Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Ανακοινώθηκε η μηχανή οπότε μπορεί να ανοίξει και νήμα στην δίπλα κατηγορία για να δούμε τι ψάρια πιάνει.

4F002E86-A3B3-4653-9115-724E2992786C.jpeg

Ευχάριστα νέα, επέστρεψε στη ζωή η Olympus.
Τελευταία μηχανή με το λογότυπο της Olympus επάνω
Σε high res mode κάνει focus stacking?
όχι το Raw και το Jpeg απο όσο ξέρω στο FS είναι το normal, δεν νομίζω να άλλαξε κατι

τα υπόλοιπα στο νήμα της μηχανής που άνοιξε ο Δημήτρης

Μια ανακεφαλαίωση των προιοντων που έχουν βγει μέχρι στιγμής από την νέα εταιρία ΟΜDS από όταν άλλαξε χέρια

• (2021) - Pen E-P7
  • (2021) - 8-25mm f/4 PRO
  • (2021) - 12mm f/1.4 PRO
  • (2022)- 12-40mm f/2.8 II
  • (2022) - OM-1
  • (2022) - 40-150mm f/4.0 PRO

• Like
Reactions: b_bil2
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δεν συμφωνώ με την άποψη τους ότι έπρεπε ντε και καλά ο νέος αισθητήρας να έχει μεγαλύτερo pixel count. Στο autofocus όμως με βρίσκουν σύμφωνο. Ήταν ιδανική ευκαιρία να το ξαναπιάσει η OM System το ζήτημα από την αρχή. Έτσι όπως είναι σχεδιασμένο απευθύνεται σε πολύ περιορισμένο κοινό, που είναι διατεθειμένο να αλλάζει πρόγραμμα autofocus ανάλογα την χρήση. Παλιά συζητούσαμε απλά την επιλογή single ή continuous autofocus, τώρα έχουμε μπλέξει με χίλιες δυο ρουτίνες. Και αυτά όταν ο ανταγωνισμός φαίνεται να το έχει λύσει το θέμα με το AF tracking.

Είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό ειδικά όταν συνηθίζεις κάθε μέρα με το iPhone photography να μην σε απασχολούν τέτοια θέματα. Και η γυναίκα μου και εγώ έχουμε αγάπη για την φωτογραφία αλλά την EM1ii δεν έχουμε καταφέρει να την χαρούμε 3 χρόνια τώρα λόγω autofocus. Η γυναίκα μου προέρχεται από canon DSLR και γω από Panny GX7 που στην τελευταία με τις ζώνες autofocus έκανα με συνέπεια την δουλειά μου.

Είμαι περίεργος να δω πόσο έχει βελτιωθεί το autofocus στην ΟΜ1. Αν και η αρχιτεκτονική φαίνεται να είναι η ίδια. Και για μένα, η αχίλλειος πτέρνα της μηχανής.

Ούτε εγώ συμφωνώ με την αύξηση της ανάλυσης με την παρούσα τεχνολογία. Όσο ανεβάζεις ανάλυση τόσο πλησιάζει το όριο του diffraction ο μικρός αισθητήρας.

Κάτι ξέρουν και έμειναν στα 20 για την ώρα. Ταυτοχρονα το οποίο κέρδος στον θόρυβο από την εξέλιξη του αισθητήρα θα εξανεμίζονταν.

Αυτο που προβλέπω ότι θα συμβεί και στην επόμενη μηχανή που θα βγει μέσα στην τριετία θα είναι ακόμη γρηγορότερο σκανάρισμα του αισθητήρα , ακόμη πιο γρήγορες ταχύτητες στο hires το οποίο θα λειτουργεί σαν κανονική φωτό.

την επένδυση στην computational photography θα την δούμε σίγουρα π.χ. στο fake bokeh για να κλεισει και εκεί η ψαλίδα με το DOF

Με την Panasonic τώρα να τα βρουν αποκλείεται, δεν έγινε πριν χρόνια που ήταν αδελφές εταιρίες και η μια έδινε στην άλλη θα το κάνουν τώρα ? αποκλείεται

Το CAF TR της Olympus είναι άχρηστο, κανεις δεν το χρησιμοποιεΙ και ποτέ δεν επένδυσαν πάνω σε αυτό,

