Θανατική ποινή , Ναι ή Όχι;

Σωστά αυτά που λές hvoul, αλλά αλοίμονο αν ξεπέσαμε έτσι επειδή καταργήσαμε τη θανατική ποινή. Δεν το νομίζω ότι έγινε έτσι.

Απλά πέρασαν πολλοί από αυτό το τόπο και έχουμε μπερδευτεί.
Με το καιρό θα συνέρθουμε (αν δεν καταστραφούμε πρώτα...)

Με θλίβει το γεγονός ότι "υπάρχει" και σαν προβληματισμός...

Σαφώς ΟΧΙ στην Θανατική ποινή.
Δεν μπορεί η κοινωνία να κάνει αυτό που η ίδια πολεμά.
Όταν σε μερικές περιπτώσεις - όπως είναι λογικό εξάλλου, άνθρωποι είμαστε- μας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι λόγω της ακρότητας ενός εγκλήματος, τότε δεν είμαστε νηφάλιοι και δεν μπορούμε να κάνουμε ορθή κρίση.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου σε κάθε συντεταγμένη κοινωνία, η αυτοδικία είναι παράνομη και η απονομή της δικαιοσύνης γίνεται από ειδικούς (δικαστές) που και γνωρίζουν τα δικαιώματα όλων- θύτη/θύματος- αλλά και είναι και αποστασιοποιημένοι από το γεγονός.

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις... δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής το '93 (μέχρι τότε απλώς δεν εκτελούνταν οι ποινές που επιβάλλονταν) στα πολύ σοβαρά εγκλήματα απέμειναν μόνο τα "ισόβια", τα οποία μπορούν να σημαίνουν και αποφυλάκιση σε 16 χρόνια (μέχρι 25 μέγιστο, όσα ισόβια και να έχουν σωρευτεί). Δεν νομίζω ότι το τελευταίο είναι δίκαιο, υπό την έννοια ότι στη συνείδηση του κόσμου η ανταπόδοση αυτή καθίσταται δυσανάλογα μικρή με το κακό που έχει προκαλέσει ο εγκληματίας (φονιάς ή ό,τι θέλετε). Και μία από τις αποστολές του νόμου, είναι να εμπεδώνεται στην κοινωνία το αίσθημα δικαίου. Προσωπικώς, εάν κάποιος σκότωνε το παιδί μου, δεν θα το άντεχε η ψυχή μου να τον έβλεπα έξω ύστερα από 16 χρόνια. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όχι δηλαδή τους θανάτους που θα γλυτώσουμε από εκτελέσεις, να τους έχουμε μετά ως αποτελέσματα αυτοδικιών. Όχι στη θανατική ποινή μεν, αλλά θεωρώ πως θα έπρεπε όχι να καταργηθεί, αλλά να αντικατασταθεί με αυστηρά (δηλαδή πραγματικά) ισόβια. Και ας έχουμε και τα "γιαλαντζί" ισόβια του συστήματός μας παράλληλα.

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις... δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής το '93 (μέχρι τότε απλώς δεν εκτελούνταν οι ποινές που επιβάλλονταν) στα πολύ σοβαρά εγκλήματα απέμειναν μόνο τα "ισόβια", τα οποία μπορούν να σημαίνουν και αποφυλάκιση σε 16 χρόνια (μέχρι 25 μέγιστο, όσα ισόβια και να έχουν σωρευτεί). Δεν νομίζω ότι το τελευταίο είναι δίκαιο, υπό την έννοια ότι στη συνείδηση του κόσμου η ανταπόδοση αυτή καθίσταται δυσανάλογα μικρή με το κακό που έχει προκαλέσει ο εγκληματίας (φονιάς ή ό,τι θέλετε). Και μία από τις αποστολές του νόμου, είναι να εμπεδώνεται στην κοινωνία το αίσθημα δικαίου. Προσωπικώς, εάν κάποιος σκότωνε το παιδί μου, δεν θα το άντεχε η ψυχή μου να τον έβλεπα έξω ύστερα από 16 χρόνια. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όχι δηλαδή τους θανάτους που θα γλυτώσουμε από εκτελέσεις, να τους έχουμε μετά ως αποτελέσματα αυτοδικιών. Όχι στη θανατική ποινή μεν, αλλά θεωρώ πως θα έπρεπε όχι να καταργηθεί, αλλά να αντικατασταθεί με αυστηρά (δηλαδή πραγματικά) ισόβια. Και ας έχουμε και τα "γιαλαντζί" ισόβια του συστήματός μας παράλληλα.

