Τελικά οι τράπεζες μας κλέβουν με τις κάρτες

χα χα..αν οι τράπεζες χρεώνουν λιγότερο από τους τοκογλύφους;;
μα εξήγησα ότι το τοκογλυφία είναι παράνομη ακριβώς γιατί αν ιδιώτης δανείσει σε ιδιώτη πρέπει να το κάνει με ανώτερο επιτόκιο το δανειστικό επιτόκιο των τραπεζών...
αν κάποιος δεν μπορεί να δανειστεί από τράπεζα π.χ.καταναταλωτικό δάνειο με επιτόκιο περί το 14%, πάει σε τοκογλύγο ο οποίος τον δανείζει με ...30%.
το πιάσατε τώρα τι σημαίνει τοκογλυφία; πάντως δεν είναι τοκοφλύφοι οι τράπεζες...άλλο τώρα αν δανείζουν ακριβά, πάντως δανείζουν νόμιμα!
και οι όροι στις συμβάσεις καρτών,δανείων κτλ.είναι ελεγμένοι από τον αρμόδιο κρατικό ελεγκτικό μηχανισμός την Τράπεζα της Ελλάδος.
άρα λογικά δεν μπορούν να είναι καταχρηστικοί, εκτός αν εδώ συμβαίνει κάτι που αγνοώ...
προς SEND: το νόμιμο επιτόκιο που αναφέρεις για τι προιόν είναι διευκρίνησέ μας και από που το βρήκες ότι προκύπτει; συνδεδεμένο με το ΕΚΤ που είναι 4% πως βγαίνει το 10;;; πολύ θα ήθελα να μάθω, γιατί οι κάρτες στην Ελλάδα έχουν επιτόκιο μέχρι και 18% ...

Πρόκειται φίλε μου για το λεγόμενο δικαιοπρακτικό επιτόκιο και το επιτόκιο υπερημερίας, τα οποία παλαιότερα καθορίζονταν από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον όμως με την είσοδό μας στην Ευρωζώνη συνδέονται με τα επιτόκια της ΕΚΤ (6% πάνω το δικαιοπρακτικό και 8% πάνω το υπερημερίας). Παλαιότερα ήταν πολύ πιο ψηλά, πχ μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 1992 το υπερημερίας είχε εκτιναχθεί στο 44%!

Το επιτόκιο υπερημερίας αφορά στις καθυστερούμενες οφειλές (το λέει και μόνος του ο όρος). Το δικαιοπρακτικό αφορά στις ιδιωτικές συμβάσεις, είναι το ανώτατο επιτρεπόμενο που μπορεί να συμφωνηθεί. Μεταξύ ιδιωτών.

Τόκους για τις κάρτες δεν πληρώνω ποτέ , γιατί εξοφλώ όλο το ποσό .

Όσο για τις τράπεζες , αυτή την στιγμή δίνω 160 ευρώ το μήνα επιπλέον από το ενοίκιο που είχα (πήρα δάνειο κατοικίας) και απόκτησα το δικό μου σπίτι .
Μόνο με 160 ευρώ επιπλέον τον μήνα παρακαλώ .
Θα πληρώσω στο σύνολο 48000 ευρώ και θα μου μείνει ένα σπίτι που αξίζει πάνω από τα διπλά .
Και μεγαλύτερο επιτόκιο να είχε πάλι θα το έπαιρνα , φτάνει να μπορούσα να πληρώνω την δόση .

Αν μελετήσεις τις κινήσεις σου καλά , μπορείς από τις τράπεζες να βγεις κερδισμένος .

παίζουν ρόλο και οι στραβές στη ζωή. βέβαια τα 160 ευρώ παραπάνω δεν είναι τίποτα αν παίρνεις έναν καλό μισθό >1200 ευρώ καθαρά γιατί αν παίρνεις 650 ευρώ τότε είναι κομμάτι μεγάλο.

Οι στραβές , έχεις δεν έχεις αλισβερίσια με τις τράπεζες , αν σου κάτσουν είναι βράστα φίλε μου .

