Θανατική ποινή , Ναι ή Όχι;

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ισόβιος εγκλισμός με καταναγκαστικά και καθημερινή θέαση απο μερικές 10άδες τηλεοράσεις των εγκλημάτων που διέπραξε όσο θα είναι στο κελί του. Για μια ζωή να βλέπει τις εικόνες των εγκλημάτων που διέπραξε μέχρι να τρελλαθεί.

Σαφώς καλύτερο απο την θανατική ποινή.

Αν ηξερες για να επιστρεψουμε στο παραδειγμα μας οτι ο βιαστης μικρων παιδιων θα βγει σε 10 χρονια και θα συνεχιζε το εργο του..και ειχες τη δυνατοτητα ..θα κατεβαζες το μοχλο της ηλεκτρικης καρεκλας ? Η θα ισχυε ακομα και τοτε η ιεροτητα της ανθρωπινης ζωης ?

Ο βιαστής μικρών παιδιών κατά τη γνώμη μου εμπίπτει αν όχι περισσότερο ,τουλάχιστον σε σοβαρό ποσοστό , στη σφαίρα της ιατρικής - ψυχιατρικής και λιγότερο στη σφαίρα του ποινικού δικαίου.

Ο βιαστής μικρών παιδιών κατά τη γνώμη μου εμπίπτει αν όχι περισσότερο ,τουλάχιστον σε σοβαρό ποσοστό , στη σφαίρα της ιατρικής - ψυχιατρικής και λιγότερο στη σφαίρα του ποινικού δικαίου.

Κάθε απάνθρωπη και προδήλως αντικοινωνική συμπεριφορά περιέχει εξ ορισμού σημεία παρέκλισης. Εάν ήταν όπως τα λες, η ποινική δικαιοσύνη θα έπρεπε να ασχολείται μόνο με τους ψυχρούς εκτελεστές.

Κάθε απάνθρωπη και προδήλως αντικοινωνική συμπεριφορά περιέχει εξ ορισμού σημεία παρέκλισης. Εάν ήταν όπως τα λες, η ποινική δικαιοσύνη θα έπρεπε να ασχολείται μόνο με τους ψυχρούς εκτελεστές.

Συμφωνώ σ'αυτό.
Το θέμα είναι με τι κριτήρια θα τεθούν οι διαχωριστικές γραμμές.

διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία τέτοιων "μελετών". Δεν ξέρω εάν πρόσεξες ότι πρόκειται για στατιστική έρευνα μιας οικονομολόγου. Χρειάζεται βαθειά γνώση του αντικειμένου, των τάσεων της εγκληματικότητας και της αποτρεπτικής λειτουργίας των ποινών που απειλούνται στο μυαλό κάθε υποψήφιου δράστη. Νομίζω ότι ένας οικονομολόγος είναι εξ αντικειμένου παντελώς ακατάλληλος να σταθμίσει, να αξιολογήσει και να απομονώσει μία σειρά σημαντικούς παράγοντες. Το θέμα είναι πολύ σοβαρότερο από την απλή συσχέτιση του αριθμού εκτελέσεων με τον αριθμό διαπραχθέντων φόνων.

Θα πρέπει δε να λάβουμε υπόψη μας ότι ο φόνος όπως μας έρχεται εύκολα στο μυαλό, τουλάχιστον στους περισσότερους από εμάς, δηλαδή η προσχεδιασμένη ανθρωποκτονία, καταλαμβάνει πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο των ανθρωποκτονιών από πρόθεση. Σε αυτές, ποσοστό τουλάχιστον 60% τελούνται για λόγους φιλονικίας, ζηλοτυπίας, ενδοοικογενειακής αντιπαράθεσης κλπ, δηλαδή εν θερμώ. Σκεφτείτε, στο μυαλό ενός τέτοιου δράστη, θα λειτουργούσε περισσότερο αποτρεπτικά η απειλή θανατικής ποινής αντί της απειλής ισοβίων; Πιστεύει κανείς ότι εάν είχαμε θανατική ποινή στη χώρα μας, δεν θα είχε προχωρήσει στους πολλαπλούς φόνους ο δράστης του Αγρινίου;