Συμφωνώ και επαυξάνω... αλλά αυτό είναι θέμα αναμόρφωσης του νομικού πλαισίου το οποίο έχει "ξεχειλώσει" με τα τερτίπια των δικαστικών/νομικών/εγκληματολόγων...
Το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο μας δείχνει συχνά πυκνά ότι η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται αλλά -δυστυχώς- είναι διαχειρίσιμη, πρέπει να μας κάνει ακόμη περισσότερο ενάντιους στη θανατική ποινή

Εαν η θανατική ποινή είχε αποτελέσματα, τότε στην Αμερική ή στην Κίνα που υπάρχει ακόμα, δεν θα έπρεπε να είχαμε εγκλήματα που επισύρουν αυτή την ποινή.

Κανένας οταν διαπράττει ενα έγκλημα δεν σκέφτεται, "τι ποινή θα φάω αν με πιάσουν".

Το θεμα ειναι πρακτικο. Βγαζεις απο την κυκλοφορια ενα προβληματικο και επικινδυνο ζωο, αντι να το ταιζεις και να το κανεις πιο επικινδυνο στις φυλακες, ως οτου να ξαναβγει.
Εχεις δικιο με αυτο που λες οτι κανενας δε σκεφτεται τι ποινη θα φαει ( τουλαχιστον οχι ολοι). Αρα η φυλακη τι νοημα εχει?

Με την θανατική ποινή δεν τιμωρείς κάποιον αλλά τον λυτρώνεις. Στις Η.Π.Α μια εκτέλεση κοστίζει 90 δολάρια, τόση αξία έχει γι' αυτούς ενας άνθρωπος. ΟΧΙ στην θανατική ποινή είναι απάνθρωπη και ρατσιστική. Είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο προμελετημένος φόνος απο την ίδια την πολιτεία.

P.S Execution is not solution

Last edited:
Μα γιατι κανεις το λαθος να συγκρινεις τα τερατα με τους ανθρωπους? Ολοι για σενα ανθρωποι ειναι? Μονο την εμφανιση κοιτας για να καταταξεις καποιον?
Αν μπει καμια μερα καποιος σπιτι σου και σου σκοτωσει οποιον αγαπας, εσυ να υποστηριξεις οτι δεν αξιζει την θανατικη ποινη ( υποθεση οδου Νιοβης ας πουμε). Δε το ευχομαι βεβαια απλα θελω να δειξω ακριβως γιατι πραγμα μιλαω.
Και ναι οταν με 90 δολλαρια μπορεις να ταισεις 30 παιδια που πεινανε νομιζω οτι ειναι παρα πολλα για μια εκτελεση, ασε που καλα θα ηταν να κοστιζε μονο τοσο.
Εχεις δικιο παντως οτι οταν σκοτωνεις αυτα ( θυμιζω δεν ειναι ανθρωποι απλα εχουν την εμφανιση), ειναι λυτρωση σε μερικα αξιζει αργος και βασανιστικος θανατος. Επειδη ομως κανενας πραγματικος ανθρωπος δε θα μπορουσε να το κανει αυτο, ενας ταχυς θανατος ειναι η καλυτερη λυση. Και βεβαια τα οργανα δε χρειαζεται να πανε χαμενα, ωστε να βγει και κατι καλο απο μια τετοια εξαιρετικα δυσαρεστη κατασταση...

Και ναι οταν με 90 δολλαρια μπορεις να ταισεις 30 παιδια που πεινανε νομιζω οτι ειναι παρα πολλα για μια εκτελεση

Δε θέλω να σχολιάσω τα υπόλοιπα, καθώς κάθε άποψη είναι σεβαστή, όμως αυτό είναι μάλλον λάθος... εκτός αν ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε, και τα 90 αυτά δολλάρια πάνε για να ταϊσουν τα 30 παιδάκια....

