Thorens td160. Ανακατασκευή...

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,608
Λοιπόν, εδώ φαίνεται η δεύτερη απόπειρα γιά ανακατασκευή ενός thorens td160.

Πριν δυό χρόνια, αποφάσισα ότι η ανακατασκευή ενός td166 δεν έλεγε και πολλά και μόλις βρέθηκε η ευκαιρία είπα να δοκιμάσω την τύχη μου μιά και καλή μ αυτό.

Σε πρώτη φάση η τοποθέτηση του βραχίονα smeIIIs που στο td166 δεν μπορούσε να πάει τέρμα πίσω γιά να κάτσει σωστά στο protractor...

Δείτε πως είναι στο άφτιαχτο και μετά στο φτιαγμένο.
ΕΡγαλεία: ένα dremelάκι (μάλλον einhell) χειρός με προέκταση και σκληρές μύτες. Πήρε κάπου μισή ώρα φάγωμα...

Attachments

• Img_8415s.JPG
    Img_8415s.JPG
    58.3 KB · Views: 70
  • Img_8414s.JPG
    Img_8414s.JPG
    47 KB · Views: 74
Re: Thorens td160. Ανακτασκευή...

Στη συνέχεια η βάση.
Γιά να έρθει στο σωστό ύψος ο βραχίονας, χρειάζεται μιά προσθήκη που έφτιαξα από ένα σάντουιτς, μπάλσα, μασίφ, μπάλσα.
Το εξάρτημα έπρεπε να φαγωθεί κατάληλα γιά να μπορεί να μπαινοβγαίνει ο βραχίονας με τα rca του χωρίς να χρειάζεται να ανοίγεις το πικάπ.

Στη συνέχεια ιμάντας.
Εκτός από τον δικό του, χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία, αυτός.
προέλευση το κοντινό σας σουπερμάκετ. Κοστίζει κάπου 3 ευρώ και σας δίνουν μαζί 10 φέτες κασέρι γιά τοστ....:flipout: (γιά να είμαστε και λίγο hiend... - και φυσικά να δίνουμε και τροφή σε γειτονικά ράντσα...)

Μιά άλλη προσπάθεια με λεπτή πετονιά επαιξε γιά δυό μέρες αλλά δεν επέζησε της πρώτης αλλαγής.... :grandpa:

Στο πηγάδι γιά την ώρα έχω βάλει ελάχιστο λάδι έξτρα παρθένο, αν και πιό σωστό θα ήταν να βάλω ηλιέλαιο.
Θα δοκιμάσω φυσικά και λίγο sae 10W40...

Μετά λίγο πισσόφυλλο στο υποσασσί και στο πλατώ.

Δεχόμαστε προτάσεις

πολυ ωραια! Απο ηχο πως παει τώρα?ο βραχιονας κουκλα.

δεν ξερω αν το εχεις στα σχεδια σου αλλα κριμα θα ειναι να μην βαψεις την βαση που εφτιαξες μαυρη.

Για το λαστιχακι σουπερμαρκετ δεν το ήξερα, καλη πληροφορια

Ωραία δουλειά Δημήτρη! Aυτο τον καιρό φτιάχνω μια βάση για τον Grace G707 που θα πάει στο TD-145mkII.

Κάποιες απορίες-παρατηρήσεις:

1. Aπ' όσο βλέπω, το πλατώ ειναι το 160mkII, του οποίου ο βραχίονας εχει mounting distance 215.4mm έναντι 215.6mm του SME 3s. Γιατι αναγκάστηκες να πας τοσο πίσω ώστε να χρειαζεται να σκάψεις το υποσασί; Στην δική μου περίπτωση, με απαιτούμενο distance 222mm έκανα το εξής: πήρα το αλουμινένιο κάλυμα της βάσης του βραχίονα του Thorens, έκοψα ένα χαρτί στις διαστάσεις του, το κόλησα στο κάλυμα κι έπειτα το κάλυμα στο υποσασί με BlueTac ακριβώς στην θέση που βιδώνεται η βαση. Επειτα ρύθμισα εναν διαβήτη στα 222mm, τον κράτησα σταθερά στο spindle και τράβηξα ενα τόξο πάνω στο χαρτί του καλύματος. Επειτα πάνω σε κάποιο σημείο του τόξου σημάδεψα ενα άνοιγμα 19-20mm όπου θα μπει ο Grace και το έκοψα. Αυτό γίνεται εύκολα με ενα στένσιλ για κύκλους. Τέλος έβγαλα το "πατρόν" αυτο πάνω σε plexiglass απο το οποίο θα φτιάξω την βάση.

