Θανατική ποινή , Ναι ή Όχι;

Re: Απάντηση: Θανατική ποινή , Ναι ή Όχι;

για να γίνουν αυτά που λες, θα απαιτείτο αναθεώρηση του Συντάγματος. Και πάλι, αμφίβολο είναι εάν θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν, καθώς το άρθρο 2 § 1 του Συντάγματος, που μιλάει για σεβασμό και προστασία της αξίας του ανθρώπου, ανήκει στις διατάξεις που ρητώς εξαιρούνται από οποιαδήποτε αναθεώρηση.

και να αναθεωρηθει το Σ

δε θα αποτελει ουτως η αλλως παραβιαση της εσδα?

(13ο πρωτοκολλο νομιζω)

παντως νομιζω δεν εχει

καταργηθει για εσχατη προδοσια σε καιρο

πολεμου.

(αν και λογω εσδα και αυτο
''εξασθενει'')

Εντελώς θεωρητικώς εάν το Σύνταγμα καθιέρωνε ρητώς μία ποινή πχ καταναγκαστικών έργων για συγκεκριμένα εγκλήματα (και όχι εάν απλώς αίρονταν οι απαγορεύσεις του), βάσει της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου θα υπερίσχυε από οποιαδήποτε αντίθετη ρύθμιση υποδεέστερου κανόνα δικαίου.

Η θανατική ποινή έχει εξαλειφθεί και από τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, με τον Ν. 3289/2004 (κύρωση ακριβώς του 13ου πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ), συνεπώς δεν προβλέπεται ως ποινή στη χώρα μας για καμία περίπτωση.

Δηλαδή Τάσο στο πεδίο της μάχης, ο ανυπάκουος στρατιώτης δεν κινδυνεύει από επί τόπου εκτέλεση;

Πιστεύω ότι όσοι είναι υπέρ της θανατικής ποινής μπορούν να κατατάσσονται σε δύο απόψεις-θεωρήσεις:

α) είμαι κατά της θανατικής ποινής αλλά επειδή πιστεύω ότι θα περιορίσει την εγκληματικότητα τελικά την ανέχομαι.

β) είμαι υπέρ της θανατικής ποινής γιατί τους αξίζει τους συγκεκριμένους εγκληματίες.

Να πω την αλήθεια πιστεύω ότι μόνο η (β) θέση υπάρχει κατά βάθος σε όλους τους υπέρμαχους και η (α) είναι λίγο πολύ πρόσχημα....

Προσωπικά είμαι κατά της θανατικής ποινής, κάθετα, οριζόντια και σε όλες τις περιπτώσεις. Από κει και πέρα θέλω ένα σοβαρό σύστημα σωφρονισμού και όταν μιλάμε για ισόβια να τα εννοούμε.

Αλλά και πάλι ποιος μπορεί να ξέρει με τι ψυχολογία βγαίνει ένας άνθρωπος μετά από 20-25 χρόνια στην φυλακή; Ποιος μπορεί να πει κάτι σοβαρό επ αυτού και όχι εικασίες;

Τελικά έτσι κι αλλιώς μιλάμε για μία δύο περιπτώσεις τον χρόνο που πιθανά να έφταναν στο απόσπασμα. Και μπορεί να είναι όλη η κοινωνία των εκατομμυρίων πολιτών όμηρος στην βαρβαρότητα που υπαγορεύουν τα βιώματα και η ψυχή ενός ή δύο διαταραγμένων δολοφόνων;

Και μην έχετε στο μυαλό σας εμπόρους ναρκωτικών και τα σχετικά. Εκεί τα λεφτά και τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που ξεφεύγουν και θα συνεχίσουν να ξεφεύγουν της δικαιοσύνης.

