Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Της EM1.2 είναι μια χαρά επαρκής αλλά είναι μεγάλη και ήθελε αύξηση διαστάσεων το σώμα γκριπ. Για το χεράτο επειδή το δοκίμασα στην Χ ξέρω πως είναι ενεργοβόρο σε συχνή χρήση. Για το ΕVF δεν ξέρω τίποτε, δικές μου παπάντζες είναι....

εχει την ιδια μπαταρια με την em1 II ?

Για το EVF το έγραψα και εγώ αν ισχύει ότι κράτησαν το ίδιο, για μένα λοιπόν απορρίπτεται σαν αγορά τουλάχιστον στην αρχή και θα περιμένω μόνο καμία καλή προσφορά αργότερα. Για την μπαταρία δεν με πολυνοιάζει, και με την em1 2 χρόνια τώρα πάρα πολύ σπάνια χρειάστηκα δεύτερη μπαταρία μέσα στην μέρα...στην τελική το είπαμε αγοράζεις 1-2 έχτρας και τέλος.

εχει την ιδια μπαταρια με την em1 II ?

Οχι η em5III έχει την ίδια μπαταρία με την πρώτη em1, που το ξαναγράφω παίζει να είναι η καλύτερη Mirrorless που είχα σε ότι αφορά την διάρκεια της μπαταρίας. Εξαιρώ φυσικά την em1II που έχει απλά εκπληκτική μπαταρία.

Οχι η em5III έχει την ίδια μπαταρία με την πρώτη em1, που το ξαναγράφω παίζει να είναι η καλύτερη Mirrorless που είχα σε ότι αφορά την διάρκεια της μπαταρίας. Εξαιρώ φυσικά την em1II που έχει απλά εκπληκτική μπαταρία.

συμφωνω, πάντα έχω και 2η μπαταρια μαζί μου σε ταξίδια και τελικά δεν μου εχει χρειαστει ποτε.

συμφωνω, πάντα έχω και 2η μπαταρια μαζί μου σε ταξίδια και τελικά δεν μου εχει χρειαστει ποτε.

Και εγώ έχω μια δεύτερη γνήσια κιόλας και πάρα πολύ σπάνια την έχω χρειαστεί σε σημείο που και να μην την είχα δεν θα με ένοιαζε. Σε αντίθεση σε άλλες Mirrorless (Canon και Fuji κυρίως) απλά δεν βγαίνω από το σπίτι αν δεν έχω δεύτερη μπαταρία μαζί μου.

Παιδιά την είχα την ΕΜ1 και ξέρω ακριβώς τι λετε, η ΕΜ5ΙΙ δεν είχε ίδια απόδοση στην μπαταρία δυστυχώς αν και μεταγενέστερη, αλλά τώρα μιλώ για απόδοση DSLR να φεύγω ΣΚ και να μην περνω φορτιστή μαζί αλλά μια δεύτερη μπαταρία μήπως και χρειαστει, αυτό μόνο με την ΕΜ1.2 παίζει ως σενάριο. Τεσπά θα δούμε μην προτρέχουμε, απλά φοβαμαι οτι εκεί δεν θα δούμε σοβαρή πρόοδο λόγω μεγέθους μπαταρίας.

Την είχα και την em1II Κώστα για ένα διάστημα, απλά δεν την κράτησα καθώς χρειαζόμουν τα χρήματα εκείνη την περίοδο, ισχύει αυτό που λες για την μπαταρία της, το θέμα είναι ότι δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, να έχεις στην τσέπη 1-2 μπαταρίες έχτρα δεν είναι και κάτι τόσο φοβερό, τις συγκεκριμένες μάλιστα που τις βρίσκεις και σχετικά εύκολα.

αν μιλας για φωτο, κατι γινεται...για βιιντεο ομως αλλαζει πολυ το πραγμα.

Αν εχει την ιδια παλια μπαταρια, τοτε θα τελειωνει νερακι ....

Τεσπα, ας βγει και τα λεμε.

Κωστα εχεις εκτιμηση ποτε θα ερθει ελλαδα ?

οχι δεν ξερω, το ξαναρωτησα και σήμερα.

