ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

3. Όσο απαξιώνει η κοινωνία το έργο και τη θέση των εκπαιδευτικών, τόσο θα χαμηλώνει το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν στα παιδιά. Αυτό είναι νόμος της φύσης. Αν θέλεις να έχεις βελτιωμένη απόδοση, πρέπει να δώσεις κίνητρα, είτε οικονομικά, είτε υλικά, είτε ηθικά.

Άλλο κριτική, έστω έντονη, έως και απαξιωτική, και άλλο μισθολογική πολιτική.

Επιμένω, για να διδάξει κανείς Ελληνικά μέσω παραδειγμάτων με συνταγές μαγειρικής, χρειάζεται σεμινάριο; Και, εάν αυτό το παράδειγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, ανεβάστε ένα ακαταλαβίστικο εκπαιδευτικό χωρίο, που να πάρει ο διάολος...
 
Κε Σούρλα να με συγχωρείτε, ο Κος Νικολουδάκος υιοθετώντας αρκετά προκλητικά άρθρα συναδέλφων του, πως να μην προσωποποιηθεί ένας αντίλογος. Ο κος Νικολουδάκος έλαβε σαφή θέση συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας, η οποία όντως μειοψηφία και στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό αλλά και σαν πολιτική δύναμη στην χώρα, προσπαθεί να εκμεταλευθεί το οποιοδήποτε βήμα για δημοσιοποίηση των απόψεών του. Γνωρίζοντας ο Κος Νικολουδάκος την προκλητικότητα των απόψεών του, άναφέρει ότι θα γράφει μέχρι να του το απαγορέψει η διαχείριση. Γνωρίζοντας τα αποτέλέσματα της τακτικής του αγώνα της ομάδας του, ενώ εξέφρασα απόψεις περί του λανθασμένου και απαξιωτικού τρόπου χρήσης της απεργίας, έχοντας τώρα και τα αποτελέσματα του αγώνα τους, ξέρουμε πλέον ότι πρόκειτε για ενσυνείδητη υιοθέτηση αποτυχημένης μορφής αγώνα. Και τέλος δεν νομίζω ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στο ίδιο καζάνι. Σαφώς και η γενικευμένη απαξίωση είναι μέγα λάθος. Οι συνδικαλιστές τους όμως δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Θαρείτε ότι αν είχα έστω και την παραμικρή ένσταση εναντίον των δασκάλων των παιδιών μου θα τους εμπιστευόμουνα την εκπαίδευσή τους ( να γιατί χρειάζεται το αντίπαλο δέος, η ιδιωτική εκπαίδευση).
Και τέλος η πρόκληση δεν είναι μορφή αγώνα.
Όλα αυτά που γράφονται στο συγκεκριμένο thread τα συζητώ με εκπαιδευτικούς και τελικά αποδεικνύεται η μειοψηφία των απόψεων. Δεν έχουν όλοι οι δάσκαλοι τις ίδιες απόψεις με τον Κο Νικολουδάκο και τον κο Χαραλαμπακη. Μάλιστα μερικοί που είναι διορισμένοι σε χωριά έχουν δει σε μερικά σπίτια και μπουλντοκ.
 
Last edited:
Kύριε Κυρίτση καμία άποψη δεν είναι προκλητική.Οσο μενει άποψη και δεν προσωποποιείται.Αλλως τε νομίζω ότι οι πολλαπλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις που έγιναν εδώ μέσα δεν έγιναν με βάση τίς προκηρύξεις που δημοσίευσε ο Βαγγέλης,τίς περισσότερες τών οποίων προσωπικά δεν διάβασα,γιατί θεωρώ ότι δεν με βοηθούν στο να σχηματίσω γνώμη,παρ´οτι μπορεί να περιέχουν σωστές ή λάθος θέσεις.Ολο αυτό το διάστημα έχω προσπαθήσει να ενημερωθώ απο διαφορετικές πηγές και απόψεις.
Δεν νομίζω πάντως ότι πέτρα τού σκανδάλου είναι οι προκηρύξεις τού Βαγγέλη.Η τουλάχιστον η συζήτηση,λιγο ασχολήθηκε με αυτές.
 
Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας κύριε Κωνσταντινίδη. Χαίρομαι πολύ που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου ως μέλους και όχι ως μέλους της διαχείρησης. Χαίρομαι επίσης που δεν πρόκειται για τις απειλές που δέχομαι τηλεφωνικώς εδώ και 2 μέρες από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι μέλος του φόρουμ, και απειλεί ότι αν δεν περάσω αυτόν και άλλα 4 άτομα, θα βγάλει τις βρώμες του φόρουμ στο πίνακα ανακοινώσεων του πανεπιστημίου.

Βλέπετε ο δημόσιος διάλογος έχει και τις παρενέργειές του. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού (δεν χρησιμοποιώ το πάλαι ποτέ λειτούργημα, δεν υφίσταται πλέον) βλέπετε δεν είναι πάντα ακίνδυνος, ούτε ανέφελος.

Εκείνο που συνεχίζει να με ενοχλεί από τα λεγόμενά σας είναι τα περί "κουμασιών". Μου πέφτει τόσο βαρύ .... μα τόσο βαρύ. Αναρωτιέμαι αν έχετε παιδιά.....
 
Μια ακόμη παρέμβαση για τα βιβλία:

Η προσέγγιση του διδακτικού αντικειμένου την τελευταία δεκαετία είναι πλέον παιδοκεντρική και όχι δασκαλοκεντρική. Είναι η κεντρική κατεύθυνση από την ΕΕ και βασίζεται στο γεγονός ότι σκοπός είναι η ομαλή εκμάθηση μιας μέτριας ύλης από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών (80% και πλέον) σε επίπεδο πολύ ικανοποιητικό.

Μπορεί να μας φαίνονται απλά ή απλουστευτικά τα βιβλία, αλλά δεν απευθύνονται σε μας τους 25ρηδες, 35ρηδες, 45ρηδες, αλλά σε παιδιά 5-12 ετών. Βέβαια η ύλη που ζητούν είναι πάλι τεράστια και η δουλειά στο σπίτι καθημερινή και πολύωρη.

Για τα βιβλία ιστορίας θα επανέλθω την άλλη εβδομάδα. Θέλω να συγκεντρώσω κάποιες πληροφορίες και μετά να παραθέσω κάποια στοιχεία. Πάντως η αντιπολίτευση στα βιβλία ιστορίας θα λάβει εξαιρετικά ισχυρό πολιτικό χαρακτήρα, που πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
 
Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτηση για τα βιβλία.Πάντως και εμείς υπήρξαμε κάποτε μικρά παιδιά και απο εκείνα τα ´μέτρια βιβλία´και με την παρουσία κάποιων ευσυνειδήτων δασκάλων,μας δόθηκε η δυνατότητα να ψάξουμε κάποια πράγματα.Αυτό που με προβληματίζει στο παιδοκεντρικό σύστημα είναι η πιθανή απλούστευση.Οπως ,ας πούμε, καποιοι ´λογοτέχνες´σύγχρονοι,που μετέφρασαν τον Παπαδιαμάντη στα Νέα Ελληνικά ´χάριν ευκολίας´.
Τώρα ,όσον αφορά το ´καλόπαιδο´που σε απειλεί τηλεφωνικά,ειλικρινά τί να πώ??Πάντως εάν βγούν οι ´βρώμες ´τού φόρουμ στον πινακα ανακοινώσεων ,όπως λέει,ίσως αποτελέσουν αιτία εκπολιτισμού του,γιατί η στάση του είναι επιεικώς βαρβαρική.
 
Χαίρομαι επίσης που δεν πρόκειται για τις απειλές που δέχομαι τηλεφωνικώς εδώ και 2 μέρες από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι μέλος του φόρουμ, και απειλεί ότι αν δεν περάσω αυτόν και άλλα 4 άτομα, θα βγάλει τις βρώμες του φόρουμ στο πίνακα ανακοινώσεων του πανεπιστημίου.

Βλέπετε ο δημόσιος διάλογος έχει και τις παρενέργειές του. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού (δεν χρησιμοποιώ το πάλαι ποτέ λειτούργημα, δεν υφίσταται πλέον) βλέπετε δεν είναι πάντα ακίνδυνος, ούτε ανέφελος.

Καλό είναι συνεπώς να μην χρησιμοποιούμε, τουλάχιστον ως νικ, το πραγματικό μας όνομα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε δειλοί ή ότι έχουμε τίποτε να κρύψουμε, απλώς ότι υπάρχουν παντού χαφιέδες.
Επίσης βλέπουμε ότι τελικώς το περίφημο "άσυλο" δεν έχει να κάνει με τα ντουβάρια του πανεπιστημίου, αλλά ιδίως με τις ιδέες και το φρόνημα των διδασκόντων και των φοιτούντων σε αυτό.
 
Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2

Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας κύριε Κωνσταντινίδη. Χαίρομαι πολύ που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου ως μέλους και όχι ως μέλους της διαχείρησης. Χαίρομαι επίσης που δεν πρόκειται για τις απειλές που δέχομαι τηλεφωνικώς εδώ και 2 μέρες από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι μέλος του φόρουμ, και απειλεί ότι αν δεν περάσω αυτόν και άλλα 4 άτομα, θα βγάλει τις βρώμες του φόρουμ στο πίνακα ανακοινώσεων του πανεπιστημίου.

Βλέπετε ο δημόσιος διάλογος έχει και τις παρενέργειές του. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού (δεν χρησιμοποιώ το πάλαι ποτέ λειτούργημα, δεν υφίσταται πλέον) βλέπετε δεν είναι πάντα ακίνδυνος, ούτε ανέφελος.

Εκείνο που συνεχίζει να με ενοχλεί από τα λεγόμενά σας είναι τα περί "κουμασιών". Μου πέφτει τόσο βαρύ .... μα τόσο βαρύ. Αναρωτιέμαι αν έχετε παιδιά.....


τουλαχιστον δεν ειναι μονοφαγας
αλλα με τοση βρωμα εδω μεσα δεν τους δίνετε και το διπλωμα κατ ευθειαν να τελειωνουμε?
 
σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία και τη συμμετοχή σας στο thread αυτό, καθώς και στα άλλα δύο που άνοιξα με θέματα παιδείας (μέσα κι αυτό με την απεργία). ειδικότερα ευχαριστώ όσους μου άνοιξαν τα μάτια και μ'έπεισαν ότι για την κατάσταση της παιδείας στη χώρα μας φταίνε ΜΟΝΟ οι δάσκαλοι και οι καθηγητές (και συγκεκριμένα μια μειοψηφική φατρία απ'αυτούς). ευχαριστώ επίσης όσους μου έδειξαν με επιχειρήματα ότι οι απεργίες και οι καταλήψεις είναι το μείζον πρόβλημα στο χώρο της παιδείας, και φταίνε γι αυτό οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι φοιτητές (ή μάλλον, μια μειοψηφική φατρία απ' αυτούς). επίσης να ευχαριστήσω όσους μου εξήγησαν - με τη βοήθεια του άβακα - πόσες ώρες δουλεύω το χρόνο και πόσες κάθομαι και δουλεύω τον κόσμο, ως εκπαιδευτικός. ευχαριστώ ακόμη όσους με διαφώτισαν για τα νέα βιβλία, κι έτσι δεν χρειάζομαι πλέον σεμινάρια για να τα εντάξω στο αναλυτικό μου πρόγραμμα. ευχαριστώ όσους μ'έπεισαν ότι ΜΟΝΟ η ιδιωτικοποίηση μπορεί να φέρει την άνοιξη στην εκπαίδευση, καθώς ο καλός "μη κερδοσκόπος" ιδιώτης έχει ως μόνο μέλημά του το πώς θα μορφωθούν τα παιδιά του Έλληνα και δεν στοχεύει στο κέρδος. ευχαριστώ όλους τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα, που μ'έπεισαν ότι οι δημόσιοι δεν πρέπει να έχουν απαιτήσεις, κι ότι πρέπει να το βουλώνουν "γιατί παραδίπλα υπάρχει κόσμος που παίρνει 700 ευρώ" (κυρίως, πρέπει να το βουλώνουν όσοι ανήκουν σε μειοψηφικές φατρίες). ευχαριστώ όσους μ'έπεισαν ότι το θέμα ΠΑΙΔΕΙΑ είναι κομματικό κι όχι πολιτικό - κοινωνικό. τέλος, ευχαριστώ όλους όσους παλεύουν ώστε τα παιδιά τους να έχουν τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ που τους αξίζει, και που υποχρεούται η πολιτεία - βάσει συντάγματος - να τους παρέχει.


να είστε καλά. τέλος από μέρους μου.

ΥΓ. όποιος είναι απ' έξω απ'το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει ...
ΥΓ.2 arbeit macht frei ...
 
Βαγγέλη αφού σε ευχαριστήσω για την γερμανική μετάφραση της επιγραφής τού Αουσβιτς στο Υ.Γ.2 τού τελευταίου σου post;) ,θα ήθελα να σού πώ οτι η συμβολή σου ήταν πολύ σημαντική ακόμα και με τις προκηρύξεις διότι λειτουργώντας αυτές σαν κόκκινο πανί προκαλούσαν συζήτηση που τίς ξεπερνούσε.
Και το φόρουμ αντανακλά κοινωνικούς συσχετισμούς.Πέραν τών υπερβολικών αντιδράσεων και προσωπικών επιθέσεων θα έλεγα δυό μονον πράγματα.
1)H προπαγάνδα για την διάλυση του Δημοσίου χαρακτήρα πολλών κοινωνικών αγαθών καλά κρατεί.
2)Η αντίδραση σε αυτό που ονομάζω εγώ νεοφιλελευθερισμό,χρειάζεται έξυπνους τρόπους δράσης πιό φιλικούς πρός τον πολίτη.Και εδώ έχουν μεγάλη ευθύνη οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι ψαγμένοι εκπαιδευτικοί διότι οι ´παραδοσιακης μορφής´αντιδράσεις επειδή έχουν παραχρησιμοποιηθεί και μερικές φορές αναίτια,προκαλούν εξαρτημένα αντανακλαστικά σε μέρος τής κοινωνίας.
Σού αφιερώνω απόσπασμα απο τον χτεσινό Ναυτίλο(κατά κόσμον Κυριο Στάθη Σταυρόπουλο )'όπως ακριβώς γράφτηκε στο χτεσινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας.Εχει και ´κακά ´λόγια μέσα,αλλά δεν θα βάλω και μπίπ σε ένα δημοσιογραφικό έγκυρο κείμενο:
'Eιμαι ήσυχος.Εκατον πενήντα χρόνια μετά,αφού θαχω πεθάνει θα είμαι ήσυχος.Διότι μυρίζομαι το θειάφι αυτων που μένουν στα ρηχά για να μην πνιγούν, μετρώντας την ευτυχία με πλυντήρια για τούς καταναλωτές και τάφους, για όσους έβγαλε απο την μέση ο αναταγωνισμός(για καλύτερα πλυντήρια).
Tσιράκια πότε τού Κλίντον ,πότε τού Μπούς ,εσείς όνοι στίς οθόνες,στίς επιφυλλίδες τών εφημερίδων,νεκρωτικές κουφάλες τών ανθρωπιστικών βομβαρδισμών,δεν σάς σώνουν τα καθώς
πρέπει και τα μερσί απρέ βού.
Ξέρω οτι και εγώ θα πάω στην κόλαση για τίς δικές μου αμαρτίες.Γκουλάγκ αδυσώπητο με περιμένει.Αλλά ώσπου να πεθάνω θά σάς γκρεμίζω τα Γκουαντανάμο,όσο μπορώ ,αυτό το λίγο που μπορώ.Ωσπου οι αθώοι να σάς τα στείλουν στο διάολο.Και εσάς μαζί.........´
Νάσαι καλά.Και θά τα λέμε.
 
2)Η αντίδραση σε αυτό που ονομάζω εγώ νεοφιλελευθερισμό,χρειάζεται έξυπνους τρόπους δράσης πιό φιλικούς πρός τον πολίτη.Και εδώ έχουν μεγάλη ευθύνη οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι ψαγμένοι εκπαιδευτικοί διότι οι ´παραδοσιακης μορφής´αντιδράσεις επειδή έχουν παραχρησιμοποιηθεί και μερικές φορές αναίτια,προκαλούν εξαρτημένα (και ανεξαρτητα, προσθετω εγω) αντανακλαστικά σε μέρος τής κοινωνίας.

Ας το μεγαλωσω λιγο μπας και...
 
Last edited:
Θα ήθελα να πετάξω τη μπάλα στο άλλο τεραίν και ζητώ απαντήσεις και όχι να γίνει γαργάρα και να επανέλθουμε στα κακά του δημοσίου (όπως έκανε με το λινκ που σας παρέθεσα και ΚΑΝΕΙΣ δεν το σχολίασε, αλήθεια, γιατί;).

1. Πόσα σχολεία Α'/θμιας Εκπαίδευσης ιδιωτικά υπάρχουν στα οποία υπηρετούν για τα βασικά μαθήματα (δηλ. πλην ξένων γλωσσών και γυμναστικής) μόνο δάσκαλοι 4ετούς φοίτησης; Γνωρίζετε;

2. Πόσα σχολεία Α'/θμιας Εκπαίδευσης ιδιωτικά υπάρχουν στα οποία δεν διδάσκουν τα φιλολογικά μαθήματα φιλόλογοι, τα μαθηματικά μαθηματικοί και τη φυσική φυσικοί (οι οποίοι φυσικά δεν γνωρίζουν απόλυτως τίποτε για την παιδαγωγική της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, για τρόπους διδασκαλίας στην Α/θμια Εκπαίδευση κλπ. Γνωρίζετε;

3. Πόσα σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης ιδιωτικά διδάσκουν πραγματικά την ύλη την οποία αναγράφουν στα βιβλία διδακτέας ύλης και δεν βάζουν διπλάσια προκειμένου οι ιδιοκτήτες να περηφανεύονται στους γονείς για βελτίωση της αποδοτικότητας κατά 100% σε σχέση με το δημόσιο;

4. Μήπως γνωρίζετε αν μετά το 1999 αυξήθηκαν ή μειώθηκαν συνολικά τα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα; Μήπως ξέρετε γιατί;

5. Μήπως θα ήταν καλό να ξαναδείτε το λινκ που σας έδωσα από την Ελευθεροτυπία, διότι δεν είδα να το σημειώνει κανείς στα αρνητικά. Μήπως θεωρείται αυτό εξέλιξη στην Γ/θμια Εκπαίδευση; Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο ΙΕΚ έχει δηλώσει ότι οπωσδήποτε θα μεταλλαχθεί σε πανεπιστήμιο είτε αρέσει στο ελληνικό κράτος ή όχι.

ΥΣΤ. Για να μην πετάξετε τη μπάλα και πάλι στο δημόσιο (αρκετά), σας θυμίζω ότι προσωπικά τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας Μη Κερδοσκοπικών Εκαπιδευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία θα υπάγονται και θα λειτουργούν στον παρόντα νόμο για τα ιδρύματα. Δηλ. θα πρέπει να λειτουργούν υποχρεωτικά σε βάθος χρόνου, με αποθεματικά, και μη επιστροφή χρημάτων στους ιδρυτές. Άλλωστε το παν/μιο θα ανήκει στο ίδρυμα και όχι σε αυτούς. Και φυσικά χωρίς εκπτώσεις στην εσωτερική λειτουργία τους.

ΥΣΤ2. Αυτά για να προχωρήσουμε το διάλογο και χωρίς καμιά διάθεση προσωπικών αντεγκλίσεων.
 
Last edited:
1. Πόσα σχολεία Α'/θμιας Εκπαίδευσης ιδιωτικά υπάρχουν στα οποία υπηρετούν για τα βασικά μαθήματα (δηλ. πλην ξένων γλωσσών και γυμναστικής) μόνο δάσκαλοι 4ετούς φοίτησης; Γνωρίζετε;

Το ερώτημα είναι εύστοχο, αλλ’ ως επιχείρημα αποδυναμωμένο. Από έναν ανεξέλεγκτο ως προς την απόδοσή του δάσκαλο 4ετούς φοίτησης, που διδάσκει σε δημόσιο σχολείο, προτιμώ έναν κρινόμενο ως προς την απόδοσή του δάσκαλο, είτε σε δημόσιο, είτε σε ιδιωτικό σχολείο. Ένας ευσυνείδητος και αποτελεσματικός δάσκαλος μπορεί να υφίσταται τόσο στο δημόσιο, όσο και στο ιδιωτικό σχολείο.

2. Πόσα σχολεία Α'/θμιας Εκπαίδευσης ιδιωτικά υπάρχουν στα οποία δεν διδάσκουν τα φιλολογικά μαθήματα φιλόλογοι, τα μαθηματικά μαθηματικοί και τη φυσική φυσικοί (οι οποίοι φυσικά δεν γνωρίζουν απόλυτως τίποτε για την παιδαγωγική της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, για τρόπους διδασκαλίας στην Α/θμια Εκπαίδευση κλπ. Γνωρίζετε;

Όπως παραπάνω.

3. Πόσα σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης ιδιωτικά διδάσκουν πραγματικά την ύλη την οποία αναγράφουν στα βιβλία διδακτέας ύλης και δεν βάζουν διπλάσια προκειμένου οι ιδιοκτήτες να περηφανεύονται στους γονείς για βελτίωση της αποδοτικότητας κατά 100% σε σχέση με το δημόσιο;

Οι πρώτοι διδάξαντες αυτής της ηλίθιας νοοτροπίας είναι οι φροστιστηριούχοι, με τη σιωπηρή υποστήριξη των δημοσίων λειτουργών μας, και κυρίως του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας, που κοκορεύεται σαν γύφτικο σκεπάρνι, κραδαίνοντας την υψηλού επιπέδου ύλη του Γυμνασίου και του Λυκείου, που γίνεται όλο και πιο υψηλού, δια της διολίσθησης της ύλης των πρώτων πανεπιστημιακών εξαμήνων προς τα κάτω, και δη όσων άπτονται των θετικών επιστημών.

4. Μήπως γνωρίζετε αν μετά το 1999 αυξήθηκαν ή μειώθηκαν συνολικά τα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα; Μήπως ξέρετε γιατί;

Πολύ θα ήθελα να μάθω.

5. Μήπως θα ήταν καλό να ξαναδείτε το λινκ που σας έδωσα από την Ελευθεροτυπία, διότι δεν είδα να το σημειώνει κανείς στα αρνητικά. Μήπως θεωρείται αυτό εξέλιξη στην Γ/θμια Εκπαίδευση; Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο ΙΕΚ έχει δηλώσει ότι οπωσδήποτε θα μεταλλαχθεί σε πανεπιστήμιο είτε αρέσει στο ελληνικό κράτος ή όχι.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί εκεί στις Βρυξέλλες δεν είναι τελικά τόσο άχρηστοι, και μπορούν να βοηθήσουν προς τον εξευρωπαϊσμό της χώρας που τους έδωσε τα φώτα, και κατήντησε μια χώρα δυσκινήτων, ανασφαλών, κακομαθημένων κοιλαράδων, τελούντων υπό συνθήκες ημιθεοκρατικού καθεστώτος, σχεδόν δύο αιώνες μετά την Επανάσταση.

Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε, εκτός ίσως από το γεγονός ότι εγώ δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιώ τον «επιλήψιμο» όρο «ιδιωτικά» πανεπιστήμια, εν αντιθέσει με τον διπλωματικό τοιούτο «μη κερδοσκοπικά».
 
Kυριε Βλασιδη, δεν ειπε κανεις πως τα μη κρατικα ΑΕΙ θα λυσουν απο μονα τους το προβλημα της παιδειας. Διαφωνείτε ομως πως ενα καλο ιδρυμα στη χωρα μας θα βοηθησει? Ειναι καλο ή κακο που υπαρχει το ALBA? Eπισης, καποιοι απο τους 600 Ελληνες καθηγητες της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης που διδασκουν στη Βρετανια, δε θα μπορουσαν να δουλευουν εδω? Θα ηταν καλο ή κακο αυτο?
 
Σε όσα ρωτάτε συμφωνώ απόλυτα.

Για τα άλλα όμως, για τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν απαντήσεις και βελτιώσεις από την ίδια την κοινωνία, εδώ και κάποια χρόνια, περιμένω τις τοποθετήσεις σας.