θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Re: Απάντηση: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Το μόνο που προσάπτω στον Κάμερον είναι ότι στο τέλος κερδίζουν οι ''καλοί''. Αν ήθελε ν' αφήσει στίγμα, να ταρακουνήσει, να ξεσηκώσει, στο τέλος του έργου τ' Αμερικάνια έπρεπε να είχαν σκοτώσει όλους τους ιθαγενείς και ισοπεδώσει όλη την Πανδώρα....

Ως τελευταία σκηνή έπρεπε να μας δείξει τα κοντέινερ της Halliburton που θα πήγαιναν να ''βοηθήσουν'' στην αναστήλωση του νέου κόσμου....:idea::idea:

Tι λες ρε ανατροπεα? Εχεις δει πολλα unhappy ends απο το Hollywood?

H επαναληψη του Στρατηγου Καστερ εγινε αλλα ενω απλα νομιζουν οτι εχουν διδαχθει απο αυτην.....απλα την αναμασουν μη βλεποντας οτι κανουν τα ιδια και τα ιδια ασχετου αποτελεσματος...

Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Ας μην μπερδεύουμε τις θρησκείες με τα ιερατεία τους...

Γιάννη κατά την ταπεινή μου άποψη δεν τα έχει μπερδεψει κανείς ώς τώρα.

Οι θρησκείες κατ´εμέ είναι συστήματα αξιών που έστησαν θεοί, δαίμονες και ιερατεία. Όλοι μαζί! Γι' αυτό ανακατεύοντε με τα εγκόσμια.

Η θεος, όπως μου είχε πεί κάποιος παλαιότερα, είναι μέσα μας και δεν είναι κοσμοπολίτης... Του αρέσει η μοναξιά. Ούτε μαζώξεις, ούτε κατηχήσεις, ούτε λατρείες, ούτε πολιτικές πεποιθήσεις, ούτε καλιτεχνικές ανησυχίες...

ούτε θρησκείες...

-bye-

Το μόνο που προσάπτω στον Κάμερον είναι ότι στο τέλος κερδίζουν οι ''καλοί''. Αν ήθελε ν' αφήσει στίγμα, να ταρακουνήσει, να ξεσηκώσει, στο τέλος του έργου τ' Αμερικάνια έπρεπε να είχαν σκοτώσει όλους τους ιθαγενείς και ισοπεδώσει όλη την Πανδώρα....

Ως τελευταία σκηνή έπρεπε να μας δείξει τα κοντέινερ της Halliburton που θα πήγαιναν να ''βοηθήσουν'' στην αναστήλωση του νέου κόσμου....:idea::idea:

Έλα βρέ... Κόλπο ήταν... Aν τους αφάνιζε ποιοί θα πολεμούσαν στο avatar II? :BDGBGDB55:

Αν το κείμενο που ''ξεσήκωσε'' τις αντιδράσεις είναι μόνο το παρακάτω, θεωρώ τις αντιδράσεις υπερβολικές:

Μετάφραση:

''Τόση μαγευτική τεχνολογία, αλλά λίγα αληθινά συναισθήματα, εννοώ ανθρώπινα συναισθήματα, μέσα σ' ένα κόσμο εξωγήινων, παρότι συλλαμβάνεται και παρουσιάζεται κατά τρόπο εκπληκτικό (από τον Κάμερον).

Ο Κάμερον επιλέγει μια ρηχή προσέγγιση επειδή είναι πιο αφοσιωμένος στη δημιουργία του φανταστικού κόσμου της Πανδώρας. Διηγείται χωρίς να εμβαθύνει και καταλήγει να πέσει στον συναισθηματισμό. Όλο το έργο τελικά συρρικώνεται σε μια εύκολη-εύκολη αντιιμπεριαλιστική και αντιπολεμική παραβολή, όπως την εξέθεσα παραπάνω, που δεν έχει την ίδια δυναμική με άλλες πιο ''δουλεμένες'' ταινίες που πραγματεύονται το αυτό αντικείμενο.

Κατ' ανάλογο τρόπο, ο οικολογικός χαρακτήρας της ταινίας μπλοκάρεται μέσα σ' ένα πνευματισμό συνδεδεμένο στη λατρεία της φύσης, η οποία (λατρεία της φύσης) είναι μια από τις πολλές μόδες της εποχής μας.

Η ταυτοποίηση των καταστροφέων με τους κατακτητές και των φυσιολατρών με τους ιθαγενείς, μοιάζει μια απλοποίηση που υποβιβάζει σημαντικά το πρόβλημα.''

