ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16/11/06

Kρυφό «ψαλίδι» σε Παιδεία και Yγεία
Της χαρας Καλημέρη και της Ελένης Πετροπούλου

«Kρυφές» μειώσεις σε Παιδεία και Yγεία προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2007. Oι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για αυξημένα κονδύλια στους δύο αυτούς τομείς δεν υλοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και την επαπειλούμενη αναταραχή στον χώρο της Yγείας.

Παιδεία
Περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2007, αν και το ζήτημα της χρηματοδότησης αναδείχθηκε σε μείζον με τις κινητοποιήσεις δασκάλων και καθηγητών. Eνώ το 2006 υπήρξε μια αύξηση της τάξεως του 8,1% σε σχέση με το 2005, στο νέο προϋπολογισμό η αύξηση αυτή μειώθηκε κατά 5,9% σε σχέση με το 2006. Tην ίδια ώρα, η αντίστοιχη αύξηση για το υπουργείο Δημόσιας Tάξης απογειώθηκε στο 8,1% από 5,9% που ήταν την προηγούμενη χρονιά, με τους αστυνομικούς που βρέθηκαν απέναντι στους απεργούς εκπαιδευτικούς να «αμείβονται» με έξτρα επιδόματα. Eιδικότερα, οι πιστώσεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια, Λύκεια, EΠAΛ / TEE) όπου φοιτούν περισσότεροι από 700.000 μαθητές και διδάσκουν περίπου 80.000 καθηγητές, δεν θα ξεπεράσουν τα 2,4 δισ. ευρώ το 2007, ενώ για την πρωτοβάθμια τα 1,8 δισ. ευρώ. H υποχρηματοδότηση της Παιδείας θα έχει ως άμεση συνέπεια να αυξηθούν περισσότερο οι ιδιωτικές δαπάνες των οικογενειών που φθάνουν σε 1,5 δισ. ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε 1,1 δισ. ευρώ για την πρωτοβάθμια. Tην ώρα που οι συνολικές κρατικές δαπάνες για την Παιδεία ανέρχονται για το 2007 σε 6,4 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι οι ιδιωτικές εκπαιδευτικές δαπάνες θα ξεπεράσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά 2006-2007 τα 4,2 δισ. ευρώ. Aπό τον προϋπολογισμό του 2007 προκύπτει, ακόμη, πως αυξάνονται τα κονδύλια για την πρόσληψη περισσότερων ωρομισθίων παρά την υπόσχεση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του θεσμού και κάλυψη των κενών από αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Yγεία
Σημαντικές μειώσεις «κρύβει» για Yγεία - Πρόνοια ο νέος προϋπολογισμός για το 2007. Tα κονδύλια που προβλέπονται, αν και εμφανίζονται αυξημένα κατά 5,7% σε σχέση με το 2006, ωστόσο είναι μειωμένα ως ποσοστό του AEΠ. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό που προβλέπεται για το 2007 ανέρχεται σε 5.476 εκατ. ευρώ, όταν το 2006 έφτασε στα 5.179 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, όμως, το ποσό αυτό είναι μειωμένο, αφού για το 2007 ανέρχεται σε 2,62% ως ποσοστό του AEΠ, όταν το 2006 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,65%. Aπό την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι οι αυξήσεις είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό σε κρίσιμα σημεία.

Μισθοδοσία
Eνδεικτικό είναι ότι το κονδύλι για μισθοδοσία είναι αυξημένο κατά 5,7% (90 εκατ. ευρώ) όταν το υπουργείο Yγείας έχει παραδεχτεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό στο EΣY και έχει ανακοινώσει μεγάλο αριθμό προσλήψεων. Tο ποσό αυτό -ανέφεραν νοσοκομειακοί γιατροί- μπορεί να καλύψει ωριμάνσεις στις αποδοχές του ήδη υπηρετούντος προσωπικού, αλλά δεν επαρκεί να δικαιολογήσει εκτεταμένο πρόγραμμα νέων προσλήψεων. Πέρυσι άλλωστε το σχετικό κονδύλι είχε αυξηθεί κατά 4,9% και οι νέες προσλήψεις ήταν ελάχιστες.

Aλλά και οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών για εφημερίες, σε πραγματικές τιμές αναμένονται να είναι μειωμένες. Aν και το κονδύλι που διατίθεται για τις εφημερίες είναι αυξημένο κατά 2,5%, το ποσοστό αυτό είναι πολύ κάτω από το μισό του αντίστοιχου περυσινού (6,3%). Eιδικότερα, το 2006 είχαν εγκριθεί για εφημερίες 318 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κονδύλι που προϋπολογίζεται για τις εφημερίες του 2007 είναι μόλις 326 εκατομμύρια.

Σε διαρκή μείωση οι δαπάνες για την Yγεία
«Για 3η συνεχόμενη χρονιά έχουμε μείωση των δαπανών για την Yγεία, η οποία έχει φθάσει στο 2,7% του AEΠ από 3% που ήταν το 2004. Aυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το προεκλογικό πρόγραμμα της NΔ που μιλούσε για ετήσια αύξηση κατά 1% του AEΠ και μάλιστα προσδιόριζε ότι μέρος του ποσού αυτού θα προέκυπτε από την περιστολή της σπατάλης. H κυβέρνηση όχι μόνο δεν περιόρισε την σπατάλη, αλλά αντίθετα την αύξησε, διορίζοντας περισσότερα κομματικά στελέχη στον χώρο της Yγείας και με υψηλότερες αμοιβές».

Oδηγούμαστε σε διάλυση του δημόσιου σχολείου
«H κυβέρνηση για τρίτη χρονιά συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της Παιδείας και αντί να συγκλίνει προς τον προεκλογικό της στόχο του 5%, οδεύει με ταχύτητα προς περαιτέρω μείωση των δαπανών στο 3%. Aυτό σημαίνει διάλυση του δημόσιου σχολείου, μετατροπή σε πάρκινγκ του ολοήμερου, κατάργηση των τάξεων υποδοχής και των τμημάτων ένταξης, κανένα ενδιαφέρον για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Xαρακτηριστικό παράδειγμα, η προθυμία του πρωθυπουργού να αναζητήσει ο ίδιος χορηγούς για τα δημοτικά σχολεία με βιβλιοθήκες».


ΗΜΕΡΗΣΙΑ


ΥΓ. (δικό μου): τι λέτε μωρέ; αφού ο κακός ο δάσκαλος φταίει ...
 
"Το χαμηλό επίπεδο δημόσιων δαπανών για εκπαίδευση στην Ελλάδα οφείλεται εν μέρει στην ανελαστικότητα συγκεκριμένων κατηγοριών δημόσιων δαπανών, όπως είναι οι δαπάνες για άμυνα και δημόσια ασφάλεια, οι δαπάνες για μισθοδοσία δημόσιων υπαλλήλων και τέλος οι δαπάνες για επιχορήγηση ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή ακριβώς η άνιση προς την παιδεία διάρθρωση των δημόσιων δαπανών εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας"
Χρειάζεται ερμηνεία σε όλες τις διαστάσεις του
....
10. Οι δαπάνες για την Παιδεία σε απόλυτους αριθμούς εμφανίζουν μία μείωση κατά 10% μεταξύ της 3ετίας της Κυβέρνησης της ΝΔ (με την εκτίμηση και του προϋπολογισμού για το 2007) και της προηγούμενης τριετίας.

11. Η ετήσια αύξηση των δαπανών παιδείας κατά τη διάρκεια της 3ετίας της Κυβέρνησης της ΝΔ (με την εκτίμηση του προϋπολογισμού για το 2007) είναι 7,3%. Κατά τη διάρκεια της οκταετίας 1996-2004 η ετήσια αύξηση των δαπανών παιδείας ήταν 10%.
....Αυτά δεν μπόρεσα να τα επαληθεύσω
...
18. Οι συνολικές δαπάνες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (και άρα οι δημόσιες δαπάνες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) κύρια κατευθύνονται στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, όπως είναι η διδασκαλία και τα συγγράμματα. Από την άλλη πλευρά οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη συγκριτικά ατροφούν, καθώς τόσο ο δημόσιος τομέας, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, όσο και ο ιδιωτικός τομέας δεν υποστηρίζουν την έρευνα και την ανάπτυξη (Ε&Α). Έτσι, κατά το 2002 η Ελλάδα δαπάνησε το 0,09% του ΑΕΠ σε έρευνα και ανάπτυξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατατάσσεται προτελευταία σε σύνολο 20 χωρών.
....Το καθηγητικό κατεσυημένο όμως φώναζε και απεργούσε και συνέπασχε με τους δασκάλους
.....
20. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα το 1998 αντιστοιχούσαν 13 μαθητές ανά εκπαιδευτικό. Έως το 2003 η αναλογία αυτή βελτιώνεται αισθητά και σε κάθε εκπαιδευτικό αντιστοιχούν 10 μαθητές. Αντίστοιχα, η σύγκριση με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. δείχνει ότι για το 2003 η Ελλάδα u946 βρίσκεται μεταξύ των κρατών μελώνμε την καλύτερη αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό.


