Τελική προσπάθεια για αυτοκάθαρση...

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
... θα έχετε καταλάβει ότι κάτι τρέχει με τον Βλασίδη. Κι όχι μέσα στο avclub το οποίο υπεραγαπώ και θα συνεχίσω να το υπηρετώ.

Όμως στα τέλη Αυγούστου δέχθηκα ένα χτύπημα εσωτερικό (εμφάνιση προσωπικής αδυναμίας) που με εξάντλησε ψυχικά. Πολύ δύσκολα σηκώνω μηχανή, πολύ δύσκολα γράφω κάτι σοβαρό, και δεν μπορώ να δουλέψω παραγωγικα όπως παλιά.. μετά από 8-10 ώρες τα παρατώ, διότι χάνω την αυτοσυγκέντρωσή μου. Ακόμα και τα χλμ. που κάνω τα κάνω με πολύ κόπο και κούραση.

Γιατί; Τί φταίει;

Όπως ίσως θυμάστε στις 17 Αυγούστου ξεκίνησα να ανεβώ στην κορυφή του Άθω με τον πεθερό μου. Αυτό το ταξίδι με σημάδεψε... διότι λιποψύχησα , όταν όλοι οι άλλοι με πίστη εκπλήρωσαν το στόχο τους. Το δρομολόγιο ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας, ανεβαίνουμε στα 1500 μέτρα με κατακόρυφη ανάβαση και μετά από ξεκούραση, ανεβαίνουμε στην κορυφή, όπου ο κόσμος μένει όλη τη νύχτα και ψάλλει την αγρυπνία μέχρι να φέξει η επόμενη μέρα. Όλοι (καμιά 500αριά άτομα) όρθιοι οι περισσότεροι μέσα στο απόλυτο σκοτάδι στην κορυφή του βουνού και γύρω γύρω γκρεμός.

Εγώ ανέβηκα μέχρι επάνω, αλλά δεν άντεξα να μείνω... κατέβηκα στα 1500 μέτρα (στο εκκλησάκι της Παναγίας όπου πέρασα τη νύχτα). Η κάθοδος όμως από την κορυφή ήταν εξαιρετικά οδυνηρή ψυχικά, καθώς έβλεπα όλο τον κόσμο με πομπή να ανεβαίνει στην κορυφή. Κι όχι μόνον άνθρωποι προετοιμασμένοι ορειβατικά όπως εγώ. Αλλά άνθρωποι μεγάλοι στην ηλικία, χωρίς sleeping bags χωρίς αντιανεμικά (το βράδυ η θερμοκρασία έπεσε στους 5 βαθμούς και πάλι πανηγύριζαν διότι άλλες χρονιές όλη τη νύχτα έβρεχε καταρρακτωδώς!!!) χωρίς προμήθειες, με μόνο εφόδιο την πίστη.

Οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά υπήρχαν και πάνω από 100 άτομα από τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Ρωσία (πολίτες, όχι μοναχοί). Άνθρωποι που έζησαν μια ζωή ευτυχισμένη όπως εγώ, αλλά σε κάποια φάση είδαν να χάνουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους και στράφηκαν στο θεό. Γνώρισα δυο άτομα που έρχονταν από τη Γεωργία (!!!) με τα πόδια μέσω Ουκρανίας και περπατούσαν σχεδόν κάθε νύχτα όλη νύχτα για να είναι στην κορυφή του Άθωνα την παραμονή της Μεταμορφώσεως.... κι εγώ δεν άντεξα. Δεν ειχα πίστη....

Γι αυτό και πέρασα μια δοκιμασία ψυχική, από την οποία δεν έχω βγει ακόμη. Θα προσπαθήσω να αρχίσω να ξαναπατώ το κλείστρο και θα αρχίσω να σηκώνω φωτογραφίες. Ελπίζω να αποκτήσω και πάλι την αυτοπεποίθηση που λείπει.

Σας παρακαλώ να με στηρίξετε, ώστε να ξεπεράσω το πρόβλημά μου .

