Re: Απάντηση: Re: THE BEATLES - REMASTERS 9-9-09
Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε περάσει από διάφορα στάδια εκτίμησης των έργων των Μπητλς. Κατά την άποψη μου αυτό είναι η απόδειξη της μεγαλοσύνης τους . Μέσα σε 8 χρόνια κατάφεραν να ενηλικιωθούν , να ανδρωθούν και να γεράσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μας συνοδεύουν εσαεί σε όλα τα αντίστοιχα στάδια της φυσικής μας ζωής .
Οταν ήμουν μικρός μου άρεσαν τα πρωτα τους , ίσως γιατί είχαν ρυθμό , μπητ ήταν γρήγορα ροκάκια . Το Sgt peppers μου φαίνοταν άνευρη σούπα . Κάποια στιγμή στα αυτιά μου έφτασε το μαγικό ΤΝΚ. Εκτοτε δεν μπορώ να συνέλθω από το σοκ ( ακόμα και σήμερα ακούγοντας το Revolver το τελευταίο του κομμάτι το παίζω τουλάχιστον 3 φορες´απανωτά ). Ηδη το Sgt peppers πήρε την θέση που του αξίζει , ως η κορωνίδα του εκλεκτισμού τους , και ως η πλέον ρηξικέλευθη αισθητική πρόταση τους . Σήμερα εκτιμώ το Abbey Road ολοένα και περισσότερο και μαγεύομαι από το closin' drone του I want you/she' so heavy , εκείνο το ατελείωτα επαναληπτικό κομμάτι - προάγγελο ίσως των Godspeed you black Emperor και των Sunn O' , τις σχεδόν χεβυμεταλικές ριφιές του πρωτου μέρους και του Come Together κ.ο.κ. Και συνεχίζω να εξιτάρομαι από την ανεπανάληπτη αισθητική ποικιλομορφία του White Album.
Και ναι , τα Strawberry fields forever , Penny Lane και I am the walrus είναι πάντοτε top of my list
Εγώ τους ανακάλυψα ξαφνικά το 1988-89, στην τρίτη γυμνασίου, από μόνος μου. Εντελώς παρθένο έδαφος, άντε να είχα ακούσει μόνο το όνομα του συγκροτήματος και αυτό φευγαλέα, ίσως κάπου να είχε πάρει κάπου το αυτί μου τη μελωδία του yesterday, ενώ εκ των υστέρων ανακάλυψα ότι σε μια διαφήμιση ...γαντιών κουζίνας αυτό που ακουγόταν ήταν τελικώς το ρεφρεν του I want to hold your hand, ότι αυτό που άκουγα στην τότε διαφήμιση της Άμστελ, ήταν η αρχή του Λοχία, και ότι ήταν δικό τους το When I'm 64 που ακουγόταν στην αρχή μιας ταινίας και μου είχε τραβήξει αμέσως την προσοχή. Α, και μία φίλη μου τώρα που ενθυμούμαι, μου είχε δείξει μια φωτο του Τζον και της Γιόκο (στα ντουζένια τους, με μούσια κομπλέ, από τπτ bed-ins θα ήταν) και είπα Χριστέ μου τι'ν'τούτο. Για τέτοια tabula rasa μιλάμε. Και μάλιστα tabula η οποία ένιωθε μάλλον απέχθεια τόσο για την παντοκρατορία της αδιάφορης 80's ποπ, όσο και των "heavy" που άκουγαν οι άρρενες έφηβοι συμμαθητές μου (στην συντριπτική τους πλειοψηφία, γυμνάσιο της Τούμπας γαρ, και σημερινοί "σκυλάδες" ως επί το πλείστον).
Πάντως δεν πρέπει να είχαν ιδιαίτερο airplay την εποχή εκείνη τα τραγούδια τους, καλά κι εγώ δεν ήμουν ο φανατικός του ραδιοφώνου, πάντως εν πάση περιπτώσει, δεν τα πέτυχα. Η μόνη συσκευή αναπαραγωγής στο σπίτι ήταν ένα κοινό φορητό ραδιοκασετόφωνο, οπότε, καταλαβαίνετε... Την ανωτέρω συσκευή μόλις είχαμε αντικαταστήσει, με ένα (ο Θεός να το κάνει) φορητό Philips με CD. Είχαμε βγει βόλτα θυμάμαι με τον πατέρα μου την ίδια ή την επόμενη ημέρα, και αυτός πήρε ...τα μπεστ των Bee Gees (ψιλοάκουγε) και το δικό μου χέρι έπεσε σε ένα CD όπου φιγουράριζαν οι 4 νεαροί τύποι, με τα οργανάκια τους έκαστος, καθισμένοι σε παράταξη στα φτιαχτά κόκκινα σκαλοπάτια κάποιας σκηνής... κάποια κομμάτια του Hard Day's Night με ολίγον από Beatles for Sale ήταν. Mε άγγιξαν αμέσως η μελωδία, ο λιτός τρόπος εκφοράς της μουσικής τους (λίγα όργανα, όχι προσπάθεια "συγκάλυψης", θέλω να πω, καταλάβαινα τι γινόταν και πώς γινόταν), και η φρεσκάδα που ανέδιδαν.
Μετά αντέγραψα μια πολυκαιρισμένη (τρελό φύσημα και από υψηλές μηδέν) κασέτα από έναν συμμαθητή μου, είχε τα πιο γνωστά τους των ετών 1965-66, Day Tripper, We Can Work it Out, Yesterday, Girl, In My Life. Πραγματικά "έμεινα" με τις μελωδίες που άκουγα. Σιγά-σίγα άρχισα, καθ' όλη τη διάρκεια του Λυκείου, να αγοράζω τα CD τους -δεν είχε πολύ καιρό που είχε κυκλοφορήσει σε ψηφιακό η δισκογραφία τους-, αραιά και αγοράζοντας το καθένα αφού "χώνευα" το προηγούμενο, πρώτα το Help, το Rubber Soul, μετά το Sgt Peppers, μετά Past Masters I&II, Λευκό, Let it Be, Abbey Road, Yellow Submarine και τελευταίο πριν τις πανελλήνιες εάν θυμάμαι, το Revolver (ακολουθώντας κατά μία περίεργη σύμπτωση, περίπου "φυσιολογική" πορεία στην ανακάλυψή τους). Ήδη από την πρώτη Λυκείου είχα κολλήσει, ήταν περίπου το μόνο που άκουγα, ξανά και ξανά και ξανά. Έβρισκα εκεί κάτι που δεν είχα ξανακούσει, κάτι που υποψιαζόμουν, παρά τη μικρή εμπειρία μου, ότι πιθανότατα δεν έχει έκτοτε επαναληφθεί, κάτι ιδιοφυές.
Τώρα για τις "εσωτερικές" προτιμήσεις... αρχικά έκλινα προς το Rubber Soul, όσο προχωρούσε το Λύκειο είχα αδιαμφισβήτητα πρώτο τον "ύμνο" Let it Be, άργησα περισσότερο να χωνέψω τον Λοχία, και ακόμη περισσότερο να εκτιμήσω το Revolver. Το Λευκό ήταν πάντα ψηλά στις προτιμήσεις μου, τα τελευταία 10 χρόνια μάλλον καταλήγω στο Abbey Road, όπου συμβαίνουν ...όλα.
Lady Madonna, When I'm Sixty-Four, I'm so Tired, For No-one, And your Bird Can Sing, Happyness Is a Warm Gun, Honey Pie, Ι Want You, While my Guitar Gently Weeps οι κυριότερες "αδυναμίες" μου.