θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Φίλε dionisis, μια παράκληση...

Αν θέλεις, κάθε 8-10 σειρές, πάτα το enter κάνοντας με παραγράφους το κείμενό σου. Θα γίνει πολύ πιο ευκολοδιάβαστο και ευχάριστο στο μάτι. Γράφεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και είναι κρίμα να μην διαβάζονται τελικά γιατί η μορφή του κειμένου κουράζει. Προς Θεού, δεν είναι υπόδειξη, παράκληση είναι.

Φιλικά....-bye--bye-

ΥΓ
Συμφωνώ σε πολλά από αυτά που γράφεις!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Μα δεν έγραψα για να υπερασπιστώ τον χριστιανισμό ή τον βουδισμό ή το Ισλάμ.

Είπα απλά ότι δεν βλέπω πραγματική, βαθειά, σοφία στις λατρείες της φύσης.

εδώ διαφωνούμε, θεωρώ ότι σε όλες τις θρησκείες υπάρχει σοφία.
Πιστεύω ότι τις παλαιότερες και πια μη πρακτέες λατρείες τις αντιμετωπίζουμε υποτιμητικά γιατί απέχουμε πολύ χρονικά αλλά και τις βλέπουμε μέσα από το πρίσμα της επιστήμης αλλά και των γνωστότερων θρησκειών, τις οποιες και γνωρίζουμε καλύτερα είτε γιατί μετέχουμε σε αυτές είτε γιατί είναι ευρέως διαδεδομένες.

Προβλέπω ότι θα διαφωνούμε αιωνίως γι´αυτό το θέμα.:grinning-smiley-043

Από την άλλη, το να χαράζουμε οι σύγχρονοι άνθρωποι την πορεία μας ως μέρος του φυσικού κόσμου και σε αρμονία με αυτόν, είναι μεν σοφό, αλλά δεν είναι θρησκεία. Και ως νέα μορφή λατρείας (γιατί μάλλον θα υπάρχει, δεν θα υπάρχει; ) δεν θα είναι λιγότερο επιφανειακή από τις αρχαίες παγανιστικές, γιατί θα προσδίδει μεταφυσική αξία σε κάτι το ποίο είναι προϊόν λογικής επεξεργασίας.

Στην τελευταία παράγραφο σου, στην αρχή της, θα σταθώ. Νομίζω ότι αυτό είναι η πρόκληση για όλους μας από εδώ και στο μέλλον.

Κυρίως για ανθρώπους σαν τον Πάπα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη ακόμη και τον Μόσχας και πασών κλπ. Να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μην τεθεί ο άνθρωπος αλλά και άλλα μέλη της φύσης σε κίνδυνο (εκτός και αν ξέρουν κάτι που δεν μας έχουν πει σχετικά με τη Δευτέρα Παρουσία).

Από όσο γνωρίζω πουθενά δεν προτρέπει η θρησκεία (ο χριστιανισμός) να ζήσει ο ανθρωπος εις βάρος της φύσης. Βέβαια θα έπρεπε να είχε διατυπωθεί μία προειδοποίηση σχετικά με τη κατάχραση του δικαιώματος του ανθρώπου επί των υπολοίπων πλασμάτων της δημιουργίας.

Πρέπει λοιπόν να προτρέπει η εκκλησία να λαμβάνουμε δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά και η ίδια να λειτουργεί ενθαρρυντικά. Στην πράξη δεν το βλέπω, και γι' αυτό ενοχλούμαι όταν π.χ. το Βατικανό με αφορμή μία ταινία αφήνει να διαρρεύσει η άποψη του ότι η ταινία είναι απλοϊκή και οι λεγόμενοι και φερόμενοι οικολόγοι (κίνημα new age π.χ. ) είναι μόδα.

Θα ήταν χριστιανικότερο (κατά τη γνώμη μου) να πάρει θέση υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι είναι επιδίωξη και του χριστιανισμού. Τώρα νομίζω ότι έδωσε το μονοπώλιο της προστασίας του περιβάλλοντος στους άλλους με το να τους στοχεύσει.

Επαναδιατυπώνω την άποψη μου ότι το Βατικανό μάλλον ενοχλήθηκε περισσότερο που ένας άνθρωπος απαρνήθηκε το θείο δώρο του σώματος του και επέλεξε να ζήσει σε ένα δικό του δημιούργημα. Ίσως να επιμένω σε αυτό γιατί ενδόμυχα κι εγώ ανησυχώ λίγο από την προβολή στην ταινία αυτής της επιλογής. Την οποία θεώρησα ευτυχή κατάληξη όταν ήμουν μέσα στον κινηματογράφο:slapface:

Νομίζω ότι και η παράκληση εισακούστηκε. 'Οντως το διάβασα κι εγώ καλύτερα :idea: . Μα τί γράφω ο π...

Προσωπικά δεν βλέπω τον τρόπο που ένας λογικός και λίγο ενημερωμένος άνθρωπος θα καθίσει μπροστά σε μια φωτιά και θα κάνει σαν αυτιστικός συμμετέχοντας στη λατρεία μιας νέας ή παλαιότερης θρησκείας, δοξάζοντας τα στοιχεία της φύσης ή επικαλούμενος τη θεότητα να συνεχίσει να μεριμνά για την ευημερία του.

Υπάρχουν βέβαια παραδείγματα κοντινά, αλλά και πιο μακρινά που με διαψεύδουν.

Αυτά τα παραδείγματα έχει βάλει στο μάτι προφανώς το βατικανό και λοιπά ιερατεία Α.Ε. και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους και επιπλέον να τραβήξουν τους άτυχους προσκυνητές στην φιλόξενη αυλή τους.

Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό επιστημονικός και επιθετικός:
Σκληρή και αυστηρή κατήχηση από τη νηπιακή ηλικία που σκοπό έχει να δημιουργήσει πειθήνια όργανα και ενοχές στον πελάτη για κάθε τι μη επιτρεπτό κατά το δόγμα, διακριτικές εκφράσεις που περνούν εύκολα πλέον στο υποσυνείδητό ώστε να προκαλέσει την εναντίωση του σε κάθε τι μη αρεστό ή ανταγωνιστικό και προσηλυτισμός με ανταμοιβή την αιώνια ζωή, τα πιλάφια και την αιώνια νιρβάνα.

Τώρα όσον αφορά την έκθεση που υπόκεινται οι αρχιερείς ίσως θα ήταν καλό να συνοδεύεται από το σκοπό της έκθεσης, έτσι ώστε να μην μπερδευόμαστε με άλλα επιφανή πρόσωπα της ιστορίας που με τον ίδιο ζήλο έκθεσαν εαυτούς στο βωμό της δημοσιότητας για το γενικό καλό (και κατάφεραν ακριβώς το αντίθετο εκπληρώνοντας είτε την ματαιοδοξία, είτε την τσέπη τους).

Θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή κατανοητό ότι η θρησκείες έχουν προέρθει από τα ιερατεία και όχι το αντίθετο. Αν δεν ίσχυε αυτό, οι θρησκείες θα παρέμεναν στην αρχική τους μορφή και δεν θα προσαρμόζονταν στις απαιτήσεις της εποχής.
Κανείς δεν μίλησε για λάθη εκπροσώπων του θεού αλλά για εσκεμμένες, μεθοδευμένες κινήσεις που αποσκοπούν στον πλούτο και την εξουσία στο όνομα του θεού.

Κάτι ακόμα. Θέλουμε δεν θέλουμε είμαστε μέρος της φύσης. Εντάξει δεν πλέκουμε τις κοτσίδες μας σε πτηνά και δέντρα αλλά όσο να ‛ναι όλοι νοιώθουμε καλύτερα να ξαπλώσουμε σε ένα δάσος από το πεζοδρόμιο της τσιμεντούπολης.

Και κάτι τελευταίο. Μη ξεχνάμε ότι η «δημιουργία» καθώς και το «καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση» δεν ευνοεί την ύπαρξη εξωγήινων. Δεν αποκλείεται η γνωστή σοβαρότητα που επιδεικνύουν τα ιερατεία κατά καιρούς, να έπαιξε και σε αυτή του την τοποθέτηση καθοριστικό ρόλο...

:ernaehrung004:

ΥΓ. Έχω καταχαρεί τη συζήτηση αυτή και δεν λέω να σταματήσω. Larry 5η σελίδα! Κλείσε το μαγαζί... :D

Last edited:
ΥΓ. Έχω καταχαρεί τη συζήτηση αυτή και δεν λέω να σταματήσω. Larry 5η σελίδα! Κλείσε το μαγαζί... :D

Μην τολμήσεις Λάρρυ και το κλείσεις, σ' έσφαξα.....:behead:

Πρέπει ν' απαντήσω στο Νίκο, οπότε quotaρω μόνο αυτό για να σε προλάβω!!!:D:D

Re: Απάντηση: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή κατανοητό ότι η θρησκείες έχουν προέρθει από τα ιερατεία και όχι το αντίθετο.

Διαφωνώ καθέτως... Νέες θρησκείες ανά την ιστορία, πάντα ξεκινούν εκτός ιερατείων αλλά στο τέλος καταλήγουν να δημιουργήσουν τα δικά τους... Και κάπου εκεί, ελοχεύει ο κίνδυνος μετατροπής τους σε δόγματα πίστης και τυπολατρεία...

Γιάννη μου (JL) συμφωνούμε μόνο ως προς την κατάληξη.
Εκτός και αν δεν ορίζεις την θρησκεία ως ένα σύστημα πίστης στο υπερφυσικό στο ανώτερο ον κτλ
Είναι νομίζω αποδεκτό από όλους ότι όλα τα συστήματα έχουν δημιουργούς και απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω κανένα υπερφυσικό ων δεν έγραψε κανόνες ή απομνημονεύματα...

-bye-

YΓ Σας πέταξε και εσάς έξω?

κανένα υπερφυσικό ων δεν έγραψε κανόνες ή απομνημονεύματα...

Εάν δεν πείθεσαι με τους κεραυνούς υπάρχουν και τα database errors... -bye-

Ο Larry θα ήταν...:BDGBGDB55:

Όχι τίποτε άλλο αλλά σκέφτομαι το Γιάννη (ΓΧ) που πρέπει να τέλειωνε post 2000 λέξεων και θα το έχασε όπως εγώ το προηγούμενο...

-bye-

Εάν δεν πείθεσαι με τους κεραυνούς υπάρχουν και τα database errors... -bye-

Πάντως Τάσο με αυτήν την cloaking device που διαθέτεις είσαι κάτι σαν "Θεός του forum"!!!!! :flipout::flipout::flipout:

Υπάρχουν βέβαια παραδείγματα κοντινά, αλλά και πιο μακρινά που με διαψεύδουν.

Αυτά τα παραδείγματα έχει βάλει στο μάτι προφανώς το βατικανό και λοιπά ιερατεία Α.Ε. και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους και επιπλέον να τραβήξουν τους άτυχους προσκυνητές στην φιλόξενη αυλή τους.

Π.χ.??? Ποια είναι αυτά τα παραδείγματα??

Στην εποχή που η είδηση μαθαίνεται σε 1 δευτερόλεπτο και η γνώση μεταδίδεται μ' ένα κλικ, ποιοι είναι αυτοί οι άτυχοι προσκυνητές, Νίκο??

Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό επιστημονικός και επιθετικός:
Σκληρή και αυστηρή κατήχηση από τη νηπιακή ηλικία που σκοπό έχει να δημιουργήσει πειθήνια όργανα και ενοχές στον πελάτη για κάθε τι μη επιτρεπτό κατά το δόγμα, διακριτικές εκφράσεις που περνούν εύκολα πλέον στο υποσυνείδητό ώστε να προκαλέσει την εναντίωση του σε κάθε τι μη αρεστό ή ανταγωνιστικό και προσηλυτισμός με ανταμοιβή την αιώνια ζωή, τα πιλάφια και την αιώνια νιρβάνα.

Μα, η δήλωση της εφημερίδας του Βατικανού διατυπώνεται τελείως διαφορετικά από όπως την περιγράφεις. Ο τρόπος της, ούτε επιθετικός είναι, ούτε επιβλητικός. Αντίθετα, είναι πολύ προσεγμένος - διπλωματικός και για να μην επανέρχομαι, συντάσσομαι με την άποψη του Διονύση πάνω στο θέμα. Αυτά που περιγράφεις δεν γίνονταν ούτε πριν 100 χρόνια, θα γίνουν ξαφνικά τώρα??

Τώρα όσον αφορά την έκθεση που υπόκεινται οι αρχιερείς ίσως θα ήταν καλό να συνοδεύεται από το σκοπό της έκθεσης, έτσι ώστε να μην μπερδευόμαστε με άλλα επιφανή πρόσωπα της ιστορίας που με τον ίδιο ζήλο έκθεσαν εαυτούς στο βωμό της δημοσιότητας για το γενικό καλό (και κατάφεραν ακριβώς το αντίθετο εκπληρώνοντας είτε την ματαιοδοξία, είτε την τσέπη τους).

Ομολογώ ότι δεν το κατάλαβα. Αν μπορείς να το εξηγήσεις, ειδικά το bold...

Θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή κατανοητό ότι η θρησκείες έχουν προέρθει από τα ιερατεία και όχι το αντίθετο. Αν δεν ίσχυε αυτό, οι θρησκείες θα παρέμεναν στην αρχική τους μορφή και δεν θα προσαρμόζονταν στις απαιτήσεις της εποχής.

Ασφαλώς και δεν δέχομαι αυτό που γράφεις. Με λίγα λόγια λες ότι οι θρησκείες είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, επομένως μια ουτοπία-απάτη.
Και μιας και μιλάς για προσαρμοστικότητες. Δεν βλέπω κανέναν να βάζει ''χέρι'' στην Α.Γ. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι ερμηνείες και μάλιστα προσαρμοσμένες ερμηνείες ανάλογα με τις ''ανάγκες'' της κάθε χρονικής περιόδου. Ο Λόγος, πάντως, εδώ και πολλούς αιώνες παραμένει αναλλοίωτος και έχει γραφεί για τον καθένα ο οποίος διαθέτει ώτα και όμματα. Δεν είναι προνόμιο κάποιου ρασσοφόρου...

Κανείς δεν μίλησε για λάθη εκπροσώπων του θεού αλλά για εσκεμμένες, μεθοδευμένες κινήσεις που αποσκοπούν στον πλούτο και την εξουσία στο όνομα του θεού.

Το σχόλιο που έκανα πιο πάνω δεν πήγαινε σε δικά σου γραφόμενα, αλλά σε μια γενική αντίληψη που έχω αποκομίσει από συζητήσεις τέτοιου είδους. Σ' αυτό που γράφεις, συμφωνώ και επαυξάνω, ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι δακτυλοδεικτούμενες και καταδικαστέες...

Και κάτι τελευταίο. Μη ξεχνάμε ότι η «δημιουργία» καθώς και το «καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση» δεν ευνοεί την ύπαρξη εξωγήινων. Δεν αποκλείεται η γνωστή σοβαρότητα που επιδεικνύουν τα ιερατεία κατά καιρούς, να έπαιξε και σε αυτή του την τοποθέτηση καθοριστικό ρόλο...

Κάτσε να τους δούμε πρώτα, βρε Νίκο, και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε...-bye--bye-

Ο Larry θα ήταν...:BDGBGDB55:

Όχι τίποτε άλλο αλλά σκέφτομαι το Γιάννη (ΓΧ) που πρέπει να τέλειωνε post 2000 λέξεων και θα το έχασε όπως εγώ το προηγούμενο...

-bye-

Έπεσε το φόρουμ???:eek::eek:

Δεν πήρα χαμπάρι τίποτα.....ο θεός του φόρουμ είναι μαζί μου!!!:D:D

Γιάννη μου (JL) συμφωνούμε μόνο ως προς την κατάληξη.
Εκτός και αν δεν ορίζεις την θρησκεία ως ένα σύστημα πίστης στο υπερφυσικό στο ανώτερο ον κτλ
Είναι νομίζω αποδεκτό από όλους ότι όλα τα συστήματα έχουν δημιουργούς και απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω κανένα υπερφυσικό ων δεν έγραψε κανόνες ή απομνημονεύματα...

-bye-

Το "εκτός ιερατείων" δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με το υπερπέραν... ;)

Δεν βλέπω κανέναν να βάζει ''χέρι'' στην Α.Γ. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι ερμηνείες και μάλιστα προσαρμοσμένες ερμηνείες ανάλογα με τις ''ανάγκες'' της κάθε χρονικής περιόδου.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τον Γουτεμβέργιο, το παραπάνω βγαίνει κομματάκι δύσκολο. Πάντως έχω διαβάσει ότι αυτό που λέμε σήμερα Αγία Γραφή είναι η "εγκεκριμένη" εκδοχή. Τώρα εάν υπάρχουν και άλλα ευαγγέλια ή πού ακριβώς είναι τα κενά και οι αντιφάσεις μεταξύ των κατ' ιδίαν χωρίων, το έχω διαβάσει ως συμπέρασμα μόνο, και δεν το γνωρίζω για να το πω ο ίδιος.
Άσχετα βέβαια τα παραπάνω με την παρούσα συζήτηση.

Για να πω και κάτι άλλο... εντάξει η αποδόμηση του χριστιανισμού ή καθολικισμού...
αλλά οι νέοι "γκουρού" κάτι κινημάτων αυτοαναζήτησης, ολιστικών προσεγγίσεων ή δεν ξέρω πώς λέγονται και δεν συμμαζεύεται, τι σόι νέο ιερατείο είναι;

Το "εκτός ιερατείων" δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με το υπερπέραν... ;)

Ενώ τα εντός,.....ΝΑΙ!!!

9682.gif

:D:D

@Γ.Χατζηγεωργίου

Τα παραδείγματα:
Τα κοντινά είναι πολίτες της Ισπανίας, της Ιταλίας καθώς και άλλως Ευρωπαικών χωρών. Τα μακρινά είναι οι ιεραποστολές της Αφρικανικής ηπείρου.

Για τον τρόπο γραφής Γιάννη έγραψα στην ίδια παράγραφο... Διακριτικά και διπλωματικά περνούν τις ενοχές στα ήδη διαμορφωμένα μυαλά και ποτίζουν με δηλητήριο τα νέα...

Οι αρχιερείς.
Πήρες το μέρος των επιφανών ανδρών (κυριολεκτικά ανδρών αφού τα δημοφιλή δόγματα δεν επιτρέπουν την γυναικεία παρουσία) που πρωτοστατούν και βάζουν τα στήθη τους μπροστά. Εγώ αμφιβάλω για τον σκοπό που το κάνουν αυτό. Η ιστορία κατά κανόνα έχει δείξει άλλα για αυτούς που μπαίνουν μπροστά. Μη ζητήσεις παραδείγματα γιατί θα ξεφύγουμε...

Γιατί λοιπόν ο τάδε Πάπας, ο τάδε Αρχιεπίσκοπος κτλ ανάλαβαν το βαρύ τους φορτίο. Είμαι λάθος να τους κρίνω εκ του αποτελέσματος? Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.

Γιάννη μου για το τι έγινε πρώτα, η κότα ή το αυγό σωστά κατάλαβες την άποψή μου. Ας μην την επαναλάβω αφού το πιθανότερο είναι να προκαλέσει περισσότερο.
Για την ΑΓ είσαι σίγουρος ότι δεν της έχουν βάλει χέρι? Είσαι σίγουρος ότι είναι γραμμένη από το χέρι του υπερφυσικού? Μήπως έχει προσαρμοστεί από την αρχαία ιουδαική γραφή (ξέρεις... αυτή που δεν έχει όλα τα σημερινά γράμματα). Είσαι σίγουρος ότι η φλεγόμενη βάτος μίλησε στο Μωησή? Οι δέκα εντολές απο που προήρθαν? Ο Ηρακλής ήταν πραγματικό πρόσωπο? Ημίθεος? Υιός του Δία? Δεν βλέπω καμία διαφορά μεταξύ ΑΓ και Ελληνικής ή άλλης Μυθιστορίας. Γραμμένα από ιερατεία είναι όλα. Κρατάμε λίγα απορρίπτουμε ώς αναχρονιστικά άλλα και προχωράμε... Τουρλού Τουρλού το λένε στο χωριό μου!

Για τους εξωγήινους. Οι πιθανότητες λένε ότι υπάρχουν αλλά δεν θα τους δούμε. Δεν έγραψα αυτό. Εννοούσα ότι η σοβαρότητα που διακατέχει τα ιερατεία πιθανόν να τους οδήγησε να δούν την ταινία με κακό μάτι ακόμα και για αυτό.

Φιλαράκι πρέπει να κατέβεις να τα πούμε και από κοντά. Θα μπορέσεις στην Πίτα?

:grinning-smiley-043 -bye-

Η αλήθεια είναι ότι μετά τον Γουτεμβέργιο, το παραπάνω βγαίνει κομματάκι δύσκολο. Πάντως έχω διαβάσει ότι αυτό που λέμε σήμερα Αγία Γραφή είναι η "εγκεκριμένη" εκδοχή. Τώρα εάν υπάρχουν και άλλα ευαγγέλια ή πού ακριβώς είναι τα κενά και οι αντιφάσεις μεταξύ των κατ' ιδίαν χωρίων, το έχω διαβάσει ως συμπέρασμα μόνο, και δεν το γνωρίζω για να το πω ο ίδιος.

Για τα άλλα ή κρυφά ευαγγέλια έχω δει κατά καιρούς ντοκυμανταίρ στο National Geographic που πραγματεύονταν το ζήτημα, αλλά δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη. Τώρα, για τα κενά ή αντιφάσεις των χωρίων....μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος, Τάσε?? Δεν λέω να θυμάσαι ορισμένες λέξεις ή φράσεις, απλώς, κάποιο παράδειγμα που να σου έμεινε στη μνήμη.