και στην ΟΜ1 πάλι δεν έδωσαν σημασία στο CAF TR ,

αυτό που δουλεύει σωστά στην νέα μηχανή αυτόματα και θα εξελιχθεί κιαλλο ειναι το ΑΙ το οποίο πλέον δουλεύει παντού δηλ και σε SAF και σε CAF και σε CAF-TR. Στην ΕΜ1Χ δούλευε μόνο σε CAF TR γιαυτο και μπερδεύτηκαν οι δυο τους στο βίντεο μιας και δείχνουν μόνο το CAF TR (σκέτο που είναι χάλια και με ΑΙ που στρωνει)

Να πω εδω πως το κλασσικό άχρηστο CAF TR της Olympus όμως έχει μια χρησιμότητα , για εμένα την μοναδική που στην πράξη δεν αφορά την εστίαση , όταν εχεις ένα σχεδόν ακίνητο θέμα κλειδώνεις πάνω του και καδραρεις όπως θέλεις μετά , δεν χρειάζεται να κανεις χρήση της παλιάς μεθόδου κλειδώνω εκθεση εστίαση με μισό πάτημα του κλείστρου και μετά καδραρω. Είναι χρησιμο γιατί στην πράξη στις mirroless δεν γίνεται σωστή εστίαση με την κλασσικη μέθοδο όταν ο στόχος μας είναι εκτός κέντρου.

Το SAF της ΕΜ1.2 ειναι πύραυλος , το CAF της ΕΜ1.2 είναι αξιοπρεπέστατο αν το ρυθμίσεις σωστά , έχει άλλη φιλοσοφία από των DSLR

οπότε φίλε @simplektis άντε να καταλάβω τον προβληματισμό εξοικείωσης της συζύγου από Canon Dslr αλλά τον δικό σου από GX7 ? τι ακριβώς σε προβληματίζει , και ζώνες AF μπορείς να φτιάξεις αν θέλεις, και focus limiter μπορείς να βάλεις σε κάθε φακό κ.ο.κ

Last edited:
Το SAF της ΕΜ1.2 ειναι πύραυλος , το CAF της ΕΜ1.2 είναι αξιοπρεπέστατο αν το ρυθμίσεις σωστά , έχει άλλη φιλοσοφία από των DSLR

οπότε φίλε @simplektis άντε να καταλάβω τον προβληματισμό εξοικείωσης της συζύγου από Canon Dslr αλλά τον δικό σου από GX7 ? τι ακριβώς σε προβληματίζει , και ζώνες AF μπορείς να φτιάξεις αν θέλεις, και focus limiter μπορείς να βάλεις σε κάθε φακό κ.ο.κ

Μόνο με το SAF παλεύουμε. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το φέρουμε σε ένα σημείο που μας ευχαριστεί. Το θέμα είναι ότι την μηχανή την πιάνουμε 2-3 φορές το χρόνο, ειδικά τώρα με τις καραντίνες. Πολύ πιο σπάνια από το παρελθόν. Εκεί είναι και το πρόβλημα μας. Κατά την γνώμη μου η Olympus δεν έχει fool-proof σετάρισμα στο AF. Κάθε φορά θελουμε 1 μέρα μόνο για να θυμηθούμε τις ιδιαιτερότητες της μηχανής και να προσαρμοστούμε. Νομίζω ο ανταγωνισμός έχει κάνει άλματα σε αυτό το θέμα. Όλοι, λίγο πολύ έχουν ένα mode που είναι φάση “just works” όποιο και να είναι το στυλ της φωτογράφησης.

Περιμένω με περιέργεια να δω την όποια βελτίωση στα επιμέρους AF modes της OM1. Είναι κρίμα γιατί το χρηματικό δεν μας απασχολεί τόσο. Απλά θελουμε μια μαζεμένη ανθεκτική mirrorless που να είναι καλός all-rounder.

το it just works ισχυει προς το παρον για τις canon / sony (nikon δεν γνωριζω).

Fuji ειναι κοντα αλλα οχι στο ιδιο σημειο , το ιδιο και η olympus.

Η πανασονικ ειναι καπου σε δικο της κοσμο... ειδικα στο βιντεο.

Έχω δουλέψει όλα τα σύστημα, ακόμα και Pentax, σε AF όπως είπε και ο Γιάννης μόνο Canon, Sony είναι it just works, και από κοντά η Nikon, όλες οι άλλες θέλουν δουλειά. Σε Olympus μιας και είμαστε στο νημα της τις δουλεύεις κυρίως σε single AF όπου εκεί είναι μάλλον οι καλύτερες στην αγορά. Αν κάποιος θέλει tracking κλπ. Πάει σε άλλο σύστημα. Επίσης μην ξεχναμε ότι η Olympus έχει το χειρότερο και πιο μπλεγμένο μενού στην αγορά που δεν βοηθάει καθόλου, οποτε αν πιάνεις την μηχανή 2-3 φορές τον χρόνο λογικό είναι να χάνεσαι και να μην βρισκεις ακρη.

