Tesla Products

Re: Tesla home battery

Ε, βαρβατιλα ... απαιτει βαρβατιλα ...

briefcase-full-of-money.jpg


Aντε .... σε καλη μερια, πεζεβεγκηδες .... -bye-
 
Απάντηση: Re: Tesla home battery

Mυθος ...

που ισως να ισχυε για τις παλιοτερες μπαταριες που φευγαν απο το εργοστασιο χωρις να ειναι πληρως φορτισμενες.
Επρεπε να τις εκφορτισεις και φορτισεις ΠΛΗΡΩΣ ... για να παρεις το maximum της χωρητικοτητας της μπαταριας.
Κατι που δεν ειμαι καθολου σιγουρος αν ισχυει ακομα και για κεινες τις παλιες μπαταριες.

Με τις σημερινες μπαταριες ιοντων Λιθιου, ο δεικτης φορτισης πρεπει να κυμαινεται αναμεσα στο 80% και 40%.
Οχι οτι αυτο ειναι ενας απαραβατος κανονας για ολες τις μπαταριες. Δεν ειναι ολες οι μπαταριες ιδιες.
Αλλα καλο ειναι να μην φορτιζεται και εκφορτιζεται πληρως μια μπαταρια.

οι αλλες που δεν ειναι (η)λιθιου;
Νικελιου-καδμιου ας πουμε,τι γινεται μ'αυτες;
 
Απάντηση: Tesla home battery

Πρώτα από όλα θέλει μελέτη περίπτωσης για κάθε κατοικία / χώρο. Ακόμη και αν η νοικοκυρά πλένει το μεσημέρι η το βράδυ και κατά τα άλλα όλα είναι ίδια, αλλάζει ο σχεδιασμός. Επίσης το θέμα είναι που είναι η κατοικία, πόσα Φ/Β μπορούν να μπουν, αν σκιάζονται, αν μπορεί να μπει κάποια μικρή ανεμογεννήτρια κλπ κλπ κλπ.
Οπότε το χοντρικά να δούμε τι θέλουμε = μελλοντικά προβλήματα και απογοήτευση.
Μια καλή πρώτη προσέγγιση μπορεί να αποκτήσει κάποιος και με δωρεάν λογισμικά, αν έχει διάθεση να διαβάσει λίγο.

Πάντως και οι κινέζοι μην νομίζετε ότι είναι τρελά πίσω. Μερικά χρόνια τώρα έχουν κυκλοφορήσει μπαταρίες λιθίου με ενσωματωμένους υπερπυκνωτές και κυκλώματα διαχείρισης της φόρτισης / εκφόρτισης που είναι τόσο έξυπνα ώστε να συνδέεις την μπαταρία απευθείας σε αναστροφείς / battery chargers που είναι προγραμματισμένοι για συμβατικές μπαταρίες μολύβδου οξέως βαθιάς εκφόρτισης. Προφανώς και αυτός ο σχεδιασμός θα διασφαλίσει ένα καλό χρόνο ζωής. Βέβαια και πάλι οι Κινέζοι τις πουλάνε σε τεμάχια όπως τις συμβατικές μπαταρίες και δεν τις έκανα μια ακόμη λευκή συσκευή όπως η Tesla.

To μέλλον κρίνεται άκρως ενδιαφέρον (και επιτέλους...εδώ και 10 χρόνια περιμέναμε ένα τέτοιο break-through στην αγορά, κάτι αντίστοιχο που γίνεται ταυτόχρονα με τα υδρογονοκίνητα οχήματα, από τη στιγμή που φτιάχτηκε ο πρώτος κορμός ανεφοδιασμού σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Γερμανίας και οι μεγάλες εταιρίες και κυρίως TOYOTA δεσμεύθηκαν για συγκεκριμένους σημαντικούς αριθμούς παραγωγής αντίστοιχων οχημάτων).
 
Re: Απάντηση: Re: Tesla home battery

οι αλλες που δεν ειναι (η)λιθιου;
Νικελιου-καδμιου ας πουμε,τι γινεται μ'αυτες;

Χωρις να ειμαι ειδημων, εχω την εντυπωση οτι θελουν 6-7 πληρεις φορτισεις/εκφορτισεις (οι Ni-Cd)
για να φτασουν το maximum της χωρητικοτητας τους. Καπου ακουσα, οτι οι υλεκτρολυτες μεσα στο στοιχειο
(μιας μπαταριας Νικελιου-Καδμιου) τεινουν να μαζευονται προς τα κατω, λογω βαρυτητας. Οποτε, θελει μια
πολυ αργη φορτιση και εκφορτιση, ωστε οι υλεκτρολυτες να διασκορπιστουν ομοιομορφα ωστε να μην
υπαρξουν dry spots, μεσα στο στοιχειο.

