The Odyssey (2026)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    6
Πάντως αν κάποιος πάει στην αίθουσα έχοντας στο μυαλό του προκαταλήψεις για το casting, για τα κουστούμια, το σενάριο κλπ. οτιδήποτε και να δει, δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη. Εάν όμως πάει κάποιος με καλές προθέσεις, θα παρακολουθήσει μια επική ταινία, από εκείνες τις σπάνιες, που μια στο τόσο σε βγάζουν από τον πραγματικό κόσμο και σε βυθίζουν ολοκληρωτικά στο κινηματογραφικό τους σύμπαν.

Ο Νολαν έχει δημιουργήσει έναν απίστευτο κόσμο και για 3 ώρες χάνεσαι μέσα σε αυτόν ξεχνώντας τα πάντα…είχα πολύ καιρό να νιώσω έτσι με μια ταινία.

Στο μεταξύ η ταινία περιλαμβάνει και ορισμένες horror στιγμές που θα κουβαλάς μαζί σου για καιρό.
Είναι μια ταινία που, παρόλο ως Έλληνες ξέρουμε λίγο πολυ την ιστορία απέξω, την απολαμβάνεις καθηλωμένος από το πρώτο λεπτό μέχρι και τους τίτλους τέλους.

Πάντως πέρα από την τεχνική αρτιότητα που καθηλώνει, νομίζω το δυνατό σημείο της ταινίας είναι η φιλοσοφική της αναζητηση και ο τρόπος που είναι χτισμένος ο χαρακτήρας του Οδυσσέα.
Η ταινία μας κάνει να κοιτάξουμε κατάματα το τίμημα της επιτυχίας. Δεν μας δείχνει την καταστροφή της Τροίας ως τον θρίαμβο του Οδυσσέα, αλλά ως το ‘’τέλος’’ του, ως την ‘’καταστροφή’’ του. Επισης η επιστροφή στην Ιθάκη δεν είναι η θριαμβευτική κατάληξη ενός ήρωα, αλλά η επιστροφή ενός ανθρώπου που έχει δει τα πάντα να χάνονται στον βωμό του σκοπού του.

Και στο τέλος γεννιέται και το ερώτημα αξίζε όλο αυτό? Άξιζε να επιβιώσουμε μεν αλλά με τι τίμημα? Με θυσία τον αρχών μας και του ήθους μας;

Το ξαναλέω αφήστε έξω παρωπίδες, Λουπιτες, Κουστούμια, αν η τάδε ατάκα υπήρχε στο ποίημα του Όμηρου και πάτε στο IMAX να το δείτε, είναι μια καθηλωτική εμπειρία που σπάνια βλέπουμε στης μέρες μας. Αν είστε φαν του κινηματογράφου οφείλεται να κανεται χάρη στον εαυτό σας και να βιώσετε αυτό τον θρίαμβο.

Υ.Γ. Απίστευτο επίσης το τι έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος με ελάχιστα CGI….

Ουπς, το έγραψα ανάποδα! Δυτικά της Κεφαλονιάς λέει, και απ' ότι διάβασα σήμερα στο in.gr δεν την αποκαλεί πουθενά νησί.

Ε για αυτή την Ελένη δε θα ξεκινούσα εκστρατεία, ούτε τον κάβο δε θα έλυνα, και δεν είναι θέμα χρώματος.
View attachment 274584

Και μονο γιαυτο. Κακιστη, Αλλα να ηταν μονο αυτο ; Ειναι και ολα τα αλλα για τα οποια λαβαμε γνωση ηδη. Οποτε κακιστη και χωρις να υπαρχει αναγκη να την δεις αλωστε.
Ηδη αρχιζοντας απο την επιλογη της μεταφραστριας.

