εν μερει αληθες, εν μερει πλανη...το ουσιωδες ειναι ποιανου η γνωμη ανηκει σ αυτην την κατηγορια...του εγγραμματου η του αγραματου, του ειδημονος η του αδαους,της ''κυρα κατινας' η του λογιου..
H μεγαλυτερη αληθεια που πρεπει να αποδεχθεις πριν ξεκινησεις μια κουβεντα.
Εγώ παρέθεσα τις αλλαγές που έχει κάνει ο Νολαν . Σε κάποιους όπως εμένα είναι. σημαντικές . Δεν μπορεί να δεχόμαστε τα 10/10 αλλά όχι τα 1/10 επειδή "καταστρεφουν" το νήμα. Και επειδή ακόμη και πράγματα που ισχύουν σβήστηκαν, δεν έχει νόημα να γράψω κάτι άλλο.Το έχεις καταστρέψει το νήμα δυστυχώς.
Όχι τόσο με την άποψη (παρόλο που δεν την έχεις δει), αλλά με την εμμονή σου.
Μα δεν προσπάθησα να πείσω κανέναν. Όταν ρωτάει κάποιος αν όντως δεν υπάρχουν οι Φαίακες στην ταινία και γράφω πως δεν υπάρχουν και το ποστ σβήνεται , προσπαθώ να πείσω κάποιον;Εγω συμφωνω με την αποψη του καθενος ειναι σεβαστη εξ' ου και το ρητο (αλλωστε το τι ειναι σοβαρη αποψη και τι οχι εχει αλλη βαρυτητα για τον καθενα)
Αρκει να μην γινεται επαναλαμβανομενη για να πεισει κι αλλους με την δικη του αποψη ντε και καλα .
H ταινία θα πάει στο λέω 100% πάνω από 1δις εισπράξεις εύκολα κιόλας θα το δεις...το πότε θα γίνει δεν ξέρουμε στα σίγουρα...άλλα 650-700εκ που είπες πριν ότι θα φάει 2 μήνες ούτε για πλάκα....θα το δεις στην συνέχεια θα έχει πολύ καλύτερες αντοχές στον χρόνο από π.χ. το Toy Story 5 που είπες, που αν είδες τα νούμερα το ΠΣΚ έκανε καλύτερο άνοιγμα από το Odyssey στην Αμερική, αισθητά κιόλας θα έλεγα, άλλα αν δεις την Δευτέρα μόνη της το Odyssey το έπιασε και το ξεπέρασε λίγο.....οι τρομερές κριτικές της ταινίας από στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και τον κριτικών θα οδηγήσει και άλλο κόσμο στον Κινηματογράφο, και το ξαναλέω δεν έχει μπει μέσα ακόμα η αγορά Ιαπωνίας, Κορέας, Κίνα που θα παιχτεί εκεί από όσο διάβασα από Αυγουστο και Σεπτέμβριο και θα εκτοξεύσουν και άλλο τα εισιτήρια. Ειδικά Κορέα έχει γίνει φρενίτιδα και μέχρι και απειλητικά μνήματα στέλνουν για την καθυστέρηση της ταινίας. Ισως και είναι και λίγα το 1δις...θεωρώ ότι θα ξεπεράσει τα 1,3δις ίσως και ακόμα παραπάνω μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.Άλλο οι εκτιμήσεις. Άλλο η πραγματικότητα....
Το Toy Story είχε καλύτερο άνοιγμα και καλύτερα νούμερα από αυτά. Παίζει ένα μήνα και ακόμη δεν έπιασε το 1 δις.
Κρίσιμη είναι η εβδομάδα μέχρι το ΣΚ για τις εισπράξεις.![]()
Μα δεν είναι επιστημονικό πόνημα!Eδω δεν προκειται για γνωμη αγαπητε. Προκειται για την απολυτη γνωση του αντικειμενου απο ειδημονα της επιστημης. Και την γνωση εχω μαθει και να την σεβομαι και να την αποδεχομαι.