Όσο για μισθό , είμαι ελεύθερος επαγγελματίας , με μια επιχείρηση που την έστησα πάλι μέσω τραπεζών και τώρα δόξα τον Θεό την έχω ξεχρεώσει .

Έχω και ένα αυτοκίνητο που το αγόρασα το 2000 , ξεπληρωμένο και αυτό μέσω τραπέζης .

Για αυτό και λέω , αν μελετήσεις τις κινήσεις σου καλά , μπορείς από τις τράπεζες να βγεις κερδισμένος .

Και μου αρέσει που οι περισσότεροι που βρίζουν τις τράπεζες , δεν θα αποκτούσαν αυτοκίνητο του κουτιού , ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους αν δεν υπήρχαν αυτές .

Re: Απάντηση: Τελικά οι τράπεζες μας κλέβουν με τις κάρτες

Οι στραβές , έχεις δεν έχεις αλισβερίσια με τις τράπεζες , αν σου κάτσουν είναι βράστα φίλε μου .

Όσο για μισθό , είμαι ελεύθερος επαγγελματίας , με μια επιχείρηση που την έστησα πάλι μέσω τραπεζών και τώρα δόξα τον Θεό την έχω ξεχρεώσει .

Έχω και ένα αυτοκίνητο που το αγόρασα το 2000 , ξεπληρωμένο και αυτό μέσω τραπέζης .

Για αυτό και λέω , αν μελετήσεις τις κινήσεις σου καλά , μπορείς από τις τράπεζες να βγεις κερδισμένος .

Και μου αρέσει που οι περισσότεροι που βρίζουν τις τράπεζες , δεν θα αποκτούσαν αυτοκίνητο του κουτιού , ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους αν δεν υπήρχαν αυτές .

τις βρίζουν συνήθως οι ανίδεοι...
και που να δεις γέλιο όταν έχουν όλοι και μια άποψη για το ποια είναι καλή και τους αρέσει και ποια όχι...αν ακούσεις κριτήρια του κοσμάκη θα σου πέσουν τα μαλλιά
θα έπρεπε να γεμίσουμε σελίδες εδώ μέσα για να αρχίσουμε να περιγράφουμε το πόσο πολυσύνθετος οργανισμός είναι μια τράπεζα, με κυριολεκτικά εκατοντάδες τμήματα/διευθύνσεις/υπηρεσίες και ας μην το ξεχνάμε χιλιάδες εργαζόμενους...
πάντως ευτυχώς πάντα θα υπάρχουν και οι άνθρωποι με λογική, που ως ενήλικες και χωρίς να τους βάζει κανείς το μαχαίρι στο λαιμό αποφασίζουν την αγορά τραπεζικών προϊόντων, με σκοπό όχι την σπατάλη αλλά την ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
και πράγματι εκεί είναι που τράπεζες βοηθούν τα άτομα και τις επιχειρήσεις(με το ανάλογο κέρδος πάντα βέβαια...)

δεν έχετε καταλάβει κάτι. όταν λέει ο κοσμάκης (αυτός που δεν καταλαβαίνει όπως λέτε) ότι μας τρώνε τα λεφτά οι τράπεζες εννοούν ότι έχει γίνει έτσι η ζωή και το σύστημα όλο όπου αναγκάζεσαι στην κυριολεξία να πας να πάρεις λεφτά από τράπεζα ή να βάλεις δόσεις (για να μπορέσεις να ζήσεις όπως μας επέβαλαν) και μετά οι τράπεζες σου "ρουφάνε" το αίμα στην κάθε ευκαιρεία. Όταν σου βγάζουν στο σφυρί το σπίτι για 20.000 ή 30.000 ευρώ ενώ το σπίτι έχει αντικειμενική (όχι εμπορική) αξία πάνω από 100.000 δεν είναι κλεψιά ? Ας το πάρει το να πουλήσει να πάρει το χρέος να κρατήσει και ποσοστό από την πώληση και να σου επιστρέψει τα υπόλοιπα. Έτσι είναι οι σωστοί λογαριασμοί !!!! Το ξέρω ότι θα είστε αντίθετοι αλλά τι να κάνουμε υπάρχει πάντα και ο αντίλογος.

