Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Εάν ο δικός σου δεν είχε αυτά τα προβλήματα, τότε έπεσα σε ελλαττωματικό κομμάτι.
Θα τον στείλω τότε και θα ψαχτώ για νέο ζουμ.
Εάν πετύχω πάλι τον 24-45, ίσως τον ξαναδώ, ειδάλλως ότι κάτσει σε καλή τιμή.
Ίσως κάτι σε Leica 12-60, εφόσον με βόλεψε πολύ σε Ζ8 αυτό το εύρος.

HIRES είναι μάλλον περιορισμένο, όπως άλλωστε όλα τα αντίστοιχα σε όλες τις εταιρίες.
Εάν έχεις έστω και λίγο αέρα, χαιρετάς τη καθαρότητα του αποτελέσματος.
Τουλάχιστον δεν είναι τόσο χάλι μαύρο όπως Νίκον (ή και Sony εάν θυμάμαι καλά όταν το έκανα) που χρειάζεσαι έξτρα λογισμικό για να τα ενώσεις.

Το ND όντως είναι χρήσιμο, ιδίως σε τοπίο.
Κατά τα άλλα, είναι ψιλορίσκο τι θα πάρεις σε περίεργες κινήσεις.

Το GND παράγει περίεργα αποτελέσματα σε φωτεινότητα που δύσκολα διορθώνονται σε ποστ.
Το προσπάθησα κάποιες φορές και κάθε φορά με κατέστρεψε τα κάδρα.
Πέρα αυτού που γράφεις και όντως ισχύει, η γραμμή δεν είναι ιδιαίτερα βολική.
Χρειάζεται σοβαρή αναθεώρηση του θέλουν να πετύχουν με αυτό.

Το exposure bracket επίσης είναι χειρότερο από τη Ζ8. Δεν βγάζει τόσο καλά αποτελέσματα.

Το μόνο που λειτουργεί σφαίρα και είναι άπιαστο, είναι το focus bracket.
Εκεί το πέτυχαν από EM-1II και ευτυχώς δεν το άλλαξαν.

Το hires σε τρίποδο δούλεψε το για long exposure. Στο χέρι για αρχιτεκτονικό ειδικά βραδινό είναι εξαιρετικό ή όταν θες να μειώσεις το θόρυβο (το ND live δίνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε αυτό). Τα κτίρια δεν κουνιούνται. Την ημέρα θα έχεις artifacts από άτομα Το χερατο hires και σε αστροφωτογραφια αλλά πάνω σε τρίποδο ώστε να προσομειωνει την κίνηση που δίνει ένα star tracker .

Καθε gimmick μπορεί να γίνει δημιουργικό αν βρεις τρόπο να το εντάξεις στο workflow σου έξυπνα και να πειραματιστείς μέσα στα όρια που σου δίνει ο κατασκευαστής

• Like
Reactions: dimitris.v
Έχετε καποια πληροφορία για το νέο σώμα που ακουγεται για τον Σεπτέμβριο; Διαβαζω σε rumors για OM1.3, EP8, OM10.

Ναι έχω , θα είναι φθηνό σώμα κάτω από χιλιάρικο , στην κατηγορία entry level

Διαβάζω για ΟΜ1Χ και φακό 10-50/2, αυτά αν συμβούν σε δεύτερο στάδιο

Οπότε πάμε για E-P8 ή ΟΜ10 σε πρώτη φάση;

Και μετά OM1X??? Νόμιζα ότι την άφησαν αυτή την ιδέα για αντικατάσταση της EM1X!

Το 10-50/2 είναι ζουμ φακός; Πολυ ενδιαφέρον αυτό!