Δηλαδή αν τη δεις σαν pizza movie;
Μία ταινία την κρίνεις για τη μουσική της, τα κουστούμια της, την ηθοποιία του πρώτου και των δεύτερων ρόλων, τη σκηνοθεσία, το σενάριο κλπ
Για αυτό και τα αντίστοιχα Όσκαρ άλλωστε.
Ξέρουμε ότι στο casting δεν τα πήγε και τόσο καλά...
Σενάριο δύσκολο το κόβω, θα ήταν τρολιά να προταθεί.
Κουστούμια; Seriously;
Πρώτου και δεύτερου ρόλου δεν δίνουν συνήθως σε τέτοιες ταινίες (και ούτε πιστεύω ότι ο Ματ το έχει σαν ηθοποιός, τουλάχιστον από ότι έχω δει ως τώρα).
Λίγο αργά να μας βγει Di Caprio, που τον είχαμε για μορφονιό στον Τιτανικό και μας βγήκε ηθοποιάρα.
Εφέ λέτε δεν έχει.
Πάμε για το σκηνοθεσίας, άντε στο τσακίρ κέφι και για το γενικό "καλύτερης ταινίας" που ξέρουμε πόσο ξεπουλημένο είναι;
Εδώ δεν το πήρε το Interstellar, θα το πάρει το Odysey που έχει φάει hate παγκοσμίως;
Ήχου και μοντάζ ήχου;

Τι ακριβώς το κάνει ταινιάρα;

Και για κατι συγκεκριμενο.
Εγω προσωπικα δεν βλεπω ολα τα φιλμ που περνουν ειτε στο πανι ειτε στα στρημ.
Λιγα και που μου τραβαν το ενδιαφερον και απο αυτα μερικα που οντως πιστευω οτι θα μου αρεσουν. Αυτη ειναι η πρωτη κατηγορια.
Η δευτερη ειναι η αποκλιση ντε-φακτο. Αυτα που δεν με τραβουν γιατι δεν ανταποκρινονται στην αισθητικη μου η τις πνευματικες απιατησεις μου.
Και τα αλλα που κρινω ηδη οτι ειναι μπαρουφες και τιποτενια. Μερικες φορες ουτε καν βλεποντας το τρεηλερ.
Η διαφορα ειναι οτι αυτα τα τελευταια, απλα τα αγνοοω. Ουτε θα σκεφτομουν να διαθεσω μια στιγμη για να βαλω βαθόλογια η να πω ειναι μπουρδα κλπ...

Αλλα εδω το ζητουμενο ειναι τελειως διαφορετικο, και το τι παιζεται επισης και μας αφορα ολους μας.

Και οποιος δεν το καταλαβαινει με γεια του με χαρα του.

Α ! Και κατι τελευταιο που μου ηρθε στην σκεψη... μια ανταλαγη με τον Kosh σε καποιο νημα εδω μεσα.
Του λεω "σαν να μου φαινεται οτι καποιοι εδω μεσα ψηφιζουν χωρις να εχουν δει την ταινια "
Μου λεει " σου κανει εντυπωση ; ισως να ειναι και οι περισσοτεροι "
:LOL:

Εγω οταν κανω κατι το λεω κιολας. Ετσι δεν θα μου προσαψει κακαινεις οτι αποπροσανατολιζω το αγαθο κοινο ωστε να μη δει το αριστουργημα του "καλλιτεχνη".

Κακη ! Και αν υπηρχε επιλογη "γελοια" αυτη θα κοτσαρα.

• Wow
Reactions: tiniakos
Για αυτο σε πλατφορμες αγορας προιοντων στις κριτικες που αφηνει καποιος υπαρχει παντα η ενδειξη "αποδεδειγμενη αγορα" για να ξερει οποιος διαβαζει την κριτικη οτι οντως εχει παρει το προιον αυτος που αφηνει κριτικη και δεν γραφει διαφορα για δικους του λογους.

Ετσι ειναι βεβαιος οτι διαβαζει οντως κριτικη για το προιον αυτο και οχι spam

Δηλαδή αν τη δεις σαν pizza movie;
Μία ταινία την κρίνεις για τη μουσική της, τα κουστούμια της, την ηθοποιία του πρώτου και των δεύτερων ρόλων, τη σκηνοθεσία, το σενάριο κλπ
Για αυτό και τα αντίστοιχα Όσκαρ άλλωστε.
Ξέρουμε ότι στο casting δεν τα πήγε και τόσο καλά...
Σενάριο δύσκολο το κόβω, θα ήταν τρολιά να προταθεί.
Κουστούμια; Seriously;
Πρώτου και δεύτερου ρόλου δεν δίνουν συνήθως σε τέτοιες ταινίες (και ούτε πιστεύω ότι ο Ματ το έχει σαν ηθοποιός, τουλάχιστον από ότι έχω δει ως τώρα).
Λίγο αργά να μας βγει Di Caprio, που τον είχαμε για μορφονιό στον Τιτανικό και μας βγήκε ηθοποιάρα.
Εφέ λέτε δεν έχει.
Πάμε για το σκηνοθεσίας, άντε στο τσακίρ κέφι και για το γενικό "καλύτερης ταινίας" που ξέρουμε πόσο ξεπουλημένο είναι;
Εδώ δεν το πήρε το Interstellar, θα το πάρει το Odysey που έχει φάει hate παγκοσμίως;
Ήχου και μοντάζ ήχου;