Ξέρετε πόσα "κοράκια" περιμένουν κάθε μήνα τους πληστηριασμούς ????

Re: Απάντηση: Τελικά οι τράπεζες μας κλέβουν με τις κάρτες

τις βρίζουν συνήθως οι ανίδεοι...

Μην βιαζεσαι να κρινεις...

Και μην ξεχνας πως τελευταια και οι τραπεζες στη λιανικη τραπεζικη, κυνηγώντας στόχους, ακολουθούν την πρακτικη των ασφαληστικών (το ορθογραφικό εσκεμμένο!): αποκρύπτουν πράγματα απο τον πελατη.

Αν τα πράγματα ηταν τοσο ρόδινα δε θα χρέωναν ακόμα και τις αναληψεις, δεν θα υπήρχε ΔΙΑΣ με προμήθεια και δε θα πέρναγαν "σφαίρα" τα ψηφία της μεσης πραγματικης επιβάρυνσης στις διαφημίσεις...

Φυσικα υπάρχει και ο αντίλογος: υπαρχει κόσμος (πιστέψτε το, υπάρχει) που δανείζεται μη εχοντας σκοπο να εξοφλήσει, όπως υπάρχει και κόσμος που δεν γνωρίζει τις οικονομικές του δυνατότητές, και βγαίνει off απο δικη του βλακεία. Εκει ΔΕΝ θα κατηγόρήσω την τράπεζα που δανεισε, αλλα τον ανοητο που με 2000 το μηνα, θελει να βάλει κυμενόμενο στεγαστικό με 1100 δόση για 20+ χρονια... με τη λογική πως θα τον βοηθήσουν οι... γονεις του(!)

Προσωπικά πιστευω πως κλέβουν οι τράπεζες και μάλιστα συντεχνιακα: εχουν ταυτόσημες χρεώσεις για πράξεις που δεν κοστίζουν ακομη και για την "καλημερα" που θα πεις στον υπάλληλό τους...

Προσωπική αποψη αυτη και φαντάζομαι πως δεν συγκαταλέγομαι στους "ανίδεους" του Jopar...

Πιθανόν να είναι κλοπή το σύστημα των τραπεζών , όπως κλοπή είναι για κάποιους και το σύστημα του εμποράκου , που όταν το επιτρέπει ο ανταγωνισμός τσιμπάει κάποια ποσοστά % παραπάνω , όπως κλοπή είναι και ο εργαζόμενος που ενώ μπορεί να αποδώσει κάτι παραπάνω , κάνει την παλαβή μέχρι να περάσει το επτάωρο και να πάει σπίτι του όσο πιο ξεκούραστος γίνεται , η ο εργοδότης που αντέχει οικονομικά , αλλά δεν δίνει αύξηση στους υπαλλήλους ακόμη και όταν την αξίζουν .

αν και δεν διάβασα και τις 7 σελίδες να αναφέρω τα εξής. Το ετήσιο επιτόκιο (ας υποθέσουμε ότι είναι 12% για λόγους ευκολίας) χρεώνεται επιμερισμένο μηνιαίως στο χρεωστικό υπόλοιπο. Δηλαδή 1% κάθε μήνα είναι ο τόκος στο υπόλοιπο που βρίσκεται στην κάρτα σου και δεν έχει αποπληρωθεί.