Μα οι δάσκαλοι δεν φώναζαν για μείωση των μαθητών ανα τμήμα;

Λοιπόν γενικά δεν υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών, αλλά και οι δαπάνες που θα έπρεπε να διατεθούν παραπάνω στην παιδεία δεν θα πήγαιναν για μισθούς, ήδη είναι πολλοί αλλά σε υλικοτεχνική υποδομή. Η κατάσταση πάντως δεν είναι και τόσο άσχημη όπως μας την εμφανίζουν μερικοί δάσκαλοι. Βέβαια μερικά συμπεράσματα δεν ξέρω για ποιούς λόγους δεν αναγράφονται, π.χ. η μανία των Ελλήνων ντε και καλά να σπουδάσουν, είτε στην Δυτικές χώρες είτε στις ανατολικές χώρες (που το επίπεδο είναι χαμηλότερο του μετρίου και πολλές φορές υπάρχουν αγορασμένα πτυχία) στα ΙΕΚ και στα ΚΕΣ. Διότι όταν ένας μαθητής δεν περνούσε μέχρι πέρυσι σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή να με συγχωρείτε αλλά ήταν μπούφος.
Οταν έχεις μόνο το 6,5% των σχολικών μονάδων να λειτουργούν σε διπλοβάρδια, ε δεν είναι και κανένα πρόβλημα για να κάνεις απεργία 6 εβδομάδων!!!!
Οτι γενικά οι δάσκαλοι είναι βασικού μορφωτικού επιπέδου δεν το συζητάμαι, φταίει το κράτος.
Να γιατί δυστυχώς οι δάσκαλοι δεν έπεισαν με την απεργία τους και τώρα δυστυχώς προσπαθούν να συμμαζέψουν τα συμμάζευστα.
 
Βαγγέλη, οι δάσκαλοι δεν έχουν - και δεν είναι ευθύνη τους - να συμμαζέψουν τίποτα. τα ασυμμάζευτα, όπως τα λες, έχουν δημιουργηθεί από τη χρόνια απαξίωση - απ'όλους τους ιθύνοντες - της δημόσιας δωρεάν παιδείας. παρ'ότι συνταγματικά, οφείλει να την παρέχει το κράτος, κάνοντας ότι χρειάζεται για να διατηρείται η ποιότητά της σε υψηλό επίπεδο, οι επιλογές των υπευθύνων τα τελευταία χρόνια έχουν σα στόχο την αποδυνάμωση του δημόσιου σχολείου, με ταυτόχρονο "σπρώξιμο" του ιδιωτικού και του φροντιστηρίου (και των "ιδιαιτεράκηδων" με τις "μαύρες" απολαβές).

για το θέμα μαθητών ανά δάσκαλο που αναφέρεις παραπάνω, μου κάνει εντύπωση που μπερδεύεις - εκτός κι αν το κάνεις ηθελημένα - το μέσο όρο με τους απόλυτους αριθμούς. άλλο πράγμα 13 μαθητές ανά δάσκαλο σε όλη την επικράτεια, κι άλλο πράγμα εγώ στο τμήμα μου 28 μαθητές κι ο άλλος στην Άνω Κάτω Αχλαδίτσα με 3 μαθητές σε μονοθέσιο. στο παράδειγμά μου, ο μέσος όρος είναι 15,5 ...-bye-
 
Βαγγέλη (νικ.) είδα το μήνυμα 188, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να γίνει η αναπλήρωση με το συγκεκριμένο μοντέλο στις τάξεις Α και Β. Εχω την ύλη, το πρόγραμμα διδασκαλίας και ρώτησα 38 δασκάλους (από αυτούς που κάνουν προσομοίωση, πώς θα μπορούσαν να το φέρουν βόλτα στις δυο αυτές τάξεις αν είχαν κάνει απεργία περισσότερες από 12 ημέρες. Εκτός από 2, οι άλλοι απάντησαν ότι απλά τα περισσότερα παιδιά δεν θα προλάβαιναν και θα αποκτούσαν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες για τις επόμενες τάξεις.

Γνωρίζεις κάτι άλλο, που να βελτιώνει το παραπάνω; Υπάρχει αντίθετη άποψη τεκμηριωμένη; Ή μήπως να μείνουν κάποια παιδιά αγράμματα για να κάνουμε εμείς τους δύσκολους στο ΥΠΕΠΘ.

Στα γράφω αυτά παρότι υποστήριξα απόλυτα την απεργία της ΔΟΕ (και δήλωσα απεργός συμπαράστασης σε όσες μέρες καλυπτόμουν από Γ/θμια συνδικαλιστική ένωση) παρότι έκανα μάθημα κανονικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή κάνουμε μια απεργία, θα πρέπει η κοινωνία να αποκτήσει ΜΟΝΙΜΕΣ συνέπειες από την απεργία μας.