Last edited:
Βλάση, κάνεις πολλά, ασχολείσαι με πολλά. Λίγη χαλάρωση κανένα δεν έβλαψε.....

Βλάση δε ξέρω αν είναι το ίδιο ή αν βοηθάει:

Κάθε (το πολύ δεύτερη) Κυριακή πάω στην εκκλησία του χωριού μου. Πριν από κάποια χρόνια, μια Κυριακή για ανεξήγητο λόγο καθώς έμπαινα μέσα, σταμάτησα στην είσοδο. Δε ξέρω τι με είχε πιάσει αλλά δε ένιωθα εντάξει ώστε να μπω μέσα.

Κάθισα έξω και απλά στεκόμουν για πολύ ώρα και τελικά δε μπήκα.

Δυστυχώς αυτό έγινε και την επόμενη Κυριακή, και την επόμενη, ώσπου πέρασαν δύο μήνες έτσι. Από κάποιο σημείο και μετά άρχισα (με την καλή έννοια) να ζηλεύω αυτούς που έμπαιναν μέσα και εγώ απλά στεκόμουν απ'έξω να τους κοιτάζω.

Άλλαξα εκκλησία και πάλι τίποτα.

Έψαξα να δω τι φταίει και μέσα από αυτή τη διαδικασία άρχισα και πάλι να παίρνω θάρρος ώσπου μια Κυριακή όλα ήταν όπως παλιά.

Απλά, κάτσε, ψάξε, επιμονή και υπομονή.

Καλή τύχη....

Οι δοκιμασίες είναι για να ξεπερνιούνται και να δυναμώνουμε ψυχικά . Όλοι μας έχουμε ιστορίες με δοκιμασίες να πούμε μικρές ή μεγάλες . Και τις σκεφτόμαστε και γινόμαστε σοφότεροι . Και δεν χρειάζεται να ωθούμε τον εαυτό μας στα όρια για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε.

Βλάση η λύτρωση έρχεται μέσα από επίπονες καταστάσεις...

Το μόνο που σου εύχομαι είναι να βρεις ξανά τον εαυτό σου και να προσφέρεις απλόχερα τις γνώσεις σου σε ανθρώπους που τις χρειάζονται..

Και δεν μιλάω αποκλειστικά για την φωτογραφία που τόσο αγαπάς

Πίστεψε τους ανθρώπους . Θα σε απογοητεύσουν συχνά , και ακόμα και οι αγαπημένοι σου και σίγουροι , κάποια στιγμή θα "φύγουν" και θα σε αφήσουν με τους υπόλοιπους - θα ψάξεις και ίσως ξαναβρείς κάποιους παλιούς , και κάποιους καινούργιους... Θα βρείς τη δύναμη μέσα σου , κανείς δεν μπορεί να στη δώσει με το κουταλάκι , απλά μπορεί να σου πει 2 - 3 κουβέντες και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη . Ψάξε μέσα σου και μίλα με τους γύρω σου...

Χιλια κομματια εχεις γινει Βλαση.

Κανε κρατει λιγο και μετα περιορισε τις δραστηριοτητες σου.

Ο κοσμος ειναι εκει εξω δεν φευγει.

Θα τα καταφερεις.

Γειά σου Βλάση μου !
Τίποτε δεν φταίει, απλά ζητάς πολλά απ'τον εαυτό σου. Οι "άλλοι" δεν είναι σημείο αναφοράς. Αυτό κάποτε θολώνει και δεν το βλέπουμε, η ηρεμία και η ξεκούραση θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τους φόβους. Από τρίτους να περιμένεις τα ελάχιστα: ξέρω σε αποκαρδιώνω, μα δεν γίνεται αλλιώς, ...πρώτα μαθαίνουμε γιά τον εαυτό μας, πρώτα αυτόν αγαπάμε με όλες τις αδυναμίες του ...και μετά οποινδήποτε και οτιδήποτε άλλο.