Δεν είναι κλεψιά. Ο τόκος προκύπτει από λειτουργικά έξοδα (ο κόσμος που δουλέυει, τα συστήματα, κόστος πλαστικών, αποστολής κτλ) καθώς και από το κόστος χρήματος (τα 10 ευρώ τώρα δεν κοστίζουν το ίδιο μετά από 12 μήνες)

Η κλεψιά (και πάλι σχετικό) θα ήταν να σε χρέωναν ακόμα και σε ολική αποπληρωμή (δηλαδή αποπληρωμή μηνιαίως σε ότι έχεις χρεώσει στην κάρτα)

Το πρόβλημα με τις Ελληνικές τράπεζες όπως και γενικά με όλες τις υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι η έλειψη ενημέρωση και τα μικρά και ψιλά γράμματα που τρέχουν με ταχύτητα του "φωτός" στις διαφημίσεις. Αφού είναι τόσο ειλικρινείς οι τράπεζες γιατί το κάνουν αυτό; Είχα κάνει μία προθεσμιακή κατάθεση σε μία τράπεζα και είχα ζητήσει πληροφορίες σε περίπτωση που σπάσω το συμβόλαιο τι επίπτωση θα έχει. Η απάντηση που πήρα ήταν ελλειπής και όταν ήρθε η ώρα της αλήθειας είδα ότι χάνονταν σχεδόν όλοι οι τόκοι. Η ίδια η υπάλλληλος δεν ήξερε να μου πει με ακρίβεια πως γίνεται ο υπολογισμός του penalty. Προσωπικά ανήκω στην μειοψηφία που πληρώνει την κάρτα με όλο το ποσό. Η καλύτερη λύση είναι αυτόματη πληρωμή με όλη την αξία του ποσού. Αν είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός είναι γεμάτος no problem. Μία φορά την έχω πατήσει που δεν είχα το ακριβές υπόλοιπο. Προσοχή με τράπεζες και δάνεια, έτσι την πάτησαν οι Αμερικάνοι!!!

... Προσοχή με τράπεζες και δάνεια, έτσι την πάτησαν οι Αμερικάνοι!!!

Οι Αμερικανοι δεν την πατησαν καθ' ολοκληρια. Μεγαλο μέρος των default δανείων εχει να κάνει με αρνηση πληρωμών λόγω χαμηλης αξίας των ακινητων

αν και δεν διάβασα και τις 7 σελίδες να αναφέρω τα εξής. Το ετήσιο επιτόκιο (ας υποθέσουμε ότι είναι 12% για λόγους ευκολίας) χρεώνεται επιμερισμένο μηνιαίως στο χρεωστικό υπόλοιπο. Δηλαδή 1% κάθε μήνα είναι ο τόκος στο υπόλοιπο που βρίσκεται στην κάρτα σου και δεν έχει αποπληρωθεί

Στελιο, φανταζομαι γνωρίζεις πως 1% το μηνα ΔΕΝ ειναι 12% το χρόνο (12.68%)

ναι βρε συ, παράδειγμα έφερα !!! το θέμα είναι ότι οι χρεώσεις των καρτών πλέον (μιλάω για τα τελευταία 2 χρόνια) είναι ότιδήποτε άλλο παρά παραπλανητικές.

Η προστασία καταναλωτή καθώς και η τράπεζα της Ελλάδος έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό (στις τράπεζες) που σημαίνει ότι μία στραβή μπορεί και να κοστίσει την χρηματοοικονομική άδεια !!!

Trust me on that,´οι κάρτες αν τις χρησιμοποιείς σωστά είναι εργαλείο και όχι κλεψιά.....

Last edited:
Έχεις δίκιο σε αυτό. Πολοί αγόρασαν με την προοπτική της επένδυσης και ότι η αύξηση της αξίας του ακινήτου θα είναι μεγαλύτερη από τους τόκους του δανείου. Το βασικό όμως πρόβλημα είναι ότι πολοί αγόρασαν με προσφορές του τύπου χαμηλός τόκος για 3 χρόνια όπως εδώ και όταν έρχεται η ώρα της αύξησης τα είδαν μπαστούνια!!!

Οι Αμερικανοι δεν την πατησαν καθ' ολοκληρια. Μεγαλο μέρος των default δανείων εχει να κάνει με αρνηση πληρωμών λόγω χαμηλης αξίας των ακινητων

το θέμα μας είναι η κάρτες και οι τράπεζες ποντάρουν πως κάποια στιγμή θα τις χρησιμοποιήσεις για ανάληψη μετρητών (λόγω ανάγκης) ή καθυστέρησης οφειλών (λόγω ανάγκης) αλλιώς δεν θα τις έδιναν χωρίς συνδρομή για πάντα κτλ.