Το Toy Story ανέκαμψε μέχρι το πρώτο ΣΚ . Για αυτό είπα ότι είναι κρίσιμη η πρώτη εβδομάδα. Ας δούμε πως θα πάει.H ταινία θα πάει στο λέω 100% πάνω από 1δις εισπράξεις εύκολα κιόλας θα το δεις...το πότε θα γίνει δεν ξέρουμε στα σίγουρα...άλλα 650-700εκ που είπες πριν ότι θα φάει 2 μήνες ούτε για πλάκα....θα το δεις στην συνέχεια θα έχει πολύ καλύτερες αντοχές στον χρόνο από π.χ. το Toy Story 5 που είπες, που αν είδες τα νούμερα το ΠΣΚ έκανε καλύτερο άνοιγμα από το Odyssey στην Αμερική, αισθητά κιόλας θα έλεγα, άλλα αν δεις την Δευτέρα μόνη της το Odyssey το έπιασε και το ξεπέρασε λίγο.....οι τρομερές κριτικές της ταινίας από στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και τον κριτικών θα οδηγήσει και άλλο κόσμο στον Κινηματογράφο, και το ξαναλέω δεν έχει μπει μέσα ακόμα η αγορά Ιαπωνίας, Κορέα Κίνα που θα παιχτεί εκεί από όσο διάβασα από Αυγουστο και Σεπτέμβριο και θα εκτοξεύσουν και άλλο τα εισιτήρια. Ισως και είναι και λίγα το 1δις...θεωρώ ότι θα ξεπεράσει τα 1,3δις ίσως και ακόμα παραπάνω μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Η απάντηση σου δεν αναιρεί το γεγονός ότι εκφράζεσαι, άρα εκφέρεις γνώμη, για κάτι που δε γνωρίζεις. Μεταφέρεις τη γνώμη κάποιου άλλου, που θεωρείς αυτομάτως αυθεντία, γιατί η δική του άποψη είναι πιο σημαντική από τη δική σου.Η απνατηση που εδωσα παραπανω, σε καλυπτει. Συν οτι δεν ειναι εργο τεχνης, οπως λεει και ο ιδιος ο φιλοσοφος. Θα μπορουσε να ειναι.
Και ενα συμπληρωματικο για το περι τεχνης.
Οταν παω στο σινεμα για να δω ενα εργο ειτε γιατι νομιζω οτι θα μου αρεσει ειτε για να ικανοποιησει την περιεργεια μου, η ακομα και αν πατησω το κοντρολ να το δω στην ΤΒ, ξερω οτι 99% δεν ειναι τεχνη, Ειναι ψυχαγωγεια, ηθαγωγεια, και αποτελεσμα τεχνικης.
Αυτο το οτι δεν ειναι τεχνη δε θα με κανει να μην το αποδεχτω, η να μην πω οτι ειναι εξαιρετικο.
Η τεχνη υπαρχει στο σινεμα γιαυτο εγινε 7η, αλλα δεν περιμενω αυτην για να μου αρεσει κατι γιατι ξερω ποσο σπανιο ειναι.
Βεβαια αυτο ειναι αλλη συζητηση. Και παει μακρυα.
Συμφωνώ σε όλα....το Interstellar και για μένα είναι η καλύτερη ταινία του Νόλαν και μια από τις καλύτερες που έχω δει γενικά.....θα το έβαζα και εγώ πάνω από το Odyssey, άλλα για μένα είναι δεκάρια και οι 2 ταινίες....απλά το Interstellar θα έβαζα 10 με τόνο!!χαχα άντε 10 Interstellar, 9,9 Odyssey ίσως επειδή θα ήθελα άλλα 30 λεπτά στο Odyssey.Λοιπόν, τώρα που συνήλθα από το αρχικό δέος, ας γράψω λίγα πράγματα.
Θετικά:
- Ο Νόλαν είναι κλασσικός Νόλαν. Τα κάδρα του, το μοντάζ του, η αφήγηση του είναι κάτι που μόνο αυτός μπορεί να κάνει σήμερα, και αποδεικνύει ότι παραμένει στο επίπεδο που μας έχει συνηθίσει.
- Η μουσική του Goransson είναι εξαιρετικά πρωτότυπη. Το να την πούμε 'αρχαιοελληνική' είναι μάλλον υπερβολή αφού μόνο λίγα γνωρίζουμε, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι δημιουργεί έναν ολόκληρο κόσμο από μόνη της και είναι και αφηγηματικά απαραίτητη.
- Τι να πει κανείς για τον Van Hoytema, τον ξέραμε, ξέραμε τι θα δούμε από πριν. Φωτογραφία για σεμινάριο.
- Το καστ είναι άψογο. Ο Οδυσσέας του Damon είναι ένας απογοητευμένος, στα όρια του PTSD πολεμιστής που προσπαθεί να γυρίσει σπίτι του. Εκτός του ομηρικού ύφους; Χεστήκαμαν, διασκευή είναι, έτσι το ήθελε ο θείος (είναι κλασσικός χαρακτήρας Νόλαν αφού) και ο ηθοποιός το απέδωσε άψογα. Η Hathaway είναι απολύτως πειστική ως Πηνελόπη, πιστή, πικραμένη, και θυμωμένη. Ο Holland δεν ξέρω γιατί ενόχλησε, είναι πιτσιρικάς, οκ, είναι λίγο σοφτ, αλλά εγώ τον Τηλέμαχο πάντα έτσι τον φανταζόμουν σαν χαρακτήρα. Η Ελένη, έγραψα και παραπάνω, έχει μια άγρια, θλιμμένη, και αρχοντική ομορφιά. Τα σημάδια στο πρόσωπό της εξάλλου δείχνουν και το ανώφελο του πολέμου που έγινε δήθεν για μια γυναίκα. Ο Σίνων, ο αδύναμος πολεμιστής/τραγική φιγούρα που πεθαίνει ως ήρωας χωρίς να το έχει επιλέξει, απόλυτα ταιριαστός με τον 'θηλυπρεπή' Page. Ο μόνος χαρακτήρας που με χάλασε ήταν το Ευμαιος, και καθαρά λόγω φυζίκ, έμοιαζε λίγο με μετρ σε μπουζούκια.
- Ο ήχος είναι αφηγηματικός. Σε κάποιες σκηνές μαζί με τη μουσική στήνουν όλο το illusion που σε παρασύρει και σε κρατάει βιδωμένο. Η σκηνή της πτώσης της Τροίας είναι αριστουργηματική και στηρίζεται σε ένα μίνιμαλ κρουστό. Η χορδή από το τόξο παίζει επίσης αφηγηματικό χαρακτήρα μόνη της.
- Το όλο λουκ της ταινίας είναι απολύτως οργανικό. Τα τοπία (κάποια μόνο ήταν ελληνικά, κάποια από το Μαρόκο, κάποια από την Ισλανδία αν κατάλαβα καλά) είναι αυτά που μόνο ένα μάτι σαν του Νόλαν μπορεί να αναδείξει σε όλο τους το μεγαλείο. Οι σκηνές στη θάλασσα με τις τρικυμίες συγκλονιστικές. Το ΙΜΑΧ μόνο και μόνο για αυτές τις σκηνές είναι must, ακόμα και στην 1.90:1 εκδοχή του (που φαντάζουμε θα δούμε και στα δισκάκια). Τα κοστούμια είναι μεν ιστορικά εκτός τόπου και χρόνου, αλλά οπτικά σε παρασύρουν επίσης. Η πανοπλία του Αγαμέμνονα που τόσο λοιδωρήθηκε, μέσα στο ρυθμό της ταινίας και το πως εμφανίζεται ο Αγαμέμνων φαίνεται απολύτως φυσική επιλογή.
- Ακόμα και το CGI που σε κάποιες σκηνές όπως αυτή του Πολύφημου ήταν απαραίτητο, έχει γίνει με φοβερή οργανική μαεστρία. Δείτε το πρόσωπο του και θα με θυμηθείτε.
- Η σκηνή στο σπίτι της Κίρκης, επίσης συγκλονιστική.
Αρνητικά:
- Οι διάλογοι όντως σε κάποια σημεία ξενίζουν. Είναι περίεργο, αλλά μόνο και μόνο αν αντικαθιστούσε τα mom/dad με mother/father θα βελτίωνε πολύ κάποιες ατάκες που φαίνονταν λίγο περίεργες. Όχι λόγω γλώσσας, αλλά φαντάζομαι ότι τα 'μαμα/μπαμπα' δεν ήταν τόσο καθιερωμένα τότε.
- Η Καλυψώ κάπως μου φαινόταν ξένη προς όλη την ιστορία, σα να μην έδεσε καλά (παρά το ότι οι σκηνές στο νησί έδιναν το απαραίτητο φως σε στρατηγικά σημεία ώστε να σπάει η μαυρίλα).
- Μια σκηνή που μεταφράζει από ελληνικά σε... αγγλικά (δηλαδή ελληνικά) ήταν σαν τρελό bug, ήταν λίγο για γέλια και χωρίς να έχει ιδιαίτερο νόημα ύπαρξης.
- Αυτά, δεν έχει άλλα, σοβαρά.
Από μένα η ταινία παίρνει ένα 9/10, απλά και μόνο γιατί δεν φτάνει ποτέ το Interstellar που για μένα είναι η κορυφαία του δημιουργία (και ίσως από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει στη ζωή μου).
Όλοι πάντως σχολιάζουν θετικά τον ΕυμαιοΛοιπόν, τώρα που συνήλθα από το αρχικό δέος, ας γράψω λίγα πράγματα.
Θετικά:
- Ο Νόλαν είναι κλασσικός Νόλαν. Τα κάδρα του, το μοντάζ του, η αφήγηση του είναι κάτι που μόνο αυτός μπορεί να κάνει σήμερα, και αποδεικνύει ότι παραμένει στο επίπεδο που μας έχει συνηθίσει.
- Η μουσική του Goransson είναι εξαιρετικά πρωτότυπη. Το να την πούμε 'αρχαιοελληνική' είναι μάλλον υπερβολή αφού μόνο λίγα γνωρίζουμε, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι δημιουργεί έναν ολόκληρο κόσμο από μόνη της και είναι και αφηγηματικά απαραίτητη.
- Τι να πει κανείς για τον Van Hoytema, τον ξέραμε, ξέραμε τι θα δούμε από πριν. Φωτογραφία για σεμινάριο.
- Το καστ είναι άψογο. Ο Οδυσσέας του Damon είναι ένας απογοητευμένος, στα όρια του PTSD πολεμιστής που προσπαθεί να γυρίσει σπίτι του. Εκτός του ομηρικού ύφους; Χεστήκαμαν, διασκευή είναι, έτσι το ήθελε ο θείος (είναι κλασσικός χαρακτήρας Νόλαν αφού) και ο ηθοποιός το απέδωσε άψογα. Η Hathaway είναι απολύτως πειστική ως Πηνελόπη, πιστή, πικραμένη, και θυμωμένη. Ο Holland δεν ξέρω γιατί ενόχλησε, είναι πιτσιρικάς, οκ, είναι λίγο σοφτ, αλλά εγώ τον Τηλέμαχο πάντα έτσι τον φανταζόμουν σαν χαρακτήρα. Η Ελένη, έγραψα και παραπάνω, έχει μια άγρια, θλιμμένη, και αρχοντική ομορφιά. Τα σημάδια στο πρόσωπό της εξάλλου δείχνουν και το ανώφελο του πολέμου που έγινε δήθεν για μια γυναίκα. Ο Σίνων, ο αδύναμος πολεμιστής/τραγική φιγούρα που πεθαίνει ως ήρωας χωρίς να το έχει επιλέξει, απόλυτα ταιριαστός με τον 'θηλυπρεπή' Page. Ο μόνος χαρακτήρας που με χάλασε ήταν το Ευμαιος, και καθαρά λόγω φυζίκ, έμοιαζε λίγο με μετρ σε μπουζούκια.
- Ο ήχος είναι αφηγηματικός. Σε κάποιες σκηνές μαζί με τη μουσική στήνουν όλο το illusion που σε παρασύρει και σε κρατάει βιδωμένο. Η σκηνή της πτώσης της Τροίας είναι αριστουργηματική και στηρίζεται σε ένα μίνιμαλ κρουστό. Η χορδή από το τόξο παίζει επίσης αφηγηματικό χαρακτήρα μόνη της.
- Το όλο λουκ της ταινίας είναι απολύτως οργανικό. Τα τοπία (κάποια μόνο ήταν ελληνικά, κάποια από το Μαρόκο, κάποια από την Ισλανδία αν κατάλαβα καλά) είναι αυτά που μόνο ένα μάτι σαν του Νόλαν μπορεί να αναδείξει σε όλο τους το μεγαλείο. Οι σκηνές στη θάλασσα με τις τρικυμίες συγκλονιστικές. Το ΙΜΑΧ μόνο και μόνο για αυτές τις σκηνές είναι must, ακόμα και στην 1.90:1 εκδοχή του (που φαντάζουμε θα δούμε και στα δισκάκια). Τα κοστούμια είναι μεν ιστορικά εκτός τόπου και χρόνου, αλλά οπτικά σε παρασύρουν επίσης. Η πανοπλία του Αγαμέμνονα που τόσο λοιδωρήθηκε, μέσα στο ρυθμό της ταινίας και το πως εμφανίζεται ο Αγαμέμνων φαίνεται απολύτως φυσική επιλογή.
- Ακόμα και το CGI που σε κάποιες σκηνές όπως αυτή του Πολύφημου ήταν απαραίτητο, έχει γίνει με φοβερή οργανική μαεστρία. Δείτε το πρόσωπο του και θα με θυμηθείτε.
- Η σκηνή στο σπίτι της Κίρκης, επίσης συγκλονιστική.
Αρνητικά:
- Οι διάλογοι όντως σε κάποια σημεία ξενίζουν. Είναι περίεργο, αλλά μόνο και μόνο αν αντικαθιστούσε τα mom/dad με mother/father θα βελτίωνε πολύ κάποιες ατάκες που φαίνονταν λίγο περίεργες. Όχι λόγω γλώσσας, αλλά φαντάζομαι ότι τα 'μαμα/μπαμπα' δεν ήταν τόσο καθιερωμένα τότε.
- Η Καλυψώ κάπως μου φαινόταν ξένη προς όλη την ιστορία, σα να μην έδεσε καλά (παρά το ότι οι σκηνές στο νησί έδιναν το απαραίτητο φως σε στρατηγικά σημεία ώστε να σπάει η μαυρίλα).
- Μια σκηνή που μεταφράζει από ελληνικά σε... αγγλικά (δηλαδή ελληνικά) ήταν σαν τρελό bug, ήταν λίγο για γέλια και χωρίς να έχει ιδιαίτερο νόημα ύπαρξης.
- Κάπου διάβασα κάποιον να παραπονιέται ότι πηγαίναμε από καταστροφή σε καταστροφή, και έχει δίκιο. Θα μπορούσε να έχει 10-20 λεπτά ακόμα με κάποια διαλείμματα ηρεμίας, από την άλλη όμως αυτή ήταν η οπτική της ιστορίας (κάτι σαν purgatorium), οπότε νομίζω ήταν ηθελημένο όλο αυτό.
- Αυτά, δεν έχει άλλα, σοβαρά.
Από μένα η ταινία παίρνει ένα 9/10, απλά και μόνο γιατί δεν φτάνει ποτέ το Interstellar που για μένα είναι η κορυφαία του δημιουργία (και ίσως από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει στη ζωή μου).

Εδω οι ραψωδοι αυτοσχεδιαζαν κ προσαρμοζαν την Οδυσσεια στο εκαστοτε κοινο , ο Νολαν μετα απο 2700 χρονια επρεπε να μεινει βραχος...Μα δεν είναι επιστημονικό πόνημα!
Μια ταινία είναι, ένα εργο Τέχνης, και ως τέτοιο πρέπει να κριθεί. Ο δημιουργός μπορεί να έχει όσο αφαιρετική ή ελευθεριάζουσα προσέγγιση θέλει!
Δεν είναι επιστημονική δημοσίευση ή πραγματεία, όπου υποχρεωτικά θα έπρεπε να τεθεί σε ακαδημαϊκή κριτική!
Δεν έκοβαν σκηνές. Άλλαζαν τα λόγια γιατί όλο ήταν από μνήμης. Αυτοσχεδιαζαν με οδηγό το μετρο .Εδω οι ραψωδοι αυτοσχεδιαζαν κ προσαρμοζαν την Οδυσσεια στο εκαστοτε κοινο , ο Νολαν μετα απο 2700 χρονια επρεπε να μεινει βραχος...
Οι Αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν στα θέατρα τους Γυναικείους χαρακτήρες με άντρες ηθοποιούς....και μας πείραξε η Μαύρη Λουπίτα και η Page που έγινε άντρας...ας σοβαρευτούμε λίγο...Εδω οι ραψωδοι αυτοσχεδιαζαν κ προσαρμοζαν την Οδυσσεια στο εκαστοτε κοινο , ο Νολαν μετα απο 2700 χρονια επρεπε να μεινει βραχος...
Μόνο που τα έπη δεν ήταν θεατρικά έργα και ο λόγος που δεν έπαιζαν οι γυναίκες όπως και δεν παρακολουθουσαν ολυμπιακούς αγώνες δεν επαιρναν μερος στα κοινα και δεν ειχαν περιουσια , ήταν επειδή ήταν κατωτερες . Στην δημοκρατική Αθήνα.Οι Αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν στα θέατρα τους Γυναικείους χαρακτήρες με άντρες ηθοποιούς....και μας πείραξε η Μαύρη Λουπίτα και η Page που έγινε άντρας...ας σοβαρευτούμε λίγο...
Ακόμη και εγώ πιστεύω με κριτήριο μόνο τη θέαση θα της δώσω τουλάχιστον 7.5/10.Ισως πρεπει να γινει μια διαφορετικη συζητηση για το εαν η ταινια ειναι καλη κ μια αλλη το κατα ποσο προσεγγιζει το πνευμα του Ομηρου ..
Ήσουν εκεί; Πώς ξέρεις τι έκανε κάθε ραψωδός σε κάθε απαγγελία;Δεν έκοβαν σκηνές. Άλλαζαν τα λόγια γιατί όλο ήταν από μνήμης. Αυτοσχεδιαζαν με οδηγό το μετρο .
Δεν είναι δική μου άποψη.Ήσουν εκεί; Πώς ξέρεις τι έκανε κάθε ραψωδός σε κάθε απαγγελία;
Κανονικά στην Πυρά έπρεπε να τον ρίξουμε και αυτόν, που ακούστηκε ηθοποιός με καταγωγή από την Κολομβία να παίζει τον Ευμαιο...αν είναι δυνατών....Όλοι πάντως σχολιάζουν θετικά τον Ευμαιο
Μαζί με την Πηνελόπη οι καλύτερες ερμηνείες.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.