Το πρώτο το έμαθα από εδώ και θεωρώ χωρίς να ξέρω τίποτε απολύτως για χαρακτηριστικά όπως θα είναι μια αντικαταστάτρια της ΕP7 ή μια ΕΜ10V με PDAF (αν και νομίζω ότι η ΟΜ5 θα είναι το βασικό σώμα με EVF πλέον ως starter body)

Τα άλλα που έγραψα για επαγγελματικό σετ είναι φήμες από το ίντερνετ και δεν τα πολυπιστεύω . Οταν βγήκε η ΕΜ1Χ ήταν πρωτοποριακό σώμα για την κατηγορία pro αλλά δεν υπήρχαν pro zoom οπτικά όπως ο 150-400/4.5 και ο 50-200/2.8. Έπεσε πάνω στην περίοδο που η Olympus είχε πατήσει στοπ στο RD και τα υπόλοιπα συνθετικά σε οπτικά που θα ολοκληρώναν την ΕΜ1Χ για BIF, sport κλπ. άργησαν πολύ και γιαυτό η μηχανή είχε περιορισμένες πωλήσεις μόνο σε κάποιους με τους παλιούς βαριούς pro φακούς 4/3 φακούς και τον ΖD 300/4 pro που κυκλοφορούσε τότε μαζί με τον 40-150/2.8

Στην πορεία και σε 1 χρόνο το πολύ όλες οι εταιρίες άρχισαν να βγάζουν ανάλογα δυνατά σώματα με ενσωματωμένο γκριπ και τις δυνατότητες της (με περισσότερα χρήματα φυσικά) που απευθύνονταν σε αυτές τις κατηγορίες χρηστών

Δεν έκανε κλικ σε κανένα άλλο παραδοσιακό χρήστη m43 λόγω μεγέθους ή ΕΜ1Χ παρότι όταν είχε παρουσιαστεί είχε πρώτη από άλλα συστήματα συνδυασμένα ΑΙ tracking, Hires στο χέρι , διπλό επεξεργαστή κλπ. . Οι περί/σσοτεροι που την πήραν την χάρηκαν μετά ως μτχ. σώμα όταν βγήκαν αυτοί οι φακοί που απαιτούσαν γκριπ και ανώτερη ποιότητα σώματος ακόμα και από ΟΜ1 και έπεσε σημαντικά η τιμή της (είχε ξεκινήσει 3000 ευρώ και μετά πουλιόταν καινούργια στα μισά περίπου και στο MPV στο χιλιάρικο)

Δεν νομίζω να γίνει τέτοια κίνηση τώρα για ΟΜ1Χ με ενσωματωμένο γκριπ και διπλούς επεξεργαστές γιατί θα είναι πανάκριβη για να συναγωνιστεί αλλά σώματα εκτός αν συνδυαστεί με κανένα βαρύ ασπρουλιάρη pro 12-40/2.8 ή όπως ο 10-50/2 που γράφουν για να συμπληρωθεί ο 50-200/2.8 με ένα λευκό τερατάκι στα συνήθη ζουμ (θα είναι οπτικά ανώτερος του 12-40/pro , βαρύς και ακριβός φακός). Υπάρχει βέβαια η κατηγορία χρηστών που έχουν μια και δύο ΕΜ1Χ που την περιμένουν αλλά δεν μιλάμε για σώμα που θα κάνει τρελές πωλήσεις που η εταιρία χρειάζεται αυτή τη στιγμή ή θα ανεβάσει την εμπορικότητα της αλλά για ένα σώμα που θα δηλώνει στην αγορά ότι στοχεύει ψηλά ,ένα σώμα κράχτης που κάτω του θα στήσεις μια νέα φθηνότερη και πιο εμπορική σειρά (ΟΜ1.3 κλπ)

Last edited:
Θα πόνταρα σε κάτι χωρίς evf σε πρώτη φάση.

10-50/2, έρχεται η αναβίωση του 14-35/2. Βάρος σίγουρα πάνω από κιλό, φίλτρο πάνω από 77mm και κοντά στα 3 χιλιάρικα, αν επιβεβαιωθεί.

Καλύπτει βέβαια τους PL 10-25 ΚΑΙ 25-50 με έναν φακό, όπως και τους prime 9/10/12/15/17/20/25/30/45, όπως και τους 12-35/12-40/12-60. Θα έλεγα και τον 8-25 υπό προϋποθέσεις.

Τεχνικά το 10-50/f2 μου φαίνεται πολύ δύσκολο. Έχει παίξει στο παρελθόν φήμη για 12-35/40 f2 αλλά αν θυμάμαι καλά σε συνέντευξη κάποιου olympus manager την είχε απορρίψει λόγω μεγέθους. Για τον ίδιο λόγο είχε πει οτι δεν έβγαλαν και 17/25/45mm f1.2 γιατί αν ηταν f0.95/1 θα ήταν τεράστιοι.

Πάντως απορώ γιατί να βγάλουν ΟΜ10 αφού ή ΟΜ5.2 έχει πέσει ανά διαστήματα στο 1000αρικο. Πιο λογικό θα ήταν μια EP8 στα 700-800 με τα σωθηκα της ΟΜ5.2 χωρίς EVF και χωρίς WR σώμα.

Εδώ λένε ότι θα έχει EVF οπότε αν μιλάμε για entry level τότε ίσως εμφανιστεί η OM10 τελικά σαν αντικατάσταση της EM10.4

Δυστυχώς ότι έχουν κάνει εδώ και μερικά χρόνια δεν έχει ανακόψει την πτωτική πορεία των πωλήσεών τους - τουλάχιστον μέχρι και το 2025:

Ας ελπίσουμε η ΟΜ3 και ότι προκύψει από εδώ και πέρα να αναστρέψει την εικόνα...

Δυστυχώς ότι έχουν κάνει εδώ και μερικά χρόνια δεν έχει ανακόψει την πτωτική πορεία των πωλήσεών τους - τουλάχιστον μέχρι και το 2025:

Ας ελπίσουμε η ΟΜ3 και ότι προκύψει από εδώ και πέρα να αναστρέψει την εικόνα...
Δε νομίζω Δημήτρη ότι είναι εφικτό να υπάρξουν ουσιαστικές τεχνολογικές εξελίξεις στις m4/3, ακόμα και αν υπάρξουν κάποιες, είναι εξαιρετικά αμφίβολα αν θα περάσουν στη βιομηχανική παραγωγή, οι om1 & om3, ήταν ουσιαστικά την τελευταία σύμπραξη olympus/sony, το βλέπω δύσκολο να επαναληφθεί.

Έχω επίσης την υποψία ότι η ανάκαμψη της της πανασόνικ, οφείλεται στις FF μηχανές της, έχουμε ενδείξεις ότι σιωπηρά εγκαταλείπει το m4/3.

Last edited:
οι om1/om3 είναι εξαιρετικές από κάθε άποψη, δε βλέπω το λόγο να ζητάει κάποιος παραπάνω πράγματα, βέβαια περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Και η αγορά είναι αδυσώπητη αν δεν παράγεις κάτι κάθε χρόνο είσαι τελειωμένος.

Θα μας τρελάνουν! Και φαίνεται και EVF! Και γράφουν και για νέο φακό!

Πιθανόν αναβαθμίζουν την σειρά Pen με ένα φθηνότερο σώμα υποδεέστερο της PenF (δεν θα έχει μεταλλικό σώμα) , υποδεέστερο και της ΟΜ5 (δεν θα έχει στεγανότητα και HHHR) , θα έχει τον κλασσικό 20αρη αισθητήρα και αναμένεται να δούμε αν θα του βάλουν PDAF και ποιες ηλεκτρονικές λειτουργίες.

Φυσικά ένα ερωτηματικό είναι κι αν θα έχει το Color/mono dial έστω σαν την υλοποίηση της ΕP-7 που έδινε 4 χρώμα και 4 Mono profile εικονας

Αυτή λογικα θα είναι η εισαγωγική σειρά Pen από εδώ και πέρα με τιμή κάτω από την ΟΜ5

Χτυπάει ακριβώς εκεί που πρέπει.. στη retro mania της εποχής. Όσους απλά κυνηγάνε το retro, όσους περίμεναν αντικαταστάτη της gx9, όσους ήθελαν να αλλάξουν την παλιά τους pen.
Για τους φανατικούς της pen-f, που δεν θέλουν να δώσουν τόσα για ένα σώμα 10ετίας+, μόνο για την καλύτερη ποιότητα κατασκευής και τα color profiles, θα είναι ιδανική.

Έχω περιέργεια τι φακό θα της βάλουν kit, δεν νομίζω ότι κάποιος από τους υπάρχοντες ταιριάζει.

Ενδιαφέρουσα κίνηση, σε καμιά βδομάδα - δέκα μέρες θα διαρεύσουν κι άλλα οπότε ίσως έχουμε καλύτερη πρώτη εικόνα...

