Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Ναι άλλα δεν έχεις σκόπευτρο, δεν έχεις επιλογή να αλλάξεις φακούς, έχεις άθλια εργονομία, αστείο κράτημα, δεν έχεις σπαστή οθόνη και κυρίως δεν έχεις ποιότητα φωτογραφίας αντίστοιχη με μια Mirrorless/dslr. Οπότε να το βράσω ότι έχει καλό βίντεο....ααα κάνει και μια περιουσία...αν έκανε 200-300 ευρώ να το συζητάγαμε....

χρησιμοποιεις το σκοπευτρο ενω τρεχεις ?

Φακους εχεις και μαλιστα καλυπτουν απο υπερ-ευρυγωνιο μεχρι μεσαιo τηλεφακο και χωρις ν αλλαξεις φακους!
Δεν εχεις τετοια επιλογη ακομα σε καμια μηχανη... να ξεκιναει δηλ. απο 13mm μεχρι 56 -82mm (αναλογα το κινητο).

Δεν χρειζεται επισης να κουβαλας τιποτε αλλο, πολυ βασικο αυτο.

Δεν χρειαζεσαι να σκοτιζεσαι για μπαταριες , κραταει ανετα ολη μερα, εχει τεραστια μπαταρια!

Οσο για ποιοτητα φωτογραφιιας...μη παιρνεις ορκο !
Ειδικα σε οθονες κινητων - ταμπλετ - τηλεοραση...μαλλον υπερεχει το κινητο !

Aλλωστε , οι "ερασιιτεχνες" που λες οτι παιρνουν αυτες τις μηχανες , δε θα κατσουν να κανουν pixel peeping στον υπολογιστη τους!
Θελουν αμμεσο κι ευκολο εντυπωσιασμο .

ΥΓ... κι αν χρειαστεις και αλλους φακους σε κινητο , κι απ αυτο εχουμε ! :p

https://avclub.gr/forum/showthread....πόδοση?p=1058386597&viewfull=1#post1058386597

Και οπως ειπε και οΚωστας, αν ξερεις τι ζητας ακριβως, αν εισαι διατεθειμένος να κανεις μια υποχωρηση σε DOF και DR, μια χαρα ειναι το m43.... αλλα θα πρεπει να λογικευτουν με τις τιμες τους.
Και οχι μονο αυτοι...ολες οι εταιρειες εχουν παρει ψηλα τον αμανε.

τι να τη κανεις τη τοσο καλη σταθεροποιηση σε κινουμενο θεμα ?

Το IBIS της fuji ειναι σαφως καλυτερο απο Sony.

Oλα σχετικα ειναι Νικο...ειπαμε ο καθενας με τις αναγκες του.
Εσενα πχ δεν σ ενδιαφερει το ρηχο βαθος πεδιου, εμενα ομως (και πολλους αλλους) ειναι πολυ βασικος παραγοντας επιλογης.

το ιδιο και το Dynamic range που δεν το θιξαμε καθολου...κι εκει υπαρχει παλι διαφορα.

Σπάνια τραβάω κινούμενα θέματα, ακόμα και τα παιδιά τα τραβώ όταν είναι ακίνητα, το IBIS το θέλω για το βράδυ για να κρατάω χαμηλά ISO και κυρίως για το βίντεο.
Προφανώς ο καθένας έχει τις ανάγκες του, απλά εμένα προσωπικά πιο πολύ με νοιάζει το περιεχόμενο παρά αν το βίντεο έχει εξαιρετικό Dynamic range, HDR, 4K κλπ....π.χ. anytime προτιμώ μια ταινία του Χίτσκοκ σε ποιότητα βιντεοκασέτας παρά ένα ''γελοίο'' που προσβάλει την νοημοσύνη μου Superhero Blockbuster σε 4Κ κλπ. Τα αναφέρω αυτά γιατί έχουμε κυριολεκτικά πήξει σε βίντεο, ταινίες κλπ. με άριστα εφέ, φίλτρα, 4Κ κλπ. άλλα με ουσία και περιεχόμενο μηδέν....
Αν έχεις ταλέντο ούτε 4Κ χρειάζεσαι, ούτε τίποτα....δες π.χ. την πρόσφατη ταινία Midsommar, Και πρόσεξε τα κάδρα, τις λήψεις κλπ. του σκηνοθέτη.
https://www.imdb.com/title/tt8772262/?ref_=rvi_tt

συμφωνω για το περιεχομενο...αυτο ομως δε σημαινει οτι απαξιωνω τη καλη εικονα.

