θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Re: Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Ε και το ποδόσφαιρο προσελκύει κάφρους. Συμβαίνει σε κάθε ομάδα. Άρα είναι στη φύση του ποδοσφαίρου να προσελκύει κάφρους.
Άρα η φύση του είναι φαύλη. Άρα όλοι οι οπαδοί είστε φαύλοι.
Κάπου μπάζει όμως η λογική, δεν νομίζεις;

Εμένα μου φαίνεται σωστή η λογική που αναπτύσσεις.

Ο οπαδός ταυτίζεται με την ομάδα του και πονάει όταν την θίγουν. Εφόσον αυτό είναι δεδομένο, είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν κάποιοι (έστω λίγοι) που θα ξεφύγουν από τα όρια αν τους δοθεί η δυνατότητα.

Γι αυτό υπάρχει ανάγκη αυστηρής αστυνόμευσης στο ποδόσφαιρο. Σε όλα τα κράτη.

Ενώ στο θέατρο, ας πούμε, δεν υπάρχει αστυνόμευση. Δεν θα ήταν περίεργο να υπήρχαν αστυνομικοί περιμετρικά στη σκηνή του θεάτρου για να προστατεύουν τους ηθοποιούς;

Ακόμη και στο μποξ, που είναι βάρβαρο "άθλημα" δεν γίνεται αυτό. Επειδή δεν υπάρχει ο οπαδισμός.

Οπότε η λογική που αναπτύσσεις είναι σωστή. Μπορεί για σένα και τον φίλο σου το ποδόσφαιρο να είναι θέαμα και να μην διαφέρει από το θέατρο, όμως η φύση του ποδοσφαίρου (όπως υπάρχει σήμερα στη πράξη και όχι στη θεωρία) προωθεί τον τυφλό οπαδισμό, και κάπου εκεί σαφώς και υπάρχει ένα φαύλο στοιχείο.

Σπύρο αν δεν είναι απόρρητο και έχεις γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα ή διάθεση να το μοιραστείς...

Πόσοι από τους ψυχικά αρρώστους είναι θρησκόληπτοι σε σχέση με αυτούς που δεν είναι? Είναι αλήθεια ότι οι ενοχές που σπέρνουν τα ιερατεία κάνουν "κακό στην υγεία"? Οι γυναίκες επιρεάζοντε περισσότερο?

Έχω κάποια πληροφόρηση για το θέμα, όμως δεν είναι διασταυρωμένη.

-bye-

Νίκο θα στο πώ λίγο διαφορετικά..
Δεν συσχετίζεται η ψυχική πάθηση με την υγιή πίστη,ούτε με τον υγιή αγνωστικισμό ή αθεϊα.

Συμβαίνουν δυό-τρία πράγματα ομως που μπορώ να τα αναφέρω γιατι ειναι γενικά..
1)Κατηγορία σοβαρά ψυχικά πασχόντων (ήδη)απευθύνονται κυρίως σέ ´γκουρού´και οχι στην επίσημη Εκκλησία.Αυτό γινεται συνήθως απ´τούς γονείς τους,πού νοιώθουν απελπισμένοι..
Οι ´γκουρού´που πουλάνε ψευτοφιλοσοφία ή κατι περίεργες ´νέες θρησκείες´τούς προκαλούν συνήθως ακομα μεγαλύτερη επίταση τής ψυχικής τους ασθένειας.
2)Ανθρωποι με σοβαρή προδιάθεση νόσησης απευθύνονται επίσης στην κατηγορία 1 και αρκετές φορές ,κάτω απο άθλιες συνθήκες ´καθοδήγησης´παθαίνουν σοβαρά ψυχωτικά επεισόδια...
Μετά έρχονται κατατσαλαπατημένοι για βοήθεια.

3)Πολύ μικρότερο ποσοστό ήδη σοβαρά ψυχικά πασχόντων δεν απευθύνεται συνολικά στην επίσημη Εκκλησία αλλά σε κάποιους ´γέροντες´που εχουν την φήμη τού ´θεραπευτή´..
Εκεί έχουμε δυό περιπτώσεις..
α)Υπάρχουν κάποιοι σοβαροί ´γέροντες´που εξύπνως ποιούντες,δίνουν τίς ευλογίες τους αλλά τούς συστήνουν να συνεχίσουν να πηγαίνουν καί στον ψυχίατρο...;)
Αυτή η υποκατηγορία,δεν θεωρείται επικίνδυνη...
β)Υπάρχουν ομως και άλλοι που τους λένε να κοψουν τά φάρμακα και τούς ´ευλογούν´..
Εδω για μένα υπάρχει σαφές ζήτημα.

Το θέμα τής ενοχής που αναφέρεις έχει μεγαλο ενδιαφέρον,αλλά δεν θεωρώ οτι προέρχεται μονον απο την Θρησκεια(και χρειαζεται διαχωρισμός μεταξύ τών Θρησκειών εδώ γιατι κάποιες χρησιμοποιούν την ενοχή περισσοτερο απο άλλες)αλλά και απο τον σύγχρονο πολιτισμό.
Επι παραδείγματι η Ενοχή τής ´Πολιτικής Ορθότητας´έχει παρόμοια αποτελέσματα με τά τών Θρησκειών.
Αλλά θα πάει αλλού η κουβέντα.

Υ.Γ.
Προ εικοσαετίας,και έχοντας σχεδόν τελειώσει την ειδικότητά μου,ειχα πάει στο Αγιον Ορος....
Εκεί παρατήρησα αντιφατικά πράγματα.
Επι παραδείγματι σε οσους μορφωμένους μοναχούς,αναφέραμε την ειδικότητά μας(ειχα παει με εναν φιλο μου)μάς αντιμετώπισαν με μεγάλη συμπάθεια και κάναμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις....
Με λιγότερο μορφωμένους ,ομως,αντιμετωπίσαμε μεγάλη καχυποψία,γιατί ασχολούμασταν μέ την ´Ψυχή´,που τήν θεωρούσαν αποκλειστικότητά τους...............
Επίσης συναντησα τρεις σοβαρά ψυχικά πάσχοντες,που έκαναν βοηθητικές δουλειές σε μιά Μονή και ησαν σε πολύ καλή κατάσταση γιατί τους αντιμετώπιζαν ανθρώπινα και με σεβασμό και τά συγκεκριμένα άτομα ειχαν λιγότερο stress αποτι εάν ζούσαν στην πόλη ,μονα σε ενα διαμέρισμα.
Οπως επίσης υπήρχε και Μονή που ειχε μοναχούς που δέχονταν εξαρτημένα άτομα και τά βοηθούσαν με σημαντικά αποτελέσματα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Ναι, Νικ, αλλά σε προηγούμενο ποστ σου γράφεις ότι το ένα είναι κατασκευασμένο από το δεύτερο και εν ολίγοις ότι είναι ένα και το αυτό. Στη μπάλα γιατί τα διαχωρίζεις (την καλή θρησκεία από το κακό ιερατείο)??

Δεν είπα ότι είναι το ένα και αυτό. Προφανώς δεν θα το διατύπωσα σωστά. Είπα ότι τα ιερατεία το έκαναν ένα και το αυτό. Και ακριβώς για αυτό το λόγο τα ταυτίζω.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν με εκφράζει καμία θρησκεία.
Ο λόγος που πιστεύω ότι ο "θεός" είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας και ότι όσοι δηλώνουν το αντίθετο, ας αναλογιστούν αν προσπαθούν να εφαρμόσουν τις εντολές των ιερατείων ή αυτών που πιστεύουν μέσα τους.
Γιατί αν συμβαίνει το δεύτερο... πάπαλα οι θρησκείες...

Προς θεού δεν τα έχω βάλει με τον πιστό που ακούγοντας τον λόγο του Χριστού για παράδειγμα προσπαθεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Τα βάζω με τα ιερατεία που του διαστρευλώνουν το λόγο του Χριστού λέγοντας για παράδειγμα:
- Οι γυναίκες κουβαλάτε το προπατορικό αμάρτημα. Θα είστε μέχρι δευτέρας παρουσίας εκτός άμβωνος. Δεν θα χαρείτε από την πλήρη συμμετοχή σας στα μυστήρια
- Μη κάνετε έρωτα πριν το γάμο. Και μετά το γάμο με μέτρο... Δεν είναι διασκέδαση το sex...
- Το Avatar προωθεί παγανιστικές λατρείες. Μη διασκεδάζετε με αυτό...
και τόσα άλλα. Τι ναλέμε τώρα...

Που τα είπε ο ιδρυτής της θρησκείας όλα αυτά ρε παιδιά? Ή μήπως αυτή δεν είναι η θρησκεία μας? Πάλι κακώς την ταυτίζω με το ιερατείο???

-bye-

Re: Απάντηση: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

Επι παραδείγματι η Ενοχή τής ´Πολιτικής Ορθότητας´έχει παρόμοια αποτελέσματα με τά τών Θρησκειών.
Αλλά θα πάει αλλού η κουβέντα.

Αυτή η "θρησκεία" και εάν θέλει ομολογίες πίστεως.

Εμένα μου φαίνεται σωστή η λογική που αναπτύσσεις.

Ο οπαδός ταυτίζεται με την ομάδα του και πονάει όταν την θίγουν. Εφόσον αυτό είναι δεδομένο, είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν κάποιοι (έστω λίγοι) που θα ξεφύγουν από τα όρια αν τους δοθεί η δυνατότητα.

Γι αυτό υπάρχει ανάγκη αυστηρής αστυνόμευσης στο ποδόσφαιρο. Σε όλα τα κράτη.

Ενώ στο θέατρο, ας πούμε, δεν υπάρχει αστυνόμευση. Δεν θα ήταν περίεργο να υπήρχαν αστυνομικοί περιμετρικά στη σκηνή του θεάτρου για να προστατεύουν τους ηθοποιούς;

Ακόμη και στο μποξ, που είναι βάρβαρο "άθλημα" δεν γίνεται αυτό. Επειδή δεν υπάρχει ο οπαδισμός.

Οπότε η λογική που αναπτύσσεις είναι σωστή. Μπορεί για σένα και τον φίλο σου το ποδόσφαιρο να είναι θέαμα και να μην διαφέρει από το θέατρο, όμως η φύση του ποδοσφαίρου (όπως υπάρχει σήμερα στη πράξη και όχι στη θεωρία) προωθεί τον τυφλό οπαδισμό, και κάπου εκεί σαφώς και υπάρχει ένα φαύλο στοιχείο.

Μα, ο Τάσος το έφερε ως παράδειγμα για να δείξει τη ''λογική του παραλόγου''. Κάθε τι που γεννά οπαδισμό με την κακή έννοια του όρου, είναι παράλογο. Για μένα δεν παίζει ρόλο αν αυτό λέγεται ποδόσφαιρο, σκάκι ή μακριά γαϊδούρα. Απλώς, στο ποδόσφαιρο οι συνθήκες ευνοούν κατά τι περισσότερο την ύπαρξη εκδηλώσεων έξω από τα όρια.

Θέλεις να σου θυμίσω ότι υπάρχει οπαδισμός και φανατισμός ακόμα και με μηχανήματα???
Ονόματα δεν αναφέρουμε, υπολήψεις δεν θίγουμε!!!:D:D Ζήτω το AVclub!!!

Πρός Dalanik..

Φίλε Νίκο οφείλω να υποσημειώσω πώς σε βαρειές ψυχικές παθήσεις σάν σύμπτωμα εμφανίζονται και παραληρήματα θρησκευτικού περιεχομένου..
Το ενδιαφέρον είναι πώς κάποια άτομα απο αυτά,πριν νοσήσουν,δεν πίστευαν,ούτε ήσαν θρησκόληπτα.
Και μπορεί να μήν εξακολουθούν να πιστεύουν ,οταν η ψυχική τους πάθηση είναι σε ύφεση.
Θέλω να πώ πώς το θρησκευτικό παραλήρημα και πάλι δεν συσχετίζεται με την πίστη ή μή του ατόμου...

Last edited:
Τι ακριβώς? Ότι ο κάμερον ήταν ο υπάιτιος του πολέμου? :flipout:

Φίλε Ανδρέα μόνο αυτό δεν έχω ακούσει ακόμα...

-bye-

Aκουσε την εκπομπη Infowar (Aρης Χατζηστεφανου) (για το Avatar)εδω...ΣΚΑΪ : ΣΚΑΪ Player Radio ειναι νομιζω ενδιαφερον!

Δεν είπα ότι είναι το ένα και αυτό. Προφανώς δεν θα το διατύπωσα σωστά. Είπα ότι τα ιερατεία το έκαναν ένα και το αυτό. Και ακριβώς για αυτό το λόγο τα ταυτίζω.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν με εκφράζει καμία θρησκεία.
Ο λόγος που πιστεύω ότι ο "θεός" είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας και ότι όσοι δηλώνουν το αντίθετο, ας αναλογιστούν αν προσπαθούν να εφαρμόσουν τις εντολές των ιερατείων ή αυτών που πιστεύουν μέσα τους.
Γιατί αν συμβαίνει το δεύτερο... πάπαλα οι θρησκείες...

Προς θεού δεν τα έχω βάλει με τον πιστό που ακούγοντας τον λόγο του Χριστού για παράδειγμα προσπαθεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Τα βάζω με τα ιερατεία που του διαστρευλώνουν το λόγο του Χριστού λέγοντας για παράδειγμα:
- Οι γυναίκες κουβαλάτε το προπατορικό αμάρτημα. Θα είστε μέχρι δευτέρας παρουσίας εκτός άμβωνος. Δεν θα χαρείτε από την πλήρη συμμετοχή σας στα μυστήρια
- Μη κάνετε έρωτα πριν το γάμο. Και μετά το γάμο με μέτρο... Δεν είναι διασκέδαση το sex...
- Το Avatar προωθεί παγανιστικές λατρείες. Μη διασκεδάζετε με αυτό...
και τόσα άλλα. Τι ναλέμε τώρα...

Που τα είπε ο ιδρυτής της θρησκείας όλα αυτά ρε παιδιά? Ή μήπως αυτή δεν είναι η θρησκεία μας? Πάλι κακώς την ταυτίζω με το ιερατείο???

-bye-

Αναφέρεσαι στούς φονταμενταλιστές τής πιστεως ή στις λεγόμενες παραθρησκευτικές οργανώσεις,που οντως εχουν μετατρέψει την πίστη σε Ιδεολογία και Κανόνες.
Πρωτοι διδάξαντες οι Καλβινιστές και οι Προτεστάντες,και αυτό έφτασε και σέ άλλες Χώρες.
Οταν μπαινουν κανόνες και μετάνοιες και εκατό μετάνοιες για την ´αμαρτία´χάσαμε το τόπι όντως...
Αυτό καταστρέφει την οποια έννοια μιάς ´αγαπησιαρικης´πίστης που δέχεται στά σπλάχνα της τον ´αμαρτωλό ´και τον ´πεπτωκότα´...
Θρησκεία ή πίστη που αποδιώχνει τον Παρία,τον κατατρεγμένο ,τον Πένητα παύει νάχει νόημα.

1. Ή μήπως αυτή δεν είναι η θρησκεία μας? 2. Πάλι κακώς την ταυτίζω με το ιερατείο???[/FONT][/COLOR]

-bye-

1. Όχι
2. Ναι.

Όπως βλέπεις, είμαι σαφέστατος....;)

''Έσται ο υμών λόγος ναι, ναι, ου,ου. Παν έτερον εκ του πονηρού εκπορεύεται''-bye--bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: θεοποιήσεις-δαιμονοποιήσεις...

''Έσται ο υμών λόγος ναι, ναι, ου,ου. Παν έτερον εκ του πονηρού εκπορεύεται''-bye--bye-

Τώρα ξέρω τι θα σου πω εάν σε έχω απέναντι σε ακροατήριο -bye-

Βρε Γιάννη αυτά που αναφέρω δεν είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ άποψη του ιερατείου?
Δεν υπάρχουν για αυτά αναφορές στις γραφές? Δεν είναι ταυτισμένα με την πίστη, τη θρησκεία?

Τόσο έξω έχω πέσει?

Σπύρο δυστηχώς δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω. Είναι πάνω από τις δυνατότητές μου (ειλικρινά).
Υγειή πίστη σε τί?

Αυτό που θέλω να διασταυρώσω είναι αν οι πελάτες των ψυχίατρων / ψυχολόγων είναι ως επί τω πλέιστων θρησκόληπτοι και κυρίως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Για μελαγχολία μου είπαν...

* Τα italic δεν αποτελούν συμπεράσματα έρευνας οπότε μέχρι να αποδειχτούν προφανώς είναι ράδιο αρβύλα...

:grinning-smiley-043 -bye-

Last edited:
Βρε Γιάννη αυτά που αναφέρω δεν είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ άποψη του ιερατείου?
Δεν υπάρχουν για αυτά αναφορές στις γραφές? Δεν είναι ταυτισμένα με την πίστη, τη θρησκεία?

Τόσο έξω έχω πέσει?

Σπύρο δυστηχώς δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω. Είναι πάνω από τις δυνατότητές μου (ειλικρινά).
Υγειή πίστη σε τί?

Αυτό που θέλω να διασταυρώσω είναι αν οι πελάτες των ψυχίατρων / ψυχολόγων είναι ως επί τω πλέιστων θρησκόληπτοι και κυρίως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Για μελαγχολία μου είπαν...

* Τα italic δεν αποτελούν συμπεράσματα έρευνας οπότε μέχρι να αποδειχτούν προφανώς είναι ράδιο αρβύλα...

Ημουν σαφέστατος και απάντησα σε οσα ζήτησες,που ειναι γενικά και αναφέρθηκα αναλυτικά σε κάποιες κατηγοριες ψυχικά πασχόντων..
Εγραψα Υγιή πιστη ή υγιή αγνωστικισμό ή αθεϊα..
Γνωρίζω φανατικούς θρησκους και φανατικούς άθεους..
Δεν βλέπω διαφορά.

Αυτο που γράφεις για θρησκόληπτους πελάτες,ούτε με σφαίρες...

Και φυσικά άν έχει γραφτεί κάπου ειναι απολύτως αντεπιστημονικό ..

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί οτι το 30% των πολιτών μιάς Δυτικής Χώρας είναι πλέον πολύ πιθανό να εμφανίσουν αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους
..
Πέραν τών βιολογικών παραμέτρων,ο βασικότερος κοινωνικός,είναι ο τρόπος ζωής και η διαλυση τού κοινωνικού ιστού,καθώς και οι ´τρελλοί ρυθμοί´που εχουν επιβληθεί στον άνθρωπο ,είτε πιστεύει,είτε όχι.
Καμιά τετοια σοβαρή μελετη δεν υπάρχει...
Εκτος αν οποιος δηλώνει το θρήσκευμά του ανεξαρτήτως αν πιστεύει ή δεν πιστεύει θεωρείται θρησκόληπτος..
Θάλεγα μάλιστα πώς πολύ συχνά καταθλιπτικοί με αυτοκτονικό ιδεασμό δεν διαπράττουν αυτοκτονία όταν πιστεύουν σε κάτι.

Last edited:
Ημουν σαφέστατος και απάντησα σε οσα ζήτησες,που ειναι γενικά και αναφέρθηκα αναλυτικά σε κάποιες κατηγοριες ψυχικά πασχόντων..
Εγραψα Υγιή πιστη ή υγιή αγνωστικισμό ή αθεϊα..
Γνωρίζω φανατικούς θρησκους και φανατικούς άθεους..
Δεν βλέπω διαφορά.

Αυτο που γράφεις για θρησκόληπτους πελάτες,ούτε με σφαίρες...

Και φυσικά άν έχει γραφτεί κάπου ειναι απολύτως αντεπιστημονικό ..
Καμιά τετοια σοβαρή μελετη δεν υπάρχει...
Εκτος αν οποιος δηλώνει το θρήσκευμά τουανεξαρτήτως αν ,πιστεύει ή δεν πιστεύει θεωρείται θρησκόληπτος..
Θάλεγα μάλιστα πώς πολύ συχνά καταθλιπτικοί με αυτοκτονικό ιδεασμό δεν διαπράττουν αυτοκτονία όταν πιστεύουν σε κάτι.

Οκ thanx.!

Eσύ ήσουν σαφής, εγώ δεν σκαμπάζω γ' αυτό δεν μπορεσα να παρακολουθήσω.
Το τελευταίο το κατάλαβα πιο εύκολα.

Καλό βράδυ σε όλους!

Last edited:
Ένας διάλογος μεταξύ του Γράκχου και του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα από την ταινία Spartacus του Stanley Kubrick, που περιέχει μία ακόμα έκφανση του προς συζήτηση θέματος:

Gracchus: Let's make an old-fashioned sacrifiice for Glabrus' success.

Caesar: I thought you had reservations about the gods.

Gracchus: Privately I believe in none of them. Neither do you. Publicly I believe in them all.

τα μηνυματα που περναει(εκτος των αλλων) ο Καμερον στην ταινια,ειναι οτι η γη ειναι ενας μεγαλος οργανισμος ο οποιος εχει ''θεοποιηθει'' απο τους πρωτογονους εξωγηινους,αλλα δεν παυει ομως να ειναι τετοιος(δηλαδη ζωντανος οργανισμος) και σαν τετοιος,αισθανεται,νοιωθει,αντιλαμβανεται και στο τελος δρα.*
Επισης υπαρχει ενα ιδιοτυπο δικτυο,οπου ολοι οι οργανισμοι μπορουν να δικτυωθουν(με την συνδεση που εκαναν) και να επικοινωνουν με την ''γλωσσα'' της σκεψης.
Αυτα ειναι μηνυματα που ενοχλουν καποιους,οπως ακριβως το αντιπολεμικο που ενοχλησε τους πολεμοκαπηλους.

* λατρεια της μητερας Γης [δα-ματηρ(δα=γα=γη),(ματηρ=μητηρ=μητερα)=Δημητρα-μητερα Γη,εχουμε και στην αρχαια ελληνικη πιστη,χθονιες θεοτητες,Περσεφονη και λοιπα.

* λατρεια της μητερας Γης [δα-ματηρ(δα=γα=γη),(ματηρ=μητηρ=μητερα)=Δημητρα-μητερα Γη,εχουμε και στην αρχαια ελληνικη πιστη,χθονιες θεοτητες,Περσεφονη και λοιπα.

Αυτές τις λατρείες όμως ο χριστιανισμός τις έχει αντιμετωπίσει και έχει υπερισχύσει. Αν ο Κάμερον ή οποιοσδήποτε Κάμερον ανέφερε στο έργο του οντότητες ή χρησιμοποιούσε όρους που παραπέμπουν σε παλαιότερες δοξασίες σε ύφεση στην εποχή μας, τότε δεν θα ενοχλούταν το Βατικανό, γιατί στη συνείδηση του κόσμου έχουν πια ξεπεραστεί.

Φοβούνται όμως ότι η λατρεία της φύσης, γυμνή από αναφορές σε ξεπερασμένες αντιλήψεις, είναι πιο ελκυστική στο κοινό που ανησυχεί για την οικολογική ισορροπία. Εδώ ο Αλ Γκορ έχει γίνει αγαπητός γιατί φορά την μπέρτα του οικολόγου και του προμάχου του περιβάλλοντος.