Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

Ε να εδώ διαφωνούμε... εγώ δεν θα το έκανα ποτέ αυτό.
τι είναι οι κάθε nad και rotel? τα έχει ευλογήσει ο Χριστόδουλος και πρέπει να παίζουν αιωνίως με τα πάντα?
Δρόμο οι nad/rotel ή ότι άλλο υποοδηγεί και αναζήτηση στα λεφτά που διαθέτω ενισχυτή που θα κάνει τα μωρά μου να κελαηδήσουν!

Αλήθεια πόσοι απο εμάς τα έχουν κάνει όλα αυτά? :grandpa:

μιας και πιάσατε το θέμα προ, για το audiolab cdq 8200 για χρήση όχι μόνο ως dac αλλά και ως προενισχυτής τι έχετε να πείτε? Αντίστοιχες ιδέες μου έχουν ψιλοσφηνωθεί και για το benchmark dac1 pre... Σα προενισχυτές κάνουν δουλειά? τι ηχόχρωμα τους χαρακτηρίζει?

Απάντηση: Re: Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

μιας και πιάσατε το θέμα προ, για το audiolab cdq 8200 για χρήση όχι μόνο ως dac αλλά και ως προενισχυτής τι έχετε να πείτε? Αντίστοιχες ιδέες μου έχουν ψιλοσφηνωθεί και για το benchmark dac1 pre... Σα προενισχυτές κάνουν δουλειά? τι ηχόχρωμα τους χαρακτηρίζει?

Αυτό είναι ένα...άλλο θέμα απο μόνο του,για συγκεκριμένα μηχανήματα...Δεν το ανοίγεις στην Hi Fi;

Δεν παιζουν με τα παντα, δεν ειναι πανακεια και δεν ανεφερε καποιος τα Nad και τα Rotel σαν χρυσο δισκοποτηρο. Εγω πχ τα εφερα ως παραδειγμα γιατι ειναι γνωστα, value for money, κ γιατι παιζουν με τα περισσοτερα, και σε περιπτωση διενισχυσης παιζουν πολλες φορες και καλυτερα απο ακριβοτερα και βαρια ονοματα της χαιεντικης. Στο δευτερο σεναριο που εχεις ενα ηχειο των 3000 ευρω και ψαχνεις ενισχυτικο των 1200 ευρω γιατι δεν εχεις παραπανω λ7, η αγορα ενος ολοκληρωμενου στα 1200 ευρω σε εχει βαλει στο αμεσο μελλον για αλλαγη του ενισχυτη που μολις αγορασες. Στην περιπτωση αγρας προ και ενος τελικου με την προοπτικη του δευτερου τελικου δεν χανεις χρηματα. Οταν εχεις τη δυνατοτητα να πας στην αγορα του οποιοδηποτε ενισχυτη σου ου αρεσει για να κελαδισουν τα ηχεια σου, τοτε δεν υπαρχει λογος να μιλαμε για σεναρια, μιας κ το χρημα υπαρχει και δεν ειναι περιοριστικος παραγοντας.

Στην αλλαγη μηχανηματων μας πολλοι εχουμε μεινει με εναν προ-τελικο που μας αρεσει ο ηχος του, μας ταιριαζει ηχητικα με τα καινουρια ηχεια και τον κραταμε και τον αξιοποιουμε. Εχει συμβει σε αρκετους φανταζομαι. Δεν υπαρχει σωστος και λαθος τροπος, υπαρχει ο τροπος του καθενος, αναλογα με την δυνατοτητα και την κατασταση του.

Καλα ολα αυτα αλλα οπως μας παει το εργο σ'αυτη τη χωρα, οι καταστασεις σπρωχνουν σε ενα ζευγαρι ενεργα διπλα στο γραφειο κι αγιος ο θεος. Τι ματσαρισματα και αναβαθμισεις... Θα τα θυμομαστε και θα αναπωλουμε τις εποχες. :grandpa:

Μακαρι να ναι ολα καλα απο Σεπτεμβρη, και μεις να μαστε καλυτερα κ σε θεση κ διαθεση να κανουμε τετοιες κουβεντες, καλες μας διακοπες, μπηκε Αυγουστος και κανεις δεν ειπε "καλες διακοπες" -bye-

Last edited:
Καλά μην πέφτεις Παντελή...

Η κουβέντα για τα μηχανάκια των ονείρων μας,είναι κάπως σαν τις αιώνιες συζητήσεις για ωραίες γκόμενες...:BDGBGDB55:

Re: Απάντηση: Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

Καλά μην πέφτεις Παντελή...

Η κουβέντα για τα μηχανάκια των ονείρων μας,είναι κάπως σαν τις αιώνιες συζητήσεις για ωραίες γκόμενες...:BDGBGDB55:

Διονυση, οι γυναικες πλεον παντρευονται μονο απο ερωτα :flipout: Ειναι παρηγορο, τουλαχιστον.

Last edited:

Στο δευτερο σεναριο που εχεις ενα ηχειο των 3000 ευρω και ψαχνεις ενισχυτικο των 1200 ευρω...

Σε αυτό Παντέλο προσωπικά σταματώ τη σκέψη...

Παίζει μία στο εκατομμύριο να βρω ενισχυτή στα 1200 που θα μου κάνει τα κέφια στα ηχεία των 3Κ, αλλά δεν πιστεύω ότι θα τον βρω.

Λέω κρίμα είμαι μπαντίρης και τα συγκεκριμένα ηχεία είναι έξω απο τις δυνατότητές μου (όπως λένε άλλοι για ηχεία 10 ή 20Κ) και βρίσκω άλλο ηχείο που να κάνει αυτό που θέλω, στα μέτρα που μπορώ με ένα αντίστοιχο ενισχυτή.

Σαφώς σαν επιλογή είναι σεβαστή και μπορεί να βγει πολύ όμορφα αλλά προτιμώ να μη μπλέξω με γιοφύρια και επιπλέον μηχανάκια απο αυτά που σηκώνει ένας συνηθισμένος χώρος.

Δεν ξέρω και κανέναν που να το έχει κάνει. άλλο αν διαπιστώνεις εκ των υστέρων ότι τα ηχεία υποοδηγούνται και άλλο να το σχεδιάζεις απο την αρχή.
Να πάρεις δηλ. μέρος του συστήματος και σε δεύτερη φάση να το αναβαθμίσεις με δεύτερο τελικό για γεφύρωση ή διενίσχυση.

Σαφώς είναι μια επιλογή βέβαια και μπορεί να λειτουργήσει. Δεν αμφισβητείται αυτό.

(Τις εποχές τις αναπολούμε ήδη... καμιά φορά δε χρειάζεται να πάει το έργο στη χώρα... σε κεντράρει και στο σπίτι!:damnyou:)

Νικ, σε αυτο το νημα οπως και σε ολα, δεν εκφραζω το τι θα εκανα εγω ουτε τι μου αρεσει εμενα προσωπικα, ο αρχικος τιτλος του νηματος στο οποιο προσπαθω να ειμαι προσηλωμενος, δειχνει οτι ειναι ενα νημα διερευνησης. Στο πλαισιο λοιπον της διερευνησης ανεφερα και τα εναλλακτικα σεναρια που υπαρχουν. Γιαυτο και ο Διονυσης ανεφερε τα παραδειγματα με τους τελικους φανταζομαι.

Δεν χρειαζεται να υποοδηγουνται τα ηχεια για να κανεις την κινηση σου, πχ το σετακι της Nad τα Fb1i τα βγαζει βολτα, απλα εαν το χεις και εχεις το μικροβιο, ειναι μια καλη βαση με μια κινηση αναβαθμισης με εναν δευτερο τελικο να παρεις πολυ καλυτερα αποτελεσματα απο πολλους ακριβοτερους ενισχυτες τους οποιους θα αγοραζες, αφου θα χες "σκοτωσει" το υπαρχον σετακι κατω απ το χιλιαρικο. Ασε που σκανε και κατι περιπτωσεις που σου καθονται λουκουμι σε μτχ, οπως ο C275 του συμφορουμιτη που τον ειχε φτασει 550 ευρω.. Ε , εκει δεν τον αφηνεις.

Η λογικη του καποιος αγοραζει με υπερβαση το ηχειο που γουσταρει με την προοπτικη στο μελλον να κανει κινηση για τα ενισχυτικα του, υπαρχει και το βλεπουμε και κατα κορον εδω μεσα, οποτε ειναι και αυτο ενα σεναριο υπο εξεταση.

Το τι θα κανα εγω? Αναλογα με την κατασταση μου και την περιορισμενη οικονομικη δυνατοτητα θα κανα την πιο value for money κινηση. Αν παλι δεν ειχα τιποτα αυτη τη στιγμη και ειχα κ πολλα χρηματα να ξοδεψω, maximum θα εδινα 1600 ευρα για ενα ηχειο που το ξερω ηδη, 1600 για εναν ενισχυτη που επισης ξερω ηδη, και κανα 600αρι για κανα dac για την ευκολια του πραγματος, και θα μουν αρχοντας.

Ακριβως επειδη το εργοι παιζεται πλεον και μεσα στο σπιτι, δε με βλεπω μακρια απο το σεναριο του μπαζααρ και του να μεινω με ενα ζευγαρι ενεργα πανω στο γραφειο.... Ξανα... Δε βαριεσαι, αλλου ειναι η ουσια της ζωης.

Αυτα απο μενα, νομιζω οτι το εξαντλησαμε και μας εξαντλησε. :ADFADF1:

Last edited:
Ναι, όντως το τραβήξαμε.

Απλά δεν θα μπορούσα να συμβιβαστώ με την ιδέα τώρα τα μισά και τα υπόλοιπα αργότερα.
Αργότερα περνάν τα κότερα... μπορεί να συμβούν τα πάντα... απο το να "ερωτευτώ" άλλο ηχείο μέχρι να μείνω ταπί και ψύχραιμος με κανα πολυκάναλο και να λέω ότι έχω ηχεία.

Ελπίζω να έγινε κατανοητό ότι εκφράζω τη προτίμησή μου και όχι άποψη για το τεχνικό μέρος, το οποίο φυσικά ισχύει.

Να πεταχτώ πάντως και εγώ εδώ και να πώ πώς είμαι παράδειγμα τέτοιου σκηνικού (με προσθήκες στον ολοκληρωμένο λόγω αδυναμίας οδήγησης...).
Βέβαια δεν ήταν το πλάνο εξ' αρχής, αλλά η ανάγκη για καλύτερη μουσική και η έλλειψη σοβαρού οικονομικού κονδυλίου με πάει στην προσθήκη τελικού στον ολοκληρωμένο μου, και γιατί όχι ενός ακόμα δεύτερου για να παίξουν εν τέλει σαν μονομπλόκ.
Τελικώς όντως το κόστος ΚΑΙ μικρότερο είναι αλλά και σταδιακότερα δαπανήσιμο, οπότε κάνει όλο το εγχείρημα σχετικά πιο εύκολο από μια εξολοκλήρου αλλαγή μηχανημάτων.

Τα σέβη μου και σας διαβάζω με μεγάλη όρεξη...

Αν μου επιτρέπεται, όπως ήδη κάνετε άλλωστε, ρίχνετε όπου χρειάζεται και παραδείγματα στο τραπέζι. Είναι πολύ πολύ χρήσιμα. -bye-

Re: Απάντηση: Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

Ναι, όντως το τραβήξαμε.

Απλά δεν θα μπορούσα να συμβιβαστώ με την ιδέα τώρα τα μισά και τα υπόλοιπα αργότερα.
Αργότερα περνάν τα κότερα... μπορεί να συμβούν τα πάντα... απο το να "ερωτευτώ" άλλο ηχείο μέχρι να μείνω ταπί και ψύχραιμος με κανα πολυκάναλο και να λέω ότι έχω ηχεία.

Ελπίζω να έγινε κατανοητό ότι εκφράζω τη προτίμησή μου και όχι άποψη για το τεχνικό μέρος, το οποίο φυσικά ισχύει.

Ουτε εγω, τα τελευταια χρονια εκ των πραγματων εχω γινει την νοοτροπιας "τι συνταγη μπορω να μαγειρεψω με μετρημενα κουκια". Και 700 ευρω για συστημα να ειχα, και παλι θα φτιαχνα κατι μια κι εξω , οσο πιο ισορροπημενο γινεται.

Σαφως ειναι κατανοητο, εξ αρχης. :ADFADF1:

Δεν θυμάμαι αν έχει αναφερθεί αλλά είναι βασικό ο ενισχυτής μας να μπορεί να παραμένει σταθερός σε αντίσταση μικρότερη της ελάχιστης του ηχείου μας, πχ αν έχουμε ένα ηχείο με minimum 3.1Ω τότε σόφρων θα είναι ο ενισχυτής μας να μπορεί να αποδώσει φορτίο στα 2Ω...

Δεν θυμάμαι αν έχει αναφερθεί αλλά είναι βασικό ο ενισχυτής μας να μπορεί να παραμένει σταθερός σε αντίσταση μικρότερη της ελάχιστης του ηχείου μας, πχ αν έχουμε ένα ηχείο με minimum 3.1Ω τότε σόφρων θα είναι ο ενισχυτής μας να μπορεί να αποδώσει φορτίο στα 2Ω...

ειχα κανει bold ενα σημειο στα τεχνικα του Adcom που ανεφερε οτι ο ενισχυτης ειναι σταθερος και στο 1Ω

Επίσης θα πρέπει να έχει χαμηλό σήμα θορύβου και ένα καλό διαχωρισμό καναλιών. Και στο τέλος ΙΜΗΟ να είναι καλαίσθητος (είμαι highendάς το παραδέχομαι....)

Και στο τέλος ΙΜΗΟ να είναι καλαίσθητος (είμαι highendάς το παραδέχομαι....)

και για να απολαμβάνουμε καλύτερα τον όμορφο ενισχυτή μας, θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί και οι ντουλάπες από το σπίτι που δημιουργούν προβλήματα στο χαμηλό ... :HTEHEH56:

Re: Απάντηση: Re: Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

και για να απολαμβάνουμε καλύτερα τον όμορφο ενισχυτή μας, θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί και οι ντουλάπες από το σπίτι που δημιουργούν προβλήματα στο χαμηλό ... :HTEHEH56:

Σωστά. Αλλά αυτό είναι θέμα του χώρου και όχι του ενισχυτή μας :stupido2:

Ας δουμε λοιπον κι αλλα σεναρια οπως και η περιπτωση που εχεις ηδη ενα καλο και βαρβατο προ-τελικο ή θες να αγορασεις κατι προσιτο προς το παρον και επεκτασιμο στο μελλον. Ακροαση των υποψηφιων ηχειων μπορεις να κανεις και με σετακι προ-τελικου. Για παραδειγμα, αφου μιλησαμε για PMC. Πες οτι εχω το σετακι του προ τελικου της Nad και κανω υπερβαση οικονομικη για τα FB1i. Δε μου μενουν λεφτα για ενισχυτικα. Παω , τα ακουω με τα nadακια μου και το ματσαρισμα το ηχητικο μου αρεσει. Απ την αλλη ο χωρος μου ειναι μεγαλος και ξερω οτι το ηχειο για να δουλεψει η γραμμη μεταφορας θελει οσα βατ μπορεις να του δωσεις( προτεινωμενη ειναι μεχρι και 300βατ). Εκει κρατας το προ-τελικο σετακι με τα 150W στο καναλι , ακους πανω απο αξιοπρεπως και λες οτι στο μελλον θα προσθεσεις οταν υπαρχει η δυνατοτητα εναν τελικο ιδιο, και εισαι κυριος χωρις να "χαλασεις" τιποτα απο τη συνταγη.

.
Αν μου επιτρέπετε μια ερώτηση αδαούς, τα πολλά βατ χρειάζονται για να δώσει το ηχείο όλη του την ένταση ή χρειάζονται και για την ακρόαση μουσικής σε χαμηλές εντάσεις; Και με την ευκαιρία, έχω τον ενισχυτή της YAMAHA RX-797, με ισχύ 2χ100 W, ο οποίος οδηγεί τα ηχεία δαπέδου 716 V Focal chorus, τα οποία έχουν ισχύ 200 W. Η διαφορά μέγιστης απόδοσης του ενισχυτή από εκείνη των ηχείων δημιουργεί πρόβλημα στην οδήγησή τους γενικώς ή μόνο σε κάποιες στάθμες;

Να πεταχτώ πάντως και εγώ εδώ και να πώ πώς είμαι παράδειγμα τέτοιου σκηνικού (με προσθήκες στον ολοκληρωμένο λόγω αδυναμίας οδήγησης...).
Βέβαια δεν ήταν το πλάνο εξ' αρχής, αλλά η ανάγκη για καλύτερη μουσική και η έλλειψη σοβαρού οικονομικού κονδυλίου με πάει στην προσθήκη τελικού στον ολοκληρωμένο μου, και γιατί όχι ενός ακόμα δεύτερου για να παίξουν εν τέλει σαν μονομπλόκ.
Τελικώς όντως το κόστος ΚΑΙ μικρότερο είναι αλλά και σταδιακότερα δαπανήσιμο, οπότε κάνει όλο το εγχείρημα σχετικά πιο εύκολο από μια εξολοκλήρου αλλαγή μηχανημάτων.

Τα σέβη μου και σας διαβάζω με μεγάλη όρεξη...

Αν μου επιτρέπεται, όπως ήδη κάνετε άλλωστε, ρίχνετε όπου χρειάζεται και παραδείγματα στο τραπέζι. Είναι πολύ πολύ χρήσιμα. -bye-

Πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση σας. Μπορείτε να παρουσιάσετε αναλυτικά τις δικές σας κινήσεις, δηλ. τι μηχανήματα είχατε και τι προσθέσατε;

Δεν έχω να παρουσιάσω κάτι ιδιαίτερο με περγαμηνές...
Προ 15+ ετών ξεκίνησα ένα μικρό Hi-Fi σύστημα.
Το ολοκλήρωσα σε 4 χρόνια διότι κάθε κομμάτι του έβγαινε από χαρτζιλικι και μεροκάματα όταν παράλληλα σπούδαζα.
Ξεκίνησα με το ζεύγος ηχείων B&W P4.
Την επόμενη χρονιά απέκτησα τον ολοκληρωμένο 8000Α της Audiolab και την επόμενη ένα πικάπ Rega Planar 3 και Sony CD Player (του σωρού). Το μόνο που αντικαταστάθηκε γρήγορα είναι το Sony με ενα Harman Kardon HD750.
Μέχρι και φέτος δεν έχει αλλάξει απολύτω τίποτα στο σεταπ αυτό.
Μέχρι που αποφάσισα να οδηγήσω επιτέλους τα ηχεία όπως πρέπει.
Έψαξα για καιρό τον τελικό της ίδιας εταιρείας (και εποχής) και με τη βοήθεια και παιδιών από εδώ, τον βρήκα με κόστος τα 350 .
Τον αναμένω από μέρα σε μέρα.

Κάποια στιγμή στο μέλλον, και χωρίς κανένα απολύτως άγχος, δεν θα με χάλαγε άλλος ένας τελικός ώστε να παίξουν ο καθένας μόνος του ανα κανάλι.

Αυτό είναι που έγραψα και πιο πριν.
Και νομίζω ότι στα χρήματά τους, το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο.
Έχω την αίσθηση (ίσως και λανθασμένη) ότι θα απαιτούνταν πολλαπλάσια χρήματα για σημερινα μηχανήματα.
Και επίσης εμένα προσωπικά μου είναι πιο εύκολο να "σπάσω" τις αγορές μου σε επιμέρους κομμάτια από το να δώσω μεμιάς κάποια χιλιάρικα. Είναι μεγάλο + για την όποια απόφασή μου.

Αν μου επιτρέπετε μια ερώτηση αδαούς, τα πολλά βατ χρειάζονται για να δώσει το ηχείο όλη του την ένταση ή χρειάζονται και για την ακρόαση μουσικής σε χαμηλές εντάσεις;

Tα πολλά Watts θεωρητικά χρειάζονται ΜΟΝΟ για τις υψηλες στάθμες ακρόασης. Με τις κινέζικες υλοποιήσεις των πολλών Watts το μόνο που μάθαμε είναι ότι η ποιότητα τελικά δεν αγοράζεται φτηνά.
Δυστυχώς, τα λίγα και ποιοτικά watts από μη-κινέζικους ενισχυτές που λειτουργούν σε καθαρή τάξη Α κοστίζουν ακριβά.
Οι προενισχυτές είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, και είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί ένας φτηνός προενισχυτής που μπορεί να παίζει αξιοπρεπώς.

Last edited: