Re: Απάντηση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:
Τίποτα ο ειδικό Κε Αντωνόγλου!
Έχει πληθυσμό λίγο κάτω απο 300.000 κατοίκου, δλδ η μισή Κρήτη αλλά σε 13πλάσια έκταση. Δενπήρε μέρος σε κανένα πόλεμο, δεν έχει στρατό (προστατεύεται απο τις ΗΠΑ), έχει ανεπτυγμένη αλιεία, βιοτεχνολογία, πληροφορική, τουρισμό.
Είναι μια απο τις πλoυσιότερες χώρες του κόσμου, είναι 7η χώρα στον κόσμο στο κατά κεφαλήν είσόδημα. Ανεργία 2,5%. Θέλετε και άλλα.............
Προς θεού όμως όλα τα σχολεία της Τουρκίας, Ρουμανίας και της Πολωνίας είναι πιό ανεπυγμένα απο την Ελλάδα; ή σαν αυτά που είδατε ή μήπως είναι σχολεία πιλότοι;
Εαν δεν εξετάσετε πάντως πρώτα εσάς τους ίδιους και τις δυνατότητές σας σαν κλάδος προκοπή γιόκ;
Δηλαδή Βαγγέλη λές ότι οι δάσκαλοι όλοι ενσυνείδητα μπήκαν στις παιδαγωγικές ακαδημίες, έχουν περάσει απο εξετάσεις είναι όλοι άριστοι για την εκπαίδευση, έχουν όλοι άριστες επιδόσεις αλλά η έλλειψη υποδομών και μέσων τους κάνει τεμπέληδες και μη αποδοτικούς (αυτούς που κάνει). Και φυσικά στο χάλι της παιδείας οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμμία ευθύνη. Και ποιός άσχετος θα διανοηθεί να τους αξιολογήσει!. Βαγγέλη κατι δεν πάει καλά στην χώρα της Δανιμαρκίας. για δείτε λίγο και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των συναδέλφων σας.
Εχεις δει συναδέλφισσες σου να κεντάνε στο μάθημα; συναδέλφους σου να αφήνουν την τάξη στον διπλανό συνάδελφο για να πεταχτούν σε μία δουλειά; μην αρχίσω και τα βαρύτερα.
Το πρόβλημα σε ένα επαγγελματικό κλάδο δεν είναι οι άξιοι και ικανοί αλλά οι ανάξιοι και οι ανίκανοι. Αυτό πρέπει να αξιολογήσετε αν θέλετε να σας πάρει στα σοβαρά ο κόσμος.
Τα σχολεία δεν ήταν πρότυπα και ήταν όλα κρατικά εκτός από το Τούρκικο που το έγραψα παραπάνω. Μια διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουν χτιστεί όλα τα σχολεία από την αρχή για αυτή τη χρήση. Κάποια κτίρια εξυπηρετούσαν άλλες ανάγκες πριν γίνουν εξ ανάγκης διδακτήρια για να μην αναγκαστεί η πολιτεία να ξοδέψει.
Επίσης στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη ότι η βιβλιοθήκη δεν είναι απαραίτητη στα σχολεία και έτσι τα περισσότερα δεν έχουν. Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν σχολεία χωρίς βιβλιοθήκες, χώρους για άθληση, αίθουσες καλλιτεχνικών και εργαστήρια για τα μαθήματα. Χωρίς βρύση με πόσιμο νερό, με "τούρκικες" τουαλέτες, χωρίς εσωτερικούς χώρους διαλείματος.
Με 1 καθαρίστρια μερικής απασχόλησης.
Επίσης επικρατεί η (λανθασμένη κατά την γνώμη μου) άποψη ότι ποιοτική εκπαίδευση σημαίνει πολλές ώρες διδασκαλίας, πρόγραμμα χωρίς κενές ώρες και έξτρα θρησκευτικά, αρχαία ελληνικά και ιστορία εις βάρος μαθημάτων όπως η βιολογία, η γεωγραφία, οι τέχνες και οι κοινωνικές επιστήμες. Προσέγγιση καθαρά εθνοκεντρική και ξεπερασμένη.
Τα μαθήματα επιλογής είναι πολύ λιγα σε σχέση με τα υποχρεωτικά.
Για την παπαγαλία φταίνε και οι καθηγητές και οι μαθητές και το υπουργείο.
Οι πρώτοι γιατί βαριούνται να διαβάσουν παραπάνω και γιατί έτσι αξιολογούν τους μαθητές ευκολότερα. Οι δεύτεροι γιατί δεν τους αρέσει να σκέφτονται και να κουράζουν το μυαλό τους αλλά θέλουν μασημένη τροφή και σιγουριά για τον τρόπο που θα αξιολογηθούν. Το εκάστοτε υπουργείο γιατί αρέσκεται στον συντηρητισμό και της επουσιώδεις μεταρρυθμίσεις. Και γιατί τα εποπτικά μέσα κοστίζουν.
Τα αναλυτικά προγράμματα, δηλαδή οι οδηγίες για το τι θα διδαχθεί στο μάθημα, πόσες ώρες και πως είναι επίσης απαρχαιωμένα και χωρίς δυνατότητα στον καθηγητή να αυτενεργήσει. Το βιβλίο πάντα είναι 1 και δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε πολλαπλά για να μη μπερδεύουμε τους μαθητές. Όποιος παρεκκλίνει από τα παραπάνω παρανομεί, και να είστε σίγουροι πως πολλοί απο εμάς παρανομούμε για το καλό των μαθητών μας.
Το υπουργείο δε δίνει λεφτά για επιμόρφωση. Εκτός από την παρωδία επιμορφωσης στην Πληροφορική που και αυτή έγινε με λευτά της ΕΕ.
Οι γονείς επίσης έχουν ευθύνη για τα παιδιά τους γιατί έχουν εναποθέσει τη διαπαιδαγώγηση τους στην τηλεόραση και δεν ενδιαφέρονται ούτε για καλύτερα σχολεία ούτε για τις γνώσεις που αποκτούν οι μαθητές τους. Τους νοιάζει μόνο πως θα μπουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο και πως θα βγουν απο εκει με ένα χαρτί που ας μην ανταποκρίνεται σε γνώσεις.
Το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ευνοεί την παραπαιδεία. Τα φροντιστήρια δεν δίνουν ουσιαστική γνώση στους μαθητές αλλά δεξιότητες για την επιτυχία στις εξετάσεις. Οι μαθητές σνομπάρουν την ενισχυτική διδασκαλία που γίνεται στα σχολεία από τα ίδια άτομα που διδάσκουν στα φροντιστήρια μόνο και μόνο επειδή είναι δωρεάν.
Υπάρχουν ακατάλληλοι συνάδελφοι στα σχολεία, δεν το αρνούμε. Ας φροντίσει το υπουργείο να σχεδιάσει σωστές διαδικασίες για την επιλογή των εκπαιδευτικών.
Και πολλά άλλα προβλήματα υπάρχουν. Πολλά μπορούν να αλλάξουν αλλά πρέπει να το θέλουν όλοι. Υπουργείο,καθηγητές μαθητές, γονείς. Αν κοιτάει ο καθένας πως θα γλυτώσει από κόπο και λευτά τίποτα δε θα γίνει