Τι ακριβώς το κάνει ταινιάρα;
To είδες? Προφανώς όχι από αυτά που γράφεις...όταν το δεις έλα να ξανασχολιάσεις..κούρασε αυτό να γράφουμε σε νήμα ταινίας την γνώμη μας χωρίς καν να την έχουμε δει..η ταινία είναι έπος, ανέλπιστα καλή......αν δε σου κάνει και αν δεν σου κεντρίζει το ενδιαφέρον κανένα θέμα, την αγνοείς και πας παρακάτω...το να προσπαθούμε να βγάλουμε όλα μας τα κολλήματα, να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, να προσπαθούμε να πείσουμε τον άλλο για το πόσο δίκιο έχουμε και μάλιστα όλα αυτά ΧΩΡΙΣ καν να έχουμε δει την ταινία, είναι απλά γραφικό......

Για μένα και το ξαναλέω για μένα η ταινία είναι Επος από τα λίγα, δεν βρήκα σχεδόν τίποτα να μην μου αρέσει στην ταινία, μια ταινία δεν είναι οι επιμέρους τομείς, άλλα το σύνολο και πως δένουν μαζί όλα τα κομμάτια...και εδώ έχουμε κάτι κορυφαίο, κάτι μοναδικό....σκηνοθετικά δε, είναι η κορυφαία στιγμή του Νόλαν.....ξεπέρασε τον εαυτό του...

Υ.Γ. Η ερμηνεία του Ματ είναι συγκλονιστική πάντως, όπως και όλου του κάστ...Η Αν και ο Πάτισον επίσης απίστευτοι και ανατριχιαστικοί. Ο Χόλαντ ίσως δεν μου έκατσε τόσο καλά, χωρίς να είναι κακός όμως.

• Like
Reactions: leonkoum
To είδες? Προφανώς όχι από αυτά που γράφεις...όταν το δεις έλα να ξανασχολιάσεις..κούρασε αυτό να γράφουμε σε νήμα ταινίας την γνώμη μας χωρίς καν να την έχουμε δει..η ταινία είναι έπος, ανέλπιστα καλή......αν δε σου κάνει και αν δεν σου κεντρίζει το ενδιαφέρον κανένα θέμα, την αγνοείς και πας παρακάτω...το να προσπαθούμε να βγάλουμε όλα μας τα κολλήματα, να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, να προσπαθούμε να πείσουμε τον άλλο για το πόσο δίκιο έχουμε και μάλιστα όλα αυτά ΧΩΡΙΣ καν να έχουμε δει την ταινία, είναι απλά γραφικό......

Κατ' αρχάς μαζέψου με τους χαρακτηρισμούς.
Κατά δεύτερον, είδες κάπου στο μήνυμά μου να κρίνω;
Ερώτηση κάνω σε αυτούς που την είδανε.
Σαφώς δεν θα δεχτώ, όπως έγραψα, "είχε φοβερά κουστούμια, καλό cast και σενάριο" για συγκεκριμένους λόγους που νομίζω είναι σαφείς.

• Like
Reactions: songless_bird
Η Ζακίτα Χώκς είχε πει για το Στόουνχεντζ πως "κάθε γενιά έχει το Στόουνχεντζ που της αξίζει ή που επιθυμεί".

Κάθε εποχή προβάλλει πάνω σε αυτούς τους λίθους τις δικές της αξίες, τις εμμονές και τη δική της κατανόηση για το σύμπαν.
Ο 12ος αιώνας το έβλεπε μέσα από τον Αρθουριανό μύθο, πιστεύοντας ότι το δημιούργησε ο Μέρλιν με μάγια.
Ο 17ος και ο 18ος αιώνας το θεωρούσαν ναό των Δρυιδών για ανθρωποθυσίες.
Η Εποχή του Διαστήματος το επαναπροσδιόρισε ως ένα προϊστορικό αστρονομικό παρατηρητήριο και έναν κοσμικό υπολογιστή.
Σήμερα, το βλέπουμε μέσα από το πρίσμα της οικολογίας, του ηχοτοπίου και της προηγμένης επιστημονικής απεικόνισης, εξετάζοντας τους δημιουργούς του και το θαμμένο τοπίο γύρω του, αντί για τους μονόλιθους μόνο.

Οπότε το βαθύτερο ερώτημα είναι:
Η Οδύσσεια του Νόλαν είναι αυτή που πραγματικά επιθυμεί η εποχή μας, ή αυτή που της αξίζει;

Last edited:
Να τα βάλουμε σε μια σειρά.
Ο Νόλαν είναι ένας σκηνοθέτης - καλλιτέχνης καταξιωμένος και δημοφιλής αυτό του δίνει το μαξιλάρι και την ελευθερία να παράγει έργο που θα είναι αποδεκτό άσχετα της πραγματικής του καλλιτεχνικής αξίας, αυτό δε συμβαίνει μόνο στον κινηματογράφο αλλά σε κάθε μορφή τέχνης και όχι μόνο , το δύσκολο είναι να μπεις, αν τα καταφέρεις και παραμείνεις και υποταχτείς και στο σύστημα δύσκολα αυτό θα σε παραμερίσει. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι είναι άριστος γνώστης του αντικειμένου του και αυτό φαίνεται και δεν το επικρίνει κανείς.
Το Χόλυγουντ είναι ένα κλειστό λόμπι ανθρώπων συχνά αμφιβόλου ηθών και σκοπών, υπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές και ατζέντες και μέσω των ταινιών και των ανθρώπων πίσω από αυτές κάνει πράξη τα παραπάνω.
Ο Όμηρος ο σπουδαίος αυτός Έλληνας ποιητής είναι ο πρώτος μεγάλος δημιουργός της ευρωπαϊκής και δυτικής λογοτεχνίας δε χωράει καμία συζήτηση για το τι, πως και γιατί, το έργο του είναι συγκεκριμένο, τόσο μεγαλειώδες που δεν μπορεί να χωρέσει σε καμία imax αίθουσα και τόσο διαχρονικό που όμως δεν μπορεί η ψευτοκουλτούρα της εποχής να το μεταφέρει στο σινεμά.
Τι είναι λοιπόν η Οδύσσεια του Νόλαν, άλλη μια βουλιμική μορφή διασκέδασης της εποχής μας, δεν είναι ψυχαγωγία γιατί μόνο το πρωτότυπο έργο του Ομήρου μπορεί να το καταφέρει αυτό. Το κοινό απλά ζει στην ψευδαίσθηση ότι μπορεί να κρίνει και να ενθουσιαστεί από τη συγκεκριμένη ταινία για την οποία έχει εκπαιδευτεί ακόμη και στο πως θα την κρίνει και θα τη νιώσει.
Καθημερινά μας εκπαιδεύουν να ζούμε και να νιώθουμε όπως πρέπει και θέλουν κάποιοι άλλοι, παλαιότερα μοναδικός δάσκαλος η tv , πλέον κάθε οθόνη.

Κατ' αρχάς μαζέψου με τους χαρακτηρισμούς.
Κατά δεύτερον, είδες κάπου στο μήνυμά μου να κρίνω;
Ερώτηση κάνω σε αυτούς που την είδανε.
Σαφώς δεν θα δεχτώ, όπως έγραψα, "είχε φοβερά κουστούμια, καλό cast και σενάριο" για συγκεκριμένους λόγους που νομίζω είναι σαφείς.
Και τα κουστούμια ήταν πολύ καλά και γράφανε πολύ ωραία στην κάμερα και στο όλο περιβάλλον (αδιαφορώ αν ήταν έτσι εκείνη την εποχή, ταινία βλέπω μυθοπλασίας και όχι ντοκιμαντέρ), το κάστ ήταν τρομερό με εξαιρετικές ερμηνείες σχεδόν από όλους τους ηθοποιούς, και το σενάριο γνωστό, ενώ από τα λίγα που ξέρω ήταν καλή διασκευή, ανέλπιστα καλοδουλεμένο το σενάριο που δεν το περίμενα. Βασικά το είπα και πριν, δεν βρήκα σχεδόν τίποτα να μην μου αρέσει στην ταινία, όλα δουλευουν ρολόι και έχει δοθεί προσοχή στα πάντα, μέχρι και τα κάδρα, ο φωτισμός, η φωτογραφία κλπ. είναι σε τοπ επίπεδο, πιο πάνω δεν πάει. Αυτά από εμένα.

Αν

Αν Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι οι Έλληνες εκστράτευσαν στην Τροία για την Ελενίτσα τότε σταματάω την κουβέντα εδώ..
Να ρωτησω κατι;
Αν, εσυ ησουν ενας πανισχυρος βασιλιας κι ερχοταν ενα τσογλανι και σου αρπαζε τη γυναικα, τι θα εκανες;
Μην δωσεις ομως απαντηση με γνωμονα τα σημερινα δεδομενα, με δεδομενα εκεινης της εποχης θελω να μου απαντησεις.
Και μη μου πεις για τους υπολοιπους που ακολουθησαν, το εκαναν γιατι ηταν υποχρεωμενοι να το κανουν.

Να τα βάλουμε σε μια σειρά.
Ο Νόλαν είναι ένας σκηνοθέτης - καλλιτέχνης καταξιωμένος και δημοφιλής αυτό του δίνει το μαξιλάρι και την ελευθερία να παράγει έργο που θα είναι αποδεκτό άσχετα της πραγματικής του καλλιτεχνικής αξίας, αυτό δε συμβαίνει μόνο στον κινηματογράφο αλλά σε κάθε μορφή τέχνης και όχι μόνο , το δύσκολο είναι να μπεις, αν τα καταφέρεις και παραμείνεις και υποταχτείς και στο σύστημα δύσκολα αυτό θα σε παραμερίσει. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι είναι άριστος γνώστης του αντικειμένου του και αυτό φαίνεται και δεν το επικρίνει κανείς.
Το Χόλυγουντ είναι ένα κλειστό λόμπι ανθρώπων συχνά αμφιβόλου ηθών και σκοπών, υπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές και ατζέντες και μέσω των ταινιών και των ανθρώπων πίσω από αυτές κάνει πράξη τα παραπάνω.
Ο Όμηρος ο σπουδαίος αυτός Έλληνας ποιητής είναι ο πρώτος μεγάλος δημιουργός της ευρωπαϊκής και δυτικής λογοτεχνίας δε χωράει καμία συζήτηση για το τι, πως και γιατί, το έργο του είναι συγκεκριμένο, τόσο μεγαλειώδες που δεν μπορεί να χωρέσει σε καμία imax αίθουσα και τόσο διαχρονικό που όμως δεν μπορεί η ψευτοκουλτούρα της εποχής να το μεταφέρει στο σινεμά.
Τι είναι λοιπόν η Οδύσσεια του Νόλαν, άλλη μια βουλιμική μορφή διασκέδασης της εποχής μας, δεν είναι ψυχαγωγία γιατί μόνο το πρωτότυπο έργο του Ομήρου μπορεί να το καταφέρει αυτό. Το κοινό απλά ζει στην ψευδαίσθηση ότι μπορεί να κρίνει και να ενθουσιαστεί από τη συγκεκριμένη ταινία για την οποία έχει εκπαιδευτεί ακόμη και στο πως θα την κρίνει και θα τη νιώσει.
Καθημερινά μας εκπαιδεύουν να ζούμε και να νιώθουμε όπως πρέπει και θέλουν κάποιοι άλλοι, παλαιότερα μοναδικός δάσκαλος η tv , πλέον κάθε οθόνη.
Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, κανείς δεν είπε ότι το έργο του Ομήρου είναι χειρότερο ή όχι από την ταινία...είναι άλλης μορφής τέχνης....και κάτι πρέπει να το κρίνουμε για αυτό που είναι και όχι αν ακολουθεί πιστά ένα έργο που στην τελική όπως είπες δεν μπορεί λόγω του μεγαλείου του να αποδοθεί 100% σε 3-4 ώρες ταινία.

Οπότε εδώ στο νήμα κρίνουμε την ταινία του Νόλαν, το ξαναλέω την ταινία και όχι πόσο ακολουθεί πιστά το έπος του Ομήρου και αν μας βγάζει τα ίδια συναισθήματα. Σαν ταινία λοιπόν είναι εκπληκτική, ίσως η καλύτερη που έχω δει εδώ και χρόνια, 3 μέρες πέρασαν από τότε που την είδα και δεν έχω σταματήσει να την σκέφτομαι και να γυρίζουν κάποιες σκηνές στο μυαλό μου...αυτό λοιπόν στα δικά μου μπλοκάκια είναι απόλυτη επιτυχία και μου είναι εντελώς αδιάφορα, μα εντελώς όμως, αν η Ωραία Ελένη που εμφανίστηκε 3 λεπτά στην ταινία δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αν το κράνος του Οδυσσέα δεν είχε αυτή την μορφή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο...χάνουμε το δάσος και κοιτάμε το δέντρο για άλλη μια φορά.

Εχουμε κάνει πυρηνική φυσική μια απλή ταινία που σκοπό έχει να διασκεδάσει και αυτό ακριβώς κάνει στο μέγιστο βαθμό, συν την άλλης θα προωθήσει και έμμεσα την χώρα μας....ήδη στην Google την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν οι παγκόσμιες αναζητήσεις σε λέξεις κλειδιά όπως Greece, Greek islands, Omiros, Odisseas κλπ. πάνω από 400% σε σχέση με το μέσο όρο όλης της χρονιάς...

Αν, εσυ ησουν ενας πανισχυρος βασιλιας κι ερχοταν ενα τσογλανι και σου αρπαζε τη γυναικα, τι θα εκανες;

Βαλε στη θεση του Βασιλιά τον @takisot , στην θεση της Ελενίτσας το iPhone και στη θεση του τσογλανιού τον @vadergr και κανε τα κουμάντα σου.....:p

Βαλε στη θεση του Βασιλιά τον @takisot , στην θεση της Ελενίτσας το iPhone και στη θεση του τσογλανιού τον @vadergr και κανε τα κουμάντα σου.....:p
Και στον Αδη θα πήγαινε για χάρη της!!! Πέρα από την πλάκα και στην ταινία αναφέρει ότι πήγαν στην Τροία για την ωραία Ελένη, το λέει ο Μενέλαος, άλλα αναφέρεται ότι ο απώτερος σκοπός ήταν να κόψουν το εμπόριο της Τροίας, αυτό παρουσιάζεται έξυπνα σαν σκέψεις του Οδυσσέα, αφού έχει τραβήξει τα πάνδεινα και δεν βρίσκει νόημα σε όλο αυτό, οπότε με το μυαλό του πλέκει διάφορα σενάρια για να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Γενικότερα τρομερή ανάπτυξη του χαρακτήρα του Οδυσσέα μέσα στην ταινία, και ήταν από τα ανέλπιστα καλά το συγκεκριμένο μου δίνει βάθος και υπόσταση στο όλο Project, άλλα και δείχνει πόσο έχουν δουλέψει την ταινία και δεν είναι απλά μια εξιστόρηση γεγονότων.

Να ρωτησω κατι;
Μην δωσεις ομως απαντηση με γνωμονα τα σημερινα δεδομενα, με δεδομενα εκεινης της εποχης θελω να μου απαντησεις.
Και μη μου πεις για τους υπολοιπους που ακολουθησαν, το εκαναν γιατι ηταν υποχρεωμενοι να το κανουν.

Πανίσχυρος και να του απαγάγουν τη γυναίκα; Κάτι σαν τον αρχαίο Μαδούρο δηλαδή; :ROFLMAO:

Οι εμπορικές οδοί είναι η ωραία ελένη. Τα περάσματα π.χ. τα Δαρδανέλια.

Να ρωτησω κατι;
Ο Όμηρος ξεκαθαρίζει ποια άτομα θεώρησαν αιτια του πολέμου την Ελένη . Πέρα από την ίδια την Ελένη άλλος ένας ήταν ο Μενέλαος. Για την τιμή του.