Τελικα μονο το μεγεθος μετραει?

fotisg

New member
8 December 2009
27
Εφοσον προχωρησε ταχυτατα η τεχνολογια της ψηφιακης θελω το κατι παραπανω χωρις ομως να παω στα λεγομενα «κτηνη». Τελικα κανοντας μια πιο βαθια ερευνα μου γεννηθηκε η απορια . Δινεις 250-300 ευρω για μια long zoom compact ? η πας στην επομενη κατηγορια Super zoom (20x-24x) με πολυ μικρη διαφορα χρηματων (αν υπαρχει.). Δηλαδη Panasonic σειρα TZ 6-7, Fuji σειρα F 70-200 EXR Samsung WB 550 κτλ, κτλ ? Μηπως θαταν πιο εξυπνη αγορα (value for money) παντα με προτεραιοτητα την ποιοτητα να πας στις σειρες SX Canon (1, 10, 110 ) Nikon P90, L100 Pentax X70.
Κατά τα αλλα αυτη η κατηγορια έχει -κλασικά- χειροκίνητες ρυθμίσεις για το διάφραγμα & το κλείστρο (Av, Tv), κάτι που δεν συμβαίνει παντα με τις τσεπατες.

Y.Γ Μην μου πειτε οτι συντομα ολα θα μικρυνουν (βλεπε Canon G11)

Η G11 δεν βγήκε σε αυτό το μέγεθος με κριτήριο τη σμίκρυνση, αλλά τη λειτουργικότητα. Έπρεπε να έχει οπτικό σκόπευτρο, περιστροφικά χειριστήρια, γκριπ με "ψωμί", γιατί απευθύνεται ιδίως σε έμπειρους φωτογράφους που θέλουν μια σοβαρή κόμπακτ για να κουβαλούν μαζί τους -πέραν του συστήματος slr που διαθέτουν.

Να ρωτήσω εγώ με τη σειρά μου κάτι. Για ποιο λόγο θα αγοράσει ένας σοβαρός ερασιτέχνης μια σουπερζουμ κόμπακτ, με έναν φακό πχ 26-520 όπως δεν θυμάμαι ποια Olympus.

ΙΜΗΟ καλυτερα για ενα σοβαρο ερασιτέχνη μια εισαγωγικη dslr, οπως olympus e-420 μαζι με 14-42, καπου στα 300 ευρω και αυτη

Αυτά ακριβώς ρωτάω δηλαδη o σοβαρος ερασιτέχνης πρέπει νάχει παντα μια τσάντα μαζί με 2-3 φακούς. Τα περάσαμε αυτά με τις αναλογικές .

Οι τσεπάτες συνηθώς δεν σε αφήνουν να παρέμβεις (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων τωρα τελευταία Canon SX 200, Samsung WB 550) με αποτελεσμα απο πολλους να θεωρουνται μονο για snapshots. Η επομενη κατηγορια χωράει στην τσεπη του μπουφαν αντε σε μια pocket bag . Αλλα αξιζουν η ειναι marketing? τοτε τι? παμε κατ’ευθείαν στις pro?

ΥΓ 1. το σκοπευτρο της G11 δεν μπορει να θεωρηθεί σκοπευτρο για μενα γιά μια μηχανή στα 529 ευρω που την είδα στο plaisio .

ΥΓ 2 Και μ’ έναν 14-42 μόνο ποιος ειναι καλυμενος ? Που θα φτασει ο προυπολογισμός με αλλον ενα 50- --

ΙΜΗΟ καλυτερα για ενα σοβαρο ερασιτέχνη μια εισαγωγικη dslr, οπως olympus e-420 μαζι με 14-42, καπου στα 300 ευρω και αυτη

Θα συμφωνησω και εγω με την αποψη του φιλου paulmarinis,οτι αν το βλεπεις σοβαρα τοτε καλητερα να πας σε καποιο εισαγωγικο μοντελο dslr με καποιο φακο κιτ για αρχη.Οι τιμες σε αυτες τις μηχανες οπως θα εχεις ισως παρατηρησει και εσυ,εχουν πεσει τελευταια και ειναι σχετικα προσιτες.

