Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Ανάλογα με την τιμή που στοχεύουν, αν θέλουν την απολύτως χαμηλότερη, θα τα κόψουν όλα αυτά..

Ιδανικό θα ήταν να κρατήσουν κάποια βασικά από αυτά, να φτιάξουν λίγο το panorama και να μην καταργήσουν την σπαστή οθόνη.
Τα υπόλοιπα hhhr, pdaf, wr κτλπ αδιάφορα σε τέτοιο σώμα.

ΥΓ: Θέλω να ελπίζω ότι ο φακός που φαίνεται δεν είναι πάλι ο γνωστός 14-42.
Να θυμίσω ότι η Olympus ep7 παραμένει στην πρώτη δεκάδα των πωλήσεων των mirrorless για το 2026 εντος της Ιαπωνίας
Επειδή το εισαγωγικό σώμα απευθύνεται κυρίως σε χρήστες JPEG είναι σημαντικό πλεονέκτημα με ένα κουμπί να αλλάζεις χρωματικό προφίλ . Αυτό είναι το τυράκι που έχει κρατήσει την EP7 πολύ ψηλά σε πωλήσεις. Δεν πιστεύω φυσικά πως τυχόν υλοποίηση του θα έχει την πολυπλοκότητα και την ευχρηστία της ΟΜ3 με πολλαπλές μνήμες κλπ. Θα είναι μια απλή υλοποίηση που αν έχει μπει όπως της EP7 και ένας χρήστης το εκτιμήσει και το χρησιμοποιήσει στην συνέχεια μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση στην ΟΜ3 για να αυξήσει την λειτουργικότητα του (θα έχει πέσει και η τιμή της) μαζί με πολλά άλλα καλούδια που δίνει.

Αυτή είναι η φιλοσοφία των εταιριών , να φτιάχνεις ένα εισαγωγικό μοντέλο που έτσι έξυπνα στημένο να σε οδηγεί σε κάτι ακριβότερο στην συνέχεια εφόσον έχεις επενδύσει και σε 1-2 καλούς φακούς.

Στην EP7 δεν μπορείς καν να φορτώσεις τα χρωματικά προφίλ από το τηλέφωνο , ούτε από το ΟΜ workspace , αυτό καλό θα είναι να το φτιάξουν γιατί ένας μη έμπειρος χρήστης θα δυσκολευτεί να τα περάσει. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλά προφίλ χτισμένα για την ΟΜ3 που για να τα δοκιμάσω στην EP7 (αν δεν είχα την ΟΜ3) και να δω ποια μου αρέσουν , είναι αδύνατο θέλουν πολύ χρόνο . Στην ΟΜ3 μπορώ να φορτώσω οποιοδήποτε τσακ μπαμ αν τα έχω περάσει στο OI.Share ή στο ΟΜ Workspace. Οποτε είναι κάτι που επίσης θα έδινα αλλά καταλαβαίνω ότι αν συμβεί δύσκολα θα αναβαθμίσει μετά ένας χρήστης σε ΟΜ3

Το PDAF το έχουν βάλει επίσης όλες οι εταιρίες εδώ και,καιρό ακόμα και η Panasonic που ήταν η εταιρία που είχε μανία με την εξέλιξη του CDAF παρέδωσε πνεύμα και το έβαλε πριν 2-3 χρόνια σε όλες τις νέες μηχανές της . Θεωρώ πως θα είναι αστοχία να μην το δώσει το 2026 ώστε να έχει ένα αξιοπρεπές CAF ή νέα μηχανή εκτός από SAF

Last edited:
  • Like
Reactions: isin
Μετά την πτώση στην 7η θέση της ΟΜ σε πωλήσεις (πέρασε 6η η Ricoh), οι επόμενες κινήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Επιβάλλεται φθηνό και καλό σώμα να βάλει κόσμο στο σύστημα.

