The revival of vinyl !!!!!!!!!

Η προτίμηση στον αναλογικό ήχο σε σχζέση με το cd, το έχω ξαναπεί σε άλλη ευκαιρία, προέρχεται, εκτός φυσικά από εμμονές, στο εξής γεγονός:
Τα πρώτα χρόνια η ψηφιοποίηση ήταν ατελής και το αποτέλεσμα μάλλον σκληρό για τα αναλογικομαθημένα αυτιά. Στην συνέχεια και όταν πια οι ψηφιακές ηχογραφήσεις ήταν σε 18, 20 ή 24 μπιτ, τα βινύλια που κοβόντουσαν από αυτές υπερτερούσαν από την "πατημένη" 16/44.1 και ντιθεραρισμένη κόπια από την οποία έβγαινε το cd. Όταν λοιπόν το βινύλιο αυτό παιζόταν σε ένα καλό πικάπ, στην ουσία ήταν σαν να άκουγες υλικό HD σε σχέση με το cd.
Αυτά για να κατανοήσετε γιατί τα περισσότερα χρόνια από το '85 προτιμήθηκε το βινύλιο. ....
Γιατί να θεωρείται ότι έχει εμμονές όποιος προτιμά το αναλογικό βινύλιο και όχι όποιος προτιμά τα ψηφιακά;;;;
Και για να συνεννοηθούμε:
Όταν ανφέρομαι στα βινύλια ΔΕΝ εννοώ τα ψηφιακά βινύλια της δεκαετίας 1980 και τους λόγους που παραθέτεις για την υπεροχή τους έναντι των αντίστοιχων εκδόσεων σε cd λόγω της τότε ψηφιακής τεχνολογίας. Αναφέρομαι στις αναλογικές ηχογραφήσεις από το 1954 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η περίοδος αυτή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας δισκογραφίας και των σπουδαιότερων έργων αξεπέραστων ερμηνειών και ηχογραφήσεων. Αν δεν θες να ακούς οπωσδήποτε τα τελευταία χιτ ή και άλλες ερμηνείες [κατ' εμέ *γενικά* υποδεέστερες και από πλευράς ήχου] τότε μπορεί κανείς να αρκεστεί σε αυτά και δεν του φτάνουν 10 ζωές.
Γιαυτά τα βινύλια μιλάω και όχι για τα ψηφιακά. Λ.Σ.

Να κάνω μία τελευταία ερώτηση: Πόσοι από αυτούς που έχουν αξιόλογη δισκοθήκη βινυλίων με ακριβό σύστημα ανάγνωσης, έχουν και αντίστοιχα αξιόλογο ψηφιακό σύστημα? μήπως έχουν μείνει λίγο "μακρυά νυχτωμένοι" θεωρώντας ότι "τα ψηφιακά λίγο πολύ παίζουν ίδια" και δεν αξίζει να ξοδέψουμε εκεί ούτε καν τα λεφτά μιας κεφαλής? Να επιχειρήσουμε να το δούμε αυτό στατιστικά? τι αναλογικό και τι ψηφιακό έχετε οι βοώντες υπερ του αναλογικού?

Με ένα Theta Miles που συμπλήρωσε 10ετία δεν χρειάζεται τίποτα άλλο . Τι βουβάλια φέραμε για σύγκριση , τι benchmark , καμμία ή τόσο ελάχιστη διαφορά που μόνον υπερηχητικά αυτιά ενδεχομένως θα καταλάβαιναν ( ασε που πιστεύω ότι κι αυτά τα αυτιά έχουν υποκειμενικούς χρωματισμούς τελικά :flipout:)
Αμα είναι καλό το υλικό παίζει ωραιότατα ( κάτι γιαπωνέζικα SHM CD χαίρεσαι να τα ακούς πχ το AJA των Steely Dan το ακούω πιά από εκεί και όχι από το αμερικάνικο βινύλιο του 77 ) . Αμα είναι απο κείνα που δεν έχουν καμμία δυναμική περιοχή και παίζουν τα πάντα στο κόκκινο , κλιπαρισμένα κλπ παίζει χάλια ( Bruce Sprongsteen , Radiohead κα )

Α. Πικαπάκι ένα acoustic signature με Unify βραχίονα και τώρα μια κεφαλή Shelter 501 MKII .

Αυτό που δεν ξεπερινιέται είναι το φετιχ του βινυλίου με τα ωραία μεγάλα εξώφυλλα. Επόμενο καλύτερο φετιχ τα γιαπωνέζικα cardboard sleeves LP replica .

Last edited:
Απάντηση: Re: The revival of vinyl !!!!!!!!!

Γιατί να θεωρείται ότι έχει εμμονές όποιος προτιμά το αναλογικό βινύλιο και όχι όποιος προτιμά τα ψηφιακά;;;;
Και για να συνεννοηθούμε:
Όταν ανφέρομαι στα βινύλια ΔΕΝ εννοώ τα ψηφιακά βινύλια της δεκαετίας 1980 και τους λόγους που παραθέτεις για την υπεροχή τους έναντι των αντίστοιχων εκδόσεων σε cd λόγω της τότε ψηφιακής τεχνολογίας. Αναφέρομαι στις αναλογικές ηχογραφήσεις από το 1954 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η περίοδος αυτή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας δισκογραφίας και των σπουδαιότερων έργων αξεπέραστων ερμηνειών και ηχογραφήσεων. Αν δεν θες να ακούς οπωσδήποτε τα τελευταία χιτ ή και άλλες ερμηνείες [κατ' εμέ *γενικά* υποδεέστερες και από πλευράς ήχου] τότε μπορεί κανείς να αρκεστεί σε αυτά και δεν του φτάνουν 10 ζωές.
Γιαυτά τα βινύλια μιλάω και όχι για τα ψηφιακά. Λ.Σ.

ΟΚ Λουκά, καταλάβαμε. :afro:

Απάντηση: Re: The revival of vinyl !!!!!!!!!

Με ένα Theta Miles που συμπλήρωσε 10ετία δεν χρειάζεται τίποτα άλλο . Τι βουβάλια φέραμε για σύγκριση , τι benchmark , καμμία ή τόσο ελάχιστη διαφορά που μόνον υπερηχητικά αυτιά ενδεχομένως θα καταλάβαιναν ( ασε που πιστεύω ότι κι αυτά τα αυτιά έχουν υποκειμενικούς χρωματισμούς τελικά :flipout:)
Αμα είναι καλό το υλικό παίζει ωραιότατα ( κάτι γιαπωνέζικα SHM CD χαίρεσαι να τα ακούς πχ το AJA των Steely Dan το ακούω πιά από εκεί και όχι από το αμερικάνικο βινύλιο του 77 ) . Αμα είναι απο κείνα που δεν έχουν καμμία δυναμική περιοχή και παίζουν τα πάντα στο κόκκινο , κλιπαρισμένα κλπ παίζει χάλια ( Bruce Sprongsteen , Radiohead κα )

Α. Πικαπάκι ένα acoustic signature με Unify βραχίονα και τώρα μια κεφαλή Shelter 501 MKII .

Αυτό που δεν ξεπερινιέται είναι το φετιχ του βινυλίου με τα ωραία μεγάλα εξώφυλλα. Επόμενο καλύτερο φετιχ τα γιαπωνέζικα cardboard sleeves LP replica .

Ξάδελφος του γνωστού? :flipout::flipout::flipout:

Να κάνω μία τελευταία ερώτηση: Πόσοι από αυτούς που έχουν αξιόλογη δισκοθήκη βινυλίων με ακριβό σύστημα ανάγνωσης, έχουν και αντίστοιχα αξιόλογο ψηφιακό σύστημα? μήπως έχουν μείνει λίγο "μακρυά νυχτωμένοι" θεωρώντας ότι "τα ψηφιακά λίγο πολύ παίζουν ίδια" και δεν αξίζει να ξοδέψουμε εκεί ούτε καν τα λεφτά μιας κεφαλής? Να επιχειρήσουμε να το δούμε αυτό στατιστικά? τι αναλογικό και τι ψηφιακό έχετε οι βοώντες υπερ του αναλογικού?

αν και αναφέρονται στο προφιλ μου...

σχεδόν μιά 50άχρονη συμβίωση με βινύλιο, ένα σχεδόν μανιακό κόλλημα από τα 5 σχεδόν (στο άβαταρ είμαι 2.5) όταν πιά μου επιτρεπόταν να κατεβάζω βραχίονα στους δίσκους. Πολλά συμβατικά πικαπ (έτσι τα λέγανε τότε) από τροχαλίας με κεραμικές μέχρι ιμάντα. Χρόνια έρωτας με τις κεφαλές AKG από τη μέρα που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Λίγα βινύλια, ούτε 600, που χτίστηκαν ένα ένα από την πρώτη τάξη του γυμνασίου συστηματικά μέχρι γύρω στο 1989 που ήρθε το πρώτο cd. Βινύλια εξακολουθούν να αγοράζονται και σήμερα, πχ 1 το χρόνο.Σήμερα είμαι με ένα thorens td 160 που πάνω του κάθεται ένας sme III που πρωτοστήθηκε πριν 30 ακριβώς χρόνια σε ένα συμβατικό micro seiki.
Χρόνια με τις κορυφαίες AKG P8ES P8MF και μετά με DENON DL 103. Αν και δεν ακούω βινύλιο τόσο συχνά η τελευταία προσθήκη ήταν η Dynavector 17D3 πριν 2 χρόνια.
Ψηφιακά ...από το 89 πολλά συμβατικά cd players μέχρι να καταλήξω στις αρχές του 2000 με ένα sony 50es και εδώ και ένα χρόνο στο logitech duet μέσω ενός ...νταβραντισμένου βουβαλιού, αφού προηγήθηκε αγορά και σφαγή σχεδόν μιά δεκάδας ψηφιοαναλογικών μετατροπέων. 500 άυλα κομμάτια με συντροφεύουν μιά και πλέον δεν αγοράζω. Μου φτάνουν αυτά που έχω αγοράσει μέχρι τώρα γιά την υπόλοιπη ζωή μου.

Παρά το γεγονός ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου κρατούσα ένα μαύρο δίσκο στο χέρι και μου χάρισε τόσες καλές στιγμές σήμερα προτιμώ σαφέστατα για λόγους ευχρηστίας αλλά και ηχητικής απόλαυσης τα άυλα μέσα (ξεκαθαρίζω: όχι CD). Πιθανόν ένα άλλο βινυλιακό σύστημα να παίζει καλύτερα από το ψηφιακό μου. Για μένα έχει λήξει. Τα συστήματά μου είναι αυτά, οι δίσκοι μου είναι αυτοί, δεν προβλέπονται αλλαγές. Είμαι ευχαριστημένος με τα άυλα και τα ψηφιακά που σημειωτέον: κάθε μέρα με λίγες επεμβάσεις γίνονται όλο και καλύτερα. Όρεξη νάχεις.

AUDIOLYTIC;1056191081 Εσυ τι εχεις σε αναλογικο;[/QUOTE said:
Επειδή δεν αδειάζω να κάνω αναδρομή των αναλογικών μου από την δεκαετία '60, αυτό στο οποίο σταμάτησα και υπάρχει ειναι ένα LINN/SYRINX/KOETSU rosewood/KRELL Ref.PHONO
Όταν αποφασίσεις και μπορέσεις να αποκτήσεις κάτι καλύτερο σε ψηφιακό
ίσως καταφέρεις να καταλάβεις αυτά που γράφω και επανερχόμαστε.

.....Όταν αποφασίσεις και μπορέσεις να αποκτήσεις κάτι καλύτερο σε ψηφιακό
ίσως καταφέρεις να καταλάβεις αυτά που γράφω και επανερχόμαστε.

Μα δεν το σκεφτομαι καν,απ'οτι καταλαβες με οσα ματαια προσπαθω να εξηγησω.

Σεβαστη η προτιμηση σου σε ψηφιακα μεσα.

Εσυ εισαι αυτος που θεωρεις οτι εγω και αλλοι εδω προτιμαμε το πικαπ για οποιο δηποτε αλλο λογο εκτος του παραγματικου,που ειναι οτι μας αρεσει.Βεβαια τα σχολια σου εινα εντελως αστηρικτα και αυθαιρετα.

Αυτη η νοοτροπια ειναι τουλαχιστον αστεια,και γιατι οχι,εμμονη με τον δικο της τροπο.

Δεν σου ζητησε κανεις να κάνεις αναδρομη στα πικαπ που ειχες.Αν το λες για μενα,αυτα που εγραψα δεν ειναι αναδρομη στα πικαπ που ειχα,αλλα αυτα που εχω τωρα.Ολα ακουγονται διαφορετικα και το καθενα μου προσφερει αυτο που μου ΑΡΕΣΕΙ την καταλληλη στιγμη.
Οπως και τα ψηφιακα ακουγονται διαφορετικα μεταξυ τους,πραγμα που αποδεικνυει και αυτων τις ατελειες,κατι που απο τα γραφομενα σου περι ψηφιακης τελειοτητας και ακριβειας,φαινετα να μη δεχεσαι η αντιλαμβανεσαι.

Last edited:
Μα δεν το σκεφτομαι καν,απ'οτι καταλαβες με οσα ματαια προσπαθω να εξηγησω.

Σεβαστη η προτιμηση σου σε ψηφιακα μεσα.

Εσυ εισαι αυτος που θεωρεις οτι εγω και αλλοι εδω προτιμαμε το πικαπ για οποιο δηποτε αλλο λογο εκτος του παραγματικου,που ειναι οτι μας αρεσει.Βεβαια τα σχολια σου εινα εντελως αστηρικτα και αυθαιρετα.

Αυτη η νοοτροπια ειναι τουλαχιστον αστεια,και γιατι οχι,εμμονη με τον δικο της τροπο.

Δεν σου ζητησε κανεις να κάνεις αναδρομη στα πικαπ που ειχες.Αν το λες για μενα,αυτα που εγραψα δεν ειναι αναδρομη στα πικαπ που ειχα,αλλα αυτα που εχω τωρα.Ολα ακουγονται διαφορετικα και το καθενα μου προσφερει αυτο που μου ΑΡΕΣΕΙ την καταλληλη στιγμη.
Οπως και τα ψηφιακα ακουγονται διαφορετικα μεταξυ τους,πραγμα που αποδεικνυει και αυτων τις ατελειες,κατι που απο τα γραφομενα σου περι ψηφιακης τελειοτητας και ακριβειας,φαινετα να μη δεχεσαι η αντιλαμβανεσαι.

Προσπάθησα αρκετά να σου μεταδώσω την όποια μου εμπειρία μπας και καταλάβεις. Απλά εγώ δεν κατάλαβα εγκαίρως το μάταιο του πράγματος.

Προσπάθησα αρκετά να σου μεταδώσω την όποια μου εμπειρία μπας και καταλάβεις. Απλά εγώ δεν κατάλαβα εγκαίρως το μάταιο του πράγματος.

OK

το συμπέρασμα, για μένα, είναι απλό:
όσοι ζήσαν και με τα δυό συστήματα διαλέγουν και τα δυό ή τα ψηφιακά.
όσοι έμειναν σταθερά και σε πείσμα των καιρών στα αναλογικά αρνούνται την εξέλιξη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιληφθούν την πρόοδο των τελευταίων.

Αudiolytic χωρις να θέλω να κάνω τον δικηγόρο κανενός απλά σου θυμίζω οτι ο Θέμης είναι παραλληλα επαγγελματίας ηχολήπτης με δυσκολες αποστολές.
Σαν τεχνικός μπορει να ορθολογίσει ασχετα αν ο ορθολογισμός ερχεται σε δευτερη μοιρα για πολύ κοσμο.
Θεωρω το vinyl vs cd κάτι αντιστοιχο με το λαμπα vs transistor.
Aλλά θεωρω και οτι το βινύλιο είναι ο μόνος τροπος σημερα να εισπραξουν χρηματα δισκογραφικές και λοιποί γιατι υπάρχει κόσμος που του αρεσει και δεν μπορει να το κατεβάσει από το δικτυο δωρεαν.

Υ.Γ. ακόμα θεωρω για μεσαίο budget οτι με βινύλιο-λαμπα θα απολαύσεις καλύτερα μουσική.

Last edited:
το συμπέρασμα, για μένα, είναι απλό:
όσοι ζήσαν και με τα δυό συστήματα διαλέγουν και τα δυό ή τα ψηφιακά.
όσοι έμειναν σταθερά και σε πείσμα των καιρών στα αναλογικά αρνούνται την εξέλιξη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιληφθούν την πρόοδο των τελευταίων.

Αυτο το "πεισμα των καιρων" δεν το καταλαβαινω.:smile:

Σε έκαναν άυλο και εσένα... :p

Αλήθεια ρε παιδιά...
Αν το CD παίζει καλύτερα από το βινύλιο...
Το SACD καλύτερα από το CD...
Το High Definition καλύτερα από το SACD...

Δεν θα έπρεπε η διαφορά HD - Βινυλίου να είναι τόσο χαώδης ώστε πρακτικά κάποιος που ακούει από HD να μην μπορεί να αντέξει πλέον την τόσο υποδεέστερη ποιότητα του βινυλίου;
Γιατί κάθε φορά που γίνεται συγκριτικό CD vs SACD/ SACD vs HD κλπ ακούμε κρίσεις του στυλ "Αυτό είναι το μέλλον! Το SACD/HD πάτησε στο λαιμό το CD/SACD! Απίστευτες διαφορές! Η μέρα με τη νύχτα!"

Και εγώ, sorry, αλλά δεν μπορώ να ακούσω ευχάριστα μουσική από κάτι 64άρια mp3 που έχουν κωδικοποιηθεί με παλιούς codecs όσο και αν αυτά μου φέρνουν αναμνήσεις...

M αρεσει παραγματικα πολυ αυτο σου το σκεπτικο!!!

:a0210:
που ειναι για???

Αudiolytic χωρις να θέλω να κάνω τον δικηγόρο κανενός απλά σου θυμίζω οτι ο Θέμης είναι παραλληλα επαγγελματίας ηχολήπτης με δυσκολες αποστολές.
Σαν τεχνικός μπορει να ορθολογίσει ασχετα αν ο ορθολογισμός ερχεται σε δευτερη μοιρα για πολύ κοσμο.

Δεν υποτιμησα ουτε εθιξα σε καμια περιπτωση τον επαγγελματισμο του Θεμη ως ηχοληπτη.Απλα λεω/ξερω οτι σημερα δεν εχει αλλη επιλογη στα μεσα που χρησιμοποιει για να κανει την δουλεια του.

Το αν διαφωνω με καποιες νοοτροπιες τυπου "δεν αντιλαμβανεστε τι σας λεω"η "σου εξηγω μπας και καταλαβεις"δεν το θεωρω και καταδικαστεο.

Νοοτροπιες που αφηνουν αιχμες η υπονοουμενα για την αντιληψη καποιου ειναι απαραδεκτες.

Αυτο το "πεισμα των καιρων" δεν το καταλαβαινω.:smile:

εννοώ ότι αρκετοί αρνούνται να δεχτούν την εξέλιξη χωρίς να την δοκιμάσουν.
Εκτός αν κάνω λάθος (και την έχουν δοκιμάσει....ΕΞ ΙΣΟΥ με την παλιά τεχνολογία)
διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Εκτός αν κάνω λάθος (και την έχουν δοκιμάσει....ΕΞ ΙΣΟΥ με την παλιά τεχνολογία)

ακόμα εκεί είσαι ;:violent-smiley-030::violent-smiley-030:

Λιγο πολυ ολοι κατι εχουν δοκιμασει.Ισως περιμενουν κατι πιο μονιμο απο πλευρας ψηφιακων;
Προσωπικα δεν εχω ακουσει κατι που να ισοπεδωνει τα δυο cd players μου οποτε και δεν θα κινηθω συντομα σε κατι "καλυτερο"

Αλλοι ισως δεν το θεωρουν εξελιξη αλλα αναγκαιο μεσον για να ακουνε πιο νεα μουσικη;

Προσωπικα πριν μερικα χρονια(5-6) ακουγα σχεδον αποκλειστικα απο cd για πανω απο ενα χρονο περιπου.Αυτο με "κοιμησε" ομολογουμενως.Επισης με βοηθησε να καταλαβω γιατι καποιος μενει μονιμα εκει.Πιστευω οτι κυριως ειναι η ευκολια στην χρηση,ο τηλεχειρισμος που ευθυνεται παντως και για διαφορα κακα :laugh:
Οταν μου περασε αυτο και επανηλθα στο πικαπ λογω καποιων νεων (οχι καινουργιων) πικαπ που ετυχε να παρω,οι οροι αντιστραφηκαν.

Τωρα ακουω και τα δυο σε μια αναλογια 70/30.

Η προτιμηση,ειναι αυτο που ειναι.......προτιμηση