*
http://thesshipping.blogspot.gr/2012/04/ex.html
*ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΓΙΩΡΓΗΣ» ex «ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΗΛΙΟΣ»
Το άλλοτε περήφανο βαποράκι του Σαρωνικού, που καλωσόριζε τους επιβάτες του και τους προσέφερε στιγμές μοναδικές με τα ταξίδια του, σήμερα δεν έχει μείνει τίποτα να το θυμίζει. Τα τελευταία χρόνια ήταν παροπλισμένο στα ναυπηγεία της Θεσσαλονίκης, όπου περίμενε να του ορίσουν την τύχη του. Τελικά πριν από ένα μήνα παραδόθηκε στη φλόγα του διαλυτή του στη Θεσσαλονίκη και σήμερα πλέον είναι μια παλιά καλή ανάμνηση.
Τρίτη, 3 Απριλίου 2012*
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
**Κάθε φορά που τα τελευταία τρία χρόνια ανέβαινα στην Θεσσαλονίκη, και τράβαγα προς τα ναυπηγεία στην Καλαμαριά, με υποδεχόταν από μακρυά στο ναυπηγείο Κοντογούρη η αγαπημένη φιγούρα του ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΗΛΙΟΣ των παιδικών μου χρόνων.
Οχι όμως αυτή την φορά. Το θρυλικό καραβάκι του Αργοσαρωνικού, όπως πριν λίγες ημέρες μας είχε πληροφορήσει ο arberi, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διάλυσης του, και λίγα πια έχουν μείνει να το θυμίζουν. Πλησίασα στο σημείο όπου βρισκόταν δεμένο τα τελευταία χρόνια, και όπου 4-5 εργάτες "κόβανε λαμαρίνες".
Το ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΗΛΙΟΣ δεν είναι ???" ρώτησα τυπικά έναν που φαινόταν ο υπεύθυνος.
"Μπα", μου απάντησε, "κάποιο ΓΙΩΡΓΗΣ νομίζω ότι ήταν αυτό......"
"Το ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΗΛΙΟΣ είναι", του απάντησα. "Έτσι το γνωρίζαμε οι παλιότεροι. Όταν το "66 το είχε φέρει ο Κώστας ο Λάτσης, ο παππούς μου είχε φτιάξει πάνω του ότι ξύλινη κατασκευή είχε. Από κουπαστές, μέχρι μπουλμέδες και σαλόνια."
"Ελπίζω ο παππούς σου να μην είχε βάλει χέρι και σε αυτές τις κατασκευές" μου απάντησε, και μου έδειξε μία σιδηροκατασκευή που προσπαθούσε να διαλύσει με κάτι σαν κομπρεσέρ χειρός.
"Αναθεματισμένα καράβια" πρόσθεσε, "πως τα φτιάχνανε εκείνα τα χρόνια, ολόκληρα από ατόφιο μαντέμι ήτανε ???"
Παραδίπλα, στεκότανε ένας ηλικιωμένος κύριος με φόρμες, που όπως αργότερα μου είπε, ήταν ο μηχανικός που είχε φέρει το ΒΙΚΤΩΡΙΑ από την Τουρκία. "Καλά τα λέει βρε ο άνθρωπος, δίκιο έχει" είπε απευθυνόμενος στον διαλυτή. "Το ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΗΛΙΟΣ ήταν αυτό, είχα ταξιδέψει μαζί του όταν είχε πρωτοέρθει στον Πειραιά
**
**
http://www.shipfriends.gr/forum/topic/2481-πορτοκαλής-ήλιος-ιμο-5264039/page__st__20
Αυτά συμβαίνουν στην πραγματική ζωή!!!!Το έμαθα πρόσφατα!!!
Τρίτη 3/7/2012 22:00 "Πορτοκαλής Ήλιος"
Ένα δίωρο που θα θυμίζει περισσότερο απομεινάρια παρά εκπομπή!