chrisssb
Μέλος Σωματείου
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Θεωρίες συνομωσίας - το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων
Ας αρχίσω από το δεύτερο.
Φυσικό είναι να σου δίνουν αφηρημένες απαντήσεις. Εξάλλου μιλάνε για το Θείο (το οποίο apriori είναι έξω από τις δυνατότητές μας να οριστεί ή περιγραφεί) και την Πίστη (που επίσης apriori δεν έχει ανάγκη δομημένης απόδειξης).
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάνουνε λάθος να ζητούνε από την επιστήμη -ή όσους χρησιμοποιούν την επιστήμη κατά δήλωσή τους- να είναι αναλυτικοί μέχρις κεραίας.
Εξάλλου αυτή η αναλυτικότητα και η δομημένη απόδειξη δεν είναι που διαλαλούν ότι τους έδειξε την αλήθεια?
Όχι, δεν υπάρχει αντίφαση σε αυτό. Τουναντίον
Όσο αφορά τα υπόλοιπα, το "άγνωστες οι βουλές του Κυρίου" σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι για όλα -τουλάχιστον αυτά που σε/μας απασχολούνε- δεν υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις.
Υπάρχουν και με το παραπάνω.
Το ζήτημα είναι αλλού. Ότι ακόμη και αν σου δώσει κάποιος την απάντηση δεν είσαι σε θέση να την κατανοήσεις αν δεν έχεις εμβαθύνει πρώτα (σε έννοιες κ.λπ.).
Πρέπει πρώτα να μελετησεις πάρα πολύ, να κατανοήσεις έννοιες που τώρα ίσως σου φαίνονται αόριστες και αφηρημένες (ενώ είναι πάρο πολύ συγκεκριμμενες).
Για να κάνω μια παρομοίωση: αν δεν ξέρεις μαθηματικά (ίσως μόνο αριθμητική) και σου πω την λύση σε ένα μαθηματικό πρόβλημα τότε ούτε η λύση αλλά ούτε και το πρόβλημα αυτό καθεαυτό δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά.
Το ίδιο ισχύει και για αυτά τα οποία ρωτάς και (δικαίως) σε ενοχλούν/πονούν.
Οι απαντήσεις υπάρχουν αλλά θα ηχήσουν "παράξενες".
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Για να γίνεις κάτοχος του μυστηρίου πρέπει να γίνεις μύστης.
Και για γίνεις μύστης πρέπει πρώτα να μυηθείς.
Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις, αλλά η απάντηση δεν με ικανοποιεί.
Οι πιστοί του, ζητούν απο εμένα να πιστέψω σε αυτόν που - κατα την γνώμη τους - σκόπιμα έχει αφήσει τα παραπάνω να συμβούν, όπως σκόπιμα (εντελώς απλά και πρόχειρα παραδείγματα) αφήνει παιδάκια να πεθαίνουν για το τίποτα, ενήλικες να βασανίζονται μια ζωή, απατεώνες κι εγκληματίες να περνούν ζωή χαρισάμενη - με την προοπτική ενός φημολογούμενου παραδείσου.
Δικαίωμά τους, αλλά αν αυτή είναι η απάντηση - δηλαδή οτι "δεν ξέρουμε γιατί ο θεός τα επέτρεψε και τα επιτρέπει" γιατί είναι "άγνωστες οι βουλές του Κυρίου", εγώ θα προσπεράσω και δεν μπορώ να συνεχίσω συζήτηση μαζί τους σε αυτή την βάση... Ζητούν απο εμένα συγκεκριμένες απαντήσεις βάσει επιστήμης για το πως νομίζω οτι φτιάχτηκε ο κόσμος και απο που πηγάζει η όποια αρμονία ή χάος διέπουν το σύμπαν, αλλά αυτοί μου δίνουν τελείως αφηρημένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματά μου....
...
Ας αρχίσω από το δεύτερο.
Φυσικό είναι να σου δίνουν αφηρημένες απαντήσεις. Εξάλλου μιλάνε για το Θείο (το οποίο apriori είναι έξω από τις δυνατότητές μας να οριστεί ή περιγραφεί) και την Πίστη (που επίσης apriori δεν έχει ανάγκη δομημένης απόδειξης).
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάνουνε λάθος να ζητούνε από την επιστήμη -ή όσους χρησιμοποιούν την επιστήμη κατά δήλωσή τους- να είναι αναλυτικοί μέχρις κεραίας.
Εξάλλου αυτή η αναλυτικότητα και η δομημένη απόδειξη δεν είναι που διαλαλούν ότι τους έδειξε την αλήθεια?
Όχι, δεν υπάρχει αντίφαση σε αυτό. Τουναντίον
Όσο αφορά τα υπόλοιπα, το "άγνωστες οι βουλές του Κυρίου" σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι για όλα -τουλάχιστον αυτά που σε/μας απασχολούνε- δεν υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις.
Υπάρχουν και με το παραπάνω.
Το ζήτημα είναι αλλού. Ότι ακόμη και αν σου δώσει κάποιος την απάντηση δεν είσαι σε θέση να την κατανοήσεις αν δεν έχεις εμβαθύνει πρώτα (σε έννοιες κ.λπ.).
Πρέπει πρώτα να μελετησεις πάρα πολύ, να κατανοήσεις έννοιες που τώρα ίσως σου φαίνονται αόριστες και αφηρημένες (ενώ είναι πάρο πολύ συγκεκριμμενες).
Για να κάνω μια παρομοίωση: αν δεν ξέρεις μαθηματικά (ίσως μόνο αριθμητική) και σου πω την λύση σε ένα μαθηματικό πρόβλημα τότε ούτε η λύση αλλά ούτε και το πρόβλημα αυτό καθεαυτό δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά.
Το ίδιο ισχύει και για αυτά τα οποία ρωτάς και (δικαίως) σε ενοχλούν/πονούν.
Οι απαντήσεις υπάρχουν αλλά θα ηχήσουν "παράξενες".
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Για να γίνεις κάτοχος του μυστηρίου πρέπει να γίνεις μύστης.
Και για γίνεις μύστης πρέπει πρώτα να μυηθείς.