Φιλικά
Βλάσης
 
Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

θα πρέπει η κοινωνία να αποκτήσει ΜΟΝΙΜΕΣ συνέπειες από την απεργία μας.

Ναι. Πως αλλιως θα βαλει μυαλο (η κοινωνια)?

Υ.Γ. Καπου προς τα τελη της απεργιας πετυχαινω στο ασανσερ μια κοπελιτσα απο το απο πανω διαμερισμα την ωρα που εφευγε για το σχολειο της. Ηταν αγχωμένη γιατι εδινε διαγωνισμα μαθηματικων εκεινη την ημερα και την επομένη διαγωνισμα σε καποιο αλλο μαθημα κ.ο.κ. Πηγαινει σε ιδιωτικό σχολειο φυσικα, στην πρωτη γυμνασιου. Τα παιδια των δημοσιων σχολειων τι εκαναν εκεινη την ωρα αραγε? Ποσες περισσοτερες ωρες μαθημα εχει κανει ενα παιδι που τελειωνει φετος το λυκειο και που εχει παει μονο σε ιδιωτικά σχολεια απο την πρωτη δημοτικου απο ενα αλλο παιδι που περασε ολα του τα χρονια σε δημοσιο?

Υ.Γ.2 Ας αναφερω εδω πως εκπαιδεύτηκα μονο απο δημοσια σχολεια και μετα φοιτησα σε δημόσιο πανεπιστημιο. Για να μην πει κανεις δηλαδη πως μου τα εσκαγε η μαμα μου στα ιδιωτικά και για το λογο αυτο "φαινεται" πως τα προτιμω.
 
Last edited:
Ευτυχώς ή δυστυχώς Πέτρο, το ιδιωτικό δεν είναι αυτό που ΦΑΙΝΕΤΑΙ. Και ευτυχώς υπάρχουν πολλά δημόσια που κάνουν την ίδια ή καλύτερη δουλειά με τα δημοτικά σχολεία.

Και για απόδειξη, ρώτα σε παρακαλώ φέτος (ΦΕΤΟΣ) πόσα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό σε ιδιωτικό κάνουν και ιδιαίτερα στο σπίτι; Ρώτα και θα τρομάξεις με την απάντηση. Κι όμως αυτό δεν έρχεται στην επιφάνεια. Γιατί.... μα γιατί οι γονείς δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι συμβαίνει, κι έτσι μόκο...

Στα 4 μεγάλα ιδιωτικά της Θεσσαλονίκης το ποσοστό είναι 20-35%. Δεν είναι απαράδεκτο;
 
Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Στα 4 μεγάλα ιδιωτικά της Θεσσαλονίκης το ποσοστό είναι 20-35%. Δεν είναι απαράδεκτο;

Απαραδεκτο, αλλα δε γνωριζω το λογο για τον οποιο αυτο συμβαινει. Επισης, δεν ειμαι καθολου κατα της δημοσιας παιδειας. Αυτο που βλεπω ομως ειναι πως τα παιδια δεν πηγαινουν στο σχολειο. Θυμαμαι πως σε ολοκληρο το λυκειο, μονο 4 ή 5 εβδομαδες περασαν χωρις να χασουμε ουτε μια ωρα μαθημα. Ειμαι σιγουρος για αυτο γιατι το παρατηρουσαμε με καποιον συμμαθητη μου και σημειωναμε τις εβδομαδες. Για να μην ξαναπω για τις καταληψεις. Παρα πολλες χαμενες ωρες που ποτε δεν αναπληρωθηκαν τυπικα, ποσο μαλλον ουσιαστικα. Το χειροτερο ομως ειναι πως αυτες μας εδιναν και αλλοθι για την τεμπελια μας. Σκεφτείτε, 4-6 εβδομαδες (μεχρι 10 ειχε φτασει το σχολειο μου) καταλληψη και 50 δικαιολογημενες και αλλες τοσες αδικαιολογητες απουσιες (σχεδον 4 εβδομαδες δηλαδη). Ποσο μαθημα κανει ο μαθητης? Και ενταξει, η ποσοτητα δεν ειναι το παν. Ειναι ομως τοσο καλη η ποιοτητα ωστε να αναπληρωνει τις χαμενες ωρες?

Υ.Γ. Πραγματικα κατηγορω τους δασκαλους μου που με αφησαν να περναω τις ταξεις χωρις να μαθω ορθογραφία και ιστορια. Ως παραδειγμα το αναφερω αυτο. Ας μας πουν οι δασκαλοι κατα ποιο ποσοστο θεωρουν πως ευθυνονται ΚΑΙ οι ιδιοι για την αμορφωσια που επικρατει.
 