2. Την μπάλσα την σκέφτηκα κι εγω για υλικό, μου φανηκε όμως μαλακή ειδικά για να έρθει σε επαφή με τα υλικά στήριξης του βραχίονα.

πολυ ωραια! Απο ηχο πως παει τώρα?ο βραχιονας κουκλα.

δεν ξερω αν το εχεις στα σχεδια σου αλλα κριμα θα ειναι να μην βαψεις την βαση που εφτιαξες μαυρη.

Για το λαστιχακι σουπερμαρκετ δεν το ήξερα, καλη πληροφορια

από ήχο εν ολίγοις:
τυπικός πλατώ με υποσασσί.
Μπάσο ελεγχόμενο και μπόλικο, γρήγορο, χαμηλός θόρυβος.
Κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής με ρύθμιση, όπως ήρθε έπαιξε, είναι οριζοντιωμένο και από όσο είδα οι βίδες των ελατηρίων απείραχτες στις αρχικές τους βαμμένες θέσεις.
Το πηγάδι ελάχιστο τζόγο, θέλω να παίξω λίγο με τον πάτο του και το λιπαντικό.
άλλωστε ήδη έχω και ρεζέρβα.

Το λαστιχάκι είναι θαύμα, βρίσκεις ανταλλακτικό άμεσα και το μόνο του μειονέκτημα είναι σε αντίθεση με τον μανίσιο ιμάντα ότι τραντάζει το υποσασσί περα δώθε δυό τρεις φορές μέχρι να έρθουν οι στροφές.

Στο θέμα ιμάντα και γενικώτερα θα επανέλθω.

Ωραία δουλειά Δημήτρη! Aυτο τον καιρό φτιάχνω μια βάση για τον Grace G707 που θα πάει στο TD-145mkII.

1. Aπ' όσο βλέπω, το πλατώ ειναι το 160mkII, του οποίου ο βραχίονας εχει mounting distance 215.4mm έναντι 215.6mm του SME 3s. Γιατι αναγκάστηκες να πας τοσο πίσω ώστε να χρειαζεται να σκάψεις το υποσασί; Στην δική μου περίπτωση, με απαιτούμενο distance 222mm έκανα το εξής: πήρα το αλουμινένιο κάλυμα της βάσης του βραχίονα του Thorens, έκοψα ένα χαρτί στις διαστάσεις του, το κόλησα στο κάλυμα κι έπειτα το κάλυμα στο υποσασί με BlueTac ακριβώς στην θέση που βιδώνεται η βαση. Επειτα ρύθμισα εναν διαβήτη στα 222mm, τον κράτησα σταθερά στο spindle και τράβηξα ενα τόξο πάνω στο χαρτί του καλύματος. Επειτα πάνω σε κάποιο σημείο του τόξου σημάδεψα ενα άνοιγμα 19-20mm όπου θα μπει ο Grace και το έκοψα. Αυτό γίνεται εύκολα με ενα στένσιλ για κύκλους. Τέλος έβγαλα το "πατρόν" αυτο πάνω σε plexiglass απο το οποίο θα φτιάξω την βάση.

2. Την μπάλσα την σκέφτηκα κι εγω για υλικό, μου φανηκε όμως μαλακή ειδικά για να έρθει σε επαφή με τα υλικά στήριξης του βραχίονα.

1. κανένα προτράκτορ δεν μπορούσε να έρθει.
Ούτε του sme, ούτε του stereophile, ούτε ένας της Lyra που έχω. Όλοι δείχνανε 2 και κάτι χιλιοστά προς τα πίσω. Υποθέτω ότι φταίει και η denon DL103 που φοράω εδώ και κάπου 5 χρόνια, και πλέον πρέπει να αλλάξω σιγά σιγά.
Η Denon κάθεται λίγο μπροστά στο βραχίονα είναι γεγονός...
Στο td166 έπαιξα γιά κανά δυό χρόνια χωρίς να είναι τέλεια ρυθμισμένο, αλλά θεώρησα ότι κάποτε έπρεπε να γίνει.
Έχω αναφέρει παλιότερα ότι "δώστε μου ξύλο να σας κάνω ό,τι θέλετε". Οπότε η μπάλσα πάντα ήταν ένα από τα πρώτα υλικά που δοκίμαζα. Όπως είπα έχω βάλει δυό στρώματα μπάλσας, ένα γιά να φέρω το ύψος εκεί που ήθελα και το δεύτερο γιά το οπτικό μέρος της άνω επιφάνειας.
Η μπάλσα επίσης μου βγήκε καλή ηχητικά σε άλλες περιπτώσεις.

Η οποία ακόμα δεν φινιρίστηκε και μάλλον στο τέλος θα βαφεί μαύρη ή κάτι τέτοιο.

1. Aπ' όσο βλέπω, ... Τέλος έβγαλα το "πατρόν" αυτο πάνω σε plexiglass απο το οποίο θα φτιάξω την βάση.

Δεν Θυμάμαι που, διάβασα ότι δεν συνίσταται το plexiglass.
Kαλύτερο αποτέλεσμα λένε αν παραγγείλεις πλακάκι corian.
Με ενδιαφέρει και μένα..

Δεν Θυμάμαι που, διάβασα ότι δεν συνίσταται το plexiglass.
Kαλύτερο αποτέλεσμα λένε αν παραγγείλεις πλακάκι corian.
Με ενδιαφέρει και μένα..

Αν θυμηθείς πού το διάβασες με ενδιαφέρει ;)
Θα δοκιμάσω μια με plexiglass και αλλη μια με σαντουιτς απο carbon και άλλα υλικά. Ιδωμεν...

Το πηγάδι ελάχιστο τζόγο, θέλω να παίξω λίγο με τον πάτο του και το λιπαντικό.
άλλωστε ήδη έχω και ρεζέρβα.

Για πηγάδι κοίταζα και εγώ τώρα τελευταία για άλλο project.
Καλή ιδέα φαίνεται να είναι και αυτή του byob καθώς αντίστοιχα εξαρτήματα είναι εύκολο να βρούμε και από συνεργεία/μηχανουργεία. Τα συγκεκριμένα που προτείνει εκτιμώ ότι θα έχουν και πολύ καλές μηχανικές αντοχές. Βέβαια αγνοώντας το πώς είναι τοποθετημένο το πηγάδι και ο άξονας στο τδ160, πιθανά η λύση αυτή να μην έχει σχέση.
Σαν αντίληψη πάντως … ότι αντίστοιχα υλικά μπορούμε να βρούμε και από κινητήρες – ειδικά μελετημένα για μηχανικές αντοχές και μακρά και δύσκολη χρήση …
τη θεωρώ ορθή, και άξια πειραματισμού.

edit: εδώ:
http://www.altmann.haan.de/turntable/

Last edited:

Στο προηγούμενο (στο micro seiki) είχα γιά αρκετό καιρό (χρόνια δηλαδή) πλεξιγκλας στη βάση του βραχίονα και εκεί είχε δουλέψει καλύτερα από την μπάλσα.
Δηλ. με την μπάλσα ακουγόταν θολό, ενώ με το πλεξι ήταν σαφές και πιό καθαρό. Βέβαια το micro ήταν χωρίς υποσασσί...
Την έχω ακόμα και δεν την έβαλα στο td. (ούτε στο πρώτο ούτε στο δεύτερο).

Ίσως δοκιμάσω και εγώ κάτι άλλο.
Πάντως τώρα το σαντουιτσάκι μπάλσα, μασιφάκι, μπάλσα βγήκε καλό εδώ και κανά δυό χρόνια.

το πηγάδι, έχω την εντύπωση ότι δεν βγαίνει από το υποσασί ή αν βγαίνει πρέπει να μπεί από ένα άλλο υποσασσί.
Πάντως μέχρι στιγμής με το δίσκο test της ortofon που δοκίμασα περνάει το τεστ <-60 db, οπότε δεν σκάω...

το πηγάδι, έχω την εντύπωση ότι δεν βγαίνει από το υποσασί ή αν βγαίνει πρέπει να μπεί από ένα άλλο υποσασσί.
Πάντως μέχρι στιγμής με το δίσκο test της ortofon που δοκίμασα περνάει το τεστ <-60 db, οπότε δεν σκάω...

πολύ όμορφα!
καλή συνέχεια!
και καλή διασκέδαση!

Φαντάζομαι οτι η μπάλσα απορροφά κραδασμούς του βραχίονα ευκολότερα ενώ το plexiglass, λόγω σκληρότητας, τους στέλνει στο υποσασι. Αυτή ηταν και η δική μου σκέψη στην επιλογή ενος σκληρού υλικού.

Δημήτρη, όσο αφορα στο λάστιχο απο τα κασέρια, είναι το συνηθισμένο λεπτό ή το πλακέ; Επιπλέον, δεν ειναι πιο σφιχτό απο τον αυθεντικό ιμάντα;

Το λάστιχο θα πρέπει να μην είναι πολύ σφιχτό γιατί μακροχρόνια θα τραυματίσει και το πηγάδι αλλά κυριότερα τις εδράσεις του μοτέρ.

Κατά τ άλλα respect.

Λοιπόν...
έπαθα πλάκα και δείτε σύμπτωση ακριβώς ρωτάτε αυτό που ήθελα να γράψω.

Αφού άκουσα δυό τρεις μέρες με το λαστιχάκι, σήμερα έβαλα τον μανίσιο ιμάντα.
Όλα καλά...
Σήμερα λοιπόν όταν τέλειωσε ένας δίσκος και μάλιστα εξαιρετικός και από ποιότητα βινυλίου (shefield) και με μικρό θόρυβο επιφανείας πάω να τον αλλάξω.
Όταν πλησίασα μου ήρθε θόρυβος από το ηχείο. Βάζω το αυτί και ακούω εμφανέστατο θόρυβο από την περιστροφή του μοτέρ
Παράξενο σκέφτομαι. Μόλις προχτές μέτρησα το noise level και ήταν μη μετρήσιμο....
Όπως ήταν, βγάζω τον μανίσιο και βάζω το λαστιχάκι. ξαναβάζω το δίσκο στο τέλος και ....τίποτα !-bye-

Λοιπόν πέρα από κάθε πλάκα το συνιστώ.:grandpa:
Και μιλάω γιά το φτηνό λαστιχάκι διαμέτρου 6-7 εκ και διατομής 1 mm2.
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

Αυτές τις μέρες θα πειραματιστώ και με κλωστές...

Oι δουλειές για το armboard τελειωσαν, παραθέτω λοιπόν κάποιες φωτογραφίες από το μοντάρισμα του Grace G707 πάνω στο πλατώ του TD-145 mkII.

Στην πρώτη φαίνεται βιδωμένο το armboard απο plexiglass. H οπή, στην οποία περνά ο βραχίονας, έγινε αρχικά με μικρότερο τρυπάνι και ήρθε στις σωστές διαστάσεις με λίμα λόγω του οτι το plexiglass ζεσταίνεται εύκολα στο τρύπημα και κάθε προσπάθεια να ανοιξω σωστή οπή με τρυπάνι απέτυχε.

Στην δεύτερη φαίνεται ο βραχίονας μονταρισμένος. Λόγω της κατασκευής του, το VTA μπορεί να ρυθμιστεί απο την βάση του: ο βραχίονας μετακινείται ελεύθερα στο ύψος και με δυο βίδες σταθεροποιείται στο επιθυμητό ύψος. Επίσης η βάση ειναι βιδωτή οπότε κι αυτή ρυθμίζεται καθ' ύψος.

Στην τρίτη έχουμε τον μηχανισμό του βραχίονα από κοντά. Η βίδα που συγκρατεί τον βραχίονα φαίνεται κάτω δεξιά.

Attachments

• armboard.jpg
    armboard.jpg
    17.3 KB · Views: 56
  • arm.jpg
    arm.jpg
    78.7 KB · Views: 63
  • arm_close.jpg
    arm_close.jpg
    88.3 KB · Views: 69
Όμορφα έκατσε!
Και η διαφάνεια του πλέξυ μου αρέσει πολύ!