Άγγελε,δεν ξέρω την ηλικία σου,να μαντέψω όμως ότι δεν είχες προλάβει την μη απελευθερωμένη αγορά της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης.
Τότε οι "έμποροι" αυτοκινήτων σε χρέωναν με μηνιαίο επιτόκιο +3% και για ν´αγοράσεις σπίτι,έπρεπε να βάλεις μέσον για να σου εγκριθεί δάνειο από την Εργατική Εστία.
Για καταναλωτικό,ας μην το συζητάμε καθόλου,αφού μπορούσες να πάρεις μέχρι 300.000 δραχμές μετά από έγκριση της Τράπεζας Ελλάδος.

Οι Τράπεζες σου πουλάνε τις κάρτες γιατί ελπίζουν ότι θέλεις "τώρα" αυτό που αγόρασε ο πλούσιος φίλος σου,αυτοκίνητο,ρούχο,παπούτσι,άρωμα,κτλ.,και όχι
"λόγω ανάγκης".
Το να μιλάμε το 2008 για "ψιλά γράμματα" είναι μάλλον λαϊκισμός,αφού τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και εσύ ο ίδιος με χιλιάδες πηγές πληροφόρησης,σ´ενημερώνουν για τους κινδύνους της ΑΛΟΓΙΣΤΗΣ χρήσης των καρτών και καταναλωτικών δανείων.
Τέλος,όποιος περιμένει να ενημερωθεί από τα γράμματα που τρέχουν στα τηλεοπτικά σποτ για το τι θα πάει να υπογράψει,μάλλον είναι άξιος της μοίρας του.

Υ.Γ.
Ρίξτε μια ματιά στο τελευταίο statement της πιστωτικής σας,γιατί τα επιτόκια πλέον αγγίζουν το 19%.

δεν είμαι ούτε τόσο μεγάλος για να τα προλάβω να τα χρησιμοποιήσω αυτά που λες αλλά ούτε και τόσο μικρός. θυμάμαι που κάποτε υπήρχε και απόδοση στις καταθέσεις της τάξης του 10-20%. Τώρα μόνο επιτόκιο βλέπεις σε τέτοιο αριθμό. Ε αυτό είναι κατάντια.

Ειδικά αυτή την περίοδο,μια περίοδο κρίσης,η άνοδος των επιτοκίων είναι "καλή",αφού ωφελεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας τους καταθέτες.
Από τον Ιανουάριο έως και σήμερα τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν ανέβει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες,ενώ αυτά των στεγαστικών δανείων,παραμένουν σταθερά.

μου αρέσει που στο αρχικά διαφαινόμενο προληπτικό και αρνητικό επίπεδο της συγκεκριμένης κουβέντας με τον τίτλο που έχει,βρέθηκαν και άνθρωποι που να έχουν να πούμε μερικά πολύ χρήσιμα κι ενδιαφέροντα πράγματα

...τώρα χρηματοοικονομική ανάλυση δεν μπορεί να γίνει εδώ για να κατανοήσουν όσοι δεν γνωρίζουν παραμέτρους που επιβάλλουν την (υψηλή) τιμολόγηση κάποιων τραπεζικών προιόντων

επιγραμματικά πάντως για τα παραπάνω:
αν ήμουν σκληρός με τους ανίδεους συγχωρήστε με αλλά τους τρώω στη μάπα κάθε μέρα και τους έχω βαρεθεί...αν ήταν από άγνοια ή αφέλεια μόνο καλά θα ήταν αλλά δυστυχώς φίλοι μου ο Ελληνας είναι κουτοπόνηρος
έχω άπειρα παραδείγματα γιάυτό κι όποιος θέλει με πιστεύει