Η επιλογή της RF μηχανής με εναλλάξιμους φακούς για να χτυπήσεις το retro κοινό των X100,L10 κτλ είναι πολύ καλή. Αλλά δεν πρέπει να κόψεις features. Πρέπει να είναι μια ΟΜ5.2 στα εσωτερικά (PDAF και AI features) χωρίς το WR εξωτερικά για να μειώσεις κόστος. Λογικά το ιδιο 2mp OLED evf θα έχει που έχουν αρκετες ΟΜ μηχανές.

@kbouk περιμένω και εγώ πως και πως κάποιον WR pancake στα 12-14mm για τις ΟΜ3/ΟΜ5 μου... ελπίζω να προχωρήσει άμεσα. Αν και στην φωτογραφία που βλέπουμε, έχουν κάποιον πιο ογκώδη φακό που θυμίζει παλιό 14-42.

Ai feutyres δεν έχει ούτε η ΟΜ5.2 , προφανώς εννοείς τις ηλεκτρονικές λειτουργίες .

Σίγουρα θα δώσει κάποιες αλλά δεν νομίζω να το τεντώσει όπως το Live GND , ούτε πιστεύω θα έχει χερατο Hires , θα καπελώσει την ΟΜ5.2 . Θα διαφέρουν σε μερικά χαρακτηριστικά όπως λειτουργίες , στεγανότητα , διαφορετική σχεδίαση αλλά θα έχει πιθανόν μπόνους τα προφίλ ώστε μεταξύ τους να ξεχωρίζουν σημαντικά που απευθύνονται.

Σημαντικό κομμάτι θα είναι και τα βίντεο features , σε αυτά και αν δεν είναι φειδωλή, εμένα δεν με νοιάζουν αλλά ένας νέος χρήστης θα το κοιτάξει να κάνει τα βασικά

Ή L10 , Χ100 είναι σε άλλη κατηγορία τιμής.

Πιστεύω θα έρθει σε πακέτα φθηνά με τον 14-42 (στο χιλιάρικο) και πιο ακριβά με τον 12-45/4 (στα 1250)

Last edited:
...Η τιμή υπολογίζω να είναι κοντά στα 800ευρω ή στο χιλιάρικο πακέτο με φακό . Περιμένουμε κι ένα νέο φακό , δεν ξέρω αν είναι αυτός που βλέπουμε στην φωτό. Θα ήθελα ένα μικρό pancake στα 12-14mm κατά προτίμηση στεγανό για να πάρω το σετ (όπως παλιά πουλιόταν η GM5 με τον 15/1.7) και να κρατήσω τον φακό για την ΟΜ3
Αισιόδοξο το βλέπω το 800άρι, εκτός αν βγει σε προσφορά από την εδώ αντιπροσωπία...

Δεν πιστεύω ότι θα έχουν τα εσωτερικά της EP-7 γιατί θα ειναι πισωγύρισμα. Λογικά θα έχει για τα εσωτερικά της OM5.2 με ότι έχει αυτό μέσα (HHHR, PDAF, LiveND κτλ). Οπότε ένα σώμα των 1199 ευρώ που ειναι η ΟΜ5.2 και συχνά πέφτει στα 999-1099 στα cashback δεν μπορούν πιστευω να το δώσουν στα 800. Το λογικό θα είναι να πλησιάζει το 1000αρικο η αρχική τιμή και στο μέλλον θα πέφτει 100-150 ευρώ μετά απο 6 μηνες και σε cashbacks.

Σε κάθε περίπτωση δεν περιμένω θαύματα καθώς μιλάμε για entry level σώμα. Πολύ θετικό ότι έχουμε και πάλι RF σώμα. Λείπουν επιλογές με RF στην ΟΜ.

Όσο για τις τιμές με την ΟΜ, πάντα ειναι απρόβλεπτη ...προς τα πάνω. Να θυμίσω την ΟΜ3 την περιμεναμε στα 1500-1700 και ήρθε 2100 αρχική. Έχουμε χάσει και την μπάλα με το πληθωρισμό κτλ που βάζει συνεχεια 100αρικο ανά χρόνο.

