Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Stacked sensor + metal construction οδηγούν χαλαρά στα 1400, εμένα θα μου αρκούσε ο αισθητήρας, πιο στιβαρή βάση τρίποδου για να μην υπάρχουν ατυχήματα, και ο εκσυχρονισμός μενού, καλύτερο μακρο stacking κ.λπ. Ας λείπει το color wheel και λοιπά "εξωτικά". Ως βάση της σειράς η ΟΜ10 είναι μια χαρά στα 600-700, ειδικά αν πάρει κι αυτή ένα-δυο ψιλοπράγματα.

Καλησπέρα , σήμερα έμαθα και εγώ ότι θα είναι 10-15 Ιουνίου κιόλας διαθέσιμη Ελλάδα όπως είπε και ο Κώστας ποιο πάνω , εννοώ για την καινούργια OM-5, και επειδή ειμουν έτοιμος για την OM-3 άλλαξα γνώμη και θα την περιμένω , είμαι υπέρ του ποιο σύγχρονου σχεδιασμού με γκριπ εξάλλου πάντα μου άρεσε η Σειρά 5 ! Από την σειρά EM 5 .
Απλά αυτό που ήθελα να πω είναι πολύ γρήγορα δεν έρχεται χωρίς να μάθουμε τίποτα ;
Εννοώ κάποια στοιχεία από 43rumors π.χ δεν έχει διαρρεύσει κάτι ;
Αυτό μου κάνει ότι θα είναι ένα απλό upgraded δλδ ; Μεταλλική κατασκευή δεν νομίζω να δούμε από τι κατάλαβα γιατί η μηχανή προορίζεται για άνετο κουβάλημα από τη διάβασα στην συνέντευξη από τα αφεντικά , τουλάχιστον αυτό εννοούσαν , τι άλλο θα βάλουν δλδ ; Μια usb c και τον καινούργια αισθητήρα; Είμαι περίεργος

Sent from my iPhone using Tapatalk

Αν δεν το είχε γράψει ο Φωτοδεσμός στο fb δεν θα το πίστευα ότι θα έρθει τόσο σύντομα 2η μήχανη από την OM και μάλιστα περίπου ίδια κατηγορίας. Συνήθως όταν έβγαζε σειρά 1 (επαγγελματική σειρά) και 5 (enthousiast) στην ίδια χρονιά, υπήρχε ένα κενό 8-10 μηνών.

Ελπίζω ότι έχει πάρει μπρος η νέα εταιρεία στην παραγωγή νέων μηχανών και ανυπομονώ να δω τι θα είναι η νέα ΟΜ5 ΙΙ.

• Like
Reactions: cacau and kbouk
Εχουν κρατήσει στο όνομα του περιοδικού το Olympus , το βγάζουν από Πορτογαλία , έχει μια μικρή χρέωση το κάθε τεύχος π.χ. Το τελευταίο που είναι επετειακό στοιχίζει 10ευρω για 654 σελίδες , εκτός αν είσαι στα premium member που το έχεις free αλλά δεν ξέρω τι χρέωση υπάρχει για το μέλος

• Like
Reactions: cacau and b_bil2
Αν και είμαστε λίγο πριν την παρουσίαση της ΟΜ5.2 σύμφωνα με όσα διαβάσαμε, δεν υπάρχει ακόμα καμία φήμη στο διαδίκτυο για την μηχανή που μου φαίνεται περίεργο.

Επίσης ο Φωτοδεσμός διέγραψε και το post που είχε κάνει για την ΟΜ5.2. Και αυτό είναι περίεργο... είτε δεν έρχεται μηχανή :confused: είτε δεν ισχύει κάτι από αυτά που έγραφε (τα χαρακτηριστικά ίσως :rolleyes:

Έχω την περιέργεια να δω τι θα είναι για να δω αν θα πάω σε ΟΜ3 ή σε ΟΜ5.2

Μα αφού δεν υπάρχει πουθενά κάτι ανακοινώσιμο πιθανόν θα τους έβαλε χέρι η εταιρία … μέχρι τώρα και εγώ ότι μάθαινα off the record μου έλεγαν να μην το γράφω πουθενά μέχρι να σκάσει μύτη από αλλου

Οπότε με παραξένεψε που το έγραψαν FB

ΟΚ έχει λογική αυτό να το κατέβασαν επειδή τους έβαλαν χέρι.