Last edited:
είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό, τα ίδια βιβλία, οι ίδιοι δάσκαλοι, το ίδιο αποτέλεσμα (ακόμη κι η υπουργός ανέφερε δημόσια στη βουλή ότι στο θέμα επιθετικής - παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών, τα φαινόμενα είναι παντού τα ίδια). επίσης, στα ιδιωτικά, η διαφοροποίηση είναι μόνο "ο μπαμπούλας" της απόλυσης του εκπαιδευτικού - κάτι που, αν θέλετε τη γνώμη μου, μόνο ανασταλτικά μπορεί να λειτουργήσει στην απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία - ο οποίος "μπαμπούλας", με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, επιχειρείται να περάσει και στο δημόσιο, μετά από τις συνεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις - ξεπουλήματα (έρχεται και στα ΑΕΙ μετά από την αναθεώρηση του άρθρου 16 το Γενάρη).


περί αναπλήρωσης στις μικρές και στις μεγάλες τάξεις: ποιος νοιάστηκε για το πώς θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν μεταξύ της ύλης των προηγούμενων βιβλίων και των τωρινών - στην ίδια τάξη; τα νέα βιβλία είναι - κατά μέσο όρο - μία κλάση πάνω στο θέμα της ύλης, και ...Χ φορές πιο δύσκολα στη διδασκαλία και στην κατανόηση απ'το μαθητή (ο οποίος μαθητής - ειδικά στις μεγάλες τάξεις - έχει μάθει να λειτουργεί με άλλες συνθήκες, όπως και ο δάσκαλος). ποιος νοιάστηκε για την αναπλήρωση των ωρών που ακόμη χάνονται από έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία; (στα ολοήμερα, ακόμη δεν έχει φανεί παρά μόνο μια ειδικότητα, αυτή των αγγλικών, μόλις πριν 2 μέρες).

το πρόβλημα λοιπόν, καλοί μου φίλοι, δεν είναι η αναπλήρωση. το θέμα χρησιμοποιήθηκε λαϊκίστικα από υπουργείο - "συνδικαλιστές" (έτσι, σε εισαγωγικά) για λόγους που έχω αναφέρει σε προηγούμενο μήνυμά μου. το πρόβλημα είναι ότι, από ένα σημείο και μετά, η δημόσια και δωρεάν παιδεία θ'αρχίσει ν'αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο της εποχής μας. και, δυστυχώς, δεν έχουν όλοι την άνεση να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά. αλλά με τα νέα ήθη, δε χρειάζεται κιόλας. "ο κουμπούρας Λαμπρόπουλος" από τη γνωστή διαφήμιση, το μόνο που χρειάζεται είναι η ...bank που θα τον κάνει έμπορο. κι ο φοιτητής, δεν πρέπει ν'αποφοιτήσει, γιατί οι φοιτητές έχουν χαμηλή χρέωση από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

33 χρόνια μετά το - σαν σήμερα - ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, το ψωμί είναι για τους πολλούς λίγο, για τους λίγους πολύ, η παιδεία προορίζεται για λίγους κι εκλεκτούς - με παχύ πορτοφόλι - κι η ελευθερία, παρά τα ΤΡΟΜΕΡΑ βήματα που έχουν γίνει - παράδειγμα, το ότι μπορώ και λέω δημόσια την άποψή μου, χωρίς φόβο - ενίοτε βιάζεται, κακοποιείται, ή, στην καλύτερη περίπτωση, χρησιμοποιείται ώστε ο "κραταιός" να τσακίζει τον αδύνατο και να βολεύει τον εαυτό του (δείτε δικαστές - βουλευτές).

καλό απόγευμα, εντός ολίγου είναι η πορεία και πρέπει να προλάβω.
 
Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Υ.Γ. Πραγματικα κατηγορω τους δασκαλους μου που με αφησαν να περναω τις ταξεις χωρις να μαθω ορθογραφία και ιστορια. Ως παραδειγμα το αναφερω αυτο. Ας μας πουν οι δασκαλοι κατα ποιο ποσοστο θεωρουν πως ευθυνονται ΚΑΙ οι ιδιοι για την αμορφωσια που επικρατει.


άλλες εποχές, άλλα ήθη, άλλα έθιμα, άλλες απαιτήσεις Πέτρο. όταν πήγαινα εγώ δημοτικό - και ήμουν άριστος, κατά τους δασκάλους μου - είχα να διαβάσω μόνο γι αυτό, και τίποτε άλλο. με λίγη μόνο βοήθεια από το σπίτι, πέρναγα τις τάξεις αέρα. κι οταν έκανα καμιά διαολιά στο σχολείο, ή δε διάβαζα μια μέρα, έτρωγα μία από το δάσκαλο και δέκα απ'τον πατέρα μου.

τώρα, 2 ξένες γλώσσες, μουσική, κολυμβητήριο, ιδιαίτερο σε κάποιο μάθημα όπου υστερεί κάποιος, είναι οι συνήθεις υποχρεώσεις των παιδιών του δημοτικού. κι αν κανένα δημιουργήσει πρόβλημα στο σχολείο και κληθεί ο γονέας, το πιο πιθανό είναι να δείτε το δάσκαλο που τόλμησε να επιπλήξει το μαθητή σε κανένα παράθυρο των ΜΜΕ.

σαφώς κι υπάρχουν ευθύνες στους δασκάλους οι οποίοι δεν είναι επαρκείς στο έργο τους - όχι απόλυτα με δική τους ευθύνη, μπορεί απλά κανείς να μην τους έδειξε τι να κάνουν - αλλά οι πιο βαριές ευθύνες πρέπει να ζητηθούν αλλού.
 
Bαγγέλη χαρά στο κουράγιο σου.Προσωπικά τελείωσα με τις πορείες Πολυτεχνείου εδώ και χρόνια.Αρνούμαι παντελώς να έχουν οικειοποιηθεί το Πολυτεχνείο, κόμματα πού τότε ήταν εντελώς αντίθετα με την εξέγερση και σήμερα παριστάνουν τούς συνεχιστές τής εποχής εκείνης.
Μονον ένα τμήμα τού Ρηγα Φεραίου είχε συμμετάσχει ενεργά τότε.Οι άλλοι ανήκαν ´στα παιδιά πού τούς έλεγαν αλήτες´.Για να μην θυμήσω την ´Πανσπουδαστική Νο8´που κατήγγειλε τούς καταληψίες σαν προβοκάτορες,και μετά το φύλλο αυτό εξαφανίστηκε επιμελώς.Ουτε το ΠΑΚ είχε συμμετοχή.Ατομα που ανήκαν και σε κόμματα συμμετείχαν στην εξέγερση χωρίς τήν έγκριση τών κομμάτων.
Η γιορτή δεν έχει κανένα νόημα πιά.Τιμώ όσους συμμετείχαν τότε ,άν και οι περισσότεροι εξαργύρωσαν με πολλά αργύρια την συμμετοχή τους ,αργότερα.Και κυρίως τιμώ εκείνους τούς ´ανώνυμους´που παρέμειναν κλεισμένοι στην σιωπή τους και δεν πούλησαν ποτέ τα προσωπικά τους τιμαλφή.
Οσο για το Ψωμί-Παιδεία -Ελευθερία,πάντα έχει και θα έχει νόημα.Υπάρχει ασφαλώς περισσότερο ψωμί και περισσότερη ελευθερία,αλλά η παιδεία παραμένει ´ανάπηρη´.Και όλα έχουν γίνει αχταρμάς μέσα στην παγκοσμιοποιημένη κατάσταση.Ομως δεν δέχομαι να καταθέτουν στεφάνια πολλοί υποκριτές πού ευθύνονται τα μάλα για την κατάσταση στήν Ελλάδα.Ολοι αυτοί οι νέοι καταπιεστές που αντί για την στολή τού Συνταγματάρχη φοράνε τα νέα καλοραμμένα κοστούμια τής ´ελευθερης αγοράς' τής κατάργησης τής ιστορίας ,και τής υποταγής σε ξένες δυνάμεις.
Καλό δρόμο.
 
πάω στην πορεία Σπύρο γι αυτούς που πέθαναν, όχι γι αυτούς που έζησαν για να το καπηλευθούν - εξαργυρώσουν ...

και πάω να φωνάξω ότι λείπουν ακόμη πολλά απ'όσα εκείνα τα παιδιά - και οι μεγάλοι - ζητούσαν, θυσιάζοντας τη ζωή τους. θα θυσιάσω κι εγώ λίγο από το χρόνο μου, τιμώντας τους.
 
πάω στην πορεία Σπύρο γι αυτούς που πέθαναν, όχι γι αυτούς που έζησαν για να το καπηλευθούν - εξαργυρώσουν ...

και πάω να φωνάξω ότι λείπουν ακόμη πολλά απ'όσα εκείνα τα παιδιά - και οι μεγάλοι - ζητούσαν, θυσιάζοντας τη ζωή τους. θα θυσιάσω κι εγώ λίγο από το χρόνο μου, τιμώντας τους.