Αν μία Πολιτεία θέλει να ονομάζεται συντεταγμένη δεν μπορεί κατά τη γνώμη μου να επιτρέπει τη θανατική ποινή όσο ειδεχθές είναι ένα έγκλημα.
Αν το κάνει δεν διαφέρει τίποτα από τα "τέρατα" που αυτή καταδικάζει τις πράξεις τους.
Αν συγκεκριμενοποιήσουμε το θέμα, η θανάτωση ενός δολοφόνου δεν πρόκειται να φέρει πίσω τα θύματά του.
Εξ'άλλου πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία από τη στέρηση της ελευθερίας ενός ατόμου και τον περιορισμό του σε 4 τοίχους ή σε μια αυλή, αν αυτό εφαρμόζεται κατά γράμμα τουλάχιστον.
Επίσης, επειδή οι Δυτικές χώρες τυγχάνει να είναι Χριστιανικές, κατ'όνομα ή κατ'ουσίαν δεν μας απασχολεί, η δικαιοσύνη τους διέπεται από την αρχή ότι υπάρχει το ενδεχόμενο, μεγάλο ή μικρό δεν έχει σημασία, κάποιος εγκληματίας να μεταμεληθεί.

Ας ξεθάψω και αυτό το νήμα. Είναι πάντα επίκαιρη η συζήτηση. Πριν λίγες μέρες μάλιστα δημιουργήθηκε θέμα με την Ουγγαρία διότι ο πρωθυπουργός της έχει φέρει στο τραπέζι την επαναφορά της εσχάτης των ποινών.

Είστε υπέρ ή κατά της θανατικής ποινής;

Πιστεύετε ότι έχει θέση σε μια σύγχρονη οργανωμένη κοινωνία;
Πρέπει να υπάρχει για συγκεκριμένες παραβατικές δραστηριότητες ή είναι καθολικά απορριπτέα;
Εξαντλείται η συζήτηση περί θανατικής ποινής στα πλαίσια της φιλοσοφίας και λειτουργίας του Σωφρονιστικού συστήματος ή υπάρχουν και ευρύτερες προεκτάσεις σχετικά με τον Πολιτισμό που εκφράζει μια κοινωνία;

Καταφανως (με χερια και ποδια) ΥΠΕΡ της θανατικης ποινης σε περιπτωση φονικης παιδοφιλιας !!!!!!
Και σε περιπτωσεις οπου ο δραστης το ΚΑΤΑΦΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΕ με την αγωνια και τον τρομο του θυματος.

Σε καθε αλλη περιπτωση (που ειναι και οι συντριπτικα περισσοτερες) .... ΟΧΙ !

Εμφατικά κατά της θανατικής ποινής. Αδιανόητη .&-

Πρέπει όμως να αλλάξει ο ποινικός κώδικας και όταν μπαίνουν ισόβια να είναι ισόβια.

Αυτό ναι.

Βρε φιλαρακι :p .... στην Ιδανικη Πολιτεια του Πλατωνα γεννηθηκες ? :laugh:

Τεσπα, οπως νομιζεις ! Μην γινομαι εμπρηστικος .... φορουμ ειμαστε (ευτυχως).

Αν ήταν για μένα αυτό, να το ξεκαθαρίσω. Είμαι κατά της ποινής. Όχι κατά της αυτοάμυνας. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Να τα ξεχωρίσουμε. Δεν πρόκειται για αυτοάμυνα μία ποινή με προδιαγεγραμμένο χρόνο εκτέλεσης και άκρως ελεγχόμενο.

Ξεχασαμε τελειως τι συνεβει στην μικρη Αννυ .... πριν ενα μηνα περιπου.

Ετσι, ειναι ! Ο σφαγιασμενος αμνος δεν εχει φωνη να εξεγειρει συνειδησεις.

Εχουν ολοι οι αλλοι.

Στα λόγια μου έρχεσαι. Τον έχεις ελεγχόμενο πλέον. Αν τον θανατώσεις ζητάς εκδίκηση. Αν το κοριτσάκι είχε χρόνο να αμυνθεί και σε αυτή την προσπάθεια τον σκότωνε, πάλι δεν θα είχα θέμα. Άρα τι μένει;

Συνελήφθη ο τύπος. Δεν είναι πια απειλή.

Και τι μυνημα δινει στον επομενο ?

Κανε οτι διαστροφη και ανοσιουργημα θες ... στο τελος μια δις ισοβια θα φας.
Θα σε εχουν και σε προσωπικη σουιτα. Ολα καλα .... !