The Martian

Ψηφίστε την Ταινία:

• Total voters
    0
Re: The Martian (2015)

Βεβαια απο επιστημονο-τεχνικης αποψης δεν ξερω κατα ποσο ειναι :drummer::singer::singer::BDGBGDB55: ....

Δεν ξερω δυο πραγματα ...

1) Ποση ραδιενεργεια αντεχουν (ακομα και με θολο) ανθρωποι και φυτα (στον Αρη, πεφτει πολυ ραδιενεργεια)
2) Ποσο καιρο κανει για να ωριμασει μια πατατα και ποσο λιπασμα θελει ....

Κατα τα αλλα, χωρις να ειμαι επιστημονας, ΔΕΝ αντιληφθηκα καμια αχωνευτη "πατατα".
Το οτι κατορθωσε με ενα σχισμενο γαντι να εκτοξευθει προς τον Hermes ... ειναι λιγο καπως
(θε πρεπε κανονικα να ανατιναχθει ολη η στολη) αλλα ΑΣ ΠΟΥΜΕ οτι ηταν παγιδευμενος αερας
απο δευτερη στρωση μεσα στην στολη .... ας πουμε ... για χαρη της συναρπαγης της πλοκης.

Δεν χαλιεμαι απο την τελευταια φαση ....... εχω φαει ολοκληρα βουνα ασυναρτησιας τοσα χρονια.

Το συχγωρω .... -bye-

Όπως τα λέτε είναι, βασικά έχουμε φάει τέτοια δόση ασυναρτησίας κι υπερβολής που μια μικρή δόση ειδικά προς το τέλος της ταινίας δεν μας χαλάει την συνολική εικόνα.

Όντως η σκηνή με την τρύπα στο χέρι της στολής είναι τραβηγμένη απ´τα μαλλιά, αλλά ίσως έγινε για να υπάρξει οικονομία μιας κι μιλάμε για ταινία.

Κάποιες σκόρπιες παρατηρήσεις:
- το πρόβλημα της ραδιενέργειας κι της κοσμικής ακτινοβολίας είναι απ´τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για τις μακροχρόνιες διαστημικές πτήσεις, δεν αναλύεται επαρκώς. Το πρόβλημα είναι τέτοιο που σχεδιάζονται ακόμα κι υπόγειες βάσεις για να προστατευθούν οι αστροναύτες.

- η διάρκεια κι το βασικότερο Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ενός διαστημικού ταξιδιού τονίζονται, κι δεν γνωρίζω αν το προσέξατε, ακόμα κι η πιθανότητα (δυστυχώς) δυστυχήματος.
Όποιος ασχολείται με το Διάστημα γνωρίζει. Απλούστατα, όσο περισσότερο βιάζεσαι να φτιάξεις ένα διαστημικό όχημα κι δεν κάνεις όλες τις απαραίτητες δοκιμές, τόσο αυξάνει η πιθανότητα ατυχήματος.
Στην αρχή της διαστημικής εξερεύνησης ήταν αδιανόητο να πεθάνει άνθρωπος στο διάστημα. Τα διαστημικά λεωφορεία θεωρήθηκαν ασφαλείς πλατφόρμες, αλλά το ατύχημα του Challenger σόκαρε τους Αμερικανούς. Έκτοτε καταβλήθηκε προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη να αποδεχθεί υψηλότερα (κι πάλι ελάχιστα για πολλές άλλες δραστηριότητές στην γη αλλά μιλάμε για την ιδιαίτερη φύση των διαστημικών ταξιδιών) ποσοστά ατυχημάτων, κι γι' αυτό στο ατύχημα του Columbia δεν είχαμε επί μακρόν αναστολή των πτήσεων. Απλούστατα βρήκαν τι προκάλεσε το ατύχημα, πήραν τα μέτρα τους, κι προχώρησαν παρακάτω.

- το πρόβλημα των καταιγίδων στον Άρη επιδεικνύεται επαρκώς στην ταινία. Στα θετικά αυτό.

-έχουν υπάρξει κατά καίρους διάφοροι σχεδιασμοί για επανδρωμένη πτήση στον Άρη, οι Σοβιετικοί σχεδίαζαν να πάνε πρώτοι για συμβολικούς λόγους, ενώ έχουν υπάρξει απολύτως ρεαλιστικές προτάσεις με ένα προαπαιτούμενο: να υπάρξει αποδοχή (από το κοινό) αυξημένης πιθανότητας αποτυχίας κι χαμού ανθρωπίνων ζωών στο διάστημα.
Επίσης όντως οι περισσότερες προτάσεις συντείνουν στο σχήμα που παρουσιάστηκε: την αποστολή μη επανδρωμώνου cargo διαστημοπλοίου που θα μεταφέρει προμήθειες, πριν την αποστολή του επανδρωμένου σκάφους.

