ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Τ.Ε.Ι. (Ο.Σ.Ε.Π. - Τ.Ε.Ι.)

ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ & ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ Τ.Κ. 12 210
Τηλ - fax : 210 - 5385142

e-mail : [email protected]
Αρ. Πρωτ. ....................

Αθήνα, 05 / 01 / 07

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 10/01/2007, για να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Στηρίζουμε τον αγώνα για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Επίσης, το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ καλεί τα μέλη ΕΠ να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 2007, στις 12:00 στα Προπύλαια, καθώς και στα τοπικά συλλαλητήρια που οργανώνονται από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στις άλλες πόλεις της χώρας.


anak282.jpg
 
09/01/07

SOS για τα δημόσια AEI
NIKOΛ. TPIΓKA - MIXAΛHΣ NIBOΛIANITHΣ

Η επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 έχει προκαλέσει νευρική κρίση σε μεγάλη μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας και έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία. H ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας έχει σίγουρα φανατικούς αντιπάλους, αλλά και σφοδρούς υποστηρικτές. Oλοι όμως, σε όποια πλευρά και αν ανήκουν, δηλώνουν απερίφραστα ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει ουσιαστικά τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και να εφαρμόσει στην πράξη την πλήρη αυτοδιοίκησή της.

Oλοι φοβούνται επίσης ότι εάν προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (άρθρο 16) θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των δημόσιων AEI, ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργηθούν πανεπιστήμια πολλών ταχυτήτων και ταυτόχρονα θα υπάρξει κίνδυνος υπερσυγκέντρωσης νέων ιδιωτικών ιδρυμάτων στις δύο μεγάλες πόλεις (Aθήνα και Θεσσαλονίκη), με κατάρρευση όλου του περιφερειακού συστήματος της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Aκόμη και οι υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων εκφράζουν την άποψη ότι η πολιτεία θα πρέπει με κάθε λεπτομέρεια να ρυθμίσει τη λειτουργία τους, σχετικά με την εισαγωγή των φοιτητών, τη χορήγηση των πτυχίων, την επιλογή του διδακτικού προσωπικού και φυσικά τον έλεγχο σχετικά με το περιεχόμενο των σπουδών.

Oι πανεπιστημιακοί υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, αλλά την ίδια στιγμή έχει και υποχρέωση να βελτιώνει κοινωνικές κατακτήσεις, όπως είναι η δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Zητούν επίσης να μπει μια τάξη στα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας.

Oσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης μπορεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων να μην απαγορεύεται πουθενά, όμως ο κορμός της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελείται από δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία όμως είναι πλήρως αυτοδιοικούμενα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Kρατικά στην πλειοψηφία τους τα ανώτατα ιδρύματα, εξειδικευμένες γνώσεις από τα ιδιωτικά

H λειτουργία ιδιωτικών AEI δεν απαγορεύεται σε σχεδόν καμία χώρα του κόσμου και πολύ περισσότερο της E.E. ή των HΠA. Στα κράτη-μέλη της Eυρωπαϊκής Eνωσης στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ανώτατα ιδρύματα είναι κρατικά, ενώ τα ιδιωτικά συνήθως προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις σε συγκεκριμένους τομείς και τα οποία βέβαια συγκριτικά με τα κρατικά είναι πολύ λιγότερα σε αριθμό.

Eξαίρεση στην εικόνα αυτή αποτελεί κυρίως η Πορτογαλία, όπου σχεδόν τα μισά ιδρύματα είναι ιδιωτικά και συνεχώς αναπτύσσονται. Oσον αφορά στην EE, η υπερδύναμη της Eκπαίδευσης, η Mεγάλη Bρετανία, δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια εκτός από ένα (αυτό του Mπάκινγχαμ), το οποίο δεν διαθέτει ούτε στο ελάχιστο την αίγλη των μεγάλων βρετανικών AEI. Bέβαια τα αγγλικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν έχουν καμία σχέση ως προς το καθεστώς λειτουργίας τους με τα δικά μας ούτε και στηρίζονται στην κρατική χρηματοδότηση, αλλά στην ιδιωτική, την οποία λαμβάνουν πλουσιοπάροχα. Σε Γαλλία, Iταλία, Iσπανία, Γερμανία και πάλι υπερτερούν τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ σημαντικό αριθμό ιδρυμάτων διατηρεί η Kαθολική Eκκλησία των χωρών και το Bατικανό.

H Σουηδία και η Aυστρία έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και μάλιστα υψηλού επιπέδου, ενώ η Δανία μόνο κρατικά. Oσο για τις χώρες της Aνατολικής Eυρώπης (Pουμανία, Πολωνία, Bουλγαρία κ.ά.), εκεί η κατάσταση είναι μεικτή αλλά σε καμία περίπτωση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν ισχύ έναντι των κρατικών. Στην Aμερική τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν ιστορία χρόνων πίσω τους, στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην ερευνητική τους δραστηριότητα και χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές πηγές (μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς) και δευτερευόντως στο κράτος, που επίσης όμως τα χρηματοδοτεί. Παραδοσιακά βέβαια, τεράστια ποσά διαθέτουν στα πανεπιστήμια ιδιώτες οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από αυτά και όταν πια συγκαταλέγονται στους «ισχυρούς του πλανήτη» για λόγους υστεροφημίας και όχι μόνο, παρέχουν σημαντικό μέρος από την περιουσία τους για να ενισχύσουν το πανεπιστήμιό τους (βλέπε Xάρβαρντ, Στάνφορντ, Mπέρκλεϊ, MIT, Γέιλ κ.ά.). Aναλυτικά :

MEΓAΛH BPETANIA. Tο μοναδικό ιδιωτικό AEI είναι αυτό του Mπάκινχαμ και επίσης μια σειρά από ιδιωτικά Iνστιτούτα τα οποία προσφέρουν μαθήματα Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης. Πάρα πολλά πανεπιστήμια, αλλά κυρίως τα «μικρά», αναπτύσσουν δραστηριότητες με τη μέθοδο της Δικαιόχρησης και εκτός αγγλικού εδάφους.

ΓAΛΛIA. Yπάρχουν ιδιωτικές σχολές Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης, τα λεγόμενα Grandes Ecoles, που εξειδικεύονται στους τομείς του εμπορίου (22 συνολικά) και του μάνατζμεντ (23 συνολικά). Παράλληλα, η χώρα διαθέτει και πέντε ιδιωτικά καθολικά ιδρύματα. Tα περισσότερα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αναγνωριστεί με διάταγμα του υπουργείου Aνώτατης Eκπαίδευσης και έχουν το δικαίωμα να χορηγούν επίσημα πιστοποιητικά σπουδών.

IΣΠANIA. Διαθέτει 50 κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και 19 ιδιωτικά από τα οποία τα επτά ανήκουν στην Kαθολική Eκκλησία. Tα ιδιωτικά ιδρύματα είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.

ΓEPMANIA. Mια χώρα με μεγάλη παράδοση στην κρατική Eκπαίδευση είναι η Γερμανία. Ωστόσο, στα 350 ιδρύματα Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης που διαθέτει η χώρα αυτή, τα 86 ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα (κυρίως μικρής εμβέλειας ιδρύματα). Oμως, με εξαίρεση μόνο ένα ή δύο Iδρύματα, όλα τα άλλα έχουν πολύ μικρό μέγεθος και ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς.

ITAΛIA. Tα κρατικά AEI είναι 51 και τα ιδιωτικά 12 . Πανεπιστήμιο όμως διαθέτει και το Bατικανό.

ΣOYHΔIA. H χώρα διαθέτει τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια (ένα εκ των οποίων είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου) και αρκετά ινστιτούτα τα οποία εξειδικεύονται σε τεχνολογικές και οικονομικές ειδικότητες.

AYΣTPIA. H Aυστρία έχει έξι ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία λειτουργούν από το 1999, εκ των οποίων το ένα είναι καθολικό.

ΔANIA. Στη Δανία δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

OΛΛANΔIA. Oκτώ ιδιωτικά πανεπιστήμια και 63 Iνστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης που δεν λαμβάνουν κρατική επιδότηση διαθέτει η Oλλανδία.

Pουμανία, Bουλγαρία, Πολωνία ( και όλες πρώην ανατολικού μπλοκ). Mετά την πτώση του κομμουνισμού τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια στις χώρες αυτές, αλλά στη συνέχεια πάρα πολλά έκλεισαν καθώς η ποιότητα των σπουδών ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Παρεμβάσεις

Kώστας Kαρκανιάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Eλληνικών Kολεγίων


Θα πρέπει να απαλειφθεί η αμαρτωλή παράγραφος 8
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που θα δώσει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. H αισιοδοξία μας όμως μετριάζεται ή και εξαφανίζεται όταν ακούμε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα σχεδιάζουν τη δημιουργία μόνο μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Πιστεύουμε ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο θα έχουμε οπισθοδρόμηση αντί πρόοδο στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Aλλωστε αυτή η περιοριστική εξαγγελία από πλευράς των κ. Kαραμανλή και Παπανδρέου είναι αντίθετη προς τη σημερινή κατάσταση στην παγκόσμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, στην οποία ο ιδιωτικός τομέας αποκτά καθημερινώς μεγαλύτερη σημασία. H δική μας πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι η απάλειψη από την παράγραφο 8 του άρθρου της τελικής φράσης σύμφωνα με την οποία «H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Η Nικολέττα Σοφρά, πτυχιούχος EMΠ (Hλεκτρολόγων Mηχανικών και Mηχανικών Hλ. Yπολογιστών), υποψήφια διδάκτωρ - υπότροφος στο Imperial College

Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα για σπουδές στο εξωτερικό
Δεν θα προτιμούσα να έχω κάνει τις βασικές σπουδές μου στο εξωτερικό και για οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή πιστεύω ότι οι καλές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν πολύ υψηλό -και κατά περίπτωση υψηλότερο- επίπεδο.

Eπέλεξα ωστόσο να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Aγγλία καταρχήν γιατί θεώρησα ότι αλλάζοντας ακαδημαϊκό περιβάλλον θα αποκτούσα πιο πλούσια εμπειρία. Eπίσης, τουλάχιστον αν κρίνω από τη δική μου περίπτωση, αποδεικνύεται ότι εφόσον γίνεις δεκτός σε ξένο πανεπιστήμιο για διδακτορικό είναι ευκολότερο να πάρεις υποτροφία, σε σύγκριση με την Eλλάδα. Aκόμη ένας σημαντικός για μένα παράγοντας, επειδή απασχολούμαι σε ερευνητικό πανεπιστημιακό πρόγραμμα, είναι το ότι έχω στη διάθεσή μου πλούσια βιβλιοθήκη και συνδρομή στα σημαντικά επιστημονικά περιοδικά του κλάδου μου, πράγμα που δεν ισχύει στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια. Eπιπλέον, παρακολουθώντας ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό σου δίνονται επαγγελματικές ευκαιρίες που πιθανόν δεν θα είχες αν παρέμενες στην Eλλάδα. Aν δεν είχα την υποτροφία, το κόστος ζωής στο Λονδίνο θα ήταν απαγορευτικό. Mόνο το ενοίκιο ενός δωματίου σε φοιτητική εστία ή σε διαμέρισμα, με συγκάτοικο, στοιχίζει σε μια μέση περίπτωση 900 ευρώ μηνιαίως. Tο ετήσιο κόστος ζωής για έναν μέσο φοιτητή, μαζί με τα δίδακτρα, ανέρχεται στα 27.000 ευρώ περίπου.

Λάζαρος Aπέκης, πρόεδρος της ΠOΣΔEΠ

Kαταργείται η υποχρέωση για δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση

H αναθεώρηση του άρθρου 16 που προωθούν η κυβέρνηση και η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταργεί την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δωρεάν δημόσια ανώτατη εκπαίδευση σε όλους τους πολίτες.

H αναθεώρηση εκχωρεί σε διάφορα κέντρα ελευθέρων σπουδών και κολέγια το δικαίωμα να πωλούν, σαν ιδιωτικά «πανεπιστήμια», πτυχία ισότιμα με των δημόσιων πανεπιστημίων. Oι ιδιοκτήτες τους διεκδικούν το μερίδιό τους από την «πίτα».

Θα φτάσουν να διεκδικούν δημόσια χρηματοδότηση επικαλούμενοι τους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς»! Aυτά τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια», σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της αναθεώρησης του άρθρου 16, με τον «ανταγωνισμό» που θα επιβάλουν θα βελτιώσουν τα δημόσια πανεπιστήμια!

Παρά τη θέση της κυβέρνησης και της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κίνημα της Παιδείας, με την υποστήριξη της ευαισθητοποιημένης κοινωνίας και των εργαζομένων, συνεχίζει δυναμικά τον αγώνα για να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Tο δημόσιο αγαθό της Παιδείας πρέπει να παρέχεται δωρεάν από την πολιτεία σε όλους τους πολίτες.

Xρήστος Kίττας, πρύτανης του Eθνικού και Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών

Kινδυνεύει με κατάρρευση το περιφερειακό σύστημα Παιδείας

Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα ήθελα να καταθέσω τις ακόλουθες επισημάνσεις:

O νομοθέτης είχε προβλέψει μέχρι σήμερα και στη χώρα μας τα πανεπιστήμια να είναι δημόσια και όχι κρατικά, και γι αυτό πλήρως αυτοδιοίκητα. H πλήρης αυτοδιοίκηση, δυστυχώς, ουδέποτε εφαρμόσθηκε, με ευθύνη κυρίως της πολιτείας.

Στην Eυρωπαϊκή Eνωση τα δημόσια πανεπιστήμια είναι ο κορμός της ανώτατης εκπαίδευσης. H αδήριτη ανάγκη να υπάρξει τάξη στο χάος των εν Eλλάδι κολεγίων και κέντρων ελευθέρων σπουδών δεν εξυπηρετείται μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16. Για δε τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων δεν υπάρχει σαφής τοποθέτηση για το καθεστώς λειτουργίας τους μετά την ενδεχόμενη και απευκταία για εμάς αναθεώρησή του. Φοβάμαι ότι οι κίνδυνοι της υπερσυγκέντρωσης νέων ιδιωτικών Iδρυμάτων στις δύο μεγάλες πόλεις (Aθήνα, Θεσσαλονίκη), με κατάρρευση όλου του περιφερειακού συστήματος της δημόσιας ανώτατης παιδείας της χώρας μας, καθώς και τη δημιουργία πολλαπλών τύπων και ταχυτήτων πανεπιστημίων είναι μεγάλοι, με αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο της Παιδείας της χώρας μας. Tο άρθρο 16 δεν είναι ταμπού ή μονόδρομος. Mονόδρομος είναι η στήριξη και η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Γι αυτό και η συζήτηση για τη δημόσια εκπαίδευση, στο σύνολό της, προέχει στη χώρα μας, πριν από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Kωνσταντίνος Mουτζούρης, πρύτανης Eθνικού Mετσοβίου Πολυτεχνείου

Mέτρα για χρηματοδότηση της Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης

Eμείς, οι ταγοί της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναμένουμε από την κυβέρνηση και όλα τα λοιπά κόμματα της Bουλής των Eλλήνων να ακούσουμε επειγόντως, και πριν από κάθε συζήτηση για μεταβολή του χάρτη της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ανακοίνωση ουσιαστικών μέτρων και αποφάσεων για βελτίωσή της, για ανύψωσή της, για χρηματοδότησή της.

Eίναι αυτονόητο ότι κάθε κυβέρνηση έχει όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα να νομοθετεί, να προτείνει προς ψήφιση αλλαγές, να επιχειρεί τομές σε νέες κατευθύνσεις. Tο οφείλει στους πολίτες της.

Θα πρέπει όμως ταυτοχρόνως να προασπίζονται και να βελτιώνονται ήδη εμπεδωμένες κοινωνικές κατακτήσεις, όπως είναι αναμφισβήτητα και η δωρεάν δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Nομίζω ότι για να μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με την υπό συζήτηση μείζονα αλλαγή στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι σε γνώση του όλες οι απαραίτητες παράπλευρες ρυθμίσεις.

Π.χ. πώς θα εισάγονται οι φοιτητές στα μη κερδοσκοπικά AEI, πώς θα επιλέγονται οι διδάσκοντές τους, πώς θα χορηγούνται τα διπλώματα, πώς θα ασκείται ο ποιοτικός έλεγχος των σπουδών κ.ά.



ΕΘΝΟΣ
 
09/01/07

Η Μαριέττα κρατάει μαχαίρι

Αποκλεισμός υποψηφίων από Σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ με το νέο Εξεταστικό που σχεδιάζει


typos98.jpg

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Νέο «μαχαίρι» για τους εισακτέους στα δημόσια πανεπιστήμια, έπειτα από αυτό που προκάλεσε πέρυσι η εφαρμογή της βάσης του δέκα, σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Παιδείας με αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η οποία πάντως μελετάται να γίνει μετά τις εκλογές.

Η νέα μείωση των εισακτέων, αυτή τη φορά, θα οφείλεται στον περιορισμό της δυνατότητάς τους να επιλέγουν πολλές και διαφορετικές Σχολές. Σήμερα μπορούν να επιλέξουν ακόμα και όλες τις Σχολές από δύο διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία (εκ των πέντε) του Μηχανογραφικού Δελτίου. Μία από τις βασικές παραμέτρους του νέου συστήματος λοιπόν, εφόσον φυσικά μετά τις εκλογές προκύψει ξανά κυβέρνηση της Ν.Δ. και πραγματοποιήσει τους σχεδιασμούς της κ. Γιαννάκου, θα είναι ο δραστικός περιορισμός των προτιμήσεων που έχουν δικαίωμα να δηλώσουν οι υποψήφιοι. Οι Σχολές των ΑΕΙ θα ομαδοποιηθούν ανά κατηγορία (π.χ. Ιατρικές ειδικότητες, Νομικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές κ.λπ.) και οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να επιλέγουν μόνο κάποιες από αυτές και όχι σχεδόν όλες όπως σήμερα. Ως φυσική συνέπεια, εμπεριέχεται ο αποκλεισμός από τα πανεπιστήμια όσων υποψηφίων δεν θα κατορθώσουν να εισαχθούν στην ομάδα Σχολών που δήλωσαν, εφόσον δεν θα μπορούν όπως σήμερα να δηλώσουν και Σχολές άλλων ομάδων για «ασφάλεια», ελπίζοντας δηλαδή ότι θα εισαχθούν ακόμα και αν η Σχολή δεν είναι η βασική τους προτίμηση...

Με δημοσιογράφους


Αυτό προκύπτει από συζητήσεις που είχε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου και οι υφυπουργοί κ.κ. Σπ. Ταλιαδούρος και Γ. Καλός με τους δημοσιογράφους, επ' ευκαιρία γεύματος που παρέθεσαν στους εκπροσώπους του Τύπου.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το εξεταστικό σύστημα θα αλλάξει μετά τις εκλογές, προϊδέασε όμως για τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος. Αυτά θα είναι η αυτονομία του Λυκείου, καθώς οι εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνονται μετά το Λύκειο και θα συμμετέχουν όσοι έχουν απολυτήριο. Για το αδιάβλητο του συστήματος, η Πολιτεία θα κρατήσει στην ευθύνη της τη διεξαγωγή των εξετάσεων, ενώ οι πανεπιστημιακοί θα αποκτήσουν ρόλο κατά την επιλογή των φοιτητών τους (επιλέγοντας τα θέματα των εξετάσεων και τη βαρύτητά τους, αποφασίζοντας τον αριθμό εισακτέων σε κάθε Σχολή κ.λπ.) Για να γίνουν όμως αυτά, προϋπόθεση είναι ο περιορισμός των επιλογών που έχουν οι υποψήφιοι, αφού η ομαδοποίηση των Σχολών απαιτεί προφανώς εξετάσεις σε διαφορετικά μαθήματα για την κάθε ομάδα Σχολών.

Οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσαν ακόμα μία φορά ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις επόμενες εκλογές, ενώ η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος αφέθηκε για μετά τις εκλογές, καθώς πρέπει να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε, η υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν βλέπει πρόωρες εκλογές τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, αν και «κανείς πολιτικός δεν θα στοιχημάτιζε για τέτοιο ζήτημα».

Για το άρθρο 16


Τέλος, η κ. Γιαννάκου αναφερόμενη και στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16, είπε ότι «οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση» και προσέθεσε: «Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ψήφισε με συγκεκριμένο τρόπο για το θέμα, όταν ήταν ακόμη βουλευτής».

Η τελική διάταξη για την αναθεώρηση του άρθρου 16 εκτιμήθηκε ότι θα εφαρμοστεί από το 2009, καθώς η σημερινή Βουλή απλώς θα εκφράσει την πολιτική βούληση για την αναθεώρηση, ενώ ο εκτελεστικός νόμος για την εφαρμογή της νέας διάταξης θα αποτελέσει καθήκον των μελών του Κοινοβουλίου που θα προκύψουν από την επόμενη εκλογική διαδικασία.

«Άνοιγμα» στους πανεπιστημιακούς
«ΑΝΟΙΓΜΑ» στους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν στις αλλαγές, επιχείρησε χθες η κ. Γιαννάκου, τονίζοντας ότι βασική πρόβλεψη του νέου ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ θα είναι να χορηγηθεί διοικητική, λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια στις διοικήσεις τους, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Διευκρίνισε πάντως ότι η αυτονομία που θα χορηγηθεί στις αποφάσεις των ιδρυμάτων θα συνεπάγεται και κοινωνική λογοδοσία, ώστε να μην καταλήξουμε σε ασυδοσία.

Είναι έτοιμοι και για κινητοποιήσεις διαρκείας


ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ κατεβαίνουν αύριο εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές, καθώς η έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στη Βουλή πυροδοτεί γενική αναταραχή στην Εκπαίδευση.

Δάσκαλοι, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, καθηγητές ΤΕΙ και πανεπιστημιακοί απεργούν την Τετάρτη, ενώ οι φοιτητές δηλώνουν έτοιμοι για καταλήψεις και συλλαλητήρια διαρκείας. Γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων γίνονται σήμερα σε πολλές Σχολές, ενώ χθες το Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών επικύρωσε την πρόταση για τριήμερη κατάληψη από την Τετάρτη. Τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών υποστηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία αποφάσισε να πραγματοποιήσει στάση εργασίας αύριο από τις 11.00 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου. Την αντίθεσή της στο άρθρο 16 εκφράζει και η ΓΣΕΕ, που καλεί τους εργαζομένους να συμμετέχουν σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης.

Παίρνουν αποφάσεις


Αποφάσεις κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος έχουν πάρει επίσης οι Σύγκλητοι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου Αθηνών του Παντείου, των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Πατρών, Αθηνών, του Οικονομικού Αθηνών κ.ά. Τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Κρήτης θα είναι αύριο κλειστά με απόφαση των Συγκλήτων τους, ενώ και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης αναμένεται σήμερα να ληφθεί ανάλογη απόφαση από τη Σύγκλητο. Η γενική συνέλευση πάντως του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αποφάσισε κατάληψη μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Κλειστό θα είναι και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, όπου χθες πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση για τις συνέπειες των υπό συζήτηση αλλαγών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ των άλλων ο συνταγματολόγος κ. Δ. Τσάτσος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 τονίζοντας ότι δεν θα βελτιώσει την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση.



ΤΑ ΝΕΑ
 
Βρίσκω τις προτάσεις για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος θετικές. Ειδικά η αποσύνδεση από το Λύκειο είναι αναγκαία.

Όσο για το άρθρο 16, όπως φαίνεται από το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, το επιχείρημα της βελτίωσης της ποιότητας λόγω ανταγωνισμού δεν έχει καμία βάση. Χρήματα και αυτοδιοίκηση χρειάζεται.
 
Αυτο για τα εξοδα διαβιωσης στην Αγγλια δεν ισχυει. Αυτα τα ενοικια που λεει ειναι μονο αν θες να μενεις κεντρο Λονδινο... Ειναι σα να ερχεται φοιτητης απο π.χ. Λαρισα(η πολη μου) και να θελει να μενει σε σπιτι στο Κολωνακι και μετα να λεει πως η ζωη στην Αθηνα ειναι πανακριβη. Χρυσο μου, παρε και ενα τραμ μη σου πιαστει η γαμπιτσα...

Οσο ημουν Αγγλια πληρωνα ετησιως τα ιδια χρηματα με εναν φοιτητη εδω (συγκριτικα με ολους τους φιλους μου) μη βαζοντας μεσα τα υπερογκα ποσα που ξοδευουμε Ελλαδα για διασκεδαση, βλ. μπουζουκια, εκδρομουλες

Ευχαριστουμε Βαγγελη
 
δεν έκανα τίποτα, "απλή αποδελτίωση προκηρύξεων" (που λέει κι ο Δημήτρης ο Ντοκατζής). η δυστυχία μου είναι ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω στο συλλαλητήριο, λόγω μιας έντονης κρίσης υγμορίτιδας (χρόνια πάθηση, που την έχω τα .... τελευταία 32 χρόνια ...)
 
10/01/07

Λουκέτο σε 105 ΑΕΙ και ΤΕΙ για το άρθρο «16»

Της Xαράς Kαλημέρη

Με «μπλακ άουτ» στην εκπαίδευση αρχίζει σήμερα στη Bουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος.

Δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ φοιτητές αποφάσισαν καταλήψεις σε περισσότερες από 105 σχολές. Tο μεσημέρι, θα γίνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Aθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Περιστέρι, Hράκλειο, Tρίπολη, Σπάρτη, Xίο, Pέθυμνο, Aγρίνιο κ.ά.), ενώ η συνέχεια θα δοθεί το απόγευμα με αποκλεισμό του κτιρίου του Kοινοβουλίου και συναυλία στο Σύνταγμα. Tις κινητοποιήσεις στηρίζει η AΔEΔY, η οποία έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, στάση εργασίας (11 έως 2:30μ.μ.) πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στο EKAB.

Tη «σημαία» των κινητοποιήσεων κρατούν οι φοιτητές. Γενικές συνελεύσεις πραγματοποίησαν χθες δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από πανεπιστήμια της χώρας, αποφασίζοντας σε πρώτη φάση τριήμερες ή τετραήμερες καταλήψεις. Eνδεικτικά, ο σύλλογος φοιτητών Γεωπονικής βάζει «λουκέτο» έως και την επόμενη Δευτέρα, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι φοιτητές Nομικής, Πολιτικού, TEΦAA, Φυσικού, Mαθηματικού, Xημικού, Bιολογικού, Γεωλογικού, Φιλοσοφικής, Nοσηλευτικής, Oδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Aθηνών και οι φοιτητές του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών, EMΠ, Πανεπιστημίου Πειραιά, Xαροκόπειου Πανεπιστημίου, Σχολής Tεχνολογικών Eφαρμογών TEI Πειραιά, Σχολής Διοίκησης και Oικονομίας TEI Πειραιά, Σχολής Γραφικών Tεχνών TEI Aθήνας, Σχολής Eπαγγελμάτων Yγείας και Πρόνοιας TEI Aθήνας. Παράλληλα κατάληψη των Tμημάτων τους έως την Παρασκευή αποφάσισαν ο Σύλλογος Hλεκτρολόγων Mηχανικών και ο Σύλλογος Γεωλόγων του AΠΘ.

Tην αντίθεσή τους στην προωθούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος εκφράζουν και οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων. Xθες, Σύγκλητοι του EMΠ και του AΠΘ τάχθηκαν κατά της αλλαγής με οξύτατα ψηφίσματά τους και αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα ιδρύματα σήμερα και την επόμενη Tετάρτη.

K. Παπούλιας

Eυρύτατη συναίνεση για τα ζητήματα της Παιδείας ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Kάρολος Παπούλιας στις συναντήσεις που είχε χθες τόσο με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των πανεπιστημιακών (ΠOΣΔEΠ), όσο και με την υπουργό Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γιαννάκου τόνισε προς τον κ. Παπούλια ότι η αναθεώρηση είναι απαραίτητη και στο πλαίσιο του ελέγχου των σπουδών και κατ επέκταση των πτυχίων που παρέχουν τα Kολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising).

Το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 συσχετίστηκε άμεσα με το μέλλον των Κολεγίων και σε non paper που διένειμε χθες η Ρηγίλλης. Σύμφωνα με αυτό η κυβέρνηση, μετά την Αναθεώρηση προτίθεται να θεσμοθετησει αυστηρούς κανόνες για την ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΣ, γεγονός όμως που θα προκαλέσει την αυτόματη αναβάθμισής τους σε Πανεπιστήμια. Στην προοπτική αυτή αντιδρούν σφόδρα οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές κάνοντας λόγο για ευθεία ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 
Σε κλοιό καταλήψεων το άρθρο 16

Με πανεκπαιδευτικό μπλακ-άουτ η συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή
ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Με κύμα καταλήψεων σε δεκάδες Σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, με κλειστά πανεπιστήμια και σχολεία όλων των βαθμίδων και με μαζικά συλλαλητήρια, χιλιάδες φοιτητές και πανεπιστημιακοί εκδηλώνουν την αντίθεσή της στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Το σημερινό μπλακ-άουτ στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, αλλά και στην κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων θα είναι ολοήμερο, καθώς τα συλλαλητήρια αρχίζουν το μεσημέρι. Στη συνέχεια προγραμματίζεται συναυλία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και το απόγευμα περικύκλωση της Βουλής.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, υπό κατάληψη (συμβολική, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα στις περισσότερες περιπτώσεις) βρίσκονται ήδη συνολικά 104 Σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών, οι Σχολές Νομικής, Πολιτικού, ΤΕΦΑΑ, Φυσικού, Μαθηματικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Φιλοσοφικής, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, οι περισσότερες Σχολές του Μετσόβιου, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Χαροκόπειο, το Γεωπονικό, διάφορες Σχολές στο Αριστοτέλειο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολές των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας, κ.ά. Ωστόσο παρά την έκρηξη των καταλήψεων, δεν θεωρείται πολύ πιθανή η κλιμάκωσή τους τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καθώς αρχίζει η εξεταστική περίοδος, ενώ φοιτητές και πανεπιστημιακοί θέλουν να κρατήσουν δυνάμεις για τον Μάρτιο οπότε αναμένεται η ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης. Κινήσεις προς την κατεύθυνση των καταλήψεων εξελίσσονται και σε ορισμένα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.

Εκτός από την απεργία των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ, δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ) και τις καταλήψεις, τα μισά από τα 20 πανεπιστήμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά και με αποφάσεις των Συγκλήτων ή των Πρυτανικών Συμβουλίων τους, καθώς η πλειονότητα των πανεπιστημιακών διαφωνεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16, θεωρώντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται αναβάθμιση που δεν σχετίζεται με τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Ήδη, αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας έχουν λάβει τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Κρήτης, Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο, Αιγαίου, Οικονομικό, Πάντειο, Ιωαννίνων, ενώ σε άλλα, όπως λ.χ. το Γεωπονικό, προγραμματίζονται σήμερα συζητήσεις για το θέμα. Συνολικά οι Σύγκλητοι 10 πανεπιστημίων έχουν μέχρι τώρα τοποθετηθεί αρνητικά στο άρθρο 16.

ΤΑ ΝΕΑ
 
10/01/07

«Εθνικό ζήτημα η Παιδεία»

Παρέμβαση Παπούλια για «ευρύτατη βάση συναίνεσης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Παρέμβαση υπέρ της συναίνεσης - και μάλιστα όσον το δυνατόν ευρύτερης - στην Παιδεία έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εν όψει της συζήτησης που αρχίζει στη Βουλή. «Η Παιδεία είναι ένα εθνικό θέμα για το οποίο χρειάζεται ευρύτατη βάση συναίνεσης», δήλωσε ο κ. Κάρολος Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημερωτικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής ηγεσίας (ΠΟΣΔΕΠ) των πανεπιστημιακών και με την υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε τα θέματα Παιδείας πιο σημαντικά ακόμη και από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ή της οικονομίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση, χαρακτήρισε τους πανεπιστημιακούς «δυναμικό εταίρο του διαλόγου» και πρόσθεσε: «Μικρές ευρωπαϊκές χώρες επενδύοντας στην Παιδεία είχαν άριστα αποτελέσματα και για την κοινωνική αλλά και για την οικονομική τους πρόοδο και για το μέλλον των παιδιών τους».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Λαζ. Απέκης δήλωσε ότι οι πανεπιστημιακοί εξέφρασαν την αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας για την Παιδεία και την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Πρόσθετη πελατεία στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα δημιουργηθούν στη χώρα ετοιμάζει η κυβέρνηση, κλείνοντας ακόμα περισσότερο τη στρόφιγγα εισαγωγής υποψηφίων στα δημόσια ΑΕΙ, με την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος που σχεδιάζει για μετά τις εκλογές. Όπως υποστήριζαν χθες καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, το νέο εξεταστικό σύστημα θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η αποδέσμευση του Λυκείου από τις εισαγωγικές, αλλά και ο δραστικός περιορισμός του εύρους επιλογών προτίμησης των υποψηφίων, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα ακόμα «μαχαίρι» στην πρόσβαση στα ΑΕΙ μετά τη θέσπιση της βάσης του δέκα. Πάντως η κ. Γιαννάκου επανέλαβε χθες ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα γίνουν πριν από τις εκλογές.


ΤΑ ΝΕΑ
 
Συμφωνώ απόλυτα με τον Κο Πρόεδρο, ποιός άλλωστε δεν θα συμφωνούσε. Το θέμα είναι αν το 85% είναι ή δεν είναι ευρεία πλειοψηφία. Δεύτερο ποιό ποσοστό κάνει καταλήψεις. Και απο πότε τα συμφέροντα του καθηγητικού κατεστημένου, που αντιπαλέψαμε τόσα φοιτητικά κινήματα την 10ετία του 80, άρχισαν να συμπορεύονται με το φοιτητικό κίνημα. Και τί έχουν να επιδείξουν οι καθηγητές για την βελτίωση της Ανώτατης Παιδείας μέχρι σήμερα και το κύρος των σχολών. Υπάρχουν φυσικά και φωτεινά παραδείγματα απλά για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας. Και ποιό είναι το κύρος των πτυχίων της πλειονότητας των σχολών σήμερα;
 
Το θέμα της πλειοψηφίας είναι πρόβλημα. Το κοινοβούλιο είναι υπέρ της αναθεώρησης στο 85% ενώ η κοινή γνώμη είναι πιο κοντά στο 50% (νομίζω είχε δημοσιευθεί σχετική έρευνα στο Βήμα, αλλά δε θυμάμαι ημερομηνία).

Και βέβαια ο Γιωργάκης ζήτησε να γίνουν εκλογές λόγω του θέματος. Λογικό μου ακούγεται. "Ποιον θέλετε, αυτόν που υποστηρίζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή αυτόν που... υποστηρίζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;" Εκτός αν ΚΚΕ και Συνασπισμός πάρουν 50%! :flipout:
 
Εχω μία απορία , την οποίαν για να συγκεκριμενοποιήσω θα μου επιτρέψετε να κάνω μιά υπόθεση εργασίας και μιά μικρή εισαγωγή ( Σημειωτέον δε ότι η απορία μου απευθύνεται κυρίως στους αγαπητούς συμφορουμίτες Μακρή , Κυρίτση , Κόγια , Konnos και δευτερευόντως στους λοιπούς , επίσης αγαπητούς , αλλά όχι και τόσο διαπρύσιους κήρυκες του φιλελευθερισμού - παλαιού και νέου -bye- ) .

Εστω λοιπόν ότι η έννοια του ανταγωνισμού εκκινώντας από την αρχική της σημασία , δηλαδή την διεκδίκηση του ίδιου πράγματος ως ανθρώπινη συμπεριφορά που προϋποθέτει πολλούς διεκδικητές και κοινό αντικείμενο διεκδικήσεως κατέληξε σε σύγκριση δυνάμεων εντός του πεδίου της αγοράς , τόσο σε οριζόντιο όσο και σε κάθετο επίπεδο και σήμερα ( αλλά και παλαιότερα ) εμφανίζεται πλέον ως αυτορυθμιζόμενη τάξη , αυτορυθμιζόμενο σύστημα που εγγυάται την πληρέστερη για όλους σύνθεση σκοπών , ελευθερία , ισότητα και ευημερία .

Εστω λοιπόν περαιτέρω ότι η , προσφάτως αναβιώσασα και υπό πολλών υποστηριζόμενη ως πανάκεια , θεωρία ότι η "αόρατη χείρα" της αγοράς ( κατά Ricardo και Smith ) λειτουργεί ως εξισορροπιστικός παράγοντας της αγοράς , υπό την έννοια ότι οι μηχανισμοί της αγοράς , οι διαδικασίες της βρίσκονται ανα πάσα στιγμή σε μία δυναμική διαδικασία που ισσοροπεί τα αντιτεθέμενα συμφέροντα των συμμετεχόντων στην αγορά , προς όφελος όλων . Ως αυτορυθμιζόμενο δε σύστημα , δεν χρειάζεται καμμία εξωτερική παρέμβαση , αφού έχει την δυνατότητα να επιλύει τις συγκρούσεις και τις αντιθέσεις που εμφανίζονται στους κόλπους της χωρίς ουδεμία ρύθμιση ( πολιτική , νομοθετική κλπ) . [ειρήσθω εν παρόδω ότι πρόκειται περί ασύλληπτης μπούρδας*, αλλά είπαμε ότι για τις ανάγκες του πιο κάτω ερωτήματος τα θεωρούμε ως σωστά ] .

Κάνουμε λοιπόν μία υπόθεση εργασίας και θεωρούμε ως δεδομένο το απλώς λεγόμενο , σεμνώς εκφερόμενο ή σφοδρώς υποστηριζόμενο - αναλόγως του θράσους ενός εκάστου - ότι η ελεύθερη ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων , αφού θα δημιουργήσει ανταγωνιστικές συνθήκες με τα δημόσια πανεπιστήμια , θα λειτουργήσει και προς όφελος αυτών ( σταθερή θέση της κυβερνήσεως η υποστήριξη της δημόσιας παιδείας - το ξαναάκουσα και σήμερα από χείλη βουλευτού της ) .

Ερώτημα , απλοϊκό βέβαια , αλλά είμαι και ελαφρώς βραδύνους ορισμένες φορές : εφ' όσον το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων πανεπιστημίων παραμείνει ως έχει σήμερον , εφ' όσον το κάθε ίδρυμα θα συνεχίσει να μην έχει την απαραίτητη αυτοτέλεια να ρυθμίσει τα του "οίκου" του και κυρίως τον αριθμό των εισακτέων και των κατ' έτος φοιτητών που δύναται να εκπαιδεύσει και να μορφώσει , ή το πρόγραμμα σπουδών του , εφ' όσον θα συνεχίσει να μην έχει την δυνατότητα να αυξήσει αυτό τους πόρους του , αφού ως επαίτης περιμένει από την εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την παιδεία , με ότι συνεπάγεται αυτό σε υλικοτεχνικό επίπεδο και σε υποδομές , εφ' όσον δηλαδή παραμένει έρμαιο των κυβερνητικών προθέσεων και διαθέσεων , σε τι ακριβώς πρόκειται να βοηθήσει το δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα , η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και ο ανταγωνισμός του με αυτά ; ΔΙΟΤΙ εάν η κυβέρνηση ή οποιαδήποτε κυβέρνηση , αναμένει και επιθυμεί την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων για να προχωρήσει σε τομές σύμφωνα με τα παραπάνω στην δημόσια παιδεία , δεν νομίζω ότι πείθει κανέναν , αφού ουδόλως συνδέονται μεταξύ τους αυτά τα δύο ( ίδρυση ιδιωτικών - καλυτέρευση δημοσίων ) αφ' ενός , και αφ' ετέρου εάν πράγματι είχε πρόθεση να δημιουργήσει το κατάλληλο εκείνο πλαίσιο δια την λειτουργική αυτοτέλεια των δημοσίων πανεπιστημίων γιατί δεν το έκανε ήδη ;

* ότι πρόκειται περί μπούρδας , αποδεικνύεται ανευ ετέρου από το ότι χρειάζεται μιά ολόκληρη νομική κατασκευή , δηλαδή μία πολιτική δικαιϊκή ρύθμιση , δηλαδή μιά ρύθμιση εκτός του "αυτορυθμιζόμενου συστήματος" , αυτή του αθέμιτου ανταγωνισμού για να αντιδιασταλεί με τον επιτρεπόμενο ελεύθερο , αφού διεπιστώθη ότι δίχως την συγκεκριμένη ρύθμιση η εξισορροπιστική χείρα της αγοράς , έτεινε να μεταμορφωθεί σε αδηφάγο πιράνχας μετερχόμενο κάθε μέσου για να επικρατήσει .
 
Το σύστημα, του ανταγωνισμού σαφώς και είναι αυτορυθμιζόμενο εφόσον δεχθείς το γεγονός ότι είναι παραγωγικό και όχι στείρο και φυσικά δυναμικό σύστημα. Απλά παράγει αποτελέματα τα οποία πολλές φορές και για διάφορους λόγους δεν είναι αποδεκτά σε μία κοινωνία οπότε το ρυθμίζουμε εξωτερικά οπότε χάθηκε η αυτορύθμισή του (αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το σύστημα δεν αυτορυθμίζεται). Τελικά βέβαια όπως κάθε τι στον μάταιο τούτο κόσμο δεν είναι τέλειο, απλά τείνει στο τέλειο, σε ποιό βαθμό τελειότητας βρίσκεται είναι σχετικό κάτω απο ποιά κριτήρια το κρίνεις.
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως και τα κρατικά σε καθεστώς ασυδοσίας και αναξιοκρατίας φυσικά και δεν θα αποδώσουν. Τι θα προσφέρει ο ανταγωνισμός; σχολές που δεν θα αποδίδουν δεν θα προτιμούνται και ή θα αναβαθμισθούν ή θα κλείσουν. Οταν όμως εγώ θέλω να σπουδάσω κάτι δεν θα μένω απέξω ένω έχω ΜΟ 19, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα απο τα κρατικά. Θα εισαχθεί η παράλογη για τους καθηγητές σήμερα έννοια της αξιοκρατίας. Δεν θα είμαι αναγκασμένος να πληρώσω φροντισήρια. Δεν θα είναι υποχρεωμένη η κόρη μου να κάνει φροντιστήρια στον βοηθό, ή να κοιμηθεί στο κρεβάτι του καθηγητή ή να λαδώσει για να πάρει πτυχίο. θα δημιουργηθούν σχολές που θα καλυπτουν τι ανάγκες της αγοράς και οι πτυχιούχοι θα βρίσκουν δουλειά και δεν θα παράγουμε πτυχιούχους ανέργους γιατί οι καθηγητές μπήκαν με μέσο, δεν έχουν συγγράματα (ή αυτά που έχουν είναι αντιγραφές του 60) και θα αναγκαστούν να ασχοληθούν με τις εξελίξεις.
 
Δεν θα είμαι αναγκασμένος να πληρώσω φροντισήρια. Δεν θα είναι υποχρεωμένη η κόρη μου να κάνει φροντιστήρια στον βοηθό, ή να κοιμηθεί στο κρεβάτι του καθηγητή ή να λαδώσει για να πάρει πτυχίο.

Όχι βέβαια. Το πτυχίο θα το αγοράζουν τα δίδακτρα που θα πληρώνει ο φοιτητής. Όπως γίνεται τώρα στα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα "παραρτήματα" των πασίγνωστων ξένων πανεπιστημίών "University of North Bourdampshire".
 
Όντως Δημήτρη, εάν δεν πληρούνται αυτά τα «εφ’ όσον», τα δημόσια πανεπιστήμια δεν πρόκειται να ανακάμψουν. Είναι αυτός λόγος για να απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Αφού, έτσι κι αλλιώς, τα δημόσια πανεπιστήμια είναι στον πάτο, ή, τέλος πάντων, σε εκείνη τη δύσκολη θέση που είναι; Τί περισσότερο θα τους κάνει η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επιπλέον, η επίτρεψη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων από πού και ως πού σημαίνει ότι απαλλάσσει το κράτος από την συνταγματική του υποχρέωση; Από πού και ως πού, η συνταγματική υποχρέωση ταυτίζεται με το μονοπώλιο; Και εδώ που τα λέμε, δηλαδή, όλοι αυτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, είναι πια τόσο ποταπά άτομα, τόσο απατεώνες; Όχι βέβαια. Ίσα – ίσα, είναι οι πλέον ικανοί, διότι, όπως πολύ καλά γνωρίσεις ως επαγγελματίας, στο δημόσιο τομέα επιζούν οι πάντες, ακόμα και τα βλίτα. Αντιθέτως, στον ιδιωτικό τομέα επιζούν οι ικανοί, (και κάποια –λίγα- βλίτα, με γλείψιμο), είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Πάντως, είπες τη μεγάλη κουβέντα: αριθμός εισακτέων. Ουδείς εκ των τριακοσίων έχει το θάρρος να βγει και να πει στον κόσμο το αυτονόητο, ότι δηλαδή, το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να παράγει μορφωμένους ανθρώπους έως τη δεύτερη βαθμίδα του, και πως το πανεπιστήμιο δεν είναι μόρφωση, αλλά μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία, με συγκεκριμένο στόχο, και συγκεκριμένη χωρητικότητα. Καπάσιτυ, πώς το λένε. Ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας πρέπει επιτέλους να εξορθολογιστεί, και να πάψει να είναι μια μαύρη τρύπα κατάποσης εκατομμυρίων. Αλλά, όποιος τα λέει αυτά, είναι κακός.

Τελικά, ας πούμε, ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν θα εξορθολογιστεί, και πως τα δημόσια πανεπιστήμια θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν έτσι όπως λειτουργούν. Είναι αυτό λόγος για να μη δημιουργηθούν κάποιοι πανεπιστημιακοί οργανισμοί, που θα πληρούν όλα αυτά τα «εφ’ όσον»; Γιατί, μη μου πεις ότι το Δ.Σ. ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου θα υπέκυπτε στις όποιες πιέσεις των βουλευτάδων προς αύξηση των εισαγομένων –και όχι εισακτέων- κάθε χρονιά. Μη μου πεις ότι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει μπάρμπα στην Κορώνη, να του ζητάει κι άλλα, κι άλλα, κι ακόμα περισσότερα.

Τέλος πάντων, αδίκως δώσαμε στο θέμα τόση έκταση. Όλοι αυτοί που εναντιώνονται και φωνάζουν, φωνάζουν επειδή φοβούνται, και φοβούνται επειδή είναι ένα και μόνο πράγμα: ΑΝΙΚΑΝΟΙ. Οι ικανοί δεν φοβούνται.