Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

Ο Διονύσης προφανώς εννοεί ότι έχοντας σταθερό το μυαλό (pre) μπορείς να μεγαλώσεις την καρδιά (power) όταν και εφόσον χρειαστείς περισσότερο αίμα για νέα περισσότερο απαιτητικά ηχεία. Αυτό βέβαια προϋποθέτει τα ηχεία να διαθέτουν την ευκολία της διπλοκαλωδίωσης... δηλαδή κάθε δρόμος (woofer) να δύναται να οδηγείται απο διαφορετικό τελικό)

Είναι μια άποψη, σωστή ή λάθος είναι υποκειμενικό.

Προσωπικά προτιμώ να βασίζω το σύστημα στα ηχεία και όχι στον ενισχυτή, αλλά περί ορέξεως...
Γενικά αν κάποιος προτιμά ηχεία με ουδέτερο ήχο που ακούνε τα συνοδά, μάλλον δεν του κάνει η παραπάνω λύση.

Οχι εννοώ,μονομπλόκ τελικούς,ένα τελικό για κάθε κανάλι.Μόνο ένα παραπάνω ιντερκονέκτ χρειάζεται.Μ' αυτόν τον τρόπο η ισχύς του συστήματος συνήθως τριπλασιάζεται...

Εχεις έναν τελικό εξ' αρχής κι αργότερα παίρνεις άλλον ένα.Οι εταιρείες των παραδειγμάτων που χρησιμοποίησα,παρέχουν αυτήν την δυνατότητα,στα μηχανήματά τους.

Last edited:
Δεν το κατάλαβα Διονύση...

Εφόσον έχεις αρχικά έναν δικάναλο τελικό πως θα συνδέσεις άλλα δύο μονομπλόκ στα ηχεία χωρίς διπλοκαλωδίωση?
Ή εννοείς ότι θα γεφυρώσεις τον δικάναλο power πάνω στο ένα ηχείο και θα πάρεις άλλον έναν ίδιο για το άλλο?
Στη δεύτερη περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα βρεις τον ίδιο τελικό και στην ίδια κατάσταση απο θέμα απόδοσης?

π.χ απο Rotel

"The RB-06 power amplifier (70w) is the ideal partner for the RC-06 offering a high performance, high-power combination. For complete flexibility 2 RB-06’s can be bridged for a system powerhouse in excess of 180 watts / channel or bi-amped for the ultimate in refinement. An 06 Series system allows for the RB-06 to be added to any of the 06 Series integrated amplifiers both as an upgrade option or when more control of the loudspeakers is necessary."

Last edited:
Ο Διονυσης εννοει οτι στην αρχη παιρνεις εναν δικαναλο τελικο και οδηγεις και τα δυο ηχεια, και μετα μπορεις να προσθεσεις και αλλον, ειτε για διπλοενισχυση (ο ενας οδηγει το LF και ο αλλος το HF των ηχειων) , ειτε γεφυρωνοντας τους και χρησιμοποιωντας τους ως μονομπλοκ, εναν για καθε ηχειο

edit: Μαζι γραφαμε..

Απάντηση: Re: Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

Ο Διονυσης εννοει οτι στην αρχη παιρνεις εναν δικαναλο τελικο και οδηγεις και τα δυο ηχεια, και μετα μπορεις να προσθεσεις και αλλον, ειτε για διπλοενισχυση (ο ενας οδηγει το LF και ο αλλος το HF των ηχειων) , ειτε γεφυρωνοντας τους και χρησιμοποιωντας τους ως μονομπλοκ, εναν για καθε ηχειο

+1

Συγνώμη για το μπέρδεμα...

Last edited:
οκ μιλάμε για γεφύρωση δύο τελικών και όχι για απλή γεφύρωση δύο καναλιών. Σωστά?

Πάντως εγώ όλα αυτά δεν θα τα έκανα, επιμένω.

Αλλάζεις ολοκληρωμένο (ή set power/pre) και προσαρμόζεις κάτι νέο πάνω στα ηχεία ηχεία και τέλος. Γιατί όλη αυτή η βαβούρα, δεν καταλαβαίνω!

:ernaehrung004:

Last edited:
οκ μιλάμε για γεφύρωση δύο τελικών και όχι για απλή γεφύρωση δύο καναλιών. Σωστά?

Αλλάζεις ολοκληρωμένο (ή set power/pre) και προσαρμόζεις κάτι νέο πάνω στα ηχεία ηχεία και τέλος. Γιατί όλη αυτή η βαβούρα, δεν καταλαβαίνω!

1.Γιατί μπορεί πολλοί ήδη νάχουν τα αρχικά σέτ προ-τελ.
2.Γιατί δεν νομίζεις ότι λέει να έχεις ένα τέτοιο καλόηχο σύνολο με μεγάλες δυνατότητες παροχής ισχύος-ρεύματος και να κοστίζει γύρω-λίγο πάνω απο το χιλιάρικο;
3.Χτίζεται σταδιακά.

Έχεις δίκιο, αλλά...

...τα ηχεία που θα σου αρέσουν στο μέλλον, ποιός θα το εξασφαλίσει ότι θα ματσάρουν καλά στα αυτιά σου με τα συγκεκριμένα?

ή να μην πάρεις αυτά που σου αρέσουν και να περιοριστείς σε ότι ματσάρει με αυτά που έχεις?

(το θέμα της τιμής δεν το πιάνω καθόλου. Ο καθένας ότι μπορεί και διαθέτει)

Re: Απάντηση: Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

Αν σου αρεσει ο ηχος των ενισχυτικων σου και χρειαζεσαι παραπανω οδηγηση τοτε προσθετεις εναν τελικο χωρις να αλλαξεις το ηχοχρωμα, μαλλον σε βγαζει απο μπελαδες, ρισκα και βαβουρα. Εαν παρεις εναν ακομα τελικο και γεφυρωσεις και τους 2, τοτε συνηθως ως μονομπλοκ 3πλασιαζουν την ισχυ τους, οποτε εκει που εχεις εναν δικαναλο τελικο στα 100W πχ, με την αγορα ενος 2ου τελικου, τους γεφυρωνεις και εχεις 2 μονομπλοκ των 300W. Το κοστος αγορας ενος εξτρα τελικου θα ναι κατα πασα πιθανοτητα μικροτερο απο εναν καινουριο ολοκληρωμενο, και σιγουρα μικροτερο απο ενα καινουριο σετ προ-τελικου με την αντιστοιχη ισχυ. ;-)

Last edited:
Παντελή το κατάλαβα.

απλά προσωπικά δεν ακούω ενισχυτές αλλά όλο το σύστημα...
Απο τις πρίζες των πηγών μέχρι τα ηχεία... όλα.

εντελώς διαφορετική προσέγγιση, χωρίς να υποτιμώ την άλλη προτίμηση βέβαια.

Βρε μάνα μου...Παίρνεις τα ηχεία των ονείρων σου(π.χ ATC SCM19 ή τα 40) ...Παίρνεις κι ένα τέτοιο βασικό σετάκι ενισχυτικών (προ-τελ)και ξέρεις ότι προοπτικά,επειδή δεν σου επαρκούσαν τα χρήματα σε πρώτη φάση,θα απολαύσεις τα ηχεία σου πολύ περισσότερο...Πρός το παρόν τα ακούς σε μικρότερο χώρο-τρίγωνο,χωρίς τρελλά γκάζια και γνωρίζοντας ότι έχεις κάνει έναν μικρής διάρκειας συμβιβασμό,μέχρι να πάρεις τον 2ο τελικό...

Ετσι ξέρεις τι κάνει το σύστημά σου απο την αρχή και που θα βελτιωθεί αργότερα...Δεν είναι δύσκολο να ακούσεις τι μπορεί να κάνει και με τον δέυτερο,απο την αρχή,πρίν κάν αγοράσεις-επιλέξεις το βασικό σύστημα...Απλά το ζητάς...

(Πάλι μαζί γράφαμε Παντελή...)

Last edited:
Τα πραγματα ειναι απλα. Ολοι ακουμε ολο το συστημα, στο παρον νημα εξεταζουμε τη συνεισφορα των ενισχυτικων στο καθε συστημα. Για να ειναι σωστο το συστημα τονικα εκτος απο το ματσαρισμα το ηχητικο, πρεπει να υπαρχει και σωστη οδηγηση. Αλλιως οταν ανεβουν οι σταθμες η τονικοτητα παει περιπατο και αρχιζουν τα διαφορα φαινομενα συμπιεσης κλπ. Οταν ενα ηχειο ανεβαζει σταθμες και το χαμηλο αδειαζει, τα δυναμικα χανονται και σου πεταει τα μεσαια και τα πριμα στο προσκηνιο κλπ, τοτε αυτο που ακους ειναι αδυναμια του ενισχυτη να οδηγησει το ηχειο. Σωστη οδηγηση πρεπει να υπαρχει, ειτε με ολοκληρωμενο ειτε με τελικους, με οποιαδηποτε προσσεγγιση. Ολες οι προσσεγγισεις με τα μειονεκτηματα και τα πλεονεκτηματα τους, εξυπηρετουν τον ιδιο σκοπο.
Αιντε γεια μας , Αυγουστος μπηκε και αντι να τεντωνουμε τα κορμια μας σε καμια παραλια, ασχολουμαστε με τα χαζοκουτια :laugh:

Last edited:
Απάντηση: Re: Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

Αιντε γεια μας , Αυγουστος μπηκε και αντι να τεντωνουμε τα κορμια μας σε καμια παραλια, ασχολουμαστε με τα χαζοκουτια :laugh:

Έτσι! Καιρός για φορητά χαζοκούτια :p

Re: Απάντηση: Re: Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

Έτσι! Καιρός για φορητά χαζοκούτια :p

d91l.jpg

Ενα τετοιο κρεμασμενο σκουλαρικι στο αυτι, και τουφα, ψησιμο και βλεφαροθεραπεια στις παραλιες. Που μου μαθατε ολοι με πανελ, τελικους, λαμπατους, ακουστικα hiend και λαμπατους προ :flipout:
Οπως ελεγε και ο Morgan Freeman στη "Ριτα Χειγουορθ", παθαινουμε "ιδρυματισμο" ολο το χειμωνα και το καλοκαιρι ειμαστε σε συγχυση... :smile:

Βρε μάνα μου...Παίρνεις τα ηχεία των ονείρων σου(π.χ ATC SCM19 ή τα 40) ...Παίρνεις κι ένα τέτοιο βασικό σετάκι ενισχυτικών (προ-τελ)και ξέρεις ότι προοπτικά,επειδή δεν σου επαρκούσαν τα χρήματα σε πρώτη φάση,θα απολαύσεις τα ηχεία σου πολύ περισσότερο...Πρός το παρόν τα ακούς σε μικρότερο χώρο-τρίγωνο,χωρίς τρελλά γκάζια και γνωρίζοντας ότι έχεις κάνει έναν μικρής διάρκειας συμβιβασμό,μέχρι να πάρεις τον 2ο τελικό...

Ετσι ξέρεις τι κάνει το σύστημά σου απο την αρχή και που θα βελτιωθεί αργότερα...Δεν είναι δύσκολο να ακούσεις τι μπορεί να κάνει και με τον δέυτερο,απο την αρχή,πρίν κάν αγοράσεις-επιλέξεις το βασικό σύστημα...Απλά το ζητάς...

(Πάλι μαζί γράφαμε Παντελή...)

Εντάξει στη συγκεκριμένη περίπτωση συμφωνούμε.
Εφόσον δεν μπορείς να τα πάρεις όλα μαζί μπορείς να πάρεις σταδιακά τους τελικούς και μέχρι τότε υποοδηγείς.
Ή να πάρεις ένα άλλο σύστημα οικονομικότερο βέβαια.

Εγώ μιλάω για την περίπτωση που πας να αγοράσεις και θες να οδηγούνται τα ηχεία και τα πάντα όλα να είναι όπως θες στο σύστημα.
Και αν στο μέλλον τα ηχεία ή ο ενισχυτής που σου έκανε κλικ δεν ματσάρει, πάμε για αλλα.

Έχω τον B110 με chario lynx. Aν αύριο μου τη δώσει με κανα μεγάλο pmc, αντίο densen, έτσι απλά... Σιγά μη πάρω το τελικό να οδηγήσω τις χαμηλές.
Και ποιος μου λέει ότι τα pmc δεν θα μου πετάξουν στη μούρη αυτά που δεν μου αρέσουν στον ενισχυτή ή ότι με έναν άλλο ενισχυτή δεν θα παίξουν καλύτερα?
Κάπως έτσι...

Για μένα η συζήτηση του νήματος έχει μεγαλύτερη αξία πάνω στην επιλογή ενισχυτή για συγκεκριμένα ηχεία που έχουμε.
Και επειδή δεν ξέρω τι θα έχω στο μέλλον βλέπω εντελώς άκυρο το θέμα προσθήκης τελικών (πάντα βάση της δικής μου λογικής, δεν κανονίζω για άλλους)
Ακούς με τα ηχεία σου κάποιον ενισχυτή... όλα πάνε καλά... ρίχνεις μια ματιά σε προδιαγραφές ενισχυτών (που πολύ ωραία και σωστά αναφέρετε στο νήμα) και προχωράς σε ακροάσεις.
Αν επαληθευτούν τα δεδομένα και σου αρέσει το αποτέλεσμα κλείσαμε. Αν όχι να περάσει ο επόμενος.

Υπό αυτό το πρίσμα διαφώνησα. Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει αγορές φέτος και να πάρει αυτό που θέλει σε δεύτερη φάση, πάσο. Συμφωνώ καλή σκέψη.

-bye-

Εντάξει στη συγκεκριμένη περίπτωση συμφωνούμε.
Εφόσον δεν μπορείς να τα πάρεις όλα μαζί μπορείς να πάρεις σταδιακά τους τελικούς και μέχρι τότε υποοδηγείς.
Ή να πάρεις ένα άλλο σύστημα οικονομικότερο βέβαια.

Εγώ μιλάω για την περίπτωση που πας να αγοράσεις και θες να οδηγούνται τα ηχεία και τα πάντα όλα να είναι όπως θες στο σύστημα.
Και αν στο μέλλον τα ηχεία ή ο ενισχυτής που σου έκανε κλικ δεν ματσάρει, πάμε για αλλα.

Έχω τον B110 με chario lynx. Aν αύριο μου τη δώσει με κανα μεγάλο pmc, αντίο densen, έτσι απλά... Σιγά μη πάρω το τελικό να οδηγήσω τις χαμηλές.
Και ποιος μου λέει ότι τα pmc δεν θα μου πετάξουν στη μούρη αυτά που δεν μου αρέσουν στον ενισχυτή ή ότι με έναν άλλο ενισχυτή δεν θα παίξουν καλύτερα?
Κάπως έτσι...

Για μένα η συζήτηση του νήματος έχει μεγαλύτερη αξία πάνω στην επιλογή ενισχυτή για συγκεκριμένα ηχεία που έχουμε.
Και επειδή δεν ξέρω τι θα έχω στο μέλλον βλέπω εντελώς άκυρο το θέμα προσθήκης τελικών (πάντα βάση της δικής μου λογικής, δεν κανονίζω για άλλους)
Ακούς με τα ηχεία σου κάποιον ενισχυτή... όλα πάνε καλά... ρίχνεις μια ματιά σε προδιαγραφές ενισχυτών (που πολύ ωραία και σωστά αναφέρετε στο νήμα) και προχωράς σε ακροάσεις.
Αν επαληθευτούν τα δεδομένα και σου αρέσει το αποτέλεσμα κλείσαμε. Αν όχι να περάσει ο επόμενος.

Υπό αυτό το πρίσμα διαφώνησα. Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει αγορές φέτος και να πάρει αυτό που θέλει σε δεύτερη φάση, πάσο. Συμφωνώ καλή σκέψη.

-bye-

Για μπάνιο γρήγορα!:flipout:

Πολύ πολύ σύντομα Διονύση...

...αν και θα μου βγει η ψυχή, ως συνήθως σήμερα και αύριο. -bye-

Κι εγώ υπ' ατμόν...

Και άσε τον Densen ήσυχο...

Ας δουμε λοιπον κι αλλα σεναρια οπως και η περιπτωση που εχεις ηδη ενα καλο και βαρβατο προ-τελικο ή θες να αγορασεις κατι προσιτο προς το παρον και επεκτασιμο στο μελλον. Ακροαση των υποψηφιων ηχειων μπορεις να κανεις και με σετακι προ-τελικου. Για παραδειγμα, αφου μιλησαμε για PMC. Πες οτι εχω το σετακι του προ τελικου της Nad και κανω υπερβαση οικονομικη για τα FB1i. Δε μου μενουν λεφτα για ενισχυτικα. Παω , τα ακουω με τα nadακια μου και το ματσαρισμα το ηχητικο μου αρεσει. Απ την αλλη ο χωρος μου ειναι μεγαλος και ξερω οτι το ηχειο για να δουλεψει η γραμμη μεταφορας θελει οσα βατ μπορεις να του δωσεις( προτεινωμενη ειναι μεχρι και 300βατ). Εκει κρατας το προ-τελικο σετακι με τα 150W στο καναλι , ακους πανω απο αξιοπρεπως και λες οτι στο μελλον θα προσθεσεις οταν υπαρχει η δυνατοτητα εναν τελικο ιδιο, και εισαι κυριος χωρις να "χαλασεις" τιποτα απο τη συνταγη.

Αλλο σεναριο. Εχω 4+ χιλιαρικα και μου χει καρφωθει ο "ερωτας" ηχειο των 3000 ευρω. Εκει σκεφτομαι το σετακι προ-τελικου της Rotel με 2χ100 watt στο καναλι που κοστιζει 1200 ευρω. Κανω ακροαση κι αν μου αρεσει το τσιμπαω, με την προοπτικη πως οταν εχω τη δυνατοτητα δινω αλλα 600 ευρω, παιρνω αλλο εναν τελικο ιδιο και απογειωνεται το θεμα.