1787727495719.png

Εχω μπροστά μου την ΕP7 , στην πράξη έβγαλαν το φλασάκι και έβαλαν στο ίδιο σώμα εκεί το EVF (δεν περιμένω σούπερ υλοποίηση , και τo Oled της PenF μια χαρά ήταν) και έχτισαν μια RF camera μετά την PenF με καλό χειρισμό αλλά λιγότερα πλήκτρα , είναι εισαγωγικό μοντέλο μην ξεχνάμε.

Βλέπω ότι κράτησαν τις 2 ροδέλες , κάτι που λειτουργικά χρειάζεται κάθε σώμα , μετατόπισαν το κουμπί ON-OFF λίγο δεξιά και έκοψαν από εκεί το ένα προγραμματιζόμενο πλήκτρο. Παραμένει ψηλά στην πλάτη ένα κουμπί , ίσως να είναι και διακόπτης 1-2 αλλά το βλέπω δύσκολο να έχουν προχωρήσει σε πιο advanced σχεδίαση. Το πιο πιθανό είναι το νέο κουμπί CP της ΟΜ3 για πρόσβαση στις οποίες ηλεκτρονικές λειτουργίες έχει.

Το ερώτημα είναι αν το σώμα έχει εκτός από το θελκτική RF ρετρό σχεδίαση και κάποιο επιλογέα μπροστά για χρωματικά προφίλ έστω και περιορισμένα. Εγώ θα το έδινα αυτό όπως θεωρώ σίγουρο την επιλογή ΑP στον κεντρικό επιλογέα για επιπλέον πρόσβαση στις οποίες ηλεκτρονικές λειτουργίες έχει.

Επειδή έχω το info ότι θα είναι φθηνότερο σώμα από ΟΜ5 θεωρώ δύσκολο να της έχουν βάλει WR. Σίγουρα θα είναι λίγο ψηλότερο σώμα από την ΕP7 για να πάρει το πλαϊνό EVF αφού δεν βλέπω σκαλοπάτι ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι και τα πλήκτρα στην πλάτη θα έχουν χώρο που λειτουργικά θα είναι πολύ καλό .

Δεν νομίζω να συνεχιστεί η σειρά ΕΜ10 μετά από αυτή την εξέλιξη . Αυτή θα είναι η νέα εισαγωγική σειρά της ΟΜ και ίσως κάποια στιγμή αν το σώμα πάει καλά τη δούμε και σε μεταλλικό σώμα με στεγανότητα ως PenF II.

Οποτε τα ερωτήματα είναι δυο , το πολύ τρία

1.- έχει επιλογέα χρωματικών προφιλ ?
2.- ποιες ηλεκτρονικές λειτουργίες ενσωματώνει ?
3.- έχει PDAF εστίαση ? (νομίζω ότι δεν θα κάνουν το λάθος να μην το σώσουν αυτό)

Η τιμή υπολογίζω να είναι κοντά στα 800ευρω ή στο χιλιάρικο πακέτο με φακό . Περιμένουμε κι ένα νέο φακό , δεν ξέρω αν είναι αυτός που βλέπουμε στην φωτό. Θα ήθελα ένα μικρό pancake στα 12-14mm κατά προτίμηση στεγανό για να πάρω το σετ (όπως παλιά πουλιόταν η GM5 με τον 15/1.7) και να κρατήσω τον φακό για την ΟΜ3

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau
Το ερώτημα είναι αν το σώμα έχει εκτός από το θελκτική RF ρετρό σχεδίαση και κάποιο επιλογέα μπροστά για χρωματικά προφίλ έστω και περιορισμένα.
Ανάλογα με την τιμή που στοχεύουν, αν θέλουν την απολύτως χαμηλότερη, θα τα κόψουν όλα αυτά..

Ιδανικό θα ήταν να κρατήσουν κάποια βασικά από αυτά, να φτιάξουν λίγο το panorama και να μην καταργήσουν την σπαστή οθόνη.
Τα υπόλοιπα hhhr, pdaf, wr κτλπ αδιάφορα σε τέτοιο σώμα.

ΥΓ: Θέλω να ελπίζω ότι ο φακός που φαίνεται δεν είναι πάλι ο γνωστός 14-42.