Μια υπόθεση μου για την μηχανή είναι ότι απο την στιγμή που έχει η ΟΜ3 το OLED 2.36mp evf η μηχανή των 2099 ευρώ, δεν πιστεύω να δούμε upgrade σε αυτό στην ΟΜ5.2. Λογικά το ίδιο θα έχουν που είναι μια χαρά.

Ε καλά αυτό σίγουρο είναι , απλά και της ΟΜ3 μπορεί να έχει την ίδια ανάλυση με της παλιάς ΟΜ5.3/ΟΜ5 αλλά έχει νέα οπτικά και είναι πιο φωτεινό και καθαρό ειδικά την ημέρα

Έμεσα πάντως ξέρουμε την τιμή της OM5.2 που έρχεται, αφού στο FB σπρώχνουν τα τελευταία κομμάτια ΟΜ5 και γράφουν ότι μετά δεν θα υπάρχει ΟΜ System κάτω από τα 1400€ - η ΟΜ10 γράφει ακόμα olympus...

Την πελατεία της θα την έχει - αν θες μικρό/ελαφρύ WR σύστημα δεν υπάρχει άλλη λύση. Η αμέσως επόμενη panasonic G95/97 είναι αισθητά πιο ογκώδης και βαρειά - το έχω ψάξει πολύ, μέχρι που πήρα για δοκιμή μια panny και την έστειλα πίσω:

screenshot_15.png

...Εκτός αν κάνουν καμιά χαζομάρα και την "φορτώσουν" γραμμάρια και κυβικά...

Από όσο ξέρω ψυλοάκλαυτη πήγε η om5 σε πωλήσεις, αν πάει η νέα και στα 1.400 ευρώ καλά κράσια....αν την πάνε τόσο ας ελπίσουμε ότι θα είναι τουλάχιστον τούμπανο, που δεν το πιστεύω να πω την αλήθεια ύστερα από αυτά που είδα στην Οm3.

Εγώ που ρώτησα σε γνωστό μαγαζι της περιοχής μου , μου είπε 10-15 Ιουνίου θα είναι εδώ , και μάλιστα θα είναι και σε τρία Κιτ διαθέσιμη, μπορεί και με διπλό φακό σε ένα κιτ , μπορώ να βάλω και προπαραγγελία για να πάρω από της πρώτες αν θέλω , οπότε θα έρθει , τι θα έρθει ακόμα δεν ξέρουμε , κάτι που διάβασα εχθές και είναι δεδομένο είναι ότι τους επιβάλει ο νόμος από Ευρώπη νομίζω να βάλουν Type C και ότι τελειώνει η διορία σε κάποιες μηχανές και για πανασονικ ακουσα οπότε πρέπει να αλλάξει κάτι το μοντέλο , για μένα θεωρώ σίγουρο η θύρα και το μενού αλλά για να λένε και στα 1400€ σίγουρα θα έχει και τον καινούργιο αισθητήρα, μεταλλικό σώμα δεν νομίζω , προορίζεται για πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες η OM-5 από τη κατάλαβα , αν το κάνουν και αυτό ακυρώνει την Om-3 μετά !
Πιστεύω από 1 Ιουνίου και μετά θα έχουμε νέα.

Αν και είμαστε λίγο πριν την παρουσίαση της ΟΜ5.2 σύμφωνα με όσα διαβάσαμε, δεν υπάρχει ακόμα καμία φήμη στο διαδίκτυο για την μηχανή που μου φαίνεται περίεργο.

