The Odyssey (2026)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    31
Έκανες μια νύξη σε ένα ρητό που ουσιαστικά λέει πως πρέπει να ξέρει κανείς πότε να μιλάει, ενώ πριν είχες δώσει μια απάντηση φτιαγμένη από τεχνητή νοημοσύνη. Όταν σου επισήμανα αυτή την αντίφαση, δηλαδή ότι εσύ ο ίδιος δεν ακολούθησες όσα υπονοούσε το ρητό που ανέφερες, με παρέπεμψες ξανά στο ίδιο ρητό, κάνοντας αυτή τη φορά έναν υποτιμητικό υπαινιγμό πως αφορά εμένα, σαν να είμαι ο ανόητος της ιστορίας.

Το ειρωνικό είναι πως μάλλον ο μόνος που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το προφανές είσαι εσύ, αφού ισχυρίζεσαι πως δεν χρησιμοποίησες τεχνητή νοημοσύνη, ενώ αυτό είναι πασιφανές σε οποιονδήποτε έχει έστω και στοιχειώδη επαφή με τέτοια εργαλεία και αναγνωρίζει εύκολα το ύφος και τον τρόπο γραφής τους. Θα μπορούσες κάλλιστα να λάβεις το μήνυμα και να μην απαντήσεις τίποτα, όμως προτίμησες να γράψεις κάτι μόνο και μόνο για να πετάξεις τον υποτιμητικό υπαινιγμό σου.

Θα το κλείσω λοιπόν εδώ, γιατί από την πλευρά σου έγινε αρκετά ξεκάθαρο πως όταν δεν έχεις πραγματικά κάτι ουσιαστικό να πεις, προτιμάς απλώς να μειώνεις τον απέναντι.
Κατηγορείς εμένα ότι δεν έχω ουσιαστικά κάτι να πω, επειδή εικάζεις διάφορα από το μυαλό σου, όταν εσύ ο ίδιος έχεις ήδη επαναλάβει 2 φορές τα ίδια επ' ακριβώς σε 2 διαφορετικά post. Κλαυσίγελος.

Κι επειδή μπαίνω στη διαδικασία να μη μπορώ να αποφύγω το conflict και να χάσω στο τέλος λόγω της εμπειρίας σου (βλέπε Μάρκο Τουέιν), ignore button και όλα καλά.

ΥΣ δε μειωσα κανέναν, αντιθέτως εσυ ξεκίνησες προσωπικές επιθέσεις και συνέχισες με προσβολές περι ai και τρίχες όταν ξεκαθάρισα σε προήγουμενο ποστ τι συμβαίνει και δε το σεβάστηκες καν.

• Like
Reactions: Pleo
Πρώτη θέαση και από μένα, σε αίθουσα iMAX, κέντρο εντελώς της αίθουσας, υπεράνω κριτικής εμπειρία, πραγματικά βυθίζεσαι μέσα στην ταινία , τη ζεις . Οι περίπου 3 ώρες δε φάνηκαν καθόλου πολλές, εκτός από το να πρέπει να πας καμιά τουαλέτα (οι μεγαλύτεροι, καταλαβαίνουν!). Άνετα γυριζόταν τριλογία ή έστω δύο ταινίες, καθώς είτε από επιλογή είτε γιατί δε χωρούσαν, αφαιρέθηκαν κάποια (σημαντικά ) κομμάτια από την ιστορία. Αλλά αυτό που ήθελε ο Nolan να δείξει , τον Οδυσσέα όπως εκείνος τον οραματίστηκε και θέλησε να αφηγηθεί, το έκανε μια χαρά. Δε συμφωνώ με κάποιες από τις ¨ποιητικες αδειες¨ που πήρε, με ξένισαν ίσως κάποια άλλα, πάντως η συνολική μου αίσθηση για την ταινία είναι θετική. Χωρίς να κάνω spoiler, θα προσπαθήσω να αναφέρω κάποια θετικά και αρνητικά, έτσι όπως τα είδα εγώ.

Τα θετικά :
  1. Εικόνα, κινηματογράφηση /φωτογραφια,χρωματισμοι, editing εξαιρετικά , όπως ήταν κι αναμενόμενο. Τα εφέ ήταν τόσο οσο, όχι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά απόλυτα αληθοφανή και συντελώντας στον ρεαλισμό της ταινίας..Οι χορογραφίες των μαχών επίσης μια χαρά , δεδομένης της κάπως πιο σύγχρονης ματιάς της ταινίας. (άλλη συζήτηση αυτό).
  2. Ήχος εκπληκτικός, κατά περιπτώσεις απειλητικός, γαληνευτικος ή συνοδευτικός της εκάστοτε σκηνής και του συναισθήματος που απαιτούσε. Απόλυτα αρμονικό και το μουσικό χαλί του Göransson, με όλα αυτά τα αυθεντικά όργανα και την απουσία ορχήστρας να είναι απόλυτα επιτυχημένη επιλογή και να αποτελεί τελικά από τα δυνατά σημεία της ταινίας.
  3. Δεν είμαι μεγάλος fan του Damon, όμως ομολογώ ότι για αυτόν τον Νολλενειο Οδυσσέα, ήταν εξαιρετικός. Λίγο Bourne, λίγο Will Hunting, λίγο Ναυαγός, λίγο Rambo, λίγο νίντζα, τα συνδύασε όμορφα κι ωραία . Εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάποιος σαν τον Christian Bale θα ήταν πιο κοντά στο δικό μου γούστο , πάντως την ερμηνεία του Damon την βάζω στα θετικά. Πολύ καλή η Morton στα λίγα λεπτά που την είδαμε, όπως κι ο Leguiziamo ανέλπιστα καλός. Πιο ταιριαστοι από όλους τους ρόλους η Hathaway σε ρόλο γάντι για αυτήν και ο Αντινοος του Pattinson που εξελίσσεται σε ενδιαφέροντα ερμηνευτή.
  4. Η κινημογραφηση των σκηνών στην Τροια από τα πολύ δυνατά σημεία της ταινίας, με έναν επαναληπτικό τρόπο μέσα στην αφήγηση που όλο κάτι έδινε σε κάθε αναφορά. Ο συνδυασμός μουσικής και εικόνας κορυφαίος σε αυτές τις σκηνές, προσωπικά οι αγαπημένες μου.
  5. ¨Εσεις είστε οι λαοί της θάλασσας?¨ Οι αναφορές στους λαούς της θάλασσας και η συσχέτιση με την επιδραση τους στη μοίρα των πσλαιοτερων ελληνικών πολιτισμών. Η απεικόνιση της Σπαρτης εξαιρετική.
  6. Γενικα μου άρεσε ότι προσπάθησε να λειτουργήσει περισσότερο ως ένα αντιπολεμικό δράμα με τις συνέπειες των πράξεων του ανθρώπου να έχουν μεγαλύτερη βάση από την εύνοια των θεών, ίσως για αυτό και οι τελευταίοι δεν έχουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ταινία, σε αντίθεση με το ομηρικό έπος ,έτσι όπως το θυμάμαι τουλάχιστον. Βοήθησε και η μη γραμμική αφήγηση σε όλα αυτό, καθώς βλέπουμε την επίπτωση κυρίως του πολέμου και όχι τόσο του ταξιδιού. Μπορεί και να το κατάλαβα εγώ έτσι, πάντως ικανοποιητικό κατ´εμε.
Πάμε τώρα στα αρνητικά :
  1. Πολύ βάρος έπεσε στο παλάτι της Ιθάκης και νομίζω αφιερώθηκε αρκετά μεγάλος χρόνος στα τεκταινόμενα εκεί, που θα μπορούσε να αφιερωθεί σε κάποιες από τις παραλείψεις,
    όπως πχ νησί Φαιακων/Ναυσικα, Λωτοφάγοι που τα κάλυψε η Καλυψώ όλα. Η η ατάκα στον Πολύφημο για τον Κανένα. Γενικά η ¨τσακπινια¨ κι η ευφυΐα του Οδυσσέα δεν τονίστηκε και πολύ, τον περισσότερο χρόνο ένας βασανισμένος βετεράνος του πολέμου φαινόταν που έχει μετανιώσει για πολλά , ένας Oppenheimer και John Rambo συγχρόνως του αρχαίου κόσμου .
    . Προφανως εξυπηρετούσε κάτι όλο αυτό, απλά λίγο μάκραινε παραπάνω.
  2. Αν και οι αμφιλεγόμενες επιλογές των ηθοποιών δεν επηρέασαν πάρα πολύ, ωστόσο έχω πλέον πιο ξεκάθαρη άποψη ότι ήταν κάπως αχρείαστες. Δεν μου άρεσε καθόλου η Lupita/Ελενη-Κλυταιμνηστρα, η οποία μπορεί να θεωρείται καλή ηθοποιός και ωραία γυναίκα, αλλά με τίποτα δεν μου ταίριαξε σε αυτό τον ρόλο. Θα μπορούσε άνετα να είναι σε κάποιον άλλο ρόλο και με μεγαλύτερο ίσως χρόνο , πχ θα μπορούσε να είναι Αθήνα ή κάποια άλλη θεα , ακόμη και Κίρκη ή Καλυψώ, αλλά Ελένη όχι. Ουτε κι ο Μενελαος με ενθουσίασε, όχι απαραίτητα λόγω ηθοποιού αλλά γενικά του τρόπου που παρουσιάστηκε στην ταινία σαν κάποιος βαρύμαγκας (σορυ κι ολας, είπαμε μοντέρνα οπτική κι αισθητική, αλλά ας μην ισοπεδώνονται κι όλα). Τηλεμαχος χαμένη ευκαιρία λόγω ηθοποιού, δεν μου έβγαλε την ενηλικίωση και εξέλιξη που είχα στο μυαλό μου.
  3. Ατυχέστατη η σεκάνς με τους Λαιστρυγονες. Δε ξέρω τι ήθελε να πει και να δείξει, αλλά ρομποκοπ δε θυμάμαι να υπήρχαν τότε. Ξαναλέω κάτι ήθελε να εννοήσει ίσως, εγώ δεν το έπιασα. Θα προτιμούσα αυτόν τον χρόνο να τον αφιέρωνε κάπου αλλού από αυτά που παρέλειψε
  4. Είμαι λάτρης GOT {εκτός τελευταίων επεισοδίων βεβαίως..) και θεωρώ το Hardhome από τα καλύτερα επεισόδια της τηλεόρασης ever! Εδω τουλάχιστον 2-3 φορές θυμάμαι να είδα παρόμοια με το τέλος εκείνου του επεισόδια οπτική (Κύκλωπας, Άδης κι ακόμη μια που μου διαφεύγει). Το feeling που ένιωσα τότε όμως, δεν το βρήκα και σε αυτές τις σκηνές, ίσως γιατί το έχω ξαναδεί, περίμενα κάτι καλύτερο από Nolan..
  5. Προς το τέλος είχα την εντύπωση ότι έβλεπα blockbuster και όχι κάτι σε LOTR (την αρχική τριλογία εννοώ ). Ναι κάπως έπρεπε να τιμωρηθούν οι μνηστήρες, αλλά πολύ ¨αμερικανια¨ ρε παιδί μου.
Οπως είπα το συνολικό feeling ήταν θετικό, μια πραγματική κινηματογραφική εμπειρία που πας και καθηλώνεσαι. Σιγουρα θα το ξαναδώ, ίσως ξανά και σε IMAX γιατί εκεί αξίζει. Το εγχείρημα του Nolan ήταν εξαρχής δυσκολότατο, να αποτυπώσει το μεγαλύτερο έπος που υπάρχει, με συμβολισμούς,ήρωες, υπαρξιακά ζητήματα και νοήματα, που θα ήθελαν δέκα ταινίες για να αποδοθούν πιστά. Αν το δει κάποιος ως ακριβή μεταφορά του Ομήρου, θα απογοητευτεί και ίσως να εκνευριστεί και λίγο από τις ελευθερίες που παίρνει. Αν το δεις όμως ως ένα σύγχρονο μεταπολεμικό αφήγημα, ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες για έναν πολύπλοκο μυθολογικό χαρακτήρα, με τέλεια τεχνική και κινηματογράφηση σε κορυφαίο επίπεδο, τότε περνάς μια χαρά.

Και εκεί που διαβάζεις μονολεκτικές κριτικές από το πηγάδι, τύπου "έκτρωμα" και σκέφτεσαι τι δεν πάει καλά στον κόσμο, ειδικά όταν σου την λένε κιόλας απο πάνω, διαβάζεις και μια κριτική όπως του προλαλήσαντα και χαίρεσαι για την πληρότητα της (ακόμα κι αν δε συμφωνείς μαζί της 100%).

Last edited:
Τεκμηριωμένη ανάλυση απο (επιτέλους) κάποιον που είδε την ταινία στην σωστή αιθουσα.

Δυο πράγματα ηθελα να προσθέσω:
1) ο ήχος νομιζω στη σκηνη με τις Σειρηνες μου φάνηκε εκκωφαντικός
2) ο Damon προφανως ειναι σωστή επιλογή για το ρόλο ακριβώς γιατι δεν ειναι ο κορυφαιος ηθοποιός (ο Νολαν ήθελε εναν Οδυσσέα πιο γειωμενο και οχι τοσο ηρωικό).
3) θεωρω τη γκρίνια για την imax του village (κακος ήχος/μουφα imax) άστοχη - μακάρι να φτιάξουν κι άλλες αιθουσες imax στα village γιατι οι κλασικές έχουν ξεπεραστεί

Και εκεί που διαβάζεις μονολεκτικές κριτικές από το πηγάδι, τύπου "έκτρωμα" και σκέφτεσαι τι δεν πάει καλά στον κόσμο, ειδικά όταν σου την λένε κιόλας απο πάνω, διαβάζεις και μια κριτική όπως του προλαλήσαντα και χαίρεσαι για την πληρότητα της (ακόμα κι αν δε συμφωνείς μαζί της 100%).
Το ίδιο μπορώ να πω για τις κριτικές που δε είπαν τίποτα και εβαλαν ένα "επικη" και 10/10 .

Εγω συντριπτικα τα βλεπω παντως απο στατιστικης αποψης αν λαβει κανεις υποψιν οτι εχουν ψηφισει κακη ατομα που δεν την δει καν.

Εγω θα την δω σε τρεις μερες καλα να ειμαστε.