The WALL

Re: the WALL

http://www.youtube.com/watch?v=f2mB5-50kuY

Στο 4:38 και μετά παίζει τα βίντεο απο την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, απο την χτεσινή εκπομπή του Χατζηνικολάου....

Περί Βελλοπουλου δεν χρειάζονται σχολιασμοί.....(τουλάχιστον απο εμένα)..
 
Re: the WALL

Την απόφαση να μην επαναπροωθούνται στην Ελλάδα πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο έλαβε και η Φινλανδία, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα «δεν είναι ικανή να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων».

«Είναι σαφές ότι σε όρους συνθηκών ζωής και διαδικασίας (ασύλου), η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των φινλανδικών υπηρεσιών μετανάστευσης, ο Έσκο Ρέπο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και το Βέλγιο καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για περίπτωση Αφγανού, ο οποίος είχε αιτηθεί άσυλο.

Το 2009 σχεδόν 6.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία και 1.373 πήραν άδεια παραμονής.

Ανάλογη απόφαση μη επαναπροώθησης έχουν λάβει η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Γερμανία.

Το θέμα της καταδίκης της Ελλάδας και του Βελγίου φαίνεται να επηρέασε μία ακόμα χώρα του ευρωπαϊκού βορρά: Η Δανία αποφάσισε να εξετάσει τα αιτήματα 340 προσφύγωνς, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα από την Ελλάδα, κατά συνέπεια (βάσει Δουβλίνου ΙΙ) θα έπρεπε να επαναπροωθηθούν στην Αθήνα.

Το 2009, η Ελλάδα δέχθηκε 16.000 αιτήσεις ασύλου και δεν χορήγησε το καθεστώς του πρόσφυγα παρά μόνο στο 0,3% αυτών που το ζητούσαν. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 31%.


Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, κυρίως για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, που επεφύλαξαν οι Αρχές στον Αφγανό.

Καταδικάστηκε, ακόμη, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής, σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη καθώς και για το γεγονός ότι, κρίθηκε ανεπαρκές το σύστημα παροχής ασύλου στην χώρα.

Το Βέλγιο καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, εξαιτίας του ότι, με την απόφαση του να απελάσει τον Αφγανό υπήκοο στην Καμπούλ, έθεσε τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του σε κίνδυνο ενώ, καταδικάσθηκε ακόμη και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.


http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231075722
 
Re: the WALL

4EBA501D6E67D1B399565765536DF66B.jpg




Στη γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung δημοσιεύεται ανταπόκριση με τίτλο «Η τάφρος στον Έβρο» και υπότιτλο «Η Ελλάδα σκοπεύει να κατασκευάσει μία τάφρο μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους 7 μέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία, προκειμένου να είναι προετοιμασμένη απέναντι σε παράνομους μετανάστες και τουρκικά τεθωρακισμένα».

Το ρεπορτάζ πλαισιώνεται από φωτογραφία της τάφρου του Έβρου, με τη σημείωση: «Η πρώτη φωτογραφία. Η λήψη έγινε κρυφά από Έλληνα στρατιώτη. Φωτογραφίες σαν αυτή δεν έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα πουθενά».

«Πριν από ένα χρόνο οι πρόεδροι των ελληνικών δήμων της περιοχής απέστειλαν δραματική έκκληση στις Βρυξέλλες. Αισθάνονταν να τους πνίγει το κύμα των προσφύγων, που συνεχώς μεγάλωνε. Ποσοστό 80% όλων των παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε. εισέρχονται σ’ αυτήν μέσω της Ελλάδας. Η χώρα αντιμετώπιζε στο μεταξύ δριμεία κριτική. Στα στρατόπεδα προσφύγων κατά μήκος των συνόρων επικρατούσαν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και καταστροφικές υγειονομικές συνθήκες, υποστήριξαν οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως η Pro Asyl» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

«Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της το κύμα των προσφύγων και έκανε δύο προτάσεις: να κατασκευαστεί στα σύνορα ένας φράχτης υψηλής τεχνολογίας όπως μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού και να έλθει για βοήθεια η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων Frontex. Πράγματι, από το Νοέμβριο του 2010, διακόσια άτομα προσωπικό της Frontex περιπολούν την περιοχή του Έβρου με ελικόπτερα και θερμικές κάμερες. Για το φράχτη δε γίνεται πια λόγος. Όπως προκύπτει τώρα, οι Έλληνες είχαν από πριν συλλάβει ένα άλλο σχέδιο. Ένα μυστικό σχέδιο. Μόλις πριν από ένα μήνα αποκάλυψαν οι αθηναϊκές εφημερίδες, για ποιο έργο δουλεύει από το Δεκέμβριο του 2009 ο ελληνικός στρατός. Μία τάφρο γεμάτη νερό για προστασία της Ευρώπης, κατά μήκος όλων των συνόρων με την Τουρκία. Ένα σχέδιο που δημιουργεί συνειρμούς με τον Ψυχρό Πόλεμο και το Τείχος του Βερολίνου. Μόνο που εδώ δε χτίζεται, αλλά σκάβεται».

Ο πραγματικός σκοπός της τάφρου, γράφει η ελληνική εφημερίδα «Γνώμη», είναι στρατιωτικός: η απόκρουση των τουρκικών τεθωρακισμένων, ένα “καθαρά αμυντικό μέτρο” απέναντι στον προαιώνιο εχθρό αλλά και ταυτοχρόνως εταίρο στο ΝΑΤΟ. Στο σημείο αυτό η συνοριακή γραμμή είναι όμως αδιαμφισβήτητη, αντίθετα απ’ ότι στο Αιγαίο. “Ήδη είναι λιγότεροι οι πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα απ’ αυτό το σημείο”, διαπιστώνει η εφημερίδα, για να συμπληρώσει ωστόσο: “Τώρα περνούν τα σύνορα από άλλα σημεία της χώρας”.

“Στην περιοχή καταπατώνται καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα”, υποστηρίζει ο Καρλ Κοπ, στέλεχος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Pro Asyl στη Φραγκφούρτη. “Αντί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ανάγκης, κατασκευάζεται μία τάφρος, η οποία θα οξύνει την κατάσταση”. Μόνο ένα είναι ξεκάθαρο, προσθέτει: «Τα νέα σύνορα απλώς μετατοπίζουν την κίνηση των προσφυγικών κυμάτων. Αυτοί που επωφελούνται είναι οι διακινητές των λαθρομεταναστών. Οι μετανάστες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα και θα υπάρχουν περισσότεροι νεκροί”. Ταυτόχρονα λέει: “Αυτά είναι τα κοινά μας σύνορα. Εκεί υπηρετούν και Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι. Ό,τι συμβαίνει εκεί, συμβαίνει και επ’ ονόματί μας. Πώς γίνεται να μη γνωρίζουν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. τίποτε για την τάφρο; Γιατί δεν παίρνουν θέση οι Βρυξέλλες; Και ποιος πληρώνει γι’ αυτή την ανοησία;”

«“Βλέπετε πού ξοδεύονται τα χρήματά μας, σε μία τάφρο”, σχολιάζει ο Γ. Δόλλης, ιδιοκτήτης καφενείου στο χωριό Νέα Βύσσα και αναφέρει για τους λαθρομετανάστες: “Φτωχοδιάβολοι. Έρχονται νύχτα, κάθονται σ’ ένα παγκάκι, περιμένουν μέχρι να ξημερώσει, αγοράζουν ένα μπουκάλι νερό και ρωτούν πόσο μακριά είναι η Αθήνα. Νομίζουν ότι είναι δίπλα». Ο συμπατριώτης του γεωργός Γ. Τσοκνίδης χαίρεται για την κατασκευή της τάφρου. “Θα βοηθήσει και κατά των λαθρομεταναστών και κατά των Τούρκων. Από τους Τούρκους δεν έχουμε τίποτε καλό να περιμένουμε”».

Επισήμως τα κεντρικά της Frontex στη Βαρσοβία διαψεύδουν ότι έχουν πληροφορίες για τις εργασίες κατασκευής της τάφρου. Πόσα εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για το έργο; Χρήματα τα οποία η Ελλάδα δε διαθέτει. Η κυβέρνηση των Αθηνών έχει επιβεβαιώσει στο μεταξύ την κατασκευή της τάφρου “για αμυντικούς λόγους”, δεν δίνει ωστόσο άλλες πληροφορίες, γιατί, όπως υποστηρίζει, πρόκειται για ένα στρατιωτικό σχέδιο και για θέμα εθνικής ασφάλειας. Και στην Ορεστιάδα, επίσης, αστυνομία και Διοίκηση δε δίνουν λεπτομέρειες. Το ακριβές κόστος του έργου το γνωρίζει μόνον ο στρατός, δηλώνει ο αξιωματικός της αστυνομίας, Γιώργος Πετρόπουλος.

Τα πρώτα νέα από την κατασκευή του έργου στον Έβρο σήμαναν συναγερμό στην Τουρκία. Με “έκπληξη και ανησυχία” παρακολουθούν στην Τουρκία τις εργασίες, δηλώνει ο νέος Υπουργός για θέματα Ε.Ε., Έγκεμεν Μπαγκίς. Ο ίδιος, όπως λέει, ελπίζει ότι η Ελλάδα δε θέλει να προκαλέσει μία κρίση εξωτερικής πολιτικής για να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά της προβλήματα.

«Γίνεται λόγος για ένα απόρρητο έγγραφο του ελληνικού γενικού επιτελείου, από το φθινόπωρο του 2010. Στο έγγραφο υποτίθεται ότι επισημαίνεται ότι η Τουρκία σχεδιάζει επίθεση και ότι κατέχει νέα τεθωρακισμένα, τα οποία θα μπορούσε να αναχαιτίσει μόνο μία τάφρος πλάτους 30 μέτρων. Ιδιαιτέρως κρίσιμες θα ήταν, κατά το έγγραφο, οι ημέρες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2011. Εάν ο Ερντογάν έχανε τις εκλογές, ο τουρκικός στρατός θα περνούσε τα ελληνικά σύνορα» αναφέρεται στο άρθρο.

Ο κ. Ερντογάν όμως κέρδισε και κανένα τουρκικό τεθωρακισμένο δεν πέρασε τα ελληνικά σύνορα. “Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά χρήματα για ένα τέτοιο σχέδιο, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική της κρίση”, δηλώνει ο yπουργός Μπαγκίς. Η τάφρος είναι, όπως λέει, μια παγίδα, όμως για ποιον; “Όποιος σκάβει λάκκο, πέφτει ο ίδιος μέσα”» λέει.

Όπως ο ίδιος λέει, η Τουρκία δεν επιθυμεί να δημιουργήσει νέες διαχωριστικές γραμμές, αλλά να ξεπεράσει τις υπάρχουσες. “Η Τουρκία θέλει να χτίσει ένα μέλλον, όπου οι στρατιώτες των δύο χωρών θα περνούν μαζί τις διακοπές τους στο Αιγαίο αντί να επιδίδονται σε στρατιωτικές ασκήσεις. “Οι τουρκικές εφημερίδες έκαναν λόγο για “γραμμή- Μεταξά” και κορόιδεψαν την “ελληνική παράνοια”. Ένας μπλόγκερ έγραψε: “Όταν θα έχετε τελειώσει την τάφρο, θα είστε πλέον χρεοκοπημένοι, οπότε θα μπορούμε απλώς να αγοράσουμε τη χώρα. Όμως τη θέλουμε”;»


http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=417435&h1=true
 
Re: the WALL

Aυτη ειναι οντως φωτογραφια απο την νεα αντιαρματικη ταφρο που σκαβεται εδω και μηνες στον Εβρο και θα επιτρεψει να ....ελαφρυνουμε τα στρατευματα που εδρευουν στα βορειοανατολικα συνορα μας.

Ομως η ταφρος φαινεται οτι εκτος των ...εχθρικων αρματων φτιαχνεται και για την παρεμποδιση εισοδου λαθρομεταναστων.
 
Re: the WALL

Δηλαδή περνούν θάλασσες και ωκεανούς πάνω σε πιρόγες και θα βαρεθούν να κολυμπήσουν 2 λεπτά στην τάφρο?
Για τον φράχτη πρέπει να τους είναι χρησιμότερος στην Αθήνα και έτσι θα τον φτιάξουν εδώ στο σύνταγμα.
 
Απάντηση: the WALL

Δεν νομίζω ότι μια τάφρος ή οτιδήποτε έστω και μεγαλύτερο θα σταματήσει απελπισμένους ανθρώπους.Όταν υπηρέτησα φαντάρος στον Έβρο οι χειρότερες στιγμές ήταν όταν πηγαίναμε να μαζέψουμε ή βρίσκαμε πτώματα μέσα στον ποταμό από έφηβους,γυναίκες και μωρά.
 
Re: the WALL

Αύριο δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο, με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών την 4η Οκτωβρίου.



Η κατασκευή του θα στοιχίσει 5.498.000 ευρώ. Ο φράχτης θα έχει μήκος 10,3 χιλιομέτρων στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας, κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, και θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος επί στύλων. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα (κονσερτίνες).

Σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, που παρουσίασε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπουτσής, εκτός από τον φράχτη θα εγκατασταθεί σύστημα αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών επί ιστών σε σταθερά σημεία.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια 2 ελικοπτέρων εξοπλισμένων με κάμερες θερμικής απεικόνισης, η προμήθεια πέντε αυτοκινούμενων επιχειρησιακών κέντρων (VAN), εξοπλισμένων με ραντάρ και κάμερα θερμικής απεικόνισης, η προμήθεια τεσσάρων αυτοκινούμενων μονάδων Xray για την απεικόνιση του εσωτερικού των οχημάτων και τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, η προμήθεια 40 φορητών καμερών θερμικής απεικόνισης και 210 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4.

Προβλέπεται, επίσης, προμήθεια 44 ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων περιπολίας μαζί με 44 ειδικά οχήματα μεταφοράς τους και η εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς.

Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή αναμένεται να προμηθευτεί έξι σκάφη παράκτιας περιπολίας μήκους 20 μ., παντός καιρού και με ταχύτητα 30-40 κόμβων ανά ώρα, ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, μήκους 50 μ. με επιχειρησιακή ταχύτητα 25 κόμβων και 2 ταχύπλοα περιπολικά (φουσκωτά).

Το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων θα χρηματοδοτηθεί με 275 εκατ. ευρώ. Περίπου 55 εκατ. θα προέρχονται από εθνικούς πόρους, άλλα 200 εκατ. από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και περίπου 20 εκατ. από επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.



http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=128774103
 
Re: the WALL

Πωπω αν διαβαζα αυτες τις προμηθειες χωρις να ξερω για ποιας χωρας συνορα προκειται θα στοιχηματιζα οτι προκειται για Ισραηλινους.
 
Απάντηση: the WALL

Πάντως αυτό που δείχνει η φωτό είναι ένα απλό αρδευτικό κανάλι που έχει μέγιστο βάθος 3μ... πλάτος 7 (συνήθως).
Εδώ πάνω υπάρχει από χρόνια τεράστιο δίκτυο από δαύτα.
Ένα άρμα το έχει πης οφ κέηκ ένα τέτοιο.

Αν έχει ροή είναι αδιάβατο από ανθρώπους...
 
Re: the WALL

Μιλαμε για 30 μετρα φαρδος ταφρου.

Και το κανουν τοσο για μην μπορει το μηχανικο να ζευξει τις οχθες ευκολα φανταζομαι.
 
Απάντηση: the WALL

αν μπει αρμα σε 3μ βαθος,θα χρειαστει κι ενα γερανοφορο για να το βγαλει.

Λοξά μπαίνει...
Χιαστή δηλαδής και βγαίνει με πολύ άνεση... λόγω των ομαλών πρανών...
Ακόμα και μια χωματουργική μπουλντόζα το έχει άνετα...
 
Re: the WALL

Συνηθως σε τετοιες ταφρους βαζουν κατι σιδερα φυτευτα σαν οδοντογλυφιδες μπηγμενες σε ορεκτικα οποτε το να διασχισουν ετσι ευκολα χιαστι τα τοιχωματα δεν παιζει.


Αυτο ειναι ενα πιο διαφωτιστικο αρθρο.

Σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης και κατήφειας στην Ελλάδα, ένα μεγάλο αμυντικό τεχνικό έργο ύψιστης στρατηγικής σημασίας που εκτελείται αποκλειστικά από στελέχη και προσωπικό και με σχεδιασμό και πόρους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και συγκεκριμένα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όχι μόνον έρχεται να δώσει το αισιόδοξο παράδειγμα για τη δυνατότητα μιας εντελώς διαφορετικής, εξαιρετικά παραγωγικής, ιδιαίτερα ανταγωνιστικής και όχι παρασιτικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, αλλά, το κυριότερο, να ανατρέψει ριζικά τα δυσμενή γεωγραφικά δεδομένα σε ένα κρίσιμο πεδίο της άμυνας του ελλαδικού χώρου.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα που εκτελείται στη χώρα, σε χάραξη παράλληλη με τον ποταμό Εβρο: μια αντιαρματική τάφρος συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων, πλάτους 30 μέτρων και βάθους επτά η οποία καθιστά τον ποταμό απροσπέλαστο από τα υφιστάμενα στρατιωτικά και τεχνικά μέσα, καθώς το χάσμα δεν μπορεί να γεφυρωθεί από αυτά που έχουν μέγιστη εμβέλεια γεφύρωσης 26 μέτρων.


Φυσικά, η τάφρος του Εβρου δεν αποτελεί πανάκεια για το ιδιαίτερα σύνθετο αμυντικό πρόβλημα της χώρας, όμως, σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό διασφαλίζει αμυντικά για πρώτη φορά τη Θράκη, ενώ, ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην απελευθέρωση σημαντικού αριθμού δυνάμεων που, μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας όπου είναι απολύτως αναγκαίες.

Την ίδια στιγμή, η τάφρος θωρακίζει αποτελεσματικά την Ελλάδα και από τις λαθρομεταναστευτικές ροές, οι οποίες και έχουν ήδη μηδενιστεί στα σημεία που το έργο έχει κατασκευαστεί ή αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται, γεγονός τόσο σημαντικό, που θα μπορούσε να αποτελεί και αυτοτελή λόγο για την κατασκευή του.

Το έργο περιλαμβάνει και γέφυρες, οι οποίες όμως ελέγχονται από την ελληνική πλευρά. Η κατασκευή της τάφρου αντιμετωπίζει ένα από τα σημαντικότερα αμυντικά προβλήματα του ελλαδικού χώρου των τελευταίων δεκαετιών. Ετσι, η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου, του οποίο Το Βήμα φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το πλήρες σχεδιάγραμμα χάραξης, κρίνεται ως κορυφαίας σημασίας για την ελληνική άμυνα αλλά και για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Το έργο εκτελείται ήδη από το Δεκέμβριο του 2009, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Φραγκούλη Φράγκου, βασισμένο σε στρατιωτικής επιστημονικής ομάδας υπό την επίβλεψη καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πέραν των κύριων στόχων του, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, το έργο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει και σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στην ακριτική περιοχή, αφού θα συμβάλει στη δημιουργία υδροβιοτόπων με παράλληλη χρησιμοποίηση των νερών των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροπόταμου, και των ήδη υπαρχόντων ταμιευτήρων, ενώ θα αποτελέσει και ένα νέο αποστραγγιστικό σύστημα, για την προστασία της περιοχής από τις υπερχειλίσεις ποταμών.

Το κατασκευαστικό σκέλος άρχισε πριν από ακριβώς ένα χρόνο και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί τα πρώτο μέρος του στο βόρειο τμήμα των ελληνοτουρκικων συνόρων, απέναντι από το Καρά Αγάτς, μήκους14,5 χιλιομέτρων. Αυτή τη στιγμή, εκτελούνται εγρασίες εκβάθυνσης μήκους 11 χιλιομέτρων από το χωριό Ν. Βύσσα και διάνοιξης 13,5 χιλιομέτρων στην περιοχή του χωριού Αρδάνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο εκτελείται εξολοκλήρου από στρατιωτικό προσωπικό και τεχνικά μέσα: Στις 210 πρώτες ημέρες των εργασιών 12 αξιωματικοί και 452 οπλίτες εργάστηκαν επί 156.900 ανθρωποώρες και ο όγκος εκσκαφών ήταν περίπου 1.500.000 m3. Η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος του έργου έγινε σημαντικά νωρίτερα από ότι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Αν και η αντιαρματική τάφρος του Εβρου είναι το σημαντικότερο, δεν είναι το μόνο έργο υποδομής που πραγματοποιείται στην επικράτεια από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Αθόρυβα και με ίδια μέσα, που στην ουσία αποτελούν μια άτυπη ανασύσταση της θρυλικής ΜΟΜΑ η οποία, τις προηγούμενες δεκαετίες είχε συμβάλει τα μέγιστα στην κατασκευή υποδομών στη χώρα, το ΓΕΣ πραγματοποιεί σειρά παρεμβάσεων σε κρίσιμης σημασίας στρατηγικά σημεία του ελλαδικού ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου. Παράλληλα, μετά από πολύ καιρό, ειδικά προγράμματα δωρεάν βοήθειας σε οπλικό υλικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρίσκονται σε εξέλιξη, ως αποτέλεσμα μιας πολύ καλής συνεργασίας των δύο πλευρών.