The Odyssey (2026)

......Εδώ όμως έχουμε τον Batman στην Τροία ..
Και τους στρατιωτες του που ειδα με παντελονια "φουφουνες" πανω απο τις κνημιδες, κατι οπως οι Γερμανοι στον ΒΠΠ πανω απο τις μποτες 🤪

Δεν σωζεται με τιποτα. Τοση εικονογραφια εχει στην διαθεση του. Αυτος τιποτα, εχει κολησει με μπατμαν.

Μολις διαβασα οτι η Γουωρνερ τον προοριζε τοτενες το 2003, νεο ανερχομενο σκηνοθετη, να κανει την Τροια, αλλα τον εβγαλε απο το προτζεκτ και εβαλε στη θεση του τον Πετερσεν.
Ετσι εκανε τον Μπατμαν...

Χμμμμ.... ο Μπατμαν επιστρεφει ; Εκδικειται ; 🤣

Μηπως το κανε για γουρι :ROFLMAO:? κ σου λεει θα μου φερει την ιδια επιτυχια με τον μπατμαν ,τον Κειν στις ταινιες του π.χ. τον ειχε για γουρι
Μην βγαλει κανενα flipper zero o Οδυσσεας απο την τσεπη σαν πολυμηχανος που ειναι...
Περα απο το κρανος η Οδυσσεια ειναι ενα επος που ανηκει στα 100 βιβλια που διαμορφωσαν τον κοσμο, καταγραφει περιπου μια δεκαετια, περιλαμβανει τοσα πολλα πραγματα, εχει επηρεασει τοσα κ τοσα εργα τεχνης
μυθος με ιστορικα στοιχεια , ανθρωποι θεοι κ μυθικα πλασματα, οι θεοι εχουν ανθρωπινα χαρακτηριστικα κ οι ανθρωποι τα βαζουν με τους θεους, συμβολισμοι αλληγοριες, ερωτες ,παθη, νοστος, μιση, συμπαθειες , η λεπτομερια εχει σημασια,
το τρειλερ φανταζει φτωχο, ενα καραβακι καμια δεκαρια ατομα μια παραλια μουνταδα στις στολες μια μιζερια οπως εγραψε κ πιο πανω ενας φιλος
ενα ζητημα ειναι οτι διασκευαζεις κατι , ξερεις τι ειναι αυτο που διασκευαζεις η απλως θελεις να ταυτισεις το εγω σου με μια διασημη ιστορια, κ κανεις μπατμαν τον Αγαμεμνωνα κ Τζοκερ τον Οδυσσεα χαχχ
στο Τενετ π.χ. εχουμε μια εκδηλωση αυταρεσκιας μεσα απο την ταινια του
θα μου πεις ολα αυτα τα συμπερανεσ απο το τρειλερ? οχι
απλα αυτο εχουμε κ τα δειγματα δεν ειναι τοσο ενθαρρυντικα
ετσι κ αλλιως τα τρειλερ τα βγαζουν για να παρουν feedback
κ να ρωτησω κ κατι αλλο ο Στοουν που εχει ιστορικους συμβουλους καθηγητες ιστοριας εκανε ντοκιμαντερ
ο Σπιλμπεργκ στον στρατιωτη Ραιαν που η ακριβεια στις στολες εφτανε μεχρι κ τα διακριτικα εκανε ντοκιμαντερ?
επισης προσωπικα δεν εχω καμια εμπαθεια με Νολαν με αρεσει, το Interstellar, Ιnception, Memento Prestige Batman ειναι ταινιαρες γι αυτο κ ειμαι πιο αυστηρος μαζι του, αμα ηταν καποιος αλλος απλα θα προσπερναγαμε...

Εάν ήταν να διαλέξω ταινία ιστορικού ενδιαφέροντος με αναφορές στην Ελλάδα, σίγουρα πρώτη επιλογή θα ήταν ο Καποδίστριας του Σμαραγδή

Μέχρι τελείας. Κι ας με κυνηγήσουν όλοι οι οργισμένοι αναλυτές αρχαίου οπλισμού. :P

Μέχρι τελείας. Κι ας με κυνηγήσουν όλοι οι οργισμένοι αναλυτές αρχαίου οπλισμού. :P

Ο μπαρμπας λεει οτι ειπα και εγω παραπανω. Τιποτα περισσοτερο.

Ο Ομηρος το επος του το γραφει με "εικονικο οραματισμο" την αρχαϊκη εποχη συν την υστερη χαλκου.

Απο το επος εμπνευστηκαν οι καλλιτεχνες και ολες οι γεννιες Ελληνων της αρχαιοτητας.