Κι εγω αλλωστε θελω IBIS, αλλωστε πηρα την XH1 γι αυτο το λογο, ενω ειχα την XT3!

Απλα δεν το θελω για "τρεξιμο" .... :p

Tεσπα... αναμενουμε με αγωνια τη νεα Olympus.

χρησιμοποιεις το σκοπευτρο ενω τρεχεις ?

Φακους εχεις και μαλιστα καλυπτουν απο υπερ-ευρυγωνιο μεχρι μεσαιo τηλεφακο και χωρις ν αλλαξεις φακους!
Δεν εχεις τετοια επιλογη ακομα σε καμια μηχανη... να ξεκιναει δηλ. απο 13mm μεχρι 56 -82mm (αναλογα το κινητο).

Δεν χρειζεται επισης να κουβαλας τιποτε αλλο, πολυ βασικο αυτο.

Δεν χρειαζεσαι να σκοτιζεσαι για μπαταριες , κραταει ανετα ολη μερα, εχει τεραστια μπαταρια!

Οσο για ποιοτητα φωτογραφιιας...μη παιρνεις ορκο !
Ειδικα σε οθονες κινητων - ταμπλετ - τηλεοραση...μαλλον υπερεχει το κινητο !

Aλλωστε , οι "ερασιιτεχνες" που λες οτι παιρνουν αυτες τις μηχανες , δε θα κατσουν να κανουν pixel peeping στον υπολογιστη τους!
Θελουν αμμεσο κι ευκολο εντυπωσιασμο .

ΥΓ... κι αν χρειαστεις και αλλους φακους σε κινητο , κι απ αυτο εχουμε ! :p

https://avclub.gr/forum/showthread....πόδοση?p=1058386597&viewfull=1#post1058386597

Ολα αυτά που είπα τα θέλω για φωτογραφία, για μένα είναι 80% φωτογραφία και 20% βίντεο, μια μηχανή θέλω πρώτα να είναι άριστη φωτογραφικά με άριστη εμπειρία χρήσης που να με κάνει να θέλω να βγω να φωτογραφίσω και μετά αν έχει και βίντεο καλώς, αν όχι θα ζήσω. Και ναι παίρνω όρκο, είχα το P30, η ποιότητα φωτογραφίας ήταν άθλια για τα δικά μου δεδομένα, δεν πλησίαζε καν την Nikon D300 του 2007, τίγκα στον θόρυβο ακόμα και σε Base iso, τρισάθλιο σε χρήση, δεν μπορούσα καν να το κρατήσω σωστά να φωτογραφήσω.......0 φωτογραφική εμπειρία χρήσης, τώρα αν τις φώτος τις θές για κινητά και tablets πάω πάσο και κακώς συζητάμε, παίρνεις μια τις πλάκας Compact Μηχανή των 60 ευρώ και είσαι μια χαρά.

Και οπως ειπε και οΚωστας, αν ξερεις τι ζητας ακριβως, αν εισαι διατεθειμένος να κανεις μια υποχωρηση σε DOF και DR, μια χαρα ειναι το m43.... αλλα θα πρεπει να λογικευτουν με τις τιμες τους.
Και οχι μονο αυτοι...ολες οι εταιρειες εχουν παρει ψηλα τον αμανε.

Σε αυτό συμφωνώ, όλοι πλέον χρεώνουν ότι θέλουν.....

συμφωνω για το περιεχομενο...αυτο ομως δε σημαινει οτι απαξιωνω τη καλη εικονα.

Κι εγω αλλωστε θελω IBIS, αλλωστε πηρα την XH1 γι αυτο το λογο, ενω ειχα την XT3!

Απλα δεν το θελω για "τρεξιμο" .... :p

Tεσπα... αναμενουμε με αγωνια τη νεα Olympus.

Κανείς δεν απαξιώνει την καλή εικόνα, απλά η καλή εικόνα ενισχύει και βελτιώνει ένα καλό περιεχόμενο και όχι το αντίθετο. Πλέον μας νοιάζει μόνο το 4Κ, τα ψηφιακά εφέ, ο Dolby Atmos ήχος, το HDR, τα 60P κλπ. και κανείς δεν νοιάζεται για περιεχόμενο, για καδράρισμα, για μοντάζ κλπ. Βλέπεις ταινίες 200 εκ. budget και μόλις τελειώσει η ταινία δεν θυμάσαι καν τι είδες.