Σε καταλαβαίνω δεν λέω , εχεις δίκιο αν δεν κανεις συχνή χρήση της μηχανής

ελπιζω update στα firmware να έχουν γίνει μηχανής και φακού, άλλαξε πολύ η ΕΜ1.2 με τα firmware στο CAF (προς το καλυτερο)

είναι λίγο δαίδαλος τα μενού με πολλές ρυθμίσεις που θέλουν ιδιαίτερη γνώση τι κάνουν για να τα σετάρεις σωστά. Αυτό είναι και κατάρα και ευτυχία γιατΙ υπάρχουν ρυθμίσεις που χρειαζονται που δεν θα βρεις εύκολα σε άλλη εταιρία. Όταν επενδύεις σε computational modes πρεπεΙ να μάθεις να αλληλοεπίδραςς με την τεχνολογία έως ένα βαθμό πάντα γιατι είσαι φωτογράφος όχι κομπιουτεράς

Απλό παράδειγμα τώρα τι μπορεί να σου δώσει η τεχνολογία

εχεις μια κορυφαία FF π.χ. την Ζ9 (τυχαίο παράδειγμα) και ένα τηλεφακό χιλιάδων ευρώ με ένα εύρος στο focus limiter που σου δινεΙ μόνο ο φακός. Και βλέπεις οτι η μηχανή επειδή το φως έχει χαμηλώσει πολύ ή έχει εμπόδια ενδιάμεσα από το στόχο ψαρεύει ο φακός γιατί τρεχεΙ μόνο στο συγκεκριμένο εύρος που μπορείς να κλειδώσεις με το focus limiter. Εχεις κάποια άλλη επιλογή ? Όχι

Στην δικη σου ΕΜ1.2 των 700-800€ μτχ. μπορείς να εχεις αποθηκεύσει στην μηχανή (εκτός από το focus limiter του φακού που μπορεί να έχει ) 3 διαφορετικά εύρη πεδίων που τα φτιάχνεις μόνος σου για να ανακαλέσεις όποιο από τα 3 θέλεις με ένα κουμπί.

Και αν κανενα από αυτά δεν βολεύει τι κανεις ? Μα μπορείς να το αλλάξεις επιτοπου. Μα πως θα μετρήσεις εκείνο το καταραμένο συρματόπλεγμα που εμποδιζει και δεν ξέρεις αν είναι στα 200μ ή στα 300μ ? Απλο γιατί στην πράξη εχεις αποστασιομετρο στα mode ΑF , το MF assist , μπαίνεις μετράς , διορθώνεις μια μνημη να εστιάζει ο φακος πριν ή μετά το συρματόπλεγμα και σταματάει αυτός να ψαρεύει. Χρόνος να το κανεις ? Κάτω από ένα λεπτό.

Η φιλοσοφία για να απαλλαχθείς από το δαίδαλο των ρυθμίσεων είναι να φτιάξεις 2-3 μνήμες με τα σενάρια που δουλεύεις και τέλος (μπορεί ήδη να το εχεις κάνει). Ασχολουμε ένα ΣΚ με αυτό και η μηχανή είναι ρυθμισμενη για τα επόμενα χρόνια που θα την έχω. Τις μνήμες πλέον μπορείς να τις αποθηκευεις με ένα αναλυτικό memo στην εφαρμογή της OM στο κινητό , στο tablet κλπ. και να τις εχεις μαζί σου όταν πας για φωτογράφηση.

π.χ. Το memo για τη δικη μου C1

C1: Ρύθμιση για ακίνητο θέμα σε Α mode με χαμηλό ISO έως 800 εκμεταλλεύομαι την σταθεροποίηση της μηχανής , το μπροστινό κάτω πλήκτρο είναι ρυθμισμένο σε FD επιλογή προσώπου. Ρύθμιση EVF=Normal για να εστιάζει καλύτερα και σε λίγο φως. Κάναβος εστίασης 1 μικρό σημείο, με πάτημα του trackpad μέσα έχω ALL points. Lever θέση 2 αλλάζει με ροδέλες WB η πίσω και θερμότητα CWB η μπροστά. Δεν υπάρχει επιλογή Procapture. To CAF sensivity=0 , Stabilizer: IS priority , IS=IS1

Βοηθεια μεγάλη είναι το my menu που μπήκε στις νέες ΟΜD , εκεί βάζεις 5-10 λειτουργίες που χρησιμοποιεις και δεν ξανασχολείσαι με τα υπόλοιπα μενού. Το νέο menu της ΟΜ1 δείχνει ακόμη πιο απλό και κατανοητό , το δουλεύουν να το κάνουν απλό χωρίς όμως να χασεις τη δυνατότητα να μπορείς να στήσεις κάτι πολύ εξειδικευμένο.

Στην ΕΜ1.3 και στην ΟΜ1 μπορείς και να εχεις φορτωμένες και εναλλακτικές μνήμες στο κινητό και να φορέσεις οποία θέλεις απλά στο πεδίο για την περίσταση π.χ. Macro φωτογράφηση στο χερι με tween flash

Και εγώ πλέον δεν φωτογραφίζω συχνά . Δεν φταιει η μηχανή όμως για αυτό. Θέλω καπως τον χρόνο μου όταν ξεκινώ να θυμηθώ τι κάνέι κάθε κουμπι. Και όταν ξεκινώ να φωτογραφίζω θέλω πάλι αρκετή ώρα να παράγω αξιολογο αποτέλεσμα. Ούτε σε αυτό φταιει τόσο η μηχανή αλλά η δικη μου συγκεντρωση.

Ανοιξτε την αγγλικη μετάφραση για να παρακολουθησετε την συνεντευξη του OM Digital Global Marketing Eiji Shirota

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απο το 43rumors αντιγράφω :

First he explained why they decided to stick to the 20MP resolution (google translated):

• The problem with changing the sensor this time was that the sensor has changed significantly by greatly increasing the resolution.
  • The other is to increase high sensitivity resistance and noise resistance.
  • Regarding the resolution, I was thinking of improving the number of pixels, but on the other hand, there were overwhelmingly many requests for better noise immunity, so I decided to maintain the number of pixels.

At the same time OM Digital manager made it clear that they are of course considering to make future OM cameras with 8K recording capabilities.

• Like
Reactions: aragorn
Με το καλό να έρθει, να δούμε και την τιμούλα βέβαια γιατί προβλέπω να χτυπάει κανένα 1.500αρι. Προσωπικά αυτό που ρεαλστικά περιμένω είναι καμιά OM-10 που ίσως να βγει σε τριψήφιο νούμερο και να μπορούμε να την προσεγγίσουμε...OM-1 και πιθανότατα ΟΜ-5, μάλλον ακαδημαϊκό ενδιαφέρον έχουν για τους περισσότερους, ειδικά στην Ελλάδα.

Περιμένω να δω τι αισθητήρα θα φοράει η ΟΜ5 , αυτή είναι η μεγάλη απορία μου και σε τι προφίλ χρηστών θα απευθυνεται. Δείχνει από το νούμερο οτι θα είναι υποδεέστερο μοντέλο στην γκάμα της εταιρίας από την ΟΜ1.

Θα βάλουν σίγουρα PDAF αφού το έχει η ΕΜ5ΙΙΙ , το πιο πιθανό είναι οτι θα μεταλαμπαδεύσουν και το LiveND / χεράτο Hires της ΕΜ1.3 σε ένα μικρότερο στεγανο σώμα. Μέχρι εκει θαυμάσια.

Είμαστε γύρω στα 1200ευρω χαλαρά με αυτά τα specs αφαιρωντας δηλ. μεγάλες ριπές, διπλή κάρτα , μεγάλη μπαταρία, εργονομία, σούπερ ανθεκτικότητα και δυνατότητα γκριπ που έχει η ΕΜ1.3.

Και μέχρι τοτε που θα κυκλοφορήσει η ΟΜ5 η ΕΜ1.3 θα έχει πέσει κιαλλο σε τιμή.

Ποιος λοιπόν θα κάνει κίνηση αγοράς για αυτή ? Θα πάθουν λίγο πολύ οτι έπαθε η ΕΜ5ΙΙΙ όταν βγήκε και ζήταγε 1200ευρω ενω η παλιά ΕΜ1.2 πάνοπλη σαν αστακός πούλαγε στην ίδια τιμη και φθηνότερα. Δεν αποκλείω καθόλου αυτή την επιλογή Νο1 αλλά θα είναι Μεγα λάθος .