Μόνο κάτι αβοήθητοι απελπισμένοι φτωχοδιάβολοι θα την πληρώνουν τελικά. Και στις ΗΠΑ έτσι δε γίνεται;

Τι θα κάνω αν σκοτώσουν το παιδί μου; Μπορεί και να αυτοδικήσω αν έχω την ευκαιρία. Δηλαδή θα αφαιρέσω μια ζωή για να ικανοποιηθώ συναισθηματικά. Μπορεί ακόμα και να εκσπερματίσω την ώρα που θα τον σφάζω. Ή μήπως καλύτερα να περιμένω από την πολιτεία να θεσπίσει συνταγματικά αυτή την ...εκσπερμάτιση;

Εγώ πάλι θεωρώ νίκη της κοινωνίας και του πολιτισμού μας τον σωφρονισμό. Εκεί που μπορεί να υπάρξει (γιατί σε σχιζοφρενείς η κατάσταση είναι δύσκολη). Θεωρώ δηλαδή νίκη την κοινωνική επανένταξη του βαρυποινίτη, που πραγματικά θα έχει μετανιώσει για τις πράξεις του. Θέλω να κερδίζουμε ανθρώπους και όχι να χάνουμε. Γιατί στην τελική όταν κάποιος διαπράττει έναν φόνο, χάνονται δύο άνθρωποι. Ο νεκρός και ο φονιάς. Και θα μπορούσαν με κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις να προσφέρουν έργο και οι δύο στην κοινωνία. Με αυτήν την έννοια όχι μόνο είμαι κατά της θανατικής ποινής, αλλά και κατά των ισοβίων δεσμών. Θα ήθελα φυλακές που θα σωφρόνιζαν και θα προετοίμαζαν τους κρατουμένους για μια κοινωνική επανένταξη. Που θα έδιναν στους κρατουμένους τα εφόδια να βγουν και να ενταχθούν στην κοινωνία με νόμιμο τρόπο. Εφόδια που μπορεί αυτοί οι άνθρωποι ποτέ να μην είχαν τη δυνατότητα να πάρουν από κανέναν πριν εγκληματίσουν. Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται μιας δεύτερης ευκαιρίας. Και το γεγονός ότι κάποιοι δεν την έδωσαν όταν έπρεπε να τη δώσουν, δεν σημαίνει ότι πρέπει και αυτοί να την στερηθούν από εμάς που καυχιόμαστε και κομπάζουμε για τον πολιτισμό μας.

Φίλε Φώτη, δεν ξέρω αν έχουν την ίδια άποψη και οι συγγενείς των νεκρών (ιδιαίτερα των 18-25-30 ετών) την ίδια γνώμη...

Φυσικά και δεν θα την έχουν. Και φυσικά το θέμα είναι και δικό τους και όχι μόνο του κοινωνικού συνόλου. Και δεν αποκλείω να αλλάξω άποψη αν ξαφνικά μου σκοτώσουν ένα συγγενή πρώτου βαθμού. Αλλά τώρα, τη στιγμή που μιλάμε αυτή είναι η άποψή μου. Και να σου πω και το άλλο. Του πατέρα μου του έσπασε ένα καλόπαιδο τον ώμο για να του βουτήξει μια φωτογραφική. Ουδέποτε ευχήθηκα να σπάσει ο ώμος του δράστη. Θα προτιμούσα να μπορούσε αυτό το παιδί να έβρισκε μια δουλειά και να μην ξαναέκλεβε. Έτσι δεν θα ξανακινδύνευε ούτε ο πατέρας μου ούτε κανείς άλλος από αυτόν.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να γίνει σχετικώς ασφαλής πρόβλεψη ότι ο φονιάς δεν θα ξανασκοτώσει.

Για παράδειγμα το παιδί από την Κατερίνη, που σκότωσε τον πατέρα του που το βίαζε και τη μητέρα του που το ανεχόταν.
Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που δεν διορθώνονται ούτε στα 30 χρόνια.
Θεωρείτε σωστό πχ που δίνονταν άδειες στον επικεφαλής της περίφημης "εταιρίας δολοφόνων"? Που σε μία από αυτές, την κοπάνησε μάλιστα....

Δεν μπορεί να αφήσουμε τόσο ελεύθερα την κρίση σχετικά με την εκτέλεση ή μη μίας δικαστικής απόφασης σε "ειδικούς" και δη "ανεύθυνους".

