ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το παιδί, το αποπαίδι και η παραπαιδεία

Της ΠΕΠΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Ολα τα προλαβαίνω. Και το φροντιστήριο και την κατάληψη», δήλωνε προ ημερών, μιλώντας στην εφημερίδα, κάποιος μαθητής. «Το πρωί στο φροντιστήριο για να κάνω μάθημα και αμέσως τρέχω στο σχολείο για κατάληψη». Η περήφανη εξομολόγηση του μικρού μαθητή έχει το γούστο της, καθώς αναπαράγει σε σχολικό πλαίσιο την εικόνα του Θανάση Βέγγου που ανεβοκατεβαίνει τα πατώματα στη γνωστή ταινία κραυγάζοντας «πελάτες μου» και κραδαίνοντας τον δίσκο με τους καφέδες και τις πορτοκαλάδες, με τον οποίο βγάζει το ψωμί του.

Το μεροκάματο του μικρού μαθητή δεν είναι βέβαια τόσο εξαντλητικό, όπως του αγαπημένου μας Θανάση, αξίζει όμως να του δώσουμε μια σημασία πέρα από τη διάσταση της «πλάκας», που παρουσιάζει με μια πρώτη ματιά. Ανάμεσα στους δύο σταθμούς του (τρεις αν υπολογίσουμε και το σπίτι), στους οποίους κινείται με τόση σβελτάδα, υπάρχει ένας αφιερωμένος στην επιβίωση, ένας στη γνώση και ένας στη διασκέδαση. Ο πρώτος είναι το σπίτι. Ο δεύτερος το φροντιστήριο. Και ο τρίτος το σχολείο.

Ο πρώτος σταθμός, το σπίτι, παρέχει στον μαθητή μας τα αναγκαία σε είδος και χρήμα για την επιβίωση και την αυριανή του καταξίωση που θα φέρει, άμποτε, και την οικονομική του εξασφάλιση. Σε μια κοινωνία ωστόσο όπου οι νέοι άνεργοι γίνονται όλο και περισσότεροι και όπου οι μελλοντικοί εργαζόμενοι θα αλλάξουν τουλάχιστον δέκα κατά μέσον όρο διαφορετικά επαγγέλματα, η αναγκαστική στάθμευση στο σπίτι προβλέπεται μάλλον μακράς διαρκείας. Ο δεύτερος χώρος, το φροντιστήριο, μοιάζει η πιο σοβαρή περίπτωση. Είναι ο χώρος που αν δεν προσφέρει, παρά κατά τύχη, και γνώσεις, προσφέρει όμως κάτι που προφανώς κρίνεται πολύ σοβαρότερο. Εργαλεία, μια εργαλειακή δηλαδή τεχνογνωσία, που εγγυάται την είσοδο στον τρίτο χώρο: στην παιδική χαρά της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή στο αποπαίδι του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Η διαφορά συμπεριφοράς των νέων μας στους τρεις χώρους βοηθά πολύ στο να τους ιεραρχήσουμε και αξιολογικά. Στο μέσο ελληνικό σπίτι επικρατεί μια συμφωνία κυρίων -ή κυριών. Μια αυξανόμενη επιτρεπτικότητα επιτρέπει από την άλλη πλευρά στους γονείς να βλέπουν με συγκίνηση τους βλαστούς τους να επαναλαμβάνουν, σαν τα μήλα κάτω από τη μηλιά, τα κουσούρια τους. Αν το παιδί φορτώνει λίγο παραπάνω το λογαριασμό του κινητού και πιέζει για αυτοκίνητο, εν πάση περιπτώσει φυλάει την επιθετικότητά του για παραδίπλα. Οχι βέβαια για το καπιταλιστικό φροντιστήριο, που κανένα στοιχειωδώς υγιές ψυχικά Ελληνόπουλο δεν θα σκεφτόταν ποτέ να καταλάβει, αφού το φροντιστήριο είναι δουλειά, και ως γνωστόν -αφού business is business- με τη δουλειά παίζουν μόνον οι ηλίθιοι.

