The Odyssey (2026)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    57
Μπροστα στις μουσικες των Δουνκερκη, ΙντερΣτελλαρ και ολων των Mπατμαν (oλα του Ζιμμερ) δεν λεει μια .

ο Γκορανσον εχει κανει και τις αλλες δυο τελευταιες ταινιες του Νολαν δηλαδη το Τενετ και ΟπενΧαιμερ.

Εμενα πέρα απο το Odysseus theme δε μου έμεινε κατι ως μελωδία. Ισως ήθελε να είναι ενταγμένη στην εποχή και κάπως background η μουσική.

Πχ στο Dune σου έμενε παραπάνω η μουσική

Την είδα σήμερα και εγώ στην IMAX
Βρήκα πολλά κοινά με Οπενχαιμερ
Εξαιρετική θα έλεγα δεδομένης της θεματολογιας
Οπως και στο Οπενχαιμερ το τελευταίο μέρος της ταινίας ήταν και το κορυφαιο
Θεωρώ ότι έμεινε πιστός στο θέμα της Οδύσσειας
Κάποιες σκηνές πραγματικά κορυφαιες
Τώρα, με ενόχλησε ο ήχος στην αιθουσα
Τσιριχτός ρε γαμωτο. Δεν ξέρω γιατί…

Την είδα σήμερα και εγώ στην IMAX
Βρήκα πολλά κοινά με Οπενχαιμερ
Εξαιρετική θα έλεγα δεδομένης της θεματολογιας
Οπως και στο Οπενχαιμερ το τελευταίο μέρος της ταινίας ήταν και το κορυφαιο
Θεωρώ ότι έμεινε πιστός στο θέμα της Οδύσσειας
Κάποιες σκηνές πραγματικά κορυφαιες
Τώρα, με ενόχλησε ο ήχος στην αιθουσα
Τσιριχτός ρε γαμωτο. Δεν ξέρω γιατί…
Που ήσουν; Μπροστά;

Αρκετα πίσω (για μένα). Ναι είναι γεγονός ότι αν ακούγαμε έτσι στα σπίτια μας θα τρώγαμε κραξιμο από φίλους/γνωστούς (και δεν μιλάω για την ένταση) . Στο σινεμά και ειδικά σε μια IMAX που θα έπρεπε να είναι πρότυπο ήχου/εικόνας το καταπίνουμε αμασητο θελουμε δεν θέλουμε.

Last edited:
Αρκετα πίσω (για μένα). Ναι είναι γεγονός ότι αν ακούγαμε έτσι στα σπίτια μας θα τρώγαμε κραξιμο (και δεν μιλάω για την ένταση) . Στο σινεμά που θα έπρεπε να είναι πρότυπο ήχου/εικόνας το καταπίνουμε αμασητο θελουμε δεν θέλουμε.
Δεν ξέρω αν φταίει η θέση αλλά με ενόχλησε αρκετα
Βέβαια δεν είμαι και ειδικός

Δεν ξέρω αν φταίει η θέση αλλά με ενόχλησε αρκετα
Βέβαια δεν είμαι και ειδικός
Ναι βαράει περίεργα. Το είχα γράψει ότι αποκλείεται να μπορέσει να ακούσει ένας χρήστης έτσι στο σπίτι του (πολύ δυνατά).
Πρέπει να έχει σοβαρό εξοπλισμό (αλίμονο) αλλά πιστεύω ότι χρειαζεται ένα καλό καλιμπράρισμα.

η μουσικη για εμενα δεν ειναι τοσο επιβλητικη οσο σε αλλες του ταινιες παντως παρολες τις διθυραμβικες κριτικες.

Θα προτιμουσα καναν Ζιμερ αντι του Γκορανσον
Και εγώ θα προτιμούσα του Ζιμερ.
Γιατί; Γιατί ο ζιμερ θα εντυνε με μια μουσική που θα την άκουγες σε άσχετη στιγμή και θα ήξερες ότι είναι από την Οδύσσεια. Θα στιγμάτιζε την ταινία.
Εδώ η μουσική περισσότερο ακολουθεί την ιστορία και βοηθάει στην κορυφωση η στην αποκλιμάκωση... Είναι περισσότερο σα μουσικό χαλί.
Δίνει τρομερή ενέργεια σε κάποιες σκηνές και γσληνευει σε κάποιες άλλες και γενικά αντανακλά το ψυχολογικό υπόβαθρο κάθε σκηνής.
Αλλά δεν δίνει το στίγμα της στην ταινία.
Πάντως παραμένει υψηλής αισθητικής μουσικο χαλι.

Όσο αφορά τον Πολύφημο.
Διάβαζα πριν δω την ταινία πως τον έκανε έτσι, με ένα μάτι κάθετο και άλλες τέτοιες ανακρίβειες..
Το πρόσωπο τού Πολύφημου δεν έχει ένα μάτι. Δυο έχει. Αλλά είναι ένα ον παραμορφωμένο, τερατογένεση που προήλθε από τις αιμομηξιες των θεών. Απο την παραμόρφωση φαίνεται μόνο το ένα του μάτι, το άλλο έχει σχεδόν κλείσει και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι περιστροφικά γυρισμένα προς την μια πλευρά.
Ακόμα και στο πρόσωπο του Πολύφημου ο Νόλαν θέλει να δώσει μια εξήγηση, να κάνει μια δήλωση.
Κάθε λεπτομέρεια έχει τη σημασία της. Είναι εκεί και δηλώνει κάτι.

Μια θέαση δεν είναι αρκετή ( όπως σε καμία ταινία του Νόλαν) ενώ άλλοι καταλαβαίνουν τα πάντα βλέποντας μόνο σκηνές στο YouTube..

Εγω πραγματικά τους θαυμάζω για αυτή την ξεχωριστή ικανότητα τους.!!

O Πολυφημος ειναι το πιο πετυχημενο μερος της ταινιας του, εννοω ο πολυφημος και το σκηνικο του, οχι η πραξη του τελους.

" και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι περιστροφικά γυρισμένα "

Πολυ σωστα καθωτι Κυκλωψ

Παντως δευτερο ματι εγω δεν βλεπω. Οι κυκλοπες ειχαν ολοι ενα.

Για τον χαρατηρα του Κυκλωπα ο Νολαν καλεσε τον Μπιλ Ιρβιν. Συγχρονο σπεσιαλιστα ανιμασιον, που ειχε δουλεψει και για το Ιντερστελλαρ.
Αυτη η ρεαλιζασιον πρεπει να στοιχισε πραγματι ακριβα. 3 μηνες λεει δουλεψε επι αυτου. Χρησιμοποιοντας βεβαια παραλληλα ψηφιακη αρωγη υπολογιστων

kyklops.jpg

O Πολυφημος ειναι το πιο πετυχημενο μερος της ταινιας του, εννοω ο πολυφημος και το σκηνικο του, οχι η πραξη του τελους.

" και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι περιστροφικά γυρισμένα "

Πολυ σωστα καθωτι Κυκλωψ

Παντως δευτερο ματι εγω δεν βλεπω. Οι κυκλοπες ειχαν ολοι ενα.

Για τον χαρατηρα του Κυκλωπα ο Νολαν καλεσε τον Μπιλ Ιρβιν. Συγχρονο σπεσιαλιστα ανιμασιον, που ειχε δουλεψει και για το Ιντερστελλαρ.
Αυτη η ρεαλιζασιον πρεπει να στοιχισε πραγματι ακριβα. 3 μηνες λεει δουλεψε επι αυτου. Χρησιμοποιοντας βεβαια παραλληλα ψηφιακη αρωγη υπολογιστων

View attachment 275847

Υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ των σκηνών στην σπηλιά και στη θάλασσα.
Στην σπηλιά φαίνεται ότι το μάτι βρίσκεται εντελώς πάνω στο κούτελο.
Στην θάλασσα έχει αλλάξει θέση όπως δείχνει η φωτό που ανέβασα παραπάνω.
Πιστεύω η διαφορά οφείλεται στο ότι στην σπηλιά είναι το puppet και στην θάλασσα το ψηφιακό από computer. Τους ξέφυγε λίγο.

Last edited:
  • Like
Reactions: klamia71
Όλοι λένε για την μουσική αλλά εγώ δεν θυμάμαι τίποτα. Σίγουρα χρειάζεται κι άλλη θέαση.
Πως γίνεται να μη παρατήρησες (άκουσες μάλλον) την ρυθμική μουσικάρα που έπαιζε κατα την άλωση της Τροίας; Υπάρχουν αρκετές αναφορές/breakdown για το συγκεκριμένο κομμάτι και την "μαγεία" του και την ιδιαιτερη τεχνική του (χωρίς να ειναι κάτι καινούριο).

PS Η αλήθεια είναι στην 2ερη θέαση έδινα περισσότερο σημασία στο τι άκουγα.

Songles Bird που εισαι ;

Κανικα την ειδες χτες. Περιμενουμε εντυπωσεις.
Η επειδη σου αρεσε πολυ ντρεπεσαι τωρα να το πεις ;

Για την μουσικη πες μας επισης.

Εαν προσεξες καλα υπαρχει κατι κοινο αναμεσα στο Γκορενσον της Νολανικης Οδυσσειας και στον Τσιμερ της Δουνκερκης.
Αναρωτιεμαι εαν ειναι παραγγελια του Νολαν.

Songles Bird που εισαι ;

Κανικα την ειδες χτες. Περιμενουμε εντυπωσεις.
Η επειδη σου αρεσε πολυ ντρεπεσαι τωρα να το πεις ;

Για την μουσικη πες μας επισης.

Εαν προσεξες καλα υπαρχει κατι κοινο αναμεσα στο Γκορενσον της Νολανικης Οδυσσειας και στον Τσιμερ της Δουνκερκης.
Αναρωτιεμαι εαν ειναι παραγγελια του Νολαν.
Την είδα... Δεν νομίζω ότι η κριτική μου έχει νόημα Αλλά τέλος πάντων...
Όχι δεν μου άρεσε.

Για αρχή να πω ότι δεν έχει σχέση με την οδυσσεια του Ομήρου.
Είναι σαν να έδωσα στον γιο μου να τη διαβάσει, κάποια στιγμή του άλλαξα το βιβλίο με την Αινειαδα και μετά του το άλλαξα πάλι με κάτι σαν John wick και του είπα να να μου γραψει μια περίληψη με ότι θυμάται...

Αλλά θα την σχολιάσω σαν αυτό που είναι τι μου άρεσε και τι δεν μου άρεσε τα οποία φυσικά ειναι άσχετα με το έπος του Ομήρου Αλλά έχουν νόημα για την ταινία.

Δυστυχώς νόμιζα ότι θα παιζόταν έστω σε vmax εδώ στο Cosmos Αλλά ατύχησα. Ο αραχνουλης έχει την τιμητική του , οπότε την είδα σε απλή αίθουσα.

Ωραία καδρα όπως ξέρει ο Νολαν αν και τα τοπια γυμνα χωρίς να θυμίζουν αρχαία Ελλάδα. Η μουνταδα σου έδινε μια αίσθηση ότι έβλεπες game of thrones.. Πάλι καλά που έβαλαν δέντρα ελιάς στην Τροία και στην Σπάρτη για να δείξουν μεσόγειο... Επίσης έχω την αίσθηση ότι όπως και στην ταινια Τροία έτσι και εδώ νομίζουν ότι η Σπάρτη έχει θάλασσα...
Η λεπτομερια της χορδής του τόξου με εντυπωσιασε ευχάριστα όπως το έδεσαν ηχητικά και ως plot twist . Αλλά η μουσική όχι κάτι ιδιαίτερο. Μάλιστα στην μάχη (καταδίωξη βασικα) με τους Λαιστρυγονες νομίζω ότι η μουσική δεν κολλούσε καθόλου. Παραήταν χαρούμενη. Επίσης σε μια σκηνή που τραγουδάνε στο καράβι μόνο για αρχαιοελληνικη μουσική δεν το λες .
Περίμενα περισσότερα από τον Goransson.

Η σκηνη με τον Πολυφημο πετσοκομμενη για σεναριακη ευκολία. Ούτε συνομιλία, ούτε Κανένας. Και η ματαιοδοξία του Οδυσσέα όχι με λόγια αλλά με ένα βέλος... Η κραυγή διαπεραστικη αλλά ήμουν υποψιασμένος...

Γενικά οι περιπέτειες του είχαν πολύ μικρή διάρκεια . Κάτι μου θυμίζει ο τρόπος που παρουσιαστηκαν αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τι .

Η Χαρυβδη απλά μια δίνη και η Σκυλλα 6 κάλτσες με δόντια.

Οι Σειρηνες κατι σιλουέτες μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο .

Η Καλυψώ σαν ερημίτης ψαράς και η Κιρκη μια φεμινιστρια με ψυχολογικό τραύμα.

Φαίακες και Λωτοφαγοι σαν χρόνο με βάση όπως παρουσιαστηκαν οι υπόλοιπες ιστορίες, χωρούσαν, σεναριακα όμως δεν είχαν καμία θέση για αυτό δεν μπήκαν. Γιατί αν δεν είχε αναλωσει τόσο χρόνο στην επιστροφή στην Ιθάκη θα χωρούσαν.

Τους λωτους ο Νολαν τους κόλλησε αλλού.

Αυτό το μπρος πίσω χρονικα το έχουμε δει σε πολλές ταινίες του Νολαν . Ενώ στο Prestige δεν ενοχλεί εδώ κουράζει.

Το Zeus law ειπώθηκε τόσες πολλές φορές που κατάντησε σαν το bazinga ...

Η σκηνη με τα ελληνικά μου φάνηκε άκυρη τελείως... Δεν το είδα καθόλου σαν homage.

Η σκηνη με τον Αργο αντί να είναι συγκινητική και πιο ουσιαστική απλά λειτούργησε ως αποκάλυψη της ταυτότητας του Οδυσσέα.

Μου άρεσε πολύ η πλοκή με τον Σίνων και τον κλήρο. Και έκλεισε ωραία σαν "εκδίκηση" .

Η μάχη με του μνηστήρες ήταν στυλ John wick που τους σκοτώνω μόνος με ένα μολύβι έχμ βέλος...

Οι λαοι της θάλασσας και ο Οδυσσέας σαν προφητης για σκοτεινή εποχή μετά την πτώση των πολιτισμών του Χαλκού και την απουσία της γραφής , ένας αχταρμάς στο μυαλό του Νολαν .

Η ταινία είναι μια αντιπολεμική ταινία που δείχνει έναν Οδυσσέα να έχει μεταπολεμικό τραυμα . Οι θεοί απουσιάζουν και από εδώ και η Αθήνα είναι στην ουσία προσωποποιημενες τύψεις που του βαραίνουν την συνείδηση και οχι μια θέα που τον βοηθάει.

Ως ερμηνείες ξεχώρισα της Χαθανγουει και του Πατινσον.
Ο Χολλαντ δεν μου κολλούσε ως Τηλέμαχος και ο Ντειμον μέτριος.

Να πω ότι αν μπεις στο κλίμα της ταινίας η μαύρη Ελένη δεν ενοχλεί καθόλου όπως και κανένας άλλος που δεν έχει το "σωστο" χρώμα δέρματος.

Την πανοπλία του Αγαμέμνονα δεν θα την χωνέψω ποτέ... Τραγική όπως και οι πανοπλίες των Τρώων. Είχαν τον συμβολισμό τους, μαυρες των Αχαιών, άσπρες των Τρώων. Αλλά δεν παύουν να ήταν γελοίες...

Η ταινία δεν είναι η καλύτερη ούτε η χειρότερη του Νολαν . Πχ θα την έβλεπα ξανά ενώ τα Τενετ και Οπενχαιμερ ποτέ. Για εμένα πάνω από 7.5 δεν παίρνει. Τα λεφτά της τα έβγαλε από το μάρκετινγκ.

Δεν έχω ψηφίσει ακόμη.

• Like
Reactions: Cicadelic Ranger
Μάλιστα, ενδιαφέροντα τα όσα έγραψες για την Οδύσσεια του Νολαν.

Τελικά μήπως όλοι μαζί ρίξαμε -άπειρο νερό- στο hype της ταινίας και ο Νολαν μας ‘έπαιξε κανονικά’; Όλα αυτά τα σεντόνια που γράφτηκαν με τόση ένταση, ειχαν τελικά θέση και ουσία;
Ένα πχ 7-7.5 θα της έβαζες τελικά συνυπολογίζοντας τα όλα;

Τελικά, στο τελος της ημερας πέρασες καλά;
Θα την ξανάβλεπες;