Αυτος ειναι ο αντιλογος...το γραφει και το κειμενο...αλλα και εσυ αν προσεξες την ιδια θεση (των οικονομολογων ) υιοθετουν και οι ''δυο διακεκριμενοι νομικοι''..τεσπα δυσκολο να κανεις εκτιμηση τετοιων ''ερευνητικων ''αποτελεσματων.

Ναι εγω πιστευω οτι θα λειτουργουσε περισσοτερο αποτρεπτικα .

Ναι καπου ειχα διαβασει οτι στην Γαλλια υπηρχε μια προταση να χορηγουνται φαρμακα στον βιαστη μετα την αποφυλακιση του.. με αντιστοιχη ψυχιατρικη παρακολουθηση υποθετω..
Δεν μου απαντας ομως Διονυση και με στεναχωρεις..:flipout:

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ισόβιος εγκλισμός με καταναγκαστικά και καθημερινή θέαση απο μερικές 10άδες τηλεοράσεις των εγκλημάτων που διέπραξε όσο θα είναι στο κελί του. Για μια ζωή να βλέπει τις εικόνες των εγκλημάτων που διέπραξε μέχρι να τρελλαθεί.

Σαφώς καλύτερο απο την θανατική ποινή.

Τα ειχε ..δειξει ο Στανλευ αλλα δεν τον ακουσαν..τι να κανουμε..:flipout:

Απάντηση: Re: Θανατική ποινή , Ναι ή Όχι;

Tάσο συμφωνούμε.
Τετοιου τύπου αξιόποινες πράξεις τελούνται στο μεγαλύτερό τους ποσοστό απο άτομα πού έχουν επίγνωση τής πράξης τους...
Αλλο εάν θεωρούνται και διαταραγμένες προσωπικότητες..
Αρα μετά την εφαρμογή τής ποινής υπάρχει δυνατότης
ψυχιατρικής παρεμβάσεως.
Ομως τά αποτελέσματα στίς λεγόμενες αντικοινωνικές προσωπικότητες (antisocial personality disorders)είναι πολύ μέτρια..
Αλλά σαφώς δεν υπάρχει το ακαταλόγιστο...

Διονύση όπως καταλαβαίνεις εάν δεν ομολογήσεις οτι επιθυμείς την θανατική ποινή πρός τέρψιν τού φιλοθεάμονος κοινού δεν θα γλυτώσεις....
Μερικά πράγματα για ορισμένους που αντιτιθεμεθα στην θανατική ποινή είναι θέμα Αρχής...
Για τον απλούστατο λόγο οτι ένα Κράτος πολιτισμένο δεν μπορεί να φέρεται βάσει τών κατωτέρων ενστίκτων τού ανθρωπίνου είδους...
Τόσο απλό...

Re: Απάντηση: Θανατική ποινή , Ναι ή Όχι;

Διονύση όπως καταλαβαίνεις εάν δεν ομολογήσεις οτι επιθυμείς την θανατική ποινή πρός τέρψιν τού φιλοθεάμονος κοινού δεν θα γλυτώσεις....
Μερικά πράγματα για ορισμένους που αντιτιθεμεθα στην θανατική ποινή είναι θέμα Αρχής...
Για τον απλούστατο λόγο οτι ένα Κράτος πολιτισμένο δεν μπορεί να φέρεται βάσει τών κατωτέρων ενστίκτων τού ανθρωπίνου είδους...Τόσο απλό...

Εδώ νομίζω ότι συνοψίζεις την ουσία του θέματος Σπύρο.

Για τον απλούστατο λόγο οτι ένα Κράτος πολιτισμένο δεν μπορεί να φέρεται βάσει τών κατωτέρων ενστίκτων τού ανθρωπίνου είδους...
Τόσο απλό...

Ελα ενταξει μην το παιρνεις (...ο Διονυσης ) ετσι...απλως ειναι λογικη η ερωτηση μου ..που φθανει ο σεβασμος στην ανθρωπινη ζωη . Αλλιως πως θα απαντησουμε με ενα ναι η ενα οχι . Η μηπως και αυτον πχ που προδωσε την πατριδα του εν καιρο πολεμου..πρεπει να τον βαλουμε να κανει εργα κοινης ωφελειας ? Εκει θα το δικαιολογουσαμε το αποσπασμα ? Τωρα αν η απαντηση εξαρταται απο τις εκαστοτε συνθηκες η ειναι δυσκολη..δεν φταιω εγω..

Εγω το μονο που ακουω συνηθως ειναι...οχι στην θανατικη ποινη..εξαλλου θα τον περιποιηθουν οι αλλοι..οκ..

Βεβαια για μερικους ειναι θεμα αρχης οντως..και το σεβομαι απολυτως.Αρκει να μενουν πιστοι στις αρχες τους κατω απο οποιεσδηποτε συνθηκες βεβαια.

Κάποια στατιστικά:
Από αυτές τις 1591 το 91% πραγματοποιήθηκαν στις εξής χώρες:
Κίνα (>1000) , Πακιστάν (>82) , Ιράν (>177), Ιράκ (>65), Σουδάν (>65), ΗΠΑ (53).

Κι εγώ είμαι κατά της θανατικής ποινής. Σε άλλες εποχές και διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες ίσως λειτουργούσε ως αποτρεπτικό μέτρο. Σήμερα ομως, και για τις κοινωνικές συνθήκες των ανεπτυγμένων κοινωνιών, ειναι απαράδεκτη αντιμετώπιση.

Τα περισσότερα επιχειρηματα εχουν αναφερθεί. Σε αυτούς που επιμένουν υπέρ της ποινής δεν κάνει εντύπωση σε ποιές χώρες πραγματοποιήθηκε με βαση τα στατιστικά του 2006(αφήστε τις ΗΠΑ, ειναι ειδική περίπτωση); Σκεφτείτε λίγο πόσο μοιάζει η δική μας κοινωνία με τις αντιστοιχες αυτων των χωρών και ξανασυζητάμε...

Οσο για τις συνθήκες του σωφρωνιστικού συστήματος, αλίμονο αν θεωρήσουμε αυτές αποτυχία της φιλοσοφίας του... Ειναι προφανές οτι δεν αρκεί να σχεδιάζεται κάτι αλλα και να εφαρμόζεται σωστα. Αν δεν εφαρμοζεται προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε, δεν το καταργούμε. Ακόμα και στην φιλοσοφία να έχει ελλείψεις, αλλάζουμε φιλοσοφία.

Εν καιρώ πολέμου νομίζω οτι ισχυουν διαφορετικά πράγματα περι εσχάτης προδοσίας, έως και εκτέλεση, χωρίς ομως να ειμαι σιγουρος. Αλλα, φυσικά, δεν μιλούμε για τετοιες συνθήκες...

Μελέτη ο πόλεμος είναι μία κατάσταση πού εμφανίζει τά χειρότερα ένστικτα τού ανθρώπου αλλά καί ένστικτα επιβίωσης αυτοσυντήρησης και πολλά αλλα.Εκεί σκοτωνουν άνθρωποι συνανθρώπους τους χωρίς καμιά άλλη συναισθηματική εμπλοκή...
Και εκεί επικρατούν οι λεγόμενοι στρατιωτικοί νόμοι...
Προσωπικά αντιτίθεμαι στίς εκτελέσεις ακόμα και προδοτών..
Εκεί το φτύσιμο ειναι η χειρότερη τιμωρία...
Αλλά νομίζω οτι η συζήτηση αφορά στίς περιόδους ειρήνης πιό πολύ..

