Τελικά, που πάει το λευκό;

Σχηματισμο κυβερνησης με 10% του εκλογικου σωματος ? :blink:

Τι δεν καταλαβα (παλι) ?

Και τι θα έπρεπε κατά την άποψη σου να κάνουμε; Επαναληπτικές εκλογές μέχρι που να ξεβαρεθεί ο κόσμος και να αρχίζει να ψηφίζει σοβαρά;
(Ούτως ή άλλως, το παράδειγμα ήταν εξόχως ακραίο για να διευκολυνθώ στους υπολογισμούς, αποκλείεται έστω και λίγο εχέφρονες άνθρωποι να επιλέξουν 90% άκυρα ή λευκά).
Καλώς η κακώς κάθε τόπος θα πρέπει να κυβερνηθεί. Το μόνο που είναι αμφισβητήσιμο είναι το μπόνους των 50 εδρών. Αν είχαμε απόλυτα αναλογικό εκλογικό σύστημα (μάλλον ουτοπία) θα έπρεπε το πρώτο κόμμα να λάβει 51% των εγκύρων ψηφοδελτίων για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αλλά και πάλι, στο υποθετικό παράδειγμα που το εκλογικό σώμα πήγαινε μαζικά και ψήφιζαν οι μισοί άκυρο και οι άλλοι μισοί κανονικά, το 50% των εγκύρων θα ήταν 25% του συνόλου των πολιτών.
Γενικά κάθε εκλογικό σύστημα έχει τα θετικά του και τα αδύνατα του σημεία. Τα πολύ αναλογικά εμφανίζουν υψηλή αντιπροσώπευση αλλά δυσκολεύουν το σχηματισμό κυβέρνησης και είναι γενικά ασταθή (στη χώρα μας με τη γενικότερη έλλειψη κουλτούρας συνεννόησης εντελώς ανόθευτη αναλογική θα τίναζε τα πάντα στον αέρα), ενώ τα πλειοψηφικά επιδοτούν μεν το πρώτο κόμμα (συνήθως αφαιρώντας από τα πολύ μικρά που δεν μπαίνουν στη βουλή και από το δεύτερο κόμμα) και νοθεύουν την αντιπροσώπευση αλλά οδηγούν σε σχετικά σταθερές κυβερνήσεις.
Πάντως, αυτό που δεν μπορεί να κάνει κανένα εκλογικό σύστημα είναι να προστατεύσει τη χώρα από ανεύθυνους ψηφοφόρους.

Last edited:
δυστυχώς, μάλλον δεν θα βρεθεί κανείς που να το αξίζει. Τώρα πια ακόμα και οι ιδεολογίες ισοπεδώθηκαν, και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού

Παιδιά ο SpyrosKoutsogiannis το ανέλυσε εξαιρετικά:
Μην ψηφίζετε λευκό ή άκυρο. Ψηφίστε κόμμα, έστω και στην τύχη, αν δεν θέλετε να ενισχύσετε με την ψήφο σας τους μεγάλους.

Ευχαριστούμε Σπύρο.

Και μιας και θα μαι δικαστικός αντιπρόσωπος στις εκλογές, αν δεν έχετε κάποια συγκεκριμένη επιθυμία, μη βάζετε σταυρό σε βουλευτές. Μας ταλαιπωρείτε άσκοπα στην καταμέτρηση!

Και μιας και θα μαι δικαστικός αντιπρόσωπος στις εκλογές, αν δεν έχετε κάποια συγκεκριμένη επιθυμία, μη βάζετε σταυρό σε βουλευτές. Μας ταλαιπωρείτε άσκοπα στην καταμέτρηση!

Καλα λες γιατι θα ειμαι και γραμματεας...:p

Ετοιμάσου για πολλή κούραση. Και για να λέμε και τα σύκα σύκα, εμείς οι δικηγόροι και ειδικά όσοι διοριζόμαστε εντός έδρας είμαστε ευνοημένοι χρηματικά σε σχέση με τους γραμματείς που παίρνουν ένα 100άρικο για δουλειά τουλάχιστον 25 ωρών και μάλιστα συνεχόμενη.
Επίσης μιας και πιάσαμε τα εκλογικά, διαβεβαιώνω τον οποιονδήποτε δεν έχει συμμετάσχει εκ των έσω στην εκλογική διαδικασία ότι (τουλάχιστον από το 2005 κι έπειτα που συμμετέχω σε εκλογές) έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η διαδικασία πρακτικά αποκλείεται να γίνει νοθεία από την κάλπη κι έπειτα και μέχρι την ανάδειξη των αποτελεσμάτων, χωρίς να γίνει αντιληπτή. Η μοναδική νοθεία που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν: α) είτε συμπτωματική, τυχαίο λάθος πχ αναγραμματισμός, β) είτε σε κάθε περίπτωση αριθμητικά εντελώς ασήμαντη (πχ να αλλοιωθούν 2.000 ή 5.000 ψήφοι σε όλη τη χώρα και μάλλον πολλές λέω).
Οπότε αν σας πει κανείς ότι αδικήθηκε γιατί έγινε νοθεία, αλλά "τη θάψανε την υπόθεση", μπορείτε να βγάλετε αβίαστο το συμπέρασμα ότι είτε είναι ψεύτης εξ ιδιοτέλειας είτε αφελής.

Αυτες οι εκλογες ειναι χαλαρες σε σχεση με τις 2 Κυριακες του περασμενου Μαιου (δημοτικες,περιφερειακες,ευρωεκλογες)...
Εναν σταυρο προτιμησης θα εχουν οι πολιτες για 4-5 το πολυ υποψηφιους στα ψηφοδελτια εκει που θα ειμαι εγω...
Αν εισαι εντος Αθηνας ειναι μεγαλη πικρα με τα κατεβατα των υποψηφιων και τον μεγιστο αριθμο των σταυρων...
Ασε που μειωθηκαν τα εκλογικα τμηματα και μεγαλωσε ο αριθμος των ατομων που ψηφιζουν ανα τμημα..

Εγώ πάντως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να βρουν ούτε έναν υποψήφιο που να "τους εκφράζει".

Έχουμε πάνω από 20 κόμματα και εκατοντάδες υποψήφιους. Μέσα σε όλους αυτούς σίγουρα υπάρχουν και κάποια άξια άτομα. Ναι, ίσως χρειάζεται κάποιο ψάξιμο να τα βρει κανείς, να πάει σε συναντήσεις, να διαβάσει βιογραφικά, ακόμη και να επιδιώξει μια συνάντηση μαζί τους. Όμως είναι τελείως λογικό να χρειάζεται λίγος κόπος για να βρούμε έναν σωστό υποψήφιο και να ψηφίσουμε υπεύθυνα.

Aν εχει χαθει η Πιστη στην Ανιδιοτελεια του Ελληνα, του καθε ελληνα
ακομα και αυτου που ψαχνει στα σκουπιδια για να βρει κατι να φαει
(το οποιο ειναι αποκλειστικα δικο μου προβλημα, το γνωριζω !!!!!!)
ειναι αδυνατο να αναθερμανθει απ'εξω, αυτη η πιστη.
Απο το διαβασμα καποιων προγραμματικων δηλωσεων.
Απο την παρατηρηση του βιου ενος δημοσιου προσωπου.
Παντα θα ελοχευει η δυσπιστια (να μην πω τιποτα χειροτερο).

Το γιατι εχει συμβει αυτο ξεπερνα τους σκοπους του νηματος.

Εδώ και χρόνια, ψηφίζω λευκό γιατί απλά, δεν πιστεύω σε κανέναν απ τους 300 που τρώνε με χρυσές μασέλες όσο ο λαός υποφέρει. Το θέμα είναι ότι από δω και από κει, ακούω διάφορα για το λευκό. Που πάει τελικά η ψήφος μου;

Το λευκό σου πάει προς την σωστή κατεύθυνση!! Συνέχισε να το στηρίζεις!!:smile:

ΥΓ

Μην ακούς τα διάφορα για χαμένες ψήφους και κουραφέξαλα. Η ψήφος είναι ψήφος συνείδησης και το λευκό είναι ψήφος διαμαρτυρίας. Τέλος.

Aν εχει χαθει η Πιστη στην Ανιδιοτελεια του Ελληνα, του καθε ελληνα
ακομα και αυτου που ψαχνει στα σκουπιδια για να βρει κατι να φαει
(το οποιο ειναι αποκλειστικα δικο μου προβλημα, το γνωριζω !!!!!!)
ειναι αδυνατο να αναθερμανθει απ'εξω, αυτη η πιστη.
Απο το διαβασμα καποιων προγραμματικων δηλωσεων.
Απο την παρατηρηση του βιου ενος δημοσιου προσωπου.
Παντα θα ελοχευει η δυσπιστια (να μην πω τιποτα χειροτερο).

Το γιατι εχει συμβει αυτο ξεπερνα τους σκοπους του νηματος.

Σκοπός δεν είναι να βρεθούν κάποια θύματα τα οποία ανιδιοτελως θα φροντίσουν για σένα.

Σκοπός είναι να βρεθούν κάποιοι άξιοι να κυβερνήσουν.

Αυτά είναι τελείως διαφορετικά προσόντα.

Άμα θες Μάνο, άσε και 100 χρόνια...οι κοινοβουλευτικοί αβάσιμοι εκβιασμοί ακούγονται βερεσέ από μένα χρόνια τώρα. Λευκό και τα μυαλά στα κάγκελα!! Κοινώς μαύρο στον Μαυρογυαλούρο!!-bye-

Ξερεις ΤΙ μολις εκανες, ανθρωπε μου ?
Αφησες ενα μυνημα σε μπουκαλι να φτασει στο νησι της απομονωσης.
Και το μυνημα γραφει "δεν υπεφερες τοσα χρονια, ματαια".
"Υπαρχουν και αλλοι ... σε αλλα νησακια".

Ξερεις τι εκανες ? :p

Ξερεις ΤΙ μολις εκανες, ανθρωπε μου ?
Αφησες ενα μυνημα σε μπουκαλι να φτασει στο νησι της απομονωσης.
Και το μυνημα γραφει "δεν υπεφερες τοσα χρονια ΜΑΤΑΙΑ".
"Υπαρχουν και αλλοι ... σε αλλα νησακια".

Ξερεις τι εκανες ?
Μια τρύπα στο νερό μήπως;;;

Είναι η στάση όσων δεν κάνουν τίποτα και γι αυτό θεωρούν οτι δεν έχουν ευθύνη.