Ομως, ξερεις κατι ?

Αυτα τα ακουσα πριν εικοσι (και παραπανω) χρονια απο εναν συγκατοικο, φοιτητη ηλεκτρολογο στο ΑΠΘ.
Στον κοσμο των μπαταριων, εικοσι χρονια ειναι μια ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ. Ειναι τοσα πολλα αυτα που εχουν αλλαξει.
Ο Κυριακαρακος φαινεται να ειναι πιο αρμοδιος να γνωματευσει .... :p
 
Απάντηση: Tesla home battery

δε νομιζω να εχει αλλαξει και τιποτα στις παλιου τυπου μπαταριες.
Οποτε μαλλον ισχυουν αυτα που γνωριζαμε τοσα χρονια.
 
Re: Tesla home battery

Eχουν αλλαξει ομως στους φορτιστες.
Και μονο το γεγονος οτι υπαρχουν φορτιστες που δεν φορτιζουν πληρως μια μπαταρια .... αυτο,
κατι λεει !!! Ετσι δεν ειναι ?

Και βεβαια αναφερομαι στις rechargable (επαναφορτισιμες) μπαταριες. ΕΚΕΙ ειναι τα μεγαλα ζορια μας.
Οχι σε δυο ΑΑ για το remote control της LG.
 
Απάντηση: Tesla home battery

Αν μιλάμε για χρήση αντίστοιχη με αυτή της μπαταρίας της tesla η καλύτερη επιλογή τα τελευταία 20 χρόνια (ναι εξέλιξη ελάχιστη, απλά κάποια μείωση κόστους πριν καμιά δεκαετία, και λίγο καλύτερους βαθμούς απόδοσης) είναι οι συσσωρευτές τύπου OPzS. Αυτοί έχουν τον ηλεκτρολύτη σε υγρή μορφή. Οι OPzV είναι τα αδερφάκια τους που έχουν τον ηλεκτρολύτη σε μορφή gel και είναι πρακτικά maintenance free - αλλά κοστίζουν παραπάνω και για αυτό έχουν φτιαχτεί πατέντες αυτόματης ανατροφοδότησης ηλεκτρολύτη στις OPzS ώστε να αρκεί μόνο η προγραμματισμένη συντήρηση σε πιο αραιά διαστήματα.

Όσο για τους τύπους φορτίσεων χοντρικά συνήθως μιλάμε για κάποιους βασικούς τύπους (float, full, boost, equalization κλπ) και οι καλοί ρυθμιστές φόρτισης ενσωματώνουν περισσότερες από μία στρατηγικές. Πχ φορτίζουν καθημερινά το συσσωρευτή στο 85-90%, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ή αριθμό κύκλων φόρτισης εκφόρτισης κάνουν μια έντονη φόρτιση τουλάχιστον στο 95 % (πχ με αυτό τον τρόπο βοηθούν τους συσσωρευτές με υγρό ηλεκτρολύτη να αποδευσμεύσουν αέρια από όλο τον όγκο του συσσωρευτή). Οι δύο τύποι μπαταριών που ανέφερα πιο πάνω έχουν στοιχεία 2 V. Αν θέλεις 24 V σύστημα πρέπει να αγοράσεις 12 μπαταρίες στη χωρητικότητα που θες, αν θες 48 V πρέπει να αγοράσεις 24 μπαταρίες και να τις συνδέσεις σε σειρά κλπ. Επειδή οι πραγματικές συνθήκες δεν είναι τέλειες μετά από ένα αριθμό κύκλων φόρτισης/εκφόρτισης η φόρτιση των μπαταριών σε σειρά δεν θα είναι απόλυτα ίδια, θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Έτσι ενεργοποιείται το equalization charge που προσφέρουν μερικοί chargers, το οποίο επιδιώκει να φέρει όλους τους συσσωρευτές στο ίδιο επίπεδο φόρτισης. Και γενικά με όλες αυτές τις στρατηγικές και την αυτόματη έξυπνη εναλλαγή μεταξύ τους ελπίζεις να επιτύχεις μεγαλύτερο χρόνο ζωής.

Πάντως έχουν υπάρξει πολύ λίγα συστήματα όπου οι συσσωρευτές αυτοί έχουν αντέξει κοντά 20 χρόνια. Όμως σε εκείνες τις περιπτώσεις το γέμισμα με υγρά ήταν πάντα στην ώρα του και ποτέ δεν έμεναν χωρίς υγρά, υπήρχε σχετική υπερδιαστασιολόγηση ώστε τον περισσότερο καιρό να παίζουν πχ 70% με 90% επίπεδο φόρτισης και δεν έχει γίνει ποτέ βαθιά εκφόρτιση (πχ ποτέ κάτω του 40 %). Συνήθως ακόμη και αν η διαστασιολόγηση έχει γίνει σωστά στην αρχή, κάποια στιγμή ένας χρήστης θα την ξεσκίσει τη μπαταρία και θα πέσει σχεδόν στο 0%...Ε, αν αυτό επαναληφθεί 5-10 φορές η μπαταρία είναι σχεδόν έτοιμη για σκουπίδια πολύ γρήγορα.

Για τις λιθίου τώρα, δεν υπάρχει γενικός κανόνας μιας και υπάρχουν πολλές διαφορετικές χημείες στην αγορά. Έτσι άλλες μπορούν να παίξουν απροβλημάτηστα 10-90%, άλλες σε μικρότερο εύρος, άλλες έχει μετρήσει ο κατασκευαστής και έχει ενσωματώσει αλγόριθμο που να μην την αφήνει να πέφτει κάτω από 20-30% (και ο χρήστης τότε να βλέπει 0 % ώστε να μην επιδιώκει να πάρει το υπόλοιπο που απομένει) κλπ.

Η αυτονομία είναι γενικά ΔΥΣΚΟΛΗ υπόθεση, γιατί το σύστημα πρέπει να σχεδιαστεί για τις χειρότερες ημέρες σε παραγωγή ενέργειας που συχνά είναι το χειμώνα με μικρή χρονική διάρκεια ημέρας, μεγαλύτερες ανάγκες λόγω του ότι είμαστε σπίτι και έχει και κρύο και μπορεί να έχει και 3-4 ημέρες συνέχεια συννεφιά. Αν ο χρήστης μείνει για 2-3 ημέρες τότε από ενέργεια θα βρίζει και θα λέει δεν μου σχεδίασαν καλό σύστημα/οι συσκευές ήταν χάλια κλπ κλπ
Και αυτό οδηγεί στο άλλο άκρο - δηλαδή να υπερδιαστασιολογείς και να πετάς πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας το καλοκαίρι. Αυτό επειδή είναι πιο οικονομικό να πετάς αυτή την ενέργεια, παρά να την αποθηκεύεις για να την χρησιμοποιήσεις μήνες μετά.

Οικονομοτεχνικά πάντως στην Ελλάδα με ψυχρούς οικονομικούς όρους δεν συμφέρει η αυτονομία, εκτός αν προϋπολογίσεις όλα αυτά που πληρώνουμε εξτρά στους λογαριασμούς. Αν βέβαια έχεις εξοχικό 500-1000 μέτρα μακριά από το δίκτυο και πρέπει να πληρώσεις εσύ την επέκταση τότε ναι μπορεί και να συμφέρει και με οικονομικούς όρους.
Πάντως αυτό που έχει δειχθεί από πάρα πολλούς την τελευταία 2ετία εμφατικά είναι ότι ένα αυτόνομο σύστημα, αν κάνεις οικονομοτεχνική ανάλυση για μια 20ετία είναι σημαντικά οικονομικότερο από το να φτιάξεις ένα σύστημα με μια γεννήτρια diesel για να καλύψεις τις ίδιες ανάγκες. Αυτό προφανώς λόγω της τρελής μείωσης της τιμής των φωτοβολταϊκών και της αντίστοιχης τιμής του diesel. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει εδώ είναι ότι το αυτόνομο σύστημα έχει σημαντικά μεγαλύτερο αρχικό κόστος επένδυσης, ενώ το diesel έχει το κόστος του απλωμένο στο χρόνο με σημαντικά μικρότερο αρχικό κόστος επένδυσης.
 
Re: Tesla home battery

Η "μπαταριουλα" του Elon Musk (που, απο πολλους, παρομοιαζεται ως ο Tony Stark του πραγματικου κοσμου)
ισως να μπει στην τετραδα προϊοντων που επιασαν το 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ $ πωλησεις σε λιγοτερο απο 1 χρονο.

Τα υπολοιπα τρια ειναι το Viagra, το iPhone και .... το Tesla Model S (παλι του Elon Musk)

Race to the 1st billion.png

Oι παραγγελιες (την πρωτη βδομαδα) σκαρφαλωσαν στα 800 εκατομμυρια $ .... :blink:

http://energy-engineer.blogspot.gr/2015/05/can-teslas-battery-hit-1-billion-faster.html
 
Last edited:
Απάντηση: Tesla home battery

Με τέτοιο χρήμα να ρέει, λογικά θα γίνει η επανάσταση...αρκεί να αντέξουν τα πρώτα που θα βγουν για 4-5 χρόνια, πράγμα όχι πολύ απαισιόδοξο με τους περιορισμούς που επιβάλουν τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα και αλγορίθμους διαχείρισης.
Αναγκαστικά θα πάνε σε γραμμή παραγωγής, και ότι πάει εκεί φθηναίνει.
Αναμένοντας την κινέζικη απάντηση...
 
Re: Απάντηση: Tesla home battery

Με τέτοιο χρήμα να ρέει, λογικά θα γίνει η επανάσταση...αρκεί να αντέξουν τα πρώτα που θα βγουν για 4-5 χρόνια, πράγμα όχι πολύ απαισιόδοξο με τους περιορισμούς που επιβάλουν τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα και αλγορίθμους διαχείρισης.
Αναγκαστικά θα πάνε σε γραμμή παραγωγής, και ότι πάει εκεί φθηναίνει.
Αναμένοντας την κινέζικη απάντηση...

Πάντως για GigaFactory συζητάμε,
http://en.wikipedia.org/wiki/Gigafactory_1
Και θα ακολουθούσουν και άλλα

Δεν είναι καθόλου εύκολο να στηθούν αντίστοιχες ανταγωνιστικές γραμμές παραγωγής – και δεν έχει ακουστεί καμιά αντίστοιχη επένδυση ως τώρα
 
Απάντηση: Tesla home battery

Βασικά αυτό που ελπίζω να προκύψει από Κίνα πλευρά είναι LiFEPO4 συσσωρευτές με το μισό κόστος της ολοκληρωμένης λύσης της Tesla...Αυτό θα είναι υπέρ-αρκετό.
Σήμερα μιλάμε για πραγματικό κόστος αγοράς κάπου στα 50 για κάθε στοιχείο 3.2/3.3 V στα 60 Ah περίπου στην καλύτερη των περιπτώσεων...
 
Re: Tesla home battery

Eνα φιλαρακι μου ενθουσιαστηκε τοσο πολυ με την Tesla Battery που ξεστομισε το αμιμητο
"να δω τι θα χεις να λες εσυ, που μας εχεις φαει το κεφαλι με το εργοστασιο συντηξης στην Γαλλια".

Τον αφησα λιγο να χαρει ..... και μετα απο λιγο του λεω
- "Μητσο, η Tesla σου καποια στιγμη ... θα ξεφορτισει. Ποια ΠΗΓΗ θα τις βρεις να την φορτισει ?"
- "Ωχ, το ξεχασα αυτο ! ...."
- "Εμεις, να σε ενημερωσω, εχουμε την φθηνοτερη ενεργειακη πηγη ... τον Λιγνιτη"
- "Ναι αλλα πεθαινει κοσμος απο την καπνα εκει στην Πτολεμαιδα"
- "Γιαυτο καποιοι θελουν να επενδυσουν σε κατι πιο καθαρο, οπως η Πυρηνικη Συντηξη"
- "Το εργοστασιο στην Γαλλια ? Που θαααααα γινει ? Και θααααα ξεκινησει ?"
- "Αλλιως ... υπαρχει και ο Λιγνιτης με τον οποιο πεθαινει κοσμος στην Πτολεμαιδα"
......
- "Ελα μωρε, καποιο καταλοιπο θα αφηνει και αυτο. Πυρηνικα χρησιμοποιει ...."