Εκτος αυτου δεν ειναι αναγκη να παρεις απαραιτητως καποιο τελευταιο μοντελο,υπαρχουν και λιγο παλιοτερα μοντελα τα οποια εχουν ακομη καλητερες τιμες σα παλιοτερα που ειναι,και συμφερει.

Το θεματακι με τις κομπακτ ακομη και τις καλες,ειναι οτι μπορει να σου αρεσουν οι φωτογραφιες με μικρο βαθος πεδιου,φλου φοντο κτλ,κατι που δεν μπορεις να πετυχεις πολυ ευκολα με μια κομπακτ,διοτι αυτες εχουν γενικα μεγαλο βαθος πεδιου ακομα και με ανοιχτα διαφραγματα.(μπορεις να πετυχεις αυτο το εφε παλι αν το θεμα σου ειναι πολυ κοντα κτλ,αλλα μια dslr σου δινει αλλη δυνατοτητα για παιχνιδι.)Λεγοντας και αυτο με το βαθος πεδιου,καταλαβαινεις οτι η προτεραιοτητα διαφραγματος στις κομπακτ δεν ειναι σε γενικες γραμμες κατι που πιθανως θα κανεις πολυ χρηση.Το να ρυθμιζεις βεβαια την ταχητητα κλειστρου αρκετα sec+το iso ειναι σημαντικο σε μια κομπακτ,καθως μπορει να θες να βαλεις τη μηχανη σε τριποδο για ληψεις με χαμηλο φως.

Οσο για τα μεγαλα ζουμ στις κομπακτ να εχεις μια επιφυλαξη,γιατι αφενος μεν τα οπτικα σε αυτες τις μηχανες θα σου κανουν γενικα χειροτετρες παραμορφωσεις,χρωματικα σφαλματα(εκτροπες),σοφταρισμα στα ακρα του καδρου και κατι τετοια,αλλα επισης,σε γενικες γραμμες επειδη στα μεγαλα ζουμ χρειαζεται πολυ σταθεροτητα,και δε μπορεις να ανεβαζεις iso στις κομπακτ πολυ,λογω θορυβου και πτωση της ποιοτητας εικονας,θα διαπιστωσεις οτι θα εχεις προβληματα αν αρχισει και μειωνεται το διαθεσιμο φως.Αυτα τα πολυ μεγαλα ζουμ ειναι πιο πολυ μαρκετινκ.

Κατα τα τη γνωμη μου το μεγαλο πλεονεκτημα των κομπακτ ειναι οτι δε δειχνεις υποπτος:icon15:.Με την dslr εχω βρει το μπελα μου πολλες φορες(αλλα ευτυχως επειδη αντιδρω ευγενικα ημουν οκ!),ενω με την κομπακτ που ειχα παλια δε μου ελεγε κανεις τιποτα.

Fotis εγραφα το ποστ πριν ποσταρεις εσυ,τωρα ειδα οτι ειναι και το μεγεθος,να κουβαλας πραματα κτλ που σε προβληματιζει.Ειναι οντως ενα προβλημα,καταλαβαινω οτι ψαχνεις μια συμβιβαστικη λυση.

Last edited:
Μια χαρά σκόπευτρο έχει η G10/11. Δεν είναι σαν slr μεν, αλλά για ήλιο μια χαρά είναι.

Μεταξύ 28 και 100mm βγαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των φωτογραφιών μας. Δεν πάμε με τη λογική να καλύψουμε κάθε πιθανό σενάριο, πάμε με τη λογική να έχουμε μια κάποια ευελιξία να κάνουμε αυτό που θέλουμε, έχοντας τα ποδαράκια μας για τα λοιπά. Εξάλλου, οι φακοί των σουπερζουμ κόμπακτ δεν είναι και για δάφνες. Άνετα τους βάζει κάτω στο τελε άκρο ένας Ταμρον 70-300 που κοστίζει μόλις 135 ευρώ.

βεβαια αυτο που σου ειπα fotis με το βαθος πεδιου,μπορει καποιες φορες να λειτουργησει και υπερ της κομπακτ,καθως αν για παραδειγμα θελεις να φωτογραφησεις κατι ξερω γω με περιορισμενο φωτισμο αλλα θες βαθος πεδιου,μπορεις να εχεις ακομη και f2.8 με καλο βαθος πεδιου και μια ταχητητα πχ 1/60 και iso 100.Αν τωρα στην dslr πρεπει να κλεισεις το διαφραγμα πχ 2 στοπ για να πετυχεις παρομοιο βαθος πεδιου,δηλαδα να πας f5.6,τοτε για να εξισσοροπησεις το αποτελεσμα και να μην υποεκθεσεις θα πρεπει να μειωσεις την ταχητητα και αυτη 2 στοπ(δηλαδη 1/15 στην περιπτωση αυτη)αν θες να κρατησεις το ιδιο iso και να μην πας σε 400.