Είναι ο φακός που περιμέναμε πριν μια δεκαετία στο σύστημα 4/3 , υπηρχε στο Lens roadmap αλλά ποτέ δεν κατασκευάστηκε για παραγωγή. Για να δούμε αν τον δούμε σε σάρκα και οστά στο μικρό σύστημα : https://www.43rumors.com/new-olympus-patent-describes-the-olympus-100mm-f2-8-macro-is-pro/

Στις 1350 λιρες με τον 14-150 ΙΙ βγήκε σε προπαραγγελια : https://www.43rumors.com/leaked-you-can-already-preorder-the-new-olympus-e-m5iii-at-amazon-uk/

Από το site μαθαίνουμε οτι έχει Oled EVF αρα δεν είναι το LCD των ΕΜ1.2, από τις έξτρα φωτό βλέπω στον κεντρικό επιλογέα μια θέση C για Custom μνήμη (ίσως να υπάρχει δυνατότητα για περισσότερες ως υπομενου), και μια επιλογή B που πιθανολογώ θα είναι απαευθειας υπομενου για Bulb, Livetime, LiveComposite λειτουργίες.

Το κουμπί αλλαγής ΕVF/LCD έχει ανεβεί ψηλά στη ράχη της μηχανής αριστερά μαζί με το κουμπι ριπής και το power button, στον κυκλικό επιλογεα που αναπαριστα το μαζέμα του φιλμ στις παλιές φιλματες.

Handheld hires τελικά όχι, pdaf όχι ...άρα η em1-ii παραμενει καλύτερη αγορά.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

καλά αυτο το site με την προπαραγγελια στο Αμαζον δεν εχει full specs, λιγες μερες αναμονη και θα τα δουμε ολα.

Τα αναλυτικά τεχνικά στοιχεία (copy/paste from m4/3 rumors https://www.43rumors.com/olympus-e-m5-mark-iii-detailed-specifications-leaked/)

Sensor: Live Mos 4/3, 17.4 x 13 mm, 20.4 Mpxl, 4/3 format
Max Definition: [4/3] 5,184 x 3,888
Video definition: C4K (4096 x 2160 pixels, 24p, IPB at 237 Mbps), 4K UHD (3840 x 2160 pixels, 30p, 25p, 24p), 1080p (100p, 50p, 60p, 30p, 25p, 24p), stereo sound
Frame: Micro 4/3
Multiplier coefficient: 2x
Stabilizer: 5 axes on sensor stabilization
Sensor cleaning: Yes, ultrasonic filter (Super Sonic Wave Filter)
Case protection: Anti-dust, anti-run-off, -10 ° C
Wi-Fi & Bluetooth: with OI Share app; connected shooting with Olympus Capture Wireless
GPS / Manometer / Compass: –
Sensitivity: 200-25,600 Iso (Low extension to 64 and 100 Iso)
File formats: Jpeg, Raw (ORF, 12 bit), MOV and AVI (video)
Color space: AdobeRGB, sRGB43rumors
Focusing: Dual Fast AF: 121 points / cross points for phase detection AF; 121 points / AF with contrast detection. All targets, single target (normal / small), group target (5 zones / 9 zones / 25 zones), custom target 1-4 (AF area and adjustable increment)
Exposure mode: PASM, artistic filters
Exposure metering: Multi-zone Evaluative (324 zones), Center-weighted, Spot, Spot Highlights, Spot Lowlights; correction on +/- 5 EV by 1/3, 1/2 or 1 EV
Speeds: shutter with focal plane: 1/8 000 to 60 s, B, T, sync at 1/320 s; electronic shutter: 1/32 000s to 60 s
Burst: 10 fps (AF-C, mechanical shutter)
Self-timer: 2 or 10 s
Miscellaneous: artistic filters, HDR, timelapse, B-exposure with continuous visualization, Raw editing, focus peaking, Live Composite, focus stacking, high resolution
Flash: – (FL-LM3 external flash supplied)
Flash plug: Claw and sync socket
Flash control: Auto, red-eye, backlight, slow sync first or second curtain, manual, wireless flash control; correction on +/- 3 IL
Viewfinder: Oled 2.36 Mpts, 100%, 0.69x, 27mm clearance, brightness and color temperature correction, anti-flicker
Monitor: LCD multi-directional touchscreen 1.04 Mpts
Storage: SDXC / UHS-II 43r
Interfaces: USB 2.0, micro-HDMI, WiFi, microphone input, headphone output,
Supplied accessories: strap, USB cable, flash, battery, flash FL-LM3
Power supply: Li-Ion battery BLS-50 (about 310 images according to CIPA standards)
Dimensions W x D x H: 125.3 x 65.2 x 49.7 mm
Weight: 414 g (SD and rechargeable)

Τα bold δικά μου - αυτά που θεωρώ σημαντικά. Για το HR δεν μας λένε αν είναι hand held

edit: ο Βάϊος εδώ https://www.pttl.gr/olympus-om-d-e-m5-iii-more-pictures-and-specs-leaked/ λέει ότι θα είναι χεράτο το HR με αρχεία ~80mp από ριπή των 8 καρέ, και η τιμή 1199$ - οπότε περνώντας τον Ατλαντικό θα γίνουν "ευρά", κι ο Θεός βοηθός...

Μια από τα ίδια πάλι και όπως έλεγα και χτες στο νήμα της Nikon βγάζουν οι εταιρείες μηχανές που δε λείπουν από την αγορά.
Τα λέγατε αλλά δεν σας άκουσε Li-Ion battery BLS-50 (about 310 images according to CIPA standards), 2-3 spare μπαταρίες θες για να βγάλεις μια φωτογραφική μέρα σε διακοπές.

Μιας και λείπει στα specs που βγήκαν το χεράτο, αν τελικά ισχύει μπορεί να υπάρχουν και εκπλήξεις στο βίντεο. Για την μπαταρία το είχα σίγουρο, αρνητικό για την αυτονομία θετικό οτι υπάρχουν ήδη αρκετες μπαταρίες στους κατοχους και θα ταιριαζει το κάτω γκριπ / μπαταριοθηκη των παλιων ΕΜ5/ΕΜ5ΙΙ. H ενσωμάτωση Bluetooth θα δώσει πολύ χαμηλότερη κατανάλωση στο πέρασμα φωτό και σύνδεση με κινητό , εκεί με σκέτο το WiFi πριν τερμάτιζε η μπαταρία στο άψε σβήσε. Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα φόρτισης από τη USB θύρα πιθανον να μπορεί να γίνει και χρήση powerbank (αν δεν το γράφουν τα specs για την φόρτιση USB ακουσα οτι θα τοχει όπως και αργή κίνηση στο βίντεο, ίσως να λείπουν κιαλλα χαρακτηριστικά , είχα ακουσει και για λειτουργία παρακολούθησης άστρων στο Livetime mode

την τιμή την επιβεβαίωσα και σήμερα που ρώτησα θα είναι 1200 για το σώμα, το σημαντικό που θα κρίνει για εμένα την μηχανή ως νέο προϊόν στην αγορά για τους φωτογράφους κυρίως είναι αν θα ενσωματώνει ή όχι το χεράτο hires.

Last edited:
USB 2.0 σε μηχανή Οκτωβρίου 2019 όταν η φτηνή Fuji X-A7 έχει USB-C!!!!
Δε βλέπουν καθόλου τον ανταγωνισμό στην Olympus, δεν μπορώ να τους καταλάβω ειλικρινά.

Χωρίς να είμαι σίγουρος και πιθανόν να εκτεθώ νομίζω οτι το χεράτο που έχουν γράψει ως φημη είναι μια επανάληψη της λειτουργίας starlight night mode όπου και στις προηγουμενες OMD υπηρχε στα SCENES και τραβούσε οχτώ φωτό που τις έβγαζε σε ένα jpeg χαμηλού θορύβου. Ήταν κλειστή λειτουργία από την μηχανή σε κάποιες ρυθμίσεις

Η Χ δεν κάνει αυτό και δεν έχει περιορισμούς το χεράτο ενω τραβάει και συνθέτει 16 φωτό. Το οτι έβαλαν όμως στην ΕΜ5ΙΙΙ GPS ίσως να σημαίνει οτι τελικά έβαλαν και το κανονικο χεράτο και όχι την παραπάνω ψευδόλειτουργία που περιγράφω.