Όποιος θέλει περισσότερη ενασχόληση με τον Κόκκινο Πλανήτη, υπάρχει το "Race to Mars", μια καναδέζικη τηλεταινία (2 μερών) η οποία δείχνει μια μελλοντική αποστολή στον Άρη δύο αποστολών, μια πολυεθνική, κι μια αμιγώς κινεζική. Έχει βγει εξαρχής σε HD.
Εξαιρετική.

Last edited:

..........................

Όποιος θέλει περισσότερη ενασχόληση με τον Κόκκινο Πλανήτη, υπάρχει το "Race to Mars", μια καναδέζικη τηλεταινία (2 μερών) η οποία δείχνει μια μελλοντική αποστολή στον Άρη δύο αποστολών, μια πολυεθνική, κι μια αμιγώς κινεζική. Έχει βγει εξαρχής σε HD.
Εξαιρετική.

Δεν το ειχα καθολου υποψιν μου. Θα το ψαξω. :aktion033:

ΚΑι μην ξεχναμε και το βασικο.... οταν παμε να δουμε ταινια να μην ξεχναμε οτι ειναι εργο, και αντεχει καποιας ποιητικης αδειας. Αλλιως παιρνεις ενα δοκιμιο και το διαβαζεις, και.... ουτε θεαμα, ουτε πλοκη, ουτε διασκεδαση.:SFGSFGS5:

Το θετικο ειναι οτι αυτη η ταινια "σε φτιαχνει"...(εμενα τουλαχιστον ).

Κάποιες σκόρπιες παρατηρήσεις:
- το πρόβλημα της ραδιενέργειας κι της κοσμικής ακτινοβολίας είναι απ´τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για τις μακροχρόνιες διαστημικές πτήσεις, δεν αναλύεται επαρκώς. Το πρόβλημα είναι τέτοιο που σχεδιάζονται ακόμα κι υπόγειες βάσεις για να προστατευθούν οι αστροναύτες.

- η διάρκεια κι το βασικότερο Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ενός διαστημικού ταξιδιού τονίζονται, κι δεν γνωρίζω αν το προσέξατε, ακόμα κι η πιθανότητα (δυστυχώς) δυστυχήματος.
Όποιος ασχολείται με το Διάστημα γνωρίζει. Απλούστατα, όσο περισσότερο βιάζεσαι να φτιάξεις ένα διαστημικό όχημα κι δεν κάνεις όλες τις απαραίτητες δοκιμές, τόσο αυξάνει η πιθανότητα ατυχήματος.
Στην αρχή της διαστημικής εξερεύνησης ήταν αδιανόητο να πεθάνει άνθρωπος στο διάστημα. Τα διαστημικά λεωφορεία θεωρήθηκαν ασφαλείς πλατφόρμες, αλλά το ατύχημα του Challenger σόκαρε τους Αμερικανούς. Έκτοτε καταβλήθηκε προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη να αποδεχθεί υψηλότερα (κι πάλι ελάχιστα για πολλές άλλες δραστηριότητές στην γη αλλά μιλάμε για την ιδιαίτερη φύση των διαστημικών ταξιδιών) ποσοστά ατυχημάτων, κι γι' αυτό στο ατύχημα του Columbia δεν είχαμε επί μακρόν αναστολή των πτήσεων. Απλούστατα βρήκαν τι προκάλεσε το ατύχημα, πήραν τα μέτρα τους, κι προχώρησαν παρακάτω.

- το πρόβλημα των καταιγίδων στον Άρη επιδεικνύεται επαρκώς στην ταινία. Στα θετικά αυτό.

-έχουν υπάρξει κατά καίρους διάφοροι σχεδιασμοί για επανδρωμένη πτήση στον Άρη, οι Σοβιετικοί σχεδίαζαν να πάνε πρώτοι για συμβολικούς λόγους, ενώ έχουν υπάρξει απολύτως ρεαλιστικές προτάσεις με ένα προαπαιτούμενο: να υπάρξει αποδοχή (από το κοινό) αυξημένης πιθανότητας αποτυχίας κι χαμού ανθρωπίνων ζωών στο διάστημα.
Επίσης όντως οι περισσότερες προτάσεις συντείνουν στο σχήμα που παρουσιάστηκε: την αποστολή μη επανδρωμώνου cargo διαστημοπλοίου που θα μεταφέρει προμήθειες, πριν την αποστολή του επανδρωμένου σκάφους.

Συμφωνω (μεσες-ακρες) ...

Το θεμα των ακτινοβολιων ειναι με διαφορα το πιο ΚΑΥΤΟ ζητημα. Και στο ταξιδι και στην παραμονη.
Η ταινια ΔΕΝ κατορθωνει να το παρουσιασει επαρκως. Αλλα και τι να πρωτοπαρουσιασει σε 140 λεπτα !
Η προετοιμασια (οικονομικα τουλαχιστον) ειναι μια κολλοσιαια προσπαθεια και μαλλον απαιτει μια
πανεθνικη συμπραξη (με τις παρουσες οικονομικες δυσπραγιες και χρεη ... καλα εκανε η NASA και
μετεθεσε το πρωτο πατημα κατα το 2030 και μετα, ισως επρεπε να το βαλει και λιγο παραπερα).
Οι θυελλες στον Αρη ειναι υπερεκτιμημενες (και στην ταινια και στο βιβλιο). Η ατμοσφαιρα του Αρη
ειναι εξαιρετικα αραιη (0.6% την γηινης) και ως φυσικο επακολουθο μια αμμοθυελλα 90 χλμ/ωρα
ισα που θα γινοταν αντιληπτη πανω στο ανθρωπινο μαγουλο (αν ηταν ποτε εκτεθειμενο !!!!!)
Περισσοτερο προβλημα παρουσιαζει το μικροσκοπικο των σωματιδιων της σκονης (1 micron)
και ακομα περισσοτερο (για κυκλωματα) η ηλεκτροστατικοτητα τους. Εκει ... υπαρχει προβλημα !
Οι θυελλες κουβαλουν πολυ ηλεκτρισμο .... πολυ περισσοτερο μιας γηινης (χωρις κεραυνους).
Στην ταινια ο Mark ξεκινα μια Οδυσσεια 50 ημερων προς την βαση Ares-4 οπου δεν τον συναντα
καμια καταιγιδα. Κατι που συμβαινει μεσα στο βιβλιο (οπου τον χτυπαει μια καταιγιδα). Το μεγαλο
προβλημα δεν ειναι καποιο τουμπαρισμα (ανθρωπου η ροβερ) αλλα η εισβολη σωματιδιων 1 micron
οπουδηποτε υπαρχει περιστροφικος μηχανισμος !!!!

Παιδες .... παρολα αυτα .... η ταινια ειναι ΜΝΗΜΕΙΟ σεβασμου στο Science και μετα στο Fiction.

Βρειτε χρονο να την δειτε (και απολαυσετε).

Last edited:
Απάντηση: Re: The Martian (2015)

Με φρεσκες εμτυπωσεις, 10 λεπτα απο τη θεασή της, η ταινια...
...αγνοωντας τα οσα επιστημονικα αναφερετε...
δεν με ενθουσιασε, δεν μου κεντρισε το ενδιαφερον, δεν ειχα ουτε 1" αγωνια για τη δραση (και για το "αποτελεσμα") αρα ψυχρη θεαση, ηταν επιπεδη και κοινοτοπη σκηνοθετικα (συσκεψη εντος διαστημοπλοιου λες και ηταν σε καφετερια -χαλλλαρααα-, ατακες χιλιοειπωμενες και "μουτες" χιλιοπαιγμενες)...
...τιποτα το πρωτοτυπο και συγκλονιστικο. Θυμαμαι οταν αρχισε η βαθμολογια στο imdb οτι επαιρνε γυρω στο 6,5 και απορουσα , τωρα ξερω το γιατι εκεινη ηταν η σωστη και η σημερινη των 8+ ειναι υπερβολικη (αλλα απο αμερικανους τι περιμενεις - λογω γουστου εννοω). Ψηφισα "καλη" στα πλαισια του "6,5".
Καποιος ανεφερε οτι ειναι ανωτερη της "Οδυσσειας 2001". Ιεροσυλια - το λιγωτερο!

Μια χαρά έργο ήταν ιδικά στο τέλος πολύ αγχος, είχαν πολύ καιρό να ιδρώσουν τα χεριά μου από την αγωνία.

Re: Απάντηση: Re: The Martian (2015)

Καποιος ανεφερε οτι ειναι ανωτερη της "Οδυσσειας 2001". Ιεροσυλια - το λιγοτερο!

Aυτος ο καποιος εχει ονομα ..... :proud:

Φιλε μου, δεκτο οτι δεν σου αρεσε (αν και ψηφισες ΚΑΛΗ ...)
ΝΑΙ ... δεν εχει καταιγιστικη δραση. Ομως ΑΥΤΟ ακριβως λατρεψα.
Την αργη και μεθοδικη επιλυση προβληματων. Την ψυχραιμια.
Σε ενα σημειο ειναι ανωτερη της Οδυσσειας (:devil-smiley-029: καψτε τον, καψτε τον :devil-smiley-029:)
Και αυτο ειναι τα τοπια στην ταινια. Σκεφτομαι να τα κανω αφισες και να τυλιχτω !
Κανενα σκηνικο στην Οδυσσεια 2001 (ουτε στην Αιθιοπια με τους πιθηκοειδεις)
δεν μπορεσε να αποδωσει τετοιους ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥΣ :blink: ... τετοια αγρια ομορφια.

Τα υπολοιπα για IMDB και βαθμολογιες .... μην σου πω που τα χω γραμμενα !
Δεκτο το οτι υπαρχουν δυο (εσυ και ο Nutsis) που δεν σας αρεσε η ταινια.
Επρεπε να υπαρχουν. Για να κρατηθει ισορροπια στο συμπαν.

-bye-

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: The Martian (2015)

Το ειδε κανεις σε 3D;

Την είδα εγώ και ήταν πάρα πολύ καλό το 3D της.

Aυτος ο καποιος εχει ονομα ..... :proud:

Φιλε μου, δεκτο οτι δεν σου αρεσε (αν και ψηφισες ΚΑΛΗ ...)
ΝΑΙ ... δεν εχει καταιγιστικη δραση. Ομως ΑΥΤΟ ακριβως λατρεψα.
Την αργη και μεθοδικη επιλυση προβληματων. Την ψυχραιμια.
Σε ενα σημειο ειναι ανωτερη της Οδυσσειας (:devil-smiley-029: καψτε τον, καψτε τον :devil-smiley-029:)
Και αυτο ειναι τα τοπια στην ταινια. Σκεφτομαι να τα κανω αφισες και να τυλιχτω !
Κανενα σκηνικο στην Οδυσσεια 2001 (ουτε στην Αιθιοπια με τους πιθηκοειδεις)
δεν μπορεσε να αποδωσει τετοιους ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥΣ :blink: ... τετοια αγρια ομορφια.

Τα υπολοιπα για IMDB και βαθμολογιες .... μην σου πω που τα χω γραμμενα !
Δεκτο το οτι υπαρχουν δυο (εσυ και ο Nutsis) που δεν σας αρεσε η ταινια.
Επρεπε να υπαρχουν. Για να κρατηθει ισορροπια στο συμπαν.

-bye-

Η Οδύσσεια κατά την γνώμη μου είναι η κορυφαία ταινία όλων των εποχών στο είδος της και δεδομένου των αναλογιών για την εποχή που γυρίστηκε. Οστόσο το The Martian είναι η ταινία επιστημονικής φαντασίας που έχω ευχαριστηθεί περισσότερο από κάθε άλλη του είδους ίσως περισσότερο και από την Οδύσσεια. Σίγουρα η κορυφαία Sci-fi της δεκαετίας.

H Oδυσσεια ειχε λιγοτερη τεχνογνωσια (στα κινηματογραφικα εφφε) το 68.
Το The Martian ερχεται πριμοδοτημενο με τεχνογνωσια 47 επιπλεον χρονων.
Σιγουρα εχει καλυτερα εφφε. Ομως η Οδυσσεια ειναι καλυτερη σκηνοθετικα.
ΝΑΙ ... ακομα και τωρα !

Σιγα-σιγα η Οδυσσεια χανει επιμερους τομεις υπεροχης. Επιμερους, μονο ...
Οι απεραντες αγριες εκτασεις, τραβηγμενες στην Ιορδανια και Σαουδικη Αραβια
αλλα με φιλτραρισμα φωτος σαν να βρισκονταν στον Αρη .... ειναι κατι που
ο Kubrick δεν μπορουσε να παραξει τοτε (ακομα και αν το περιειχε το σεναριο).
Ο Kubrick εξακολουθει να μενει ΗΓΕΤΗΣ στα τελευταια 12 λεπτα της ταινιας ...
με μια ψυχεδελικη εκσπερματωση σε επιπεδα που δεν εχουν αγγιχθει ακομα
και σημερα .... αλλα και την ασυλληπτη κοντρα HAL-Bowman !

Ομως, στα τοπια .... υπαρχει νεος βασιλιας ..... πια !

Συμφωνώ 100% τον Αρη τον έδειξαν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο έργο σχετικό με το θέμα.

Την είδα και εγώ χθες στην oled, εικόνα άψογη, μπόλικη αγωνία αλλά το τέλος με το κόψιμο στο χέρι με χάλασε. Γενικά δεν είμαι του happy ending και μου φαίνεται κάπως δύσκολο όλα να πάνε καλά με τόσους αστάθμητους παράγοντες. Κατα τ αλλά δεν σηκώθηκα από τον καναπέ μέχρι το τέλος.

SR71B εσυ εισαι ο...αντιρρησιας; βαρεθηκα να ξανακοιταξω μα θυμομουν οτι "καποιος"...ιεροσυλησε!!!
Δεν αντιλεγω για το αρτιον του αποτελεσματος - ομως προσωπικα δεν με "κρατησε" η ταινια και μετα την 1η ωρα ελεγα πότε να τελειωσει. Κοινοτυπιες γεματη... Ειδικα το τελος με το "τρυπιο" χερι, μου θυμισε τα μπαλονια που φουσκωνουμε, τα αφηνουμε και διαγραφουν τρελλη πορεια (εδω...ελεγχομενη) για να χαχανιζουν τα πιτσιρικια!
Καλη ψηφισα γιατι...ειναι καλη, τι στο καλο!

Χαχαχαχα ... :laugh::laugh::laugh:

υποψιαζομαι οτι δεν ηθελες να συμφωνησεις μαζι μου αλλα τελικα .... ψηφισες περιπου* τα ιδια με μενα.
Πρεπει να παιξουμε ποκερ καποια στιγμη. Θα γινει η μπλοφα της αρκουδας. Θα προσφερουμε υπερθεαμα ! -bye-

Βασικα, ΔΕΝ ειμαι ο αντιρρησιας .... ειμαι ο πρηχτης.

Αποδεχομαι με ... ενστασεις !
Η απορριπτω με ... υποκλισεις !

Εχω κανει καποιο κοσμο να πηδαει απ'τα μπαλκονια (ευτυχως, οχι εδω μεσα ! :laugh:)

* αυτο το "περιπου" εχει ενα περιθωριο αποκλισης -100 + 100 ... :flipout: ... αλλα βρισκομαστε εντος της κλιμακας αποδοχης.

Να σου πω...
...μετα απο μερικες δεκαδων ετων θεαση ταινιων και αναγνωση βιβλιων κλπ παρομοιων θεματων, καπου "γεμισα" και πλεον ελαχιστο ενδιαφερον μου προξενουν...
...οποτε τις "κρινω" και με ολιγον υφος του στυλ "τι να μας πεις/δειξεις εσυ τωρα..., εμεις ειδαμε και τι δεν ειδαμε 50+ χρονια".
Το μονο που μου κινει την περιεργεια ειναι η τεχνολογικη πλευρα της δημιουργιας τους, και σε μερικες περιπτωσεις το εικαστικο. Το "ιδεολογικο" βεβαιως δεν με απασχολει ουδολως.
Α...ουτε ο Ντέιμον μου αρεσε!!! Μια μετρια διεκπεραιωση εκανε!

Αν εχεις να βγαλεις και αλλο αναθεμα .... ελευθερα .... :laugh:

Το νηματακι διαθετει ψυχαναλυτικο καναπε (με lava lamp στο κομοδινο) .... -bye-

Παλι τρολαρισα ε; θελω να το παιζω...οιστρος βλεπεις:smash:

Δεν τρολαρισες.
Βλεπω εχεις απωθημενα.
Απο βιβλια που δεν εγιναν ταινιες.
Απο βιβλια που ΔΕΝ μεταφερθηκαν πιστα στο πανι
και απο ταινιες που θα γελαγαμε αν γινονταν βιβλια .... :laugh:

Baaaaaaaa!!!
Μια καλογυρισμενη ταινια εχει δικαιωμα να εκφευγει του γραπτου, για πολλους λογους. Αυτο που θεωρω χαζο ειναι το να γραφονται βιβλια χαριν της ταινιας που τα "κονομησε", οπως με ενοχλει και ο απειρος εμπορευματισμος του "Αρχοντα των Δαχτυλιδιων" που τα γραφει τωρα αναλογα με τις εισπαξεις του προσφατα παιγμενου!

Πολυ πολυ καλη ταινια.

Θα ψηφιζα θεικη αν ειχε λιγο πιο μαζεμενο τελος απο την διασωση και μετα και λιγο πιο ποιητικο ισως.

Οτι αλλη κριτικη και να κανεις για την ταινια αυτη μονο θετικη μπορει να ειναι .