Αν δηλαδη δεν σε ενδιαφερει το μικρο βαθος πεδιου,τοτε η κομπακτ καταλαβαινεις πως εχει πλεονεκτημα αν το ζητουμενο ειναι το μεγαλο βαθος πεδιου,καθως επιτυγχανεις υψηλοτερες ταχητητες διχως να χρειαστει να πολλες φορες να ανεβασεις iso κτλ.Στο λεω αυτο γιατι το ειδα στην πραξη οταν πηγα απο την f30 στην dslr,αλλα βεβαια ευτυχως που οι dslr εχουν καλητερη ποιοτητα σε ψηλα iso και να ανεβασεις μεχρι 400-800 δε χανεις και ιδιατερα στις περισσοτερες dslr της αγορας.

Φιλε fotis ελπιζω να μη σε μπερδεψα με αυτα που εγραφα,ηθελα απλως να σου πω για το βαθος πεδιου,καθως αναφεροσουν στις χειροκινητες ρυθμισεις.

Μια κομπακτ καλο ειναι να εχει και τις χειροκινητες ρυθμισεις,αν και πιστευω οπως ανεφερα και πριν,οτι θα πρεπει να σιγουρευτεις οτι θα υπαρχει χειροκινητη ρυθμιση της ταχητητας του κλειστρου για μερικα sec,αλλα και να μπορεις να ρυθμισεις ταυτοχρονα και την ευαισθησια(iso)κτλ,για ληψεις πχ σε τριποδο λογω χαμηλου φωτισμου καποια στιγμη.Πιο σημαντικη ειναι αυτη η χειροκινητη ρυθμιση κατα τη γνωμη μου στις κομπακτ,παρα τη ρυθμιση διαφραγματος πχ.Για να καταλαβεις,την προτεραιοτητα διαφραγματος στην f30 που εχω δεν τη χρησιμοποιουσα διοτι εβλεπα οτι δεν ειχε καποιο ιδιαιτερο αποτελεσμα.Απο οταν αγορασα ομως την dslr,δουλευω σχεδον αποκλειστικα με προτεραιοτητα διαφραγματος,για να ελεγχω το βαθος πεδιου.

Οποτε να εχεις στο νου σου οτι αν αγορασεις κομπακτ μηχανη με χειροκινητες ρυθμισεις,δε θα ειναι το ιδιο με την slr.Μπορει και καποιες στιγμες στην κομπακτ να χρησιμοποιησεις και εντελως manual προγραμμα για να πετυχεις κατι που θα θελεις καποια στιγμη,αλλα να ξερεις οτι το βαθος πεδιου επηρεαζεται ελαχιστα απο την ρυθμιση του διαφραγματος στις κομπακτ.

Last edited:
Μια συζητηση ηθελα να ανοιξουμε. Συμφωνω με τον mstr .

Γι’ αυτους που δεν ψαχνονται «τρωγονται» απο τα σαινια του marketing. Που επιστημονικα θα μας το πλασαρουν «το κομματι που ελειπε απο την αγορα, να καλυφθει το κενο.....».
Δεν θα τσιμπαγα ποτε στα 20Χ- 24Χ Σιγουρα αναλογικα θαχάνεις ποιοτητα.
Οι compact ειναι για snapshots η δωρο στη συζυγο σε ροζ. Οχι για καποιον που θέλει να δημιουργει φωτογραφίες
Ισως για καποιον που επι δεκαετιες κολλημενος με την αναλογικη δεν θελει να μπει στο ιδιο trip και με την ψηφιακη, τελικα η κατηγορια των compact που σου δινουν και καποια control ναναι οτι πιο τιμιο και acceptable κυκλοφορει. Αλλοιως dslr και ξερο ψωμι.
“Κατα τα τη γνωμη μου το μεγαλο πλεονεκτημα των κομπακτ ειναι οτι δε δειχνεις υποπτος.Με την dslr εχω βρει το μπελα μου πολλες φορες(αλλα ευτυχως επειδη αντιδρω ευγενικα ημουν οκ!),ενω με την κομπακτ που ειχα παλια δε μου ελεγε κανεις τιποτα.” By MSTR
Πιστευω οποιος εχει ασχοληθει με την φωτογραφια τοχει νοιωσει πολλες φορες αυτο

