Tesla Products

Απάντηση: Tesla home battery

Ναι, αλλά με 10.000 Ε (για τη όλη εγκατάσταση και συντήρηση), θα πλένεις τα ρούχα σου τσάμπα για 10 χρόνια... Ευκαιρία... :)

Απάντηση: Re: Tesla home battery

Καλή φάση. Θες παραπάνω από μία για ένα σπίτι και το βράδυ τη φορτίζεις με φτηνότερο ρεύμα που δεν ισχύει για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο και είναι φτηνότερο γιατί το παράγουν εργοστάσια που καίνε λιγνίτη.

Ποιο φθηνότερο ρεύμα? Το νυχτερινό? Αυτό που δουλεύει όποτε θέλει? Αυτό που μία δουλεύει και μία δεν δουλεύει? Έχετε τσεκάρει τα ρολόγια σας?

Όποιο θέμα ανοίγει με απώτερο σκοπό να περιορίσει ή να λουκετάρει το μεγαλύτερο μπ@ρδέλ@ για εταιρεία στο σύμπαν, είναι ευπρόσδεκτο σ' αυτό το φόρουμ.

Re: Απάντηση: Tesla home battery

Είναι όντως επανάσταση γιατί παίρνεις προϊόν Made in the USA με ελάχιστα μικρότερο κόστος συμβατικής OPzS αντίστοιχης χωρετικότητας (οι OPzV είναι σημαντικά πιο ακριβές και αποτελούσαν μέχρι τώρα την ιδανικότερη λύση).
Ο μόνος περιορισμός είναι ότι το μοντέλο των 10 kWh ενεργειακής χωρετικότητας περιορίζεται στο να δίνει φορτίο μόνο μέχρι 2 kW, οπότε ξεχάστε φούρνους, δυνατά σίδερα, πιστολάκια κλπ. Βέβαια με χρήση δύο kit αυξάνεται αντίστοιχα και η ισχύς εξόδου.
Αυτό το έκαναν μόνο και μόνο για να πιάσουν τη λειτουργική ζωή των 10 ετών, όχι γιατί δεν θα μπορούσε ο συσσωρευτής να δώσει περισσότερα (ο χρόνος ζωής μειώνεται όσο αυξάνεις το ρυθμό που τραβάς ρεύμα από το συσσωρευτή).

Να δούμε πως θα απαντήσουν οι Κινέζοι...τι θα μπορέσουν να προσφέρουν ανταγωνιστικά...

Όσο αφορά την πλήρη αυτονόμηση Larry θα χρειαστείς σίγουρα αρκετά παραπάνω από 1 τέτοιο και χωρίς χρήση φούρνου (τα υπόλοιπα με συσκευές Α++ και πάνω πιάνονται ίσως και με 2 τέτοια).

Από καθαρά τεχνο-οικονομικούς όρους πάντως συνεχίζει να συμφέρει να βάλεις φωτοβολταϊκά και να πουλάς το ρεύμα στη ΔΕΗ (είτε με feed-in tariff είτε με net metering).

Γιώργο μου περίμενα το post σου να σου πω την αλήθεια γιατί θυμάμαι ότι έχεις εμπειρία σε αντίστοιχες μελέτες, να μας βοηθήσεις και εμάς :-)

Να συμπληρώσω κάποια μικρά στοιχεία φήμες
Λέγεται ότι και το 7kWh είναι εσωτερικά 10 ώστε να μην πέφτει η φόρτιση του κάτω από 30%
Πιθανά να υπάρχει overprovisioning και στο 10αρι
Παρατηρείται ότι και στα αυτοκίνητα tesla το γεγονός ότι δεν αποφορτίζουν εντελώς είναι ένα από τα ‛μυστικά’ τις μακροζωίας της μπαταρίας τους

Κινέζικες λύσεις με αντίστοιχη τεκμηρίωση ή overprovisioning δύσκολα θα δούμε για οικιακούς χώρους νομίζω. Θα μου πεις φτιάχνεις τα υπόλοιπα συμπληρωματικά κυκλώματα μόνος σου…

Αλλά και πάλι η Tesla συνέχεια επιδεικνύει την ανωτερότητα των δικών της μπαταριών, λ.χ. το περιστατικό με την Boeing , όπου ο Musk τους είπε ελάτε να σας δώσουμε τις δικές μας μπαταρίες έχουμε λύσει τα προβλήματα που έχετε…
Η εσωτερική δομή της μπαταρίας , είναι μεγάλο θέμα ασφάλειας.
Και έχουμε δει τόσα ατυχήματα τα τελευταία χρόνια με μπαταρίες λιθίου…
Δεν είναι και λίγο πράγμα να βάζεις μέσα στο σπίτι σου τόσο μεγάλη ποσότητα μπαταριών που να έχουν (έστω πολύ μικρή) πιθανότητα ανάφλεξης.

Το ‛πακέτο’ – ‛λευκή συσκευή’ του Tesla είναι μπροστά. Σε όλους αυτούς τους τομείς: τεκμηρίωσης, αξιοπιστίας, προβολής (και αρα και προβολής πιθανών προβλημάτων), πακετάρισμα για σπίτι.

Έχεις δίκιο για το φούρνο , και μη ξεχνάμε και ηλεκτρικές σκούπες ή το σύνηθες air condition.
Δεν είναι εύκολο να καλυφτεί ένα κλασικό νοικοκυριό με μια μπαταρία, πιθανά ούτε με δύο, θα πήγαινα σε τρείς για νοικοκυριό κανονικό.

Αλλά μικρά εξοχικά, σπίτια σε χωριά, σπίτια μακριά από τον πολιτισμό,
με προσεκτική μελέτη, είναι εφικτά, χωρίς καν σύνδεση με τη ΔΕΗ -> και άρα αποφυγή όλων των τελών σύνδεσης παγίων κ.ο.κ.
Δε ξέρω φυσικά τι άλλα εμπόδια μπορεί να υπάρχουν γραφειοκρατικού τύπου για να μην έχεις σύνδεση καν με το δίκτυο.

Ποιο φθηνότερο ρεύμα? Το νυχτερινό? Αυτό που δουλεύει όποτε θέλει? Αυτό που μία δουλεύει και μία δεν δουλεύει? Έχετε τσεκάρει τα ρολόγια σας?...

Επειδή απόκτησα πρόσφατα αυτή την συνήθεια - κάθε βδομάδα θα ελέγξω τουλάχιστον μια φορά αν το νυχτερινό δουλεύει καλά (το ρολόι είναι 1 μέτρο απο σημείο απ'όπου περνάω πολλές φορές την ημέρα) και καθ'όλη την διάρκεια του χειμώνα μετρούσα την κατανάλωση ρεύματος που είχα για λόγους θέρμανσης , έτσι ωστε να κάνω τα κουμάντα μου σχετικά με το τι είδους θέρμανση με συμφέρει - μπορώ να πω οτι δεν διαπίστωσα κάποια στιγμή να μην δουλεύει.
Ενδεχομένως αν συμβαίνει σε εσένα, να έχει πρόβλημα ο μετρητής σου. Καλύτερα κάλεσε την δεη να τον αντικαταστήσει δωρεάν.

Re: Tesla home battery

Φυσικά είναι περιβαλλοντικά καλύτερη μόνο τα πρώτα δέκα χρόνια. Μετά την πετάς που ακριβώς; Περιβαλλοντικό ισοζύγιο λέγεται και περιλαμβάνει από το πόσο επιβαρύνεται το περιβάλλον για την κατασκευή ενός πράγματος, τη χρήση του, το ποσοστό του σε μονάδες χρήσης (πόσα από δαύτα χρησιμοποιούνται δηλαδή) και το τι γίνεται μετά το τέλος της ζωής του.

Είδη υπάρχουν οργανωμένα συστήματα για την ανακύκλωση μπαταριών και συσσωρευτών στην Ελλάδα
Ακόμα και για λιθίου
Δεν θυμάμαι εάν υπάρχει εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου στην Ευρώπη – πρέπει να υπάρχουν μονάδες κάπου βόρεια αλλά δε θυμάμαι, κατά τα αλλά αντίστοιχα ‛επικίνδυνα υλικά’ συνήθως μεταφέρονται στην Ασία για ανακύκλωση
(για τις κλασικές μολύβδου τύπου αυτοκινήτου υπάρχουν αδειοδοτημένες μονάδες στις Ελλάδα)

Θα έλεγα άρα να μην ανησυχείς για το εάν θα υπάρχει τρόπος ανακύκλωσης τους – θα υπάρξει λύση. Είναι χαρακτηρισμένα επικίνδυνα υλικά κατά ΕΕ και άρα λύση και σύστημα θα υπάρχει.
Φυσικά το θέμα είναι και ο πολίτης ο ίδιος να μην πετά αντίστοιχα υλικά απλά στους κάδους απορριμμάτων, ή ακόμα χειρότερα σε ρεματιές…

Απάντηση: Re: Απάντηση: Tesla home battery

...Αλλά μικρά εξοχικά, σπίτια σε χωριά, σπίτια μακριά από τον πολιτισμό,
με προσεκτική μελέτη, είναι εφικτά, χωρίς καν σύνδεση με τη ΔΕΗ -> και άρα αποφυγή όλων των τελών σύνδεσης παγίων κ.ο.κ.
Δε ξέρω φυσικά τι άλλα εμπόδια μπορεί να υπάρχουν γραφειοκρατικού τύπου για να μην έχεις σύνδεση καν με το δίκτυο.