Η Ιλιαδα και η Οδυσσεια δεν ηταν μονο ενα αριστουργηματικο ποιημα. Ηταν ταυτοχρονα οπως το Ευαγγελιο για μας συν ενα γεννεαλολογιο συν ενα κτηματολογιο. Ολα τα παντα. Γιαυτο ειπα και δεν παιζει η "ιστορικη ακριβεια"

Παιζει ομως απολυτα το Οραμα του Εργου. Οπως απεικονιστηκε απο αυτους που το εργο εγινε θεμελειος λιθος αυτου που λεμε "Ελληνες".

Οποτε απο εκει και περα μας τα χαλαει. Ο "καλλιτεχνης" μπορει να κανει οτι θελει κανεις δεν τον βαζει φυλακη, αλλα οταν εγω η οποιος ασχολειται πραγματικα και ενδιαφερεται και εχει το οραμα sτο μυαλο του, οταν παει σινεμα να δει Οδυσσεα, θελει να δει οδυσσεα και ολο αυτο το ιμαζιναιρ της εποχης που αφηγειται. Οταν παει να δει μπατμαν θελει να δει μπατμαν, και οτα παει να δει μια επιδειξη μοδας με μοντελες που εχουν σελοτεηπ στο δερμα τους για ρουχα, παει να δει την επιδειξη μοδας.

Αυτο ειναι ολο.

Και εδω ο Νολαν φαινεται να κανει ενα μεταμοντερνο αχταρμα... "βαλε και μια δωση κομιξ" " βαλε και λιγο φασιον"...και αυτο που με ενοχλει ειναι οτι με την δυναμη που εχει αποχτισει δεν ειναι καν υποχρεωμενος να το κανει (γιατι πολλοι ειναι).

Οποτε μεσω του τρεηλερ θα τον κραζουμε οσο θελουμε μεχρι να το εμπεδωσει.

Και ξερετε νομιζετε οτι στην Ελλαδα εχει πεσει κραξιμο ; Νομιζω οτι οι Ελληνες ειναι οι πιο χαλαροι με την ιδια τους την ιστορια. Εδω να δειτε τι γινεται...

Last edited:
Εγώ είμαι 99% σίγουρος ότι δεν έχει διαβάσει το έπος αλλά μια περίληψη του ή μοντέρνα απόδοση του .

Ήδη πάντως έχει πάρει δημοσιότητα η ταινία αλλά όχι για τους λόγους που θα ήθελε ο Νολαν
θα σου αναφέρω ένα παράδειγμα, ένας πολύ καλός μου φίλος είναι ηθοποιός, ήταν συντελεστής σε θεατρική παράσταση, το έργο ο "Γλάρος" του Τσέχωφ, συζητήσαμε λοιπόν μετά την παράσταση για την προετοιμασία, μου είπε μεταξύ άλλων, "έχω αποστηθίσει όλα τα έργα του Τσέχοφ, δεν γίνεται αλλιώς μονόδρομος..."

Υποθέτω λοιπόν ότι αποκλείεται να μην έχει διαβάσει τα Ομηρικά έπη, δεν υπερασπίζομαι τον Νόλαν, ούτε με ενθουσιάζει το σύνολο του έργου του, αλλά θα ήταν εντελώς παράλογο και άστοχο, να επιχειρήσει κανείς τέτοιου μεγέθους παραγωγή, χωρίς όχι μόνο ανάγνωση αλλά ενδελεχή μελέτη του κειμένου, για μένα είναι συντριπτικά βέβαιο.

Αν το έργο "μπατμανίζει", "ιντερστελαρίζει" αυτό είναι άλλη τάξης θέμα και όχι ημιμάθειας ή άγνοιας.

Για μένα τα έπη είναι αδύνατον να μεταφερθούν κινηματογραφικά, μπορούν μόνο να διασκευαστούν, η κριτική είναι και πρέπει να είναι ελεύθερη, δεν χρειάζεται να συμφωνούμε.

• Like
Reactions: superfly and FINIX
Τα έπη έχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην οθόνη.
Πως θα αποδόσει π.χ. το νόημα της σειράς που σκότωσε ο Οδυσέας τους μνηστήρες;

Οπότε, πας για το fun της υπόθεσης και τελείωσε.

όταν ήμουν μικρούλης έβλεπα φανατικά το Ulysses 31 "Η Οδύσσεια του Διαστήματος" ένα πάρα πολύ ατμοσφαιρικό animation για παιδιά, σκοτεινή διασκευή της Οδύσειας,

με χαρακτήρες όπως ο Νονό το ρομποτάκι, το κοριτσάκι, ο αδερφός της ο Νουμαγιος, η
Συρκά... κι ο όλα αυτά στο διάστημα, η σειρά έμεινε στην ιστορία και στις παιδικές μας αναμνήσεις, για μένα μπορεί ο Νόλαν να κάνει αυτό που θέλει, το αν θα το δω και αν θα μου αρέσει είναι άλλη ιστορία.

Το πρόβλημα με την Οδύσσεια του Νόλαν (τουλάχιστον από αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής) δεν είναι ότι είναι "ιστορικά ανακριβής". Όπως σωστά ειπώθηκε εδώ η Οδύσσεια δεν είναι ιστορικό έργο, αλλά προϊόν φαντασίας. Ο Όμηρος (αν ήταν ένας) αφηγούνταν μια ιστορία που διαδραματίστηκε 500-600 χρόνια νωρίτερα, σε μια εποχή για την οποία δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται να προσπαθεί να μεταφέρει το Έπος, όπως είναι γραμμένο.
Όποιος το έχει διαβάσει συνειδητά, ως ενήλικας και όχι σαν αγγαρεία στο σχολείο, ξέρει ότι ο Όμηρος υμνεί μεταξύ άλλων το Ωραίο. Τα σκοτεινά και τρομαχτικά επεισόδια εναλλάσσονται με επεισόδια ασύλληπτης ομορφιάς και ευτυχίας. Στην Ραψωδία Α έχουμε τον Ερμή να πετάει στο νησί της Καλυψώς που είναι τόσο όμορφο ώστε και αυτός ο Θεός κοντοστέκεται λίγο και το θαυμάζει πριν προχωρήσει για να εκπληρώσει την αποστολή του. Παντού διαβάζουμε για πανέμορφα ακρογιάλια, κορίτσια εκπάγλου καλλονής, λεβέντες άντρες ντυμένους με αστραφτερά άρματα, νησιά με βουνά καταπράσινα, χρυσοστολισμένα παλάτια κλπ. κλπ. Ο ομηρικός κόσμος είναι όμορφος, η ζωή είναι ωραία και το μόνο κακό είναι ότι η ζωή είναι τόσο μικρή.

Στην Οδύσσεια του Νόλαν μέχρι στιγμής δεν έχω δει καθόλου Ομορφιά. Δεν έχω δει καθόλου Κάλος.

Ο Νόλαν δεν καταλαβαίνει ότι ο πολεμιστής του Ομήρου θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να φορέσει αυτά τα μουντά, γκρίζα-χακί ρούχα. Ο ήρωας φοράει αστραφτερή πανοπλία για να δείξει αυτοπεποίθηση, για να πει "κοιτάχτε με, έχω σκοτώσει πολλούς άλλους γενναίους, και τους έχω πάρει τα όπλα για λάφυρα, γι αυτό μπορώ και ντύνομαι έτσι φανταχτερά". Η περικεφαλαία που κάποιος κορόιδεψε σαν "σκουφάκι" λίγο πιο πάνω, είναι από χαυλιόδοντες Κάπρου. Για να γίνει χρειάστηκαν να σκοτωθούν 50 κάπροι, μπορεί και παραπάνω. Και επειδή ο μόνος τρόπος για να σκοτωθεί ένας κάπρος χωρίς πυροβόλο όπλο είναι με δόρυ, αυτός που φοράει ένα τέτοιο κράνος έχει πολλά κιλά-ξερετε τι.

Το τρέιλερ μας προϊδεάζει για έναν Οδυσσέα που προσπαθεί να επιστρέψει από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όχι στην Ιθάκη αλλά στο Μπέβερλυ Χιλς. Μακάρι να κάνω λάθος.

Το καλοκαίρι είδα την παράσταση του Μαρμαρινού "ζ-η-θ, ο Ξένος" δραματοποιημένη εκδοχή των ραψωδιών, κάποιος τους ξένισε, όντως ήταν κάτι διαφορετικό απ τον ¨Όμηρο" που έχουμε συνηθίσει, τ

Η σύνδεση με το κείμενο υπάρχει πάντα στη συνείδηση όλων, αλλά αν πάω στον κινηματογράφο δεν θα πάω να δω την Ομήρου Οδύσσεια αλλά την Οδύσσεια του Νόλαν.

Σήμερα είδα μια εικόνα του Matt Damon και κάτι μου φάνηκε διαφορετικό. Στο τρέιλερ βλέπουμε το κράνος που είχε διαρρεύσει αρχικά από τα γυρίσματα στην Ελλάδα. Τώρα εμφανίζονται διαφορετικές εικόνες σαν να πρόσθεσαν μετά κομμάτι στο κράνος.