Εκει ..... σταματησα. Τον αφησα να το ψαξει μονος του (αν το ψαξει μονος του).
Ζημια θα εκανα αν το προχωραγα ..... :p
 
Re: Tesla home battery

Πυρηνική σύντηξη?
Ή εγώ κάτι έχασα η το φιλαράκι σου είναι time traveler! :flipout:

ΥΓ. Η βασική ιδέα της tesla είναι να φορτίζει απο τον ήλιο.
 
Re: Tesla home battery

Οχι βρε .... (το χουν οι μερες μου φαινεται :p)

Το δικτυο ηλεκτροδοτησης (ειτε εδω ειτε στο εξωτερικο) εχει καποια πηγη.
Ο φιλαρακος μου ξεχασε οτι καποια στιγμη θα ξαναφορτισει την μπαταρια.
Οτι η μπαταρια ΔΕΝ ειναι μια ανεξαντλητη πηγη ενεργειας (!!!) που την
βαζεις στον τοιχο και αποσυνδεεσε για παντα απ'τον λογαριασμο της ΔΕΗ.

Εκει τωρα, θελησε να μου την βγει σχετικα με την πυρηνικη συντηξη.
Οτι ποιος χρειαζεται πυρηνικα εργοστασια οταν εχει μια θαυματουργη
μπαταρια που κραταει για παντα (ελα ? :blink: ποιος ηρθε ? :blink:)

Να πω την αληθεια, ετσι οπως διαβασα το αρχικο αρθρο του Ναθ ....
το ιδιο πιστεψα και εγω. Την πατησα, πρωτος και καλυτερος ! :p
Οχι μονο αδειαζουν τα στοιχεια της μπαταριας, αλλα με τον χρονο ....
ΔΕΝ θα γεμιζουν και στο maximum. Οποτε, ποιος απεξαρτηθηκε και
απο τι ? Η απαντηση ειναι > αυτος που θελει 2-3 μερες αυτονομης ηλεκτρο-
δοτησης στο εξοχικο του και ΧΩΡΙΣ τα επικινδυνα σκαμπανεβασματα τασης της ΔΕΗ.

Αυτο, ΔΕΝ περιλαμβανει ολους !
 
Last edited:
Re: Tesla home battery

Η ιδέα είναι ότι θα φορτίζεις την μπαταρία την ημέρα με τον ήλιο και τη νύχτα με το μειωμένο τιμολόγιο και θα την χρησιμοποιείς τις ώρες μεγάλης κατανάλωσης, δηλαδή πρωί και βράδυ.
Όσο για την πυρηνική σύντηξη το σχετικό εργαστήριο στην Γαλλία έχει προϋπολογισμό όσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί του 2004. Ποιο από τα δύο είναι καλύτερη επένδυση;
 
Re: Tesla home battery

Δεν καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό με αυτα τα Powerwall !!!

http://www.bloomberg.com/news/artic...new-battery-doesn-t-work-that-well-with-solar

Μόνο το μοντέλο των 7KWh είναι κατάλληλο για συνεχή χρηση, το 10αρι είναι μόνο για backup (μόνο 50 κύκλοι φόρτισης ανα ετος)

Oι τιμές που διαβάζουμε (3000$) είναι χονδρικής στον εγκαταστάτη .. στον τελικό καταναλωτή υπολογισε 2Χ

Δεν είναι λύση για αυτονομία (λόγω οριου 2KW ανα μονάδα εκτος αν βάλεις πάνω απο ενα .. και μάλλον χρειάζονται τρία για ενα μέσο σπίτι), και πάλι θέλει προσευχές να έχει ήλιο τουλάχιστον μέρα παρα μέρα ..

Επίσης μια τυπική εγκατάσταση στέγης 10KW μπορεί να φτάσει να παράγει πάνω από 50ΚWh την μέρα το καλοκαίρι, υπολόγισε ποση θα πάει χαμένη χωρίς σύνδεση στο δίκτυο ..

Εφόσον υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο, τουλάχιστον με τις τρέχουσες τιμές και νομικό καθεστώς, δεν συμφέρει να αποθηκεύεις την ενέργεια απο τα ΦΒ σου αλλά να την πουλάς και να αγοράζεις οταν χρειάζεσαι (0,24+ πωληση, 0,15-0,20 αγορά με όλα μέσα δηλ. κόστος ενέργειας και δικτύων).