Για ξαναδές τα πρώτα 30-40 λεπτά του Στρατιώτη Ράιαν να δεις πως κινείται η κάμερα ή για δες το παρακάτω από την ταινία Children of men ή το Gravity του ίδιου σκηνοθέτη ή κάποια σημεία στο Goodfellas ή την ταινία snake eyes και γενικά τις ταινίες του Andrei Tarkovsky. Σχεδόν πάντα στις ταινίες τα κομμάτια που η κάμερα κινείται είναι πιο ατμοσφαιρικά, πιο εντυπωσιακά και αυτά που στο τέλος σου μένουν στο μυαλό. Αυτό λοιπόν θα μπορείς να το κάνεις με άνεση με την νέα Em5III χεράτο και χωρίς Gimbal!!!!!!!
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και από το Atonement.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Γιάννη ισοδύναμα Αλαίν ντελον θα ταλεγα εγώ για να μην πω τίποτε χειρότερο .... βγάλε τον 40-150/2.8 από τους τηλεφακούς και βάλε τον Lumix 35-100II για να εχεις αντιστοιχία με τις εστιακές των άλλων και κυρίως με την SONY , μην γράψω περισσότερα γιατί το νήμα θα γίνει VS και δεν είναι αυτό το θέμα μας εδώ θυμίζω ...

Επισης μιλάμε για υβριδικό σώμα ερασιτέχνη και έτσι το κρίνουμε, εκεί απευθύνεται η EM5ΙΙΙ, το οτι υπάρχουν άλλες λύσεις με κορυφαίες επιδόσεις σε διαφορετικούς τομεις είναι σίγουρο, αλλά εδω κυρίως εξετάζουμε τη δυνατότητα ένα σώμα όπως η νέα ΕΜ5ΙΙΙ πλαισιωμένο από πλήρες σύστημα φακών να μπορεί να κάνει τα πάντα ικανοποιητικά, κάποια εξαιρετικά και κάποια να μην υπάρχουν πουθενά στον ανταγωνισμό για σύγκριση.

ΥΣ
Στο βίντεο έχω μάθει σίγουρα οτι έχει και 120fps σε 4k , δεν ξέρω αν κροπαρει κλπ. θα μάθουμε σε λίγες ημέρες. Πιστευω οτι η αχίλλειος πτέρνα της μηχανής θα είναι η αυτονομία χωρίς τα δυο έξτρα γκριπ (αν ακολουθησει την παλιά φιλοσοφία) αν κρατησει την παλιά μπαταρία. Σε αυτό τον τομέα η ΕΜ1.2 σκίζει , δεν της έχω βαλει γκριπ ποτέ.

Last edited:
Ετσι είναι Κώστα, η em5III απευθύνεται στον ερασιτέχνη, ένα μαζεμένο και μικρό σώμα που λίγο πολύ θα κάνει τα πάντα με ελάχιστες παραχωρήσεις...για την μπαταρία δεν νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα, από την εμπειρία μου με την em1 θα έλεγα ότι η μπαταρία της είναι πολύ καλύτερη σχεδόν από όλες τις άλλες Mirrorless αυτού του κόστους που έχω δοκιμάσει, έτσι χοντρικά να πω ότι κρατάει αισθητά περισσότερο από την μπαταρία της Fuji X-E3 που έχω και της Sony A6400 που είχα πρίν....τραβάω άνετα 500-600 λήψεις με μια μπαταρία και μιλάω για μονές λήψεις και όχι με Burst που εκει ξεπερνάς τις 1.000, με μια έχτρα μπαταρία θα είσαι μια χαρά.

Υ.Γ. Για το βίντεο αν έχει 120fps σε 4Κ θα είναι super, δεν ξέρω αν υπάρχει καν άλλη μηχανή με κόστος μέχρι τα 1.500 ευρώ που να έχει κάτι τέτοιο. Αυτό δείχνει και την δύναμη που θα έχει ο επεξεργαστής της, όπως και το χεράτο High resolution. Από τις φώτος που έχουν διαρρεύσει φαίνεται ότι θα έχει και καλύτερο Grip, που εκει είχε θέμα η em5II.....προσωπικά να γκρινιάξω και να πω ότι θα ήθελα να έχει και joystick άλλα δεν το βλέπω.

θα εχει πολυ μεγάλη κατανάλωση η νεα ΕΜ5, το εξελιγμενο συστημα σταθεροποιησης τρωει πραμα, ο νεος επεξεργαστης θα θελει περισσεια ενεργειας, αν δεν εχουν αλλαξει μπαταρια δυσκολα θα φτανει για πολλά πολλα , απο την αλλη θα ειναι καλό να κρατήσει και μια συμβατότητα προς τα πίσω για όσους εχουν μπαταριες και το τριτο οριζοντιο γκριπ που ειναι κοινο στις 2 προηγουμενες. Το προσθετο κάθετο σιγουρα θα αλλάξει λογω δομής της μηχανής αφου αλλάζει και το ενσωματωμένο γκριπ της. Εκπληξη θαναι να προκειται για νεο φουλ γκριπ μπαταριοθηκη που αμεσα θα την μεταμορφωνει σε σώμα να κρατήσει ακομη και τους παλιους 4/3 φακους που πλέον θα είναι συμβατοί για ολους τους ερασιτέχνες λόγω PDAF. Και εκει υπάρχουν και ευκαιρίες σε μτχ. π.χ βρισκεις 14-54/2.8-3.5 με 150ευρω

θα εχει πολυ μεγάλη κατανάλωση η νεα ΕΜ5, το εξελιγμενο συστημα σταθεροποιησης τρωει πραμα, ο νεος επεξεργαστης θα θελει περισσεια ενεργειας, αν δεν εχουν αλλαξει μπαταρια δυσκολα θα φτανει για πολλά πολλα , απο την αλλη θα ειναι καλό να κρατήσει και μια συμβατότητα προς τα πίσω για όσους εχουν μπαταριες και το τριτο οριζοντιο γκριπ που ειναι κοινο στις 2 προηγουμενες. Το προσθετο κάθετο σιγουρα θα αλλάξει λογω δομής της μηχανής αφου αλλάζει και το ενσωματωμένο γκριπ της. Εκπληξη θαναι να προκειται για νεο φουλ γκριπ μπαταριοθηκη που αμεσα θα την μεταμορφωνει σε σώμα να κρατήσει ακομη και τους παλιους 4/3 φακους που πλέον θα είναι συμβατοί για ολους τους ερασιτέχνες λόγω PDAF. Και εκει υπάρχουν και ευκαιρίες σε μτχ. π.χ βρισκεις 14-54/2.8-3.5 με 150ευρω

Εξαρτάται Κώστα απο τον σχεδιασμό, τι βαθμό ολοκλήρωσης θα εχει ο νεος επεξεργαστής, κτλ κτλ. Πχ ενας μοντέρνος επεξεργαστής στα 7nm με μοντέρνο power-saving μπορεί να καταναλώνει την μισή ενέργεια απο έναν αντίστοιχο 5ετίας και να ειναι πολλαπλάσια πιο γρήγορος.

Κωστα θα διαφωνησω με το χαρακτηρισμο σου "αλλα ντ αλλων".... ειναι οτι πιο κοιντινοιο μπορεις να βρεις στα 3 δημοφηλη συστηματα. (m43, apsc , FF).

Δεν υπαρχει μαλιστα κατι "αντιστοιχο" σε m43 με 70-200 2.8 (μαζι με DOF αναλογο) .

σωστα ειπες οτι καλυτερα θα ηταν ο Panasonic, αλλα λογω και δικης μου εμπειριας με olympus σωματα και πανασονικ φακους, δεν θα το επρατα ποτε!

Η διικη μου αποφαση (μπορει η δικια σου να διαφερει , αλλα δεν θα τη χαρακτηριζα με τετοιους χαρακτηρισμους) , ειναι οτι αν εχεις ενα συγκεκριμενο budjet και θελεις το καλυτερο αποτελεσμα, εχεις 3 (γενικα) επιλογες συστηματων ...με το καθενα να εχει τα δικα του οφελη και μειονεκτηματα.

Αν βαλεις στην εξισωση τον παραγοντα "ποιοτητα εικονας" ...νομιζω εχεις την απαντηση ευκολα.

Τεσπα.... ας συνεχισουμε με λιγοτερους χαρακτηρισμους παρακαλω!

ΥΓ... να θυμισω μονο οτι ειχα ολες τις olympus που συζηταμε, EM1 kai EM1 II οπως και την EM5 II ....οποτε εχω καλη αντιληψη των πραγματων.

χαχα... σιγουρα (εγω εχω βαλει βεβαια την Em1 II στο "συγκριτικο" , γιατι το γκριπ της EM5 II ειναι ανυπαρκτο - την ειχα και ειχα βαλει εξτρα γκριπ αμεσως ) !