Δεν μπορώ παρά να σεβαστώ τήν εφηβική σου διάθεση.:ernaehrung004: :grinning-smiley-043
 
Λοιπόν Βαγγέλη, δεν εννοούσα για τους δασκάλους αλλά για την ΔΟΕ, για την αποτυχία του αγώνα σας διότι διαλέξατε εντελώς λάθος τρόπο και είναι υπεύθυνοι καθαρά οι συνδικαλιστές. Κατ´αρχήν την έκθεση εσύ την επικαλέστηκες και οι μέσοι όροι είναι της έκθεσης όχι δικοί μου, λοιπόν η κόρη μου στην Ε´Δημοτικού του 27ου Δημοτικού Λάρισας είναι 17 παιδιά ενώ ο μεσαίος γυιός μου στην ΣΤ' του ίδιου σχολείου είναι 16 παιδιά, και το ξαναέγραψα, έχουνε βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, αμφιθέατρο, υπολογιστές, ολοήμερο οργανωμένο σχολείο, κλπ άρα λοιπόν ποιόν λόγο είχε να απεργήσει 6 εβδομάδες; Και η έκθεση δεν απέχει απο την πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων στην Λάρισα έτσι είναι ευτυχώς. Ευτυχώς μόνο το 33% (η μέγιστη συμμετοχή σε ημέρες αιχμής, γιατί στις άλλες έφθασε και σε μονοψήφιο νούμερο) των δασκάλων στην Λάρισα χρησιμοποίησε τα παιδιά μας σαν όμηρους για προσωπικά οφέλη, με λάθος τρόπο. Δεν ευθύνονται βέβαια όλοι οι δάσκαλοι, αλλά αυτοί που το διέπραξαν. Δεν πείσατε Βαγγέλη ούτε τους ίδιους τους συναδέλφους σας με απόδειξη την συμμετοχή στις εκλογές. ¨Οταν ένας κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα 'επιβίωσης ' όπως διατείνεσθε, συμμετέχει σύσσωμος για να υπάρχει αληθοφάνεια. Απορώ όμως γιατί επικαλέστηκες αυτήν την έκθεση;
Απαξίωση βλέπεις μόνο εσύ, γιατί εδώ τους δασκάλους τους έχουμε σε εκτίμηση, και δεν χρειάζεται να είναι πλούσιοι για να τους εκτιμήσουμε αλλά έτσι όπως είναι ούτε φτωχοί ούτε πλούσιοι, αλλά σαφώς εν συγκρίσει με τον´μέσο Έλληνα εργαζόμενο ικανοποιητικά αμειβόμενοι τους εκτιμάμαι καλλίτερα.
 
μέχρι του χρόνου να γράφουμε, θα διαφωνούμε. τα βλέπουμε αλλιώς, θα τα βλέπουμε αλλιώς κι η ζωή θα συνεχίζεται. τέλος.
 
Πάντως σαν γονιός ,δεν πρόκειται να αφήσω το παιδί μου να μάθει Ιστορία,απο βιβλία που περιγράφουν την σφαγή τής Σμύρνης σαν να αφορά τουρίστες που δεν βρίσκουν εισιτήριο απο την Μύκονο,ούτε βιβλία πού γελοιοποιούν το´21.Καλού -κακού θα ξεθάψω τα παλιά βιβλία Ιστορίας ,για να καταλάβει το παιδάκι σε ποιά χώρα βρίσκεται.
Φυσικά δεν μου κάνει εντύπωση που το επονομαζόμενο και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εκδίδει βιβλία που θά μπορούσε νάχει γράψει και ο Ετσεβίτ.Η Δ.Ο.Ε.γιατί δεν τοποθετείται???
Την επόμενη φορά που θα ξαναγραφτούν ας μάς τα στείλουν με Κούριερ απο την άλλη πλευρά τού Ατλαντικού για να μην κουράζονται οι εδώ ´εγγράμματοι´.
Πούσαι ρε Μακρυγιάννη πού σε βγάλανε και ψυχικά ασθενή κάποιοι ´φιλέλληνες ψευτοδιανοούμενοι´??Αλλά βλέπεις εσύ τάμαθες αλλού τα κολλυβογράμματα και όχι στα Κολλέγια.
 
Kαι για να θυμηθούμε και λίγο παλιότερες εποχές που κυβερνούσαν οι πρασινωποί,οι παλιότεροι πιθανώς να θυμούνται τίς απίστευτες τοποθετήσεις φοιτητών,πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών τού τύπου ´Κάτω τα ματωβαμμένα γραπτά´,το ´δημοκρατικό 5 ανά μάθημα´και άλλα τέτοια γελοία.
Ποτε επιτέλους οι μεγάλοι (καθηγητές,δάσκαλοι,γονείς)θά πούνε στα βλαστάρια τους οτι ειναι λαϊκισμός ολκής να υπερασπίζονται το μονοπώλιο τών ελλήνων πανεπιστημιακών??Ποτε θα πούνε στα παιδιά ότι είναι φασισμός να κλειδώνουν και να κρατούν σε ομηρία τήν Συγκλητο τού Πολυτεχνείου Κρήτης???
Ποτε θα βγούν να πούν ευθέως ότι οσοι σπάνε και καταστρέφουν σε πορείες ή διαλύουν πνευματικά ιδρύματα δέν είναι ριζοσπάστες-ανατρεπτικοί ,αλλά τσογλάνια πρώτης τάξεως??
Ποτε επιτέλους η αριστερά θα αναλάβει τίς ευθύνες της και θα διαβολοστείλει κάθε τυχάρπαστο που κυκλοφορεί στίς τάξεις της και μιλά για μακεδονικό ζήτημα,για ´μακεδονική γλώσσα´για αναγνώριση τού ´Ουράνιου Τόξου´,για δικαιώματα τών Τσάμηδων,πού ζητά να γκρεμιστεί το άγαλμα τού Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη γιατί προκαλεί ´φίλες χώρες'???Το ίδιο φυσικά ισχύει και για διάφορους ,που κινούνται στα δύο κομματα εξουσίας πού μονίμως στρέφουν την κεφαλή πρός το Λουξεμβούργο,γιατί νομίζουν ότι με αυτό το κρατίδιο συνορευει η Ελλάδα.
Οσο τα παιδιά δεν μαθαίνουν να μιλούν ελληνικά και επικρατεί παντού αφασία θα συμβούν και άλλες Αμάρυνθοι.Και η κοινωνία μας θα παριστάνει την ´προχωρημένη´ενώ θά είναι βαθύτατα αντιδραστική και χωρίς προορισμό.
Κάποιος πρέπει να θυμίσει σε όλους τούς καθεστωτικούς που σήμερα μιλάνε για το ´Πολυτεχνείο´ότι θάταν με φέσι ακόμα ,εάν δεν υπήρχαν οι Μακρυγιάννηδες , οι Καραϊσκάκηδες,και οι Κολοκοτρώνηδες.Αυτούς που σημερα λοιδωρούν κάποιοι αγράμματοι διαφωτιστές τής πλάκας,που νομίζουν οτι η γή άρχισε να κινείται μετά τον Ντεριντά.
 
Re: Απάντηση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ποτε επιτέλους η αριστερά θα αναλάβει τίς ευθύνες της και θα διαβολοστείλει κάθε τυχάρπαστο που κυκλοφορεί στίς τάξεις της και μιλά για μακεδονικό ζήτημα,για ´μακεδονική γλώσσα´για αναγνώριση τού ´Ουράνιου Τόξου´,για δικαιώματα τών Τσάμηδων,πού ζητά να γκρεμιστεί το άγαλμα τού Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη γιατί προκαλεί ´φίλες χώρες'???Το ίδιο φυσικά ισχύει και για διάφορους ,που κινούνται στα δύο κομματα εξουσίας πού μονίμως στρέφουν την κεφαλή πρός το Λουξεμβούργο,γιατί νομίζουν ότι με αυτό το κρατίδιο συνορευει η Ελλάδα.
:grinning-smiley-043
Βρε Σπύρο, όταν διαβάζω αυτά που γράφεις με κάνεις και μελαγχολώ για το τι θα πιστεύουν οι μελλοντικές γενιές για την ιστορία αυτού του τόπου… πόσο δίκιο έχεις, χώρια ότι σε λίγο θα κουβαλάς και τη ρετσινιά του εθνικιστή:fahne90: … πάντως ας είναι και έτσι…προτιμώ κάποιος να με λέει εθνικιστή παρά μοντέρνο διεθνιστή του κ@λ@@…
 
Γιώργο μου αδιαφορώ πλήρως εάν με πούν εθνικιστή.Μονον έτσι δεν νοιώθω.Αλλά δέν γίνεται τα παιδάκια ,να φλομώνονται με αντιπατριωτικές μπούρδες,γιατί έτσι όχι μόνον δεν γίνονται πολίτες τού κόσμου,αλλά είναι πολύ εύκολο,λόγω αγραμματοσύνης να εξωκείλουν και να γίνουν είτε Εφιάλτες είτε ρατσιστές.Το ίδιο ακριβώς είναι,αλλά ορισμένοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν,και νομίζουν ότι με το να δηλώνουν πολυπολιτισμικοί είναι και καλλιεργημένοι.
Αλλο η πατρίδα και άλλο η αντίληψη περί ανώτερης φυλής και φυλετικής συνέχειας.Αυτά ,εσκεμμένα τα μπερδευουν οι φλούφληδες τού εκσυγχρονισμού,για να λασπολογούν σε όποιον αντιτίθεται στίς θεωρίες υποταγής πού αναπτύσσουν για τήν χώρα.
Υ.Γ
Συμφωνώ απολύτως στο ´Μοντέρνος Διεθνιστής τού @ώλου´:flipout: :grinning-smiley-043