Επίσης ο Φωτοδεσμός διέγραψε και το post που είχε κάνει για την ΟΜ5.2. Και αυτό είναι περίεργο... είτε δεν έρχεται μηχανή :confused: είτε δεν ισχύει κάτι από αυτά που έγραφε (τα χαρακτηριστικά ίσως :rolleyes:

Έχω την περιέργεια να δω τι θα είναι για να δω αν θα πάω σε ΟΜ3 ή σε ΟΜ5.2

Τι χαρακτηριστικά δηλαδή έγραψε ; Δεν το είχα διαβάσει . Μπήκα και εγώ όταν το έγραψες ποιο πάνω αλλά δεν είδα κάτι όπως λες το κατέβασαν γιατί θα τους βάλανε χέρι σίγουρα.

@b_bil2 έχω κρατήσει σε screenshot την δημοσίευση γιατί την στέλναμε μεταξύ μας φίλοι και έγραφε:

Η δημοφιλέστατη ΟΜ-5 μετά από 2 χρόνια έφθασε στο τέλος της. Από αρχές Ιουνίου η OM-5 ΙΙ θα είναι πλέον το καινούργιο γεγονός. Η OM-SYSTEMS σχεδόν εκδικητικά έχει βαλθεί να διαψεύσει όσους είχαν χαιρέκακα στοιχηματίσει εναντίον της. Με το τέταρτο λοιπόν καινούργιο μοντέλο προ των πυλών, με τον καινούργιο πολυαναμενόμενο 50-200mm να έρχεται πολύ σύντομα, αλλά και με τις επιδόσεις της ΟΜ-3 που κατετάγει πρώτη μηχανή σε πωλήσεις στην Ιαπωνία, η OLYMPUS απλά συνεχίζει να
προχωρά στον δρόμο της καινοτομίας. Η ΟΜ-5 ΙΙ θα είναι εφοδιασμένη με τον καινούργιο αισθητήρα της ΟΜ-1,0Μ-1 ΙΙ και ΟΜ-3 και θα διατεθεί στα 1399.Τα τελευταία λοιπόν κομμάτια της ΟΜ-5 σας τα διαθέτουμε προνομιακά στην τιμή των 949€ μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μας. Επωφεληθείτε τώρα:

Το περίεργο για μένα σε αυτή τη δημοσίυεση είναι η αναφορά στον νέο αισθητήρα ίδιο με ΟΜ1,ΟΜ3, αν και έχω αμφιβολίες. Έχω αμφιβολίες διότι στα 1400 δηλαδή θα έχει νέο αισθητήρα και θα δίνει χαρακτηριστικά 95% ίδια με την ΟΜ3; Τότε γιατί να δώσουμε 2100 για την ΟΜ3; Το EVF θα είναι ίδιο λογικά. Επίσης ο νέος αισθητήρας χρειάζεται το νεότερο επεξεργαστή και την μεγαλυτερη μπαταρία το οποίο σημαίνει ότι θέλει μεγαλύτερο σώμα να χωρέσει. Δηλαδή όλες αυτές η αλλαγές έγιναν πριν 4 μήνες στην ΟΜ3 και θα τις δώσει στα 1400 στην ΟΜ5.2 4 μήνες μετά; Κάτι δεν μου κολλάει εδώ.

Τα 1399 που αναφέρει το post είναι η αρχική τιμή της ΟΜ5.2 και της ΟΜ5 η αρχική της είναι 1349. Δηλαδή 50 ευρώ πιο ακριβή. Οπότε για +50 ευρώ από την άλλη δεν περιμένω σημαντικές διαφορές και μόνο το type c μου φαίνεται δεδομένο. Επίσης όπως γίνεται συχνά σε λίγους μήνες γίνονται 20%-25% εκπτώσεις... Δεν την ΟΜ5 από 1349 πόσο συχνά ήταν στα 999 και πως έχει πέσει η ΟΜ1.2 σχεδόν μόνιμα στα 1999 από 2499.