Δεν ξέρω αν το νιώθεις πάντως, αλλά αρκετοί εδώ μέσα έχουν νιώσει την καλοσύνη, την προσφορά και τις δυνατότητές σου. Έστω και εξ'αποστάσεως κάποιοι σ'αγαπάνε, να το θυμάσαι αυτό. Φιλούρες Σου ! Τα λέμε αύριο :ernaehrung004:

Μάλλον θα συμφωνήσω με τον Kosh. Από ότι καταλαβαίνω έχεις παρα πολλά ενδιαφέροντα, ταξιδεύεις, φωτογραφίζεις, γράφεις, διαβάζεις, διδάσκεις, δημοσιεύεις. Χαρά στο κουράγιο σου! Όμως κάποτε επέρχεται και κόπωση. Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε μπορούμε να κάνουμε όλο και λιγότερα πράγματα. Καλύτερα ίσως, λόγω εμπειρίας, αλλά λιγότερα. Μήπως πρέπει να αφήσεις κάποια ενδιαφέροντα πίσω σου;

... θα έχετε καταλάβει ότι κάτι τρέχει με τον Βλασίδη. Κι όχι μέσα στο avclub το οποίο υπεραγαπώ και θα συνεχίσω να το υπηρετώ.

Όμως στα τέλη Αυγούστου δέχθηκα ένα χτύπημα εσωτερικό (εμφάνιση προσωπικής αδυναμίας) που με εξάντλησε ψυχικά. Πολύ δύσκολα σηκώνω μηχανή, πολύ δύσκολα γράφω κάτι σοβαρό, και δεν μπορώ να δουλέψω παραγωγικα όπως παλιά.. μετά από 8-10 ώρες τα παρατώ, διότι χάνω την αυτοσυγκέντρωσή μου. Ακόμα και τα χλμ. που κάνω τα κάνω με πολύ κόπο και κούραση.

Γιατί; Τί φταίει;

Όπως ίσως θυμάστε στις 17 Αυγούστου ξεκίνησα να ανεβώ στην κορυφή του Άθω με τον πεθερό μου. Αυτό το ταξίδι με σημάδεψε... διότι λιποψύχησα , όταν όλοι οι άλλοι με πίστη εκπλήρωσαν το στόχο τους. Το δρομολόγιο ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας, ανεβαίνουμε στα 1500 μέτρα με κατακόρυφη ανάβαση και μετά από ξεκούραση, ανεβαίνουμε στην κορυφή, όπου ο κόσμος μένει όλη τη νύχτα και ψάλλει την αγρυπνία μέχρι να φέξει η επόμενη μέρα. Όλοι (καμιά 500αριά άτομα) όρθιοι οι περισσότεροι μέσα στο απόλυτο σκοτάδι στην κορυφή του βουνού και γύρω γύρω γκρεμός.

Εγώ ανέβηκα μέχρι επάνω, αλλά δεν άντεξα να μείνω... κατέβηκα στα 1500 μέτρα (στο εκκλησάκι της Παναγίας όπου πέρασα τη νύχτα). Η κάθοδος όμως από την κορυφή ήταν εξαιρετικά οδυνηρή ψυχικά, καθώς έβλεπα όλο τον κόσμο με πομπή να ανεβαίνει στην κορυφή. Κι όχι μόνον άνθρωποι προετοιμασμένοι ορειβατικά όπως εγώ. Αλλά άνθρωποι μεγάλοι στην ηλικία, χωρίς sleeping bags χωρίς αντιανεμικά (το βράδυ η θερμοκρασία έπεσε στους 5 βαθμούς και πάλι πανηγύριζαν διότι άλλες χρονιές όλη τη νύχτα έβρεχε καταρρακτωδώς!!!) χωρίς προμήθειες, με μόνο εφόδιο την πίστη.

Οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά υπήρχαν και πάνω από 100 άτομα από τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Ρωσία (πολίτες, όχι μοναχοί). Άνθρωποι που έζησαν μια ζωή ευτυχισμένη όπως εγώ, αλλά σε κάποια φάση είδαν να χάνουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους και στράφηκαν στο θεό. Γνώρισα δυο άτομα που έρχονταν από τη Γεωργία (!!!) με τα πόδια μέσω Ουκρανίας και περπατούσαν σχεδόν κάθε νύχτα όλη νύχτα για να είναι στην κορυφή του Άθωνα την παραμονή της Μεταμορφώσεως.... κι εγώ δεν άντεξα. Δεν ειχα πίστη....

Γι αυτό και πέρασα μια δοκιμασία ψυχική, από την οποία δεν έχω βγει ακόμη. Θα προσπαθήσω να αρχίσω να ξαναπατώ το κλείστρο και θα αρχίσω να σηκώνω φωτογραφίες. Ελπίζω να αποκτήσω και πάλι την αυτοπεποίθηση που λείπει.

Σας παρακαλώ να με στηρίξετε, ώστε να ξεπεράσω το πρόβλημά μου .

και μονον που καταθετεις εδω οτι λιποψύχησες σημαινει οτι εισαι λεβεντης και πολεμιστης....

συνεχισε φιλε και θα την βρεις την ακρη,βρες το κουραγιο και πηγαινε μονος σου ,πάρε και την μηχανή σου κοντά(αν θες μαζευομαστε και καμια δεκαρια Avclubers)

και προσεξε και λιγο τον εαυτό σου Βλάση λιγο ξεκούραση , λιγο ηρεμία, κανε ενα ταξιδι μονον για σενα

Ότι και να είναι αυτό που τα έχει βάλει μαζί σου, με αυτό το topic σου ήδη του έχεις κάνει την πρώτη νίκη. Μπράβο σου έχεις κότσια και θα το ξεπεράσεις(και οτι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό). Δε νομίζω οτι πολλοί μπορούν να κάνουν τέτοια κατάθεση ψυχής(και εγώ μέσα σ' αυτούς).

Σκεφτομαι τι να πω και δεν μου ερχεται τιποτα.Πρωτον γιατι μπορει να τα κανω χειροτερα και δευτερον γιατι πραγματικα η σκεψη μου αναγνωριζει τα ορια της δλδ τα ορια μου.Δεν γνωριζω τι ειναι αυτο που σε κλονισε τοσο η γιατι ηταν τοσο σημαντικο για σενα .
Ξερω οτι συμπασχω ...

διότι λιποψύχησα , όταν όλοι οι άλλοι με πίστη εκπλήρωσαν το στόχο τους. Το δρομολόγιο ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας, ανεβαίνουμε στα 1500 μέτρα με κατακόρυφη ανάβαση και μετά από ξεκούραση, ανεβαίνουμε στην κορυφή, όπου ο κόσμος μένει όλη τη νύχτα και ψάλλει την αγρυπνία μέχρι να φέξει η επόμενη μέρα. Όλοι (καμιά 500αριά άτομα) όρθιοι οι περισσότεροι μέσα στο απόλυτο σκοτάδι στην κορυφή του βουνού και γύρω γύρω γκρεμός.
.

Είσαι όμως τόσο σίγουρος ότι ήταν μόνη η πίστη που έδινε δύναμη στους λοιπούς και όχι ο "εγωϊσμός" που τους ωθούσε να μην αποτύχουν εκεί που όλοι οι λοιποί φαίνονταν να πετυχαίνουν; Μια και -όπως τουλάχιστον καταλαβαίνω από τα γραφόμενά σου- ήταν το τελευταίο αυτό που περισσότερο σου τσάκισε το ηθικό, γιατί να μην είναι και αυτό που έδινε δύναμη στους λοιπούς;

Νομιζω οτι αδικα κρινεις τον εαυτο σου .Δεν γινονται ολα τα πραγματα οταν θελει η λογικη .Για καποιο λογο συναισθηματικο ισως ,αρνηθηκες μια κατασταση ,και πολυ καλα εκανες .Οφειλουμε να πρωτα σεβομαστε τον εαυτο μας .Το αντιθετο θα ηταν λαθος .
Η σταση σου δειχνει ανθρωπο με αρχες και γενναιο .
Εχεις το σεβασμο μου και τον θαυμασμο μου.