Καμμία σχέση δεν έχουν τα επιτόκια που υπήρχαν επί ΔΡΑΧΜΗΣ με τα σημερινά του ευρώ. ¨οταν οι καταθέσεις είχαν 20% τα δάνεια είχαν 25%. μην μπερδεύουμε τον κόσμο με τέτοιες ανακρίβειες

Για την απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης θα σας πω ότι όπως είμαστε των άκρων σε όλα, από τον απόλυτο περιορισμό περάσαμε απένταντι
και πήραν καταναλωτικά και κάρτες άνθρωποι που δεν θα έπρεπε ποτέ, είτε γιατί πραγματικά αδυνατούν να τα πληρώσουν είτε γιατί δεν καταλαβαίνουν τι κάναν
συμφωνώ ότι δεν θα έπρεπε η γιαγιά που παίρνει ατμοσίδερο από αλυσίδα ηλεκτρικών να την χρεώνει δόσεις σε κάρτα
αλλα´ρε παιδιά άμα δείτε το ποσοστό του κόσμου που απλώνει τα πόδια πέρα από το πάπλωμα θα τρομάξετε...
το χειρότερο είναι - και για να δω αν θα το παραδεχτείτε- ότι θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο
οι ίδιοι τύποι που βρίζουν τις τράπεζες γιατί δεν τους δίνουν δάνειο, είναι αυτοί που κλέβοντας το κράτος και κατ'επέταση όλους μας κάνουμε κοψοχρονιά δήλωση στο εκκαθαριστικό τους
είναι οι ίδιοι που επειδή πιάσαν 2 φράγκα θέλουν τη μεγάλη ζωή, θέλουν μπέμπα και όχι πικάντο, την κόρη στο κολέγιο και όχι στο δημόσιο, το βράδυ μπουζούκια και όχι σινεμά, μεζονέτα στο Πανόραμα και όχι Δυτικά, και ενώ η δουλειά τους αρκεί για τα πρώτα ΖΟΥΝ με τα άλλα , τα ακριβά
φυσικά παίρνοντας ένα καινούριο δάνειο κάθε λίγους μήνες...και μετά τρέχουν γύρω γύρω τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση ώστε να μειώσουν λίγο τις δόσεις αυξάνοντας την διάρκεια
κι έτσι χρεωμένοι για 40 χρόνια πουλάνε μούρη στο καφενείο...
βρίζοντας το τραπεζικό σύστημ αγιατί δεν τους δίνει φτηνότερα επιτόκια, γιατί δεν τουσ δίνει νέα δάνεια
και το καλύτερο στο τέλος όταν πια τινάξουν τα πέταλα πάλι βρίζουν τις τράπεζες γιατί ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΩΣΑΝΕ , αφού είχαν μικρό εκκαθαριστικό
λοιπόν ρε παιδιά τελικά αυτά τα λαμόγια είναι που βγάινουν στα κανάλια και φωνάζουν, και μαζί τους αυτιάδες που κάνουν καριέρα πάνω στην τρομοκρατία του κοινού πουλώντας φύκια...
κανενός συνεπή πελάτη τράπεζα δεν του πήρε το αυτοκίνητο ή το σπίτι
α και για τους πλειστηριασμούς: για να το καταλάβετε καλά θα σας το πω ωμά: η τράπεζες δεν είναι κτηματομεσίτες ούτε διαχειρίζοντα ακίνητα ώστε να βγουν όλοι οφελειμένοι, το μόνο που θέλουν να πάρουν πίσω είναι τα λεφτά τους
οπότε και πουλάν όσο όσο, αυτό είναι και το νόημα της κατάσχεσης περιουσίας
αν κάποιος θέλει ρέστα από το ακίνητο , ας το πουλήσει μόνος του αν είναι έξυπνος και ας κλείσει το δάνειο μένοντας και με περίσσευμα
και εννοείται ότι το όλο σύστημα με τα κοράκια αποτελέι ντροπή - όμως εδώ πρέπει να τα βάλουμε ΚΑΙ με τον νομοθέτη, τους συμβολαιογράφους του δικηγόρους και όσους τέλως πάντων εμπλέκονται.....

Last edited: