ΙΜΗΟ καλυτερα για ενα σοβαρο ερασιτέχνη μια εισαγωγικη dslr, οπως olympus e-420 μαζι με 14-42, καπου στα 300 ευρω και αυτη
Θα συμφωνησω και εγω με την αποψη του φιλου paulmarinis,οτι αν το βλεπεις σοβαρα τοτε καλητερα να πας σε καποιο εισαγωγικο μοντελο dslr με καποιο φακο κιτ για αρχη.Οι τιμες σε αυτες τις μηχανες οπως θα εχεις ισως παρατηρησει και εσυ,εχουν πεσει τελευταια και ειναι σχετικα προσιτες.
Εκτος αυτου δεν ειναι αναγκη να παρεις απαραιτητως καποιο τελευταιο μοντελο,υπαρχουν και λιγο παλιοτερα μοντελα τα οποια εχουν ακομη καλητερες τιμες σα παλιοτερα που ειναι,και συμφερει.
Το θεματακι με τις κομπακτ ακομη και τις καλες,ειναι οτι μπορει να σου αρεσουν οι φωτογραφιες με μικρο βαθος πεδιου,φλου φοντο κτλ,κατι που δεν μπορεις να πετυχεις πολυ ευκολα με μια κομπακτ,διοτι αυτες εχουν γενικα μεγαλο βαθος πεδιου ακομα και με ανοιχτα διαφραγματα.(μπορεις να πετυχεις αυτο το εφε παλι αν το θεμα σου ειναι πολυ κοντα κτλ,αλλα μια dslr σου δινει αλλη δυνατοτητα για παιχνιδι.)Λεγοντας και αυτο με το βαθος πεδιου,καταλαβαινεις οτι η προτεραιοτητα διαφραγματος στις κομπακτ δεν ειναι σε γενικες γραμμες κατι που πιθανως θα κανεις πολυ χρηση.Το να ρυθμιζεις βεβαια την ταχητητα κλειστρου αρκετα sec+το iso ειναι σημαντικο σε μια κομπακτ,καθως μπορει να θες να βαλεις τη μηχανη σε τριποδο για ληψεις με χαμηλο φως.
Οσο για τα μεγαλα ζουμ στις κομπακτ να εχεις μια επιφυλαξη,γιατι αφενος μεν τα οπτικα σε αυτες τις μηχανες θα σου κανουν γενικα χειροτετρες παραμορφωσεις,χρωματικα σφαλματα(εκτροπες),σοφταρισμα στα ακρα του καδρου και κατι τετοια,αλλα επισης,σε γενικες γραμμες επειδη στα μεγαλα ζουμ χρειαζεται πολυ σταθεροτητα,και δε μπορεις να ανεβαζεις iso στις κομπακτ πολυ,λογω θορυβου και πτωση της ποιοτητας εικονας,θα διαπιστωσεις οτι θα εχεις προβληματα αν αρχισει και μειωνεται το διαθεσιμο φως.Αυτα τα πολυ μεγαλα ζουμ ειναι πιο πολυ μαρκετινκ.
Κατα τα τη γνωμη μου το μεγαλο πλεονεκτημα των κομπακτ ειναι οτι δε δειχνεις υποπτος:icon15:.Με την dslr εχω βρει το μπελα μου πολλες φορες(αλλα ευτυχως επειδη αντιδρω ευγενικα ημουν οκ!),ενω με την κομπακτ που ειχα παλια δε μου ελεγε κανεις τιποτα.
Fotis εγραφα το ποστ πριν ποσταρεις εσυ,τωρα ειδα οτι ειναι και το μεγεθος,να κουβαλας πραματα κτλ που σε προβληματιζει.Ειναι οντως ενα προβλημα,καταλαβαινω οτι ψαχνεις μια συμβιβαστικη λυση.