Last edited:
Πολυ ενδιαφερον...

Νομιζω οτι το περιστατικο που αναφερεις πρεπει να αξιολογηθει ως μεμονωμενο. Ως η αφορμη και οχι η αιτια.

Γενικως, απο ο,τι εχω καταλαβει, εισαι ενας ανθρωπος υπερδραστηριος, με πολλες γνωσεις γενικες και ειδικες και πολλες ικανοτητες. Ως εκ τουτου εισαι ενας ανθρωπος εκ-παιδευμενος, με πολυ συνθετη προσωπικοτητα.

Επισης, με ολα αυτα τα ενδιαφεροντα συσσωρευεται πιεση.

Η συνθετη προσωπικοτητα ειναι και πιο δυσκολη στη διαχειριση της. Αυτο κανει και πιο εντονες τις κακες περιοδους.

Ολοι εχουμε τα πανω και τα κατω, σωματικα και ψυχολογικα. Συχνα αυτα τα δυο συνδεονται κιολας.

Δεν θα το συνεδεα με θεματα πιστης, αλλα με το λεγομενο "γνωθι σαυτον". Το πιο δυσκολο πραγμα ειναι να συμφωνησεις, να "τα βρεις με τον εαυτο σου". Νομιζω ακομη (κρινοντας απο τον εαυτο μου) οτι λιγο πολυ ολοι εχουμε παρομοιες περιοδους. Η διαφορα εδω ειναι οτι εσυ το εκφραζεις.
Γενικως, το οτι εχεις εντοπισει το προβλημα, ειναι το πρωτο απαραιτητο σταδιο.

-------------------------------------------------------

Σε καθε περιπτωση, πρεπει να αφαιρεθει απο τον τιτλο το "τελικη προσπαθεια". Τι θα πει τελικη? Υπαρχει καποια προθεσμια?

Και το "αυτοκαθαρση" ειναι ισως υπερβολικο? Οταν θα ξεπερασεις την περιοδο αυτη, θα εχεις ηδη κερδισει κατι, κανοντας μια προοδο. Μετα απο αυτο θα συνεχισεις να προοδευεις.

Ολα ειναι στο χερι σου, δεν υπαρχει κατι να φοβασαι.
--------------------------------------------------------

Καπου ειχα διαβασει το εξης (δεν θυμαμαι που, ουτε ποιος το ειπε):

"Δεν υπαρχει πιο σπανιο πραγμα απο την ευτυχια του σοφου".

Μάλλον αδικείς τον εαυτό σου,
το πιθανότερο να είναι θέμα κούρασης.
Όπως και να χει να είναι περαστικό.
Με τις καλύτερες ευχές -bye-

Φίλε Βλάση, έχω την εντύπωση ότι αναζητείς προβλήματα, αλλιώς δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό.

Η πίστη είναι κάτι που υπάρχει μέσα μας αλλά συνήθως πρέπει να υπάρξει κάποια σοβαρή αιτία ή λόγος για να δυναμώσει... Αυτοί οι άνθρωποι κανείς δεν ξέρει τι έχουν περάσει και τους ώθησε στην ανάβαση.

Απ'ότι κατάλαβα εσύ πήγες τουρίστας απλά για την εμπειρία... όχι φίλε μου δεν είναι έτσι...και στην θέση σου δεν νομίζω να τα κατάφερναν πολλοί (εγώ σίγουρα όχι!)

Σταμάτα να ψάχνεις για προβλήματα λοιπόν και απόλαυσε τα χομπυ σου τη δουλειά σου, φίλους και οικογένεια!

ερχεται καποιοα στιγμη ....μια περιοδος
νοιωθεις μονος , ενω ολα ειναι καλα γυρο σου
εσυ δεν το καταλαβαινεις ,εισαι απογοητευμενος

το χω περασει και εγω

τωρα διαβαζεις τους καλους φιλους που εχεις εδω μεσα και νοιωθεις καλυτερα.

.