Ο χώρος λοιπόν που προσφέρεται για εκτόνωση δεν είναι άλλος από τη δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Εδώ -όπου εννοείται ότι διδάσκονται σε μεγάλο βαθμό και τα μη εργαλειακά, δηλαδή τα άχρηστα- μια κατηγορία νέων, η συμπαθέστερη, γυρεύει να νιώσει ότι υπάρχει, ενώ μια άλλη που δεν εκφράζει το σύνολο, αλλά δεν είναι και καθόλου αμελητέα αφού είναι ικανή να δίνει το κλίμα, μπορεί να χλευάσει, να τεμπελιάσει, να καταστρέψει, να ασκήσει τη βία της κατά των πάντων. Με λίγα λόγια, η πλανητική βία της πολεμόχαρης παγκοσμιοποίησης, η υλική και συμβολική βία του συστήματος, κάποτε ενισχυμένη από τη βία των πορνοκινητών και του Διαδικτύου -συνδυασμένη με την παραδοσιακή βία των τοπικών μας κοινωνιών- βρίσκουν συχνά το σχολείο (για το οποίο κάποτε λέγαμε πως όταν ανοίγει, κλείνει μια φυλακή) για να εκφραστούν με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια.

Χωρίς ψευδαισθήσεις θα αναγνωρίσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση -όχι μόνον ελληνική- που δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει, παρά με όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για τα σύνολα και για τα άτομα. Η αυταρχική και συντηρητική λύση είναι προφανής και φανερά είτε υπαινικτικά εξαγγελμένη με μια ουσιαστική ομοφωνία που υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια.

Μια παιδεία εργαλειακή και τεχνοκρατική στο περιεχόμενό της, βασισμένη όχι στη βαθύτερη συναίνεση αλλά στην επιτήρηση, της οποίας η αιχμή θα αποτελείται από ένα «μη κερδοσκοπικό» τμήμα, που θα ρέπει προς το απλώς ιδιωτικό. Κόμματα, κεφάλαιο, συνδικαλιστές και φοιτούντες σπρώχνουν σήμερα μέσα από την ίδια τους την αδιέξοδη αντιπαράθεση πλειοψηφικά προς μια τέτοια κατάσταση. Αντίπαλη προς την πρόταση αυτή είναι η πραγματικότητα μιας παιδείας ουσίας, όπου ο δάσκαλος, ο μαθητής και το μάθημα δεν αποτελούν προσχήματα. Οσο και αν η λέξη «ουσία» αφήνει αδιάφορους κρατούντες και αμφισβητούντες και προκαλεί γενικότερη αλλεργία στη μεταμοντέρνα εποχή μας, μια τέτοια παιδεία υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, αποτελώντας τη μόνη υπαρκτή αφετηρία εναλλακτικής πορείας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2006

H Kυρία Πέπη Ρηγοπούλου,είναι καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο.Κατά τήν γνώμη μου κάθε γραπτό της πρεσβεύει ήθος.Οπως και όλη της η ζωή άλλως τε.Σαν νεαρό κορίτσι ,ήταν κρεμασμένο στα κάγκελα τού Πολυτεχνείου,το 1973,και ήταν η κοπέλλα εκείνη πάνω απο τήν οποία σχεδόν πάτησε το τάνκ πού εισέβαλλε στον χώρο τότε.Η ίδια το πλήρωσε ακριβά αυτό αλλά δεν το εξαργύρωσε ποτέ.Το συγκεκριμένο κείμενο,πού δημοσιεύεται στήν σημερινή Έ´ ,αποτελεί κατά τήν γνώμη μου πραγματικό προοδευτικό λόγο πού ξεφεύγει απο τα στερεότυπα τών ´αντιμαχομένων´μερών.
 
Re: Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σπύρος Σούρλας said:
Φίλε send και όταν ήμουν εγώ 20άρης δηλαδή 26 χρόνια πρίν:grinning-smiley-043 αντίστοιχα κειμενα κυκλοφορούσαν πολλά.Αφόρητη κοινοτοπία,πού όμως ταιριάζει στό στύλ γραφής ενός 20άρη πού διαμαρτύρεται για τα κακώς κείμενα.Η ηλικία αυτή άλλως τε έχει να κάνει πολύ με τίς αρχικές απόπειρες αυτονόμησης ενός νέου απο τήν πατρική του οικογένεια ,οπότε η προσωπική αμφιθυμία και εύλογη ενδοψυχική σύγκρουση μετατρέπεται σε συνολική αντίθεση πρός την ενήλικη κοινωνία.
Και καλά οι μετέφηβοι ,οι εφημερίδες πού υιοθετούν μιά τέτοια γλώσσα ,όπου πάντα η προηγούμενη γενιά φταίει για όλα(λές και η Ιστορία είναι θέμα 20-30 ετών),δέν βαρέθηκαν να πουλάνε τέτοια βίπερ νόρα??


δεν αμφισβήτησα το ύφος γραφής του 20χρονου, αμφισβήτησα το ύφος γραφής του (υποτίθεται) 13 χρονου. Παρ' όλο που η ευτραφής και εμφανιστέα σε πρώτη ζήτηση συνάδελφός σας (δεν ξέρω πιο θα πειράξει περισσότερο, το "σας" ή το "συνάδελφος", οκ, "σου" και "ψυχολόγος" :flipout: ) δεν φάνηκε να έχει επιφυλάξεις, εγώ εξακολουθώ και διατηρώ τις δικές μου στο ακέραιο.
 
Ποιά είναι η ευτραφής 'Συνάδελφός μας´??:flipout: :flipout:
Το δυστύχημα είναι ότι ο ´προοδευτικός τύπος´νομίζει ότι δέν εχει περάσει ούτε μιά ημέρα απο την μεταπολίτευση και με τα ίδια ´ζαχαρωτά´προσπαθεί να συγκινήσει μετ´ευτελείας τό πόπολο.
Αλήθεια ο 13 χρονος πού ήδη βγήκε στα κανάλια,δέν χρήζει προστασίας απο την έκθεσή του σε τόσο μικρή ηλικία,στα media???Eγεννήθη λοιπόν παιδίον νέον πού για το ´καλό´εκτίθεται και θυσιάζεται.
Υ.Γ.
Η ´συνάδελφος´πώς καταλαβε ότι το γραπτό ανήκει σέ νέο 13 ετών???Yπάρχει κάποιο επιστημονικό back up εκθέσεων πολλών 13 ετών με το οποίο γίνεται σύγκρισις??:flipout: :flipout:
Υποκλίνομαι.Πάντα πίστευα ότι οι ψυχολόγοι εν Ελλάδι,πλήν τιμητικών εξαιρέσεων,σπουδάζουν και τήν μαντικήν μαζί με τήν ψυχολογία.:eek:
 
Δημήτριος Ντοκατζής said:
εμένα πάντως ο παππούς μου δεν μου διάβαζε το "ένα παιδί μετράει τα άστρα" . Καμμιά ιστοριούλα με τον Μπουχάριν μου έλεγε και μέχρι εκεί :grinning-smiley-043

Γι´αυτό γλύτωσες τίς επιστολές στίς εφημερίδες σε ηλικία 13 ετών.Ασε πού στα 13 σου κυκλοφορούσε μονον ο ´Ελέυθερος Κόσμος´και εκεί μόλις έλεγες Μπουχάριν αυτομάτως εμφανιζόταν η Ε.Σ.Α.:flipout: :flipout:
 
Μήπως όμως να μην πέσουμε και εμείς στην παγίδα του ποιος και γιατί έγραψε το κείμενο του 13χρονου και να συζητήσουμε επί του θέματος;
 
Αν το κειμενο αυτο δεν πλασαριζοταν ως εκθεση 13χρονου θα ηταν απλως ενα κειμενο με προβληματισμους και ευκολα προσπερασιμο
 
Lepton said:
Μήπως όμως να μην πέσουμε και εμείς στην παγίδα του ποιος και γιατί έγραψε το κείμενο του 13χρονου και να συζητήσουμε επί του θέματος;

σωστά Λευτέρη. η ουσία βρίσκεται στο κείμενο, κι όχι στο ποιος το έγραψε. με μεγάλη ευκολία προχωρούμε στην αμφισβήτηση - ή και στην απόρριψη - απέναντι σε οτιδήποτε διαφέρει από τα μέτρα μας. τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια, οι μαθητές μου ανήκουν στις δυο τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου, βρίσκονται λοιπόν στο προεφηβικό στάδιο. σας βεβαιώνω ότι αρκετοί απ'αυτούς είναι ικανοί να συντάξουν ανάλογο κείμενο, καθώς και ικανοί να μας εκπλήξουν με τις απορίες και τις απόψεις τους για τα κοινωνικά φαινόμενα (ρατσισμός, παιδική - εφηβική βία, ναρκωτικά, σεξ κ.ά.) συζητήστε μαζί τους για όποιο θέμα θέλετε. θα δείτε ότι έχουν στραμμένα αυτιά και μάτια σε ότι συμβαίνει γύρω τους, και το μόνο που χρειάζονται είναι μια ενθάρρυνση ώστε να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. συνηθέστερα δε, πιο εκφραστικοί είναι όσοι καταπιέζονται - ή αγνοούνται -από το οικογενειακό τους περιβάλλον. προσθέστε και την σχολική καταπίεση - άγχος βαθμοθηρίας και επίδοσης - καθώς και τα εξοντωτικά ωράρια για τις καθημερινές τους υποχρεώσεις και θα δείτε ότι δεν είναι τόσο "μικροί", όσο τους θεωρούμε (στο μυαλό).
 
Στήν πραγματικότητα το να σχολιάσω το κείμενο είναι σάν να πέφτω στην παγίδα τής´Ε´,τής οποίας αμφισβητώ πλήρως τα κίνητρα.Δεν μπορεί, μιά φυλλάδα πού περαν μερικών τιμητικών εξαιρέσεων,αμφισβητεί δήθεν τα κακώς κείμενα με κινήσεις εντυπωσιασμού,και προεκλογικά γίνεται πιό πράσινη και απο την παλιά αυριανή να λαμβάνεται σοβαρά υπ´όψιν σε τετοιες ´κινήσεις ´της.
Πάντως το παιδί λίγο-πολύ λέει αυτα πού έλεγαν κατ´αναλογίαν άλλα παιδιά ,άλλων εποχών.Η εκμετάλλευση τού γράμματος απο την εφημερίδα που υμνούσε τον Γιωργάκη Παπανδρέου,σαν Υπουργό Παιδείας ,που στήν πραγματικότητα ήταν απο τούς μεγαλύτερους καταστροφείς τής παιδείας,είναι γιά μένα καθαρά εμπορική κίνηση και εντελώς ανούσια.Ακόμα πιό ανούσια έως γελοία ήταν η κατάσταση την επόμενη μέρα όπου διάφοροι τραγουδιστές ,κοινωνιολογοι και ψυχολόγοι εδήλωναν ´συγκλονισμένοι´.
 
Στήν πραγματικότητα το να σχολιάσω το κείμενο είναι σάν να πέφτω στην παγίδα τής´Ε´,τής οποίας αμφισβητώ πλήρως τα κίνητρα.Δεν μπορεί, μιά φυλλάδα πού περαν μερικών τιμητικών εξαιρέσεων,αμφισβητεί δήθεν τα κακώς κείμενα με κινήσεις εντυπωσιασμού,και προεκλογικά γίνεται πιό πράσινη και απο την παλιά αυριανή να λαμβάνεται σοβαρά υπ´όψιν σε τετοιες ´κινήσεις ´της.
Πάντως το παιδί λίγο-πολύ λέει αυτα πού έλεγαν κατ´αναλογίαν άλλα παιδιά ,άλλων εποχών.Η εκμετάλλευση τού γράμματος απο την εφημερίδα που υμνούσε τον Γιωργάκη Παπανδρέου,σαν Υπουργό Παιδείας ,που στήν πραγματικότητα ήταν απο τούς μεγαλύτερους καταστροφείς τής παιδείας,είναι γιά μένα καθαρά εμπορική κίνηση και εντελώς ανούσια.Ακόμα πιό ανούσια έως γελοία ήταν η κατάσταση την επόμενη μέρα όπου διάφοροι τραγουδιστές ,κοινωνιολογοι και ψυχολόγοι εδήλωναν ´συγκλονισμένοι´.

Συμφωνω 100%. Για τον τυπο στη χωρα μας τα εχουμε ξαναπει. Οι διάφοροι τραγουδιστές ,κοινωνιολογοι και ψυχολόγοι που δήλωσαν "συγκλονισμένοι" ειναι για γελια. Οσο για το παιντι? Περασε απο το υπουργειο παιδειας με τρομερη επιτυχια...:flipout:
 
Βρε παιδια το κειμενο του 13 χρονου αναφερετε οτι διορθωθηκε συντακτικως και ορθογραφικως .....
γιατι τοση καχυποψια ;;;;;;

σιγουρα ενα 13χρονο δεν γραφει ετσι αλλα τετοιο καημο και παραπονο σιγουρα βγαζει ......
αν διορθωθει και λιγο ορθογραφικως συντακτικως αυτος ο καημος παραπονο βγαινει ποιημα .....








πως τα λεω παλι....................
 
Βρε παιδια το κειμενο του 13 χρονου αναφερετε οτι διορθωθηκε συντακτικως και ορθογραφικως .....
γιατι τοση καχυποψια ;;;;;;

σιγουρα ενα 13χρονο δεν γραφει ετσι αλλα τετοιο καημο και παραπονο σιγουρα βγαζει ......
αν διορθωθει και λιγο ορθογραφικως συντακτικως αυτος ο καημος παραπονο βγαινει ποιημα .....

πως τα λεω παλι....................

Επιστολή-κραυγή-κατηγορώ 35χρονου γονιού

Το πρόβλημα με την επιστολή, όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, δεν είναι το ύφος και το συντακτικό ή το λεξιλόγιο. Είναι πόσο πραγματικά όλα αυτά τα κλισέ, που ξαφνικά προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης σε μουσικούς και συγγραφείς, Λαζόπουλους [κάποιοι εξ αυτών οι μεγαλύτεροι εκφραστές κι εκπρόσωποι του κυκλώματος των μήντια (στρωμ)], έχουν κάτι να πουν και γιατί τα δημοσίευσε η "Ε".
Νομίζω ότι ο Σπύρος, ο Πέτρος, ο konnos, o send (και άλλοι ίσως αλλά βαριέμαι να ψάχνω σε όλο το τόπικ) τα έθεσαν σωστά και για την επιστολή και για την εφημερίδα (της οποίας είμαι αναγνώστης χάριν ολίγων συγκεκριμένων αρθρογράφων).
Και τελικά είναι τιμητής των πάντων ο Λαζόπουλος;!!!! Ο Λαζόπουλος ρε παιδιά; Ο άνθρωπος που παρέα με τα άλλα καλόπαιδα της σόουμπιζ (Ψινάκη, Ρουβά και λοιπούς) κάνανε κρουαζιέρες στα νησιά κάνοντας παρτούζες και σνιφάροντας κόκα;(Τα είπε αυτά η τηλεόραση που υπηρετεί ο -κατά τα άλλα επαναστάτης και αντικομφορμιστής- κος Λαζοπ.). Και επειδή συγκινήθηκαν ο Λαζόπουλος, ο Πλιάτσικας (έφυγε από τους Πυξ-Λαξ λέγοντας "φεύγω γιατί ζούμε στην εποχή του ατομικισμού και της εικονικής πραγματικότητας;;;;!!!!!) και ο Νιόνιος, χ...ηκε η φοράδα στ' αλώνι!
Συγχωρήστε το παραλήρημά μου αλλά βαρέθηκα να διαβάζω και να ακούω κολτουριάρηδες του κιλού να μιλάνε για ηθική κατάπτωση της νεολαίας, οικογένειες που δεν επικοινωνούν με τα παιδιά τους κλπ παπαριές!
Η γιαγιά μου (νησιώτισσα με τσεμπέρι, δεν ήξερε γράμματα) δεν μου διάβαζε βιβλία, μου λεγε συνέχεια τα ίδια δύο παλιά παραδοσιακά παραμύθια, ο πατέρας μου δούλευε το πρωί (ενίοτε νυχτερινός) στην αστυνομία και το απόγευμα κρυφά εργάτης σε κεραμεικό εργαστήρι, για να τα βγάλουμε πέρα και να πάμε εγώ κι η αδερφή μου φροντιστήριο (ναι και το '80 σε φροντιστήρια στηριζόταν η εκπαίδευση!!!!!) και τον έβλεπα 9.30 με 11.00 το βράδυ και την Κυριακή!!!!
Σήμερα κι εγώ με τη γυναίκα μου, και όλοι οι φίλοι μας δουλεύουμε ως το μεσημέρι ή το απόγευμα και όλη μας η έγνοια είναι μετά τη δουλειά να κάνουμε πράγματα με τα παιδιά μας και πώς να τα μεγαλώσουμε σωστά. Μάλλον, από αυτά που ακούω, είμαι τυχερός εγώ και όλοι οι φιλοι μου που μέσα στο γενικό χάος της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας είμαστε οι μόνοι σωστοί οικογενειάρχες!!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν ξέρω γιατί σήμερα τα πράγματα είναι τόσο δραματικά κι όλα ρέπουν προς το χάος, αλλά άμα δε δείτε ειδήσεις των οκτώ και "αποδείξεις", μου φαίνεται ότι τα πράγματα πάνω κάτω ίδια λειτουργούσαν πάντα.

Όσον αφορά στην επιστολή του μικρού Αλέξανδρου, θα 'πρεπε οι γονείς του αντί να τη δημοσιεύσουν, να τη μελετήσουν καλά, να δουλεύουν λιγότερο και να σκύψουν πάνω στα άπειρα προβλήματα που τους λέει το παιδί τους ότι έχει. Τους προτείνω δε ακόμα να το βάλουν να γράψει και μια έκθεση για την αποταμίευση, τη φτώχεια, τα εορτοδάνεια και την οικονομία μπας και συγκινηθούν ο Γκαργκάνας, ο Κυριακόπουλος και ο Αλογοσκούφης...

Παρακαλώ η επιστολή μου να δημοσιευθεί στην Εσπρέσσο, την Εστία, τον Ελεύθερο και την Αυριανή.
 
Aπο το contra.gr

Το θολό τοπίο της νέας γενιάς

Νέα γενιά χωρίς σαφή προσανατολισμό, μαθητές που φλερτάρουν με την ξενοφοβία- προφανώς ως βίωμα της καθημερινότητας τους-, νέοι τρομαγμένοι και αρκετά αμήχανοι απέναντι στα προβλήματα της εποχής.

Λίγο πολύ το παραπάνω συμπυκνώνει το αποτέλεσμα- συμπέρασμα της έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία διεξήχθη εντός του 2006 σε 2.200 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, σε δείγμα 2.218 μαθητών των τριών τάξεων του λυκείου, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε πρωτεύουσες νομών, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Οι έλληνες μαθητές σχοινοβατούν ανάμεσα σε έννοιες και στα άκρα. Σε μια εποχή που όλα τα δεδομένα αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και η προηγούμενη γενιά απέχει παρασάγγας από την επόμενη, οι σημερινοί νέοι βρίσκονται στη δίνη των εξελίξεων, τις οποίες παρακολουθούν ενεοί και από κάποια απόσταση.

Όταν δε γίνονται οι ίδιοι πρωταγωνιστές (όπως στην περίπτωση της Αμαρύνθου και των καταλήψεων) τότε τα αποτελέσματα σοκάρουν, ξεγυμνώνεται το γεγονός ότι η νέα γενιά έχει μεγαλώσει με τελείως διαφορετικές προσλαμβάνουσες και κομίζει με τη στάση της ένα νέο εν μέρει μοντέλο συμπεριφοράς.

Στα της έρευνας τώρα. Το πλέον ανησυχητικό από τα αποτελέσματα είναι το ότι επτά στους δέκα μαθητές είναι ξενόφοβοι. Ένα αποτέλεσμα που στην πρώτη του ανάγνωση ενδεχομένως σοκάρει, ωστόσο αν το καλοσκεφτείς μάλλον είναι απολύτως λογικό, έχοντας ως δεδομένο τα σχεδόν καθολικά στερεότυπα που παράγονται και αναπαράγονται ανά την επικράτεια (φερ’ ειπείν όλοι οι Αλβανοί είναι κλέφτες για να μην πούμε μιάσματα, όλες -μα όλες…- οι γυναίκες από το πάλαι ποτέ ανατολικό μπλοκ είναι ιερόδουλες ψυχή τε και σώματι και πάει λέγοντας).

Οι μαθητές επίσης απορρίπτουν τα κόμματα και το συνδικαλισμό, ζητούν περισσότερη αστυνόμευση, θέλουν όρια, αλλά ζητούν φιλελεύθερη οικογένεια και παιδεία.

Δηλαδή ένα θολό τοπίο που αποστρέφεται μετά βδελυγμίας την πολιτική στο σύνολο της, που δεν εμπιστεύεται τίποτα, μα τρέφεται πνευματικά από την τηλεόραση, συνεπώς της δημιουργείται ένα διάχυτο συναίσθημα φόβου (εν γένει) και επ’ αυτού επιθυμούν έναν κόσμο με περισσότερους ένστολους.

Επίσης μια γενιά που έχει μεγαλώσει αγκαλιά με την πληροφορία που μεταδίδεται πανταχόθεν σαφώς και επιθυμεί πιο φιλελεύθερη παιδεία και οικογένεια. Το πρόβλημα είναι το πώς συνδυάζεται η έντονη ξενοφοβία και η γενικότερη φοβικότητα με την έννοια του φιλελευθερισμού;

Αναφορικά με την ελληνική εκπαίδευση και ιδιαιτέρως τα ιδιωτικά ΑΕΙ, οι μαθητές θεωρούν (66,5%) πρωταρχικό καθήκον της ελληνικής Πολιτείας «την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και τη θωράκισή της απέναντι σε οποιαδήποτε ιδιωτικά συμφέροντα».

Την ίδια στιγμή, η βάση του «10» διχάζει τους ερωτηθέντες, καθώς το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%, ενώ το «ναι» ποσοστό 42,5%.

Ο σοφός λαός λέει ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Όταν κλήθηκαν οι μαθητές να «βαθμολογήσουν» τους καθηγητές τους, το αποτέλεσμα μάλλον ως αποκαρδιωτικό μπορεί να λογιστεί για το διδακτικό προσωπικό. Οι μαθητές τους βαθμολογούν με 8,5 όσον αφορά στο ενδιαφέρον για τα προσωπικά τους προβλήματα, 10,2 όσον αφορά στη συνεργασία τους με τους γονείς για το καλό των παιδιών, 10,4 στο ενδιαφέρον τους για τους πιο αδύναμους μαθητές, 10,9 στο κατά πόσον γνωρίζουν να τους κάνουν να δουλεύουν και 11,2 όσον αφορά στην ικανότητά τους να κάνουν ευχάριστο το μάθημα. Με άλλα λόγια οι μαθητές βαθμολογούν οριακά πάνω από τη βάση τους διδάσκοντες τους.

Η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα και εξάγει ένα κάρο συμπεράσματα. Και ο τίτλος; «Το θολό τοπίο της νέας γενιάς».
 
Έχουμε πρόσβαση στα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας; Η τελευταία παράγραφος του Πέτρου είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά θα την εκτιμήσω διαφορετικά αν οι μαθητές ρωτήθηκαν για τον κάθε καθηγητή τους ξεχωριστά ή αν έδωσαν μία απάντηση με βάση τη γενικότερη εντύπωσή τους.
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2006

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Καλός μετά τη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος δήλωσε:
«Το Υπουργείο Παιδείας σε διάλογο με την ΔΟΕ εκτίμησε τις ημέρες αυτές την κατάσταση που διαμορφώθηκε στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας εξ αιτίας της πολυήμερης απεργίας των εκπαιδευτικών.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες που δημιουργήθηκαν σε κάθε σχολική μονάδα αλλά και εκείνες μεταξύ τάξεων και τμημάτων στο ίδιο σχολείο, προτείνουμε σήμερα την βέλτιστη διαδικασία ουσιαστικής αναπλήρωσης με αξιοποίηση ημερών οι οποίες δεν ήσαν ενταγμένες στην διδακτική διαδικασία.
Πιστεύουμε, ότι με την αναπλήρωση των κενών σε συνεργασία με όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα καλυφθεί το μορφωτικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε.»
Η διαδικασία στην οποία κατέληξε το Υπουργείο Παιδείας για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ημερών, είναι η εξής:
- για κάθε δάσκαλο που απήργησε μέχρι και 10 ημέρες η αναπλήρωση θα γίνει με περιορισμό του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού εκδρομών – επισκέψεων από 9 σε 4 και τη διάθεση των 2 ημερών των επιμορφωτικών συναντήσεων σχολικών συμβούλων – διδασκόντων σε διδασκαλία μαθημάτων (σύνολο 7 ημέρες αναπλήρωσης).
- για κάθε δάσκαλο που απήργησε από 11 μέχρι και 17 ημέρες θα διατεθούν επιπλέον των ανωτέρω ημερών μέχρι και 4 ημέρες στο διάστημα 15–20 Ιουνίου με παράταση της διδασκαλίας μαθημάτων (τα μαθήματα λήγουν κανονικά την 15η Ιουνίου).
- τέλος, για όσους δασκάλους απήργησαν από 18 μέχρι και 27 ημέρες θα διατεθούν επιπλέον όλων των ανωτέρω και οι ημέρες των διακοπών των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, στις περιόδους (3-4/1/07) και (2–4/4/07 και 11–13/4/07), δηλαδή μέχρι 2 και 6 αντίστοιχα ημέρες αναπλήρωσης.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω ο Διευθυντής κάθε σχολείου θα συντάξει μετά από σχετική εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπλήρωσης (λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη γνώμη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων), το οποίο θα υποβάλλει στον Προϊστάμενο Εκπαίδευσης προς έγκριση.
Σε περίπτωση που δεν διατυπωθούν οι ανωτέρω εισηγήσεις, ο Διευθυντής συντάσσει μόνος του το πρόγραμμα αναπλήρωσης.


από www.ypepth.gr

μπορεί να αφορά την απεργία, αλλά το ποστάρω εδώ, καθώς δείχνει την - as usual - τσάτρα πάτρα αντιμετώπιση του υπουργείου σ'ένα θέμα που κατ'ουσίαν ΔΕΝ υφίσταται (με την ίδια λογική, οι μαθητές οι οποίοι - με ευθύνη του υπουργείου, λόγω μη διορισμού εκπαιδευτικών - δεν έχουν δει ακόμη δάσκαλο -ή κάποια ειδικότητα που λείπει- στο τμήμα τους, θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα όλο το καλοκαίρι, χωρίς διακοπή, καθώς σ'ένα μήνα συμπληρώνεται το πρώτο τρίμηνο). επίσης, τιμωρούνται - κατ'ουσίαν - οι μαθητές των οποίων οι δάσκαλοι απήργησαν, κι όχι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί (οι οποίοι, όσοι τουλάχιστον εξάντλησαν και τις 6 απεργιακές εβδομάδες, έχουν ήδη υποστεί τη δικαιολογημένη "τιμωρία" τους, με την οικονομική απώλεια για τον καθένα να φτάνει τα 2000 ευρώ. όπως δηλαδή ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που απεργούν). σε αγαστή σύμπνοια λοιπόν, η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών με το υπουργείο παιδείας, παραδίδουν μαθήματα - υποκριτικά - "αίσθησης ευθύνης" απέναντι στην κοινωνία, οι μεν πρώτοι προετοιμάζοντας το βουλευτιλίκι τους, οι δε δεύτεροι ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των γονιών με το "ενδιαφέρον" τους.

κύριοι - μεν και δεν, ένθεν κακείθεν - είστε αξιολύπητοι ...:slapface:
 
ενω Βαγγελη κατα την γνωμη σου ποιος θα πρεπε να ηταν ο τροπος αναπληρωσεως χαμενων διδακτικων ωρων ειτε απο απεργια ειτε απο μη διορισμο δασκαλου σε καποια σχολεια?
 
Eάν Larry μου το πρόβλημα τής παιδείας ήταν ποσοτικό ας γινόταν μάθημα διαρκώς.Αλλά δέν είναι.Πάντως η αναπλήρωση ´χαμένων ωρών´μέσα στις γιορτές τών Χριστουγέννων και τού Πάσχα μού φαίνεται εντελώς αστεία.Μάθημα σίγουρα δεν θά γίνει γιατί κανείς δεν θά ενδιαφέρεται και δικαίως.Να πάνε τώρα ορισμένα παιδάκια να κάνουν 3-4/1/07 μάθημα.Μετά απο το διήμερο αυτό θάναι έτοιμα για το Πανεπιστήμιο.:flipout:
Υ.Γ
Οταν ο πρόεδρος τής Δ.Ο.Ε.χρησιμοποιεί κατά κόρον τήν έκφραση ´Πάρθηκε η παρακάτω απόφαση´,και μόνον γι´αυτό θά πρέπει να αντικατασταθεί.
Υ.Γ2
Ειναι εντελώς αστεία η ´ποσόστωση´τών χαμένων ωρών ,αναλόγως με τις ώρες απεργίας.
 
Σημερα τα σχολεια ηταν κλειστα γιατι οι δασκαλοι ειχαν εκλογες οι οποιες προφανως δεν μπορουσαν να διεξαχθουν καποιο Σαββατο ή την ερχομενη Παρασκευη που τα σχολεια θα ειναι παλι κλειστα. Τοσο πολυ τους νοιαζει που χαθηκαν ωρες μαθηματων ολες αυτες τις εβδομαδες...

Υ.Γ. Ρωτηστε τους "ιδιαιτεραδες" τι ωρα ξεκινησαν σημερα τα μαθηματα τους.
 
Μόλις υπάρξει επιτροπή μαθητών πού θα πεί ότι καταλαμβάνει τα φροντιστήρια,γιατί εκεί γίνονται ´σοφοί ηλίθιοι´προγραμματισμένοι για τίς εισαγωγικές θά πάρω το αντίσκηνό μου και θά πάω μαζί τους.
Αλλά μετά να γυρίσουν στα σχολειά τους και να τα θεωρούν ιδρύματα Πολιτισμού και Πνευματος.Και το ίδιο να κάνουν και οι πραγματικοί Δάσκαλοι πού σαφώς υπάρχουν αλλά θάβονται μέσα στήν αφασία,που επικρατεί.