Αν υπάρχει και κάποιο άλλο κομμάτι του άρθρου, ας το παραθέσει κάποιος....πάντως, από αυτό που διαβάζω παραπάνω, δεν μου φαίνεται κάτι τραγικό.

Τραγικό και υπερβολικό δεν είναι. Ούτε θεωρώ ότι είναι επίθεση στον Κάμερον. Πέρα από την κατηγορία ότι υποβιβάζει το πρόβλημα. Όπως και το άρθρο υποβιβάζει την λατρεία προς τη φύση στο επίπεδο μίας μόδας της εποχής, ελπίζοντας μάλλον να περάσει όπως και τόσες άλλες. Παραβλέποντας ότι η λατρεία της φύσης υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια ως κοινωνικό φαινόμενο, άλλοτε ενισχυμένη άλλοτε όχι.
Κατά τη γνώμη μου είναι ένα κείμενο το οποίο με τον κλασικό ήρεμο, συγκαταβικό και ενίοτε μειλίχιο και πονηρό τρόπο ορισμένων ιερέων προσπαθεί να αποτρέψει το ποίμνιό του να αποτανθεί αλλού για να βρει εσωτερική γαλήνη.
Μου φαίνεται ότι θορυβήθηκαν από την αποδοχή της ταινίας. Αν όντως ήταν τόσο μεγάλη στους κύκλους πιστών θεωρώ ότι κάνει καλό ώστε να κινητοποιηθούν περισσότερο οι θρησκευτικές αρχές σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.
Υπάρχει και μία άλλη πλευρά της ταινίας που νομίζω ότι έχει ενοχλήσει τις Εκκλησίες. Αφορά την επιλογή ενός ανθρώπου να απομακρύνει την ψυχή του από το σώμα του και να μετοικήσει στο σώμα ενός κλώνου. Νομίζω ότι από θεολογικής πλευράς αυτό είναι σημαντικότερο.

Re: Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Οι θρησκείες κατ´εμέ είναι συστήματα αξιών που έστησαν θεοί, δαίμονες και ιερατεία. Όλοι μαζί! Γι' αυτό ανακατεύοντε με τα εγκόσμια.

Η θεος, όπως μου είχε πεί κάποιος παλαιότερα, είναι μέσα μας και δεν είναι κοσμοπολίτης... Του αρέσει η μοναξιά. Ούτε μαζώξεις, ούτε κατηχήσεις, ούτε λατρείες, ούτε πολιτικές πεποιθήσεις, ούτε καλιτεχνικές ανησυχίες...

ούτε θρησκείες...

-bye-

Δεν με εννόησες... :p -bye-

Όταν λέμε "λατρεία της φύσης που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια" τι εννοούμε, τη λατρεία των νυμφών των δασών, των ιερών αγελάδων, της φωτιάς, της Αστάρτης και του Πανός; Γιατί αυτά μάλλον ως γελοιότητα θα μπορούσαν να επανέλθουν στην εποχή μας. Το να λατρεύεις σήμερα πχ τον κεραυνό, δεν είναι θέμα θρησκευτικής επιλογής, είναι απλά πρωτόγονο κι εν τέλει ηλίθιο.

Ενώ το να πιστεύεις ότι τον κεραυνό λ.χ. τον στέλνει ο Θεός, πως θα χαρακτηριζόταν, βάσει της λογικής σου?

Εάν πιστεύεις σε μία παντοδύναμη Υπάρξη, τότε θα αποδέχεσαι ότι μπορεί να στέλνει και κεραυνούς, και σεραφείμ, και ό,τι θέλει. Δεν είναι ούτε πιο λογικό ούτε πιο παράλογο από το να πιστεύεις σε μία συνέχιση της ύπαρξης.
Εγώ μιλώ για το να λατρεύεις τον κεραυνό καθ' εαυτόν, όταν έχει προ πολλού εξηγηθεί ως φαινόμενο.

Όταν λέμε "λατρεία της φύσης που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια" τι εννοούμε, τη λατρεία των νυμφών των δασών, των ιερών αγελάδων, της φωτιάς, της Αστάρτης και του Πανός; Γιατί αυτά μάλλον ως γελοιότητα θα μπορούσαν να επανέλθουν στην εποχή μας. Το να λατρεύεις σήμερα πχ τον κεραυνό, δεν είναι θέμα θρησκευτικής επιλογής, είναι απλά πρωτόγονο κι εν τέλει ηλίθιο.

Και βέβαια ως γελοιότητα θα μπορούσε να επανέλθει στην εποχή μας η λατρεία ότι ο κεραυνός είναι θεός. Μάλλον γιατί πια κατέχουμε αρκετή γνώση για τα περισσότερα από τα φυσικά φαινόμενα ώστε να εξηγούμε πως δημιουργούνται. Γι' αυτά που δεν ξέρουμε συνήθως υποθέτουμε ότι υπάρχει μία λογική εξήγηση την οποία ακόμα δεν έχουμε βρει.
Παραβλέπεις όμως ότι οι περισσότερες από αυτές τις λατρείες συνδέονται στενά με τους κύκλους της φύσης, τις εποχές, την ανθοφορία, τις αγροτικές εργασίες κ.α. με γιορτές που ξεκάθαρα τιμούν αυτόν τον κύκλο της ζωής και βλέπουν τον άνθρωπο ως μέρος αυτού του περιβάλλοντος, χωρίς πρωτεία, γεγονός που αποθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Ήταν ένας οδηγός για τη ζωή, όπως είναι οι περισσότερες θρησκείες, του χριστιανισμού συμπεριλαμβανομένου. Ο χριστιανισμός όμως δεν είναι τόσο δεμένος με τη φύση όσο με τον άνθρωπο ο οποιός, ως το σημαντικότερο από τα δημιουργήματα του Πανάγαθου, διαχειρίζεται τη φύση .
Είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα και να δει μόνο την επιφάνεια των λατρειών της φύσης. Άλλωστε έχουμε μάθει ότι "παλιά έβλεπαν αστραπές και κεραυνούς και δεν ήξεραν τι είναι και είπαν ότι αυτό είναι θεοί που πολεμούν". Με βάση τη κατακτημένη γνώση καταρρίπτεται αυτό το απλοϊκό υπόβαθρο τη θρησκείας. Όμως τα θέματα πίστεως κατά τη γνώμη μου δεν αφορούν ορθολογικές σκέψεις και δεν εξηγούνται ούτε αιτιολογούνται επιστημονικά.

Last edited:
Λάκης και Διονύσης μίλησαν σωστά όσον αφορά στον παγανισμό, αλλά όπως σχολίασε και ο send, αυτό δεν είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα. Φαίνεται πως ξεκινάει στις μέρες μας η "Θρησκεία της Οικολογίας" που είναι μάλλον διαφορετικό από την λατρεία των στοιχείων της Φύσης που υπάρχει από την αρχή του ανθρώπου ως είδος. Οι πρωτόγονοι μπορεί να λάτρευαν το ιερό δέντρο "τοτέμ" της φυλής τους, να θυσίαζαν για να έρθει βροχή, αλλά δεν δίσταζαν να κάψουν μια μεγάλη έκταση για να κυνηγήσουν ή να καλλιεργήσουν γη, να αλλάξουν τη ροή του νερού όπου μπορούσαν κ.λ.π. η επιβίωσή τους ήταν αγώνας με τα στοιχεία της φύσης.
Η μοντέρνα άποψη για Ινδιάνους που ζουν ευτυχισμένοι σε απόλυτη αρμονία και ειρήνη με το περιβάλλον τους και της "Μητέρας Φύσης" που μεριμνεί για τα "παιδιά" της και παρέχει απλόχερα πόρους σε όσους τη σέβονται είναι ρομαντική ιδεολογία η οποία έχει πάρει μορφή Δόγματος. Αυτός ο τρόπος σκέψης και ωραιοποίησης των πραγμάτων εκ των υστέρων, δεν είναι κάτι καινούριο για την Αμερικανική-Αγγλοσαξωνική κοινωνία. Παράδειγμα η μεγαλύτερη καθιερωμένη γιόρτη τους, το Thanksgiving dinner είναι προς ανάμνηση της βοήθειας-συνεργασίας που πρόσφεραν οι αυτόχθονες Αμερικάνοι Ινδιάνοι στους πρώτους αποίκους. Άποικοι οι οποίοι εξόντωσαν όλους τους αυτόχθονες πληθυσμούς, πιθανόν η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία. Έτσι τώρα, μετά την "εξόντωση" της φύσης, οδηγούμαστε στη θρησκεία της οικολογίας.

ούτε θρησκείες...

-bye-

Δογματικό μου φαίνεται αυτό! :hmmmm:

Αστειεύομαι -bye-

Η ουσία κατ' εμένα είναι ότι το θέμα το έχουν μεγαλοποιήσει πάρα πολύ, (αυτοί που το μεταφέρανε ως είδηση) μιλώντας επίθεση ενώ ξεχνάμε ότι κριτική δικαιούνται να κάνουν όλοι! Αυτά που μετέφρασε απο τα Ιταλικά ο κ. Χατζηγεωργίου, αποτελούν μια καθόλα ορθή κριτική που κάλιστα θα μπορούσε να είχε γίνει από ένα κριτικό κινηματογράφου.
Ουδόλως με απασχολεί τι είπε το Βατικανό, όμως με απασχολεί το γεγονός ότι μεταφέρθηκε με σάλτσα!
Αυτό το βρίσκω απαράδεκτο και ύποπτο! Για εμένα αυτό είναι το πραγματικό θέμα!
Γιατί όλο και πιο συχνά αλιεύουμε τέτοιες "ειδήσεις"

Και το Βατικανό δεν επηρεάζει την καθημερινή ζωή μου, οι φτιαγμένες όμως ειδήσεις.....

Last edited:

Παραβλέπεις όμως ότι οι περισσότερες από αυτές τις λατρείες συνδέονται στενά με τους κύκλους της φύσης, τις εποχές, την ανθοφορία, τις αγροτικές εργασίες κ.α. με γιορτές που ξεκάθαρα τιμούν αυτόν τον κύκλο της ζωής και βλέπουν τον άνθρωπο ως μέρος αυτού του περιβάλλοντος, χωρίς πρωτεία, γεγονός που αποθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Ήταν ένας οδηγός για τη ζωή, όπως είναι οι περισσότερες θρησκείες, του χριστιανισμού συμπεριλαμβανομένου. Ο χριστιανισμός όμως δεν είναι τόσο δεμένος με τη φύση όσο με τον άνθρωπο ο οποιός, ως το σημαντικότερο από τα δημιουργήματα του Πανάγαθου, διαχειρίζεται τη φύση .
Είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα και να δει μόνο την επιφάνεια των λατρειών της φύσης. Άλλωστε έχουμε μάθει ότι "παλιά έβλεπαν αστραπές και κεραυνούς και δεν ήξεραν τι είναι και είπαν ότι αυτό είναι θεοί που πολεμούν". Με βάση τη κατακτημένη γνώση καταρρίπτεται αυτό το απλοϊκό υπόβαθρο τη θρησκείας. Όμως τα θέματα πίστεως κατά τη γνώμη μου δεν αφορούν ορθολογικές σκέψεις και δεν εξηγούνται ούτε αιτιολογούνται επιστημονικά.

Δεν διαφωνώ στη σοφία που εμφανίζονται να έχουν πολλές παλιές λατρείες. Ίσως να οφείλεται στην υποταγή στους ρυθμούς μιας φύσης αρμονικής, ίσως να οφείλεται στην καθόλου σοφή έλλειψη σεβασμού στους ρυθμούς αυτούς που συνόδευσε τις θρησκείες που αντικατέστησαν τις παλιές λατρείες. Αυτό όμως δεν αίρει τον επιφανειακό -κατά την ταπεινή μου άποψη- χαρακτήρα των τελευταίων. Πώς να μην είναι επιφανειακός, όταν αυτές έχουν στη βάση τους τον φόβο και τη δεισιδαιμονία; Η εικόνα του ανθρώπου που θέλει να είναι σε μια αρμονία με το σύμπαν μάλλον είναι όλως πρόσφατο (new age?) φαινόμενο.

Δεν διαφωνώ στη σοφία που εμφανίζονται να έχουν πολλές παλιές λατρείες. Ίσως να οφείλεται στην υποταγή στους ρυθμούς μιας φύσης αρμονικής, ίσως να οφείλεται στην καθόλου σοφή έλλειψη σεβασμού στους ρυθμούς αυτούς που συνόδευσε τις θρησκείες που αντικατέστησαν τις παλιές λατρείες. Αυτό όμως δεν αίρει τον επιφανειακό -κατά την ταπεινή μου άποψη- χαρακτήρα των τελευταίων. Πώς να μην είναι επιφανειακός, όταν αυτές έχουν στη βάση τους τον φόβο και τη δεισιδαιμονία; Η εικόνα του ανθρώπου που θέλει να είναι σε μια αρμονία με το σύμπαν μάλλον είναι όλως πρόσφατο (new age?) φαινόμενο.

BINGO! 100% ορθόν! -bye-

Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ομογενοποίηση (βασικός και όχι αθώος στόχος της παγκοσμιοποίησης)

Θεωρώ ότι την ίδια σοφία την έχουν όλες οι θρησκείες. Ο χριστιανός έχει υποχρέωση να διαχειριστεί σωστά τη φύση και να τη σέβεται γιατί ο Θεός υπάρχει παντού. Οι λατρείες του παρελθόντος υποθέτουμε ότι βασίζονταν στο φόβο και τη δεισιδαιμονία όπως πιθανόν να υποθέτουν κάποιοι ότι ο χριστιανισμός βασίζεται στη υπόσχεση της αιώνιας ζωής στον παράδεισο που κάποτε χάσαμε και θέλουμε να ξανακερδίσουμε. Η ουσία είναι ότι καμία θρησκεία δεν προκρίνει ένα τρόπο ζωής μακριά από τη φύση και σε ανταγωνισμό με αυτή (ενδεχομένως να το ενθαρρύνουν κάποιες προτεσταντικές αντιλήψεις). Αλλά όταν κάποιος βλέπει ότι οι επίσημοι φορείς των θρησκειών δείχνουν λίγη ευαισθησία για τα θέματα του περιβάλλοντος, ενδεχομένως να θεωρήσει ότι "αλλού" που λένε ότι είναι οικολόγοι και βάζουν τη φύση πρώτη, είναι καλύτεροι.

Ας μην μπερδεύουμε τις θρησκείες με τα ιερατεία τους...

Συνονόματε,

σε όλες τις ''θρησκευτικές'' συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στο φόρουμ και έχουν καταλήξει άδοξα, έχει ''μαλλιάσει'' το keyboard μου να το γράφω...:D:D

Απλώς, είτε ηθελημένα είτε αθέλητα, στο τέλος η κουβέντα θα περιστρέφεται γύρω από παπάδες, ράσσα, και κάθε ανθρώπινη αδυναμία που παίρνει τη μορφή χιονοστοιβάδας. Εξηγούμαι: Δεν δικαιολογώ τα Ιερατεία. Απλώς, τα Ιερατεία είναι έκθετα στις κριτικές και ''καταδίκες'' διότι, πολύ απλά, ο καθένας μας μπορεί διαβάζοντας το ''βιβλιαράκι'' να βάλει το χέρι του επί των τύπων των ήλων και να καυτηριάσει συμπεριφορές και πράξεις. Ο κάθε παπάς δεν μπορεί να κάνει χρήση του ρητού ''με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω'', οπότε το κάθε λάθος του υπερμεγεθύνεται, καταδικάζεται μετά βδελυγμίας και γενικά περνάει από κάθε λογής κρισάρα, ειδικά από ανθρώπους, παντελώς άσχετους με το θέμα ''Πίστη''.

Επαναλαμβάνω, δεν δικαιολογώ κανέναν. Όμως, προτιμώ τους ανθρώπους που με γενναιότητα ψυχής διαλέγουν να εκτίθενται σε χίλιες δυο κακόβουλες φωνές, με όλες τις αδυναμίες και τα πάθη τους, παρά τους εύκολους κριτές που στέκονται στη γωνία προσπαθώντας ν' αποδείξουν με την πρώτη ευκαιρία την ανυπαρξία της Πίστης...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Ουδόλως με απασχολεί τι είπε το Βατικανό, όμως με απασχολεί το γεγονός ότι μεταφέρθηκε με σάλτσα!
Αυτό το βρίσκω απαράδεκτο και ύποπτο! Για εμένα αυτό είναι το πραγματικό θέμα!
Γιατί όλο και πιο συχνά αλιεύουμε τέτοιες "ειδήσεις"

Και το Βατικανό δεν επηρεάζει την καθημερινή ζωή μου, οι φτιαγμένες όμως ειδήσεις.....

Ομοίως.

Αλλά δες το από την άλλη πλευρά. Κάθε ''φάρμακο'' (διαδίκτυο) έχει και τις ''παρενέργειές'' του (διασπορά ψευδών ή χαλκευμένων ειδήσεων). Τουλάχιστον, μ' αυτό το ''φάρμακο'' μας δίνεται η δυνατότητα να βρούμε από μόνοι μας την υγειά μας, ψάχνοντας και ερευνώντας!!;);)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Ομοίως.

Αλλά δες το από την άλλη πλευρά. Κάθε ''φάρμακο'' (διαδίκτυο) έχει και τις ''παρενέργειές'' του (διασπορά ψευδών ή χαλκευμένων ειδήσεων). Τουλάχιστον, μ' αυτό το ''φάρμακο'' μας δίνεται η δυνατότητα να βρούμε από μόνοι μας την υγειά μας, ψάχνοντας και ερευνώντας!!;);)

:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Θεωρώ ότι την ίδια σοφία την έχουν όλες οι θρησκείες. Ο χριστιανός έχει υποχρέωση να διαχειριστεί σωστά τη φύση και να τη σέβεται γιατί ο Θεός υπάρχει παντού. Οι λατρείες του παρελθόντος υποθέτουμε ότι βασίζονταν στο φόβο και τη δεισιδαιμονία όπως πιθανόν να υποθέτουν κάποιοι ότι ο χριστιανισμός βασίζεται στη υπόσχεση της αιώνιας ζωής στον παράδεισο που κάποτε χάσαμε και θέλουμε να ξανακερδίσουμε. Η ουσία είναι ότι καμία θρησκεία δεν προκρίνει ένα τρόπο ζωής μακριά από τη φύση και σε ανταγωνισμό με αυτή (ενδεχομένως να το ενθαρρύνουν κάποιες προτεσταντικές αντιλήψεις). Αλλά όταν κάποιος βλέπει ότι οι επίσημοι φορείς των θρησκειών δείχνουν λίγη ευαισθησία για τα θέματα του περιβάλλοντος, ενδεχομένως να θεωρήσει ότι "αλλού" που λένε ότι είναι οικολόγοι και βάζουν τη φύση πρώτη, είναι καλύτεροι.

Μα δεν έγραψα για να υπερασπιστώ τον χριστιανισμό ή τον βουδισμό ή το Ισλάμ.

Είπα απλά ότι δεν βλέπω πραγματική, βαθειά, σοφία στις λατρείες της φύσης.

Από την άλλη, το να χαράζουμε οι σύγχρονοι άνθρωποι την πορεία μας ως μέρος του φυσικού κόσμου και σε αρμονία με αυτόν, είναι μεν σοφό, αλλά δεν είναι θρησκεία. Και ως νέα μορφή λατρείας (γιατί μάλλον θα υπάρχει, δεν θα υπάρχει; ) δεν θα είναι λιγότερο επιφανειακή από τις αρχαίες παγανιστικές, γιατί θα προσδίδει μεταφυσική αξία σε κάτι το ποίο είναι προϊόν λογικής επεξεργασίας.

Συνονόματε,

σε όλες τις ''θρησκευτικές'' συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στο φόρουμ και έχουν καταλήξει άδοξα, έχει ''μαλλιάσει'' το keyboard μου να το γράφω...:D:D

Απλώς, είτε ηθελημένα είτε αθέλητα, στο τέλος η κουβέντα θα περιστρέφεται γύρω από παπάδες, ράσσα, και κάθε ανθρώπινη αδυναμία που παίρνει τη μορφή χιονοστοιβάδας. Εξηγούμαι: Δεν δικαιολογώ τα Ιερατεία. Απλώς, τα Ιερατεία είναι έκθετα στις κριτικές και ''καταδίκες'' διότι, πολύ απλά, ο καθένας μας μπορεί διαβάζοντας το ''βιβλιαράκι'' να βάλει το χέρι του επί των τύπων των ήλων και να καυτηριάσει συμπεριφορές και πράξεις. Ο κάθε παπάς δεν μπορεί να κάνει χρήση του ρητού ''με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω'', οπότε το κάθε λάθος του υπερμεγεθύνεται, καταδικάζεται μετά βδελυγμίας και γενικά περνάει από κάθε λογής κρισάρα, ειδικά από ανθρώπους, παντελώς άσχετους με το θέμα ''Πίστη''.

Επαναλαμβάνω, δεν δικαιολογώ κανέναν. Όμως, προτιμώ τους ανθρώπους που με γενναιότητα ψυχής διαλέγουν να εκτίθενται σε χίλιες δυο κακόβουλες φωνές, με όλες τις αδυναμίες και τα πάθη τους, παρά τους εύκολους κριτές που στέκονται στη γωνία προσπαθώντας ν' αποδείξουν με την πρώτη ευκαιρία την ανυπαρξία της Πίστης...

+1000