Η αγορά της Ιαπωνίας είναι το κύριο μέλημα της εταιρείας πλέον, η οικονομική της επιβίωση και η ρευστότητα είναι αυτό που προέχει.

Ο κόσμος σε αυτή την κατηγορία θέλει κάτι στιλάτο κάτι όμορφο και απλό, δεν θέλει πολλά πολλά.
Σωστό, για αυτό αγοράζει και την σειρά X100 της Fuji που έχει αυτά που λες συν τον μεγαλύτερο και καλύτερο αισθητήρα σε σχέση με m43 μηχανή!!:p

Πέρα από την πλάκα το m43 δεν έχει κανένα μέλλον, οι λόγοι είναι γνωστοί και έχουν γραφτεί χιλιάδες φορές. Το σώμα που θα βγει απευθύνεται κυρίως στην αγορά της Ιαπωνίας, αυτοί αγοράζουν τέτοια σώματα μόνο. Είναι θέμα επιβίωσης της εταιρίας πλέον και όχι να βγάλει κέρδος...για να περπατήσει και να πουλήσει καλά σε άλλες χώρες και να ανεβάσει τα μερίδια της εταιρίας είναι σχεδόν αδύνατον....μόνο ίσως αν το σώμα αυτό έχει κυριολεκτικά τα πάντα άλλα και σε καλή τιμή ώστε να καλύψει το μεγάλο (ψυχολογικό κυρίως) μειονέκτημα του μικρότερου αισθητήρα που κάνει τον κόσμο να αποφεύγει το m43.

Y.Γ. Οτι η Ricoh με μόλις μια compact Μηχανή ουσιαστικά, έχει μεγαλύτερο μερίδιο κατά 50% από την OM, δείχνει και την πλήρη αποτυχία του συστήματος m43 της Olympus/OM.

Πωλήσεις ΟΜ
2023 180.000
2024 160.000
2025 150.000

Και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι για το 2026 θα είναι ακόμα πιο κάτω....θέμα χρόνου είναι για μένα δυστυχώς να μπει λουκέτο κάποια στιγμή, το παλεύουν, για πόσο θα δείξει.

Last edited:
εγώ από την om3 είμαι πολύ ευχαριστημένος, θεωρώ ότι το m4/3 έχει θέση στην αγορά γιατί προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όλοι μας έχουμε παρασυρθεί στον κυκεώνα των συνεχών αναβαθμίσεων, τις οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν όλες οι εταιρείες,

για την om3 πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλο σώμα παρόμοιο στην αγορά, ειδικά με τους μικρούς prime και τους f4 pro της εταιρείας, προσφέρεται ολοκληρωμένη λύση για αυτόν που πραγματικά απολαμβάνει και αγαπάει τη φωτογραφία.

Απλώς το σύστημα -φόρμα- έχει φάει τέτοια δυσφήμιση, -και η μηχανή τιμολογήθηκε ακριβά-, με αποτέλεσμα να μην έχει διείσδυση στην αγορά.

* στην πράξη, συγκρίνοντας τα αρχεία της om3, με αρχεία FF και aps-c μηχανών που είχα, δεν βλέπω να υστερεί κάπου με ουσιαστικό τρόπο.

Last edited:
  • Like
Reactions: kbouk and isin
@karamela δε συμφωνώ -εν μέρει- με τον συλλογισμό σου, αλλά θα ανοίξουμε άλλη συζήτηση που δεν έχει σχέση με το νήμα, τα νούμερα αυτά έχουν παρουσιαστεί και έχουν συζητηθεί στο φωτογραφικό chat, ελπίζω να μη συμβεί αυτό στο οποίο αναφέρεσαι, γιατί Olympus υπήρξε εταιρεία με τεράστιο legacy στη φωτογραφία, και πιστεύω ότι αν γίνει κάποια συνεννόηση με την Panasonic, και χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο η αγορά της Ιαπωνίας θα διασωθεί.

Θα ρίξω σ' εμάς τους αγοραστές την ευθύνη και θα πω ότι αναμένουμε συνεχώς εξελίξεις και πρόοδο χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος.

Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς πχ απ' την om3 και για ποιο λόγο;

εγώ από την om3 είμαι πολύ ευχαριστημένος, θεωρώ ότι το m4/3 έχει θέση στην αγορά γιατί προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όλοι μας έχουμε παρασυρθεί στον κυκεώνα των συνεχών αναβαθμίσεων, τις οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν όλες οι εταιρείες,

για την om3 πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλο σώμα παρόμοιο στην αγορά, ειδικά με τους μικρούς prime και τους f4 pro της εταιρείας, προσφέρεται λύση για αυτόν που πραγματικά απολαμβάνει και αγαπάει τη φωτογραφία.

Απλώς το σύστημα -φόρμα- έχει φάει τέτοια δυσφήμιση, -και η μηχανή τιμολογήθηκε ακριβά-, με αποτέλεσμα να μην έχει διείσδυση στην αγορά.
Και εγώ Om5 έχω, άλλα ο κόσμος ανεξάρτητα από αυτά που λέμε, δεν τις αγοράζει τις μηχανές της OM. Αυτοί οι λίγοι που τις παίρνουν είναι ήδη κάτοχοι και γνώστες, δεν μπαίνει νέο αίμα στο σύστημα.
Η OM3 τα είχαμε πει στο νήμα της, ήταν υπερβολικά κοστολογημένη και δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση άνθρωπος που δεν έχει m43 και δεν γνωρίζει το σύστημα να πάει να δώσει τόσα λεφτά για μηχανή με τέτοιο αισθητήρα.

Ενα απλό παράδειγμα, λόγω δουλειάς έχω επαφές με πολλούς επαγγελματίες φωτογράφους, σε όσους λέω ότι έχω Olympus Μηχανή σχεδόν όλοι ή μου λένε ''βγάζει ακόμα μηχανές αυτή η εταιρία?'' ή ''άσε τα παιχνίδια και πάρε μια κανονική μηχανή'' ή ''αν είναι να τραβάς με τέτοια μηχανή τράβα φώτος καλύτερο με το κινητό σου, τσάμπα κουβαλάς βάρος χωρίς λόγο''.....αυτή είναι η αντίδραση του κόσμου έξω για αυτό και το 1% σε πωλήσεις.

Οπότε για να αλλάξει αυτή η εικόνα του κόσμου, χρειάζονται δραστικά μέτρα και σίγουρα δεν βοηθάει να βγάζεις υπερκοστολογημένα προϊόντα.

@karamela δε συμφωνώ -εν μέρει- με τον συλλογισμό σου, αλλά θα ανοίξουμε άλλη συζήτηση που δεν έχει σχέση με το νήμα, τα νούμερα αυτά έχουν παρουσιαστεί και έχουν συζητηθεί στο φωτογραφικό chat, ελπίζω να μη συμβεί αυτό στο οποίο αναφέρεσαι, γιατί Olympus υπήρξε εταιρεία με τεράστιο legacy στη φωτογραφία, και πιστεύω ότι αν γίνει κάποια συνεννόηση με την Panasonic, και χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο η αγορά της Ιαπωνίας θα διασωθεί.

Θα ρίξω σ' εμάς τους αγοραστές την ευθύνη και θα πω ότι αναμένουμε συνεχώς εξελίξεις και πρόοδο χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος.

Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς πχ απ' την om3 και για ποιο λόγο;
Δεν είναι θέμα αν συμφωνείς ή όχι ή ποιος έχει δίκιο, άλλα τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Ο κόσμος δεν αγοράζει Om μηχανές, που σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά όσο και να ευλογούμε τα γένια μας και να λέμε πόσο φοβερές και τρομερές είναι η Om3, Om1, Om5 κλπ.. Μπορώ να σου γράφω μέχρι αύριο λόγους που γίνεται αυτό, άλλα δεν έχει και πολύ νόημα και θα βγούμε και off topic.

Υ.Γ. Η Panasonic έχει το FF οπότε δεν την νοιάζει, και να χάσει το m43 έχει ήδη άλλο σύστημα.

Καλά αυτές οι απόψεις ότι το m43 πάει για φούντο έχουν γραφτεί πολλές φορές από τότε που ήταν το μεγάλο σύστημα 4/3 και ακόμα καλά κρατεί.

Το πόσες πωλήσεις κάνουν δεν είναι συνιφασμενο με το αν έχουν κερδοφορία ή ζημιά. Π.χ. Μια εταιρία μπορεί να έχει αύξηση σε πωλήσεις αλλά να είναι ζημιογόνα γιατί αυξήθηκαν τα λειτουργικά της έξοδα. Και η Leica δεν εμφανίζεται καν στο πινάκιο με τα ποσοστά και έχει κερδοφορία. Αν η εταιρία OMDS καταφέρει να έχει κερδοφορία (όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται στις συνεντεύξεις) ή τουλάχιστον να μην έχει χασούρα μια χαρά θα το σπρώχνουν το σύστημα τώρα που μπήκαν και κινέζοι κατασκευαστές φακών (και πιθανώς και σωμάτων) μιας και πουλιόνται και φθηνά καλά φακουδακια και ανοίγει το σύστημα και σε άλλους. Δεν χρειάζεται κοσμοπλημμύρα σωμάτων. Από φακούς βρίσκεις τα πάντα σε μτχ. ήδη . Τι να βγάλουν έξτρα ελάχιστες εστιακές δεν είναι καλυμενες.

Το κλείνω όμως εδώ γιατί άλλη είναι και η θεματολογία του νήματος.

Στο σώμα τώρα βλέπω ότι η οθόνη είναι περιστρεφόμενη και αυτό ήδη είναι μια αλλαγή από την EP7 . Ποτε δεν έγραψα παραπάνω ότι θα έχει τα εσωτερικά της ΕP7, o αισθητήρας φυσικά θα είναι ο ίδιος καθως και η μπαταρία αλλά με PDAF εστίαση (αυτό περιμένω να δω) και σίγουρα θα έχει κάποιες ηλεκτρονικές λειτουργίες (αρκετές τις είχε και η ΕP7 με ειδικό πλήκτρο) και ελπίζω να κρατήσουν και την πανοραμική λειτουργία που δούλευε εξαιρετικά και κάθετα και οριζόντια , και δεξιά και αριστερά και πάνω και κάτω.

Για τις τιμές πάντα αναφέρομαι σε street price, οι τιμές που ανακοινώνονται σχεδόν ποτέ δεν ισχύουν στην πιάτσα.

Η ΟΜ5.2 έφτασε street price στο χιλιάρικο και η ΟΜ5 η παλιά είχε πέσει κάτω από τα 900ευρω. Μιας και μου μετέφεραν ότι το νέο μοντέλο θα είναι υποδεέστερο σε τιμή υποθέτω ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα της ΕΜ10IV όταν παρουσιάστηκε συν την όποια αύξηση έγινε μέσα σε 3 χρόνια σε όλες τις εταιρίες , δηλ. γύρω στα 800 ευρώ θα είναι η street price για προπαραγγελίες κλπ. Η επίσημη τιμή καταλόγου σαφώς θα ειναι κάτι παραπάνω αλλά πάλι θα έχει μια διαφορά σημαντική 250-300ευρω από την επίσημη τιμη της ΟΜ5.2 που είναι στα 1200 ευρώ.

Last edited:
  • Like
Για street price δεν ξέρω, αλλά απ' ό,τι βλέπω επίσημα η ΕΜ10IV πωλείται μόνο σε κιτ και η ιντερνετική της τιμή, είναι πάνω από 1000 €, πρόβλεψη μου είναι στο πλαίσιο των γενικότερων ανατιμήσεων της αγοράς ότι η τιμή θα είναι πάνω από 1000 €.

• Like