Ειναι γεγονος φιλε Φωτη(να υποθεσω ετσι σε λενε),οτι μια μεγαλη μηχανη με φακο να προεξεχει,φοβιζει,η και κανει τους αλλους καχυποπτους.Καποιες φορες νευριαζεις και λες ρε γαμωτο δε κανω κατι κακο και δε με αφηνουν να βγαλω φωτογραφιες,ενω οι αλλοι με τις κομπακτ,η οταν εβγαζα και εγω με κομπακτ δε μου λεγανε τιποτα...αλλα εχω καταλαβει οτι δεν ασχολουνται και ολοι για να ξερουν και να μη φοβουνται.

Κοιταξε να δεις,σημερα υπαρχουν πολλες κομποκτ η prosumer μοντελα τα οποια μπορουν να δωσουν αρκετα καλης ποιοτητας φωτογραφιες ειναι η αληθεια,αν και καλησε να τις πληρωσεις συνηθως ακριβουτσικα,και εκει σε κανει να σκεφτεσαι μηπως ειναι καλητερα να παρεις μια εισαγωγικη dslr.

Και μετα ομως λες οτι ειναι η φορητοτητα οπως ανεφερες,η το να βρισκεις το μπελα σου επειδη δειχνεις καπως με dslr,η τα ζουμ στους φακους κτλ.

Μηπως μια μηχανουλα σαν την g11,η την προηγουμενη g10 που ειναι πιο οικονομικη σε καλυπτε.Η καποιο σοβαρο μοντελο κομπακτ εν τελει το οποιο να κανει καλα τη δουλεια του.Τωρα για τα zoom μη πολυσκας,και ενα 3χ-5χ εγω το βρισκω οκ,σιγουρα και κατι λιγο περισσοτερο ευπροσδεκτο ειναι,αλλα και τα υπερβολικα νομιζω δεν ειναι και η καλητερη λυση οπως πολυ καλα καταλαβες παιζει μαρκετινκ.

Για να μην παρεξηγηθω δεν εχω τιποτα εναντιον των compact Ετσι κι αλλοιως και γω απο Olympus C-170 πριν 6 χρονια ηρθα σε επαφη με την ψηφιακη μετα απο δωρο. Αλλα μεχρι πριν απο λιγο καιρο Canon Α1 με εναν 24 και ενα 35-180 με καλυπτε (και ακομα). Βεβαια πληρωνεις τις εμφανισεις, δεν εχεις τα καλα του Photoshop, η τις απειρες ληψεις που σου δινει η digital και θεωρήσε παλαιολιθικος κατα τα αλλα...(το συζηταμε σε forum ειμαστε)

Για να φτιαχτεί ένας 28-400 πέφτουν πολλοί συμβιβασμοί... Γι αυτό οι "σοβαρές" compact έχουν ζούμ το πολυ 5Χ. Σε ότι αφορά τους δισταγμούς μεταξύ DSLR και compact , οι μεν συμπληρώνουν τις δε... Σκέψου ότι παρότι (περήφανος) κάτοχος της Oly ΕP-1 που θεωρητικά "κλείνει" το κενό , εξακολουθώ να κουβαλάω και την f31fd... Σου προτείνω να συνεχίσεις με μιά καλή compact και βλέποντας και κάνοντας -bye-

Ένα τεστ που είδα για την Canon IXUS 980is, μου φάνηκε εξαιρετική (12mp, 24-120). Μια τέτοια κόμπακτ είναι νομίζω ιδανική. Πρώτα απ' όλα, είναι ΚΟΜΠΑΚΤ. Όνομα και πράμα.