Ελα ενταξει μην το παιρνεις (...ο Διονυσης ) ετσι...απλως ειναι λογικη η ερωτηση μου ..που φθανει ο σεβασμος στην ανθρωπινη ζωη . Αλλιως πως θα απαντησουμε με ενα ναι η ενα οχι . Η μηπως και αυτον πχ που προδωσε την πατριδα του εν καιρο πολεμου..πρεπει να τον βαλουμε να κανει εργα κοινης ωφελειας ? Εκει θα το δικαιολογουσαμε το αποσπασμα ? Τωρα αν η απαντηση εξαρταται απο τις εκαστοτε συνθηκες η ειναι δυσκολη..δεν φταιω εγω..

Εγω το μονο που ακουω συνηθως ειναι...οχι στην θανατικη ποινη..εξαλλου θα τον περιποιηθουν οι αλλοι..οκ..

Βεβαια για μερικους ειναι θεμα αρχης οντως..και το σεβομαι απολυτως.Αρκει να μενουν πιστοι στις αρχες τους κατω απο οποιεσδηποτε συνθηκες βεβαια.

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη (και όχι μόνο) ζωή είναι θεωρητικά αδιαπραγμάτευτος.
Είναι αυτό που λέμε θέμα αρχής.
Τώρα αν κάποιοι δεν είναι και τόσο σταθεροί στις (οποιεσδήποτε) αρχές τους και τις κάνουν λάστιχο ανάλογα με τις περιστάσεις , αυτό είναι άλλο θέμα.

Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι ακόμη και οι φωνές που μιλούν για επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα μας δεν είναι λάτρεις του αίματος.
Όταν έχουμε ένα σύστημα που αφήνει τον Παπαχρόνη, για να πάρουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα, με δις ισόβια και 24 χρόνια κάθειρξη, να βγαίνει έξω μετά από 22 χρόνια ("μετανιωμένος"?) λογικό είναι να αυξάνονται οι υποστηρικτές της θανατικής.
Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ το παρόν σύστημα απόλυσης με όρους, το οποίο, όταν η απόλυση είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση (λόγω της διατύπωσης του νόμου) δεν βλέπω να αποσκοπεί αλλού παρά στο να αδειάσουν οι φυλακές, αδιαφορώντας για το ποιούς βγάζουμε έξω.

Δυστυχώς το "όταν λέμε ισόβια εννούμε ισόβια" το κρατήσαμε μόνο για τους συνταγματάρχες.

Αυτά που έκανε ο Παπαχρόνης μπροστά σε αυτά που έκαναν οι συνταγματάρχες και οι λοιποί ήταν πταίσματα.
Σόρυ για το off.
Και νομίζω ότι το ξαναείπα, μιλάμε για σωφρονισμό και όχι για τιμωρία

Αυτά που έκανε ο Παπαχρόνης μπροστά σε αυτά που έκαναν οι συνταγματάρχες και οι λοιποί ήταν πταίσματα.
Σόρυ για το off.

Off topic κι εγώ αλλά νομίζω ότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

Σόρυ για το off.

Και θεωρώ οτι η απόφαση τού επίσημου Ελληνικού Κράτους να μην τούς εκτελέσει ήταν σωστή..
Πέραν του οτι κάποιοι θα τούς έκαναν ήρωες ήταν και ένα μηνυμα οτι η Δημοκρατία δέν χρησιμοποιεί ίδια μέσα μέ τούς φασίστες.
Τελος το off-topic και απο μενα.

Σόρυ για το off.

Είναι προφανές δεν έκανα σύγκριση των πράξεων. Όμως ο νόμος προβλέπει σκέτο "ισόβια", όχι "αυστηρά" ισόβια και "ελαστικά" ισόβια. Όμως η περίπτωση των συνταγματαρχών είναι η μόνη που τα ισόβια ήταν όντως ισόβια. Γιατί, όταν όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου;