The Martian

Ψηφίστε την Ταινία:

• Total voters
    0
Re: The Martian (2015)

Τα παντα μου αρεσαν ακομη και το αργο της... μαλλον αυτο εκανε τη διαφορα γιατι ερμηνευτικε εξαιρετικα, ολες οι αμερικνανιες επισης μονο ενα πραμα μου τη δινει...
602624_549857555031692_842321337_n.jpg

Απάντηση: The Martian (2015)

απλα υπεροχη!
Επιτελους και μια καλη διαστημικη περιπετεια,μετα την ιντερμουφα και τη μεγαλοπρεπη πατατα,το SW!
Φοβερη εικονα και ηχος,αξιζει να το δειτε ασυμπιεστο.

Παρότι δεν θα συνέκρινα άμεσα το The Martian με την Οδύσσεια (δεν νομίζω να είχε κι την φιλοδοξία), δεν συμμερίζομαι τους ύμνους για την τελευταία, απλά για την εποχή της ήταν αξεπέραστη.
Παρολ' αυτά δύσκολα την ξαναβλέπω (κι ας την έχω στον σκληρό μου), ενώ το The Martian βλέπεται κι ξαναβλέπεται (ορισμένες σκηνές του).

Θα συμφωνήσω για τις κοινότυπες ατάκες, το happy end κτλ, αλλά εικαστικά πήγε το είδος ένα βήμα παραπέρα.

Μην ξεχνάτε κι το The Moon, εξαιρετική ταινία με κλάσμα του κόστους του Αρειανού...

Re: Απάντηση: The Martian (2015)

απλα υπεροχη!
Επιτελους και μια καλη διαστημικη περιπετεια,μετα την ιντερμουφα και τη μεγαλοπρεπη πατατα,το SW!
Φοβερη εικονα και ηχος,αξιζει να το δειτε ασυμπιεστο.

Ισως η καλυτερη ταινία του 15 (και ας την ειδα το 16) και σίγουρα η καλύτερη SCi-FI που έχω δει!
Ακουγα για ταινίες με θέμα τον Άρη και έβγαζα σπυρια. Απέφευγα μέρες να την δω και τελικά διαψεύτηκα. Το τελευταίο τεταρτάκι μόνο να ήταν διαφορετικό και θα ήταν άψογη.

Άψογη ταινία, μπορώ να πω άνετα οτι την καταευχαριστήθηκα, κι έχω και μια σπάνια επιθυμία να την ξαναδώ στο καπάκι!

Ισως η καλυτερη ταινία του 15 (και ας την ειδα το 16) και σίγουρα η καλύτερη SCi-FI που έχω δει!
Ακουγα για ταινίες με θέμα τον Άρη και έβγαζα σπυρια. Απέφευγα μέρες να την δω και τελικά διαψεύτηκα. Το τελευταίο τεταρτάκι μόνο να ήταν διαφορετικό και θα ήταν άψογη.

Εγώ να φανταστείς παραλίγο να μην την δω καθόλου γιατί λίγες μέρες πριν πάω Cinema ρώτησα μια φίλη που την είχε δει την προηγούμενη μέρα και μου είπε πως ήταν βαρετή σαν αναμάσημα του cast away σε διαφορετικό περιβάλλον. Τελικά πήγα και την είδα σε 3D και πλέον έμαθα να μην εμπιστεύομαι γυναικείες απόψεις στο θέμα sci-fi.

Πανω που τον ειχαν τον Ριντλευ Σκοτ για τη συνταξη (εχει ογδονταρισει κιολας) αυτος βγαζει το Μartian,μαζευει ολο το χρημα και τους βγαζει τη γλωσσα.
Πρεπει να ειναι η πιο εμπορικη ταινια που εχει κανει απο τον Μονομαχο και επειτα.
Και μαλιστα σε μια συνεργασια που τουλαχιστον στα χαρτια φαινεται παραταιρη με τον Drew Goddard του θεικου Cabin in The Woods στο σεναριο.
Κατασκευαστικα ειναι στα γνωστα στανταρντ του Σκοτ των τελευταιων ταινιων:hardcore περφεξιονισμος,πλουσια σε λεπτομερεια σκηνικα και αστραφτερη εικονα.Κιμπαρια κανονικη.
Μου τα χαλασαν στην εκτελεση καθως θα ηθελα μια αφηγηση με πολυ μεγαλυτερη ενταση στο ρυθμο-αρκετα χαλαρος με ολιγον ραχατ λουκουμ για τα γουστα μου και για τετοια ταινια,μαλλον εδω φαινεται η ηλικια του Σκοτ.
Επισης αν και το ensemble των ηθοποιων που μαζεψε ειναι εξαιρετικο,το μοιρασμα των ρολων στην ταινια ειναι ανισο-με πιο ριγμενους την ομαδα του Ερμη,χωρια που σκηνοθετης και σεναριογραφος,ασε που αποφευγουν σαν το διαολο να δειξουν τους χαρακτηρες με τις ψυχολογικες επιπτωσεις που οι καταστασεις του story επιβαλλουν.
Ετσι οι ερμηνειες βγαινουν φλατ και το χιουμορ ολιγον ξενερωτο (μοναδικη σκηνη που γελας πραγματικα ειναι η κουβεντα για τον Αρχοντα τον Δαχτυλιδιων,αν εισαι Τολκιν-freak-εγω γελασα παντως).Περιμενα απο τον Goddard πιο αιχμηρο χιουμορ,αλλα φαινεται οτι οταν μπλεκεις με το mainstream (και εδω μιλαμε για ταινια που φτιαχτηκε για να χτυπησει μεγαλα εσοδα,οπως και το 'κανε) εισαι αναγκασμενος να στρογγυλεψεις τα παντα.
Και αυτο ειναι και το Martian,imho.Μια ευχαριστη ταινια (εως πολυ ευχαριστη,τοσο που την ειδα μια φορα στο σινεμα και μια σπιτι) που θα μπορουσε να ηταν μεγαλη.
Σου φτιαχνει τη διαθεση,αλλα δε σε πεταει απο το καθισμα ή σε αφηνει μ...κα.Χωρις εκπληξεις.
Τον Ριντλευ Σκοτ θα τον αγαπαω παντα και δε χανω ταινια του ανεξαρτητα αν εχω παψει να περιμενω να δω κατι απο την ιδιοφυία του εδω και καιρο.
Ακομα και ο mainstream Σκοτ ειναι πολυ ανωτερος απο ενα καρο ανωνυμους υπαλληλακους που το Χολιγουντ εμπιστευεται τα πανακριβα προτζεκτ του.
Αυτο που μου λειπει πιο πολυ ειναι η καποτε σημα-κατατεθεν υποφωτισμενη,υγρη,μεσα σε καπνους φωτογραφια του με το φως να συγκεντρωνεται σε δεσμες μεσα απο γριλλιες.
Αντιθετα εχει αντικατασταθει με μια αστραφτερη,στιλπνη,κλινικη,"μηχανικη" εικονα που,εμενα προσωπικα,μου βγαζει μια ψυχρα και μια αποστασιοποίηση.
Σημεια των καιρων I guess....

Αυτο που μου λειπει πιο πολυ ειναι η καποτε σημα-κατατεθεν υποφωτισμενη,υγρη,μεσα σε καπνους φωτογραφια του με το φως να συγκεντρωνεται σε δεσμες μεσα απο γριλλιες.

Η εικονα που (συνειρμικα) αναδυθηκε στον Υπερμυγα ... :p

Voight-Kampff test rooms.jpg

Η σχεδιαστικη προσεγγιση rover .... για τον κοκκινο πλανητη .... :p

Rover.jpg

Μιλαμε για ασταθεια !
Ενα ελαφρυ σηκωμα την καροτσα .... και τουμπαρε το υπερ-οχημα ! :laugh:
Ομως, εικαζω οτι θα ειναι διαρκως φορτωμενο (εως παραφορτωμενο).
Η καμπινα .... ειναι για πολυ "ξυλο", πολυ κοπανημα και χαστουκι.

εμένα μου έφερε στο μυαλό το gravity, το οποίο ξεπερνάει σε όλα με άνεση πλην της φωτογραφίας στο διάστημα

η μάχη βέβαια είναι άνιση διότι στο gravity έχεις μία sandra bullock στο διάστημα μόνη και έρημη ενώ εδώ έχεις μια αφρόκρεμα ηθοποιών σε πολλαπλές τοποθεσίες που δημιουργούν ένα θέαμα άλλου επιπέδου

συνολικά η καλύτερη διαστημική περιπέτεια που έχω δει τελευταία, μετάνοιωσα που δεν την είδα στο σινεμά

διάβαζα λίγο τα άλλα σχόλια του νήματος - κατ'εμε δεν υπάρχει σύγκριση με την οδύσσεια σε κανένα επίπεδο. Στο δικό μου μυαλό είναι σαν να πρόκειται για 2 διαφορετικά είδη ταινιών - τελείως διαφορετικά μάλιστα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: The Martian (2015)

ρώτησα μια φίλη που την είχε δει την προηγούμενη μέρα και μου είπε πως ήταν βαρετή σαν αναμάσημα του cast away σε διαφορετικό περιβάλλον.

Για το βαρετη θα διαφωνήσω αλλα για το cast away δεν ειχε και αδικο :laugh:
Την ειδα σε 3D και την απολαυσα παρολο τις 2:30 ωρες.
Θα με βριζετε τωρα, αλλα το interstellar μ αρεσε περισσοτερο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: The Martian (2015)

Καλά, πως περιμένετε να αρέσουν στα γκομενάκια ταινίες που δεν έχουν δακρύβρεχτα love story κι αντ' αυτού απεικονίζουν την προσπάθεια ενός ΑΝΔΡΑ να επιβιώσει δεκάδες εκατομμύρια χλμ μακριά απ´την Γη, σε έναν άλλον πλανήτη ;

Είναι δυνατόν η μέση κοπέλα να ενδιαφέρεται για τον... Άρη ;

διάβαζα λίγο τα άλλα σχόλια του νήματος - κατ'εμε δεν υπάρχει σύγκριση με την οδύσσεια σε κανένα επίπεδο. Στο δικό μου μυαλό είναι σαν να πρόκειται για 2 διαφορετικά είδη ταινιών - τελείως διαφορετικά μάλιστα.

Εγραψα οτι θα σκεφτω αν το The Martian ξεπερασει την Οδυσσεια 2001.
Μετα απο τεσσερεις θεασεις .... το The Martian ξεπερναει την Οδυσσεια στα τοπια.
Μπορει να μην συμφωνεις, αλλα οι σκηνες με τους ανθρωποπιθηκους (Οδυσσεια 2001)
εχουν ορισμενα εκπληκτικα background και χρωματισμους ... αλλα το The Martian
κερδιζει με βραχεια κεφαλη σε στιλπνοτητα και αληθοφανεια (αλλωστε, τα τοπια
ειναι παρμενα απο εδω, Ιορδανια και Σαουδικη Αραβια).

Το The Martian ειναι η τρεχουσα ΚΟΡΥΦΗ σε alienated earth scapes, δηλαδη σπανια γηινα τοπια
που με την συμβολη CGI (που απλα δεν υπηρχε το 1968) ελαμψαν με εξωπραγματικη αληθοφανεια
και χρωματισμους. Εχουν μπει και στην σωστη δοση και στην σωστη γωνια ... για αρειανο τοπιο
(συμφωνα με τα οσα ξερουμε). Δυσκολα, να βρεις πιο θεαματικα και ξεσηκωτικα (να πας επι τοπου)
αρειανα τοπια με την χρηση, βεβαιως του πιο προσφατου CGI.

ΚΑΙ .... εχω δει πολλα (CGI).

Σε ολα τα αλλα (περι συγκρισης) η Οδυσσεια 2001 διατηρει τα σκηπτρα ... μισο αιωνα μετα.
Αλλωστε το γραφω.

Kαθολου δεν θα σε βρισουμε ! -bye-
Τις ταινιες ΔΕΝ τις παντρευεσαι (και ... αν ηταν στο χερι σου, ουτε τις γυναικες !)
Η φυσιολογικη σταση ενος ελευθερου πνευματος ειναι ... να ερωτευεται !

Είναι δυνατόν η μέση κοπέλα να ενδιαφέρεται για τον... Άρη ;

Aν θες με πιστευεις ... υπαρχει τουλαχιστον ΜΙΑ !
Αυτη που με βαρουσε στο κεφαλι για να δω αυτην εδω την ταινια .... :laugh:
Γιατι γνωριζει τον ερωτα μου με εξωγηινα τοπια και οτιδηποτε απιθανο και εξωπραγματικο.
Και (ω του θαυματος) ΔΕΝ το ανταγωνιζεται.

Μαλιστα, εχει γραφτει σε λιστα αναμονης για οικοπεδακι στον Gliese 581 D ... εχει ξεφυγει εντελως !
Δεν την προφταινω. Εχει εξελιχθει σε δεινοτατο exoplanet hunter ...

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: The Martian (2015)

Για το βαρετη θα διαφωνήσω αλλα για το cast away δεν ειχε και αδικο :laugh:
Την ειδα σε 3D και την απολαυσα παρολο τις 2:30 ωρες.

Ε..όχι δα! Το cast away ανεξάρτητα με το περιβάλλον που διαδραματίζεται η ιστορία είναι μια τελείως διαφορετική ταινία τόσο σκηνοθετικά όσο και ως προς το μήνυμά της. Είναι καταρχάς μια ταινία στην οποία ο πρωταγωνιστής δεν λέει κουβέντα ούτε αυτός ούτε άλλος για το 80% της ταινίας. Επίσης επικεντρώνεται περισσότερο στο δράμα του ανθρώπου να αντιμετωπίσει την μοναξιά, στο πως επιστρέφει στις ρίζες του από την μια μέρα στην άλλη και ξανά ανακαλύπτει τον πρωτόγονο τρόπο ζωής, αλλά και στο πως αλλάζει η ζωή του μετά από μια τέτοια οδύσσεια ώστε ποτέ δεν θα μπορούν να είναι τα πράγματα όπως πριν. Αντίθετα στο the Martian το μήνυμα είναι περισσότερο στην ευρηματικότητα του ανθρώπου προκειμένου να επιβιώσει σε ένα αφιλόξενο και ακραίο περιβάλλον και στην συνεργασία των ανθρώπων εντός του πολιτισμού τους και στις θυσίες που κάνουν και τα ρίσκα που παίρνουν προκειμένου να τον φέρουν πίσω ακόμα και με μηδαμινές ελπίδες. Και οι 2 εξαιρετικές ταινίες από τις αγαπημένες μου αλλά εντελώς διαφορετικές.

Όσο για την Ιντερμούφα πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι το αξιόλογο βρίσκετε μερικοί σε αυτή τη ταινία. Ανεξάρτητα από τα οπτικά εφέ, το σενάριο ήταν για γέλια και οι επιστημονικές ανακρίβειες έβγαζαν μάτια.

Η συγκεκριμένη κυρία που με είχε προϊδεάσει αρνητικά για το The Martian είχε βρει ταινιάρα την άλλη επική sci-fi μούφα το Lucy, οπότε δεν την πολύ εμπιστευόμουν την γνώμη της. Αλλά όταν στο παρελθόν έχουμε δει τόσες πατάτες σχετικά με το διάστημα και τον Άρη, όπως και να το κάνουμε ήμουν επιφυλακτικός.

Απορία, τώρα βγήκε στις αίθουσες στην Ελλάδα η ταινία, ή τώρα είναι διαθέσιμη για κατέβασμα ; Μου κάνει εντύπωση που τώρα γράφετε όλοι εντυπώσεις. Πάνε σχεδόν 2 μήνες που είδα την ταινία στο σινεμά.

Last edited:

Κοιτα εγω δεν είμαι επιστήμονας, οποτε δεν ασχοληθηκα καθολου με τις ανακρίβειες.
Και στο martian εκτοξευτηκε ο άλλος με μουσαμα στον πυραυλο, αλλα δεν με χαλασε.
Αυτό που ζηταω σε μια ταινια είναι να μου προκαλεσει συναισθηματα.
Στο martian το συναισθημα της αγωνιας μου το προκαλεσε το τελευταιο 15 λεπτο.
Ολη την άλλη ταινια την εβλεπα στο χαβαλέ.
Ένα ανθρωπος αποκλεισμένος στον Αρη και δεν μου εβαλε αυτόν τον φοβο της μοναξιας και του αγνωστου.

Αντίθετα το Interstellar με εβαλε περισσοτερο στην ταινια.
Μπορει να βοηθησε και η μουσικη του zimmer σε αυτο, αλλα ειχε ένα μυστηριο η ταινια.
Δεν ηταν τοσο "χαρουμενη" οσο το martian.

μα και το βιβλίο σε χαρούμενο στυλ ειναι οπότε και η ταινία ακολουθεί το βιβλίο
αν εξαιρέσεις την σκηνή τις διάσωσης που δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο όλα τα άλλα ειναι όπως τα λέει ο συγγραφέας
κάπου είδα να γράφει ο φίλος SR71B ότι το ροβερ εύκολα θα μπορούσε να τουμπάρει έχει δίκιο αυτό συμβαίνει στο βιβλίο αλλά η ταινία δεν το έχει ίσως για οικονομία χρόνου

Last edited: