να φτιάξουν software που να ξεζουμίζει τον αισθητήρα όπως π.χ. η Gcam της Google.

Π.Χ. Μόνο η Huawei παίζει να έχει πολύ περισσότερα έσοδα από τα κινητά της από ότι έχει όλος ο κλάδος των φωτογραφικών μηχανών.

Πράγματι, βλέποντας τι κάνει η gcam σε συνεργασία με "παιδικούς" αισθητήρες/φακούς μένεις με το στόμα ανοιχτό. Πρέπει να ξεκολλήσουμε όμως κι εμείς από το .raw για να μπορέσουν οι μηχανές να κάνουν τα μαγικά τους...

Re: Απάντηση: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Πράγματι, βλέποντας τι κάνει η gcam σε συνεργασία με "παιδικούς" αισθητήρες/φακούς μένεις με το στόμα ανοιχτό. Πρέπει να ξεκολλήσουμε όμως κι εμείς από το .raw για να μπορέσουν οι μηχανές να κάνουν τα μαγικά τους...

Από ότι φαίνεται Δημήτρη ξεκολλάμε σιγά σιγά από το Raw, βλέπεις όλο και περισσότερο κόσμο πλέον να τραβάει jpeg και φαίνεται και αυτό από τις εταιρίες που δίνουν βάση πλέον στα ποιοτικά Jpeg, τον δρόμο των κινητών θα ακολουθήσουν όσον αφορά το software και οι φωτογραφικές μηχανές άλλα με πιο αργό ρυθμό.

Έχω προβλέψει οτι νέο m43 αισθητήρα θα δούμε στην ΕΜ1 mkiii , η ΕΜ5 mkii λογικά (κρατάω μια πισινή λόγω FT3 rumor) θα ανεβεί στα 20Mpx όπως οι υπόλοιπες m43 (Penf, EM1.2, ΕΜ1Χ, G9,G90,GH5) αλλά θα έχει νέο επεξεργαστή παρόμοια της Χ (και πιθανόν gps) που θα της δίνει φτερά στην computational photography. Θεωρώ οτι θα είναι η πρώτη low budget μηχανή (σώμα με αρχική στα 1200 και τελική μετά από εξάμηνο στο χιλιάρικο) που θα δούμε το χεράτο hires και θα έχει και αρκετά καλές λειτουργίες στο βίντεο οπότε θα είναι μια άριστη επιλογή ως υβριδική. Χωρίς όμως PDAF εστίαση και ριπές (αυτά θα υπαρχουν μόνο στην φουλ επαγγελματική σειρά ΕΜ1.2 και ΕΜ1Χ) και χωρίς ΑΙ - αυτό θα μείνει αποκλειστικότητα της Χ.
Εναλλακτικο σενάριο να της κοψει το χεράτο, να της δωσει το PDAF και ολίγον AI και έτσι να την μπουσταρει και στο βίντεο με καλή εστίαση.

θα ήταν οξύμωρο να βγει με νέο αισθητήρα η ΕΜ5.3 και η φρέσκια πανάκριβη Χ να έχει τον παλιό. Αντίθετα στην EM1.3 που θα παίζει στο διχιλιαρο και θα βγει προς το τέλος του χρόνου θα είναι χρονικά καίρια η στιγμή για αλλαγή αισθητήρα και κουμπώνει και με το prestige της μηχανής. Η Χ θα έχει φάει τοτε και ισχυρή μείωση και λογικά οι δυο μηχανές θα βγαίνουν περίπου στα ίδια λ7 με λίγες αλλά ουσιαστικές διαφορες μεταξύ τους.

Αν τελικά στην επερχόμενη EM5.3 δεν δούμε κάτι πιο φρέσκο από αντιγραφή της Χ (όπως το χεράτο hires ή ολίγον ΑΙ) και τελικά είναι μόνο η υβριδική πρόταση της OLYMPUS με κύριο βάρος ανώτερα βιντεοχαρακτηριστικά φοβαμαι ότι το μοντέλο που την κράτησε στον αφρό πριν 8 χρόνια θα είναι και το μοντέλο που θα την καταρρακώσει. Ελπίζω να μην κάνουν τέτοιο λάθος.

Ναθαναηλ στις επαγγελματικές σειρές το καλό RAW είναι αυτοσκοπός, όμως στον ερασιτέχνη χρήστη που απευθύνεται η σειρά ΕΜ10 κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως η σειρά ΕΜ5 το έτοιμο άριστο jpeg είναι υποχρέωση να το σερβίρουν οι εταιρίες και ειδικά η OLYMPUS και η Fuji που έχουν προϊστορία στον τομέα αυτό.

Εγώ προσωπικά αν με ρώταγες τι θα ήθελες να έχει η ΕΜ5.3 ως βασικό χαρακτηριστικό από όσες μηχανές m43 έχω κρατησει στα χέρια μου θα ξεκίναγα με Α κεφάλαιο τη διαχείρηση και επιλογή χρωματικών προφίλ της PENF. Μακάρι να σκεφτούν να το βάλουν στην στεγανή πεντάρα και την επόμενη μέρα βάζω προπαραγγελια.

Ως Β κύριο χαρακτηριστικό θα ήθελα πολύ μεγαλύτερο δυναμικό εύρος στον μικρό m43αισθητήρα κατά 1-2 στοπ και καλυτερη διαχείρηση θορύβου έστω και αν αυτό θα σήμαινε να κρατήσω και μικρότερης ανάλυσης ( 16αρη) αισθητήρα αλλά να μην έχω 8bit αρχείο raw. O ιδανικός για εμένα στο μέλλον m43 αισθητήρας θα είναι ένας αισθητήρας όχι πολύ μεγάλης ανάλυσης που θα επιτρέπει χεράτο hires (για να υπάρχει η δυνατότητα αύξηση της ανάλυσης σε αρκετά θέματα), με μεγάλο δυναμικό εύρος και πολύ χαμηλό θόρυβο έως και 6400 ώστε να υπάρχει έως εκεί άριστο χρωμα.

Eδω κανουμε πως και αμαν για πιο ποιοτικο raw και εσεις θελετε να ξεκολλησουμε ?

Εμείς κάνουμε αλλά είμαστε λίγοι πλέον, οι πολλοί που δυνητικά θα φέρουν χρήμα ΔΕΝ θέλουν τέτοια σύνθετα κόλπα - έτοιμο φαΐ θέλουν και εύκολη δικτύωση και διαχείριση social media. Όποιος κάνει "το μπράφ" και βγάλει τέτοιο μηχάνημα θα σαρώσει...

Υ.Σ. Απορώ πως δεν το έχει πιάσει καμιά sony ή canon να χώσουν το android + gcam σε καμιά low end mirrorless ή compact και να γίνει το "έλα να δεις"...

edit: κατά τα λοιπά συμφωνώ 110% με την ανάλυση του Κώστα...