• Like
Reactions: b_bil2
Δεν νομίζω πως θα έχει την ίδια μπαταρία με τις μεγάλες ή ΟΜ5.2 , πιθανόν δεν θα έχει μεταλλικό σώμα, δεν θα έχει τον επιλογέα για τα μονόχρωμα έγχρωμα φιλμ , δεν θα έχει τις ριπές της ΟΜ3 , δεν θα έχει το ΑΙ … δεν θα έχει πιθανόν GND κλπ.

Μπορεί απλά να έχει καλύτερο AF με τον νέο αισθητήρα , νέα θύρα USB και το νέο μενού , κάτι δήλ. ενδιάμεσο μεταξύ της ΟΜ5 και της ΟΜ3 που να δικαιολογεί την τιμή της και τη διαφορά της από την νέα ΟΜ3 που λογικά κάποια στιγμή θα κάτσει πιο σύντομα σε μια διαφορά 400-500ευρω αντί 600-700ευρω από την νέα ΟΜ5.2

Last edited:
Αυτό είναι το καλό σενάριο, γιατί παίζει να έχει κάποιον "απλό" αισθητήρα με τις υπόλοιπες βελτιώσεις που αναφέρεις + κάποιες ακόμα λειτουργικού χαρακτήρα, π.χ. πιο πολλές μνήμες custom settings με αλφανουμερική σήμανση και άλλες που δεν απαιτούν πολλή ισχύ επεξεργαστή. Είδωμεν...

Υ.Σ. Έχει πολύ γέλιο το γεγονός ότι είμαστε το πρώτο "κ@@@ώρι" που το πήραμε χαμπάρι και το συζητάμε ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης κοιμάται... 🤣

• Like
Reactions: isin
Παρακολουθώντας την Olympus/OMDS εδώ και 13 χρόνια θα στοιχημάτιζα ότι θα είναι πολύ μικρές οι αλλαγές και πιθανώς ίδιος αισθητήρας με ΟΜ5 (αν ισχύουν αυτά που γράφει φωτοδεσμός με +50 ευρώ αύξηση τιμής)

Οποιαδήποτε καινοτομία (νέος αισθητήρας, GND κτλ) που παρουσιάστηκε ανέβασε την τιμή 300-500 ευρώ και πάνω στην αρχική τιμή.
Μερικά παραδείγματα
ΕΜ1 1499 -> ΕΜ1.2 1999 +500 για νέο αισθητήρα
ΕΜ1.3 1899 -> ΟΜ1 2199 +300 για νέο αισθητήρα
ΟΜ1 2199 -> ΟΜ1.2 2499 +300 για ιδιο αισθητήρα αλλά προσθήκη GND
ΕΜ5.3 1199 -> ΟΜ5 1349 +150 για ίδιο αισθητήρα

Οπότε αν ισχύουν αυτά που γράφει φωτοδεσμός από 1349 -> 1399 για 50 ευρώ δηλαδή δεν βλέπω να γίνεται καμία ουσιαστική προσθήκη.

ΥΓ. Ασχολούμαι με προβλέψεις/predictions στην δουλειά για αυτό και το αναλύω τόσο το θέμα. Αναλύουμε τα δεδομένα από το παρελθόν και κάνουμε προβλέψεις για το κοντινό μέλλον. Ελπίζω να με πάει κουβά στις προβλέψεις μου η OMDS :D

ΥΓ2. @cacau μια εκδοχή είναι να γίνει η ελάχιστη αναβάθμιση μόνο με type c για τους ευρωπαικούς νόμους και να μην υπάρχει λόγος να γίνει ντόρος από πριν με rumors. Αυτό έκανε και η Panasonic που έβγαλε τις δεύτερες εκδόσεις των G100, G90 με μια απλή ανακοίνωση και χωρίς φήμες να προηγούνται, με μόνη αλλαγή το type c

Ναι μπορεί να ισχύουν αυτά που γράφεις. Αλλα οι αυξήσεις που έβαλες έχουν να κάνουν και με το ότι κάθε χρόνο ανεβαίνουν οι τιμές και συρρικνώνεται η αγορά.

Και αυτό ισχύει για όλες τις εταιρίες πάνω κάτω.