Το Σαβατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα, θα ασχοληθώ με την επόμενη κατηγορία compact. Αν δεν πιέζεσαι χρονικά, κάνε λίγο υπομονή

Περιμένω τις παρουσιασεις του cacau για την κατηγορια compact υψηλων επιδοσεων για να βρω αντικαταστατη της μικρης Olympus που εχω γιατι πως να το κανουμε θελω να "παιζω" με το διαφραγμα και την ταχυτητα και οχι να βαζω το εικονιδιο και να περιμενω το τσιπακι να μου κανει τα υπολοιπα (που δεν θα τα κανει ποτε). Ας μη μιλησω για "flash in" η "zoom effect" που δεν γινονται με αυτες τις μηχανες ουτε με τις g10/11 τις οποίες δεν θεωρώ οικονομικες για αυτα που δινουν και ας παιρνουν διθυραμβικά σχόλια.
Για τις prosumer ειμαι πολυ σκεφτικος επισης και ειπαμε πιο πανω τους λόγους
Οσο για το zoom δεν ειναι θεμα οτι βαριεσαι να πας πιο κοντα αλλα οπως με τις αναλογικές βοηθουσαν τρομερα στο να "απομονωσεις" μια λεπτομέρεια για να μην κανεις συνεχεια crop στον υπολογιστη. Ασε που αμα κανεις πορτραιτα και "κολλησεις' την καμερα του αλλου στην μουρη μονο χαλαρος δεν θα βγει Τα καλυτερα ταχω κανει απο 135mm και πανω. H αποσταση μεταξυ φακου και προσωπου βοηθαει πολυ ωστε ο φωτογραφιζομενος να μην βγει "σφιγμένος"
Οπότε κάποια στιγμη (προυπολογιαμου επιτρεποντος) θα μπω στις DSLR.
ΥΓ.Sorry αν δεν απανταω αμεσα αλλα week end ειμαι εκτος και δεν εχω προσβαση στο δίκτυο μονο.

Η αληθεια ειναι πως το ζουμ καποιες φορες οντως χρειαζεται και ειναι χρησιμο.

Εκτος απο τα πορτρετα,για παραδειγμα πριν λιγο εχασα μια ευκαιρια να βγαλω μια πολυ ωραια φθινοπωρινη φωτογραφια,με ενα πουλι πανω σε ενα δεντρο το οποιο ειχε κιτρινο/πορτοκαλι φθινοπωρινα φυλλα.

Με τον 18-55 is που εχω,δε καταφερα να απομονωσω τη λεπτομερεια αυτη στο τερμα ζουμ 55mm.

Δεν βιαζομαι καθολου. παρε το χρονο σου να κάνεις καλή έρευνα. Μια κόμπακτ νομιζω οι σοβαροι ερασιτεχνες την χρειαζονται μηπως "δουν" κατι και δεν εχουν μαζι τους μια κάμερα να το απαθανατισουν. Για το κάτι καλυτερο η για την μοναχική φωτογραφικη εκδρομη: dslr. Ευτυχως που υπαρχει και ο ανταγωνισμος και τα πραγματα γινονται γρηγοροτερα καλύτερα (βλέπε τελευταιο thread by Βλασιδης).
Φιλε Γιαννη (mstr) αν το επιτρεπει η τσέπη το επομενο zoom length που θα σου ηταν χρησιμο ειναι το 70-180 η 70-210 αναλογα τι υπαρχει. Στην αναλογικη ειχα ενα 80-300 f 5.6 Canon και ενα 24. Μ´αυτους ήμουν καλυμενος.

Βασικα πιστευω οτι με εναν 18-105 οπως ο γνωστος καλος νικον,θα ημουν καλλυμενος,μαλλον στο μελλον θα καταληξω σε κατι τετοιο.(μιας και σιγουρα θα αλλαξω εξοπλισμο καποια στιγμη και θα παω μαλλον σε νικον μερια)

Βασικα πιστευω οτι με εναν 18-105 οπως ο γνωστος καλος νικον,θα ημουν καλλυμενος,μαλλον στο μελλον θα καταληξω σε κατι τετοιο.(μιας και σιγουρα θα αλλαξω εξοπλισμο καποια στιγμη και θα παω μαλλον σε νικον μερια)

Ειναι απιστευτα βολικός ο φακός αυτός για γενική χρήση και χωρις να ειναι ιδιαιτερα ογκώδης

Τον αγόρασα και εγώ το Σαββατο (ναι μες τον πανικό των εορτών) για την D90.