τι δίσκο προτείνετε?

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
γιά μεταφορά των cd μου σε flac.
Ήδη χρησιμοποιώ δυό γερασμένους wd my book 250 και έναν φορητό 80αρη wd.

Αλλά έχουν και φωτό μέσα και είναι πλέον τίγκα.

προτάσεις μόνο από wd. καμιά αλλη μάρκα.

1. να πάρω εξωτερικό mybook ? (650-1000)
2. Να πάρω το ίδιο αλλά με ehternet και firewire & esata ή θα ξεπεραστεί ο δίσκος πριν τα χρησιμοποιήσω (γιά την ώρα χρησιμοποιώ μόνο usb αλλά το laptop έχει firewire
3. να πάρω κάτι σε passport μέχρι 320?

σημειωτέον μου φτάνουν και τα 320.
Επίσης το ρωτάω με το σκεπτικό της τροφοδοσίας. Δεν με πειράζει να έχω εξωτερικό τροφοδοτικό ΑΡΚΕΙ αυτό να μου σιγουρεύει ότι τα flac θα παίζουν σωστά και δεν θα ζορίζω την usb που ήδη πρεπει να τροφοδοτεί και το audiotrak prodigy.
Τα passport που είναι μόνο τροφοδοτούμενα από usb έχουν δυνατότητα να τους δώσουμε και από εξωτερικό τροφοδοτικό αν χρειαστεί και φανούν προβλήματα αναπαραγωγής ?

Θα σου έλεγα να πάρεις έναν που να έχει και Ethernet και έναν δεύτερο απλό (μόνο USB) για να παίρνεις backup τον πρώτο.

Οπότε συνδέεις τον πρώτο δίσκο στο router / ethernet switch σου, και παίζεις κατευθείαν από όλα τα PC σου, είτε μέσω ethernet είτε μέσω WiFi.

Για FLAC το bandwidth όλων των πιθανών συνδέσεων είναι υπέρ αρκετό.

Αν πάρεις δίσκο με θύρα ethernet δεν υπάρχει θέμα με την τροφοδοσία.

Για τον passport και εξωτερική τροφοδοσία αυτού, έχω την εντύπωση ότι γίνεται με κάποιο ειδικό καλώδιο, αλλά είναι ελαφρώς μανούρα, και αν είναι να έχεις να κουβαλάς και τροφοδοτικά και καλώδια, παίρνεις και έναν κλασικό 3.5" και σου βγαίνει και πιο οικονομικός.

Για δίσκους προσωπικά ακολουθώ πάνω κάτω τα παρακάτω:
Αγοράζω τον καλύτερο από πλευράς τιμή/GB
Ή τον μεγαλύτερο από πλευράς χωρητικότητας εφόσον έχω απαιτήσεις σε μέγεθος.

Κάθε 1,5 χρόνο περίπου αντικαθιστώ τους δίσκους.
Βάζω για παράδειγμα 2χ500GB σε έναν 1χ1ΤΒ
Τους δύο 500αριδες τους κρατώ σαν off-site backup, στο σπίτι κάποιου φίλου/εξοχικό κ.ο.κ.

Δε χρησιμοποιώ Ethernet δίσκους καθώς τυχαίνει να χρησιμοποιώ file-server.
Δε χρησιμοποιώ πολλούς usb καθώς προτιμώ την ταχύτητα των εσωτερικών δίσκων.

Usb δίσκους έχω για μεταφορά δεδομένων και για εβδομαδιαία backups. Και πάντα τους θεωρώ αναλώσιμους… του τύπου δε βάζω μέσα αρχεία που δεν τα έχω και σε άλλο δίσκο. Και αυτό γιατί οι μεταφερόμενοι δίσκοι κάνουν βόλτες / κλέβονται / πέφτουν κ.ο.κ.

Παρόλο που έχω διάφορους usb σε πλαστικό περίβλημα, προτείνω πάντα μεταλλικό περίβλημα (αλουμίνιο) σε usb δίσκους. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες που πιάνουν τα πλαστικά κουτιά είναι μεγάλες κατά την άποψή μου - και προτιμώ την θερμοαγωγιμότητα του μετάλλου.

Τα παραπάνω ισχύουν για εμένα και είναι τελείως προσωπικό θέμα.

Για την περίπτωση σου να προτείνω μερικές ιδέες.

Εφόσον έχεις τη δυνατότητα να βάλεις Ethernet disk προτίμησε το. Η κατανάλωση σε ρεύμα είναι αρκετά μικρή και πολύ μικρότερη από ένα file server. Ένα μεγάλο/waf πρόβλημα είναι πολλές φορές το χωροταξικό. Δε ξέρω εάν έχεις εύκολη θέση με Ethernet για να τοποθετήσεις εκεί μόνιμο ένα δίσκο.

Αλλά μη πάρεις ένα δίσκο μόνο, πάρε δύο όπως λέει και ο Δημήτρης για backups! Τα backups μη τα κρατάς δίπλα από τα πρωτότυπα αλλά σε άλλο χώρο.
Εναλλακτικά δες και λύσεις NAS με κουτιά που περιέχουν 2-3-4 δίσκους και μπορούν να παίξουν σε RAID 1 ή 5 και κατά συνέπεια να αυξήσεις θεωρητικά την ασφάλεια των δεδομένων σου.

Προτίμησε 3.5” δίσκους που έχουν καλύτερη τιμή/GB και δική τους τροφοδοσία. Ακόμα και εάν σου καεί το τροφοδοτικό εύκολα βρίσκεις αντικατάσταση. Με τους 2.5” σταδιακά θα καταλήξεις να έχεις πολλούς και μικρής χωρητικότητας – δηλαδή εφόσον έχεις ανάγκη για χώρο πήγαινε σε 3.5 .