Re: Απάντηση: Re: Θανατική ποινή , Ναι ή Όχι;

Πολύ αφηρημένες έννοιες και αντικείμενο....
Εγώ λέω γιά να μή χάνουμε χρόνο, κρέμασμα και άναμα μιάς φωτίτσας από κάτω...

χα χα χα χ χα χα χα χα χα χα!! Τι ωραία που τα λες!!!

...
Θα προτιμούσα να μπορούσε αυτό το παιδί να έβρισκε μια δουλειά και να μην ξαναέκλεβε. Έτσι δεν θα ξανακινδύνευε ούτε ο πατέρας μου ούτε κανείς άλλος από αυτόν.

Μακάρι να ήταν έτσι απλά τα πράγματα... Τις περισσότερες φορές όμως δεν είναι "παιδιά", ούτε κλέβουν γιατι δεν βρίσκουν δουλειά... Ούτε αμόρφωτοι... Ούτε ανίδεοι για το τι κάνουν για να χρειστούν σωφρονισμό...

Απάντηση: Re: Θανατική ποινή , Ναι ή Όχι;

Μακάρι να ήταν έτσι απλά τα πράγματα... Τις περισσότερες φορές όμως δεν είναι "παιδιά", ούτε κλέβουν γιατι δεν βρίσκουν δουλειά... Ούτε αμόρφωτοι... Ούτε ανίδεοι για το τι κάνουν για να χρειστούν σωφρονισμό...

Παιδιά ή όχι, ανίδεοι ή προϊδεασμένοι, μορφωμένοι ή αμόρφωτοι, χρειάζονται ή όχι σωφρονισμό, μια πολιτισμένη πολιτεία δεν μπορεί να εκδικείται για να ανακουφίζεται με το χυμένο αίμα το λαϊκό αίσθημα. Εγώ ή εσύ Γιώργο μπορούμε έστω εν βρασμώ να εκδικηθούμε. Είναι κατακριτέο και καταδικαστέο αλλά ανθρώπινο. Η οργανωμένη πολιτεία ποτέ!

Και τελικά επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για περιπτώσεις μετρημένες στα δάχτυλα. Πρακτικά δεν επιβαρύνουν απολύτως καθόλου ούτε καν τον προϋπολογισμό αν εγκλεισθούν ισόβια. Δεν μπορώ να ανεχθώ οι θεσμοί που με κυβερνάνε να βουτάνε τα χέρια τους στο αίμα. Ούτε καν για τους συνταγματάρχες της χούντας!

Και κάτι ακόμα: Κάθε χρόνο 1500 με 2000 ίσως και περισσότεροι συμπατριώτες μας σκοτώνονται στην άσφαλτο. Πόσοι δολοφονούνται από στυγερούς δολοφόνους; Έχουμε καταλάβει ότι κάθε φορά που μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας κινδυνεύουμε 1000 φορές περισσότερο να χάσουμε την ζωή μας εκεί παρά να δολοφονηθούμε με άλλον τρόπο;

Ή μήπως βλέπουμε πολύ βία στην τηλεόραση και έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα;

Πετάξτε την τη ρημάδα! Άλλοι άνθρωποι θα γίνετε.....

Κι όμως, η ποινή εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και τον σκοπό της εκδίκησης. Είναι η πιο "πρωτόγονη" λειτουργία της ποινής και χαρακτηριστικό των αρχαίων συστημάτων ποινικής μεταχείρισης, όμως εξακολουθεί να υπάρχει σε έναν πολύ μικρότερο ασφαλώς βαθμό και στα σημερινά. Η ποινή είναι και εκδίκηση, έστω παρέργως εξυπηρετείται και αυτός ο σκοπός μέσω της επιβολής της.

Κι όμως, η ποινή εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και τον σκοπό της εκδίκησης. Είναι η πιο "πρωτόγονη" λειτουργία της ποινής και χαρακτηριστικό των αρχαίων συστημάτων ποινικής μεταχείρισης, όμως εξακολουθεί να υπάρχει σε έναν πολύ μικρότερο ασφαλώς βαθμό και στα σημερινά. Η ποινή είναι και εκδίκηση, έστω παρέργως εξυπηρετείται και αυτός ο σκοπός μέσω της επιβολής της.