Υποθέτω ότι είδαν ότι έκρυβε το πρόσωπο του Matt και το αφαίρεσαν. Εκτός αν είναι προϊόν AI .
08f753504c8c7913716aa7e030beeec8.jpg
4ab4144eaf4b0dc9d686006fb4da139f.jpg

Εγώ θα πω το εξής 17 σελίδες στο νήμα για ταινία που θα βγει σε μισό χρόνο και το μόνο που έχουμε δει είναι ένα Teaser/Trailer!!!....που να βγει και η ταινία!!Χαμός θα γίνει στο νήμα!!

Κατά την γνώμη μου, όποιος είχε κάνει homework σωστά, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα εκπληκτικά τεχνουργήματα των προγόνων με πολλαπλάσιο wow factor, όπως το κάτωθι αριστούργημα της εποχής του Χαλκού που εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Οκ, ας του έβαζε και αλογοουρά.

images.jpg

όταν ήμουν μικρούλης έβλεπα φανατικά το Ulysses 31 "Η Οδύσσεια του Διαστήματος" ένα πάρα πολύ ατμοσφαιρικό animation για παιδιά, σκοτεινή διασκευή της Οδύσειας,

με χαρακτήρες όπως ο Νονό το ρομποτάκι, το κοριτσάκι, ο αδερφός της ο Νουμαγιος, η
Συρκά... κι ο όλα αυτά στο διάστημα, η σειρά έμεινε στην ιστορία και στις παιδικές μας αναμνήσεις, για μένα μπορεί ο Νόλαν να κάνει αυτό που θέλει, το αν θα το δω και αν θα μου αρέσει είναι άλλη ιστορία.

Kαι εγω το εβλεπα αυτο και μου αρεσε. Ισως αν το εβλεπα και τωρα να μου αρεσε για αλλους λογους. Αλλα ηταν ξεκαθαρα Οδυσσεας 31. Δεν μας εξαπατησε ποτε ο δημιουργος.

επικό τρέιλερ.μεχρι εκει, για μένα. Ούτε κατά διάνοια δεν γίνεται να βγουν συμπεράσματα για καμία ταινία σε ένα κλιπ 2 λεπτών, πολύ περισσότερο ενός σκηνοθέτη που κι ολόκληρες ταινίες του τις βλέπεις και πάλι προσπαθείς να καταλάβεις τι ήθελε να πει. Τώρα για πανοπλίες, φορέματα, ιστορικές ανακρίβειες και καλλιτεχνικές ελευθερίες, νομίζω ότι ξεχνάμε πως δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ ασφαλώς, ούτε ιστορική βιογραφία, αλλά για μεταφορά/διασκευη/ερμηνεια (πείτε το όπως θέλετε) ενός μύθου. Εδώ πας σε αρχαίο θέατρο και φοράνε σύγχρονα ρούχα, γιατί ενδιαφέρει η ουσία , δηλαδή το όραμα του καλλιτέχνη. Κι ο Nolan, που οκ Χόλυγουντ κάνει δε το συζητάμε, ωστόσο μέχρι τώρα δείχνει να υπηρετεί με ξεχωριστο τρόπο τα οράματα του. Ελπίζω να κάνει μια ταινία αντάξια του δικού του μύθου καταρχάς, αφού αυτή θα είναι η δική του «Οδύσσεια», όπως ο -απογοητευτικός για μένα- «Αλέξανδρος» ήταν του Stone, η άνιση «Τροια» του Petersen (λέμε τώρα ..) και οι «300» του Snyder (και του Miller βεβαίως ). Για να πω την αλήθεια δεν με ξετρέλανε η διανομή των ηθοποιών, αλλά θα την κρίνω συνολικά την ταινία όταν με το καλό τη δω.
Όσο για την ομοιότητα του «Αγαμέμνονα» με τον Batman, δεν αποκλείω να είναι ένα συμβολικό κλείσιμο του ματιού του ίδιου του Nolan, αφού ο μασκοφορεμενος ιππότης του είχε επίσης τις αντιφάσεις του, τις θυσίες του και τις ηθικές ακροβασίες , ένας ήρωας που έκανε ό,τι χρειαζόταν κι όχι ότι ήθελε. Ένας σκηνοθέτης που δίνει σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια, το θεωρώ πολύ δύσκολο να κάνει απλά «λάθος» επιλογές ενδυμασίας.

Στο μεταξυ για να ειμαστε και δικαιοι φετος βγηκε αλλη μια ταινια βασισμενη στην Οδυσσεια και στο νημα της ειχαμε περιπου..... 14 ποστς !!!!

Εδω εχουμε φτασει ηδη τα 340 και ακομα εχουμε δει μονον το πρωτο teaser .

Give us a break fellas :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

• Like
Reactions: klamia71