Θέλω λάστιχα!

Γιώργο μεταξύ των premiumcontact2 και sportcontact2 στην Η κατηγορία διάσταση 205/55/16 για το 1600αρι focus sport που έχω τι θα έβαζες; έχω 42.600 χλμ. και λέω σε κανα μήνα να τ'αλλάξω...μέχρι τώρα με τα sportcontact2 είμαι πολύ ευχαριστημένος, ... απλά στα 2 έτη και 30.000 χλμ.άρχισαν μικρά γλυστρίματα σε εκκινήσεις που παλιά δεν τα είχα...του κολλητού ίδιο αμάξι όμως με μανίσια πιρέλι γλύστράει από την αρχή και πολύ περισσότερο...

Τα premiumcontact τα προτείνω κι εγώ.

Τα καλύτερα λάστιχα που είχα βάλει ποτέ.
Τα τωρινά μου HydraGrip δε μου αρέσουν τόσο...

Jopar επειδή είμαι και εγώ στη φάση αναζήτησης ελαστικών αυτή τη στιγμή και φοράμε και σχεδόν την ίδια διάσταση θα σου γράψω αναλυτικά.
Πρώτα από όλα έχω ένα MG ZR με κάπου 140 άλογα τώρα και φοράω 205-50/16.
Τα πρώτα λάστιχα που φόρεσα ήταν τα Dunlop SP Sport 9000. Aπό τα καλύτερα σε κράτημα στην αρχή (το αυτοκίνητο κόλλαγε κάτω όσο περισσότερο το πίεζες προς τα όριά του), αλλά μεγάλη πτώση στο κράτημα μετά τα πρώτα 10.000 κμ λόγω φθοράς. Λίγο καλύτερα είναι τα dunlop sp sport maxx. Όμως και αυτά δεν έχουν πάνω από 10.000 καλά κμ. Αντίστοιχη συμπεριφορά έχουν και τα ΤΟΥΟ Τ1R.
Μετά έχεις τα Michelin Pilot Exalto PE2 τα οποία είναι 1-2 κλάσεις κάτω από τα άλλα σε κράτημα αλλά για τα πρώτα 20-25.000 κμ δεν έχεις ουσιαστική πτώση στην απόδοση, ενώ μπορείς να βγάλεις χωρίς πρόβλημα 35-40.000 κμ. Αυτά τα φοράω τώρα και είμαι κοντά στα 37.000 κμ. Ακόμα και τώρα, ενώ το κράτημα σε γρήγορη οδήγηση δεν είναι καλό, σπάνια ενεργοποιείται το ABS ακόμα και σε δυνατά φρεναρίσματα. Γενικά το φρενάρισμα ήταν μάλλον το καλύτερο χαρακτηριστικό αυτού του ελαστικού.
Τα Pirelli Pzero Nero είναι και αυτά πάρα πολύ καλά και βγάζουν και αρκετά χιλιόμετρα, όμως ζεσταίνονται πολύ δύσκολα (δείκτης ταχύτητας Υ) και αν κάνεις μικρές μετακινήσεις σε μεγάλη πόλη δεν θα προλαβαίνουν να ζεσταθούν και ίσως είναι και ελαφρώς επικίνδυνα σε φρεναρίσματα σε στενά κλπ.
Τα Continental SportContact 2 (τα 3 δεν βγαίνουν για ζάντα 16 ιντσών) είναι η χρυσή μετριότητα, δηλαδή είναι σε όλα άνω του μετρίου, αλλά ούτε το κράτημα που έχουν τα dunlop θα σου δώσουν, ούτε τα χιλιόμετρα των michelin κλπ.
Μετά από bridgestone νομίζω δεν βγαίνουν στη διάστασή σου τα potenza A050 οπότε δεν έχει νόημα να πας προς τα εκεί.
Η Goodyear βγάζει τα F1 GS DS3 τα οποία τουλάχιστον στη δικιά μου διάσταση βγαίνουν με δείκτη ταχύτητας Υ και δεν ξέρω αν θα μπορώ να τα ζεστάνω. Πάντως είναι και αυτά πολύ καλά.
Τέλος υπάρχουν και τα Kumho Ecsta KU31 με πολύ μικρότερο κόστος, ενώ όλοι μιλάνε για αρκετά καλή απόδοση. Εδώ μπαίνει πάλι το δίλημμα ότι με τα ίδια χρήματα κάνεις 3 αλλαγές, αντί για 2 που θα κάνεις με τα άλλα επώνυμα.

Όπως βλέπεις δεν φτάνει μόνο ένα λάστιχο να είναι καλό, αλλά θα πρέπει να ταιριάζει με το αυτοκίνητό σου. Ένα λάστιχο που δεν μπορείς να το ζεστάνεις, ακόμα και αν στην πίστα κάνει τους καλύτερους χρόνους δεν θα μπορέσεις να το εκμεταλλευθείς σε καθημερινή οδήγηση. Δείκτες ταχύτητας Υ είναι υπερβολικοί για οχήματα κάτω των 200 ίππων κατά τη δική μου άποψη.

Last edited:
άψογος Γιώργο!
να σου πω ό,τι βγαίνω στην Περιφερειακή της Σαλονίκης κάθε μέρα και όταν ο δρόμος επιτρέπει πάω με ταχύτητες ως 120 χλμ...
άρα δεν θα έλεγα ότι χρειάζομαι σπορ προδιαγραφές, καθώς ούτε πιεσμένες στροφές παίρνω (πια) , στα ταξίδια η σύζυγος φωνάζει αν τρέχω κτλ...
Η απορία μου είναι στην "μεσαία" κατηγορία αν είναι καλύτερα από τα premiumcontact2 τα αντίστοιχα μοντέλα της michelin ή bridgestone(potenza)...
με προτεραιότητα στην οικονομία &την ποιότητα κύλισης νομίζω κερδίζουν τα michelin
αντίστοιχα όμως για πιο σπορτιφ θα έλεγα κάτι από τα άλλα δύο...

kumho είχα στο 106 Xsi μου(έτσι το πήρα μεταχειρισμένο) και όταν τα άλλαξα με potenza είδα μεγάλη διαφορά στα κρατήματα και τα φρεναρίσματα...

Last edited:
Bridgestone A050 δεν βγαίνουν στη διάστασή σου το τσέκαρα. Μαζί και με αυτά που είπες νομίζω ότι τα Michelin Pilot Exalto PE2 με δείκτη ταχύτητας V είναι η καλύτερη επιλογή!

Ελαστικά το πολύ 40.000 κμ (το είχα διαβάσει στο site της Michelin) και 2 χρόνια τυπικά λέει ο Ιαβέρης και συμφωνώ μαζί του για την ποιοτική ελληνική άσφαλτο.
Βέβαια δεν είναι τίποτα απόλυτο. Τα υψηλών επιδόσεων με πολύ μεγάλη δυσκολία βγάζουν 40.000κμ, ενώ άλλα με ευκολία. Και δεν μιλάμε μόνο για το πάχος του πέλματος, το οποίο μπορεί να μετρηθεί εύκολα, αλλά για το χάσιμο των ελαστικών ιδιοτήτων για κράτημα.
Τα αμορτισέρ είναι το πιο εύκολο πράγμα να ελεγχθεί με ένα αμορτισερόμετρο, οπότε και βλέπεις την πραγματική κατάσταση. Πάντως ανάλογα πάλι με τον τύπο του αμορτισέρ και τη χρήση μπορούν να βγάλουν και 80-100.000 κμ. Εμένα έβγαλαν μετά βίας 40.000 κμ τα πρώτα που άλλαξα.

Παιδιά σε πόσα χιλιόμετρα ενδεικτικά πρέπει να γίνεται η αλλαγή ελαστικών , και αμορτισέρ ?

Ελαστικα το μεγιστο καθε 40,000 χιλιομετρα η 3 χρονια απο την ημερομηνια κατασκευης του ελαστικου (αναγραφεται επανω).

Αν το αυτοκινητο ειναι εκτεθειμενο σε ηλιο , βροχες , χιονια κτλ. (ελλειψη γκαραζ) η γομα του ελαστικου φθειρεται απο τις καιρικες συνθηκες οποτε επιβαλεται αλλαγη πιο συντομα απο τα παραπανω διαστηματα. Το ιδιο αν μιλαμε για κινηση σε δρομο κακης καταστασης με λακουβες κτλ.

Τα αμορτισερ θελουν αλλαγη στα 100,000 το μεγιστο αλλα στους Ελληνικους δρομους δεν βγαζουν τοσο αλλα πολυ λιγοτερο, κανονικα πρεπει να γινεται τακτικα μετρηση της αποδοσης τους.

Πολλα αμαξια εχουν απο την κατασκευη τους τοποθετημενα αμορτισερ Β' διαλογης (φθηνιαρικα μετριας ποιοτητας) , οποτε δεν ειναι σπανιο το φαινομενο στα 30-40,000 χιλιομετρα να θελουν αλλαγμα.

Παιδιά σε πόσα χιλιόμετρα ενδεικτικά πρέπει να γίνεται η αλλαγή ελαστικών , και αμορτισέρ ?

οποτε πει το αμορτισερομετρο.... δεν εχει χιλιομετρα για τα αμορτισερ. υπαρχουν λογιων λογιων αμορτισερ.....

οσο αναφορα για τα λαστιχα χονδρικα στα 40.000 χιλιομετρα αν και αυτο ειναι σχετικο, εξαρτημενο απο την δομη του εκαστοτε ελαστικου....

Γιώργο μεταξύ των premiumcontact2 και sportcontact2 στην Η κατηγορία διάσταση 205/55/16 για το 1600αρι focus sport που έχω τι θα έβαζες; έχω 42.600 χλμ. και λέω σε κανα μήνα να τ'αλλάξω...μέχρι τώρα με τα sportcontact2 είμαι πολύ ευχαριστημένος, ... απλά στα 2 έτη και 30.000 χλμ.άρχισαν μικρά γλυστρίματα σε εκκινήσεις που παλιά δεν τα είχα...του κολλητού ίδιο αμάξι όμως με μανίσια πιρέλι γλύστράει από την αρχή και πολύ περισσότερο...

αν εισαι touring driver πρενιουμ, αν την ψαχνεις λιγο παραπανω τοτε σπορτ... so simple

Re: Απάντηση: Θέλω λάστιχα!

Bridgestone A050 δεν βγαίνουν στη διάστασή σου το τσέκαρα. Μαζί και με αυτά που είπες νομίζω ότι τα Michelin Pilot Exalto PE2 με δείκτη ταχύτητας V είναι η καλύτερη επιλογή!

τα συγκεκριμενα bridgestone και να εβγαιναν στην διασταση του δεν προκειται να τα ζεστενε ποτε...

πολυ ωραιο ελαστικο το εξαλτο αν και μετα απο αρκετη πιεση υπερθερμενεται...

Τα nokian τα ξέρει κανείς βρε παιδιά ? Για Mercendes Vito πρόκειται και μου τα προτείναν έναντι των bridgestone και continental αλλά με αντίστοιχες τιμές . Νάουσα εδώ και από βροχές καλά πάμε .

Τα nokian τα ξέρει κανείς βρε παιδιά ? Για Mercendes Vito πρόκειται και μου τα προτείναν έναντι των bridgestone και continental αλλά με αντίστοιχες τιμές . Νάουσα εδώ και από βροχές καλά πάμε .

Φοράω τα WR σε Toyota Celica σε 16" κι έχω μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις (Για "θερινά" έχω τα Sport Contact 2). Εξαιρετικά σε βροχή και σε χιόνι!

Τα ΝΟΚΙΑΝ έρχονται από τη Σκανδιναβία και λέγεται ότι είναι ότι καλύτερο στο χιόνι/πάγο κλπ. Επειδή δεν έχουμε τέτοιες συνθήκες δεν το έχω ψάξει παραπάνω...

Ήταν η γνωστή μας Nokia, πριν διαφοροποιηθεί και αποσπάσει το κομμάτι ελαστικά, για να αφοσιωθεί στα κινητά. Ειδικεύεται στα λάστιχα για κρύο καιρό (λογικό είναι).

Το πολυμορφικό έχει άλλες ανάγκες σε λάστιχα. Π.χ. τα Goodyear Hydragrip δεν με βόλεψαν καθόλου. Τα Michelin Pilot ήταν καλύτερα. Περιέργως το OPEL ZAFIRA έχει μια προτίμηση προς τα PIRELLI. Έτσι φορώ πλέον τα PIRELLI P7 για καλοκαίρι και τα PIRELLI CALVI για το χειμώνα. Και τα δυο είναι καλύτερα όσο το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο, ειδικά όταν είναι οριακά στους 2 τόνους ή και λίγο παραπάνω.

Τα χειμερινά μάλιστα ζεσταίνονται εύκολα και δεν έχουν πρόβλημα να περάσουν μέσα από ποτάμια που διασχίζουν εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους (όπως στην περίπτωση της Νάουσας, την οποία γωνρίζω καλά, καθώς υπηρέτησα 3 χρόνια καθηγητής στη Μαρίνα και την Επισκοπή ενώ η γυναίκα μου ήταν στο 3ο Γυμν.) Στα χιόνια, φρέσκα και παγωμένα είναι καλά. Σε πάγο λιγότερο καλά ή καλύτερα μέτρια.

Κι εγω θελω οχι μονο λαστιχα αλλα και αναρτησεις. Για τα λαστιχα θα επιστρεψω το απογευμα γιατι τωρα δε θυμαμαι τι φοραει.

Μιλαμε για Rover 75.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Θέλω λάστιχα!

(όπως στην περίπτωση της Νάουσας, την οποία γωνρίζω καλά, καθώς υπηρέτησα 3 χρόνια καθηγητής στη Μαρίνα και την Επισκοπή ενώ η γυναίκα μου ήταν στο 3ο Γυμν.)

Ώστε σε είχαμε εδώ κύριε Βλασίδη .
Εύχομαι να έχεις καλές εμπειρίες από την περιοχή μου.

Σας ευχαριστώ όλους για τις μέχρι τώρα απαντήσεις σας .