Μηπως να παω παλι σε FF ?

Αχ , αυτο το χρωμα των Fuji ....

YG... πλακα , πλακα, αν βγει ο tamron 70-180mm f2.8 σε τιμη μεχρι 1000 ευρω, θα το σκεφτω σοβαρα!

Off topic, για την X-H1 τουλάχιστον μόνο και μόνο λόγο όγκου θα την απέρριπτα, είναι σαν να κουβαλάς Dslr...την είχα πιάσει πριν καιρό και αμέσως την άφησα κάτω, δεν είναι για μένα. Βέβαια γούστα είναι αυτά....με την em5III μπορείς με ένα φακό pancake ή prime (π.χ. Panasonic 15mm) να την έχεις και σε μια μινιατούρα τσαντούλα χωρίς να πιάνει όγκο και αν θες βάζεις και grip και κοτσάρεις πάνω τηλεφακούς f2,8...με ένα σώμα δηλαδή έχεις ότι θέλεις...τεράστιο πλονέκτημα αυτό.

τραβηγμα ενωμα 16 καρέ στην μηχανή θα ξεζουμαει σίγουρα την μπαταρία με συνεχή χρήση, βίντεο με αργή κίνηση και ibis το ίδιο (αν βάζεις κα8 ηλεκτρονική υποβοήθηση θαχει και crop και έξτρα κατανάλωση), live composite ειδικό για αστροφωτογραφηση που πιθανολογω να έχει κλπ. , πιθανόν ολα αυτά να είναι και ένας από τους λόγους -εφοσον μένει με την ίδια μπαταρία - που τελικά επέλεξαν και κράτησαν και ίδιο EVF LCD τεχνολογίας που καταναλώνει λιγότερο από τα Oled και είναι ταχύτερο (υπόθεση κάνω έτσι...)

Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

τραβηγμα ενωμα 16 καρέ στην μηχανή θα ξεζουμαει σίγουρα την μπαταρία, βίντεο με αργή κίνηση και ibis το ίδιο, live composite ειδικό για αστροφωτογραφηση που πιθανολογω να έχει κλπ. , πιθανόν ολα αυτά να είναι και ένας από τους λόγους εφοσον μένει με την ίδια μπαταρία να επέλεξαν και να κράτησαν και το ίδιο EVF LCD τεχνολογίας που καταναλώνει λιγότερο από τα Oled και είναι ταχύτερο (υπόθεση κάνω έτσι...)

Μην ξεχνάς ότι βελτιώνονται τα ηλεκτρονικά, το software και γενικά η διαχείριση ενέργειας, επίσης αυτά που αναφέρεις ένας μέσος χρήστης δεν θα τα χρησιμοποιεί συνεχώς, οπότε βάζοντας όλα μαζί αυτά στην εξίσωση θεωρώ ότι δεν θα έχουμε θέματα με την μπαταρία σε normal συνθήκες, τώρα αν τραβάς όλη την ώρα slow motion, χεράτα HR κλπ. οκ εκεί αλλάζει το πράγμα, εντάξει παίρνεις και έχτρα 2-3 μπαταρίες που είναι γεμάτος ο τόπος πλέον από αυτό τον τύπο και ξένοιασες!!!

Υ.Γ. Για το EVF περιμένω σίγουρα να έχει πιο υψηλή ανάλυση και να είναι και ίσως και μεγαλύτερο ή και πιο φωτεινό, αν κρατήσουν το ίδιο με την Em5II θα είναι μέγα φάουλ κατά την γνώμη μου, οκ καλό χρυσό είναι άλλα πλέον θέλουμε κάτι καλύτερο.

φαουλ για μενα που κρατησαν ιδια μπαταρια... και ιδιο LCD EVF (αν ισχυει)

Θα μπορουσαν να βαλουν την μπαταρια της EM1 II ή καλυτερη....

Για το EVF το έγραψα και εγώ αν ισχύει ότι κράτησαν το ίδιο, για μένα λοιπόν απορρίπτεται σαν αγορά τουλάχιστον στην αρχή και θα περιμένω μόνο καμία καλή προσφορά αργότερα. Για την μπαταρία δεν με πολυνοιάζει, και με την em1 2 χρόνια τώρα πάρα πολύ σπάνια χρειάστηκα δεύτερη μπαταρία μέσα στην μέρα...στην τελική το είπαμε αγοράζεις 1-2 έχτρας και τέλος.