Ετσι ....καλα τα ειπες.Γιατι μερικοι νομιζουν οτι οταν τους στελνουμε σε κελια 1επι 1 στοιβαγμενους σαν τα ποντικια ..μεσα στη πρεζα και στους βιασμους...το κανουμε για να τους επαναφερουμε σωστους στη κοινωνια. Σωφρονισμος του κ@. Αλλα αν σε αυτους τους ευαισθητους πολιτες που ανατριχιαζουν στην ιδεα της θανατικης ποινης , και βγαζουν λογυδρια για την αξια της ανθρωπινης ζωης τους ελεγες να πληρωσουν κανα φορο παραπανω για τον εκσυχρονισμο-εξυγιανση των φυλακων ..τοτε θα βλεπαμε πως θα κανανε.

Οι ποινες θελουν να δωσουν και την δυνατοτητα σωφρονισμου..αλλα πρωτιστως ειναι ΕΚΔΙΚΗΣΗ.Και μαλιστα σε παρα πολλες των περιπτωσεων ..προφανως και για πολιτικους λογους ΔΕΝ ειναι αρκετες.Δεν ειναι οπως θα επρεπε να ειναι.

Όχι, οι διαστάσεις των κελιών και το στοίβαγμα δεν υπάγονται στη λογική της εκδίκησης. Αυτή εξυπηρετείται με το ύψος της ποινής και μόνο.
Τα πρώτα υπάγονται στη λογική της αδιαφορίας του κράτους για κάποιους που παραμένουν άνθρωποι.

Όχι, οι διαστάσεις των κελιών και το στοίβαγμα δεν υπάγονται στη λογική της εκδίκησης. Αυτή εξυπηρετείται με το ύψος της ποινής και μόνο.
Τα πρώτα υπάγονται στη λογική της αδιαφορίας του κράτους για κάποιους που παραμένουν άνθρωποι.

Εκδικηση ''ηθικου''τυπου εννουσα. Αλλα παρολα αυτα και το στοιβαγμα των κελιων υπαγονται στη λογικη της 'εκδικησης'. Μηπως δεν ξερεις οτι εναν βιαστη θα τον φανε λαχανο ? Δεν μπορεις δηλαδη να τον βαλεις σε μια προστατευμενη πτερυγα ? Η μηπως με καποιο τροπο σχεδον ''τους ανοιγεις '' και εσυ την πορτα. ?
Μιλαω τι συμβαινει..οχι τι οριζει ο νομος.

Re: Απάντηση: Re: Θανατική ποινή , Ναι ή Όχι;

Ή μήπως βλέπουμε πολύ βία στην τηλεόραση και έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα;

Πετάξτε την τη ρημάδα! Άλλοι άνθρωποι θα γίνετε.....

Βαγγέλη, δε μπορείς να φανταστείς πόσο πιο ήρεμος νιώθω, από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, που σχεδόν έχω εγκαταλείψει την τηλεόραση.

Μόνο ως προέκταση του player πλέον και τα μεσημέρια όταν τρώω, που χαζεύω λίγο.

Άλλος άνθρωπος!

Σόρρυ για το οφτόπικ...

Διαγράφηκαν 3 (ουσιαστικώς τα 2, το άλλο ήταν quote διαγραφέντος) μηνύματα ως παραβαίνοντα τον κανονισμό. Θα σταλούν και οι ανάλογες προειδοποιήσεις.

Παρακαλείσθε όταν εντοπίζετε μηνύματα που παραβιάζουν τον κανονισμό, να στέλνετε πμ στον αρμόδιο διαχειριστή κατηγορίας. Δεν υπάρχει άγρυπνο μάτι για όλα. Ευχαριστώ.

Όταν κάποιος βιάσει και σκοτώσει το 7χρονο παιδί σας, το πετάξει σε σκουπιδότοπο και το βρείτε μετα από 42 ημέρες..........................
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ.
Εσείς με τα υψηλά ιδανικά, κάνετε καμιά διαμαρτυρία γιά τα δικαιώματα τών
εγγληματιών καί τών βιαστών, στή ζωή.!