Αν δεν μπει νέος αισθητήρας στο παιχνίδι για εμένα δεν έχει νόημα να βγει ΟΜ5 απλά για σαματά οτι κάτι βγάζουμε ακόμη σαν νέα εταιρία.

Αν πάλι μέσα σε ένα εξάμηνο βάλουν τον ίδιο στακαρισμενο αισθητήρα της ΟΜ1 με τις ίδιες δυνατότητες θα καψουν κυριολεκτικά την ΟΜ1. Τόσο χαζούς δεν τους έχω και αυτή την επιλογή την αποκλείω .Γιατί ο αισθητήρας αυτός είναι κομμένος και ραμμένος για σπορ μηχανή όπως ειναι η ΟΜ1 , ενω το προφίλ της ΟΜ5 λογικά θα είναι τελειως διαφορετικό.

Ισως λοιπόν δούμε για πρώτη φορά στην ίδια σειρά M43 μηχανων μιας εταιρίας την υλοποίηση με διαφορετικό αισθητήρα π.χ. ένα 24αρη στην ΟΜ5, αυτό θα έχει ενδιαφέρον και είναι η επιλογή Νο2 που έχουν.

Άλλη τελευταία και ισως πιο έξυπνη είναι η επιλογή Νο3 δηλ. να είναι ο ίδιος αισθητήρας της ΟΜ1 αλλά σχεδιαστικά να σεταριστει διαφορετικά δηλ. να κλειδώσουν τα 1053 σημεία εστίασης και να κόψουν το ΑΙ tracking ώστε να μην είναι ολα διαθέσιμα στην ΟΜ5 και να ανοίξουν άλλες επιλογές π.χ. να δώσουν καλύτερο DR με το HDR mode ή την φουλ ανάλυση των 80ΜPx του αισθητήρα.

• Like
Reactions: karamela and cacau
Σωστα τα λες Κώστα, αν η OM5 μας βγει αρκετά εξοπλισμένη θα πέσει πάνω στην ΟΜ1 και ίσως την κάψει, από την άλλη αν την τσεκουρώσει θα έχει την EM1iii που θα της κάνει ζημιά, μην ξεχνάμε και την EM5iii που την βρισκεις πλέον και στα 850 ευρώ μετρητά σε κατάστημα άνετα…όποτε πρέπει να βγάλει κάτι που να μην είναι σαν την ΟΜ1 αλλά ταυτόχρονα να είναι καλύτερη αισθητά από την EM5iii…..δύσκολο, να δούμε τι θα κάνουν και πως θα το χειριστούν.

Εγω θα προτιμουσα μια στεγανη ΠενF με καλυτερο σκοπευτρο και καλυτερο CAF, απλα πραγματα δηλαδή , αλλά θα μεινω στο περίμενε :rolleyes:.

Αυτο που πιστευω οτι θα δουμε στην ΟΜ5 θα ειναι μια ΕΜ1.3 λιγο πιο μικρη σε μεγεθος με την ιδια λιγο πολυ τεχνολογια , χωρις το ΑΙ tracking των ΟΜ1-Χ , στο 1-1.5 χιλιαρικο αναλογα τον αισθητηρα που θα μπει και θα κατσει κάτω απο την ΟΜ1 τιμολογιακα συν το χρόνω

η ΕΜ1.3 δεν θα εχει νοημα υπαρξης θα αποσυρθει σιγα σιγα μολις ξεστοκάρει γιατι θυμιζει πολύ Olympus :sneaky: , η ΟΜ1 σιγα σιγα θα την επισκιασει οπως και την Χ αφου η ΟΜ1 συνδιαζει και τις δυο σε ενα πιο βολικο πακέτο και συντομα θα κατσει ως τιμη στο διχιλιαρο.

η παλια ΕΜ5ΙΙΙ θα μεινει στο πανερι για την ωρα ως το πιο φθηνο στεγανο σώμα της αγοράς με PDAF και θα παιζει σε τιμες 750-850 ευρω. Πιο κάτω τιμολογιακά στο 500αρικο δεν ξερω αν θα υπαρχει σοβαρο ενδιαφέρον αναβαθμισης στην σειρά Pen χωρις EVF , μια ΕΜ10 Χ καλυπτει ολο το κοινο αυτης της αγορας

Με αυτες τις μηχανες θα τρεξει το 2023 πιστευω και οτι νεο κυκλοφορησει απο φακους.

Την TG7 με 1 ιντσα θελω να δώ αν θα βγαλει καποτε.

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau