Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Bρηκα στα συρταρια δυο σετακια εξωλκεων χαλασμενων βιδων που δεν θυμαμαι να τα εχω δοκιμασει ποτε, δεν ετυχε δηλαδη, καθως χρησιμοποιουσα αλλους τροπους.

Το αριστερο σετ εχει δυο πλευρες, η μια εχει ενα τρυπανι για να προετοιμασει την χαλασμενη βιδα για τον εξωλκεα και το δεξι σετ εχει μονο τον εξωλκεα και εχει στελεχος HEX που μπορει να χρησιμοποιηθει και σε παλμικα.
OwAYN9Jh.jpg

Στον τακο των δοκιμων βιδωσα μια βιδα και με το πολυεργαλειο, με το ειδικο bit, λειανα το εσωτερικο της κεφαλης της βιδας
HYzWEZVh.jpg

H βιδα εγινε εντελως λεια..
mOpV8qzh.jpg

Η βιδα ξεβιδωθηκε με τον εξωλκεα που ειχε το εξαγωνο τσοκ. Το αλλο bit δεν εκανε τιποτε, δεν μπορουσε να γαντωσει πουθενα.
lwr9XiGh.jpg

Eδω οι δυο εξωλκεις. Αν και ιδιας φιλοσοφιας, η κατασκευη ειναι διαφορετικη.
BA07Wzyh.jpg

Αυτο ειναι το καλο σετακι που δεν θυμαμαι απο που το ειχα αγορασει, ισως απο το banggood.
qzgzuaAh.jpg

To αλλο το ειχα παρει 2-3 ευρω απο το Αμαζον Αγγλιας

Το αριστερό σετ είναι ίδιας φιλοσοφίας με το Speedout που είχε πολυδιαφιμηστει μια εποχή.
Πέρσυ που χρειάστηκε να βγάλω τις βίδες του μηχανισμού κλειδώματος του αυτοκινήτου έπρεπε να ξεβιδωσω δύο βίδες όπου το κεφάλι κοβόταν σε συγκεκριμένα Νμ κατά τα βιδωμα αφήνοντας φλατ κεφαλή για αντικλεπτικους λόγους.
Ευτυχώς δούλεψαν μια και μοναδική φορά και μετά αχρηστευθηκαν.

Αν βρείτε κάτι καλό σε τέτοιο εργαλείο με ενδιαφέρει.

Με φιόγκο Χριστούγεννιατικο όμως.
Χεχεχεχε.

Μετά κόπων και βασάνων ξεβιδωσα τις βίδες πατριωτακι.
Ήταν και τέτοιο το σημείο που έπρεπε να δουλέψω με γωνιακό προσάρτημα στο δράπανο.

Αυτά τα εργαλεία είναι λίγο πονεμένη ιστορία, δύσκολα θα βρείς κάποιο πολύ καλό στα ερασιτεχνικά που ψάχνουμε εμείς.
Εννοώ εργαλεία που θα σου βγάλουν κλωτσημένη βίδα αλλά παλιά, βίδα που το σπείρωμα είναι σκουριασμένο και κολλημένο, όχι βίδα που βιδώθηκε πριν 5 λεπτά.
Βίδα φρακαρισμένη που, ακριβώς επειδή είναι πολυκαιρισμένη και κολλημένη, σου χάλασε και την κεφαλή στην προσπάθεια να την ξεβιδώσεις.
Αυτές τις περιπτώσεις τις σιχαίνομαι, πολύ μπελάς πολύ ταλαιπωρία και συνήθως κάθεσαι πάνω στο παγωτό.
Τα τελευταία που δοκίμασα ήταν κάποια Wolfcraft αυτού του στυλ
36BC16EA-F004-436A-B885-B2D519B42623.jpeg

αλλά τζίφος… μόλις πήγαινε να μαγκώσει κλότσαγε, κι όσο επέμενες τα πράγματα γίνονταν χειρότερα γιατί το μέταλλο ζεστενόταν και κλότσαγε πιο εύκολα.

Δουλειά έκανα μ’αυτά της Toptul αλλά πρίν δούλεψε τρυπάνι κι άνοιγμα τρύπας ώστε να «φωλιάσει» ο εξολκέας με τις ανάποδες ραβδώσεις και - επιτέλους - να βγεί η βίδα.

53928DA6-D328-4BD6-9B24-6E5F607C3222.jpeg

Απ’τις χειρότερες αβαρίες που μπορεί να σου τύχουν, να σου κλωτσήσει η βίδα ή ακόμα χειρότερα να σου σπάσει…
Τις σιχαίνομαι.
Και η χρήση λιπαντικού εκ των ουκ άνευ, δεν το συζητάω.

Last edited:
  • Like
Reactions: nickolas
Σπασιμο μικρης λαμαρινοβιδας inox 3.5-4mm σε σπειρωμα αλουμινιου. Τον ήπιες απλά.....και μου τυχαινει καποιες φορες το χρονο. Ομως δεν ασχολουμαι, καθως δεν κατάφερα ποτέ ως τωρα αναιμακτη και επιτυχη επεμβαση και διαθετω ολα τα στυλ εξολκεων βιδων.