Μπααα... το πρώτο που θα πάρουν οι κλέφτες που θα μπουν στο σπίτι μετά τον Οκτώβριο, θα είναι η μπαταρία...
Kαι άν εχεις εγκαταστήσει φωτοβολταικά απ'έξω, θα είναι κράχτης απο μακριά... :)

Re: Απάντηση: Tesla home battery

Ναι, αλλά με 10.000 Ε (για τη όλη εγκατάσταση και συντήρηση), θα πλένεις τα ρούχα σου τσάμπα για 10 χρόνια... Ευκαιρία... :)

Πόσες θέλει τώρα ένα σπίτι για να λειτουργήσει αυτόνομα και χωρίς πονοκεφάλους; 3-4; Και σε αυτό δεν είναι μέσα το κόστος της εγκατάστασης, φαντάζομαι ο έλληνας θεωρεί τον εαυτό του μάστορη και θα τα κάνει όλα μόνος του.

Ξαφνικά μου φαίνεται το αυτοκίνητό τους πιο οικονομικό :o

Επειδή απόκτησα πρόσφατα αυτή την συνήθεια - κάθε βδομάδα θα ελέγξω τουλάχιστον μια φορά αν το νυχτερινό δουλεύει καλά (το ρολόι είναι 1 μέτρο απο σημείο απ'όπου περνάω πολλές φορές την ημέρα) και καθ'όλη την διάρκεια του χειμώνα μετρούσα την κατανάλωση ρεύματος που είχα για λόγους θέρμανσης , έτσι ωστε να κάνω τα κουμάντα μου σχετικά με το τι είδους θέρμανση με συμφέρει - μπορώ να πω οτι δεν διαπίστωσα κάποια στιγμή να μην δουλεύει.
Ενδεχομένως αν συμβαίνει σε εσένα, να έχει πρόβλημα ο μετρητής σου. Καλύτερα κάλεσε την δεη να τον αντικαταστήσει δωρεάν.

Αν είχα μόνο εγω το θέμα, ασφαλώς και δεν θα έγραφα ελαφρά τη καρδία κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετά κρούσματα.

Σε εξοχική κατοικία με ηλιακό θερμοσίφωνο, μικρό ψυγείο και κουζίνα με φιάλη υγραερίου είναι ταμάμ.
Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια έχεις μία μπαταρία που δουλεύει από ελάχιστα έως καθόλου για 8-9 μήνες το χρόνο και φορτίζει συνέχεια...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Tesla home battery

Μπααα... το πρώτο που θα πάρουν οι κλέφτες που θα μπουν στο σπίτι μετά τον Οκτώβριο, θα είναι η μπαταρία...
Kαι άν εχεις εγκαταστήσει φωτοβολταικά απ'έξω, θα είναι κράχτης απο μακριά... :)

ΝΤαξ δεν υποσχέθηκαν λύση ασφάλειας κιόλας
Δεν δίνουν δώρο σκύλο

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν είχα μόνο εγω το θέμα, ασφαλώς και δεν θα έγραφα ελαφρά τη καρδία κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετά κρούσματα.

Θα μας έρθει το e-metering – και θα σε χακεύω χαχα
ΝΤαξ ούτε λύση για τα προβλήματα τιμολόγησης δεν είναι

Η κινηση της Tesla ειναι πολυ πιο μακροπνοη απο τα ιδια τα specs της μπαταριας.
Ξεκιναει να ηγηθει ενος ανταγωνισμου (οικιακου ρευματος) που ακομα δεν υφισταται ως αγορα.
Σοφα ποιωντας, δεν περιμενει να εξελιξει τις μπαταριες της στα 20KW και 10 amps για να
ξεκινησει το πατιρντι .... ΤΩΡΑ, που ο ανταγωνισμος δειχνει ανυπαρκτος (η μπουσουλαει).

Oσον αφορα την τακτικη να ΜΗΝ αφηνεις μια μπαταρια να εκφορτισει πληρως
ωστε να αυξησεις την ωφελιμη ζωη της .... αυτο ειναι γνωστο απο το 1950 !!!

Last edited:

Mυθος ...

που ισως να ισχυε για τις παλιοτερες μπαταριες που φευγαν απο το εργοστασιο χωρις να ειναι πληρως φορτισμενες.
Επρεπε να τις εκφορτισεις και φορτισεις ΠΛΗΡΩΣ ... για να παρεις το maximum της χωρητικοτητας της μπαταριας.
Κατι που δεν ειμαι καθολου σιγουρος αν ισχυει ακομα και για κεινες τις παλιες μπαταριες.

Με τις σημερινες μπαταριες ιοντων Λιθιου, ο δεικτης φορτισης πρεπει να κυμαινεται αναμεσα στο 80% και 40%.
Οχι οτι αυτο ειναι ενας απαραβατος κανονας για ολες τις μπαταριες. Δεν ειναι ολες οι μπαταριες ιδιες.
Αλλα καλο ειναι να μην φορτιζεται και εκφορτιζεται πληρως μια μπαταρια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Tesla home battery

Σε εξοχική κατοικία με ηλιακό θερμοσίφωνο, μικρό ψυγείο και κουζίνα με φιάλη υγραερίου είναι ταμάμ.
Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια έχεις μία μπαταρία που δουλεύει από ελάχιστα έως καθόλου για 8-9 μήνες το χρόνο και φορτίζει συνέχεια...

ΝΤαξ δεν υποσχέθηκαν λύση ασφάλειας κιόλας
Δεν δίνουν δώρο σκύλο...

Για να είμαστε δίκαιοι, αν ο όγκος βολεύει και το βάρος της μπαταρίας είναι κάτω απο πχ. 40-50 κιλά, μπορεί να υπάρχει εγκατάσταση στον τοίχο και η μπαταρία να μπαίνει κουμπωτή, άντε και με 2-3 μπουλόνια... Μια φορητή κατάσταση δηλαδή... Την βγάζεις απο το σπίτι και την πας στο εξοχικό. Στην επιστροφή την παίρνεις μαζί...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Tesla home battery

Για να είμαστε δίκαιοι, αν ο όγκος βολεύει και το βάρος της μπαταρίας είναι κάτω απο πχ. 40-50 κιλά, μπορεί να υπάρχει εγκατάσταση στον τοίχο και η μπαταρία να μπαίνει κουμπωτή, άντε και με 2-3 μπουλόνια... Μια φορητή κατάσταση δηλαδή... Την βγάζεις απο το σπίτι και την πας στο εξοχικό. Στην επιστροφή την παίρνεις μαζί...

:icon15:

Πως φαινονται οι ανθρωποι χωρις δισκοκηλη .... γμτ μου ....

Απάντηση: Tesla home battery

Γιατί εμείς θα την τοποθετήσουμε? Λες στην γυναικα, "μωρό μου πετάξου στο αυτοκίνητο και φέρε εκείνο το άσπρο διακοσμητικό απο το πορτμπαγκάζ και κρέμασέ το εδω στα δύο στηρίγματα..."

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

...και μετά την τοποθέτηση...

- μωρό μου βλέπεις εκείνα τα τρία σύρματα στον τοίχο?
- ναι
- για πιάσε το ένα
- ... το έπιασα
- αισθάνεσαι τίποτα ?
- όχι
- για πιάσε ένα απο τα άλλα δύο
- ... το έπιασα
- αισθάνεσαι τίποτα ?
- όχι
- ωραία... Λοιπόν, άκου τώρα προσεκτικά, κακομοίρα μου... Μην πιάσεις ποτέ το τρίτο, γιατί θα σε σκοτώσει.

Πας και σημειώνεις έτσι ποιό καλώδιο είναι η γείωση και ο ουδέτερος.

Μια μικρή λεπτομέρεια: η τιμή δεν περιλαμβάνει τον μετατροπέα DC-AC, και η τιμή του δεν είναι ευκαταφρόνητη για τόσο μεγάλη ισχύ, ειδικά αν έχεις και τριφασική εγκατάσταση.

Για τρια 10αρια Tesla θελεις ... 3500 X 3 = 10500 ευρωπουλα

Ξερω δυαρι στο κεντρο θεσσαλονικης (στην Καμαρα) που στοιχιζει (τιμη αγορας) 500 ευρα λιγοτερα :blink:

Πόσες χρειάζονται για ένα σπίτι, έχει υπολογίσει κανείς; Ή έστω ένα βαρβάτο Home cinema με τελικό για κάθε ηχείο ρε παιδί μου... :p