Αν σου ξανατυχει τετοια περιπτωση, ανεβασε καμμια φωτο γιατι για ολα σχεδον υπαρχει λυση.

Εκει που πραγματικα ειναι σκουρα τα πραγματα ειναι να σου κατσει φαγωμενη/σπασμενη βιδα σε βαθεια στενη εσοχη.

• Like
Reactions: nickmanak
αν δεν εχει εστω και λιγο κεφαλακι να προεξεχει, αν δεν κανεις τιποτα με εξολκεα, η μονη λυση αλλά βαβουρα , χαμενος χρονος, πιθανοτητα ζημιας κλπ, ειναι να τρυπησεις την βιδα με αντιστοιχο τρυπανι και αν κανεις λαθος και σου ξεφυγει , τοτε να ανοιξεις νεο σπειρωμα με χοντρυτερο τρυπανι-κολαουζο αν υπαρχει ψωμι γυρω

- Αν δεν προεξέχει τίποτα δοκιμάζουμε με πόντα με καλή μύτη και σφυρί. Μικρές σφυριές ώστε ν' αρχίσει να ξεβιδώνει σιγά σιγά.
- Αν υπάρχει η δυνατότητα κολλάμε (ηλεκτροκόλληση κ.λ.π., όχι uhu και τέτοια...) κάτι επάνω στο σπασμένο σώμα και ξεβιδώνουμε με αυτό.

• Like
Reactions: nickmanak
Ευτυχώς δεν μου έχει κάτσει μέχρι τώρα. Φαντάζομαι μια τεχνική δεν βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις αλλά κάποιος φίλος εκτός φόρουμ που καταπιάνεται και αυτός με μαστορέματα, σε μια περίπτωση που του είχε κάτσει, με ένα dremel διαμόρφωσε την κεφαλή της βίδας για ίσιο κατσαβίδι και κατάφερε να την αφαιρέσει

• Like
Reactions: mikemtb
- Αν δεν προεξέχει τίποτα δοκιμάζουμε με πόντα με καλή μύτη και σφυρί. Μικρές σφυριές ώστε ν' αρχίσει να ξεβιδώνει σιγά σιγά.
- Αν υπάρχει η δυνατότητα κολλάμε (ηλεκτροκόλληση κ.λ.π., όχι uhu και τέτοια...) κάτι επάνω στο σπασμένο σώμα και ξεβιδώνουμε με αυτό.
Αυτα αν σου δινει χερι το σημειο που ειναι η βιδα.
Εδω τι να κανεις....
1665561626919.png

Χτες πήρα το καθαριστικό για ρετσίνια της Stihl, κάποιος είχε γράψει στο φόρουμ για αυτό. Το ήθελα για καθάρισμα των δίσκων του παγκοπρίονου από τα ξεραμένα ρετσίνια, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έκανε δουλειά. Και πάλι ήθελε πολύ τρίψιμο, περισσότερο από ότι αν βάλεις οινόπνευμα. Ίσως τα 10λεπτά που περίμενα για να μουλιάσει το ρετσίνι να ήταν λίγα.
Εδώ ο δίσκος που χρησιμοποιώ για να βγάζω σανιδάκια από τα καυσόξυλα. Οι άλλοι δίσκοι είναι γενικά πολύ πιο καθαροί αλλά και πάλι δύσκολοι επειδή έχουν πιο πολλά (και μικρά) δόντια. Για να τους καθαρίσω όλους με σπάτουλα πανάκι και οινόπνευμα μου παίρνει κάνα 2ωρο. Αν έχει βρει κανείς λύση για να γίνεται πιο ξεκούραστα αυτή δουλειά να μας το πει.
20221011_191136.jpg

εγω με καθαριστικο ηλεκτρικών επαφων τα βγάζω από το αυτοκίνητο αλλα δεν εχω δοκιμασει σε εντελώς ξεραμένα. ισως με βενζίνη;

Για να βγαλεις τα ρετσινια το υλικο προς χρηση θα πρεπει να κανει αντιδραση....
Τετοιο υλικο ειναι οποιο περιεχει δυαλιτη...οπως το παρακατω..

Εγω οπως εχω αναφερει πολλες φορες τα ρετσινια τα βγαζω με ελαφρυ δυαλιτικο Νιτρου.....
Δημητρη εαν δεν εχεις να σου φερω λιγο οταν θα ανεβω....

• Like
Reactions: nickolas and dk31
Εγω οπως εχω αναφερει πολλες φορες τα ρετσινια τα βγαζω με ελαφρυ δυαλιτικο Νιτρου.....
Δημητρη εαν δεν εχεις να σου φερω λιγο οταν θα ανεβω....
Κάνε τον κόπο ρε Κωστή. Λίγη ποσότητα, ίσα για την δοκιμή.

• Like
Reactions: KOSSTV